Free Guy (2021)
Gesproken taal: Engels, Russisch en Japans
Releasedatum: 11 augustus 2021
Bekijk via Disney+
Plot Free Guy
"Life's too short to be a background character."
Guy is een bankmedewerker die elke dag dezelfde routine volgt. Hij wordt wakker, gaat naar zijn werk, overleeft een bankoverval, speelt en verliest altijd een potje softbal en gaat nadien wat met zijn teamgenoten drinken voordat hij naar bed gaat. Morgen zal Guy precies hetzelfde doen. Al verandert er één dingetje: hij vindt een bijzondere bril. Eenmaal opgezet toont deze aan Guy de kaart van de stad waarin hij woont, het geld dat hij op zak heeft en een levensbalk. Jazeker, Guy ontdekt dat hij in een brute, open-world videospel zit.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Free Guy (MusicMeter)
Barista
Bombshell
Duke Nukem
- 1986 stemmen
Ik weet niet of deze al is genoemd, maar aangezien iedereen deze film vergelijkt met GTA online, vind ik het wel leuk om hier te plaatsen. Ik heb de film Free Guy nog niet gezien, dus weet niet of hij lijkt op dit clipje, maar ik vind dit ook wel erg leuk gedaan en toen ik dit zag, dacht ik meteen: hier moeten ze een film over maken!
Walter S.
Beetje jammer van de cliché's op het einde, maar dat neemt niet weg dat het wel een originele, bonte en soms spectaculaire film is. Ziet er ook prima uit, ik schaar me bij de enthousiastelingen.
schrans
Best vermakelijk doorslagje van The Truman Show maar in het tweede deel zakt het wel in met alle clichés van dien. Daalt uiteindelijk nog een half puntje.
Duke Nukem
- 1986 stemmen
Ik had veel verwacht van deze film, altijd gevaarlijk, en het eerste deel valt erg mee: de verwijzingen naar de online gaming wereld en het moment waarop Guy de bril opzet. Daarna wordt het inderdaad wat clichématig en zoetsappig. De rol en vertolking van Ryan Reynolds doet me wat denken aan Jim Carrey in zijn jongere jaren en aan de film The Truman Show, met Carrey in de hoofdrol. Gelukkig speelt Reynolds zijn rol redelijk ingetogen, zodat hij niet gaat storen. Ik zeg dat omdat ik hem in Deadpool bijvoorbeeld enorm kinderachtig en flauw vind. Het hele idee van een soort paradijselijke wereld waarin dino's gezellig naast de mensen bestaan, vind ik minder interessant voor een eventuele vervolgfilm. Een vredelievend online spel waarbij iedereen lief tegen elkaar doet, zou ook niet erg boeiend zijn. Games als GTA online zijn juist zo leuk omdat je dingen kunt doen die je in het echte leven nooit zou (kunnen) doen, zonder de te verwachten gevolgen erbij te nemen. Niet dat met dino's wandelen iets is dat je in het dagelijkse leven kunt doen natuurlijk.
Shadowed
Dom.
Maar wel een lekker vermakelijke en absurde domme film. Free Guy is overduidelijk een film waarbij je je hersenkracht even uit dient te zetten. De onderliggende boodschap die richting de tweede helft van de film boven water komt drijven is ook gewoon te stom voor woorden, maar het vermaak blijft niettemin goed doorbreken.
Reynolds kan dit soort rollen ondertussen wel dromen. De beste man kan meerdere soorten personages spelen zolang hij er een komische noot aan mag toevoegen. In Free Guy krijgt hij wederom de vrijheid om weer grappig te zijn, alhoewel de film zelf redelijk veilig blijft. Het is een voorspelbare film geworden met bekende elementen, maar met een schmierende Reynolds.
Visueel ziet de film er niet altijd even sterk uit. Regisseur Levy wil dolgraag uithalen in modern zijn, maar faalt hier regelmatig in. De dialogen voelen helemaal niet modern aan, maar ook het bekende verhaal en verloop daarvan zijn niet echt meer van deze tijd. De actiescenes zijn ook niet altijd even best geanimeerd, maar dat hoort een beetje bij het soort film dat Free Guy graag wil zijn.
Veel actie is het redmiddel van de film. Er wordt heel, heel veel afgevuurd in deze film en ondanks dat de flow misschien een beetje ontbreekt tijdens de film komt het aan vermaak niets tekort. Een echt gevoel dat ik me in een game bevond wordt enkel en alleen versterkt omdat de film over genoeg budget beschikt om dit ook waar te kunnen maken, anders had het nooit echt als een spelletje aangevoeld.
