• 9.179.954 stemmen

Quo Vadis, Aida? (2020)

Drama / Historisch | 101 minuten

Genre: Drama / Historisch

Alternatieve titels: Where Are You Going, Aida? / Kuda Ideš, Aida?

Oorsprong: Bosnië-Herzegovina / Oostenrijk / Roemenië / Nederland / Duitsland / Polen / Frankrijk / Turkije / Noorwegen

Geregisseerd door: Jasmila Zbanic

Met onder meer: Jasna Djuricic, Boris Isakovic en Emir Hadzihafizbegovic

Gesproken taal: Engels, Bosnisch, Nederlands en Servisch

Releasedatum: 1 juli 2021

Plot Quo Vadis, Aida?

Aida was vroeger lerares Engels. Tijdens de bezetting van de Bosnische stad Srebrenica door het Servische leger, fungeert ze als tolk voor de Nederlandse VN-militairen. Samen met haar man en zonen zoekt ze onderdak in de VN-basis. De bescherming die de militairen kunnen bieden is echter minimaal en Aida moet bepalen hoe ver ze gaat om haar familie te beschermen.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Aida Selmanagic

Colonel Karremans

Sergeant-major Franken

General Ratko Mladić

Colonel doctor Robben

Captain Mintjes

avatar van BBarbie

BBarbie

Bij de genocide van Srebrenica zijn meer dan 8.000 mannen en jongens vermoord.

filmfan59 schreef:

Vertel...

avatar van eRCee

eRCee

• 1946 stemmen

BBarbie: zie mijn post, ik zeg dat niet voor niets.

avatar van Movsin

Movsin

Aangrijpende film over de genocide-slachting in Srebrenica, verteld vanuit het oogpunt van een gelegenheidstolk voor de blauwhelden, die terloops, niet ongeschonden uit het relaas komen.

Meerdere schokkende scènes waarin wanhoop en angst tegenover onbegrip en brutaliteit staan.

Een absolute oorlogsmisdaad de moordpartij, helaas nog steeds ...

Arme mensheid.

avatar van knusse stoel

knusse stoel

filmfan59 schreef:

Wat zijn jullie allemaal watjes... gewoon een saai verhaal ... idd mss waargebeurd, maar heb persoonlijk reeds vele maal ergere dingen meegemaakt .... denk dat er op heden in Oekraïne honderdduizenden aangrijpender verhalen spelen....

En daar loop jij momenteel ook tussen?

Vertel eens wat is het verschil tussen een oorlogsdode en een genocidedode. Allebei door onnozel geweld omgekomen in mijn ogen maar aan de hand van jouw verhalen is er verschil. Ik ben benieuwd.

Journalisten VS: Quo vadis, Aida? behoort tot beste films 2021 | AD.nl

avatar van Basto

Basto

Als film vond ik het niet zo bijzonder, maar het verhaal van Srebrenica met de tandeloze VN, het machteloze Dutchbat en het moordzuchtige Servische leger is natuurlijk onthutsend. Echt bizar dat dit eind vorige eeuw aan de rand van West Europa kon gebeuren. Al is het nu natuurlijk nauwelijks anders met de situatie in Oekraïne. Overigens verwacht ik dat ee pas aan het begin staan van een nieuw zwart boekwerk. In Amerika zijn dit soort zuiveringen ook niet heel ver weg, vrees ik.

De eindscene vond ik dan wel erg sterk.

3,5

avatar van TMP

TMP

Degelijke film over Srebrenica. Het verhaal an sich is zeer aangrijpend. De film slaagt er goed in om de situatie ter plekke in beeld te brengen, met name het tekortschieten van de Verenigde Naties. De meest aangrijpende scene is die waarin de door het leger verzamelde mannen worden opgesloten en afgeschoten. Toch beklijft de film bij mij niet erg. Het hoofdpersonage en haar familie missen diepgang, waardoor hun lotgevallen mij niet echt konden boeien of raken. Ook kom je eigenlijk niets te weten over de achtergronden van conflict, daaraan wordt geen enkele aandacht besteed.

avatar van AGE-411

AGE-411

Ik mis nog net iets te weinig achtergrond bij het hele conflict.

