• 9.369.466 stemmen

Met onder meer: Mads Mikkelsen, Gustav Lindh en Amanda Collin

Gesproken taal: Deens en Duits

Releasedatum: 7 maart 2024

Plot Bastarden

In de achttiende eeuw verklaart de Deense koning Frederik V dat het Jutland gekoloniseerd moet worden en legt hij zijn focus op nieuwe heffingen. Zijn beslissing wordt door niemand in de praktijk omgezet. Het stuk land wordt immers bewandeld door wolven, struikrovers en de ongerepte natuurelementen. De eenzame soldaat Ludvig von Kahlen durft het aan om de hei te betreden. Hij is vastbesloten om zijn doel, het vergaren van eer en rijkdom, te bereiken.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Goed.

Interessant drama over een stuk Deense geschiedenis waar ik amper iets van afwist. Mads Mikkelsen is de logische keuze om deze film te dragen, maar hij steekt er niet bovenuit. Zijn collega's houden zich sterk staande naast hem. Alleen De Schinkel is een vervelend personage (en dito vertolking). Dat geschmier doet afbreuk aan het grimmige karakter van de rest van de film.

Naar het einde toe wil het misschien een tikkeltje te romantisch/ dramatisch zijn in het afhandelen van verschillende plotjes. Daar had men van mij gewoon de harde kant mogen bewandelen. Immers, niet alleen het sociaal onrecht is hard en onsympathiek, ook Ludvig Kahlen zelf heeft dubieuze kantjes. Die lijken nu met de mantel der liefde bedekt te worden, om toch maar een mooie einde te hebben.

3,5

avatar van AGE-411

AGE-411

Heerlijk historisch drama. Een verhaal vanop de Europese bodem, maar met een Western-sfeertje.

Enig minpunt in de film is dat de slechterik in dit verhaal net iets te 'overdreven slecht' is neergezet.

avatar van notsub

notsub

Mads Mikkelsen is prima in staat om een film als deze te dragen en dat doet hij met verve. Zijn grote tegenspeler is er één van sadistische aard en niet gemakkelijk te stoppen. Het historische verhaal loopt als een rode draad door de film en het tijdsbeeld van enkele eeuwen geleden draagt zeker bij aan de sfeer met machtspelletjes, racisme en onderdrukking. Regelmatig is de film beestachtig grof en gewelddadig, maar is er ook voldoende ruimte voor menselijke gevoelens. Om nu te zeggen dat het een echte topfilm is gaat me wat ver, maar The Promised Land is zeker een evenwichtig drama tegen een interessante historische kwestie als achtergrond.

avatar van pampelonne

pampelonne

Mooi historisch drama.

De film wordt gedragen door Mads Mikkelsen.

met een andere acteur was dit een saaie film geworden.

avatar van Antonev

Antonev

Ik ben niet iemand die uitgesproken 'fan' is van een specifieke acteur of actrice. Mikkelsen is echter wel een acteur die ik al een tijdje met interesse volg. Jagten, The Salvation en Druk vielen behoorlijk in de smaak moet ik zeggen. Daarmee bewees hij uitstekend een film te kunnen dragen. Als Mikkelsen de hoofdrol niet had gehad in deze film, dan was hij waarschijnlijk onder m'n radar doorgeglipt.

Dat terzijde. Dit was toch een zeer behoorlijk historisch drama, dat eigenlijk alles wel zo'n beetje goed doet. Het verhaal steekt goed in elkaar en is de gehele speelduur boeiend, het is bruut, soms teder en spannend. Daarbij ook prima geschoten en mooi aangekleed, met als kers op de taart ook nog eens een uitstekende cast.

Enkele personages hadden wel iets sterker uitgewerkt kunnen worden. Iets meer smoel of karakter om het zo maar het noemen. Maar misschien was dat wel ten koste van de speelduur gegaan, die nu niet te lang en zeker niet te kort was.

avatar van Pim1993

Pim1993

Fantastische film. Ondanks het relatief trage tempo wordt hij nergens saai. Sterk acteerwerk van vrijwel de gehele cast. Fijn om naar te kijken.

avatar van limelight73

limelight73

AGE-411 schreef:

Ja een beetje als in kinderlijk inderdaad. Verder wel heerlijke film.

avatar van Capablanca

Capablanca

Voldoet aan de verwachting, maar verloopt wel geheel volgens plan.

avatar van Sjakie Chapeu

Sjakie Chapeu

Wel een lange saaie zit hoor

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Maandagavond even aan de slag met deze The Promised Land ook wel Bastarden genoemd. Deze had ik een tijdje terug al opgenomen, was even in de veronderstelling dat dit Riders of Justice betrof, maar een goede Mads Mikkelsen bevalt altijd wel dus kom maar op. Toch bleek dit wel een vrij zware en stroeve film te zijn

De tijd en omstandigheden zijn maar al te duidelijk eind 18e eeuw met armoede en veel ellende en het gedurfde plan van officier Kahlen om grond te ontginnen in Jutland. En dat blijkt niet het gemakkelijkste plan waar het harde tijden betreft, dingen zelden uitpakken zoals men wil, het een leven vol ontbering en kou betreft en ook nog eens veel tegenwerking ontvangt. En die tegenwerking ontvangt men vooral van een een of andere landeigenaar genaamd De Schinkel wat een erg duister en vervelend individu blijkt die ver gaat om Kahlen en zijn medewerkers/volk weg te jagen.

En zo blijkt de film veel ingrediënten te hebben, is de soundtrack van het epische soort, lijkt het een meer dan behoorlijke productie, zit het filmisch en cinematografisch ook goed in elkaar met prachtige beelden, maakt de cast er het beste van, is Mikkelsen goed als altijd en dat geld ook zeker voor Simon Bennebjerg die de sadistische De Schinkel overtuigend neerzet. En vooral in de tweede helft lijkt de temperatuur van de film te stijgen met een grimmige machtsstrijd, met moord, sterke geweldsmomenten en confrontatie met de bad guy.

Maar helaas is het toch niet alleen de zon die schijnt, want het eerste uur voltrekt zich toch vrijwel tempoloos. Er zit weinig gang in het geheel en het eerste uur sleept zich dan ook moeizaam voort dat ik vrij veel moeite moet doen om de aandacht er een beetje bij te houden. En zelfs als de verandering plaatsvindt in het tweede uur is het nog steeds zo zo. Bastarden krijg dan ook een voldoende maar dat is dan ook puur omdat het op zich kwalitatief een goede film is, ik persoonlijk vond er geen doorkomen aan.