Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van Dievegge. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2016, februari 2016, maart 2016, april 2016, mei 2016, juni 2016, juli 2016, augustus 2016, september 2016, oktober 2016, november 2016, december 2016, januari 2017, februari 2017, maart 2017, april 2017, mei 2017, juni 2017

Bellas Mariposas (2012)

Alternatieve titel: Pretty Butterflies, gisteren om 11:54 uur

stem geplaatst

» details  

Elle (2016)

gisteren om 07:10 uur (bevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen)

Ten dele is dit een thriller; ten dele is het een psychologisch drama. Het hoofdpersonage is diep onderbouwd, met innerlijke conflicten en een pijnlijk verleden en een web van persoonlijke en professionele relaties. De chronologische verteltrant wordt doorbroken met vervormde herinneringen en computeranimatie.

Het begint als een whodunit met verschillende mannelijke verdachten. Een aanwijzing is wanneer Patrick opschept over z'n atletische vermogens. Hij is dus sterk genoeg om de verkrachter te zijn. Ik vind het goed dat de ontknoping niet tot het einde bewaard wordt. Daardoor kan het derde bedrijf zich toespitsen op de psychologie van de dader en zijn verhouding met het slachtoffer. Even lijkt het erop dat ze naar elkaar toegroeien en dat Michèle het zelfs leuk vindt. De verhoudingen worden echter omgekeerd met een penetratie van haar schaar in zijn hand. In haar fantasieën zie je haar evolueren van weerloos slachtoffer naar overheerser.

Dit ligt niet zo ver van de oudere thrillers van Verhoeven, alleen is het in het Frans en wat ernstiger van sfeer. Hij bewijst dat hij het nog steeds kan. Isabelle Huppert zet op briljante wijze een personage met meerdere gezichten neer.

» details   » permalink  » reageer  

L'Homme Qui Répare les Femmes: La Colère d'Hippocrate (2015)

Alternatieve titel: The Man Who Mends Women: The Wrath of Hippocrates, afgelopen zaterdag om 11:38 uur

De Waalse documentairemaker Thierry Michel trok naar Congo om de gruweldaden aan de kaak te stellen waar we zelden wat over te horen krijgen. In de oorlogen in Oost-Congo worden vrouwen massaal verkracht en verminkt door Afrikaanse soldaten. Dokter Mukwege helpt deze slachtoffers op lichamelijk, sociaal en psychologisch vlak om verder te gaan met hun leven. De dokter en de soms erg jonge vrouwen komen uitgebreid aan het woord. Ook Hillary Clinton heeft zich hiervoor ingezet. Helaas wordt er niks gedaan door de Congolese autoriteiten en blijven de meeste wereldleiders onverschillig.

» details   » permalink  » reageer  

Kollektivet (2016)

Alternatieve titel: The Commune, afgelopen donderdag om 18:13 uur

Thomas Vinterberg is blijkbaar afgestapt van de rigoureuze Dogmaprincipes, want hij gebruikt achtergrondmuziek en staande camera's. Toch blijft hij binnen de stijl van het Europese realisme, met de klemtoon op de dialogen, de personages en hun sociale en psychologische achtergrond.

Een poster met Jimmy Connors en de liedjes van Cornelius Vreeswijk en Elton John maken duidelijk dat het zich in de jaren '70 afspeelt. De hippiecultuur is overgewaaid naar Scandinavië en een getrouwd koppel besluit een commune op te richten. Het kleine Utopia begint algauw barsten te vertonen. Zo'n commune is aantrekkelijk voor klaplopers; de financiële lasten worden ongelijk verdeeld. Wat vrije liefde is voor de ene, is een beproeving voor de andere. Het is een aanleiding tot het in vraag stellen van samenlevingsvormen. Bij momenten sleept het een beetje, maar het thema, het doorleefde acteerwerk en het bonte allegaartje aan personages houden het toch boeiend.

