menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van Filmkriebel. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2018, februari 2018, maart 2018, april 2018, mei 2018, juni 2018, juli 2018, augustus 2018, september 2018, oktober 2018, november 2018, december 2018, januari 2019, februari 2019, maart 2019, april 2019, mei 2019, juni 2019, juli 2019, augustus 2019, september 2019, oktober 2019, november 2019

Finding Dory (2016) 3,5

gisteren om 17:07 uur

Verwonderlijk dat dit vervolg op Finding Nemo bijna vijftien jaar op zich heeft laten wachten. Moest er wel van komen. Dit is een aardig vervolg maar niet zo sterk en ook niet zo grappig als Finding Nemo. Ditmaal krijgt Dory de hoofdrol en gaat op zoek naar haar ouders, met vele avonturen in een sea life park en ook vele ontmoetingen met nieuwe vriendjes waarvan Hank de octopus (erratum : septopus) de opvallendste is. Dat was dan ook de beste toevoeging in deze film want die debiele vogel Becky en die twee zeeleeuwen waren eerder irritant.

Finding Nemo : 4,5*
Finding Dory: 3,5*

» details   » naar bericht  » reageer  

After Dark, My Sweet (1990) 1,0

afgelopen maandag om 21:37 uur

(reactie op ander bericht)Weinig meer aan toe te voegen. Waardeloze kakfilm. Probeer hier maar de rode draad in te vinden. Zo slecht geschreven en geacteerd zeg. Pff, ben er moe van geworden. Rachel Ward stelt ook weinig voor als actrice. Je hoopt werkelijk dat ze niet uit de kleren gaat. Had na afloop echt een hekel aan deze film. Ik weet dat dit nochtans bij kenners te boek staat als een uitstekende film noir maar ik zag het niet.

» details   » naar bericht  » reageer  

The Crying Game (1992) 4,5

afgelopen maandag om 09:30 uur

Uitstekende film. Heel humanistische film vooral, waarin het hoofdpersonage uit oprechte goedaardigheid en daarna liefde voor de vriendin gaat geven van een gedode Britse soldaat die hij heeft gegijzeld samen met zijn IRA vriendjes. De ambiguë gevoelens overheersen en de relatie tussen een door schuldgevoel bekropen Fergus/Jimmy en de eenzame maar naar affectie hunkerende Dil vond ik erg boeiend om volgen. Naar het einde toe keert de IRA nog eens terug en kent de film nog wat spanning. Zelden zo'n film gezien waar romantiek, drama en thriller zo goed aan elkaar hangen. Ik had de film al gezien dus kende de twist wel, maar zelfs met herziening blijft deze film echt een kanjer. Slechte poster: het wordt verkocht als een thriller terwijl de film in essentie een drama is.

» details   » naar bericht  » reageer  

Across the Great Divide (1976) 3,5

afgelopen zondag om 14:03 uur

Hier ben ik mee eens. Adembenemende landschappen en veel lokale fauna en brave indianen in deze familiefilm die me wat deed denken aan Little House on the Prairie (zie FOTO). De jonge actrice met haar vlechtjes leek op de Laura Ingalls uit de TV-reeks. De film doet uiteindelijk weinig mis en hangt een romantisch beeld op van het Wilde Westen en is prima geschikt als ontspanning voor lange zondagnamiddagen.

FOTO

» details   » naar bericht  » reageer  

No Small Affair (1984) 3,0

afgelopen zondag om 09:14 uur

Een amateur-fotograaf wordt verliefd op een beginnende zangeres wanneer ze toevallig in zijn lens komt. Het is wat je mag verwachten van dit soort films : tienerromantiek en wat flauwe humor; vooral in de tweede helft bloeit de film mooi open. Het trouwfeest waar ze als "freeloaders" komen en de hele quid pro quo rond de foto op de taxi's maken het uiteindelijk toch wel leuk. Ik bekeek in de eerste plaats deze film voor Demi Moore, omdat ik weinig films van haar heb gezien voor haar carrière hoogtepunt in de jaren '90. Jon Cryer vond ik ook beter meevallen dan aanvankelijk gedacht.

» details   » naar bericht  » reageer  

Field of Dreams (1989) 2,0

afgelopen zaterdag om 09:54 uur

Echt niet mijn ding dit. Absurde magisch realistische film maar het deed me ondanks de sentimentele lading weinig. Ik had het moeilijk om me in te leven in dit verhaal van geestesverschijningen van overleden baseball spelers, van goddelijke boodschappen en tijdssprongen. Voeg er dan nog de baseball bij, een sport die me ook al niet zoveel zegt, maar altijd aangegrepen wordt als Amerikaans symbool. Nee, dit was geen film die me kon plezieren of die ook maar het minste gevoel in me wakker maakte.