Het sterkste deel van de film zijn de laatste 10 minuten.

avatar van mar88vdv

mar88vdv

Over de genocide in Srebrenica wordt al sinds de gebeurtenis veelvuldig bericht in nieuws en media. Ben je van de jongere generatie dan is er met een kleine zoektocht genoeg te vinden over de aanloop en achtergrond. Bij een serie mag je inderdaad meer achtergrond en context verwachten, maar vrijwel elke film begint meestal midden in het verhaal, ik vind niet dat je dat deze film kunt verwijten. Er is immers al genoeg bekend of te vinden over de situatie.

Na het kijken van deze film heb ik bijvoorbeeld zelf nog gezocht naar de redenen waarom de VN niet ingreep. Dit is wat ik heb begrepen (uit onder andere artikelen van The Guardian):

Grote NATO-landen zoals de VS, VK en Frankrijk waren al lange tijd zonder succes aan het onderhandelen over vrede met de betrokken partijen en personen, waaronder Mladic en Milosevic. Er werd met name ook gesproken over een eind-/landkaart waarbij verschillende gebieden verdeeld werden onder de verschillende groepen en landen. De Bosnische moslim-groepering, die later slachtoffer werd van de genocide, werd ondertussen door Mladic en Milosevic al enige tijd opgejaagd en vluchtte massaal naar Srebrenica waar in korte tijd de bevolking groeide van 8.000 naar 42.000 inwoners. Helaas paste de door de VN uitgeroepen 'veilige zone' Srebrenica niet in het 'eindplaatje' voor vrede, want Mladic en Milosevic zouden dit nooit accepteren, deze gebieden werden gelabeld als 'onhoudbaar'. Dat was ook de reden dat er (te) weinig VN-soldaten werden gestuurd voor het echt veilig houden van deze gebieden. Vervolgens werd, ondanks verschillende waarschuwingen voor naderende genocide, de situatie onderschat door de verschillende VN-vertegenwoordigers uit de VS, VK en Frankrijk. Nederland werd (schijnbaar) onvolledig geïnformeerd over dreiging. Met vrede als ultiem doel en om het conflict niet verder te escaleren én met de verwachting/gok dat genocide geen realiteit zou worden werd niet ingegrepen toen het uit de hand liep (zoals in deze film wordt getoond). De gevolgen waren gruwelijk maar veel van de VN-vertegenwoordigers en betrokkenen zijn later gewoon gepromoveerd of overgezet naar een ander baantje in de politiek. Ondertussen wonen er nog altijd veel mensen die Srebrenica hebben overleefd in tijdelijke kampen. Dit blijft voor altijd een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de VN en Nederland.

avatar van schram101

schram101

Bah wat een nare film. We krijgen een geloofwaardig beeld te zien van een paar zieke dagen op de VN-basis in Srebrenica. Het voelt écht of je erbij bent. Sterk acteerwerk, de droge vertelling, het continue vertaalwerk.. het helpt allemaal mee als kijker echt op de huid van Aida en de Bosniërs te zitten. Quo Vadis, Aida geeft de slachtoffers een gezicht. Letterlijk. Niet alleen laten zien hoe een paar mensen een bus instappen en wellicht een shot van afstand. Nee, we kijken dan een minuut indringend in de ogen van meer dan 10 personages. Bah.

Brok in de keel-film van een recent ziek stukje geschiedenis. Het zoveelste stukje.

avatar van saintinel

saintinel

Zinloze oorlogen, een incompetente NAVO, drama, drama, drama.

...we hebben nog steeds niets geleerd en we blijven maar oorlogen voeden. Wat een treurnis

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Gemiddeld.

Zonder meer laat Quo Vadis, Aida? een schrijnend verhaal zien. Een soort Holocaust, maar dan iets kleiner en, vooral, recenter. De film geeft weinig achtergrondinfo, en in Vlaamse scholen wordt aan de Joegoslavische oorlog - althans in mijn herinnering (en geschiedenis was dan nog een zeldzaam vak dat mij interesseerde) - amper aandacht gegeven.

