• 9.379.649 stemmen

Geregisseerd door: Timur Bekmambetov

Met onder meer: Chris Pratt en Rebecca Ferguson

Releasedatum: 22 januari 2026

Plot Mercy

"Prove your innocence to an AI judge or face execution."

In de nabije toekomst staat een rechercheur terecht, beschuldigd van de moord op zijn vrouw. Hij heeft 90 minuten om zijn onschuld te bewijzen aan de geavanceerde AI-rechter die hij ooit steunde, voordat zijn lot wordt bepaald. Hij weet echter niet wat er is gebeurd. Met behulp van zijn partner probeert hij zijn stappen te reconstrueren.

Chris Raven

Jacqueline 'Jaq' Diallo

Nicole Raven (née Martin)

Robert 'Rob' Nelson

Britt Raven

Patrick Burke

Holt Charles

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Dat is weer gewoon een lekkere verstand op nul SF/actie film volgens mij. Het zal allemaal wel weer zwaar overdreven zijn maar ik kijk dergelijke SF graag. Chris Pratt zie ik sowieso ook wel graag in dit soort films. Net als in "Guardians Of The Galaxy" speelde hij wel een leuke rol. Dit is natuurlijk wel een ander soort sciencefiction maar laat maar komen. Ik zie het graag.

avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)

Vanaf 22 januari 2026 in de bioscoop (Sony Pictures Releasing via Universal)

avatar van Mate Meter

Mate Meter

Ik mag toch hopen dat AI eerst beter door ontwikkeld wordt, voor het over mensenlevens mag bepalen. De AI in deze film is anno 2029 nog steeds op niveau ChatGPT inclusief alle koortdromen en defecten die je nu dagelijks ervaart. Zo loopt het programma ook hier halvewegen vast, omdat het zich realiseerd dat het leven niet zwart/wit is en er ook een heel groot grijs gebied is. Nooo shit really? Is dat juist niet het hele ethische vraagstuk van AI? Het voelt een beetje als een open deur.

Daarnaast blijven we ook teveel in Bob's motieven hangen. Maar, of en hoe hij de moord nou precies gepleegt heeft, wordt niet echt ingelost. Vond het ook raar dat de AI rechter heel stellig was aan het begin. Maar eigenlijk zelf al heel slecht vooronderzoek had gedaan. Als alle informatie al voor handen is, waarom heb je de beklaagde dan nog nodig? Nu zeggen ze, je hebt schuld en je moet je onschuld bewijzen. Maar het is logischer om te zeggen. Je bent ontschuldig en wij hebben zoveel informatie. weerleg onze bewijslast maar.

Maargoed, het was wel vermakelijk maar ook een beetje debiel.

avatar van Walter S.

Walter S.

Inderdaad, redelijk vermakelijk. Best aardig, niet heel slecht. Maar dat is het dan ook wel. Ondanks het verhaal toch een beetje 13 in een dozijn.

avatar van Shadowed

Shadowed

Weinig genuanceerde, maar zeer vermakelijke actiethriller vanuit de capabele handen van regisseur Timur Bekmambetov, die hier zonder meer kwaliteit mee aflevert. De pijlsnelle montage is treffend bij het futuristische concept, het mysterie wordt aardig in leven gehouden en het hoge tempo jaagt elke vorm van verveling proactief weg. De snelle gang van zaken weerhoudt de castleden er echter wel van om de ruimte te nemen voor goede acteerprestaties, waardoor niemand echt van de grond komt. Sterker nog, het scenario van Marco van Belle degradeert de meeste namen tot clichematige bijzaak. Kunstmatige intelligentie wordt hier trouwens volop omarmd, dus kritische kijkers wat betreft dat onderwerp zullen geen fijne tijd hebben met Mercy.

avatar van Partyboooi

Partyboooi

Tegenvaller!

Deze futuristische high-speed thriller verliest zichzelf in de chaos . In begin van de 00's werden dit soort films regelmatig uitgebracht (denk aan I, Robot / Eagle Eye etc...). Waar die films best te pruimen waren meestal, willen ze in Mercy veel te veel in de korte duur van een speelfilm. Doordat de klok continu loopt voelde ik mezelf ook opgejaagd. Daarbij is de film gewoon te chaotisch naar mijn mening.

Helaas

avatar van Movieman42

Movieman42

Onderhoudende film over de gevaren van AI. Kijkt lekker weg. Het hoofd van Rebecca Ferguson op het grote AI scherm is ook wel prettig om naar te kijken
Jammer van die strontvervelende en voorspelbare dochterrol.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Best oké vooral door de stijl die strak en consequent wordt aangehouden (op de laatste vijf minuten na dan) door continu beelden te tonen vanuit aanwezige camera's (beveiligingscamera's, body cams, etc). En dat dat werkt is knap. Temeer Pratt lange tijd die stoel niet mag verlaten. Dat helpt de film wel enorm trouwens omdat wij als kijker net zo weinig weten als een onafhankelijke jury. 3,5*.

avatar van salwel

salwel

Allemachtig, wat acteert Chris Pratt hier slecht!

Het middenstuk is hier inderdaad aardig, daarvoor mijn 2 punten.

Het einde weer zooooo Amerikaans, tegenvaller voor mij!

avatar van katchu

katchu

Ik vond dit een bijzondere goede film. Gewoon lekker 1,5 uur genieten van een verrassend (relatief) goed verhaal en een interessante dynamiek tussen de hoofdrolspeler en de rechter. Mooi balans ook tussen actie, drama en verhaal en dat gewoon lekker in 1,5 uur. Ik ben zeer positief verrast. Technisch knap in elkaar gezet ook.