» details   » naar bericht  » reageer  

Battle of the Sexes (2017) 3,5

6 november, 20:18 uur

Ik kende dit verhaal niet. Seksisme krijgt een vijand in de vorm van tennisspeelster Billie Jean King, die er genoeg van heeft dat het prijzengeld voor de vrouwen zoveel lager ligt dan voor de mannen en wil aantonen dat beide geslachten evenwaardig zijn in de sport en daarom ook evenveel horen te verdienen. Haar uitdager is Bobby Riggs, een doorsnee-macho die in zijn privé-leven aan de rand van een scheiding staat en een gokprobleem heeft. Ook de lesbische relatie van Billie Jean met een kapster zet de seksuele revolutie die aan de gang was in de jaren '70 in het daglicht, hoewel King er pas later zou voor uitkomen. Uiteindelijk bleek haar overwinning in de Battle of the Sexes in de VS een belangrijke stap vooruit naar de gelijkheid tussen man en vrouw.

Stone bracht het er goed vanaf en vind ik altijd sympathiek en aaibaar overkomen in haar films. Haar personage is wat minder vrouwelijk dan anders maar haar acteercharisma is er niet minder om. Carrell mag weer voor de humor zorgen maar er hangde toch ook iets zieligs rond hem wanneer de problemen met zijn vrouw (Elisabeth Shue) erbij betrokken worden en hij op het einde eenzaam moet afdruipen . Ook een film die totaal niet moraliserend is en het thema heel los en luchtig brengt. Dikke 3,5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Fractured (2019) 3,5

5 november, 22:55 uur

Vond het wel een goede film, echt een spannende mindfuck, edge-of-the-seat zoals ze in Trumpland zeggen.
Je kan al snel een paar theorieën gaan opmaken dat is waar, maar ik werd alsnog aan het twijfelen gezet moet ik toegeven. Ben het eens dat de hints er soms erg dik op liggen en dat de kijker lomp gemanipuleerd wordt. Zo is vooral de scène waarbij de dokter met Peri praat (en haar ook bij naam noemt) en dan nog een gesprek voert met de moeder een grote blunder vind ik. Duidelijk gemaakt om je als kijker in één richting te dwingen. En hoe kun je ook anders als het op die manier getoond wordt? Beetje geforceerd hier en daar maar ik kan er mee leven en het belangrijkste is dat ik er een leuke avond mee heb gehad.

» details   » naar bericht  » reageer  

The Blair Witch Project (1999) 4,0

3 november, 19:30 uur

De eerste found footage film en meteen ook de beste... Ik had hem bij zijn release al eens gezien in de bioscoop met een Halloween Night in Gent; dat was eerst The Haunting van Jan De Bont en daarna Blair Witch Project. Ik kan u verzekeren dat de hele zaal de hele voorstelling muisstil was. De makers hadden bovendien met heel wat reclame laten geloven dat dit écht werkelijk gebeurd was. Er waren vrienden die steevast geloofden dat dit echt was... Nu, twintig jaar later, is er geen nieuwe dvd of bluray verschenen maar gaven de makers wel wat interviews en kwamen er een aantal screenings.

Blijft toch een sterk gebrachte film, heel realistisch en legt de maag in de knoop. Verloren lopen in een groot woud zou ik al erg onaangenaam vinden, laat staan dat er bovennatuurlijke dingen gebeuren en je verbeelding doet wel de rest. Kent een geleidelijke opbouw die slim verderwerkt naar de climax. De vrolijke sfeer van het begin wordt alsmaar grimmiger wanneer de kaart verdwijnt en ze rondjes lopen . Ook met deze tweede kijkbeurt blijft het voor mij een film die werkt. Het toont weer eens aan dat hetgeen je niet ziet veel enger is dan al de ranzigheid die men in een horrorfilm zou kunnen tonen. Visueel absoluut niet mooi, maar wat 'n effect!

» details   » naar bericht  » reageer  

Lock Up (1989) 3,5

3 november, 16:20 uur

Stevige gevangenisfilm met Sly himself. Frank Leone heeft nog maar even te brommen maar wordt onverwachts overgeplaatst naar een andere gevangenis voor zware criminelen waar de directeur nog een appeltje te schillen heeft met hem. Je krijgt veel actie en getreiter, en in gevangenisfilms vind ik dat top. Laatste half uur wordt er lekker op los gebeukt. Geen film waarbij je je hersenen moet gaan pijnigen in ieder geval. Een mens mag zich ook eens gewoon lekker amuseren met een harde actiefilm.

» details   » naar bericht  » reageer  

Guangdong Shi Hu Xing Yi Wu Xi (1980) 2,0

Alternatieve titel: Ten Tigers of Kwantung, 3 november, 08:50 uur

Viel niet mee. Hoewel deze film een status van kung fu klassieker heeft, is dit weer zo'n in studio opgenomen exemplaar met flauwe humor in. De scène waarin de zoon van de generaal aangepakt wordt door twee Kwangtung tijgers op het einde vond ik echt de film verpesten. Humor mag wel natuurlijk maar niet van die kleuterhumor aub. Het aantal personages is onredelijk hoog en ik kon die nauwelijks nog uit elkaar halen; de kung fu is wel de moeite; alleen leek het meer op een opeenvolging van demonstraties dan actiescènes die ingepast zijn in het verhaal.

