• 9.378.696 stemmen

The Exorcist (1973)

Horror | 122 minuten / 132 minuten (director's cut)

Genre: Horror

Speelduur: 122 minuten / 132 minuten (director's cut)

Alternatieve titels: De Duivel-uitbanner / William Peter Blatty's The Exorcist / The Exorcist: The Version You Haven't Seen Yet

Geregisseerd door: William Friedkin

Met onder meer: Ellen Burstyn, Max von Sydow en Lee J. Cobb

Gesproken taal: Duits, Frans, Latijn, Arabisch, Grieks en Engels

Releasedatum: 5 april 2001

Plot The Exorcist

"Something almost beyond comprehension is happening to a girl on this street, in this house… and a man has been sent for as a last resort. This man is The Exorcist."

Bij opgravingen in Noord-Irak vindt priester-archeoloog Merrin een duivelsbeeldje. Net op hetzelfde moment wordt in Georgetown actrice Chris McNeil opgeschrikt door vreemde geluiden in de kamer van haar twaalfjarig dochtertje Regan. Het meisje ligt te schokken op het bed en kan de spasmen niet onder controle houden. Chris en Regan weten niet welke afschuwelijke dingen hen nog te wachten staan.

Chris MacNeil

Burke Dennings

Dr. Barringer

avatar van keyser sose

keyser sose

Whahahahahahaha dit is echt een lachwekkende film maar ja in die tijd was een Top film ken ik nu niet zeggen

Hoewel Emily rose een spetterende film was was meer een rechtzaak dan een horror film.

avatar van xEvelien

xEvelien

Ik vond dit echt een saaie film.. Kan er niks aan doen. Iedereen zei tegen me dat 'ie geweldig was, dus had ik te hoge verwachtingen, waardoor 'ie alleen maar tegen kon vallen..

2* omdat 'ie toch nog een beetje te pruimen was..

avatar van LEIDENAAR

LEIDENAAR

Ik ben ook nooit echt een liefhebber geweest van deze film.Het is allemaal iets te traag enzo..Geef em een 2,5 want het sfeertje is wel erg goed..

avatar van Steven Taylor

Steven Taylor

Tijd niet gezien.

Blijft gewoon een klassieker die je om de zoveel tijd voorbij zult zien komen.

Of je hem nou mooi, eng of nep vindt het blijft een 'classic'

avatar van JurassicPark

JurassicPark

ik ben hem nu weer aan het kijken op tv het blijft en is een goede film

avatar van jeanintjuh

jeanintjuh

Gatverdamme, dit is toch echt wel de meeste enge film die ik gezien heb. Ik ga hem ook niet nog een keer kijken nu. De vorige keer durfde ik 's avonds een aantal weken de trap niet meer af of zelfs naar de trap te kijken. Normaal heb ik dat echt niet bij thrillers/horror maar brr.

avatar van hel1

hel1

toch wel een heerlijke film ondanks het einde dat ik een beetje jammer vind. afgeraffelt zeg maar. leuk ook om die primitieve geneeskunde te zien. heerlijk....ze kenden adhd toen nog niet. echt één van de beste horrorfilms, prachtig zoals ze het bezeten meisje neer hebben gezet. beter kan eigenlijk niet.

Vrij saaie film

Eng of spannend word het nergens, lachwekend zelfs. Het ziet er gewoon zo nep uit, dat mensen 30 jaar geleden bang waren oke, maar nu.....

Vrij standaard filmpje met matig acteerwerk, cinematografie, sfeer, soundtrack enz.

3 kleine sterren, omdat ie me wel wist te vermaken ondanks dat ie op momenten erg saai was.

avatar van metaledje

metaledje

avatar van hel1

hel1

kiriyama schreef:

Vrij saaie film

eh.....matig acteerwerk??

hebben wij dezelfde film gezien??

avatar van lowhusky

lowhusky

het acteerwerk was ijzersterk. maarja, het was soms wel grappig was regan zei

Sfeer is bovendien ook veel spannender dan die van vrijwel alle huidige horrorfilms. persoonlijk wellicht.

hel1 schreef:

eh.....matig acteerwerk??
hebben wij dezelfde film gezien??

Ja idd. matig acteerwerk of kon die priester jou wel overtuigen. (van z'n geloof gevallen blablabla.)

Sfeer heb ik stukken beter gezien, halloween bijvoorbeeld of the shining.

