• 9.378.042 stemmen

Gesproken taal: Deens en Zweeds

Releasedatum: 19 augustus 2021

Plot Druk

"What a life."

Er is een theorie dat we geboren zouden moeten worden met een aandeel alcohol in ons bloed. Die bescheiden intoxicatie opent onze geest voor de wereld om ons heen, vermindert onze problemen en verhoogt onze creativiteit. Gesteund door die theorie, beginnen Martin en drie van zijn vrienden, allemaal vermoeide leraren op de middelbare school, een experiment om de hele dag door een constant niveau van intoxicatie te handhaven.

avatar van stinissen

Top acteurs in een prima film met veel verdriet en ellende ik denk niet dat alcohol de oplossing is, het verdriet van Martin was echt voelbaar...

avatar van Thijs78

Thijs78

Fisico schreef:

Was dat dan met Engelse ondertiteling eller taler du dansk?

Jeg taler dansk faktisk, bor der

avatar van lang pee

lang pee

Fantastische film uit Scandinavie, doet mij een beetje denken aan de heerlijke serie Exit. Er word weer zeer goed geacteerd, zeker door Mikkelsen en Bo Larsen die we nog kennen van o.a de prachtserie Follow the money. Begrijp niet dat ze in het Noorden zoveel goede acteurs hebben, en dat wij hier in Belgie echt niemand hebben die aan de enkels komen van de acteurs uit het Noorden.

avatar van vranque

vranque

Morgen maar eens kijken wat ik geschreven heb. Hik.

• 1931 berichten

Wat een topfilm. Maar goed, wat wil je ook met deze cast en regie?! Mikkelsen doet het weer uitstekend.

4,5 *

avatar van Mel24

Mel24

Waar is deze film te bekijken? In België alvast niet direct te vinden..

avatar van wibro

wibro

Verrassend mooie film met een topcast en een schitterend einde. Ook werden enkele uitspraken van Kierkegaerd - mijn favoriete filosoof - nog eens geciteerd. o.a. "De mens is een synthese van lichaam en geest". Moet ook wel tot een van de favoriete filosofen van Vinterberg behoren zou ik haast zeggen. Ten slotte is Kierkegaerd een Deen.

Wil deze film trouwens nog een keer in de bioscoop zien. Première is pas volgend jaar mei. Zal wel uitgesteld zijn vanwege de corona. Kan haast niet anders.

avatar van Macmanus

Macmanus

Wel aardig.

Had op iets meer gehoopt. De premisse klonk best wel geestig. Maar toch blijft het allemaal wat teveel binnen de lijntjes, waardoor ik er minder van onder indruk was de menig hier. Neemt niet weg dat de film prima wegkijkt met een uiterst sympathieke cast. Het is daarom geen straf om te kijken. Maar de film zet het wel op dat ze steeds verder gaan in hun drinken en dan hoop je toch op iets meer all out scenes. Nu bleef het bij een goed avondje zuipen.

Wellicht voor de 50tig plusser ook allemaal iets herkenbaarder.

3 sterren.

avatar van TMP

TMP

Degelijke film van Deense makelij. De cast is goed en het acteerwerk ook. Qua plot had ik er wat meer van verwacht. De personages worden niet heel erg uitgediept en hun onderlinge relaties blijven ook redelijk oppervlakkig. De film heeft zijn sterke momenten, maar zakt af en toe ook wat in. Het kijkt over de hele linie aardig weg, maar ik vind het geen hoogvlieger.

John Milton

Wat onevenwichtig, maar laatste scene was wel erg fijn. Mads speelt wederom uitstekend. Maar haalt het niet bij Jagten voor mij.

avatar van De zonderling

De zonderling

Misschien flauw om telkens de vergelijking met Jagten te maken, maar je kunt er toch niet om heen. Druk komt voor mij qua impact nergens in de buurt van eerstgenoemde. Natuurlijk behandelt deze film een minder zwaar thema dan Jagten, maar alcoholisme is ook niet bepaald een lichtvoetig onderwerp. Toch wisten de momenten die een emotionele impact zouden moeten maken (het overlijden van één van de vrienden), dat niet echt te doen bij mij. Het liet me een beetje onverschillig. Desalniettemin heb ik wel genoten van de luchtigere scenes, waarbij iedereen laveloos over elkaar heen viel en er gedanst werd alsof er nooit meer een morgen zou komen.. Hierin schuilt dan misschien ook wel de kracht van de film.