» details   » naar bericht  » reageer  

The Howling (1981) 2,5

2 november, 09:10 uur

Matige weerwolffilm. Enkele knappe special effects scènes komen het aanvankelijk knullige niveau van deze film uiteindelijk nog ten goede. Is ook een film die gaat vervelen door de trage opbouw. Na een uur had ik nog steeds het gevoel dat er amper iets was gebeurd behalve de factsheet van de weerwolf-weetjes wat afvinken. Acteurs ook niet indrukwekkend. Landis is imo de enige die de sfeer van een echte weerwolffilm kon vangen. Deze is toch een beetje .... om van te huilen... woooooow!

» details   » naar bericht  » reageer  

Le Boulet (2002) 3,5

Alternatieve titel: Rally, 1 november, 12:27 uur

Leuke actiekomedie. Eigenlijk is dit een soort reboot van de films met het duo Pierre Richard en Gerard Depardieu (La Chèvre, Les Compères) waarin twee tegengestelde karakters een hoop lollige en explosieve situaties beleven. Dit is hier niet anders. De harde gedetineerde Moltès gijzelt zijn schmierende cipier Reggio (geweldig gespeeld door Poelvoorde!) om een winnend lottoticket te gaan halen in Afrika. Actie en humor razen snel voorbij en de scène met het reuzenrad vind ik één van de beste ooit in een Franse actiefilm. De knipoog naar James Bond mag ook vermeld worden in de persoon van de handlanger van de badguy. Heb soms smakelijk gelachen, vooral in de eerste helft. Daarna verliest de film wat aan tempo met het hele gedoe in de woestijn. Zeker een aanrader wat mij betreft. "Le boulet" zou je kunnen vertalen door het "blok aan het been", wat Reggio is voor Moltès.

» details   » naar bericht  » reageer  

Aterrados (2017) 2,0

Alternatieve titel: Terrified, 31 oktober, 20:53 uur

Flauw en bijzonder rommelig. Geen probleem hoor om onder mijn bed te kijken ... Om me zo zenuwachtig te krijgen is er toch meer voor nodig dan dit onbegrijpelijke broddelwerkje. Straf dat sommige websites zoals bloody-disgusting hier zoveel in zien. De eerste twintig minuten waren nog de beste en een paar scènes waren best creepy maar missen dan toch nog hun effect... daarna stort het snel in en snapte ik er hoe verder hoe minder van. Een soort andere dimensie die binnensijpelt ... zoiets. Er zat potentieel in, er werd helaas niks interessants mee gedaan.

» details   » naar bericht  » reageer  

Finding Nemo (2003) 4,5

Alternatieve titel: Op Zoek naar Nemo, 30 oktober, 22:57 uur

Eén van Pixar's beste en meest kleurrijke. Behalve de geweldige vondsten met de eigenschappen van de verschillende vissen excelleert de film ook door zijn eenvoud in alles. Niks vergezochts. Dat mag ook eens. Dory met haar korte termijngeheugen, de haaien in groepstherapie, de onderwater-autosnelweg, de kogelvis die zich opblaast wanneer hij zich opwindt waren stuk voor stuk geniaal gevonden. Een eenvoudige zoektocht van een vader naar zijn zoon wordt hiermee innemend, magisch en grappig terzelfdertijd. Het moment waarbij Marlin en Nemo elkaar terugzien is er één van oprechte opluchting en ontroering. Ongelooflijk wat een tekenfilm kan doen met een mens. Dit was de eerste keer dat ik 'm zag maar zeker niet de laatste keer.

» details   » naar bericht  » reageer  

Le Sens de la Fête (2017) 3,0

Alternatieve titel: C'est la Vie!, 30 oktober, 19:01 uur

Je moet het hen nageven: Toledano en Nakache maken leuke films. Ik begrijp wel dat het niet elke keer bullseye kan zijn zoals Intouchables, dus legde ik vooraf de lat niet té hoog. Vond deze wat traag en oninteressant op gang komen doch eens je doorhebt dat alle ingrediënten ingezet worden om een totaal mislukt trouwfeest te krijgen is het uitkijken naar het trouwfeest. Dat de bruidegom als een onuitstaanbare snob geschetst wordt deed me daar ook op hopen. Verder is de ceremoniemeester Max omringd door heel wat sullen, waarvan vooral de entertainer (Gilles Lellouche) bijblijft. De reeds genoemde ballonscène was de apotheose van het hele gebeuren en de humor wordt gericht op hedendaagse lifestyle zoals de smartphone-onzin en de drang om altijd exceptioneel te moeten doen omdat normaal doen niet goed genoeg is. Zeker het bekijken waard maar voor een Franse komedie net een te degelijke komedie. Twijfel tussen 3* en 3,5*.

