• 9.378.558 stemmen

The Exorcist (1973)

Horror | 122 minuten / 132 minuten (director's cut)

Genre: Horror

Speelduur: 122 minuten / 132 minuten (director's cut)

Alternatieve titels: De Duivel-uitbanner / William Peter Blatty's The Exorcist / The Exorcist: The Version You Haven't Seen Yet

Geregisseerd door: William Friedkin

Met onder meer: Ellen Burstyn, Max von Sydow en Lee J. Cobb

Gesproken taal: Duits, Frans, Latijn, Arabisch, Grieks en Engels

Releasedatum: 5 april 2001

Plot The Exorcist

"Something almost beyond comprehension is happening to a girl on this street, in this house… and a man has been sent for as a last resort. This man is The Exorcist."

Bij opgravingen in Noord-Irak vindt priester-archeoloog Merrin een duivelsbeeldje. Net op hetzelfde moment wordt in Georgetown actrice Chris McNeil opgeschrikt door vreemde geluiden in de kamer van haar twaalfjarig dochtertje Regan. Het meisje ligt te schokken op het bed en kan de spasmen niet onder controle houden. Chris en Regan weten niet welke afschuwelijke dingen hen nog te wachten staan.

Chris MacNeil

Dr. Barringer

avatar van mister blonde

mister blonde

Hi-Tek schreef:

Van de film heb ik het eerste VOLLE uur gezien wat eigenlijk al de helft is. Leuk dat jij the Exorcist al 10 keer hebt gezien en het een meesterwerk vindt , maar ik ervoer de film nu eenmaal anders. Ga mij niet vertellen of ik het recht heb om te spreken of niet, want dat is pas belachelijk.

Houd toch op. Je moet gewoon eerst een film helemaal hebben gezien wil je recht van spreken hebben. Wordt steeds gekker hier.

Maar goed ik heb vanochtend de film nog eens als GEHEEL bekeken en het pakte best aardig uit. De film moet even op gang komen, maar op een bepaald moment zat ik al gauw in de film. En inderdaad ik denk dat de kracht vooral uit de sfeer van de film kwam. Zeer beklemmend door de bezetenheid van het meisje. Zeer interessant thema, omdat het toch op een aantal (wetenschappelijk onverklaarbare) feitjes is gebaseerd en dit alles kwam in de film geloofwaardig over.
Ten eerste kan je je afvragen of een zaterdagochtend het beste moment is, om zo'n film te kijken. Maar daar zal ik maar niet op verder gaan, want anders zeur ik weer. Verder; zie je wel.

Toch pakte de film niet helemaal goed uit. Zoals ik al aangaf was het eerste deel best traag, ondanks de mooie beelden. Tegen het einde ging de (lees: NIET de eindscène) de spanningsfactor ietwat omlaag dan toen de gebeurtenissen nog allemaal wat onduidelijk waren. Ook stoorde ik me aan een enkele scène, maar dat is dan wel weer te compenseren met een aantal klassieke scènes.
Aan welke scène(s) stoorde je je dan? Kan me geen mindere scène voor de geest halen.

Zo goed zeurpiet blonde ?
Je draait het om. Je moet gewoon een film helemaal zien, wil je er wat van kunnen vinden. Vind je een team in de eerste helft slecht, hoeft dat niet betekenen dat ze de tweede helft ook slecht spelen. Ik wil iedereen verzoeken om pas je mening te verkondigen als je een film helemaal zag. Lijkt mij logisch, maar dat is blijkbaar niet zo. Vreemd.

mister blonde schreef:

We blijven maar botsen op dit standpunt en ik denk dat wij elkaar echter (helaas) niet kunnen overtuigen. Zoals ik aangaf blijf ik erbij dat je een opinie altijd - ongeacht het speelduur - kunt delen zolang het maar betrekking heeft tot de beelden die je hebt gezien. Sorrie dat ik er alsnog op in ga.

De zaterdagochtend is misschien niet het beste moment om een horror-film te gaan bewonderen, maar persoonlijk vind ik het erg aangenaam.

Echt veel scènes waren dit niet, maar toch stoorde ik me er wel aan. Om te beginnen de kots-scène haalde me een beetje uit de film. Het zag er zo-wie-zo al nep uit (beetje cheesy 80's goedkoop) en dateert zich als een komische scène. Ik denk dat dit komt doordat ik de Scary Movie films eerder heb gezien en ik het daar erg flauw vond en het nu ook zo ervaar. Daarnaast is die scène dat wanneer de priester uit het raam dondert een beetje ongeloofwaardig. Binnen enkele seconden stonden er (bij wijze van) een complete bevolking omheen.

