Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van Dievegge. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2016, februari 2016, maart 2016, april 2016, mei 2016, juni 2016, juli 2016, augustus 2016, september 2016, oktober 2016, november 2016, december 2016, januari 2017, februari 2017, maart 2017, april 2017, mei 2017, juni 2017, juli 2017, augustus 2017, september 2017, oktober 2017

Jackie (2016)

vandaag om 05:02 uur

stem geplaatst

» details  

Ondine (2009)

gisteren om 01:40 uur

stem geplaatst

» details  

The Great Buck Howard (2008)

afgelopen woensdag om 23:38 uur

stem geplaatst

» details  

Sue (1997)

afgelopen dinsdag om 23:08 uur

stem geplaatst

» details  

Keane (2004)

afgelopen dinsdag om 08:50 uur

stem geplaatst

» details  

Bakushû (1951)

Alternatieve titel: Early Summer, afgelopen maandag om 23:31 uur

stem geplaatst

» details  

Victor/Victoria (1982)

afgelopen zondag om 23:29 uur

stem geplaatst

» details  

To Live and Die in L.A. (1985)

afgelopen zondag om 18:34 uur

stem geplaatst

» details  

Persona (1966)

afgelopen zondag om 17:55 uur

Ja, ik denk ongeveer hetzelfde als Arno. Elizabet voelt zich slecht en wil alleen nog op bed liggen zonder te spreken. Alma probeert de schijn nog op te houden en zich sociaal en actief op te stellen. Het feit dat Alma wit draagt en Elizabet dikwijls met schaduw afgebeeld wordt, bevestigt dit.

» details   » naar bericht  » reageer  

Morte a Venezia (1971)

Alternatieve titel: Death in Venice, afgelopen zaterdag om 16:39 uur (bevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen)

Wij mogen geen spoilers geven, maar hier zetten ze er een in de titel. In de novelle van Thomas Mann was Gustav von Aschenbach een schrijver; hier is het een componist geworden die lijkt op Gustav Mahler. Het Adagietto van de vijfde symfonie, met enkel strijkorkest en harp, zit vol opgehouden spanning waarvan de oplossing steeds uitgesteld wordt.

Het hoofdpersonage laat zich leiden door een innerlijke romantische drang, wanderlust, sehnsucht. De dood wordt symbolisch aangekondigd. De zwarte boot is een doodskist, de illegale gondelier is Charon die hem de Styx overvaart. Te midden van het vele wit verschijnen de besmette rode aardbeien. De rosse zanger met de ontbrekende tanden is grotesk.

Alles wordt vanuit het standpunt van Von Aschenbach getoond. We zien Venetië door zijn ogen, afgewisseld met zijn herinneringen en fantasieën. Over Tadzio weten we niks. De Poolse adonis is enkel object. We zien slechts wat hij in de waarneming van Von Aschenbach voorstelt. Dit is een kunstenaar die z'n hele leven gewijd heeft aan het creëren van schoonheid. Nu ontdekt hij in Tadzio een natuurlijke schoonheid die nooit door het artificiële geëvenaard kan worden. Z'n aantrekking is in eerste instantie platonisch; hij ziet de jongen als de verzinnebeelding van het ideale kunstwerk. Geleidelijk aan neemt het zintuiglijke het echter over en komen z'n verdrongen, perverse verlangens naar boven. Hij blijft passief; de scène waarin hij over Tadzio's krullenbol strijkt, is gefantaseerd. Wel laat hij z'n haar verven om jonger lijken.

Stafke van Asbeek komt meestal niet centraal in beeld, maar in combinatie met zijn omgeving: het luxueuze art nouveau-interieur van het Grand Hotel des Bains (waar Thomas Mann verbleef in 1911), de strepen op de kleedhokjes van het Lido en op Tadzio's trui, de Venetiaanse architectuur. De camera rolt langzaam achter de zuilen van het San Marcoplein om de getormenteerde kunstenaar tussen de duiven te tonen. Die trage camerabewegingen en de smachtende muziek dragen bij aan de lethargische sfeer van gelaten wachten op het noodlot.