» details   » naar bericht  » reageer  

Rambling Rose (1991) 3,0

29 oktober, 21:48 uur

Rose wordt diensmeid bij de Hillyers. Al snel wordt duidelijk dat ze nogal losbandig is, tot grote ergernis van vader Hillyer. Maar Rose is een lief, onschuldig meisje dat alleen op zoek is naar wat liefde in een leven dat haar al van kindsaf heeft overgeleverd aan de straat. Dern is schattig in deze film, en één van de mooiste bijdragen vond ik de band tussen Rose en de oudste zoon Buddy (Lukas Haas), die ook zijn hormonale oprispingen heeft. Het voelde echt en eerlijk aan hoe ze met elkaar omgingen. Soms erg naief, zoals wanneer Rose met de wereldschokkende boodschap komt "girls don't want sex, they just want love"... wow zeg, dat verandert meteen mijn hele visie op het leven. Ik moet toch ook wel de kritiek kwijt dat het personage Rose zo zuiver en idealistisch voorgesteld wordt dat het bijna een karikatuur is of een heilige. Dit ging er wel al eens over. Of ik het goed vond? Ja absoluut hoor, het is een sentimentele (en vergeten) film met wat humor maar allemaal op de juiste manier gebracht. Duvall zet een rol van formaat neer als de vader.

» details   » naar bericht  » reageer  

Lone Wolf McQuade (1983) 3,5

28 oktober, 21:34 uur

Ik ben het redelijk eens met vorig commentaar. Dit is een meer dan behoorlijke film met Chuck Norris. Merk de spaghetti western sfeer op, vooral in de introscène met die veedieven. Die muziek, zoom op Norris... dat is op en top Leone. Lone Wolf McQuade is een western in een modern jasje, waarin de Texas Rangers de cowboys zijn. Met Carradine heeft den Chuck dan wel een waardige tegenstander tegenover zich. Veel stoerdoenerij naar goede gewoonte maar de twee sidekicks van McQuade werden goed ingebracht en houden het tot het einde vol. . Jawel, dit was een goeie. Men had beter hier sequels gemaakt in plaats van het overroepen Missing in Action.

» details   » naar bericht  » reageer  

Amundsen (2019) 3,0

27 oktober, 10:31 uur

Je leert wel het één en ander bij over de poolreiziger Amundsen en zijn expedities. In dat opzicht is dit een mooie aanvulling bij het beroemde Fram museum in Oslo over de Noorse poolexpedities. Ook over de onbewogen, bittere Amundsen die niet goed met mensen om kon gaan, wordt lang stilgestaan. Het biografische verhaal wordt verteld door de broer van de scheepvaarder aan een goede vriendin. Leerzame film, prachtige polaire beelden (hoewel duidelijk digitaal) maar te encyclopedisch en onemotioneel gebracht waardoor de film niet de gehoopte indruk maakte. Naar het einde toe werd het zelfs redelijk drakerig.

» details   » naar bericht  » reageer  

Aberdeen (2000) 3,5

24 oktober, 19:39 uur

Hoewel er bij het kijken flink wat bitterheid bij komt kijken, is het onder deze laag een schattige en lieve film. De hoofdpersonages hebben allemaal het hart op de goede plaats zitten. Tijdens de roadtrip die vader en dochter van Oslo naar Aberdeen brengt, proberen beiden de band die er ooit was opnieuw te vinden. Een eenvoudige scène waarin de vader, een zware alcoholist, water drinkt op café komt dan echt sterk over. Deze film vond ik ook een heel mooi einde hebben. Visueel is het helaas niet zo speciaal, maar Lena Headey en Skarsgard waren absoluut de moeite om bezig te zien.

» details   » naar bericht  » reageer  

Ofelas (1987) 3,5

Alternatieve titel: Pathfinder, 22 oktober, 22:24 uur

Avontuurlijke volksvertelling uit de Noorse middeleeuwen, met een geslaagde hoge noordensfeer. Aigin, een jongen wiens ouders vermoord zijn door een vijandige stam vindt zijn toevlucht bij een naburige gemeenschap die hierdoor ook bedreigd raakt. Lokaal bijgeloof en sjamanisme van de Saami vinden ook hun plaats in de film, maar niet in die mate dat het stoort of verveelt. De korte speelduur maakt dit tot een onderhoudende kijkbeurt; de film is trouwens nog bijlange niet verouderd. Verrassend mooie film die me helemaal niet is tegengevallen.