Wat de film wel doet is zich focussen op kleinere elementen uit de chaos, op mensen die tegen wil en dank in die situatie verzeild zijn geraakt en daar proberen levend uit de geraken. Als film doet het mij uiteindelijk allemaal wat weinig. Men rekent op het gevoel van onrecht, maar ik moet bekennen dat ik net iets te apathisch naar het scherm heb staan turen. Het is slechts na de massamoord dat het filmisch interessanter wordt en toch nog een beetje onder de huid weet te kruipen.

In ieder geval is wekt dit soort geschiedenislessen wel mijn interesse om er dan e.e.a. over te lezen. Maar dat is al gauw even deprimerend als de film.

avatar van filmkul

filmkul

• 2051 stemmen

IJzersterk drama. Het bekende verhaal over Srebrenica wordt fraai uitgewerkt. Als kijker val je midden in het verhaal, maar toch wordt je er gelijk ingetrokken en raak je ook betrokken. Dat is ook het sterkste punt van de film. Je voelt mee, denkt mee en voelt de machteloosheid. Als kijker waan je je midden in deze ellende. De camera zit er continue bovenop. Ook de acteurs inclusief figuranten sleuren je mee het drama door. Een topfilm. 4.5

avatar van schrans

schrans

Degelijk oorlogsdrama, maar 3.80 lijkt me wel zeer hoog voor de kwaliteit vande film. Niets mis mee, maar ook niet heel memorabel in vergelijking met andere oorlogsfilms.

avatar van nijkerkbert

nijkerkbert

De totale chaos op indrukwekkende manier in beeld gebracht. Je zult het als 19-20 jarige dutchbat-militair hebben meegemaakt...

Door voortdurend op de huid van Aida te zitten wordt het alleen maar indrukwekkender.

Een hele nare periode in de geschiedenis die we nooit mogen vergeten.!

avatar van Kondoro

Kondoro

Vanaf aanstaande vrijdag ook te zien bij HBO Max.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Kondoro schreef:

Vanaf aanstaande vrijdag ook te zien bij HBO Max.

Hij staat nog niet op de site van HBO Max, misschien dat het een week later is. Weet iemand vanaf welke datum de film te zien is op HBO?

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Hij staat er wel op, alleen onder een andere naam, Where Are You Going, Aida? heet de film bij HBO ipv Quo Vadis, Aida?

avatar van Capablanca

Capablanca

Historisch drama sterk, realistisch en accuraat in beeld gebracht.

avatar van Kondoro

Kondoro

“We are on the list!”

De eerste tip die ik heb gezien komend van “MovieMeter top 1000 project - Editie 2023” komt van mijn grote vriend John Milton, die ons er op wees in dat topic om deze film te gaan kijken. Door zijn tip (dank daarvoor) is deze film op mijn radar gekomen, en eigenlijk vlak nadat ik hem had toegevoegd aan mijn lijstjes zag ik dat hij op ‘HBO Max’ te streamen was. Deze middag heb ik een vrije middag (een zogeheten rustdag) en ik vond dat nou net een uitstekend moment om deze film aan te zetten. Aangezien het voetbal ook weer in volle gang is (in de avonden, op televisie). Ik wist niet echt wat ik moest verwachten maar, gezien de vele positieve berichten die ik hier lees moest het wel iets goeds zijn. Zelf ben ik niet tot nauwelijks bekend met de oorlog die de blauwe helmen hebben gevoerd, destijds in de negentiger jaren. Wel ken ik een oud VN-soldaat die hier heeft gevochten, en heb ik uiteraard het proces van de laatste jaren mee gekregen waar ‘Ratko Mladić’ o.a. een levenslange gevangenisstraf geëist hoorde.