» details   » naar bericht  » reageer  

Hannah Arendt (2012)

12 oktober, 11:47 uur

stem geplaatst

» details  

Passengers (2016)

10 oktober, 12:58 uur (bevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen)

Dit ruimteavontuur kent sterke en zwakke punten. Het eerste halfuur geeft een interessante uitgangssituatie. Michael Sheen als de androïde kelner is grappig, maar het komt nogal traag op gang. Je kunt je afvragen waarom ze zo'n luxueus ruimteschip inrichten als iedereen erin ligt te slapen. Is het de bedoeling om daar te blijven wonen als het geland is op die andere planeet?

Zodra Jennifer Lawrence erbij komt, ligt het energiepeil een streepje hoger. De verhouding tussen de twee hoofdpersonages is echter lastig. Ze verwijt hem dat hij haar wakker gemaakt heeft, maar dan slaat dat helemaal om en blijkt het ware liefde te zijn.

Vanuit wetenschappelijk oogpunt zal er wel een en ander mis mee zijn. Kun je met het blote oog zo'n enorme opeenhoping van sterren zien? Ze bereiken de ster Arcturus na eenendertig jaar, hoewel die op zesendertig lichtjaar van de Aarde ligt. In verband met de zwaartekracht zal ook wel niet alles kloppen. Kortom, het is onderhoudend en spannend, maar helemaal ernstig kun je het niet nemen.

» details   » naar bericht  » reageer  

Bowling for Columbine (2002)

10 oktober, 12:43 uur (bevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen)

Michael Moore vertelt waarheden die voor de hand liggen, maar die voor veel Amerikanen nog steeds te moeilijk zijn om te begrijpen. Het tweede Amandement dateert van 1791, toen het verantwoord was om burgers het recht te geven om zich met een wapen te verdedigen. Toen bestonden er echter nog geen (semi-)automatische wapens. Mensen met kinderen in een woonwijk zo'n wapen in huis laten hebben, is onverantwoord en leidt onvermijdelijk tot schietpartijen.

Een verrassende vaststelling is dat Canadezen ook veel wapens hebben, maar dat is wellicht in minder dicht bevolkte gebieden en meer bedoeld voor de jacht. In z'n zoektocht naar een verklaring komt Moore niet tot een eenduidig antwoord, maar hij raakt interessante mogelijkheden aan, zoals het uitbuiten van geweld voor kijkcijfers en het slechte voorbeeld van de politieke leiders, die internationale conflicten met buitensporig geweld oplossen, zonder zich te bekommeren om de vele onschuldige slachtoffers.

Marilyn Manson maakt een integere indruk, wat niet geldt voor Charlton Heston. Het is ironisch dat achter hem een affiche hangt van hemzelf als de held in Ben-Hur, terwijl hijzelf als een zwakke figuur overkomt die zich wegstopt achter flauwe argumenten en het probleem van de schietpartijen niet inziet.

Michael Moore is geen objectieve documentairemaker. Hij gebruikt achtergrondmuziek en speelt in op de emotie, maar gezien de wantoestanden in de V.S. verdient zijn mening het om gehoord te worden. Helaas is er vijftien jaar later nog niks veranderd.

» details   » naar bericht  » reageer  

Water (2005)

8 oktober, 17:33 uur

stem geplaatst

» details  

Ai no Korîda (1976)

Alternatieve titel: In the Realm of the Senses, 7 oktober, 09:54 uur

stem geplaatst

» details  

Un Amour à Taire (2005)

Alternatieve titel: A Love to Hide, 7 oktober, 01:24 uur

stem geplaatst

» details  

Attenberg (2010)

7 oktober, 01:08 uur

stem geplaatst

» details  

The Blackheath Poisonings (1992)

4 oktober, 23:34 uur (bevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen)

Deze miniserie is een pure whodunit die zich afspeelt in de tijd van Oscar Wilde. De toneelschrijver komt er zelfs eventjes in voor. De politie verdenkt Isabel Collard, de minnares van de vermoorde Roger. Haar neefje Paul Vandervent wil haar onschuld bewijzen. Opvallende rollen zijn er voor Judy Parfitt als de bazige schoonmoeder van het slachtoffer en voor Zoë Wanamaker als haar dochter die zich door een goudzoeker aan de haak laat slaan. Julia St John speelt de tweede dochter, tevens de jaloerse echtgenote van het slachtoffer. Zij kan zeer chagrijnig kijken met haar doordringende ogen. Donald Sumpter als de zelfingenomen, onbekwame Inspector Titmarsh is kostelijk.