Nu zijn we eigenlijk weer terug bij af. Alhoewel ben ik het met de stelling ''een film waarbij de eerste helft slecht is, hoeft per definitie ook niet slecht te zijn tijdens de tweede helft'' zeker eens. Jij plaats mijn berichten in de verkeerde context. Ik heb dan ook nooit geformuleerd (of ook maar bedoeld) dat de film in zijn totaliteit slecht is, omdat de eerste helft slecht zou zijn. Ik haal mijn uitspraak nog eens erbij; ''Zoals het er NU uitziet '' wat verwijst naar het eerste deel van de film. Overigens is dit zeker uiterst zinvolle informatie voor de users. Nu kunnen zij zien van ''hé het eerste deel is een beetje moeilijk om in te komen'' en kunnen daar vervolgens rekening mee houden. Het verwachtingspatroon van een bepaalde film is immers vaak zeer belangrijk tijdens de beoordeling.

edit: is het trouwens echt ervoer ?

Hi-Tek schreef:

Vergeet niet dat het 1973 was.

De 80's kunnen we dus bij deze schrappen.

Ik ben zeer te spreken over deze klassieker.

Ik kan me indenken dat de jongere generatie tegen dit soort speelfilms anders aankijkt dan wij.

De special effects komen voor hun lachwekkend over.

Voor het jaartal 1973 is het in elk geval super gedaan, en het heeft mij ook vroeger flink de stuipen op het lijf gejaagd.

4,0 * voor dit meesterwerk.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Dan wil ik nog wel even weten in welke films anno nu dat allemaal zo veel beter wordt gedaan, ik kan er namelijk geen bedenken..

orbit schreef:

Hier geef ik je ook gelijk in.

Bij een andere speelfilm heb ik eens geplaatst dat het allemaal sinds nu niet meer origineel is, en het allemaal teveel van hetzelfde werd.

avatar van mister blonde

mister blonde

Bovendien zijn de sfx nog steeds geweldig. Wonderlijk genoeg tot op de dag van vandaag nog niet verouderd. Veel beter dan al die cgi rommel.

avatar van feanaro surion

feanaro surion

De special effects in deze film zijn inderdaad erg goed.

avatar van squash2002

squash2002

Voor mij horrrorfilm nummer 1.En dat uit het jaar 1973, daar kunnen veel horrorfilms nu nog niet aan tippen hoe deze is verfilmd.

4,5 * voor deze topper

avatar van movie*freak

movie*freak

hoe kan deze film nou een klassieker zijn wat een saai k**t film zeg en vond hem niet eens eng

1 ster vind ik al meer dan genoeg

avatar van NIGHTWOLF_ONE

NIGHTWOLF_ONE

movie*freak schreef:

en vond hem niet eens eng

welke film vind je wel eng? ik ken nl. echt niets engers...

avatar van squash2002

squash2002

movie*freak schreef:

1 ster vind ik al meer dan genoeg

Saaie k*t film is wel overdreven. Krijgt bijna 4* van 1150 stemmers en jij vind het 1 * waard . Maar ieder zijn mening.

Moviestar1979 schreef:

Vergeet niet dat het 1973 was.

De 80's kunnen we dus bij deze schrappen.

Ik ben zeer te spreken over deze klassieker.

De special effects komen voor hun lachwekkend over.

4,0 * voor dit meesterwerk.

Ondanks dat je mijn bericht verkeerd opvat of verkeerd leest is het wel begrijpelijk. Toch heb ik echter nooit geformuleerd dat de special effects waardeloos zijn en naar huidige maatstafen kan het zeker nog meedraaien. Het is alleen die kots-scene die ik gewoon een beetje belachelijk vond. Dit kom mede doordat het schaamteloos is geparodieerd door de Scary Movie reeks. Op die manier ervaar ik zo'n scene nu eenmaal anders. Dit allemaal heeft ook totaal niets te maken met het feit dat de jongere generatie anders aankijkt tegen deze soort gelijke films. In verhouding heb ik natuurlijk de ietwat nieuwere films gezien, maar ik kan genoeg oude films waarderen. Toevallig heb ik nog geen rating gegeven, maar de twijfel lag tussen de 3,5 en de 4 sterren en deze scoort vrijhoog vergeleken met de nieuwe generatie horror films. En als jullie dan toch maar (onterecht) commentaar geven op één argument, discussieer dan lekker met movie*freak.

edit: pff ... mij een beetje associëren met de nieuwe generatie hersenloze horror flicks.

avatar van metaledje

metaledje

wat blijft dit toch een mega huiveringwekkend goede film zeg deze film saai vinden dat kan absoluut niet, wat een sfeertje zeg HEERLIJK,ieder heeft zijn mening natuurlijk en dat moet je respecteren,maar deze film saai? dat BESTAAT gewoon niet,en dat veel christenen deze film afkeuren (sorry dat ik het zeg) vind ik uiterst komisch

avatar van angelique83

angelique83

dit is echt de engste film die ik ooit gezien heb

heb deze gezien toen ik nog vrij jong was dus heeft enorme inpact gemaakt

maar zelfs nu vind ik hem nog eng

niet om het verhaal maar puur om hoe linda blair eruit ziet

brrrrrrrrrrr echt eng

Ho ho, kerel.