» details   » naar bericht  » reageer  

Gisaengchung (2019) 4,0

Alternatieve titel: Parasite, 21 oktober, 20:20 uur

De stank van het ongedierte

Wederom geniaal in elkaar gestoken. Dit is de zesde film die ik van deze uitstekende regisseur zag en geen enkele van zijn films heb ik minder dan 4* gegeven. Ook deze niet. Een spitsvondige satirische misdaadkomedie over een arm gezin dat een idee heeft om uit haar miserabele bestaan te ontsnappen. Dat het gezinnetje zich beetje bij beetje binnenspeelt in de rijke woning van een zakenman is hier wel vernuftig gebracht. Als kijker probeer je zelf in te vullen waar dit naartoe zou kunnen leiden. Intussen defileren de ene na de andere geniale scène. Uiteindelijk gaat Bong de clichés uit de weg en concludeert de film met een einde die nog beter was dan ik me had voorgesteld. Door de trage aanloop niet hoger dan 4*. De sociale boodschap laat ik aan eenieder over; die staat als een paal boven het water. Samen met Chan Wook Park blijft Bong de absolute top uit Zuid Korea. Toplijstjesmateriaal.

» details   » naar bericht  » reageer  

Stranger Than Paradise (1984) 3,5

20 oktober, 20:07 uur

Die films van Jarmusch blijven aangenaam kijkvoer. Natuurlijk erg simpel van opzet op alle vlak, maar daar haalt Stranger than Paradise net zijn charme uit. Lijkt wel op een schoolproject met de scènes die telkens onderbroken worden door enkele seconden zwart beeld.
Jarmusch toont de melting pot die Amerika is; aan rondzwervende bohemiens geen gebrek in zijn films. Een Hongaar, Willie, die zijn roots verloochent en zichzelf als op en top Amerikaan beschouwt, krijgt bezoek van zijn nichtje Eva die uit Boedapest overkomt. Ze wil daarna verdertrekken naar Cleveland bij een oude tante. Willie en zijn vriend Eddie gaan wat later on the road om haar op te zoeken, en het huiskamersfeertje van het begin wordt een roadmovie. De film kent enkele grappige momenten (de bioscoopscène bvb). Leuk? jazeker!

» details   » naar bericht  » reageer  

Titan A.E. (2000) 2,5

20 oktober, 09:34 uur

Voor zijn tijd het neusje van de zalm op het vlak van animatie, maar een verhaal dat nogal slordig oogt en simplistisch uit de verf komt. In enkele minuten heb je een nieuwe bewoonbare planeet , in enkele ogenblikken herstellen Cale en Akima een ruimteschip en steken ze hun vijanden voorbij .... Mooi gedaan allemaal, maar de makers schieten er ver naast om een boeiend universum te schetsen: die aliens zagen er niks uit en alle nevenpersonages zijn nauwelijks interessant te noemen.

» details   » naar bericht  » reageer  

What Dreams May Come (1998) 2,5

18 oktober, 14:34 uur

Velen denken dat er niks is na de dood. Deze film biedt een mooier beeld: na de dood leef je in een wereld die je met je eigen verbeelding vorm geeft. Het is gewoon veel mooier en geruststellender om te geloven dat je in je eigen utopia verkeert in het hiernamaals.

Het gezinnetje van Chris heeft het tijdens het leven hard te verduren: kinderen komen om in een ongeval, hijzelf ook, daarna pleegt zijn vrouw zelfmoord. Melodrama dus. Waar het mij begon te storen zijn de religieus getinte visies die later in de film doorprikken. Dat zelfmoordenaars naar de hel gaan, dat hemel of hel een eigen keuze zijn... uiteindelijk bleek de auteur toch heel erg geïnspireerd door zijn christelijke opvoeding en haar stugge beelden. Bovendien wordt het zo zoet en melig op het einde dat ik helemaal vastgeplakt zat in mijn zetel. Visueel wel heel mooie special effects. Het leven na de dood wordt als een fantasy-wereld afgeschilderd met olieverflandschappen, daarna met utopische omgevingen. Mooi om zien, maar het ramde te veel en te lang door op het tragieke om me echt te imponeren. Eén van Williams' mindere.

» details   » naar bericht  » reageer  

The Razor's Edge (1984) 3,0

17 oktober, 23:30 uur

Niet slecht maar Murray in een dramatische rol: dat werkt niet goed. Destijds moesten ze het ook vermoed hebben want de film is zwaar geflopt. Het lukt hem maar niet om zijn personage te verkopen aan de kijker. Het beste acteerwerk in de film was van Theresa Russell als de jeugdvriendin van Larry die haar man en zoon verliest en zich daarna prostitueert; ze komt helaas pas laat in de film haar rol invullen.
Dit gezegd zijnde is de film enorm mooi geschoten, met episodes in Frankrijk, India en Tibet. Elk beeld van begin tot eind is subliem en dat helpt om de krakkemikkige uitwerking uit te zitten. Duimen omhoog voor deze uitzonderlijke cinematografie. Deed me bij vlagen aan Malick denken, ook zo'n mooifilmer.
Het verhaal is vrij zware kost en gaat over de zoektocht van een man naar de zin van zijn leven na traumatische ervaringen tijdens de eerste oorlog. Vooral op het einde wordt de melo schaamteloos. Je moet er van houden ... echt bewogen ben ik er niet uit gekomen, en hier is de slaperige rol van Murray schuldig aan.

