menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van Dievegge. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2017, februari 2017, maart 2017, april 2017, mei 2017, juni 2017, juli 2017, augustus 2017, september 2017, oktober 2017, november 2017, december 2017, januari 2018, februari 2018, maart 2018, april 2018, mei 2018

The Big Country (1958) 4,0

vandaag om 08:52 uur

De weidse landschappen van de Mojavewoestijn in technicolor staan garant voor visuele pracht. De openingsmziek heeft iets heroïsch. James McKay (Gregory Peck) komt als zachtaardige buitenstaander terecht in een machomilieu waarin een vete heerst tussen twee families. Beide families zitten vast in een cyclus van uitzichtloos geruzie. Het gaat over de tegenstelling tussen de oude mentaliteit van het Wilde Westen en de nieuwe mentaliteit, gebaseerd op recht en verzoening, vertegenwoordigd door McKay en de erfgename Julie Margolin (Jean Simmons). De mooiste nevenrol is voor Burl Ives, die z'n voornaam niet gestolen heeft, want hij burlt als een hert.

McKay moet een paar dingen doen om z'n mannelijkheid te bewijzen: een paard temmen, een gevecht aangaan. William Wyler zag het als een allegorie op de Koude Oorlog. Volgens hem was iemand die een vreedzame en durende oplossing nastreeft via onderhandelingen meer mans dan degenen die met pistolen en lasso's lopen te zwaaien.

» details   » naar bericht  » reageer  

Miss Sloane (2016) 4,0

gisteren om 07:49 uur

Om haar rol voor te bereiden heeft Jessica Chastain tijd doorgebracht met echte vrouwelijke lobbyisten. Ze komt over als een koele kikker, een carrièremaakster die wil winnen en over lijken gaat. Daaronder gaat echter een kern van idealisme schuil, want ze is echt voor een beperking van het wapenbezit in een land waarin tieners met semiautomatische wapens kunnen rondlopen. Deze week was er nog maar eens een dodelijke schietpartij op een school, maar het blijft ondenkbaar dat de wapenwet verstrengd wordt.

Het is een protest tegen de buitensporige invloed van de wapenlobby en de verziekte Amerikaanse politiek. (Our system is rotten). Washington wordt voorgesteld als een nest van opportunisten. Afluisteren, omkoperij en ethisch verval bepalen de toon. Alles ziet er gevoelloos en zakelijk uit; bijna nergens is er een plant te zien. Als ze iemand af willen maken, doen ze dat met een smeercampagne, een karaktermoord. Over de essentie van de zaak gaat het nooit.

In het begin werkt de snelle montage met vooruitblikken op de hoorzitting enigszins verwarrend, maar daardoor krijg je wel het juiste hectische sfeertje. Daarna wordt alles stap voor stap duidelijk. Verrassend genoeg is alles in Canada opgenomen. Met haar rode haar en lippenstift in een omgeving van grijze koppen lijkt Chastain een furie die de aftakelende democratie nieuw leven in wil blazen. Dit is de beste politieke thriller in een tijd.

» details   » naar bericht  » reageer  

Nijûshi no Hitomi (1954) 2,5

Alternatieve titel: Twenty-four Eyes, afgelopen zaterdag om 19:11 uur

stem geplaatst

» details  

Kanał (1957) 3,0

Alternatieve titel: Kanal, afgelopen zaterdag om 13:14 uur

stem geplaatst

» details  

Musashino Fujin (1951) 4,0

Alternatieve titel: Lady Musashino, afgelopen zaterdag om 08:17 uur

Dit familiedrama begint in 1945 tijdens de bombardementen, maar speelt zich grotendeels af in de jaren na de oorlog. Het gaat over de tegenstelling tussen het oude en het nieuwe Japan. Het hoofdpersonage Michiko stamt af van een adellijke familie en erft een landgoed in Musashino, tegenwoordig deel van Tokyo. Ze draagt traditionele kleren, houdt vast aan een strakke moraal en is nostalgisch naar het feodale tijdperk. De mensen die haar omringen, hebben een veel lossere moraal en zijn verwesterd. Zij schatten de vrijheid hoger in dan de traditionele waarden. Haar echtgenoot heeft romantische ideeën over overspel na het lezen van Stendhal. Haar buurman is een wapenfabrikant die rijk werd van de oorlog; zijn vrouw is een verleidster en een roddeltante. Westerse invloed zie je in de lessen Engels en de jazzmuziek.

