• 9.377.963 stemmen

Met onder meer: Ryan Reynolds, Jodie Comer en Lil Rel Howery

Gesproken taal: Engels, Russisch en Japans

Releasedatum: 11 augustus 2021

Plot Free Guy

"Life's too short to be a background character."

Guy is een bankmedewerker die elke dag dezelfde routine volgt. Hij wordt wakker, gaat naar zijn werk, overleeft een bankoverval, speelt en verliest altijd een potje softbal en gaat nadien wat met zijn teamgenoten drinken voordat hij naar bed gaat. Morgen zal Guy precies hetzelfde doen. Al verandert er één dingetje: hij vindt een bijzondere bril. Eenmaal opgezet toont deze aan Guy de kaart van de stad waarin hij woont, het geld dat hij op zak heeft en een levensbalk. Jazeker, Guy ontdekt dat hij in een brute, open-world videospel zit.

avatar van Jynxter

Jynxter

Geinig. Maar niet veel meer dan dat. Ryan Reynolds doet wat hij het beste kan en Free Guy heeft best wat leuke grappen en momenten. Maar het is ook een niet consistent en weinig verheffend geheel. Een prima anderhalf uur vermaak, maar er zal weinig van bij blijven.

avatar van filmfan0511

filmfan0511

Free Guy biedt leuk vermaak, en heeft zowaar zelfs een fijn en interessant concept. De uitwerking daarvan is echter wat simpel en oppervlakkig. Een concept als dit zou je vrij makkelijk, en misschien zelfs beter, kunnen omzetten in een Black Mirror-achtige film; Free Guy kiest echter voor een luchtige toon en ongecompliceerde actie. Niets mis mee, maar met het verhaal had je gewoon meer kunnen doen. Als gamer zijnde, of voor een ieder die een beetje kennis heeft over een game als GTA, zitten er wel absoluut een paar heel leuke en grappige stukken in. Regisseur Levy speelde daar echt goed op in. De overdadig aanwezige CGI en effecten zijn daardoor eens een keer niet storend, maar juist passend en functioneel. En hoewel Reynolds allesbehalve een favoriet van me is, is hij gewoon geknipt voor rollen als deze. Het is geen veelzijdige acteur, maar dit soort personages speelt hij met gemak, en hij houdt de film vermakelijk tot het einde. Wie wél heel negatief opvalt is Taika Waititi; wat een vervelende rol/acteerprestatie. Wellicht doelbewust, maar dat maakt het niet minder vervelend.

Vermakelijk voor een keertje, maar het is een film die ik over een paar dagen ook al wel weer vergeten ben. 3*.

avatar van LostCauze

LostCauze

Truman Show meets Bruce Almighty met een vleugje Jumanji reboot.

Het niveau van die eerste twee haalt ie niet, maar wel een vermakelijke film.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Matig.

Door Ryan Reynolds krijg je al snel een Deadpool-vibe: ook Free Guy is immers een onnozel komisch filmpje met hier en daar wat actie. Free Guy is natuurlijk minder bloederig en heeft vaag een serieuzer ondertoontje à la The Truman Show.

Maar het is een volbloed komedie, zo veel is duidelijk. Alleen vind ik het eigenlijk niet echt grappig. Reynolds doet wat hij altijd doet en het samenspel met fris gezicht Jodie Comer is wel oké, maar echt grappig vind ik de film nergens. Zeker niet als zo'n Taika Waititi ten tonele verschijnt. Zelden zo'n slecht acteerwerk gezien.

Hier en daar wat leuke vondsten. De overgangen tussen het echte leven en de game zijn vloeiend en dynamisch. De game-interfaces zijn vrij standaard en daardoor goed te volgen. Ikzelf ben nooit een echte gamer geweest dus ik ben wel blij dat het niet te druk is vormgegeven.

2,5

avatar van Panoramix

Panoramix

Dit viel me toch wel vies tegen. Enkele goede grappen en natuurlijk wel erg creatief, maar alles bij elkaar echt te weinig om goed te zijn.

