Genre: Drama / Komedie
Bekijk via HBO Max
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot Druk
"What a life."
Er is een theorie dat we geboren zouden moeten worden met een aandeel alcohol in ons bloed. Die bescheiden intoxicatie opent onze geest voor de wereld om ons heen, vermindert onze problemen en verhoogt onze creativiteit. Gesteund door die theorie, beginnen Martin en drie van zijn vrienden, allemaal vermoeide leraren op de middelbare school, een experiment om de hele dag door een constant niveau van intoxicatie te handhaven.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Kijk op Netflix
Teacher
Overtjener
Sebastian

schrans
Fijn om eens gezien te hebben, maar meer dan een interessante premisse heeft de film niet. Ik werd weinig verrast en niet de indruk naar een memorabele prent aan het kijken te zijn in tegenstelling tot wat de lovende recensies bij uitbrengen probeerden te stellen.

nijkerkbert
Prima film met een perfecte cast; Mads Mikkelsen natuurlijk voorop.
Perfecte cinematografie, als voorbeeld als de kleine Brille een goal maakt en de camera dan een heel laag standpunt aanneemt. Ook de soundtrack is prima. Dat aangevuld met een experiment waarvan je wel na kunt gaan hoe dat eindigt.
Na eerst mijn promillage op orde gebracht te hebben kom ik uit op een verdiende 4 ☆

clairest
Het was genieten van de acteurs, van het spel, en van het rare uitgangspunt. De film boeit op zich wel. Maar ik trek het niet dat aan het eind van de film, nadat het drinken een dodelijk slachtoffer heeft gemaakt (geen zelfmoord, want hij probeerde wel zijn zwemvest aan te krijgen maar door dronkenschap lukte het niet en gaf hij dat op), toch nog zo wordt doorgedronken en doorgevierd 'in zijn naam', dat vind ik onsmakelijk.

Diederik58
Een zeer merkwaardig experiment. Don't try this at your work! Dat je docent met een kegel voor de klas staat, dat herken ik wel. Had niet de indruk dat het dan betere lessen waren. Maar de lessen van de Deense heren waren bedroevend en konden alleen maar beter worden.
Er is een komische noot in de film, maar ook een dramatische. Het alcoholgebruik wordt hier dan ook niet verheerlijkt. De gevolgen kunnen rampzalig zijn.
Het acteren van Mads Mikkelsen is altijd een genot. Wat een veelzijdig acteur.
De film geeft je ook een inkijkje in het examenjaar van Deense scholieren. Grappig die mutsjes.
Het is fijne film.

Rodger
Mooie realistische film waarbij drank de hoofdrol is
Film die ik nog in de kast had liggen en te laat eruit gehaald heb
4.0 ****