Ik denk echter wel dat voor één ieder die net zoals ik, die deze oorlog niet of nauwelijks meegekregen heeft, dit een hele goede film was om in te stappen. Deze film is namelijk erg goed, ik wou “prachtig” omschrijven maar, voor dat woord is er in deze situatie geen plek. Deze film verteld namelijk het keiharde verhaal over o.a. het falen van het Nederlandse leger tijdens de Bosnische Burgeroorlog in het plaatsje ‘Srebrenica’. Ook wel bekend als het “drama van Srebrenica”, na de tweede wereldoorlog de grootste genocide actie in Europa. Walgelijk om te zien ook, en het verdriet wat men is aangedaan raakt je constant. Daar kan geen film je aan laten wennen, want ik heb al een groot aantal oorlogsfilms (voornamelijk WO2 films) gezien en dit soort drama blijft je kippenvel geven.

We beginnen de film overigens keihard, waar het Servische leger binnen valt en de Verenigde Naties (VN, blauwe helmen) eigenlijk het volk moesten beschermen en het conflict moesten leiden. Het Servische leger was overigens vast besloten te vechten, en ze wouden er veel voor doen. Zo zien we na een overleg tussen de burgemeester van het dorpje en ‘Thom Karremans’ dat de Serviërs waren binnengevallen en mensen uit huis haalden, om die vervolgens neer te schieten bij de muur van het gebouw, hierdoor sloeg de bevolking op de vlucht en kwamen uit bij de basis van het leger waar ook de tolk ‘Aida’ verbleef om het gesprek tussen de Nederlanders en de burgers/ het Servische leger te vertolken. Daarnaast moest ze ook zorgen dat haar familie in veiligheid bleef. Wat door de nodige regels niet altijd even makkelijk was.

Daarnaast vond ik dat stukje verhaal wel inspirerend of wat gevoelig, het deed me niet altijd even veel. Ik denk dat daar de film net dat stukje drama mist waar ik op had gehoopt, en daardoor had ik er misschien wat meer verwachtingen over? Al zijn er ook genoeg scenes die je wel echt weten te raken, en daar haalt de film echt zijn krachten vandaan. Zoals de paniek wat je in het begin vooral meemaakt maar, ook het moment dat ‘Aida’ de overschotten van haar zonen en man bezoekt en het moment wanneer alle mannen worden afgeslacht. Dat gebeurt wanneer ze allemaal in een bioscoopzaal worden gedrukt en men daarna met AK's door de raampjes gaan staan om iedereen binnen kapot te schieten, deze executies zijn altijd wel heftige beelden.

Waanzinnige film dus met ook hele goede cast leden. ‘Aida’ wordt heer gespeeld door ‘Jasna Djuricic’ wat een prachtige rol was. Ze acteerde ook prima overigens, niks op aan te merken. Ook zijn er wat Nederlandse namen te zien in deze film. Noem hier bijvoorbeeld een ‘Johan Heldenbergh’ als ‘Karremans’ en ‘Raymond Thiry’ als ‘Franken’.

Dus ik wil JM nog even een keertje bedanken voor deze tip. Het was een indrukwekkende zit, en ik heb zeker veel informatie binnengekregen wat ik nog nooit eerder wist. En het heeft ook weer beter mijn ogen geopend. De tijd vliegt voorbij, de film is helemaal niet lang te noemen, daardoor zit hij heel makkelijk uit, en vliegt de tijd voorbij.

avatar van keukenzout

keukenzout

Waanzinnig sterke film, wil hem zeker nog een keer herkijken. Wat bizar wat daar gebeurd is, wat onmenselijk. Ik ging als tiener veel op vakantie naar Kroatië en kende het verhaal van wat daar gebeurd is via leeftijdsgenoten maar om dit zo te zien... Om het echt zo te zien, dat is gruwelijk. Het is echt ijzersterk in beeld gebracht, het is een hele intieme film geworden waarin je de wanhoop voelt. Bepaalde scenes die zo kort zijn maar zoveel zeggen...

avatar van APPEL68

APPEL68

Ik had al geen hoge druk van het Nederlandse legertje...

avatar van HansAnders

HansAnders

Inoudelijk een heel accurate film, ondanks dat het natuurlijk een film blijft.

Een film als deze getuigt hoe de mensen in de compound zich moeten hebben gevoeld.