Vermakelijke actiekomedie dus. Niet bepaald hoogstaande cinema en al helemaal niet de beste film van het jaar. Ik weet niet of Levy echt een belangrijke boodschap probeerde over te brengen, ik vond het allemaal maar ridicuul en niet alles raakt, verder is dit een ultiem vermakelijke film. Veel actie, veel humor. Daar luistert de film goed naar, en het zet een erg leuk geheel op aarde via deze manier.
Mikemans
Leuke film, heb me stierlijk vermaakt. Verstand op 0 en kijken maar!
Pecore
Doodzonde dat er richting het einde van de film weer levens en werelden gered moeten worden. Dat hebben we inmiddels toch wel genoeg gezien? Het voegt ook helemaal niks toe aan het geniale eerste uur, waarin stapsgewijs en op bijzonder vermakelijke wijze een game-wereld uit de doeken wordt gedaan. Ik heb daar als niet-gamer onwijs van genoten. Jammer dat dat concept niet veel verder wordt uitgewerkt en het moet eindigen met een bult clichés.
deridder
Hier zie ik vaak staan dat mensen het een simpele film vinden. En dat is helemaal prima: lekker je hersens uitzetten & kijken maar. Helemaal goed af en toe. En je kan zeker naar 'free guy' als een lekker simpele komedie kijken. Ik heb daar niks op tegen: ik vind het heerlijk om af en toe heerlijk te lachen. Nu denk ik echter dat de film meer is dan een simpele komedie. Ik denk dat de film een religieuze allegorie is en een erg diepzinnige interpretatie geeft van het scheppingsverhaal in Genesis. In deze zin is 'free guy' de Christelijke tegenhanger van - de meer Platonistische - the Matrix.
Free guy gaat over 'guy' en hij is een NPC. Een NPC is een karakter in een videogame dat niet daadwerkelijk speelt. Nu, ik speel geen games. Maar als ik het goed begrijp zit het als volgt in elkaar: je hebt dus mensen die achter de computer met avatars spelen, en dan mensen doden, en dat soort zaken. En je hebt NPC's simpele algortimes die avatars zijn maar dus niet bediend worden door gamers. Guy is dus een NPC en is als het ware gevangen in de algortime die voor hem geschreven is.
Het verhaal gaat zo: Guy is een algoritme geschreven om gamers een leuke tijd te geven (door Guy in elkaar te slaan). Maar op een dag ziet hij een avatar en hij wordt verliefd op haar. Dit breekt zijn ritme van gewoontes. Nu is hij bevrijd van zijn code en kan zich vrij ontwikkelen. Maar guy kiest er niet voor om zoals de andere gamers mensen te doden en dat soort zaken. Integendeel, hij helpt juist mensen! De projectontwikkelaar die aan de macht is van een groot bedrijf, is hier allerminst blij mee. Alle aandacht gaat naar Free Guy, terwijl hij juist aandacht wil genereren voor een sequel-spelletje. Deze (hoe zeg je dat netjes?) kapitalist wilt guy verwijderen uit het spel. Maar dat kan niet omdat guy niet een gamer maar een NPC is. Enfin, enzovoorts, enzovoorts.
Nu, de game waarin 'guy' leeft heet 'free city' (of was het 'real city'?). Het is oorspronkelijk ontwikkeld door twee hele leuke lieve mensen. In het oorspronkelijke spel leven de NPCS samen en kunnen zich vrij ontwikkelen. Deze vrije ontwikkeling zou uitmonden tot de eerste vorm van AI. Deze NPCS zouden - niet geheel toevallig - leven in een tuin-achtige wereld.
Maar het oorspronkelijke spel was gestolen door een gemene man (aka Satan). De kapitalist. Deze vent, gespeeld door Waititi, gebruikt de code van de verliefde programmeurs om er een GTA spelletje van te maken. Nu leven de NPCS niet meer in een droomachtige tuin maar in een stad - als NYC - waarin gamers de NPCS naar hun wil mishandelen, doodschieten en misbruiken. In deze nieuwe, gemene, wereld kunnen de NPCS zich niet vrij ontwikkelen. Daarentegen zijn ze opgesloten in een routine: opstaan - koffie - naar de bank - overval - naar het strand - naar bed, repeat. Ze zijn opgesloten in een routine die gebouwd is om de gamers te pleasen.
Echter de code van de oorspronkelijke tuin-achtige wereld is nog steeds in het spel gebouwd. De tuin van Eden is nog aanwezig in de fundamenten van 'free city'. Je kan het alleen niet meer zien. De dief, de kapitalist, heeft de oorspronkelijke code gestolen, maar hij kon niet zelf een code schrijven. Hij heeft de codering dus slechts herschreven (om er een spel van moorden, seks en welvaart van te maken).