Vermakelijke futuristische film. Einde was alleen minder. 3 ster

avatar van Sarasani

Sarasani

• 1924 stemmen

Echte ''Ryan Reynolds film''.

avatar van Timothyvdmeer

Timothyvdmeer

heerlijk vermaak. Hou wel van dit soort films.

Sowieso kan Reynolds zijn humor weinig slecht doen bij mij....

avatar van alacer9

alacer9

Vermakelijke en originele film!

avatar van BBarbie

BBarbie

Ik ben geen gamer en daarom weet ik niet zeker of ik het allemaal wel goed begrepen heb. Desondanks heb ik mij goed vermaakt met deze film, die met veel gevoel voor humor gemaakt is. Best amusant voor een keer.

avatar van clubsport

clubsport

op zich een leuk concept , maar de humor word op een gegeven moment echt kinderlijk matig en als eenmaal de
verassing eraf is zakt de film weg naar een bedenkelijk niveau .
Het verhaal had beter tot zijn recht gekomen in een wat serieuzere benadering en eerlijk gezegd had ik gehoopt dat
Guy uiteindelijk in de echte wereld zou worden gezet en dat gebeurde nu niet .
Ook zitten er wat slappe woke momenten in de film ( white privelidge ) wat totaal onnodig is maar goed gelukkig blijft dat redelijk beperkt .

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Free Guy is een film die meelift op de populariteit van games en sandbox games in het bijzonder. Het is een prachtige parodie op veel typische Grand Theft Auto situaties en gaming conventies in het algemeen. Toch heb ik het gevoel dat er meer in had gezeten, maar wellicht bewaren ze dat voor een volgend deel.

Veel grappen wist ik wel te plaatsen, al heb ik niks met gamers die op Youtube laten zien hoe ze zitten te gamen. Er zullen allicht wat bekende gaming-Youtubers in deze film zitten, maar die ken ik allemaal niet.

Het achterliggende verhaal rond gestolen broncode is goed bedacht. Een paar leuke cameo's maken het helemaal af, waardoor dit zeker een leuke film is, maar geen topper.

3,5 sterren

avatar van missl

missl

Niet te serieus nemen en dan is dit een heerlijke film duurt er goed uit ziet.

avatar van Basto

Basto

• 11957 berichten

Kijk het kan nog. Een originele blockbuster uit Hollywood. En het is meteen een van de leukste films van het jaar!

Wellicht een beetje te speels van opzet en van Ryan Reynolds zal ik nooit een fan worden, maar wat een heerlijke meta film is dit. Op het eerste gezicht kent het veel overeenkomsten met de Truman Show, Groundhog Day en vooral They Live. Natuurlijk is ook Ready Player One nooit ver weg. Maar er zijn ook tal van andere meer directere verwijzingen en ook sequels en IP worden op de hak genomen.

Zo heb ik me al met al prima vermaakt met deze vrolijke onzin.

Dikke 4*

avatar van Ste*

Ste*

• 2072 berichten

Leuke film met een vermakelijk concept, wat ik altijd wel makkelijk leuk vind (zoals wat bijvoorbeeld ook the Wreck it Ralph-films e.d. deden). Het is af en toe wat veel en een beetje met hagel schieten wat betreft humor en ideeën waardoor het misschien wat hit and miss wordt, maar op zich maakt dat niet zoveel uit want het is vermakelijk genoeg en de hoofdverhaallijn met de gestolen code voelt geloofwaardig genoeg aan.

Ryan Reynolds doet weer Ryan Reynolds, de film begon zelfs met de typische voice-over zoals in Deadpool en de Pikachu-film waardoor ik even dacht van ‘really, weer?’ maar dat is alleen maar het intro.

Het liefdesplotje tussen Millie en Keys is nogal onbeholpen en ongeloofwaardig, dat had er best uitgemogen. Verder prima vermaak.

Ruime 3,5*

avatar van N00dles

N00dles

Free Guy is een degelijke Ryan Reynolds-komedie met voor gamers herkenbare referenties naar o.a. GTA en Portal (en Fortnite misschien...? is na mijn tijd).