Voor liefhebbers van Britse misdaadseries is dit een aanrader. De belangrijkste aanwijzing wordt gegeven tijdens een tafelgesprek met dubbelzinnige toespelingen. Het heeft iets van een ernstig kostuumdrama, maar het gaat ook de sensationele kant op, op het randje van de geloofwaardigheid.

» details   » naar bericht  » reageer  

Something to Talk About (1995)

4 oktober, 15:37 uur

stem geplaatst

» details  

Ae Fond Kiss... (2004)

Alternatieve titel: Just a Kiss, 3 oktober, 22:30 uur

De titel komt van een lied van de Schotse dichter Robert Burns. Het gaat over een onmogelijke liefde en de confrontatie tussen twee culturen in hetzelfde land. Zoals gewoonlijk bij Ken Loach is dit in een zeer realistische stijl gemaakt. De acteurs kennen slechts een deel van het script op voorhand. Vooral Eva Birthistle speelt een mooie rol. Zij moet de strijd aangaan met conservatieve opvattingen in beide milieus. Er zit ook een komische scène in die wat aan Laurel en Hardy doet denken, met die piano die de trap op moet. Je gaat gemakkelijk meeleven met de twee hoofdpersonages, die voor een dilemma geplaatst worden: rebelleren of toch maar conformeren aan de verwachtingen van je omgeving?

» details   » naar bericht  » reageer  

Pippa (2016)

3 oktober, 01:07 uur

stem geplaatst

» details  

La Chinoise (1967)

2 oktober, 19:37 uur

stem geplaatst

» details  

The Girl in the Café (2005)

2 oktober, 00:48 uur

stem geplaatst

» details  

The Boston Strangler (1968)

2 oktober, 00:48 uur

stem geplaatst

» details  

Bandit Queen (1994)

1 oktober, 09:23 uur

stem geplaatst

» details  

Ruby Sparks (2012)

30 september, 00:34 uur

stem geplaatst

» details  

Petunia (2012)

29 september, 21:00 uur

stem geplaatst

» details  

Så ock på Jorden (2015)

Alternatieve titel: Heaven on Earth, 29 september, 02:02 uur

stem geplaatst

» details  

Elizabethtown (2005)

28 september, 22:55 uur

stem geplaatst

» details  

Hail, Caesar! (2016)

27 september, 23:30 uur

stem geplaatst

» details  

It Follows (2014)

27 september, 12:44 uur (bevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen)

Goede horror moet het niet hebben van een snelle opeenvolging van jump scares, maar van een zorgvuldig opgebouwde sfeer. Er zijn stille momenten met getsjirp van krekels. De elektronische muziek is traag en atmosferisch, geïnspireerd door synthesizerklanken uit de jaren '80. Geklop op een deur en elektronisch slagwerk staan voor toenemende dreiging.

Trage pan shots en tracking shots passen bij het thema van langzaam naderend gevaar. Door het gebruik van een groothoeklens lijken figuren op de voorgrond groter, terwijl er toch veel achtergrond te zien is, een beetje als in een bolle spiegel. Bekeken worden staat centraal, beginnend met die twee buurjongetjes die Jay bespieden van achter een struik. Vaak wordt er door een ruit gefilmd of in een spiegel. Het water van het zwembad, het meer en de waterkraan kan symbool staan voor dromen. Het geheel voelt aan als één grote nachtmerrie. Dat Jay op blote voeten rondloopt zonder dat ze vuil worden, versterkt deze gedachte.

Maika Monroe gebruikt spastische bewegingen en verwrongen lichaamshoudingen. Haar opgetrokken schouders varraden een innerlijke spanning. Jay komt sociaal en levenslustig over, maar ze is ook een onzekere tiener die pillen slikt.

De rode bal als symbool voor gevaar doorbreekt de traagheid. Het meest lugubere beeld komt vroeg: het meisje met het achterovergebroken been. Was zij de eerste poging van Jeff (alias Hugh) om de vloek door te geven? De enige echte jump scare is wanneer de achterkant van die kast opengebroken wordt, waarna Jay naar haar zus kijkt als in een spiegel. Verder zit het griezelige vooral in details, zoals die grassprietjes op Jays knie, die lijken op snijwondjes ten gevolge van automutilatie.