» details   » naar bericht  » reageer  

Casablanca (1942) 4,0

16 oktober, 18:40 uur

Het Casablanca uit WO II waar de film zich afspeelt is een stadje voor vluchtelingen uit alle hoeken van Europa, waar iedereen de tijd doodt met op café zitten, met gokken, met dealen op de zwarte markt in afwachting van een visum voor Amerika. Een egoïstische caféhouder, Rick, schippert tussen zijn gevoelens voor een liefdesontgoocheling die opnieuw komt opdagen, en zijn inborst als vroegere verzetsfiguur om de zwakkeren te helpen. Hij heeft twee visums in bezit gekregen, maar zal hij die geven aan de persoon die hem het meest gekwetst heeft? Zal zijn egoïsme het halen of zijn idealisme? Moeilijke dilemma's leveren uitstekende films af en dat bewijst Casablanca. Het is schitterend geschreven met sterke personages, leuke wendingen en een machtig einde. All time classic, en terecht!

» details   » naar bericht  » reageer  

The Lighthouse (2019) 3,5

15 oktober, 22:13 uur

Heel heel vreemde film. En een aparte ervaring ook. Eén die vast en zeker in het straatje van de arthouse liefhebber zal passen want alles is heel sober. Het formaat is niet alledaags, met de ondertitels die op een lap onder het scherm geprojecteerd worden en vanuit de tweede rij vooraan was het effe erin komen. Eigenlijk blijft Eggers na The VVitch thematisch op vertrouwd terrein. Hij ruilt de bossen in voor de kust. Net als in zijn vorige film dringt hardnekkig bijgeloof binnen in de werkelijkheid. De basis zijn ditmaal zeemanslegendes en mythes.

In een film met slechts twee acteurs beschik je best over twee stevige namen. Pattinson leek me niet vanzelfsprekend maar Dafoe is een natuurtalent. Hij is altijd erg onderschat geweest vind ik, maar de man bewijst nog eens ten volle dat hij veel in zijn mars heeft. Wanneer hij al bulderend bijna Shakespeariaanse tirades uitspuwt over zijn tegenspeler (of zijn het regelrechte zeemansvervloekingen?) krimp je als kijker bijna ineen. Acteerwerk geweldig en houdt je werkelijk in de ban. De film is al bij al zeer psychologisch met de tegenspelers die alsmaar afzakken in waanzin en hun grip op ratio volledig verliezen . Is het de eenzaamheid? Hun machtsconflict? De drank? Of leidt deze plaats een eigen leven met eigen wetten die bewaakt worden door de vuurtoren en zijn wachter ?

Wie klinkklare antwoorden wil op het einde zal die niet krijgen. Ik zit nog met onbeantwoorde vragen maar eerlijk gezegd zal ik er niet te lang over kauwen. Het is een erg metafysische film waarbij de wereld van de zee volgens mij als iets afgeschilderd wordt dat werkelijk leeft en een ziel heeft . Maak het vooral voor jezelf uit. Mijn hart slaat persoonlijk net iets meer voor VVitch maar door het sublieme acteerwerk en de sterk doordringende sfeer geef ik er toch hetzelfde cijfer aan. 3,5*

» details   » naar bericht  » reageer  

The New Kids (1985) 3,5

Alternatieve titel: Striking Back, 14 oktober, 22:29 uur

Deze film van Friday the 13th regisseur Cunningham balanceert op de rand van de exploitation. Een broer en een zuster worden na het overlijden van hun ouders opgevangen bij hun oom in Florida, die een pretpark wil opstarten. Op school krijgen ze het al snel aan de stok met een bende boerenkinkels, aangevoerd door Dutra (een vroeger rol van James Spader). Het totale gebrek aan enige emotie is opmerkelijk (vlak na de tragische dood van hun teergeliefde ouders zitten ze alweer vrolijk te lachen)... Veel geweld op het einde maar hoewel ik het wel verwachtte, gaat deze film nooit echt grof over de schreef. Toch vond ik het wel een amusante film om na te kijken, maar ik beschouw me dan ook wel als een 80s fetisjist.

» details   » naar bericht  » reageer  

Godzilla: King of the Monsters (2019) 2,0

Alternatieve titel: Godzilla II: King of the Monsters, 13 oktober, 19:46 uur

Hersenloos vermaak. De actie is de moeite waard om zien maar actie alleen is niks zonder ondersteunend acteerwerk en leuke dialogen... die zijn hier allebei waardeloos. Ze rammelen allen hun lijntjes gortdroog af. Je moet het toch maar kunnen, een spektakelfilm maken waar je bijna van in slaap sukkelt. Het was zeker in de tweede helft vooral aftellen naar de eindaftiteling.