» details   » permalink  » reageer  

Hotel Rwanda (2004)

afgelopen woensdag om 11:31 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 3,0 sterren

» details  

Te Doy Mis Ojos (2003)

Alternatieve titel: Take My Eyes, 17 juni, 21:22 uur

stem geplaatst

» details  

Ilo Ilo (2013)

12 juni, 00:08 uur

stem geplaatst

» details  

Angry Indian Goddesses (2015)

11 juni, 10:02 uur

stem geplaatst

» details  

Il Portiere di Notte (1974)

Alternatieve titel: The Night Porter, 10 juni, 18:25 uur

Lange tijd is het niet erg duidelijk of dit ernstig bedoeld is of niet. Een confrontatie tussen een nazi en een jodin zou het onderwerp van een drama kunnen zijn, en met acteurs als Rampling en Bogarde krijg je aanvankelijk ook die indruk. Dan gaat het echter een heel andere kant op en blijkt het "nazisploitation" te betreffen, een genre gebaseerd op sadomachositische fantasieën met Duitse officieren. Bevreemdend, maar wel grappig voor een keer.

» details   » permalink  » reageer  

Romance (1999)

Alternatieve titel: Romance X, 9 juni, 00:50 uur

stem geplaatst

» details  

I Shot Andy Warhol (1996)

7 juni, 21:53 uur

stem geplaatst

» details  

Regression (2015)

Alternatieve titel: Regresión, 6 juni, 23:46 uur

stem geplaatst

» details  

The Unbearable Lightness of Being (1988)

6 juni, 10:02 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

Colonia (2015)

Alternatieve titel: Colonia Dignidad - Es Gibt Kein Zurück, 6 juni, 10:01 uur

stem geplaatst

» details  

Body Double (1984)

5 juni, 06:41 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 3,5 sterren

» details  

Shannon's Rainbow (2009)

Alternatieve titel: Amazing Racer, 5 juni, 00:12 uur

stem geplaatst

» details  

Joy (2015)

4 juni, 02:14 uur (bevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen)

Wanneer je op TV een infomercial ziet voor een zwabber, sta je er niet bij stil wat daar allemaal aan voorafgaat. Joy Mangano (°1956) bedacht de superzwabber, waarna ze hemel en aarde moest bewegen om het idee verkocht te krijgen. Meer dan over huishoudelijk gereedschap gaat dit over ondernemerschap en hoeveel doorzettingsvermogen en financiële risico's er soms nodig zijn.

Jennifer Lawrence is weer op dreef als het energieke type met een doel voor ogen, al lijkt ze me stoerder dan de echte Joy. Leuke nevenrollen zijn er voor De Niro, Rossellini en Cooper. Die zus was nogal stereotiep slecht en de grootmoeder stereotiep goed. Niet erg geloofwaardig is wanneer Joy een oplichter met één gesprek weet te overtuigen om een pak geld terug te betalen. Al bij al is dit een boeiend kijkstuk met een origineel onderwerp.

» details   » permalink  » reageer  

The Right Stuff (1983)

Alternatieve titel: De Pure Klasse, 3 juni, 07:39 uur

stem geplaatst

» details  

All the President's Men (1976)

1 juni, 15:50 uur

Carl Bernstein en Bob Woodward zijn de geschiedenis in gegaan als de ultieme onderzoeksjournalisten. Ze hadden een verschillende achtergrond, maar waren gedreven door een gemeenschappelijk doel: het onthullen van de waarheid. Het vergt wel wat kennis om alles te kunnen volgen; sommige namen die toen vaak in het nieuws zaten, klinken nu niet meer bekend.

Redford en Hoffman hebben zich erg ingewerkt in hun rol door zich in het onderwerp te verdiepen en enkele maanden op een krantenredactie rond te hangen. Ze hebben de echte journalisten leren kennen. Ze zijn goed op elkaar ingespeeld; onderbreken elkaar en vullen elkaars zinnen aan. Mooie nevenrollen zijn er voor Jason Robards als de kritische redacteur en voor Jane Alexander als de boekhouder die met het dilemma worstelt of ze al dan niet zal praten.