John Milton

Ik ben ook wel dankbaar voor het ontdekken van dat stuk van Schubert waar ze het over hebben, Fantasie in F Minor for Piano Four Hands, D. 940. Kan de uitvoering van die Heerfordt (die het naar verluidt het beste kon spelen als hij niet nuchter én niet dronken was) nog niet vinden. Wel Evgeny Kissin dus, dat is ook leuk.

avatar van De wind

De wind

Verrassende film. Heel overtuigend gespeeld door de 4 hoofdrolspelers. Een verhaal dat niet altijd zo loopt als verwacht, dat is anno 2021 best zeldzaam. Mads Mikkelsen blijft wmb een van de betere acteurs op dit moment. Genoten!

avatar van Walter White

Walter White

Een goede acteurs hoort er ook goede film bij.

En Mikkelsen en de rest van acteurs spelen goed hun rol.

Nou snap ik waarom een collega van mij ook drinkt als die naar ze werk komt

Walter White schreef:

Nou snap ik waarom een collega van mij ook drinkt als die naar ze werk komt

Wij hebben thuis de running gag dat als we een glaasje wijn of wat dan ook drinken na een zware dag op het werk dat we Nicolas Cage quoten die in het werkbureau van zijn alternatieve, bandenverkopende versie een fles drank vindt en verzucht: You must have needed this... every day

Dat doen we niet dagelijks hoor, no worries

avatar van mrklm

mrklm

Vier uitgebluste docenten aan een middelbare school besluiten op basis van een wetenschappelijk artikel in de voetsporen te treden van o.a. Ulysses S Grant, Ernest Hemingway en Winston Churchill. Het artikel suggereert dat een mens beter functioneert als het zorgt voor een alcoholpromillage dat vereist dat je regelmatig sterke drank tot je neemt. Dus besluiten de mannen voortaan tijdens hun werk regelmatig een slok wodka te nemen en hun bevindingen te verwerken in een wetenschappelijk rapport.

Dat basisgegeven levert veel onverwachte momenten op, vooral omdat het scenario van Vinterberg en Tobias Lindholm weigert een moreel standpunt in te nemen. Maar die neutrale benadering betekent ook dat het resultaat niet meer is dan een verzameling anekdotes. Die episodes zijn weliswaar vaak vermakelijk, mede dankzij de prima cast, maar het betekent ook dat de film nimmer toewerkt naar iets van een dramatische ontknoping.

mrklm schreef:

Grappig, met jouw wensen was ik dan waarschijnlijk weer nooit verder gekomen dan max 3,5 *.

avatar van Arnie

Arnie

De ideale publieksfilm als je het mij vraagt. Een leuk concept en een creatief plot om de midlife-crisis van vier leraren te laten zien. Druk heeft een heerlijk luchtige balans van humor en drama (geschikt dus ook voor de vrijdagavond), en het zit verder ook gewoon goed in elkaar, het toonbeeld van een ervaren regisseur. Verder zit het natuurlijk vol bekende en uitstekend presterende acteurs. Ik ken weinig acteurs die met zoveel vertoon van diepe pijn een traan kunnen laten als Mads Mikkelsen.

Dat gezegd, het is goed, maar écht goed wordt het nauwelijks. De film kleurt nogal binnen de lijntjes, ondanks het fijn uitgewerkte drama. Vinterberg lijkt hier en daar wat de diepte in te gaan met zijn verwijzingen naar Kierkegaard enzo, maar dat wordt toch nauwelijks uitgewerkt (de mens is een combi van lichaam en geest; faalangst als bron van veel persoonlijk leed, prima - maar so what?).

Daarmee blijft de film luchtig genoeg voor het grote publiek, mede door het aantrekken van genoemde steracteurs, en dat wordt nog versterkt door enkele scenes die naar mijn smaak teveel effectbejag vertoonden (bijv die dansscene aan het einde - al is het wel een lekkere scene met goeie muziek en is het tof om Mikkelsen die moves te zien maken). Maar mij raakt Vinterber dan een beetje kwijt, omdat ik weet dat hij beter kan qua drama. Sowieso is de hele sfeer iets te optimistisch en daarmee wat ongeloofwaardig - zoveel plezier, harmonie en creativiteit de 4 mannen met hun opgepimpte promillages bereiken is er natuurlijk dik over. Het wordt bijna een familiefilm, ware het niet dat Vinterberg met talrijke verwijzingen anderzijds ook weer de spot lijkt te willen drijven met de Deense mentaliteit - maar ik vrees dat dit de meesten zal ontgaan.