Op het bordes spelen de tieners het kaartspelletje Old Maid. Dit is een variant van zwartepieten of piekenzot jagen, waarbij je de slechte kaart door moet geven aan iemand anders, net als het kwaad hier. De zus let niet goed op, want ze zou twee identieke kaarten kunnen afwerpen. Het meisje op de fiets zou Jay kunnen zijn.

Het kwaad vertoont zich in verschillende gedaanten, onder andere de Old Maid, een reus van 2.27 m en de wellicht overleden vader, die eerder op foto's te zien is. Zo gevaarlijk is het niet eens, want je kunt gemakkelijk wegvluchten. Het einde is dubbelzinnig. Drie verklaringen zijn mogelijk: ze hebben het monster gedood in het zwembad, Paul heeft het doorgegeven aan een prostituee of ze hebben besloten het om beurten aan elkaar door te geven. In het laatste geval zouden ze in de slotscène achtervolgd worden door die man op de achtergrond.

Dankzij de symboliek, de sfeerschepping en de meerlagigheid is dit een recent hoogtepunt in het horrorgenre.

» details   » naar bericht  » reageer  

Eros (2004)

26 september, 19:30 uur

stem geplaatst

» details  

Hana to Arisu (2004)

Alternatieve titel: Hana and Alice, 26 september, 12:25 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 2,0 sterren

» details  

Grbavica (2006)

Alternatieve titel: Grbavica: The Land of My Dreams, 25 september, 23:52 uur (bevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen)

Een decennium na de Bosnische Burgeroorlog zijn de wonden verre van geheeld. Mirjana Karanovic sppelt een vrouw met opgekropt verdriet. Op de kamer van haar wat jongensachtige dochter Sara hangen posters van westerse vedetten, maar ook zij wordt geconfronteerd met het onverwerkte oorlogsverleden van haar eigen land.

Bepaalde termen moet je kennen om te kunnen volgen. Een shahid is een islamitische martelaar die een heldendood stierf tijdens de oorlog. Chetniks is een scheldwoord voor Servische nationalisten, een term die nog uit de Tweede Wereldoorlog stamt, toen koningsgezinde Serviërs gingen collaboreren met de Duitsers. Grbavica (uitgesproken Gr-bá-vi-tsa) is een wijk in Sarajevo waar vrouwen systematisch verkracht werden vanaf 1992. De ontknoping is niet verrassend, maar daarom niet minder gruwelijk. Een voorafschaduwing is wanneer Esma een inzinking krijgt bij het zien van handtastelijkheden in de stripclub.

Jasmila Žbanić toont een onverbloemd portret van de problemen in haar jonge land. De Engelse titel komt van het liedje op het einde.

» details   » naar bericht  » reageer  

The Secret Life of Words (2005)

Alternatieve titel: La Vida Secreta de las Palabras, 24 september, 22:23 uur

stem geplaatst

» details  

Sanatorium pod Klepsydra (1973)

Alternatieve titel: The Hourglass Sanatorium, 23 september, 20:12 uur

stem geplaatst

» details  

The Gift (2015)

23 september, 20:11 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 3,0 sterren

» details  

Cìkè Niè Yinniáng (2015)

Alternatieve titel: The Assassin, 22 september, 22:53 uur

stem geplaatst

» details  

Whitney: Can I Be Me (2017)

22 september, 22:52 uur

stem geplaatst

» details  

La Fille Inconnue (2016)

Alternatieve titel: The Unknown Girl, 22 september, 21:58 uur

stem geplaatst

» details  

Denial (2016)

22 september, 08:18 uur

Het is altijd interessant om iemand een rol te zien spelen van een persoon die hij wellicht zelf verwerpelijk vindt. Timothy Spall zet de Holocaustontkenner David Irving neer met het nodige fanatisme en bijhorende stemverheffingen en verkrampte gezichtsuitdrukkingen. Hij doet zich voor als de integere intellectueel die de strijd aangaat met het valse establishment en haalt er argumenten bij met wie hij velen uit het lood zou slaan. Hij beroept zich op de vrijheid van meningsuiting om zijn leugens te kunnen verspreiden.