Dat zijn dan misschien ook de twee enigen die beter zijn .

avatar van Bert1

Bert1

Een Kubrick/Carpenter fan zijnde vind ik beide zwakker als deze.

Ik lees erg vaak dat men de cinematografie matig/slecht vindt, zelden krijg ik er een waarom bij...

Ik denk dat de over het algemeen atheistische jeugd het moeilijk heeft met de godsdienstles in deze film.

avatar van Yphygenia

Yphygenia

Leuk gedaan, wou de film altijd nog eens kijken nadat ik er vroeger toen ik nóg kleiner was wel nachtmerries van kreeg en hem niet dors te kijken. Nu is de illusie over, en vallen er meer minpuntjes op dan 'enge' dingen. 't Blijft echter toch een vermakelijke film, ik heb gelachen, echt waar. Tsja, de effecten zijn niet 100% waterdicht, maar kan je dat verwachten van die tijd? Ik vind het leuker gedaan dan tegenwoordig wanneer alles met de computer wordt gemaakt. Het is echt 'n klassieker, en het is een geweldige film.

* 3,5

avatar van Reinbo

schande dat dit niet in de top 100 staat.Mesnen klagen allemaal dat het niet eng is en zo. Blijkbaar zitten ze allemaal op een hard core horrorfilm te waachten. Ik zie het meer als een psychologische thriller (De eerste helf van de film wordt duidelijk besteed aan het zoeken naar de oorzaak van haar klachten.) die in Horror overgaat. "t zou je dochter maar zijn...

5 hele dikke onderkotste sterren.

avatar van prometida

prometida

Leuke, spannende film.

Ik vond het wel raar dat ik hem nog nooit gezien had.

Maargoed, sommige reacties van Regan waren wel lachwekkend hoor.

Op dat moment dat merrin binnenkomt. hahah

Het word wel goed in beeld gebracht, en redelijk realistisch.. misschien ietswat overdreven maar ik weet voorderest niets van uitdrijving. Dus het zou zo kunnen zijn. 4*

avatar van Rien

Rien

Tsja, het blijft een klassieker he dus ik heb er gisteren gewoon weer aan geloofd

Acteerwerk is niks mis mee en de soundtrack is gewoon ijzersterk, heerlijk man.

avatar van The One Ring

The One Ring

Reinbo schreef:

5 hele dikke onderkotste sterren.

Gisteren zag ik ongeveer 5 minuten van de film; het stuk waarin zij met haar hoofd draait en zo. Misschien omdat ik niet in de film zat, maar het werkte mij allemaal op de lachspieren. Ik kan het totaal niet eng vinden. Ik zal hem nog eens in zijn geheel proberen, maar de eerste indruk is dus vrij slecht. Ik kan juist moeilijk voorstellen dat mensen dit eng vinden.

avatar van Reinbo

Doe dat maar en ga uit van een langzaam op gang komend psychologisch drama a la Rosemary's Baby ipv een 'de ergste horrorfilm allertijden" dan komt het heus wel goed.

avatar van .ashwin.

.ashwin.

leuke film, redelijk grof voor die tijd denk ik. is hier trouwens nog een parodiefilm van?

.ashwin. schreef:

Ja repossessed

avatar van Sabrewulf

Sabrewulf

Ik vond 'm niet eng.. op een gegeven moment is het allemaal wel voorspelbaar.Alleen toen ze op haar van haar handen van de trap af kwam, werd ik verrast. The Omen (1976) vind ik beter, spannender en enger.

3* sterren

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

The Omen is een hoop gebakken lucht vergeleken bij dit meesterwerk!

avatar van Turkeyloverz

Turkeyloverz

kiriyama schreef:

Ja repossessed

En natuurlijk Scary Movie 2

avatar van Chattingforum

Chattingforum

Zo hij is wel leuk nog steeds. Alleen toch blijft rose red mijn favo, daarna deze en dan it.

avatar van dafoefan

dafoefan

Shit, Gemist

avatar van Macmanus

Macmanus

Reinbo schreef:

schande dat dit niet in de top 100 staat.

Niet eens in de top 250 zie ik. Dat is meer dan terecht en goed nieuws. Moet is afgelopen zijn met die oude horror films die saai en voorspelbaar zijn. Spannend mijn kont!

Wat een onzin. Net alsof al die slashers van tegenwoordig zo spannend zijn.