De ontknoping was voorafgespiegeld. Aan het einde van de oorlog werd cyanide uitgedeeld aan Michiko; het was onvermijdelijk dat ze die zou gebruiken. Aan het meer wordt een volksverhaal verteld over een romantische zelfmoord. De buurman was zo dwaas om haar ongewild op het idee te brengen.

Binnen staat de camera meestal stil, maar vaak met een open venster op een tuin om ruimte te creëren. Buiten klinken er krekels op de achtergrond en toont een bewegende camera het natuurschoon van het oude Musashino. Daarna volgen echter beelden van de verstedelijking en het uitbreidende Tokyo, de nieuwe realiteit van Japan.

» details   » naar bericht  » reageer  

Phantom of the Paradise (1974) 2,0

15 mei, 14:12 uur

stem geplaatst

» details  

Meisje (2002) 2,5

14 mei, 20:50 uur

stem geplaatst

» details  

Happythankyoumoreplease (2010) 3,5

14 mei, 20:35 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 3,0 sterren

» details  

Crazylove (2005) 3,0

14 mei, 19:29 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 2,5 sterren

» details  

Sounder (1972) 3,5

14 mei, 19:22 uur

stem geplaatst

» details  

Monsieur Lazhar (2011) 4,0

Alternatieve titel: Bachir Lazhar, 14 mei, 12:00 uur

Hieruit blijkt hoe volwassen sommige kinderen kunnen zijn en hoe kinderachtig sommige volwassenen. Er zit een politiek en een opvoedkundig kantje aan. Zware onderwerpen worden met lichtheid behandeld. Monsieur Lazhar heeft een charmante glimlach ondanks de beproevingen die hij doorstaan heeft. Wanneer hij een sympathieke oplichter blijkt, is het moeilijk om een kant te kiezen. Hij gaat beter met de leerlingen om dan sommige mensen die wel over het juiste diploma beschikken. De kinderen helpen is een manier om z'n eigen leed te verwerken. Sophie Nélisse en Emilien Néron doen het uitstekend als acteurs in pocketformaat.

» details   » naar bericht  » reageer  

Götter der Pest (1970) 3,0

Alternatieve titel: Gods of the Plague, 12 mei, 18:55 uur

stem geplaatst

» details  

The Age of Stupid (2009) 3,5

11 mei, 20:39 uur

stem geplaatst

» details  

Bacalaureat (2016) 3,5

Alternatieve titel: Graduation, 11 mei, 14:00 uur

stem geplaatst

» details  

Zhantai (2000) 2,5

Alternatieve titel: Platform, 10 mei, 08:34 uur

stem geplaatst

» details  

The Shallows (2016) 3,5

9 mei, 20:55 uur

stem geplaatst

» details  

Animal Crackers (1930) 4,0

9 mei, 10:56 uur

De humor van de Marx Brothers steunt vooral op absurde dialogen en woordspelingen. ("You go Uruguay, I go mine.") Groucho, met z'n snor van inkt, weet de draad van elk gesprek te ontrafelen met complete nonsens en drogredeneringen. Zeppo was een beetje het vierde wiel aan de driewieler, de ongrappige, al heeft hij hier een sympathiek rolletje als de overbodige secretaris. Chico is de meest kolderieke en zorgt voor komische en muzikale intermezzo's samen met Harpo. Deze laatste heeft een treurig onderlaagje (the tears of a clown) en geeft een visueel tintje aan de humor met al die voorwerpen die hij toevallig in z'n wijde mantel zitten heeft. Zijn harpsolo is prachtig en vrituoos.

