Dune: Part One (2021)
Claim tot 100 euro bonus bij Jacks.nl
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+
Plot Dune: Part One
"It begins."
Paul Atreides is de erfgenaam van het Huis Atreides. Hij staat op het punt om met zijn familie de planeet Caladan te verlaten voor Arrakis, een woestijnplaneet die ook bekend staat als ‘Dune’. De nieuwe planeet is rijk aan melange, dat meestal ‘the spice’ genoemd wordt. De unieke drug met levensverlengende, geestverruimende en soms dodelijke krachten wordt beschouwd als het meest waardevolle goed in het hele universum.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Dune (BoekMeter)
Thufir Hawat
Chani
Dr. Wellington Yueh

Noodless
Beetje gemengde gevoelens want qua sfeer, aankleding, decors weet deze film zeker te scoren. Maar het verhaal sleept wat aan en probeert via de voortdurende aanwezige muziek de nodige spanning te creëren wat eigenlijk niet helemaal lukt. Gelukkig is de muziek niet vervelend, maar wel iets te prominent aanwezig. Anderzijds heeft de film een andere sterke troef, namelijk de cast. De hoofdrolspeler Paul Atreides (Timothée Chalamet) doet het best aardig, maar ook de rest van de cast weet te overtuigen. Rebecca Ferguson die de moeder van Paul speelt weet iets mysterieus in haar rol te brengen. Ze was ook al goed op dreef in Doctor Sleep en in The Girl on the Train. En in de films van Mission Impossible weet ze ook haar mannetje te staan. Daarnaast heb je ook nog Stellan Skarsgård, Oscar Isaac, Jason Momoa, Josh Brolin, Javier Bardem, Dave Bautista, Charlotte Rampling...een leuke cast zonder meer. Helaas zit je na iets meer dan twee en half uur met een beetje wrang gevoel want opeens is de film gedaan....Nu moet je wachten op het vervolg, tegen die tijd moet je deze film dan weer terug kijken. Dus gezien de kritiekpuntjes net geen 4 sterren. 7,5/10

Ebenezer Scrooge
Het aloude goed versus kwaad thema gestoken in weer een ander jasje, een heel mooi jasje, want vooral visueel is deze film erg sterk: dromerig, surrealistisch, nachtmerrieachtig... Het verhaal zelf heeft echter weinig om het lijf.
Charlotte Rampling is wederom geweldig, met d'r lange Russisch-Orthodoxe Kerk schoenendoos op d'r kop. Timothée Chalamet ben ik niet zo'n fan van eerlijk gezegd, de new kid on the block, wel een mooie kop hoor, maar acteerwerk is niet zo heel bijzonder. Maar misschien gaat dat in de toekomst nog groeien als hij wat meer rollen op zijn naam heeft staan. Willy Wonka gaat hij vertolken binnenkort.. nou, éindelijk wordt dat verhaal verfilmd, dat het zo lang heeft moeten duren..
Dune: Part One is het duistere zusje, of broertje, van Star Wars. Gedachtebeheersing, levitatie, het lijkt allemaal erg op The Force, maar wordt hier net iets griezeliger uitgevoerd.
Liever had ik gewoon één film gezien.

K. V.
Het eerste deel eens bekeken en er viel al heel wat te gebeuren. Ik vreesde eerst dat het vooral inleiding ging zijn en de actie voor het tweede deel, maar dit was gelukkig niet het geval.
De cast deed het prima en de film zag er prachtig uit.
Het is natuurlijk moeilijk om de volledige film te beoordelen als er nog maar enkel deel één is, maar vond het voorlopig wel een aanrader.
Een topscore ga ik deze toch niet geven, het was allemaal wel goed, maar een waw gevoel had ik spijtig genoeg niet bij, de film miste iets, maar wat kan ik niet meteen zeggen.