Rachel Weisz is zelf een Britse. Haar grootouders ontvluchtten Oostenrijk en Hongarije in de late jaren '30. Ze speelt hier de idealistische historica die moet samenwerken met de meer strategisch ingestelde advocaat Richard Rampton (Tom Wilkinson). Zij beseffen dat gelijk hebben niet hetzelfde is als gelijk krijgen.

» details   » naar bericht  » reageer  

El Último Tren (2002)

Alternatieve titel: Corazón de Fuego, 20 september, 22:41 uur

stem geplaatst

» details  

Two Much (1995)

20 september, 08:22 uur

stem geplaatst

» details  

Simon Werner A Disparu… (2010)

Alternatieve titel: Lights Out, 19 september, 12:18 uur

stem geplaatst

» details  

Truly Madly Deeply (1990)

17 september, 21:41 uur

stem geplaatst

» details  

4 Luni, 3 Saptamâni si 2 Zile (2007)

Alternatieve titel: 4 Months, 3 Weeks and 2 Days, 17 september, 13:15 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 2,0 sterren

» details  

Plemya (2014)

Alternatieve titel: The Tribe, 17 september, 09:48 uur

stem geplaatst

» details  

Trois Mondes (2012)

Alternatieve titel: Three Worlds, 17 september, 07:52 uur (bevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen)

De titel verwijst naar de drie milieus die naast elkaar leven in Frankrijk: de harde zakenwereld, het gewone volk en de illegale immigranten uit Moldavië. Het komt letterlijk tot een botsing tussen deze milieus. Het draait vooral om het gewetensconflict waar Al mee worstelt. Kun je na zo'n voorval gewoon verder leven? Ongewild raakt ook de sociaal voelende Juliette erbij betrokken. De affaire vond ik overbodig en minder geloofwaardig. De confrontaties leiden tot scherpe dialogen. Via hun financiële en emotionele strubbelingen ga je meeleven met de personages en je afvragen hoe je in hun plaats zou reageren.

» details   » naar bericht  » reageer  

Storm (2009)

Alternatieve titel: The Tribunal, 16 september, 23:25 uur

Dit hevige onderwerp wordt benaderd vanuit het standpunt van een idealistische advocate en een moedige getuige. De ene moet opboksen tegen juristen die meer met hun carrière bezig zijn dan met gerechtigheid; de andere wordt geïntimideerd en bedreigd door Servische nationalisten. Er zijn verschillende verrassende wendingen, waardoor het spannend blijft.

De hoofdrollen worden gespeeld door een de Nieuw-Zeelandse Kerry Fox en de Roemeense Anamaria Marinca. Deze laatste, met kort haar, straalt de overtuiging uit van iemand die het allemaal meegemaakt en overleefd heeft. De klemtoon ligt op de dialogen en de strijd van een gedreven minderheid tegen een onwillige meerderheid.

Het is met een handcamera geschoten, in de stijl van het moderne Europese realisme. Het komt zo echt over dat de vraag zich opdringt in hoeverre het op ware feiten gebaseerd is. Het Joegoslaviëtribunaal heeft meer dan honderd mensen berecht. De aandacht ging vooral naar de kopstukken, maar hier gaat het om iemand die slechts drie jaar kreeg. Goran Durić zou gebaseerd kunnen zijn op Dragan Kolundžija. Hij werd voor drie jaar veroordeeld en maakte daarna nog carrière in het Servische leger. Huidige Servische leiders zijn nog steeds geneigd de genocide te ontkennen of te minimaliseren. Dat hotel zou Vilina Vlas kunnen zijn.

Het zijn gruwelijke feiten in een recent Europees verleden. Dat ze zo'n onderwerp aandurven en het op een geloofwaardige en meeslepende manier weten te brengen, valt te prijzen.