De genocide die is begaan door de Servische oorlogsmisdadigers, met als slachtoffer de Bosniakken én Nederlandse soldaten, mag nóóit worden vergeten. 8000 doden in 2 dagen, dat kan alleen een moordmachine.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Filmpje die vooral op de radar kwam vanwege de goede cijfers en de vermelding op MovieMeter dat België de film uitzond, en potverdorie wat zenden die Belgen soms toch prima films uit.

De opname begintijd en de begintijd van de film zelf klopten niet helemaal, het begin miste ik dan ook waarop mijn entree was op het moment dat Karremans met zijn staf aan tafel zit tegenover een Bosnische delegatie waar hij verklaart slechts de pianospeler te zijn. Opvallend meteen de toon van onmacht in de discussie en acteur Johan Heldenbergh die buitengewoon veel op Kolonel Thom Karremans lijkt. Verder moet ik toch even de bijzondere sterke Engelse serie Warriors Bosnië 1992 benoemen die de hopeloze vredesmissie vanuit Engels perspectief brengt en al net zo'n beeld van wanhoop en onmacht betreft in het kruidvat genaamd de Balkan waar haat en nijd de boventoon voert en er sinds de Eerste Wereldoorlog al onrust heerst en strijd en oorlogsmisdaden geleverd worden. En uiteraard betreft het beeld van Quo Vadis Aida daar niet anders in.

Het is het terugkerende beeld van de VN troepen die slechts mochten ingrijpen wanneer ze zelf in gevaar raakten en beschoten werden, iets dat handig gebruikt werd door de Serviers die zich slechts op de burgers richten, dat uitermate slinks deden en wisten dat de VN troepen neutraal moesten blijven dus geen stelling mocht nemen en zich nergens mee mochten bemoeien waarmee een dergelijke vredesmissie bij voorbaat mislukt was. Het korte ingrijpen van een F-16 op een Servische tank werd onmiddellijk beantwoord door de gijzeling van 30 VN'ers die men dreigde te doden bij herhaling waarop men eieren voor het geld koos want escalatie had het einde van Dutchbat betekent. Buiten dat zijn er nog altijd onopgehelderde zaken over Britse troepen aanwezig, met name SAS leden die kennelijk de opdracht kregen niet in te grijpen, beweerden dat er geen gevaar dreigde, en in het donker te ex-infiltreren waarmee de zwarte piet aan Dutchbat en Karremans werd uitgespeeld. Een vies zaakje en wat een ondankbare taak hebben de mensen van Dutchbat gehad, om medelijden mee te krijgen.

Maar uiteraard stond er meer op het spel dan de eer van de Dutchbaters, en wat wordt de paniek, volksverhuizing en chaos rond de Nederlandse basis prima gebracht. Wat een ellende en onmacht, daarboven het contrast tussen de onmachtige, jong en bleek ogende Nederlanders en aan de andere kant de bruut ogende, tot de tanden bewapende mini Hitlers die de Serviers tot op de laatste man zijn. De spanning stijgt tot het kookpunt rond de doorzoeking, briljant figuur en uitstekend geacteerd rond het karakter Joka, met aan de andere kant de wanhoop en paniek die er bij Karremans afdruipt met een complete meltdown tot gevolg waarop de chaos compleet is. De afloop is zoals we weten bekend. Het is eigenlijk om te janken wanneer de Nederlanders elkaar praktisch aanvliegen in een complete verstandsverbijstering en Aida die zich de benen uit het lijf loopt maakt de toestand op alle vlakken en lagen tastbaar.

Ik kan dan ook niet anders zeggen dan dat Quo Vadis Aida een uitermate aangrijpende en indringende film is rond het voormalige Joegoslavië conflict die niet anders omschreven kan worden dan één grote treurige bedoening waarop heel veel vlakken is gefaald. Voeg daarbij het acteerwerk, de soundtrack, omgeving en ontberingen en Quo Vadis Aida is met recht een uitstekende film te noemen waarop ik bijna nieuwsgierig wordt wat er zo bijzonder is aan Another Round die in 2021 de Oscar voor beste buitenlandse film won.

avatar van Theunissen

"For the women of Srebrenica and the 8372 murdered sons, fathers, husbands, brothers, cousins, neighbours..."