» details   » naar bericht  » reageer  

Flight of the Navigator (1986) 3,0

Alternatieve titel: De Kleine Astronaut, 12 oktober, 21:14 uur

Een vergeten Disneyfilm over een jongen van 12 die tijdens een wandeling door het bos 8 jaar in de toekomst terecht komt. De eerste helft was best wel van hoog niveau maar van zodra de jongen zijn rol als "navigator" inneemt wordt het bij vlagen redelijk kinderachtig. Het beperkte doelpubliek zijn 10-14 jarigen zou ik zeggen. Geen nostalgie voor mij want het is de eerste keer dat ik die film zie, maar past perfect in het jaren '80 tijdperk. En ach ja, die special effects... als je je daaraan stoort kijk dan geen films uit die periode. Sarah Jessica Parker herken je onmiddellijk. De jonge acteur Joey Cramer is redelijk laag gevallen en werd veroordeeld voor een bankoverval.

» details   » naar bericht  » reageer  

Rémi sans Famille (2018) 2,5

Alternatieve titel: Remi, Nobody's Boy, 11 oktober, 18:45 uur

Povere verfilming en dan ben ik nog gul met mijn 2,5*. Niet dat het lelijk is en ook niet omdat het niet uit te zitten is. Filmisch is het zeker aangenaam. 100 minuten is echter veel te kort om de emotionele impact van het boek te vatten. De ontberingen, het mensonterende, de eenzaamheid, het hartverscheurende, dat heb ik amper gezien laat staan aangevoeld. De omzwervingen van Remi en Vitalis duren in tijd vrij lang (meerdere jaren), maar hier lijkt het wel een zondagswandeling van een week waarna hij met zijn echte ouders herenigd wordt . Dit komt redelijk belachelijk over. Dat is heel het tegengestelde van het boek, waar het droevige lot van de wezen aan bod komt en alle miserie van de wereld op Remi losgelaten wordt. Er verdwijnen ook een hoop personages: om te beginnen de honden Dolce en Zerbino. Zelfs de vriendjes Mattia en Arthur werden opgeofferd. Wie een goede versie wil zien, moet beslist de Japanse anime uit 1977 bekijken: enorm droevig en zeker niet de feelgood show die men hier opvoert. Conclusie: voor wie niet vertrouwd is met de anime en het boek zal dit allicht redelijk overkomen. Voor een deftige verfilming van dit boek heb je minstens 2 films van drie uur nodig.

» details   » naar bericht  » reageer  

Huang Feihong Zhi Yingxiong You Meng (2014) 3,5

Alternatieve titel: Rise of the Legend, 11 oktober, 12:10 uur

Vond het wel een goede film, ziet er redelijk big budget uit. Verwacht je echter niet aan een martial arts film vol gevechten; zou dit geen martial arts film willen noemen; die zijn er bitter weinig en het is de misdaadfilm met de nodige intriges die overheerst. Hoewel ik meer actie verwachtte viel het gebrek eraan me niet tegen. Het verhaal rond de held Fei die een maffiabende, The Black Tiger, van binnenuit wil kapot maken is boeiend genoeg om te volgen. De flashbacks zijn wat slecht gelinkt aan het heden, waardoor de vertelstructuur wat verwarrend kan overkomen.

Er valt ook serieus te genieten van de werkelijk prachtige decors van het midden tot eind 19de eeuwse Chinese havenleven. Dit is echt visueel verbluffend. De opiumrokerijen, de havenactiviteit, de pakhuizen. Het is heel waarheidsgetrouw weergegeven, vermoedelijk op basis van de postkaarten uit die tijd die je tijdens de eindcredits te zien krijgt.

» details   » naar bericht  » reageer  

The Skeleton Key (2005) 3,0

10 oktober, 18:54 uur

Goed einde, maar voor de rest krijg je wel alles met de grote pollepel geserveerd. Ah, waarom zijn er geen spiegels in huis? Laat ons er eventjes één meenemen naar beneden. Ah, er is iets gebeurd met meneer in de zolder maar je mag er niet gaan kijken? Dan toch maar eens kijken.De advocaat was zo vriendelijk dat het al van de eerste scènes duidelijk was dat hij een handlanger kon zijn. . Niet de beste griezelfilm. Het wordt nog gedeeltelijk gered door de onrustwekkende Gena Rowlands, de sfeervolle setting in de bayou en een sterk creepy einde: niet zo verrassend misschien maar wel eentje die goed past bij de rest van de film. Hier kon makkelijk meer mee gedaan worden.