De intrige, afkomstig van een Broadwaymusical, draait rond drie versies van hetzelfde schilderij: het origineel, een slechte en een goede imitatie. Dit levert voldoende spanning en romantiek om de aandacht vast te houden, maar uiteindelijk gaat het erom hoe de broers dit stramien doorbreken met hun spitsvondige onzin. Het is een ouderwets soort humor dat nog steeds aan het lachen brengt en de zorgen van alledag even doet vergeten.

» details   » naar bericht  » reageer  

Bye Bye Blue Bird (1999) 3,0

7 mei, 20:37 uur

stem geplaatst

» details  

Grave (2016) 3,0

Alternatieve titel: Raw, 6 mei, 21:58 uur

stem geplaatst

» details  

As Young as You Feel (1951) 3,0

5 mei, 07:24 uur

stem geplaatst

» details  

Xiao Cheng Zhi Chun (1948) 3,0

Alternatieve titel: Spring in a Small Town, 4 mei, 19:57 uur

stem geplaatst

» details  

Groundhog Day (1993) 2,5

3 mei, 15:06 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 1,0 sterren

» details  

Portrait of Jennie (1948) 3,0

2 mei, 00:18 uur

stem geplaatst

» details  

À Perdre la Raison (2012) 3,5

Alternatieve titel: Aimer à Perdre la Raison, 1 mei, 11:34 uur

stem geplaatst

» details  

Le Fantôme de la Liberté (1974) 4,5

Alternatieve titel: The Phantom of Liberty, 29 april, 16:19 uur

De titel houdt in dat vrijheid, het westerse ideaal sinds de Franse Revolutie, een illusie is. De mens heeft geen controle over z'n eigen lot, maar wordt geregeerd door toeval en zijn onderbewustzijn. Surrealisten stapten af van het logisch opgebouwde verhaal. In plaats daarvan gebruikten Buñuel en co-scenarist Jean Claude Carrière elementen uit hun dromen en vrije associatie. Typische droombeelden zijn de dieren en de postbode die zomaar de slaapkamer binnen wandelen; op het toilet zitten waar iedereen het kan zien; een vrouw die naakt piano zit te spelen. In dromen komen absurde dingen voor die op het moment van de droom normaal lijken.

Toch is het geen losse opeenvolging van fragmenten, maar een kettingstructuur. Elke episode is gelinkt aan de vorige, meestal doordat een nevenpersonage van het ene fragment vertrekt om ergens anders hoofdpersonage te worden. De man die een emoe zag, gaat naar de dokter; diens verpleegster rijdt naar de herberg; daar zit de moraalprofessor van de politieschool aan het ontbijt; enzovoort. Na de absurde zaak van het aanwezige vermiste meisje is er een matchcut van de schoenen van de commissaris naar de schoenen van de brigadier, die naast de scherpschutter zit. Bovendien zijn er terugkerende elementen, zoals de dieren en het opsteken van een sigaret. Geweerschoten worden in het begin en op het einde afgevuurd door de autoriteiten.

Een duidelijke boodschap zit er niet in, al sijpelen bepaalde opvattingen door: dat menselijke vrijheid een illusie is en dat moraal cultureel bepaald is. Humor zit in het onconventionele gedrag van bijvoorbeeld de paters, die eerst een kaars aansteken en bidden maar vervolgens gaan roken, drinken en gokken. Seksuele afwijkingen geven onderdrukte verlangens weer: necrofilie, sadomasochisme en gerontofilie. De jongen zegt dingen tegen z'n bejaarde tante die iemand normaal tegen een jonge maagd zou zeggen. Kritiek op de sensatiezucht van de media en het publiek zit in de episode met de massamoordenaar die na z'n veroordeling handtekeningen uitdeelt. Buñuel merkte op dat de doodstraf absurd is, aangezien elke mens van bij z'n geboorte ter dood veroordeeld is.