Deze helaas waargebeurde Drama / Historisch film zag ik recent voorbijkomen tijdens de "MovieMeter Top 1000 Project uitslag - Editie 2023" en wilde ik zeker zien. Wat daar gebeurt is, is natuurlijk verschrikkelijk en is ook een inktzwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis vanwege Dutchbat en die krijgen er ook flink van langs in deze film en met name luitenant-kolonel Karremans en majoor Franken worden neergesabeld voor hun aandeel in de trieste en schandalige gebeurtenis in Bosnië juli 1995.

In dit verhaal draait het om de zwartste bladzijde uit de geschiedenis van Dutchbat gezien door de ogen van de (fictieve) VN-tolk Aida Selmanagic (Jasna Djuricic). Zij is in juli 1995 op de VN-compound in Potocari (Bosnië en Herzegovina), wanneer die volstroomt met vluchtelingen. Moslim-enclave Srebrenica is zojuist gevallen en iedereen vreest etnische zuiveringen door het Bosnisch-Servische leger onder leiding van generaal Ratko Mladić (Boris Isakovic). Het Dutchbat van luitenant-kolonel Karremans (Ted de Braak, nee grapje, werd gespeeld door Johan Heldenbergh) staat erbij, kijkt ernaar en doet beschamend weinig. De Bosnische regisseur Jasmila Zbanic blijft de hele film dichtbij Aida, die koste wat kost wil voorkomen dat het Bosnisch-Servische leger ook haar man, te weten Nihad Selmanagic (Izudin Bajrovic), en haar twee zonen, te weten Hamdija (Boris Ler) en Sejo (Dino Bajrovic, in handen krijgt.

De film opent gelijk al heel sterk met hoofdrolspeelster en lerares Aida, die tussen het Nederlandse en Bosnische leger staat om te vertalen. Dit betekent dus dat zij met twee spanningsvelden te maken heeft. Tijdens de opening probeert luitenant-kolonel Karremans duidelijk te maken dat de VN de situatie in het oorlogsgebied streng in de gaten houdt (wat dus niet het geval is) en hij dreigt zelfs met vliegtuigaanvallen om 06:00 uur tegen het Servische Leger dat oprukt met tanks. Dit wordt met het nodige cynisme onthaald en blijkt inderdaad een loze belofte.

De Nederlanders zeggen hun best te doen en weigeren toe te geven dat deze klus hen boven het hoofd groeit. Majoor Franken (Raymond Thiry) heeft nog een stevige, autoritaire uitstraling tijdens de bijeenkomst, maar Karremans verliest duidelijk de grip op de situatie. Als de burgemeester op een gegeven moment ook tegen hem zegt:

"You are responsible for what You say."

Zegt Karremans doodleuk:

"I am just a piano player."

Daarna wordt hij terecht uitgescholden en is het overleg ook gelijk afgelopen. Aida moet tijdens dit overleg haar zenuwen de baas blijven en de woorden van beide kampen vertalen. In de volgende scène zien we hoe het Servische lege Srebrenica beschiet en binnentrekt en daarbij worden gelijk een aantal inwoners (inclusief de burgemeester) geëxecuteerd. Dat is mede de schuld van Karremans omdat hij bij de bijeenkomst aangaf dat men veilig is en dat men gewoon in hun huizen kan blijven i.p.v. te schuilen.

Die Karremans wordt volledig door de mangel gehaald in deze film en als hij in een andere scène (ook tijdens een overleg) tegenover generaal Ratko Mladić zit, wordt hij in eerste instantie volledig genegeerd. Pas als Mladić een babbeltje heeft gemaakt met een drietal Bosniërs, één vrouw (die ook betast wordt) en twee mannen die die vertegenwoordigers zijn van de gevluchte bevolking, legt hij de eisen op tafel. Karremans, zichtbaar opgelucht dat er eindelijk schot in de zaak komt, voegt zich dan meteen in de rol van marionet.