De focus ligt op de dialogen, maar de cinematografie van Gordon Willis mag er ook zijn. Er is een tegenstelling tussen de zakelijke en fel belichte redactie en de donkere, paranoïde sfeer van de ondergrondse parkeerplaats.

De top van de Republikeinse Partij bestond destijds uit een bende schurken, maar een paar dappere verslaggevers hadden de moed en het doorzettingsvermogen om hen aan de kaak te stellen. Vandaag zou zoiets wellicht niet meer mogelijk zijn. Kranten staan onder druk om winst te maken en politici te vriend te houden, waardoor dit soort onderzoeksjournalistiek dreigt te verdwijnen.

» details   » permalink  » reageer  

To Be or Not to Be (1983)

1 juni, 15:17 uur

stem geplaatst

» details  

Ben-Hur (1959)

Alternatieve titel: Ben Hur, 29 mei, 14:31 uur (bevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen)

Het grootste spektakelepos van het oude Hollywood volgt vier leeftijdsgenoten met een verschillende achtergrond: de Judeeër Judah Ben-Hur, de Romein Massala, de geboren slavin Esther en de Galileeër Jezus. Het werd gemaakt met de technieken van die tijd: compositiebeelden met geschilderde achtergrond, sets in de Cinecittà, duizenden figuranten. De zeeslag ziet er nep uit, maar de wagenrace blijft adembenemend. Spectaculair is hoe Charlton Heston voorwaarts uit z'n wagentje geslingerd wordt en er terug in klimt. Naar verluidt stond dat niet in het script. Het is mooi gemonteerd, met de reacties van het publiek, waaronder prefect Pontius Pilatus.

Judah en Messala waren jeugdvrienden, maar onder de Romeinse bezetting kiezen ze het tegenovergestelde kamp. Er zit een homoseksuele ondertoon in hun verhouding. Je ziet hen met blote schouders en atletisch bovenlichaam. Ze kijken elkaar diep in de ogen. Het speerwerpen bij hun eerste ontmoeting kun je freudiaans interpreteren, net als de penetratie tijdens de wagenrace. Hun haat-liefdeverhouding staat centraal.

In zo'n historisch drama schemeren hedendaagse opvattingen door, zoals het afkeuren van slavernij en antisemitisme. De religieuze boodschap zal er bij een modern publiek moeilijker in gaan. Er worden letterlijk melaatsen genezen. Daarnaast is er echter de diepere boodschap van geweldloosheid. Judah is aanvankelijk op wraak uit, maar komt tot de conclusie dat zachte macht en vergiffenis krachtiger zijn.

Esther, gespeeld door de Israëlische Haya Harareet, staat symbool voor zuiverheid. Dat wordt benadrukt door het licht op haar gezicht te laten vallen. De tegenstelling tussen goed en kwaad wordt weergegeven door licht en donker. Het is niet toevallig dat Judah met witte paarden rijdt en Messala met zwarte.

De muziek van Miklós Rózsa roept afwisselend een heroïsche en een romantische sfeer op. Er zit ook een oriëntaals element in. Een terugkerend motief klinkt elke keer wanneer Christus in beeld komt, of althans zijn achterhoofd.

» details   » permalink  » reageer  

Fast Food Fast Women (2000)

26 mei, 21:32 uur

stem geplaatst

» details  

Amintiri din Epoca de Aur (2009)

Alternatieve titel: Tales from the Golden Age, 26 mei, 21:11 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 3,5 sterren

» details  

Don Camillo (1952)

Alternatieve titel: De Kleine Wereld van Don Camillo, 25 mei, 18:30 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

Le Boulanger de Valorgue (1953)

25 mei, 18:30 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 3,5 sterren

» details  

It's a Wonderful World (1939)

Alternatieve titel: 't Is een Wonderlijke Wereld, 25 mei, 18:17 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

Jeux Interdits (1952)

Alternatieve titel: Forbidden Games, 25 mei, 14:06 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 3,0 sterren

» details  

The Diary of a Teenage Girl (2015)

25 mei, 12:23 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

Kreuzweg (2014)

Alternatieve titel: Stations of the Cross, 25 mei, 12:19 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