» details   » naar bericht  » reageer  

The Hunger Games: Catching Fire (2013)

16 september, 21:50 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 3,5 sterren

» details  

The Hunger Games: Mockingjay - Part 2 (2015)

16 september, 21:50 uur

stem geplaatst

» details  

Black (2015)

16 september, 21:44 uur

stem geplaatst

» details  

Solitary Man (2009)

15 september, 23:48 uur

stem geplaatst

» details  

Ko To Tamo Peva (1980)

Alternatieve titel: Who Sings Over There, 15 september, 23:47 uur

stem geplaatst

» details  

Stowaway (1936)

Alternatieve titel: Ching Ching, 14 september, 22:15 uur

stem geplaatst

» details  

Freeheld (2015)

14 september, 08:33 uur

stem geplaatst

» details  

Night at the Museum (2006)

13 september, 21:53 uur

stem geplaatst

» details  

Pozitia Copilului (2013)

Alternatieve titel: Child's Pose, 13 september, 19:50 uur

stem geplaatst

» details  

To Save a Life (2009)

12 september, 22:18 uur

stem geplaatst

» details  

Truth (2015)

12 september, 20:37 uur

stem geplaatst

» details  

Le Pacte du Silence (2003)

Alternatieve titel: The Pact of Silence, 11 september, 22:58 uur

stem geplaatst

» details  

Our Kind of Traitor (2016)

10 september, 23:53 uur

stem geplaatst

» details  

Passion (2012)

10 september, 08:29 uur

stem geplaatst

» details  

Seres Queridos (2004)

Alternatieve titel: Only Human, 9 september, 20:44 uur

stem geplaatst

» details  

Vivacious Lady (1938)

9 september, 20:29 uur

stem geplaatst

» details  

Chocolat (2015)

Alternatieve titel: Monsieur Chocolat, 9 september, 08:07 uur

Omar Sy speelt Chocolat, een Afro-Cubaanse clown die in Frankrijk optrad rond de vorige eeuwwisseling. Het is een dankbare rol, omdat hij enerzijds de entertainer moet spelen en anderzijds de man achter de façade. Die circusnummers waren platte humor. Hij wilde daaruit breken en ernstig genomen worden. Geleidelijk aan drong het besef door dat hij alleen succes had als het stereotype van de domme zwarte. Toulouse-Lautrec stelde hem als een soort aapachtige voor. Aan Foottit had hij veel te danken, maar hij werd ook door hem vernederd. Komische duo's zijn vaak op een lichamelijke tegenstelling gebaseerd, in dit geval dus de blanke Pierrot en de zwarte August. Zoals Vénus Noire wordt hij tentoongesteld voor een op sensatie belust publiek, als een exotisch fenomeen. Los van de ethische discussie is het vooral genieten van de mimiek, de lichaamstaal en de emotionele reikwijdte van Omar Sy.

» details   » naar bericht  » reageer  

My Life So Far (1999)

8 september, 22:13 uur

stem geplaatst

» details  

Mary and Max (2009)

8 september, 14:59 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 1,5 sterren

» details  

The Mortal Instruments: City of Bones (2013)

Alternatieve titel: City of Bones, 8 september, 12:01 uur

stem geplaatst

» details  

A Clockwork Orange (1971)

8 september, 10:24 uur (bevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen)

Alles wordt verteld vanuit het standpunt van een zieke geest. De zelfgekozen naam Alex DeLarge verwijst naar Alexander de Grote. In z'n grootheidswaan identificeert hij zich met Beethoven. Hij acht zichzelf moreel boven de gewone stervelingen verheven. Hij gebruikt geweld (ultraviolence) zoals een jongetje dat een insektenpoot uittrekt, zonder empathie voor z'n slachtoffers.

De stijl is futuristisch en onrealistisch: gekke kleren, interieurs met felle kleuren. Sommige nevenrollen worden als typetje neergezet, met name de cipier en de gehandicapte man. De psychiater met paars haar op het einde blijft altijd vriendelijk, hoe onbeschoft haar patiënt zich ook gedraagt.

Visueel is het strak vormgegeven. Een terugkerend patroon is een symmetrische vorm met hoog in het midden een lamp. Dat komt voor in de tunnel en in verschillende gebouwen. Gezagdragers worden in kikkerperspectief getoond, soms vanuit een scheve hoek, om een onstabiel wereldbeeld weer te geven. In het begin zien we een close-up van Alex gevolgd door een achterwaarts tracking shot. Hij heeft een dolle blik in z'n ogen. Later komt een buste van Beethoven in beeld met een gelijkaardige blik. Dat "boze oog" gebruikt Alex ook als manchetknoop, en dan zijn er de met haken opengesperde ogen tijdens z'n behandeling.