» details   » naar bericht  » reageer  

In the Shadow of the Moon (2019) 3,5

9 oktober, 09:04 uur

Bewijst nog maar eens dat je de gemiddeldes hier niet altijd serieus moet nemen. Gewoon zelf kijken en oordelen want dit vond ik een prima film, en dat met onbekende acteurs. De synopsis van de film hint op een Terminator achtige film, maar dan wel fris en origineel verpakt. Ook met de actie kwam ik ruimschoots aan mijn trekken. Hier en daar blijf je wel met een vraagje zitten. Dat is een beetje eigen aan films over tijdsreizen, die vaak de complexe toer opgaan. Echter wel minder ingewikkeld dan Predestination. Ik vond het in ieder geval aangrijpend en de plaspauze kwam er met tegenzin...

» details   » naar bericht  » reageer  

The Three Musketeers (1973) 2,0

Alternatieve titel: The Three Musketeers: The Queen's Diamonds, 7 oktober, 21:52 uur

De flauwe humor en onuitstaanbare Michael York zijn twee factoren die de film voor mij compleet onderuit halen. Ik vond er geen doorkomen aan. Irritant. Voor de betere mantel-en-degenfilm moet je bij de Franse films zijn en meer bepaald de films van André Hunebelle die trouwens ook een "drie musketiers" regisseerde.

» details   » naar bericht  » reageer  

Rocketman (2019) 4,5

4 oktober, 22:58 uur

Wat een film zeg... . Nochtans ben ik zeker geen fan van Elton John en heb ik geen enkel nummer van hem thuis liggen. Van het popicoon wist ik wel het één en ander: zijn vriendschap met Bernie Taupin, zijn homoseksualiteit, zijn alcohol- en drugsgebruik, zijn levensperiode waarin hij hoogst onaangenaam in de omgang was. Andere zaken geven een ruimere kijk op de man : het feit dat hij een ongewenst kind was heeft hem altijd emotioneel gekwetst en hem in de richting geduwd van het alter ego Elton John : een gevoelige jongen op zoek naar affectie. De regisseur en een fantastische Taron Egerton brengen het allemaal met veel kleurrijke fantasie en show, zoals hij in feite is. De surrealistische momentjes waarin hij begint te zweven in de Troubadour ogen wat bizar, maar drukken perfect het gevoel uit die hij op dat moment moet gehad hebben, evenals wanneer hij als een raket de lucht in schiet. Eltons topnummers werden op de goede momenten gedropt waardoor ik spontaan ging meewiebelen. Vond de kruising tussen biopic en musical hier wel geslaagd. Alles is knap getimed in deze film.

De film slaagt erin om een man te begrijpen die heel zijn leven zwaar geworsteld heeft met wie hij is. Dat Elton John en zijn levensgenoot Dave Furnish erachter staan maakt het dan nog eens extra geslaagd. Voor mij is dit tot nu toe één van 's jaars beste films.

» details   » naar bericht  » reageer  

Heartbreak Hotel (1988) 3,5

3 oktober, 20:56 uur

Veel beter dan ik verwachtte. Rock 'n roll fantasy over Elvis Presley die ontvoerd wordt door tiener Johnny, en daarna licht brengt in het gezin en in het dorpje. De King wordt helemaal niet te kakken gezet zoals hier beweerd wordt. Integendeel, de hele film kijkt met een tedere blik naar hem, maakt hem uiterst sympathiek en lijkt te willen zeggen dat er achter de façade van de mythe ook maar een gewoon mens schuilt. Alice Cooper daarentegen....
Het is natuurlijk een pure fictie ontstaan vanuit een "wat als" idee. Ik heb niks met Elvis maar heb toch de hele tweede helft zitten glimlachen met de hele romantiek rond de status van de man. David Keith deed het hier wel goed: hij heeft de moves goed ingestudeerd en het personage Elvis lijkt oprecht te genieten om eens eventjes buiten de spotlight te staan onder de gewone mensen. Toch een erg leuk sprookje vol feelgood momenten. Kippenvel wanneer Elvis bovenaan de trap een liedje performt voor Johnny's betoverde moeder.

» details   » naar bericht  » reageer  

Der Kommer en Dag (2016) 3,5

Alternatieve titel: The Day Will Come, 2 oktober, 21:44 uur

De één heeft macht, de ander heeft moed

Droevig en soms hartverscheurend verhaal over machtsmisbruik in een Deens weeshuis eind jaren 60, dat meer leek op een nazi werkkamp. Hoewel directeur Heck er anders over denkt, is er niks dat de mishandelingen rechtvaardigt die de kinderen moeten ondergaan in naam van een goede disciplinaire opvoeding. Nu vond ik sommige elementen zwak naar voren komen, daar het steeds Erik en Elmer zijn die het mikpunt worden van het geweld. De andere kinderen worden nauwelijks uitgewerkt; ze staan er meestal bij en kijken ernaar. Het tuchtpersoneel is ook vrij ééndimensionaal neergezet. Maar het is toch erg goed gespeeld en het gevoel van machteloosheid en onrecht grijpt naar de strot. In de marge wordt vaak naar Elmer's droom om astronaut te worden verwezen, een manier om de dagelijkse ellende door te komen en op betere tijden te hopen.

» details   » naar bericht  » reageer