The One I Love (2014)

25 mei, 12:19 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

Pride (2014)

25 mei, 12:18 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

Urok (2014)

Alternatieve titel: The Lesson, 25 mei, 12:18 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

The Book Thief (2013)

25 mei, 12:17 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

Ginger & Rosa (2012)

25 mei, 12:10 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

Winter's Bone (2010)

25 mei, 12:03 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 3,5 sterren

» details  

Män Som Hatar Kvinnor (2009)

Alternatieve titel: Millennium: Mannen Die Vrouwen Haten, 25 mei, 12:00 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 3,5 sterren

» details  

Sunshine Cleaning (2008)

25 mei, 11:57 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 3,5 sterren

» details  

Entre les Murs (2008)

Alternatieve titel: The Class, 25 mei, 11:56 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 3,5 sterren

» details  

The Last Hangman (2005)

Alternatieve titel: Pierrepoint: The Last Hangman, 25 mei, 11:45 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

El Método (2005)

Alternatieve titel: The Method, 25 mei, 11:44 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

Fun with Dick and Jane (2005)

25 mei, 11:44 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 3,5 sterren

» details  

Maria Full of Grace (2004)

Alternatieve titel: María Llena Eres de Gracia, 25 mei, 11:38 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 3,5 sterren

» details  

Så som i Himmelen (2004)

Alternatieve titel: As It Is in Heaven, 25 mei, 11:38 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

Blue Crush (2002)

25 mei, 11:37 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

All or Nothing (2002)

25 mei, 11:24 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

A Beautiful Mind (2001)

25 mei, 11:16 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

Atanarjuat (2001)

Alternatieve titel: Atanarjuat: The Fast Runner, 25 mei, 11:16 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

Monsoon Wedding (2001)

25 mei, 11:15 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 3,5 sterren

» details  

Girlfight (2000)

25 mei, 11:11 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

The Talented Mr. Ripley (1999)

Alternatieve titel: The Mysterious Yearning Secretive Sad Lonely Troubled Confused Loving Musical Gifted Intelligent Beautiful Tender Sensitive Haunted Passionate Talented Mr. Ripley, 25 mei, 11:08 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

You've Got Mail (1998)

25 mei, 11:02 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

The Horse Whisperer (1998)

25 mei, 11:02 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

Selena (1997)

25 mei, 10:58 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

Clockwatchers (1997)

25 mei, 10:58 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

The Devil's Advocate (1997)

Alternatieve titel: Devil's Advocate, 25 mei, 10:57 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

Tierra (1996)

25 mei, 10:52 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,5 sterren

» details  

Brassed Off (1996)

25 mei, 10:52 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

Secrets & Lies (1996)

Alternatieve titel: Secrets and Lies, 25 mei, 10:51 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 3,5 sterren

» details  

House of Cards (1990)

25 mei, 10:48 uur

stem geplaatst

» details  

Point of No Return (1993)

Alternatieve titel: The Assassin, 25 mei, 10:42 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

Trois Couleurs: Bleu (1993)

25 mei, 10:41 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 3,5 sterren

» details  

The Commitments (1991)

25 mei, 10:34 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 3,5 sterren

» details  

Cyrano de Bergerac (1990)

25 mei, 10:29 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

Dances with Wolves (1990)

25 mei, 10:29 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

Pretty Woman (1990)

25 mei, 10:29 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

Dangerous Liaisons (1988)

25 mei, 08:18 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

Dirty Rotten Scoundrels (1988)

Alternatieve titel: Zwendelaars met Fatsoen, 25 mei, 08:16 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

Het Gezin van Paemel (1986)

25 mei, 08:06 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

Death of a Salesman (1985)

Alternatieve titel: Dood van een Handelsreiziger, 25 mei, 08:04 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

Bittere Ernte (1985)

Alternatieve titel: Angry Harvest, 25 mei, 08:04 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 3,5 sterren

» details  

Witness (1985)

25 mei, 08:02 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 3,5 sterren

» details  

Ciske de Rat (1984)