Aida is niet aanwezig bij dat overleg, maar wel haar man Nihad, maar probeert ondertussen haar gezin bij elkaar te houden. Met heel veel doorzettingsvermogen weet zij haar man en een zoon (één zoon was al op de VN-basis) de Dutchbat VN-basis binnen te krijgen. Binnen is het al bomvol (zonder sanitaire voorzieningen) en buiten wacht nog een mensenzee af op veiligheid en dat werd indrukwekkend in beeld gebracht als Aida ergens op klimt en uitkijkt op de gigantische mensenmassa buiten in de brandende zon. Ik ga dinsdag naar een concert en daar is ook een mensenmassa, maar da ga ik vrijwillig naar toe en voor mijn plezier, maar hoe afschuwelijk moet het zijn geweest om in die massa te moeten zitten, zonder zekerheden, huis, voedsel of wat dan ook.

Als het Servische leger uiteindelijk de zogenaamd veilige Dutchbat VN-basis binnenkomt onder leiding van smeerlap Joka (Emir Hadzihafizbegovic), deze wilt namelijk kijken of er zich niet Bosnische soldaten verschuilen, terwijl Karremans nog in het overleg zit met Mladić, wordt opnieuw zeer duidelijk wie aan de touwtjes trekt. Majoor Franken wil dan nog tegengas geven (maar ja, dan riskeert hij wel de levens van iedereen binnen de VN-basis), maar Karremans geeft via de portofoon toestemming dat ze naar binnen mogen om te kijken en dat levert een zeer beschamende scène op (vooral hoe Joka zich dan gedraagt). Aida voelt dan nattigheid en doet er dan alles aan aan om haar gezin te redden. De spanning in het verhaal komt dan ook in een stroomversnelling. Want wat is Mladić van plan met die bussen die hij naar de Dutchbat VN-basis stuurt en wat gaat er precies gebeuren? Dat laatste is natuurlijk geen verrassing en weet natuurlijk iedereen al.

Natuurlijk worden de bussen ingezet om de gevluchte Bosnische bevolking af te voeren (eerst de vrouwen en de kinderen en daarna de mannen en de laatsten worden natuurlijk allemaal geëxecuteerd) en dat was best heftig om te zien. Mede ook omdat iemand van Dutchbat een Bosnische jonge man verraad die zich als vrouw vermomd heeft met een hoofddoek en Dutchbat stond er ook letterlijk bij (en deed niets) en keek erna hoe de Bosnische bevolking werd afgevoerd en dat gebeurt uiteindelijk ook met de man en de twee zonen van Aida, die uiteindelijk met een hoop andere mannen in een bioscoopzaal worden geëxecuteerd (je ziet dan geweerlopen door kijkgaten priemen en waarbij de Serviërs tegen de bange mannen zeggen:

"The real film will start soon!"

Na die indrukwekkende en zeer trieste scène bevinden we ons opeens na de oorlog en zien we Aida nog even in beeld (gaat o.a. naar haar oude huis, komt Joka tegen en gaat weer les geven, want daar wordt ze gelukkig van) en zien we ook een opgraving en daar ziet Aida ook het skelet en wat overblijfselen van haar zonen en daarbij zien we Aida ook voor het eerst huilen en zeer geëmotioneerd zijn. In het laatste shot van de film zien we Aida als lerares tijdens een schooloptreden met jonge kinderen, waarbij ook hun familie aanwezig is, en daarbij zien we ook weer Joka en wat andere Servische mannen, waarna de film na 100 minuten is afgelopen en we nog even de tekst (zowel in het Engels als in het Bosnisch) in beeld zien en waarmee ik deze recensie heb geopend.

"Quo Vadis, Aida?" is zo dramatisch dat het soms pijn doet doet om naar te kijken. De overlevingsstrijd van Aida, wat er allemaal gebeurt met Bosnische bevolking en eigenlijk ook de machteloosheid van de Nederlanders, die misschien wel meer hadden moeten doen ook al zou het hen de kop kosten. Dat is misschien wel makkelijk praten van mijn, want ik zou eerlijk gezegd niet weten wat ik zou hebben gedaan in die situatie. "Quo Vadis, Aida?" is in ieder geval een film die nog lang blijft naspoken bij mij.