Hoewel gamers hun dierlijke instincten in het spel volgen, werkt 'free city' uiteindelijk zo goed omdat de gamewereld in zijn fundamenten GOED functioneert en MOOI is en geloofwaardig, dwz WAAR, aanvoelt. De tuin van Eden ligt nog verstopt, verschuilt zich, achter de codes van Satan. Uiteindelijk is Waititi de gevallen Engel die de wereld corrumpeert. Maar Satan heeft niet de intelligentie van het verliefde stelletje (d.w.z. de oorspronkelijke ontwikkelaars) om een wereld op zichzelf te maken. Hoewel hij intelligent is, kan hij niet scheppen. Waititi denkt slechts aan eigenbelang, niet aan het ware, het mooie en het goede.
Free guy wordt dus verliefd, ontwikkelt zijn eigen karakter, en zal uiteindelijk - net als Mozes - de NPCS leiden naar de tuin van Eden. Hij is een messiaans figuur dat de gevallen wereld vertelt dat het anders kan! Er is een andere wereld, een ander leven, waarin de NPCS geen slaven maar vrij zijn. Eerst geloven de andere NPCS, free guy niet. Maar uiteindelijk zal Free Guy ze richting geven, en met hen de zee overtrekken, naar een andere wereld, een betere wereld. Ze zullen krijgen wat hen beloofd is.
Waarom is dit diepzinnig zal je vragen? Ik denk dat het mooie aan de film zit in het feit dat de oorspronkelijke schepping een liefdesdaad was. De man (de oorspronkelijke programmeur) heeft de tuin van Eden zo geprogrammeerd uit liefde voor een vrouw (de vent zijn partner). De hele digitale wereld, the garden of Eden, roept de liefde voor deze vrouw uit. De programmeur kon tijdens het schrijven van de code, de liefde voor zijn partner niet verbergen. Het laat zien dat de wereld bedoeld is voor haar. Het is een plek waarover hij denkt dat zij daar zou willen zijn. De voegen van deze digitale wereld schreeuwen een liefde uit tot deze vrouw. De wereld roept haar naam in de dingen die bestaan: in de ijssmaakjes, in de speeltuintjes, in de koffiebars, en ga zo maar door.
In het Christelijke scheppingsverhaal zie je iets soortgelijks. God is 1 en God is 3. Hij is 1, maar God is liefde. En liefde vraagt een Ander. Liefde is geen liefde als het zelfliefde is, als het een vorm van narcisme is. Dus God houdt een zoon geborgen (not made but begotten, zoals ze dat netjes in de kerk zeggen) om lief te hebben. En uit de liefde tussen Zoon en Vader komt de heilige geest voort. Uit liefde wordt God een veelvoud, een drievoud. Maar de vader, de zoon en de heilige geest zijn nog steeds alledrie God. Gods liefde vloeit over: hij schept dus een wereld dat hijzelf niet is. Maar omdat God per definitie het goede is, kan hij niet iets volmaakt goeds scheppen dat geen God is. Hij maakt dus ruimte voor iets wat God zelf niet is, en laat derhalve ook kwaad toe. Omdat God iets wilt laten zijn dat hijzelf niet is, omdat God liefheeft, komt de wereld tot stand en zodoende de mogelijkheid van het kwaad.
Hoewel de oorspronkelijke schepping niet God was, was het echter nog steeds goed! De schepping - aldus Christelijke theologie - was goed omdat God het uit liefde heeft gemaakt. En deze liefde was dezelfde liefde als Gods liefde voor zijn zoon. Het is alsof de schepping zelf al Gods liefde voor zijn zoon uitriep.
Welnu, ik wil niet zeggen dat deze allegorie tot op het bot opgaat. Gelukkig maar want dat is het verschil tussen Christelijke propaganda, aan de ene kant, en kunst en film aan de andere kant. Maar deze gelijkenissen geven wel diepgang aan de film. Er is een moment in de film dat Free Guy en het leuke meisje de code in 'free city' vinden voor de oorspronkelijke wereld (de tuin van Eden). Free guy zegt vervolgens: I know that place. Hij kon namelijk in het raamkozijn de tuin van Eden soms zien doorschijnen. Inderdaad, zelfs in deze wereld, in deze gevallen wereld van Free City, zien wij soms de glimpen van een nieuwe, een betere wereld. Alsof de wereld niet slechts is wat het is, maar participeert in een kosmische liefde. Het is dan alsof de grond van het universum tot ons spreekt. Misschien een verliefde programmeur?