25 mei, 08:02 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 3,5 sterren

» details  

Les Nuits de la Pleine Lune (1984)

Alternatieve titel: Full Moon in Paris, 25 mei, 07:58 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

The Woman in Red (1984)

25 mei, 07:57 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

Another Country (1984)

25 mei, 07:57 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 3,5 sterren

» details  

La Soupe aux Choux (1981)

25 mei, 06:47 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

À Ma Sœur! (2001)

Alternatieve titel: Fat Girl, 24 mei, 21:08 uur

stem geplaatst

» details  

The Human Factor (1979)

24 mei, 17:03 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

Caligola (1979)

Alternatieve titel: Caligula, 24 mei, 17:00 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 3,5 sterren

» details  

Eyes of Laura Mars (1978)

24 mei, 16:57 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

Capricorn One (1977)

24 mei, 16:53 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 3,5 sterren

» details  

Ma Nuit chez Maud (1969)

Alternatieve titel: My Night at Maud's, 24 mei, 16:02 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 3,5 sterren

» details  

Buona Sera, Mrs. Campbell (1968)

24 mei, 15:57 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 3,5 sterren

» details  

De Witte (1934)

24 mei, 15:48 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 3,5 sterren

» details  

Penelope (1966)

24 mei, 15:47 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 3,5 sterren

» details  

Le Corniaud (1965)

Alternatieve titel: De Eend en de Cadillac, 24 mei, 15:43 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 3,5 sterren

» details  

The Servant (1963)

24 mei, 15:35 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

The Man Who Shot Liberty Valance (1962)

24 mei, 15:33 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,5 sterren

» details  

Dr. No (1962)

Alternatieve titel: Ian Fleming's Dr. No, 24 mei, 15:32 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

Judgment at Nuremberg (1961)

Alternatieve titel: Judgement at Nuremberg, 24 mei, 15:29 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

The Hustler (1961)

24 mei, 15:28 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 3,5 sterren

» details  

Il Generale Della Rovere (1959)

24 mei, 15:18 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

Dracula (1958)

Alternatieve titel: Horror of Dracula, 24 mei, 15:13 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

Anastasia (1956)

24 mei, 15:05 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 3,5 sterren

» details  

War and Peace (1956)

24 mei, 15:04 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

Rhapsody (1954)

24 mei, 14:58 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

The Wild One (1953)

24 mei, 14:57 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 3,5 sterren

» details  

Pane, Amore e Fantasia (1953)

Alternatieve titel: Bread, Love and Dreams, 24 mei, 14:56 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 3,5 sterren

» details  

Bellissima (1951)

24 mei, 14:46 uur

Tijdens haar strijd om van haar dochter een kindsterretje te maken zegt Maddalena (Anna Magnani) op een gegeven moment: "Ik had een actrice kunnen zijn." Daarmee verraadt ze wat haar drijft: ze wil haar eigen droom beleven via haar dochtertje, dat weinig talent heeft en nauwelijks beseft wat er gaande is.

Het is echter al te gemakkelijk om haar te veroordelen. Er speelt ook een sociale factor. Ze wil dat haar dochter het later beter heeft dan zijzelf. Ze woont in een volkswijk in het naoorlogse Italië, verdient wat geld als thuisverpleegster. De mensen wonen dicht opeen en sober. Gebouwen zijn in slechte staat, de muren kaal, de interieurs schamel. Het contrast met de ijdele glitter van de Cinecittà is groot.

Visconti vindt het juiste evenwicht tussen realisme, sentiment en humor. Anna Magnani is geweldig als de energieke flapuit, bij momenten driftig en onuitstaanbaar, maar met het hart op de juiste plek.