Het onderliggende drama en de karakterontwikkeling zijn dan weer wel fijntjes gedaan, en daarin toont Vinterberg zich de ware meester. Als carrieretip geef ik hem nog mee dat hij zijn vrouwenrollen nog eens beter mag leren uitwerken als volwaardige personages, maar voor de rest blijft het fijn wegkijken.

avatar van Thomas83

Thomas83

Wat een geweldig uitgangspunt heeft deze film. Hilarisch en meer dan dat. Naast een komedie is dit ook vooral een midlifecrisis-film met al het bijkomende drama. En wat zo'n indruk maakt is dat het allemaal zo goed samengaat. Vinterberg weet echt de juiste toon te vinden. Mikkelsen speelt ook weer ijzersterk, en het is hij die het drama voornamelijk weet te dragen.

Ik vind wel dat de film wat beter had kunnen verkopen dat de groep vrienden op een gegeven moment niet meer genoeg heeft aan die paar glazen alcohol om hetzelfde effect te verkrijgen. Ze gaan ineens wel heel veel meer drinken. Mooie muziek ook trouwens met die koortjes etc, en dat einde met die spontane dans is geweldig. 4.0*.

John Milton

Ik heb het nooit geweten, maar Mads was kennelijk ooit een acrobaat en negen jaar lang een professioneel danser.

ik hoog overigens toch op naar 4*, film bleef veel meer hangen dan ik had verwacht.

• 1931 berichten

Goed zo. Verdient de film ook. Vooral door de laatste scene, toch één van de betere eindes die ik in de afgelopen jaren gezien heb.

avatar van vinny70

vinny70

Weergaloze film. Mikkelsen, wat een acteur!

avatar van eRCee

eRCee

• 1978 stemmen

Druk bevat een waardevolle les. Namelijk dat als iemand zegt dat de nieuwste film van Vinterberg zijn beste is, het antwoord moet zijn: Festen. De beste film van Vinterberg is altijd Festen. Punt.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

eRCee schreef:

Daar is weinig tegenin te brengen, haha.

• 1931 berichten

Alleen... Niemand zegt dat dit z'n beste is. Nog niet eerder gehoord of gelezen. Edit: o wacht op pagina 1 nog

avatar van Centapidehuman

Centapidehuman

Herkenbare film, moet ook maar is de proef op de som nemen. 0.05% was het toch

avatar van Bak&Braad

Bak&Braad

John Milton schreef:

Goh, en ik was ervan overtuigd dat het een stand-in was die de einddans deed.

En dat je daarom zijn gezicht niet goed kon zien..

Nope was hij zelf

avatar van joolstein

joolstein

Druk betekent in het Deens; Binge drinken. Deze film volgt dan ook een groep mannen van middelbare leeftijd die de onconventionele suggestie van de Noorse psycholoog Finn Skårderud om het alcoholpeil in het bloed op 0,05 procent te houden …gaan uitproberen. Tja... we weten denk ik allemaal wel dat drinken je vrolijk, vriendelijk, betrokken en alert maakt, en dat als je het te vaak doet, je leven er op de één of andere manier ook door verpest wordt. De film weet daar ook niet heel veel aan toe te voegen. Je kijk dan ook lange tijd naar mannen met een midlifecrisis die alle gemoedstoestanden afvinken en naar het einde nog even de dramatische consequenties ondervinden. Aangevuld met uhm... 'hilarische' (niet echt0 scenes waarin de mannen dansen op muziek of kindervoetbalteam aanmoedigen. En dat dan bijna twee uur? Mikkelsen en de rest van de cast doen hun werk goed genoeg! Maar het is vooral de vellige en standaard regie die van twee uur lang naar dronken mannen kijken best een lange zit maken!

avatar van notsub

notsub

Zeker een aardige film, dronken mensen in een film zijn vaak best leuk. Ook hier kon ik er geregeld lachen om de dronken mannen van middelbare leeftijd, die zichzelf een wetenschappelijk excuus geven om lekker te drinken. De sociale gevolgen komen ook in beeld, maar dat aspect sneeuwt dan weer wat onder. Zo biedt de film best vermaak, maar blinkt Druk weer niet ergens echt in uit.