• 9.175.895 stemmen

Met onder meer: Ryan Reynolds, Jodie Comer en Lil Rel Howery

Gesproken taal: Engels, Russisch en Japans

Releasedatum: 11 augustus 2021

Plot Free Guy

"Life's too short to be a background character."

Guy is een bankmedewerker die elke dag dezelfde routine volgt. Hij wordt wakker, gaat naar zijn werk, overleeft een bankoverval, speelt en verliest altijd een potje softbal en gaat nadien wat met zijn teamgenoten drinken voordat hij naar bed gaat. Morgen zal Guy precies hetzelfde doen. Al verandert er één dingetje: hij vindt een bijzondere bril. Eenmaal opgezet toont deze aan Guy de kaart van de stad waarin hij woont, het geld dat hij op zak heeft en een levensbalk. Jazeker, Guy ontdekt dat hij in een brute, open-world videospel zit.

avatar van boemboem27

boemboem27

leuke en verassende film,met fantastische special effects (CGI)

heel mooi gemaakt.

grappige elementen, maw leuk en prettig vermaak

aanrader

avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

Free guy is een film waar ik uit mijn comfortzone moest komen. Inderdaad een kruising van pakweg The Truman Show en Ready one of Wreck it Ralph waarbij mijn voorkeur eerder aanleunt bij de eerste film. Free guy is een verrassende energieke film waarbij realiteit en de virtuele gamewereld door elkaar lopen. Hoe tof is het niet om 100 bonuspunten te verdienen om die ene een mep te verkopen?

Die videoscènes kennen een overkill, maar heeft wellicht een satirische of maatschappijkritische insteek. Ik kon de humor bijgevolg best wel hebben. De personages zijn karikaturen en mijden enige zin voor overdrijving geenszins. Daar moest ik toch wat aan wennen.

Ondanks de verwijzingen naar andere films toch de moeite gedaan om een eigen verhaal te maken waarbij de balans tussen humor, boodschap en verhaal goed samen gaat. Alleen al daarvoor zeker geslaagd. Wie iets rustigers zoekt, laat deze wel best voorbij gaan.

avatar van Noodless

Noodless

Heerlijk entertainment waarbij het verhaal totaal van ondergeschikt belang is, maar toch ergens wel een mooie boodschap (Life's too short to be a background character) heeft en eigen is aan de gamewereld van de jongeren. Overigens niet veel kennis over maar er komen toch heel wat bekende elementen en gezichten (youtube gamers) in de film voor die je naar bepaalde games doet herinneren, bijvoorbeeld GTA en Fortnite. Het verhaal is gewoon heel leuk om te volgen en heeft heel wat humor en actie in petto. Ryan Reynolds is perfect gecast voor deze rol en Jodie Comer speelt haar dubbelrol (Millie, Molotovgirl) meer dan degelijk. Taika Waititi als Antwan is niet zo overtuigend en ook wat irritant, maar dat laatste kan natuurlijk aan zijn rol liggen. Leuke film ! 7,5/10

avatar van Sabri88

Sabri88

Leuke film. Verstand op nul gezet, niet te veel verwacht, en toch leuker dan verwacht.

Leuke cameos ook van o.a. Hugh Jackman, Dwayne (The Rock) Johnson en Chris Evans (Captain America). Taika Waititi vind ik normaal gesproken erg leuk in de Thor films, maar toch vroeg ik me af of de slechterik misschien beter door iemand anders gespeeld kon worden. Maar goed, verder stoorde ik me er niet heel erg aan.

Leuk om een keer gezien te hebben als je van actie, fantasie, droge humor en een beetje romantiek houdt. En nee, je hoeft geen gamer te zijn om alles te begrijpen.

avatar van Partyboooi

Partyboooi

Leuk filmpje, zelfs voor een 40-plusser Ryan Reynolds heeft iets wat hem zeer geschikt voor het scherm maakt, daarbij ook nog grappig. Truman Show 2.0 als je het mij vraagt, maar dus in de game wereld (waar ik totaal niet in thuis ben). Verhaal niks bijzonders, Antwan enorm irritant als je mij vraagt. Verder leuke bijrolletjes. Kijkt makkelijk weg.

3,5 *

avatar van Warning

Warning

Fortnite verfilmd..

avatar van Theunissen

Hoewel dit soort films niet meer echt mijn ding zijn (ligt ook al meer dan een jaar bij mij op de plank), heb ik me er toch mee vermaakt en dat komt vooral omdat alles er visueel zeer fraai uitzag (met waarschijnlijk de meest spectaculaire special effects van de laatste jaren) en natuurlijk door Ryan Reynolds. Hij speelt in Free Guy een NPC (Non Playable Character) die van het script afwijkt en hij leeft zich uit in zijn meest op het lijf geschreven rol sinds "Deadpool".