» details   » permalink  » reageer  

An American in Paris (1951)

24 mei, 14:45 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

Meurtres (1950)

Alternatieve titel: Three Sinners, 24 mei, 14:42 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 3,5 sterren

» details  

A Chump at Oxford (1940)

Alternatieve titel: Boemelstudenten, 24 mei, 13:26 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

The Flying Deuces (1939)

Alternatieve titel: Stan Laurel en Oliver Hardy in het Vreemdelingenlegioen, 24 mei, 13:26 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

Joan of Arc (1948)

24 mei, 13:16 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 3,5 sterren

» details  

Duel in the Sun (1946)

Alternatieve titel: Duel in de Zon, 24 mei, 13:06 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 3,5 sterren

» details  

Going My Way (1944)

24 mei, 13:00 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 3,5 sterren

» details  

To Have and Have Not (1944)

24 mei, 13:00 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 3,5 sterren

» details  

Lifeboat (1944)

Alternatieve titel: Ballast der Wanhoop, 24 mei, 12:59 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

Cabin in the Sky (1943)

24 mei, 12:56 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 3,5 sterren

» details  

Lassie Come Home (1943)

Alternatieve titel: Lassie Komt Thuis, 24 mei, 12:56 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 3,5 sterren

» details  

Hôtel du Nord (1938)

24 mei, 08:00 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

You Only Live Once (1937)

Alternatieve titel: Uitstel van Executie, 24 mei, 07:54 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 3,5 sterren

» details  

Snow White and the Seven Dwarfs (1937)

Alternatieve titel: Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen, 24 mei, 07:53 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 3,5 sterren

» details  

Pardon Us (1931)

Alternatieve titel: Gaol Birds, 24 mei, 07:38 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 3,5 sterren

» details  

Dracula (1931)

Alternatieve titel: Dracula de Vampier, 24 mei, 07:33 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

The Public Enemy (1931)

24 mei, 07:33 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

Anna Christie (1930)

24 mei, 07:31 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

Body Heat (1981)

23 mei, 06:51 uur (bevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen)

De titel verwijst letterlijk naar de hitte van Florida, de warmste staat op het Amerikaanse vasteland. We zien zwetende bovenlijven en we horen krekels tsjirpen. In werkelijkheid was het naar het schijnt koud tijdens de opnames. Figuurlijk verwijst de titel naar de erotiek en de spanning. De kleur rood is veel gebruikt als symbool voor verleiding. Vuur is een motief.

De neonoirstijl leent elementen uit de jaren '40. Visueel zijn er de Venetiaanse jaloezieën, de schaduwen, lichtcontrasten. William Hurt speelt een antiheld, Kathleen Turner een femme fatale. De intrige lijkt op die van Double Indemnity. De stijl van de dialogen is cynisch. Het dilemma tussen gerechtigheid en hedonisme is ook het contrast tussen de twee collega's en vrienden van Ned, gespeeld door Ted Danson en J. A. Preston.

Er zijn ook verschillen met de oude stijl. De Hayscode was afgeschaft, dus mocht de erotiek wat explicieter en kon de misdadigster er ongestraft mee wegkomen. Na het opduiken van dat jaarboek kan ze beter de rest van haar leven uit de V.S. wegblijven, maar haar droom om met veel geld op een tropisch eiland te wonen, is werkelijkheid geworden.

De intrige is vrij ingewikkeld. Er is nog wat juridisch gehakketak mogelijk over de vraag of dat eerste testament niet opnieuw geldig wordt wanneer het tweede vervalt. De vrouw die voorgesteld werd als Mary Ann, is in werkelijkheid Matty, de eerste foto in het jaarboek. Ze protesteerde niet, omdat ze Matty (in werkelijkheid Mary Ann) aan het chanteren was.

Dit is een zwoele thriller over verleiding, het vervagen van morele normen en de donkere kanten van de menselijke psyche. Dankzij de broeierige sfeer en de nihilistische houding blijft hij uitstekend herbekijkbaar, zelfs wanneer je de ontknoping al kent.