Echter is het tegelijkertijd een vrij drukke film waar misschien iets teveel geforceerde visuele grappen zitten. Het lijkt wel alsof de schrijvers niet zozeer een logisch plot voor ogen hadden, maar eerder een paar 'coole' actie-scènes in gedachten hadden (bv. vliegende auto's, een afbrokkelende brug) en toen hebben gekeken hoe ze dat in de film konden verwerken. Dat een game stukje voor stukje afbrokkelt als servers kapot worden gemept ipv dat het in één klap uitvalt. Interne logica is dan ook ver te zoeken soms, en met game design of programmeren heeft het weinig meer te maken, maar soit.

De CGI was uitbundig, maar soms best slecht. Hoewel dat ook wel weer past in een game-omgeving.

Taika Waititi was als personage soms leuk, maar vaak ook irritant. De love story (voor zover dat relevant is) is er met de haren bijgesleept en onnodig.

Een drukke en bij vlagen vermakelijke mix van The Truman Show, Pixels, Groundhog Day, Black Mirror en GTA, zo zou ik dit willen omschrijven. En een paar verdwaalde Avengers-referenties.

avatar van Alathir

Alathir

Vrij leuk. Het lijkt van ver een beetje een heel moderne ExistenZ. Deze vind ik wel toegankelijker en ligt me zelf eigenlijk ook beter dan ExistenZ. Qua tempo, humor, sfeer is deze echt heel anders natuurlijk. Het liefdesverhaaltje is wel een beetje aan de melige kant en het niveau is soms wat laag. Taika Waititi is zoals gewoonlijk eerder vervelend dan grappig. Enkel Thor: Ragnarok die hij regisseerde vond ik sterk. De rest eigenlijk allemaal erg zwak. Nu buiten dat hij hier uiteraard een opvallend figuur is, maar ook de villain is het een beetje een speciale villain. Hij kan eigenlijk niks zelf. Ryan Reynolds is ook niet meteen mijn meest geliefde acteur maar toch viel de film best mee. Het concept was tof, de wereld was leuk en de grappen vielen mee. Een 3*

avatar van Nebeo

Nebeo

Kon mij niet boeien...

avatar van Film Pegasus

Een luchtige tienerfilm over een computerspel. Ik heb totaal niets met games en ik mis dus de links en knipogen. Maar op zich is het een actiefilm met de nodige humor en een good guy en een bad guy. Reynolds is Reynolds, af en toe wel leuk om zien, maar het moet vermoeiend zijn om met de man samen te wonen. Jodie Comer doet het best goed. Al schittert ze meer in The Last Duel dan in deze blockbuster. Best nog van genoten, maar het is allemaal te luchtig. Check ook zeker de complete cast achteraf, daar staan meer bekende namen in dan je gezien denkt te hebben in de film.

avatar van Chelsea94

Chelsea94

Leuke luchtige film. Tof gemaakt met het in game idee. Het verhaal zelf vond ik wat minder goed maar daar moet je met een film als deze niet teveel op letten. Heb me vermaakt.

avatar van cantforgetyou

cantforgetyou

• 1954 berichten

Leuke film, maar het is niet helemaal mijn ding. Net zoiets als 'Ready Player One'. Ik heb niet zoveel met games en computers in films verwerkt. Ben een echte 70/80's kid.

Maar het kijkt best lekker weg en het ziet er allemaal mooi en gelikt uit.

Soms ook best grappig. Maar meer ook niet.

avatar van Davelz

Davelz

Vermakelijke film. Leuke film om te kijken mocht je even niets te doen hebben

avatar van Antonev

Antonev

Het digitale leven van Guy is niet eenvoudig, verre van dat. Hij speelt een bijrolletje in een computerspelletje en wordt bovendien iedere dag bruut door de mangel gehaald. Desalniettemin is Guy een positief karakter dat iedereen niet een goede dag, maar een geweldige dag toewenst.