Diederik58
DUNE moet het net als zoveel andere scifi films hebben van de spectaculaire beelden. Veel CGI. Deze vond ik erg mooi gemaakt. Knap dat die acteurs in zo'n greenscreen omgeving kunnen acteren.
Ik vind het veel weghebben van Star Wars. Maar dan zonder die robots, vreemd gevormde aliens en vechtscènes in het universum.
Het verhaal is flinterdun. Het draait om macht en geld. Een onderdrukt volk zoekt haar verlosser.
Het verhaal is soms wat traag.
Timothy Chalamet is een prima acteur. De close-ups benadrukken hoe hij kan spelen. Mooi ingetogen met subtiele dramatiek.
Ik ben benieuwd naar deel 2.

flaphead
Bovenal gezegd dat dit in principe niet 'mijn type' films zijn. Je moet een notitieblokje erbij houden als het gaat om de stortvloed aan namen van volkeren, planeten en weet ik wat. Het verhaal is erg dun en weinig boeiend; goed volk, kwaad volk, macht, oorlog... meh.
Als je dat allemaal voor lief neemt, is het genieten van het visuele spektakel. De vormgeving is indrukwekkend en beeldvorming prachtig: daar moet de film het dan ook écht van hebben. En daar verdient het wat mij betreft ook de voldoende aan. Gaandeweg verliest toch zelfs dat een beetje de aandacht omdat het verhaal zo meh is, het had best een uurtje korter gekund. Maar dat is alles behalve de bedoeling, aangezien het al voorgenomen vervolg. Het zal ook wel beetje horen bij 'dit soort' films.

Witt
Heb Dune onlangs in het vliegtuig bekeken en dat is precies de verkeerde plek, want deze film moet je op een groot scherm zien.
Ik heb van de Dune-saga 3 delen gelezen en qua sfeer komt de film wel overeen met de boeken, alleen is in boeken meer ruimte voor verdieping en detail. Een grote overeenkomst is de bloedserieuze toon, humor heb ik niet kunnen ontdekken.

Roger Thornhill
Een in visueel opzicht totaal geslaagde en compleet overtuigende poging om een geheel nieuwe wereld te scheppen, uiteraard in onpeilbare mate geholpen door extreme CGI die door soberheid en kleurgebruik gelukkig nergens kunstmatig aanvoelen, en muzikaal imposant. Lang, want de tijd nemend om een complexe verhaallijn tot in details uit te werken, en daardoor lijkt de tweede helft van de film een beetje te slepen, maar de goed volgehouden sfeer van exotica en mysterie houden het geheel toch knap op de rails. Adekwate tot goede vertolkingen van iedereen, met een uitstekende Timothée Chalamet in de hoofdrol en een verrassend goede Jason Momoa als vechtmachine Duncan Idaho (hetgeen ik verrassend noem omdat ik na Aquaman bepaald geen hoge dunk van zijn acteercapaciteiten had).
Dus in bijna alle opzichten een succes, alleen moet ik maar niet al te veel nadenken over de archetypische thematiek van The One, de Verlosser, voorbestemdheid, profetische dromen en visioenen... ik kan met al die semi-religieuze motieven niet zo veel.

Bob Gray
Indrukwekkend visueel spektakel, deel 2 wil ik zeker in de bios zien. Grootste minpunt vind ik wel Chalamet die wel heel vlak is qua uitstraling. Verder wel een boeiend verhaal met een fijne grimmige wereld, ben verder niet bekend met de boeken.

De gestoorde filmfanaat
Het verhaal is soms wat traag.
Ik ben benieuwd naar deel 2.
Ik ben nog al een luilak, maar ik kan mij het hier goed in vinden.
Dankjewel Diederik58

movie freak84
Als je na afloop erachter komt dat het het 1e deel was snap je wel een beetje waarom het abrubt stopt. Maar goed ik had er iets meer van verwacht, het was zeker niet slecht en het acteerwerk was meer dan prima. Ik hoop dat het vervolg toch wel een stuk spannender gaat worden. Helaas voor deze alleen kan ik niet meer geven dan een 3.5