Je moet je niet direct aangevallen voelen.

Ik zie namelijk in mijn vorige reactie niets staan over dat ik jou bij een bepaalde categorie indeel.

Hiermee bedoel ik (zoals jij het omschrijft) " Hersenloze horror flicks ".

En verder leveren wij geen commentaar, maar respecteren wij elkaars mening.

Tot slot hebben we een forum om over zaken te discussiëren.

Hi-Tek

Iemand zijn mening respecteren en commentaar geven kunnen overigens best samen. Commentaar hoeft per definitie ook niet eens negatief te zijn. Het is niet zo dat ik me aangevallen voel, maar ik kan er niet tegen wanneer er ONTERECHT commentaar wordt gegeven. En dan ook nog een van meerdere kanten (orbit, mr blonde etc.). Tja dan kan het wel eens gebeuren dat ik me laat meeslepen.

Ik ben zeer te spreken over deze klassieker.

Ik kan me indenken dat de JONGERE GENERATIE tegen dit soort speelfilms anders aankijkt dan wij.

De special effects komen voor HUN lachwekkend over.

Hoe denk je dat zo iemand als ik zo'n bericht intepreteert. Misschien zeg je niet letterlijk dat ik bij die groep hoor, maar wel indirect. Je quote mijn bericht nota bene ! Met mijn 16 jarige leeftijd behoor ook ik natuurlijk tot de generatie jongere. Ik kijk helmaal niet anders aan tegen deze film en de special effects komen helemaal niet belachelijk alleen die éne scene was gewoon misplaats. Zeg nou zelf die kots scene is nou niet de geloofwaardigste scene uit de film.

avatar van movie*freak

movie*freak

squash2002 schreef:

Scary movie?

nou sorry hoor maar vond hem echt niet eng wil weten je wat ik eng vind the shutter vind ik bijvoorbeeld eng een thaise horror film the grudge, the ring ,dat vind ik allemaal enge films niet een of ander wijf die hele tijd te keer gaat op een bed

avatar van kimmetje194

kimmetje194

Geweldige horror klassieker. Nog steeds vinden heel veel mensen de film eng in tegenstelling tot veel horror's van deze tijd. Bij ons is deze nog steeds vrijwel iedere week verhuurd.

avatar van nokkie335

nokkie335

beetje slap, dat kind was hele maal nie eng eigelijk en waarom valt deze film eigelijk onder horror je ziet bijna geen bloet, er komt wel een demoon in voor maar dat is allemaal een beetje nep en ik vnd het daarom ook echt geen drol aan.

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Bloet?

avatar van hendrik119

hendrik119

ik vond er geen bal aan, helemaal niet eng. ik vond het meer een slechte scary movie, maar dat is meningsgewijs.

avatar van Slapstick

Slapstick

Wat heeft al het gedoe op de opgravingen aan het begin van de film eigenlijk met het verhaal te maken, afgezien van het feit dat Merrin enkele afbeeldingen van "de duivel" ontdekt?

Als iemand mij dat uit kan leggen, zou ik zeer dankbaar zijn.

avatar van Exploitation

Exploitation

Stijlvolle Horror, in de trent van Rosemary's Baby, al vond ik persoonlijk Rosemary's Baby beter...

avatar van Lientjuh

Lientjuh

Dit is een echte klassieker.

De griezeligste film die ik ooit zag.

avatar van Movie_fan#

Movie_fan#

squash2002 schreef:

Scary movie?

Nee vind hij te eng.....

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Slapstick schreef:

Als iemand mij dat uit kan leggen, zou ik zeer dankbaar zijn.

Niet heel veel...Merrin ontdekt de basis van het kwaad.. pazuzu. Later komt dit beeldje terecht in de VS. Zoiets? Ik heb het ook altijd een vaag intro gevonden, alhoewel het bijdraagt aan de oeroude duiding van het kwaad en een bijna biblische lading in de film..

avatar van ToNe

ToNe

Was het niet dat hij het kwaad hiermee weer de wereld inbracht/losliet, na een lange slumber?

avatar van rafe

rafe

Ik dacht dat door dat beeldje pazuzu vrij kwam en daardoor regan bezeten kon worden??

avatar van %%%%%%

%%%%%%

Vond t een goede film. Goed verhaal En een spannende film zeker als ze van de trap komt

avatar van Dead01

Dead01

• 1977 stemmen

Zonet deze film gezien en vond hem zeker niet slecht.

Het was goed gefilmd en zeker voor in die tijd vind ik.

Mijn moeder zei dat ze van deze vroeger nachten niet heeft kunnen slapen en moet nu wel zeggen schrik had bij deze niet.

Kan me wel voorstellen dat vroeger dit soort films niet gewoonte was:-).

Verhaal zat goed in elkaar en goed weer gegeven maar vervolgen ga ik niet kijken als ik zie en lees hoe ze scoren.

3.5 stemmen