» details   » permalink  » reageer  

Dune (1984)

Alternatieve titel: Duin, 21 mei, 22:33 uur

stem geplaatst

» details  

Crimes of the Heart (1986)

Alternatieve titel: Hartsgeheimen, 19 mei, 14:50 uur

stem geplaatst

» details  

Wag the Dog (1997)

19 mei, 08:36 uur

stem geplaatst

» details  

Abel (1986)

17 mei, 22:52 uur (bevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen)

In plaats van de ideale gezinnetjes die al te vaak het scherm teisteren, krijgen we hier een niet te best functionerend gezin voorgeschoteld. De zoon is een luie krent met een gebrek aan sociale vaardigheden. De pater familias stelt zich op als een autoritaire figuur met conservatieve waarden, maar hij wordt niet ernstig genomen. Zijn vrouw is nog de meest stabiele, maar dat is niet moeilijk. Het leidt tot kolderieke situaties en geruzie om pietluttigheden. De grappigste momenten zijn wanneer Abel zich in het toilet opsluit met de televisie, en het autoportier dat eraf gaat door een lantaarnpaal. Soms komt het op het randje van slapstick, maar er zit ook een ernstige ondertoon in. Veel mensen zitten vast in een zinloze situatie en weten niet wat ze met hun leven aan moeten.

Ook visueel zitten er originele momenten in, zoals die roltrap vanuit een schuine camerapositie, waarop de mensen naar voren lijken te leunen. Ja, dit is een van de beste Nederlandse komedies.

» details   » permalink  » reageer  

The Secret Life of Walter Mitty (2013)

17 mei, 22:52 uur

stem geplaatst

» details  

The Cool and the Crazy (1958)

14 mei, 00:01 uur

stem geplaatst

» details  

My Scientology Movie (2015)

Alternatieve titel: Louis Theroux: My Scientology Movie, 13 mei, 09:39 uur

stem geplaatst

» details  

Vampire Academy (2014)

Alternatieve titel: Vampire Academy: Blood Sisters, 13 mei, 00:17 uur

stem geplaatst

» details  

Cuba Libre (2005)

12 mei, 22:12 uur

stem geplaatst

» details  

Curve (2015)

12 mei, 05:44 uur

stem geplaatst

» details  

La Délicatesse (2011)

Alternatieve titel: Delicacy, 12 mei, 01:53 uur

stem geplaatst

» details  

Stand by Me (1986)

11 mei, 19:17 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

This Is Spinal Tap (1984)

Alternatieve titel: This Is Spinal Tap®: A Rockumentary by Martin Di Bergi, 11 mei, 19:17 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 3,5 sterren

» details  

Les Choristes (2004)

Alternatieve titel: The Chorus, 9 mei, 23:50 uur

stem geplaatst

» details  

A Crime of Passion (2003)

Alternatieve titel: Mary Higgins Clark's A Crime of Passion, 9 mei, 08:33 uur

stem geplaatst

» details  

Parched (2015)

8 mei, 10:51 uur

stem geplaatst

» details  

No Letting Go (2015)

8 mei, 07:39 uur

Een jongen met psychische problemen leek me wel een interessant onderwerp, dus heb ik me deze rommel aan laten smeren. De ouders en de psychiater zijn heiligen, en dan is er die vreselijke behangpapiermuziek. Niet uit te houden.

» details   » permalink  » reageer  

Despite the Falling Snow (2015)

7 mei, 21:32 uur

stem geplaatst

» details  

Suzanne (2013)

5 mei, 00:16 uur

stem geplaatst

» details  

Feng gui Lai de Ren (1983)

Alternatieve titel: The Boys from Fengkuei, 4 mei, 20:43 uur

stem geplaatst

» details  

Jiu Shi Liu Liu De Ta (1980)

Alternatieve titel: Cute Girl, 4 mei, 20:03 uur

stem geplaatst

» details  

Hong Gao Liang (1987)

Alternatieve titel: Red Sorghum, 4 mei, 00:31 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 3,5 sterren

» details  

Wo De Fu Qin Mu Qin (1999)

Alternatieve titel: The Road Home, 4 mei, 00:31 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 3,5 sterren

» details  

Yi Ge Dou Bu Neng Shao (1999)

Alternatieve titel: Not One Less, 4 mei, 00:31 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

Ulee's Gold (1997)

2 mei, 11:54 uur

stem geplaatst

» details  

Temporada de Patos (2004)

Alternatieve titel: Duck Season, 1 mei, 23:20 uur

stem geplaatst

» details