Je gaat me iets te diep, maar wel een like voor je visie op de film. Leuk te lezen.
Spoelworm
Is dit in de trant van Deadpool of kan ik het met mijn dochters kijken (8 & 13)?
Vraag me af of een 8 jarige dit leuk vind. Met je oudere dochter kan je er prima heen. Het is redelijk familievriendelijk, al vallen er wel doden maar op een niet nare wijze.
Graaf Machine
13 kan wel.
8 is een leeftijd waarover een ander die je achtjarige dochter niet kent eigenlijk niets kan zeggen. Er zit zoveel verschil tussen de ene achtjarige en de andere. Sommigen zijn bijna van niveau elfjarig en andere ontstijgen net de zesjarige leeftijd.
Spoelworm
Bedankt Ajax&Litmanen1 Graaf Machine ik denk dat we hem wel kunnen gaan kijken dan, de favoriete film van mijn 8 jarige is Jurassic Park (die nieuwe) en tja, the greatest showman maar het ging mij om Jurassic Park.
Ik hou wel van zulke ouders en kinderen die lekker buiten de lijntjes gaan. Prima toch als je dochter Jurassic World al mooi vind. Ik keek ook al redelijk jong dat soort films, destijds waren we nog niet zo over beschermend naar kinderen.
predator
- 1954 stemmen
Kan prima, je zult misschien wel na afloop iets uit moeten leggen.
acsaczy
gta rdr fortnite cod.. maar helaas weer een film die het probeert en in mijn ogen faalt. Misschien moet ik hem nog een keer kijken. Ik was in de bios en deze draaide en was er niet op voorbereid. Ookal ben ikzelf echt een gamer 24/7 ik vind het vaak flauw om er films over te zien.
Neder0001
Eens. Best vermakelijk hier en daar, maar ook veel lompe/ niet geslaagde humor. Verhaal lijkt idd geïnspireerd door The Truman Show. Al met al best een tegenvaller, had er wat meer van verwacht met een gemiddelde van 7,6.
Goldie63
Leuke film, heb me stierlijk vermaakt. Verstand op 0 en kijken maar!
Stierlijk verveeld of kostelijk vermaakt
Goldie63
Oh mijn God !! Serieus????
Bestwelbos
Wat een geweldige film! Na een hele lange tijd eindelijk weer naar de bioscoop geweest en wat een goede start! Heel veel humor en mooie effecten. Ik heb hem zelf in 2D gezien, maar kon zien dat de film voor 3D gemaakt was. Heel mooi. En de perfecte cast voor deze film. Echt gelachen.
Master Blaster
Heb me goed vermaakt. Was bang dat hij slechter zou zijn
Ripley's Believe It or Not
Ryan Reynolds is duidelijk het paard wat deze film trekt. Zonder hem was dit een Pixels 2 geworden.
Thema is leuk, maar raakt nooit echt weg van de vele tropes die in de film zitten. Tropes/cliché's over video games/MMO's, over programmeurs, over grote bedrijven vs de kleine man, over liefde, enz. Op een gegeven moment zit je ondanks de setting gewoon naar een standaard Hollywood romcom te kijken. Voor de gemiddelde kijker prima, maar ik vind dat er meer in had gezeten.
Ripley's Believe It or Not
Niet kijken dan. Het zit vol met domme cliché's over programmeurs, gamers en games. Een film die duidelijk gemaakt is door en voor mensen die niet gamen. En dat zeg ik dan als filthy casual!
santaro
Wat een geweldige film, goed verzonnen en uitgevoerd. Ryan Reynolds speelt ook echt geweldig
pieno
Wat een super leuke vrolijke film. Heb hem eerst gekeken met een vriendin 3D en moest echt terug met mijn kids 10 en 14 jaar, toen 2D. En mijn kids werden er net vrolijk van als dat ik was de 1e keer. Leuke acteurs, vooral Ryan Reynolds . Actie, humor met een vleugje romantiek, soundtrack geweldig. Verstand op nul en lekker kijken, 2e keer was net zo vermakelijk.

Ryan Reynolds: 'Disney wil ironisch genoeg nu al een 'Free Guy'-vervolg'

9/11: Inside the President's War Room
Historisch / Documentaire, 2021

Old Henry
Western, 2021
videogamekunstmatige intelligentiepistoolheldvirtuele realiteitcodegamer breaking the fourth wallbank overvalgamebank tellerprogrammermmorpgopen world fantasyheroic al cinemavrmmo