Op een dag, als je het zo mag noemen, komt Guy tot de ontdekking dat de wereld waarin hij leeft niet is wat het lijkt. Die ontdekking zorgt er voor dat zijn leefwereld bijna vernietigd wordt en blijvend verandert.

De eerste twintig minuten zijn bijzonder druk en voor mijn gevoel was het net allemaal teveel van het goede. Maar gelukkig komt alles weer een beetje tot rust en wordt de rode lijn van het verhaal wat meer naar voren. Het verhaal behoeft weinig uitleg en kijkt bijzonder lekker weg. Hoewel het nog steeds ontzettend druk is in de digitale wereld brengt het verhaal in de echte wereld het geheel wat in balans. Het samenspel tussen beide werelden werelden werkt goed en loopt steeds vloeiend in elkaar over.

Het aantal grappen ligt ontzettend hoog en varieert van game gerelateerde humor tot slimme woordgrapjes. Het blijft allemaal immer sympathiek en zelfs de bad guy is niet meer dan een gruwelijke hork.

Heerlijk luchtig vermaak.

avatar van Rodger

Rodger

Leuk bedacht.. leuk gemaakt.. en zeer vermakelijk..

3.5***

avatar van Mickey b

Mickey b

Om maar direct met de deur in huis te vallen: 5* en dat geef ik echt niet veel. Deze film heeft alles wat ik zoek: origineel verhaal, mooie graphics, wat humor en een lovestory. Als je destijds hield van “Ready player one”, wel dit is deze in het kwadraat. Lang geleden dat ik zo heb genoten van een film. En deze heb ik nooit zien aankomen. Geen propaganda geen trailers, niets. Stond op streaming Telenet en beginnen kijken. En wat ben ik verrast en onder de indruk. Waar heeft men dit origineel script gevonden? En Ryan Reynolds met zijn eigenste platte humor is de perfecte gecaste acteur voor dit epos. Ben zelf een liefhebber van het open-world-game genre games en deze film is als het ware de ‘verfilming’ van het deze. Kleine bonus: ben ook Star Wars fan en er komen hier wel enkele leuke verwijzingen naar en die deden me echt wel glimlachen. Ook het absurde geweld in games wordt op zo’n leuke wijze in beeld gebracht dat het voor mij deze film tot de perfectie verheft. Degene die dit heeft geschreven verdient voor mij een Oscar. Maw. aanrader als je voor het genre te vinden bent.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Niet helemaal gelukt, deze mix tussen Wreck-it Ralph, The Truman Show, Avalon en nog wat andere films. En dat is het grootste euvel, echt iets vernieuwends doet de film niet, en weet daarmee ook niet te verrassen, al wordt de vertaling van het echte leven en gamers naar de game wel leuk weergegeven. Verder is dit een komedie, maar de film wordt ook nooit echt grappig. Reynolds is wel oké, er zitten enkele prima momenten in en de boodschap aan het einde is ook wel prima, maar als geheel is dit toch een mak ding. 2,5*.

avatar van Woland

Woland

Ik snap de hoge beoordelingen ook niet zo. Het idee is al veel vaker gedaan, en dan met name in de laatste jaren maar ook daarvoor al - Tron, Wreck-it Ralph, Ready Player One, Lego Movie Truman Show, en ga zo maar door. Dit is eigenlijk min of meer een live action versie daarvan, en dat is op zich niet zo erg. Maar het voegt qua verhaal niks toe, en misschien belangrijker nog, de film is ontzettend braaf en helemaal niet grappig. Ryan Reynolds ben ik al niet zo'n fan van, en Taika Waititi kan het wat mij betreft ook beter bij het regisseren houden. Zo af en toe landde er een keer een grap (Channing Tatum gespeeld door een pukkelige nerd kon ik nog wel om grinniken), maar dat was de uitzondering. En dan wordt het een vrij lange bijna twee uur.

avatar van Thomas83

Thomas83

Enigszins zorgwekkend dat je de laatste jaren voorzichtig meer films ziet die geïnspireerd zijn door computerspellen, vooral omdat dit zich vaak vertaalt naar niet veel meer dan wat goedkope en betekenisloze actie, en, als je pech hebt, wat schaamteloze plugs en cameo's van "gaming-merken" en veelal irritante Twitch- en Youtube-beroemdheden. In dit geval draait het hele verhaal ook om het meest generieke soort game dat er bestaat, de Ubisoft-achtige open wereld-spellen. Dat zijn vaak behoorlijke holle spellen waar over het algemeen geen interessant film uit te maken valt.