Symmetrie zit niet enkel in de visuele vormgeving, maar ook in de drie bedrijven. In het derde bedrijf herkent Alex de personages uit het eerste bedrijf en wordt hij herkend door het zingen van Singin' in the Rain. Gene Kelly was hier naar het schijnt niet over te spreken. In het tweede bedrijf zit de grote ommekeer. Behavioristen willen Alex omvormen tot een voorbeeldig burger. Als een hond van Pavlov willen ze hem conditioneren om een gevoel van walging te krijgen bij de gedachte aan geweld. In de jaren '60 kregen psychiaters meer invloed op rechtszaken. Er was de tegenstelling rechts-links tussen degenen die geloofden in repressie van misdadigers en degenen die hen wilden heropvoeden en reïntegreren. Twee weken is wel zéér kort om iemands karakter ingrijpend te veranderen.

Het taaltje, het Nadsat, bevat veel uit het Russisch afgeleide woorden. Droog komt van droeg (vriend); Horrorshow komt van horosjo (goed); viddy komt van videt (zien). Andere woorden zijn meer een soort kindertaaltje, zoals eggiweg voor ei. De zwerver spreekt Cockney rhyming slang. Cutter (geld) rijmt op bread and butter. De titel is afgeleid van orang, Maleis voor persoon. Het gaat over een persoon die de vrijheid verliest om morele keuzes te maken en nog slechts fungeert als een radertje in een uurwerk.

Hoge en lage cultuur gaan op een merkwaardige manier samen. Barbaarse daden worden gepleegd door een liefhebber van klassieke muziek. Muziek verzacht de zeden niet. Zelfs de deurbel van het echtpaar Alexander speelt het noodlotsmotief van de Vijfde van Beethoven. De treurmars van Purcell wordt op een synthesizer gespeeld, toen een futuristisch instrument. Land of Hope and Glory wordt ironisch gebruikt. Het taalgebruik van Alex is grof, maar als verteller is hij soms dickensiaans: "your humble narrator". Qua originaliteit in stijl, taalgebruik en inhoud is dit zelden geëvenaard.

» details   » naar bericht  » reageer  

Confidence (2003)

Alternatieve titel: Confidence: After Dark, 7 september, 21:54 uur

stem geplaatst

» details  

La Pazza Gioia (2016)

Alternatieve titel: Like Crazy, 6 september, 12:14 uur

stem geplaatst

» details  

Dear Wendy (2005)

5 september, 13:38 uur

stem geplaatst

» details  

Columbus Circle (2012)

5 september, 06:36 uur

stem geplaatst

» details  

Déjà S'envole la Fleur Maigre (1960)

Alternatieve titel: Daar Vliegt Reeds de Magere Bloem, 4 september, 18:06 uur

stem geplaatst

» details  

Días de Santiago (2004)

Alternatieve titel: Days of Santiago, 4 september, 18:05 uur

stem geplaatst

» details  

The Intern (2015)

3 september, 14:56 uur

stem geplaatst

» details  

Moonrise Kingdom (2012)

3 september, 09:24 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 3,0 sterren

» details  

What Women Want (2000)

2 september, 23:35 uur

stem geplaatst

» details  

Knielen op een Bed Violen (2016)

Alternatieve titel: In My Father's Garden, 2 september, 23:27 uur

stem geplaatst

» details  

Rupture (2016)

2 september, 07:07 uur

stem geplaatst

» details  

Historias Mínimas (2002)

1 september, 22:04 uur (bevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen)

Drie eenvoudige volksmensen maken een reis door Patagonië. Hier en daar kruisen hun verhaallijnen elkaar. De enige professionele acteur is Javier Lombardo. Hij brengt er wat komedie in. Die taart was allicht niet meer te vreten na die lange, schokkerige autorit, meerdere bewerkingen en blootstelling aan diverse temperaturen.

Het feit dat de drie hoofdpersonages een duidelijk doel voor ogen staat, hoe onbeduidend ook, doet je met hen meeleven. Hun zuidwaartse tocht leidt hen weg van de moderne jachtigheid, naar mooie landschappen en gezelligheid. Er zit voldoende stuwing in om je aandacht vast te houden.

» details   » naar bericht  » reageer