Buñuel zelf heeft een minirolletje als de monnik die geëxecuteerd wordt in het begin. Monica Vitti, Michael Lonsdale en Michel Piccoli hebben ook een kleine maar memorabele rol. Achter de absurditeiten en schijnbaar losse structuur gaan diepere inzichten en betekenissen schuil.

» details   » naar bericht  » reageer  

L'Amore (1948) 3,0

Alternatieve titel: Ways of Love, 28 april, 11:35 uur

stem geplaatst

» details  

Frank & Lola (2016) 2,5

28 april, 07:44 uur

stem geplaatst

» details  

Ruang Rak Noi Nid Mahasan (2003) 2,0

Alternatieve titel: Last Life in the Universe, 27 april, 21:38 uur

stem geplaatst

» details  

Me'ever Laharim Vehagvaot (2016) 2,5

Alternatieve titel: Beyond the Mountains and Hills, 26 april, 20:55 uur

stem geplaatst

» details  

Una (2016) 3,5

25 april, 22:05 uur

stem geplaatst

» details  

Custody (2016) 3,5

24 april, 15:27 uur

stem geplaatst

» details  

The Circle (2017) 3,5

24 april, 14:21 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

Up (2009) 2,5

23 april, 07:22 uur

stem geplaatst

» details  

Le Vélo de Ghislain Lambert (2001) 3,5

Alternatieve titel: Ghislan Lambert's Bicycle, 23 april, 06:32 uur

Meestal gaat de aandacht naar de grote vedetten in het wielrennen, maar nu richten de schijnwerpers zich eens op een helper in een kleine ploeg, een waterdrager die moet zwoegen voor een minimumloon. Benoît Poelvoorde is iets te oud om een jonge prof te spelen, maar hij is duidelijk op dieet geweest en z'n gezichtsuitdrukkingen zijn kostelijk. Het wielermilieu is realistisch en met zin voor humor weergegeven, met inbegrip van z'n duistere kantjes. Vetes binnen de ploeg, mediageile sponsors en louche soigneurs omringen Ghislain. Het was de tijd van Eddy Merckx, wiens achterhoofd even te zien is, maar van dat niveau kan onze held slechts dromen.

» details   » naar bericht  » reageer  

Invisible Waves (2006) 2,0

21 april, 07:45 uur

stem geplaatst

» details  

In the Cut (2003) 2,5

20 april, 03:19 uur

stem geplaatst

» details  

The Man in the Gray Flannel Suit (1956) 3,5

19 april, 21:14 uur

stem geplaatst

» details  

Bunny Lake Is Missing (1965) 3,5

18 april, 21:07 uur

stem geplaatst

» details  

Le Corbeau (1943) 3,5

Alternatieve titel: The Raven, 16 april, 19:03 uur

stem geplaatst

» details  

Nightcrawler (2014) 3,0

16 april, 11:37 uur

stem geplaatst

» details  

Pocketful of Miracles (1961) 2,0

15 april, 22:41 uur

stem geplaatst

» details  

Que la Bête Meure (1969) 2,5

Alternatieve titel: The Beast Must Die, 15 april, 09:16 uur

stem geplaatst

» details  

Dance with a Stranger (1985) 3,0

14 april, 22:38 uur

stem geplaatst

» details  

Unter den Brücken (1945) 3,0

Alternatieve titel: Under the Bridges, 14 april, 21:57 uur

stem geplaatst

» details  

Die Mörder Sind unter Uns (1946) 3,0

Alternatieve titel: The Murderers Are among Us, 14 april, 21:56 uur

stem geplaatst

» details  

The Man Who Shot Liberty Valance (1962) 4,0

13 april, 18:11 uur

In deze western draait het om de tegenstelling tussen twee ideologieën: democratisch recht tegenover het recht van de sterkste. In het Wilde Westen geloofden ze in het tweede, maar Ransom wil daar verandering in brengen. John Wayne speelt zoals gewoonlijk de bikkelharde, ultramannelijke held, terwijl James Stewart met de voorschoot om zijn principes verdedigt. Vera Miles is niet de meest glamoureuze actrice, maar dat bevordert haar geloofwaardigheid. Zij speelt degene die moet kiezen tussen de twee mannen en dus ook tussen de twee ideologieën.