cinemanukerke
Teleurstellend. Vinterberg wil een soort neutraliteit in zijn film steken en dit gaat ten koste van drama. De negatieve gevolgen van hun experiment worden kort aangehaald (huwelijk stuk, niet meer kunnen stoppen) tot er een zelfmoord gebeurd maar door een personage dat onderbelicht is. Het is maar een voetnoot in het verhaal en haalt de angel uit het drama. Vinterberg wil in naam van evenwicht ook positieve gevolgen tonen. Luchtig en grappig verteld (bv de saaie lessen en saaie leraars krijgen glans en opwinding) maar het probleem is dat je dit niet kunt volhouden. Daarom staat Vinterberg ook lang stil bij het begin van het experiment. Het is nog onschuldig, de positieve kanten lijken meer eerste symptomen. Op den duur krijgen de negatieve kanten toch de overhand maar dan is de film al bijna afgelopen. Het is ook gevaarlijk om dat blijven positief te zien. bv scene van examen filosofie. Drinken om faalangst te overwinnen en uiteraard een geslaagd examen af te leveren ? Serieus ? Ook het einde (het dansen en feesten van Mikkelsen met de studenten) lijkt een verkeerde thesis te omarmen. Drinken heeft vrijheid en een zorgeloos bestaan. Het laat je ook toe jezelf te zijn (Mikkelsen danst eindelijk want er werd aangegeven dat hij vroeger dit zeer goed kon maar met ouder worden niet meer wou). Deze twee voorbeelden komen volgens mij dicht in de buurt van een pleidooi voor drinken. En de eindconclusie ? De jeugd (cf de beginscene) is goed bezig ?
Verhaal lijkt verkeerd gestructureerd Uiteindelijk is er geen echt negatief resultaat voor de andere drie (er zijn dus wel negatieve gevolgen maar die worden opgelost in het ijle), alles lijkt weer op wieltjes te lopen voor de andere drie, het sociale oordeel wordt zeer snel bijgelegd (de school, de buren, de leerlingen) en het huwelijk van Mikkelsen komt toch goed (de scene aan de diner tafel : is ze ontrouw ? van waar komt dat ? ), het happy end voor hen komt uit de lucht gevallen
Veel valse noten dus maar de film is niet slecht. Begint boeiend en leuk met een soort mid life crisis waar ze hun routine in job en relatie proberen te keren met 0,5 promille alcohol. Acteurs zijn goed en het is wel grappig (verse kabeljauw gaan vissen bv) en de connectie dat drinken algemeen aanvaard wordt (bv het restaurantbezoek in het begin dat volop alcohol schenkt, het drinkspelletje van de studenten wordt niet negatief beoordeeld, alcohol consumptie van beroemde figuren) is mooi gelegd
Ik heb een vraag aan Mr Vinterberg. Waarom geen 2 films gemaakt nl 1 nuchter en 1 met 0,5 promille. En zien welke beter was ? Het zou volgens mij een veel interessanter en een veel dieper achtergrond gegeven hebben van zijn uitgangspunt (met 0,5 promille presteer je beter).

pampelonne
goeie film!
die Denen krijgen het altijd weer voor elkaar om iets heel zwaars met een komisch randje te brengen.
ik hou erg van die zwarte humor.
ik moest bij deze film denken aan het noorse Exit (dat nog een graadje heftiger is)
de soundtrack vond ik ook heel passend.
ik ging meteen The Meters opzoeken

Filmreiziger
Er is veel goed aan de film: er wordt uitstekend geacteerd en een uitstekende soundtrack. Het thema van de film kun je ook nog wel interessant noemen. Maar er is nog meer slecht aan de film. De film is voor mij te traag en ik heb grote moeite met de boodschap van de film. Ik ben helemaal niet tegen het drinken van alcohol, maar laten we niet doen alsof het goed is en leven beter kan maken. Moet ik nu echt respect opbrengen voor een leraar die een leerling aanzet tot het drinken van alcohol om zo zijn eindexamen te halen? Voor iemand die pas na een lange periode van constant alcohol nuttigen z'n vrouw weer ziet staan en kan waarderen? Weer eens flink doorzuipen na een dodelijk ongeluk door alcohol? Je weer lamdrinken net nadat je (bijna) ex vrouw een hand uitreikt om weer wat van het leven te maken?. Dit op zich is nog steeds prima filmmateriaal voor een mooi drama, maar in deze film wordt het verheerlijkt. Ik kon de humor er allemaal niet van inzien. Daarom kan ik onmogelijk meer dan 2 sterren geven.

ik ging meteen The Meters opzoeken
Altijd een uitstekend idee.

Deense dramafilm 'Druk' van Thomas Vinterberg krijgt een releasedatum op Netflix

Drie goed beoordeelde films over alcoholische dranken

'Druk' door Nederlandse pers uitgeroepen tot beste film van 2021

Een greep uit de toptitels die ons nog dit jaar te wachten staan

Jagten

Quo Vadis, Aida?
Drama / Historisch, 2020

Gladbeck: Das Geiseldrama
Documentaire / Misdaad, 2022
alcoholcopenhagen, denmarkexperimentvriendschapfamilie relatiesleraarteacher student relationshipintoxicationsocial pressurepressure to perform
Realtimes | Publishing Network
Social media