Guy (Ryan Reynolds) woont in een glinsterende metropool genaamd "Free City", waar hij elke ochtend alleen uit bed springt, zijn goudvis Goldie groet, luistert naar het nummer "Fantasy" van Mariah Carey, een fris blauw bloesje aantrekt, zijn favoriete koffie haalt in een barista en samen met zijn beste maat Buddy (Lil Rel Howery) naar de bank loopt waar ze werken. Guy als baliemedewerker en Buddy als beveiliger. Hij weet echter niet dat hij slechts een NPC (Non-Player Character) is in een computerspel met een open wereld.

In "Free City" zijn de zonnebrilmensen, zoals Revenjamin Buttons (Channing Tatum), de helden en alle NPC's zoals hij leven hun zorgeloze leven in een eindeloze lus. Guy is echter blij met deze routine en hij deinst niet eens terug als een bankrover op zijn werk een geweer tegen zijn hoofd houdt, wat regelmatig en vaak meerdere keren per dag gebeurt. Wat hij echter mist in zijn digitale leven, is een vrouw aan zijn zijde. Een speelbaar personage genaamd Molotov Girl (Jodie Comer), die ook thuis is in "Free City" en waar Guy op verliefd wordt, leidt een heel ander leven dan Guy in deze wereld.

Hun echte speler is Millie Rusk (Jodie Comer), een programmeur en voormalig partner van de briljante programmeur Keys (Joe Keery), met wie ze het computerspel ontwikkelde. Dankzij een code die ze in "Free City plaatsen", realiseert Guy zich dat zijn wereld een computerspel is. Vervolgens probeert hij zelf een held te worden via een zonnebril die hij afpakt van een overvaller. Een race tegen de klok begint, want ook de game moet worden opgeslagen voordat de ontwikkelaars hem kunnen afsluiten.

"Free Guy" kan je enigszins vergelijken met films zoals "The Matrix (1999)", "Inception (2010)" en vooral "The Truman Show" (komt ieder jaar minimaal één of twee keren op de televisie) uit 1998 met Jim Carrey in de hoofdrol. Zoals Jim Carrey in "The Truman Show" ontdekte dat hij een personage in een realityshow was, zo ontdekt Guy dat hij een NPC is van de programmeurs van het spel (maar hij krijgt wel een eigen wil). En in "Free Guy" zegt Ryan Reynolds regelmatig:

"Don't have a good day, have a great day."

En in "The Truman Show" zegt Jim Carrey regelmatig:

"In case I don't see ya, good afternoon, good evening and goodnight."

Het verhaal zit leuk in elkaar en weet zowel te boeien als te vermaken en Ryan Reynolds is goed gecast als de breed lachende held. Bovendien is de humor van een redelijk niveau (wat wel eens anders is in dit soort Hollywood-producten) m.u.v. de irritante Taika Waititi als slechterik Antwan die het populaire spel "Free Guy" gestolen heeft van twee nerds. Hij weet ook niet te overtuigen als de schurk van het verhaal, die gewoon niet gevaarlijk genoeg is. Persoonlijk vind ik hem ook beter als regisseur dan als acteur (m.u.v. van zijn Hitler rol in zijn zelf geregisseerde Komedie / Oorlog film "Jojo Rabbit (2019)" ).

"Free Guy" is ook een typische Hollywood blockbuster, welke gemaakt is om een groot publiek te entertainen en vooral fans van games (ik speel juist geen games) zullen het meest genieten van deze actievolle film. In de film (of beter gezegd "in de game") wordt je getrakteerd op harde actie en een maffe omgeving waarin alles mogelijk is. Alles overhoop schieten, ontploffingen, achtervolgingen, mensen overvallen, met helikopters in gebouwen vliegen, met tanks door de stad denderen en dat allemaal zonder dat de stad echt kapot gaat en zonder gewonden. Visueel is "Free Guy" een plaatje om te zien en de kar wordt over het algemeen getrokken door hoofdrolspeler Ryan Reynolds, die sterk en grappig uit de hoek komt.

Hij krijgt fijn tegenspel van actrice Jodie Comer (als Millie Rusk / Molotovgirl en ze speelt haar dubbelrol met vrij groot gemak, waarin ze ook van accent wisselt) en Joe Keery (als Keys), als de twee nerds die de broncode voor de game hebben bedacht en welke door Antwan, de baas van de gamestudio, is gestolen. Millie probeert rechtszaken te voeren tegen Antwan, maar heeft bewijs nodig dat hij de broncode gestolen heeft en Keys heeft het opgegeven. Hij werkt inmiddels als programmeur voor Antwans bedrijf en probeert zich zo rustig mogelijk te houden. Antwan wil intussen versie 2 van het spel lanceren en dreigt de stekker uit "Free City" te trekken.