Er zitten een paar natuurscènes in, maar het grootste deel is opgenomen in en rond de studio's van Paramount. Het is goed opgebouwd, met een omkadering in het heden en het hoofdgedeelte als een grote flashback. Tijdens de ontknoping wordt dezelfde scène vanuit twee verschillende standpunten getoond, zodat duidelijk wordt op welke man de titel nu eigenlijk slaat. De hoofdrolspelers worden omringd door enkele komische karakterrollen, met name Edmond O'Brien als de dronken hoofdredacteur.

» details   » naar bericht  » reageer  

De Man Die Zijn Haar Kort Liet Knippen (1966) 3,5

Alternatieve titel: The Man Who Had His Hair Cut Short, 13 april, 10:15 uur

Het Vlaamse publiek reageerde destijds onwennig toen kapitein Zeppos opeens te zien was in een artistiek drama. Vanuit een huidig standpunt valt op hoe keurig de kleding en het taalgebruik van de acteurs waren. Het gebruik van Algemeen Beschaafd Nederlands werd aangemoedigd. Daardoor komt het een beetje theatraal over, al had Senne Rouffaer wel een erg mooie prosodie. De stem van zijn Poolse tegenspeelster is nooit te horen. Wanneer ze zingt, is het de stem van Yvonne Lex. Wanneer ze spreekt, die van Dora van der Groen. Het is vreemd dat ze geen Vlaamse actrice gekozen hebben.

Govert beweert dat hij zijn haar kort laat knippen omdat dat lekker fris zit, maar de echte reden is zijn heimelijke liefde voor een leerlinge die een kwarteeuw jonger is dan hijzelf. In zijn beleving is Fran de platonische idee schoonheid, puur en ongerept. Tegen het einde komen we te weten dat hij in een instelling zit en dus een onbetrouwbare verteller is.

Twee scènes die eruit springen zijn die bij de kapper en de autopsie, allebei met een vibreertoestelletje. Even mooi zijn de woordeloze momenten waarop Govert geobsedeerd naar het kleerhaakje en naar de hoteldeur van Fran staat te kijken. Dan wordt duidelijk dat hij niet zo keurig en voorbeeldig is als hij zich voordoet. De confrontatie in de hotelkamer is enigszins een anticlimax. Het gaat er vooral om wat er zich in het hoofd van Govert afspeelt.

» details   » naar bericht  » reageer  

Jeruzalem (2015) 2,0

Alternatieve titel: JeruZalem, 10 april, 16:01 uur

stem geplaatst

» details  

Les Dames du Bois de Boulogne (1945) 3,5

9 april, 17:19 uur

stem geplaatst

» details  

Before I Fall (2017) 3,5

8 april, 09:19 uur

stem geplaatst

» details  

Schone Handen (2015) 3,0

Alternatieve titel: Clean Hands, 8 april, 00:19 uur

stem geplaatst

» details  

Shalako (1968) 2,0

Alternatieve titel: Edward Dmytryk's Shalako, 7 april, 13:56 uur

stem geplaatst

» details  

Schatten der Zeit (2004) 3,5

Alternatieve titel: Shadows of Time, 7 april, 06:08 uur

stem geplaatst

» details  

Don't Breathe (2016) 1,5

5 april, 20:26 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 2,0 sterren

» details  

Ieri, Oggi, Domani (1963) 4,5

Alternatieve titel: Yesterday, Today and Tomorrow, 5 april, 11:37 uur

Sophia Loren en Marcello Mastroianni spelen drie verschillende personages in drie verschillende milieus. Het zijn drie kleine komische vertellingen met licht erotische inslag, een modern antwoord op de Decamerone. De eerste shots vestigen steeds de aandacht op de architectuur en de omgeving van de drie steden, respectievelijk in het zuiden, het noorden en het centrum van Italië.