Free Guy doet een poging met een soort van The Truman Show-achtige invalshoek. Reynolds is nog niet eens zo verkeerd in de hoofdrol, en hij maakt de film lang niet zo cynisch en edgy als je van hem zou verwachten, integendeel zelfs, maar het personage dat hij moet spelen is nog altijd compleet hersenloos. Ik denk dat de rol echt gebaat was geweest bij een acteur met een meer overtuigende naïeve uitstraling die ook wat meer kan dan enkel het personage neerzetten als een dom en vrolijk figuur. Ook had er veel meer tijd voor alle karakterontwikkelingen genomen moeten worden. Die voltrekken zich nu steeds in recordtempo.

Uiteindelijk is dit toch vooral een holle en luidruchtige film, vol met goedkope actie die je direct weer vergeten bent. Daarnaast zien al die computereffecten er ook echt niet uit, en de film is zelfs nog behoorlijk hypocriet in de boodschap die het probeert te brengen. Je kan niet een heel verhaal ophangen over originele indie developers die worden bestolen door de grote studio's (op een vreselijke manier verpersoonlijkt door Waititi) als je vervolgens de film besluit met wat schaamteloze en volkomen willekeurige promotie van producten uit de Disney-catalogus. De film is niet geheel onplezierig, maar uiteindelijk is op het spel van Comer na werkelijk niets goed aan deze film.

avatar van Collins

Collins

Een man die elke dag dezelfde handelingen verricht. Een man die elke dag dezelfde sensaties meemaakt. Een man in een videogame, die zich afspeelt in een grote stad waar de spelers zich met criminele activiteiten en met moord en doodslag bezig houden. Denk hierbij aan een spel als Grand Theft Auto. De film toont zoveel videogame-achtig geweld dat je er murw van raakt. Satire, denk ik.

De film gaat zover dat het dergelijke games en de spelers ervan een beetje belachelijk maakt. Zelfs het kapitalistische systeem dat de spelers in staat stelt zich te verrijken en macht te vergaren ten koste van andere spelers, krijgt er een beetje van langs. Enigszins ironisch is dat wel aangezien de film door het kapitaalkrachtige Disney concern werd uitgebracht.

Ironie is overigens wel een belangrijk bestanddeel van de film. Evenals overdrijving. De personages zijn absurde karikaturen. Stevig aangedikte rollen van Ryan Reynolds, Channing Tatum en Taika Waititi die heerlijk los gaan in een origineel scenario waarin het er bijna continu explosief aan toe gaat. In de tweede helft van de film zakt de dynamische actiekomedie wat in als de feelgood factor zich opdringt. De humor en de actie verflauwen ten koste van voorspelbare momenten van ontroering zonder welke een popcornfilm blijkbaar niet kan bestaan. Van mij hoefde het niet.

Free Guy is leuk vermaak met wat milde maatschappijkritiek. Ironisch, humoristisch, niet te ingewikkeld en gemakkelijk te consumeren.

avatar van K. V.

K. V.

Vond dit een hele leuke film. Het verhaal doet aan The Truman Show denken, maar de uitvoering is wel totaal anders. De cast deed het goed, de film zag er prachtig uit en af en toe was het ook wel grappig. 'k had eigenlijk geen verwachtingen bij deze, maar hij heeft me aangenaam verrast. De speelduur was ook goed, niet te lang en niet te kort. Heb me er alleszins niet mee verveeld. Vond het wel een aanrader.