Ook de overige cast, zoals Utkarsh Ambudkar (als Mouser), Lil Rel Howery (als Buddy, die hij speelt met heerlijk overtrokken dramatiek), Channing Tatum (als Revenjamin Buttons) en Aaron W Reed (als de gespierde Dude met het gezicht van Guy), doet het gewoon leuk. Channing Tatum heeft aan het begin een kleine cameo, maar halverwege komt hij terug voor een hilarische scène. En Dude (een personage die nog in de conceptfase zit) is vooral grappig, met leuke oneliners. Verder mocht Camille Kostek er als Bombshell zeker wezen en in het echte leven is ze dat ook.

De referenties naar andere films (in het eindgevecht zitten verwijzingen naar andere films van o.a. Marvel en Star Wars) en games zijn leuk gedaan en ook zijn er leuke leuke cameo’s te zien. "Free Guy" is een mengelmoes van van actie, romantiek en komedie dat mooi samen wordt geweven met een boodschap over de gevoelens van computerpersonages en hun rol als "figuranten" binnen een game. Alles komt samen voor simpel popcornvermaak met net dat kleine beetje extra plezier door het vermakelijk-uitgevoerde concept met Ryan Reynolds als is het even komische als stralende middelpunt en hij heeft een paar leuke bekkies om zich heen verzameld. Samen gaan ze lekker los in een gamewereld waarin alles mogelijk is.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Een aardig plot, verbluffende visuals met een heleboel kleine grapjes op de achtergrond, een hoofdrolspeler die geknipt is voor zijn rol (zonder overigens een nieuwe kant van zijn gebruikelijke filmpersona aan te boren), grappige cameo's (vooral van Channing Tatum) en een verhaallijn die tot het einde toe leuk blijft in plaats van halverwege in te kakken wanneer de expositie erop zit maar de makers er niet in geslaagd zijn om met een inventieve afwikkeling op de proppen te komen. What's not to like? Ja, misschien Taika Waititi wiens drukke persoonlijkheid en irritante maniertjes (om nog maar te zwijgen van dat lelijke Nieuwzeelandse accent) sneller dan verwacht een uiterste houdbaarheidsdatum bij mij hebben bereikt. Maar goed, al met al een erg grappige film.

avatar van ILDIB

ILDIB

Leuk filmpje, niet overal even goed maar vermakelijk. Laatste stuk is helaas het minst zowel irl als game.

avatar van Pim1993

Pim1993

Verrassende film met geinige verwijzingen, symboliek en op humoristische wijze relevant in het huidige AI-debat. Heb me erg vermaakt. Prik wel even door wat slappe aftreksels heen en zet je verstand niet al te hoog. Voor de critici valt er genoeg op te merken. Dikke voldoende wel!

avatar van teigertje

teigertje

Een hele leuke film.

Vooral voor game liefhebbers.

Met verassende elementen in de film.

Ook met verschillende verwijzingen naar andere grote film hits.

Prima gemaakte en entertainende film.

avatar van erniesam

erniesam

Na veel lovende berichten over deze film te hebben gezien en gehoord ging ik ervoor zitten. Begin vond ik best vermakelijk, maar daarna gaat het toch snel bergafwaarts. Reynolds vond ik best overtuigen als een naïef NPC die gaandeweg leert, maar de rest van de cast was eigenlijk om te huilen. De scenes in de realiteit zijn tenenkrommend, zowel wat betreft acteren als de dialogen. Het verhaal wordt heel erg cliché, terwijl het zoveel potentie heeft om boeiend en vermakelijk te zijn.

Nee, dit is een gemiste kans dat is verprutst door een zwak en voorspelbaar script, idiote dialogen en zwak acteerwerk. Een pluimpje voor Reynolds, maar dat redt de film niet van de ondergang.

avatar van kissyfur

kissyfur

Deze film met de kinderen meegekeken. Best oké hoor, maar zonder Reynolds weet ik niet of ik ‘m wel uitgekeken zou hebben.

avatar van bantakip

bantakip

Leuke film. Deed me wel aan andere films denken, zoals Tron, The Truman Show en the Matrix. Goeie special effects en prima rolverdeling. Antwan was inderdaad erg irritant, maar dat lag ook aan zijn rol.