Net zoals de film zelf is ook het acteerwerk erin sterk en met name het acteerwerk van hoofdrolspeelster Jasna Djuricic (als Aida Selmanagic) s één van de belangrijkste redenen waarom de film zo goed werkt. Als Aida kent zij geen enkel moment van rust. Vluchtelingen moeten worden gekalmeerd, ID's moeten worden gemaakt en er moet voortdurend met de Nederlandse blauwhelmen worden gesproken. Jasna Djuricic toont haar onophoudelijke wilskracht van begin tot eind met verve en het is daarom ook een prachtrol van haar. Zij is een vrouw die niet bang is om weerstand te bieden aan alle mannen, vaak in hogere rang, die haar proberen te ondermijnen. De standvastigheid van haar personage toont zij niet met opgeblazen emotie of schreeuwerige dialogen, maar juist met stilte en alleszeggende blikken.

De overige cast doet het ook uitstekend en de rol van vuile rat General Ratko Mladic werd fenomenaal gespeeld door Boris Isakovic. En hoewel luitenant-kolonel Karremans en majoor Franken worden neergesabeld in deze verfilming, werden ze wel goed en overtuigend gespeeld door Johan Heldenbergh (of was het toch Ted de Braak ) en Raymond Thiry en dat geldt eigenlijk ook voor Emir Hadzihafizbegovic als smeerlap Joka.

Al met al is "Quo Vadis, Aida?" spannend, aangrijpend, ontroerend en niet te vergeten belangrijk! Het is een beklemmende en meeslepende film die je zonder mededogen met de neus op de feiten drukt. Het gebrek aan middelen en moed waarmee de Nederlandse vredesmacht en eigenlijk ook de hele Verenigde Naties (bevelvoerders gaan na loze dreigementen op vakantie!) de situatie aanpakte, roept een onmacht op die je als kijker nog enkele uren in zijn greep houdt.

avatar van MisterPink

MisterPink

Sterke film. Alleen de achtergrond ontbreekt totaal.

Waarom gingen de Bosnisch Servische milities zo tekeer in Srebrenica?

Was het pure kwaadaardigheid? "Mini Hitlers, rat Mladic" lees ik in de comments.

Of was het wraakzucht na de massamoorden in Kazani, Sijekovac en Kravica uitgevoerd door de Bosniakken? Louter toeval dat 1000 jongens en mannen in een loods in Kravica werden vermoord?

Het verschil in stemmen voor deze film op IMDB tussen Servië en Bosnië is opvallend (hoewel...)

avatar van Shadowed

Shadowed

Het was een kwestie van tijd voordat de eerste films over deze tamelijk recente genocide hun intrede gingen maken in de top 250. Dus: Quo Vadis, Aida. Gelukkig levert regisseuse Jasmila Zbanic kwaliteit af wanneer het aankomt op inhoud. Jasna Djuricic levert een uitstekende hoofdrol af, al is ze een miscast te noemen als het aankomt op charisma. De achtergrond van de film voelt drukkend en dreigend aan, waarbij de redelijk nare ondertoon geregeld op sterke wijze naar de kijker wordt gecommuniceerd. Spijtig genoeg bemoeit Djuricic zich als regisseuse zelf weinig met de film. Alle spanning komt van het concept af en Djuricic voegt daar weinig aan toe. De camera blijft regelmatig op afstand van de onheil en op het vlak van gewelddadigheden laat de film zelfs amper wat zien. Expliciet geweld hoeft overigens niet in overdaad aanwezig te zijn, maar een "klap" wordt gemist wanneer de film overschakelt naar de persoonlijke interacties tussen de personages. Het kent namelijk wel een zekere dreiging, maar de angst en stress ontglipt de kijker volledig. Niettemin voelt deze registratie authentiek en vlot aan, waardoor het nog altijd dient als een waardevolle geschiedenisles.