Eduardo De Filippo leverde het briljante scenario voor het eerste deel. In een arme Napolitaanse volksbuurt met schamele gebouwen en povere interieurs spannen de mensen samen. Ondanks de moeilijke omstandigheden vormen ze een hechte gemeenschap en helpen ze elkaar, desnoods met lepe plannetjes. Kostelijk is wanneer Carmine "weer mag aantreden", totdat hij een inzinking krijgt en zich terugtrekt met het haar in de war. Grote gezinnen waren typisch voor die tijd.

De autorit vanuit Milaan zorgt voor een meer dynamisch middenstuk. Het logo van de Rolls-Royce is zichtbaar door de voorruit. Het is een rijker milieu, met lossere zeden en overspelige relaties. Molteni was een Milanese salamiproducent en sponsor van een wielerploeg. Het is ironisch dat Anna Renzo z'n stuurfout kwalijk neemt, terwijl in het begin gebleken is dat ze zelf een abominabele zondagsrijder is.

Het derde deel speelt zich af in Rome, met als thema de moeilijke verhouding tussen religie en erotiek. Het ene moment lijkt Mara een succubus die de jonge seminarist ten val dreigt te brengen; het volgende moment wordt ze een engel uit de hemel genoemd. In het katholieke en mediterrane Italië lag dat dicht bijeen. Tina Pica heeft een leuke karakterrol als de buurvrouw die eerst een ouwe feeks lijkt, maar dan volledig omslaat. In de legendarische stripteasescène speelt Sophia haar rondingen ten volle uit, terwijl Marcello keffend en schuimbekkend op het bed zit.

Het geheel is verleidelijk, charmant en verfijnd humoristisch. Deze gevarieerde reis door Italië blijft mijn favoriete rol van Sophia Loren.

» details   » naar bericht  » reageer  

Privates on Parade (1982) 1,5

Alternatieve titel: Het Lijkt Wel Oorlog, 5 april, 07:27 uur

stem geplaatst

» details  

10 on Ten (2004) 3,0

4 april, 15:53 uur

stem geplaatst

» details  

M (1931) 4,5

Alternatieve titel: M - Eine Stadt Sucht einen Mörder, 4 april, 11:22 uur

Het milieu van boeven en bedelaars vertoont gelijkenissen met Die 3 Groschen-oper (1931). Als ze zich zo goed kunnen organiseren en samenwerken, is het de vraag waarom ze marginaal blijven. De simultane zoektocht door politie en schorriemorrie levert wel een spannende wedren op. Afwisselend worden standpunten getoond van speurders, dader en slachtoffers. Peter Lorre kan uitstekend angst weergeven met z'n opengesperde ogen, maar ook ontreddering wanneer hij tijdens het volkstribunaal ineenzakt. Het thema ontoerekensvatbaarheid krijgt argumenten voor en tegen. Voor Gustaf Gründgens was de Schränker een doorbraakrol.

Een ellipsis is wanneer iets niet getoond wordt maar gesuggereerd. De moord op Elsie komt niet in beeld, maar wel de schaduw van de dader en haar achtergebleven bal en ballon. Sommige scènes zijn nog stom, zoals wanneer het geluid van voetstappen ontbreekt. Dankzij het melodietje van Grieg kan de blinde de dader herkennen. Dit laatste hoogtepunt uit de Weimarrepubliek werd gemaakt door Fritz Lang. In tegenstelling tot Gründgens zou hij een paar jaar later z'n geboorteland zou ontvluchten.

» details   » naar bericht  » reageer  

La Terra Trema: Episodio del Mare (1948) 3,0

Alternatieve titel: The Earth Trembles, 4 april, 08:05 uur

stem geplaatst

» details  

American Pastoral (2016) 2,5

4 april, 00:47 uur

stem geplaatst

» details  

Pour Elle (2008) 2,0

Alternatieve titel: Anything for Her, 3 april, 22:53 uur

stem geplaatst

» details