Man of Steel
Wat een prachtfilm! Wat hebben ze hier een meesterwerk afgeleverd. Nu zullen er best een paar mindere kanten in de film en aan de film zitten maar ik heb ze niet herkent. Wel zag ik prachtige indrukwekkende decors. Overtuigende special effects, prachtige kostuums en goed acteer werk, en heel mooie plechtige serieuze toon in de film. En maestro H. Zimmer voert ons met zijn muziek naar een andere dimensie. Wat een geluid bezit deze film! Het verhaal lijkt eenvoudig maar is dat niet. En het verhaal heeft meerdere raakvlakken met de huidige situatie en crisissen op onze planeet. Noem dat dan maar eenvoudig. De hoofdrolspelers zijn niet eendimensiloze personages maar hebben wel degelijk diepgang en hun karakters zullen zich in de aankomende delen verder ontwikkelen. En dan de slechterik in deze film; De Baron. Brr.....wat een echte smeerlap. Prachtig gedaan. Speciale vermelding maak ik voor Rebecca Ferguson. Een actrice die het in zich heeft scenes en daarmee ook de film naar een hoger niveau te brengen. Met haar mystieke en spirituele rol die ze hier heeft evenaart ze haar rol in Doctor Sleep.
Werkelijk een prachtfilm!

Decec
Uistekend Actie/Avontuur/Drama/SFfilm...
Prachtig 4K breedbeeld...
Uitstekend acteerwerk....
Uitstekend achtergrond muziek (Dolby Atmos)...
Mooi gemaakt...
Heerlijk genoten...
Ben benieuwd voor deel 2....

mister blonde
Geweldige film, ergens de ultieme blockbuster. Het zal de film (s) op zich goed doen, maar toch vind ik het jammer dat je met een halve film zit. Maar verder erg de moeite waard.

Stephan
Als je na afloop erachter komt dat het het 1e deel was...
De film opent met "Part one"
Titles matter

mister blonde
Erg transparant waren ze daar aanvankelijk niet over, wat ik trouwens ook weer niet ok vind. Het is ook gewoon echt een halve film. Ik kom hem nog steeds vaker gewoonweg als Dune tegen.
Announced as Dune, all the posters, trailers and stills titled it "Dune". The truth that it really was a preconceived first part wasn't revealed until the movie release, when the audience could see in the movie the title "Dune Part One"

DragQueen
Entertainend Sci-Fi spektakel. Het aanwezige verhaal is zo dun als papier, maar de algehele uitwerking is prima. Bovendien is het een genietbare audiovisuele ervaring. De effecten en gecreëerde wereld zien er goed uit. De bij tijden bombastische soundtrack dient zijn doel prima. Verder wordt er overtuigend geacteerd door de cast. Zie deel twee graag tegemoet komen. Deze was zeer vermakelijk. 3,5 Ster.

FreshSmash
Ik vind het veel weghebben van Star Wars.
Is ook niet gek aangezien George Lucas inspiratie voor Star Wars deels uit de boeken van Dune haalde.

elayz
In het begin wat saai en langdradig, maar even doorbijten (en goed opletten!) wordt beloond. Daarna wordt je getrakteerd op een mooie actie scène en een spannend verhaal en kijkt de film heerlijk weg.
Ik kijk uit naar part 2!

Dune: Part Two
2023

Warner Bros. onthult eindelijk langverwachte volwaardige trailer vol actie voor 'Dune: Part Two'

Spin-off 'Dune' getiteld 'Dune: The Sisterhood' met o.a. Emily Watson start opnames

Denis Villeneuve is nog niet klaar na twee 'Dune'-films en wil trilogie maken

Denis Villeneuve licht tipje van de sluier op van deel 2: "Een soort schaakspel"

Drama, 2022

The Rescue
Documentaire / Drama, 2021

The Velvet Underground
Documentaire / Muziek, 2021
prophecygebaseerd op boekkeizertoekomstdystopiesandspiceoorloglegerhallucinogenepischbaronremakewraakruimteverraadpremonitiontreasonwater shortageempireschepselwoestijnknife fight destinygiant wormruimte-operasand dune messiahmoeder zoon relatiestereoscopicfilmed in imaxdune 3dgiant creaturenon-traditional casting faithful adaptation
Realtimes | Publishing Network
Social media