• 13.405 nieuwsartikelen
  • 170.645 films
  • 11.249 series
  • 32.082 seizoenen
  • 632.636 acteurs
  • 196.654 gebruikers
  • 9.198.264 stemmen
Avatar
 
banner banner

Ordet (1955)

Drama | 126 minuten
3,87 198 stemmen

Genre: Drama

Speelduur: 126 minuten

Alternatieve titel: The Word

Oorsprong: Denemarken

Geregisseerd door: Carl Theodor Dreyer

Met onder meer: Henrik Malberg, Emil Hass Christensen en Preben Lerdorff Rye

IMDb beoordeling: 8,2 (18.093)

Gesproken taal: Deens

  • On Demand:

  • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
  • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
  • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
  • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
  • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
  • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
  • meJane Niet beschikbaar op meJane

Plot Ordet

"A Legend for Today"

De zoons van de Deense agrariër Morten Borgen hebben alle drie problemen met hun religie. De eerste twijfelt aan zijn geloof, de tweede wil trouwen met een vrouw van een andere religie, en de derde gelooft dat hij Christus is.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Volledige cast

Acteurs en actrices

Morten Borgen (onvermeld)

Inger Borgen (onvermeld)

Mikkel Borgen (onvermeld)

Johannes Borgen (onvermeld)

Anders Borgen (onvermeld)

Peter Petersen (onvermeld)

Anne Petersen (onvermeld)

Kirstin Petersen (onvermeld)

Maren Borgen (onvermeld)

Lilleinger Borgen (onvermeld)

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

  • berichten
  • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Mattson

Mattson

  • 848 berichten
  • 1276 stemmen

Mug schreef:
(quote)

Dat wordt woordelijk wel gezegd, maar de intonatie van die openbaring zegt meer. Volgens mij is Johannes juist wel gek geworden door de liefde/vrouwen, in het bijzonder Inger, die voorbestemd was voor zijn broer, die ook wel weet hoe de vork in de steel zit en de vraag vuurspuwend beantwoord met 'Kierkegaard'. Niet zo vreemd dat Johannes na de dood van Inger weer 'normaal' wordt...en daarmee ook meteen het argument dat het niet het oprechte geloof van Johannes Inger uit de dood doet herrijzen, het is een oratie van pure wanhoop en verdriet van een man die zijn grote liefde verliest.


Ik denk niet dat Johannes gek is geworden, maar wij, de kijker, en de andere personages zien hem wel op deze manier. Volgens Kierkegaard (wederom "Vrees en Beven") is het ware geloof compleet irrationeel; een ware gelovige kan zijn geloof dus niet meedelen en rechtvaardigen aan zijn medemens. Erger nog, hij zal door zijn naasten voor gek verklaard worden. Wanneer Johannes dus na de verrijzenis van Inger weer 'normaal' wordt is dat enkel omdat wij Johannes niet meer als een gek zien, want we hebben net zijn mirakel aanschouwd, want het is Johannes' (irrationele) geloof (en misschien ook dat van de dochter) dat Inger terugbrengt.

Zo heb ik het althans geïnterpreteerd


avatar van Mattson

Mattson

  • 848 berichten
  • 1276 stemmen

Interessant, en volgens mij heb je wel gelijk. Meteen in de bestelling gegooid.

Vergeet Enter-Eller niet mee te bestellen


avatar van Mug

Mug

  • 13981 berichten
  • 5969 stemmen

Mattson schreef:
Wanneer Johannes dus na de verrijzenis van Inger weer 'normaal' wordt is dat enkel omdat wij Johannes niet meer als een gek zien, want we hebben net zijn mirakel aanschouwd, want het is Johannes' (irrationele) geloof (en misschien ook dat van de dochter) dat Inger terugbrengt.

Zo heb ik het althans geïnterpreteerd

Ik begrijp dat, en dat zal ongetwijfeld linken aan Kierkegaards denkwijze. Echter, de herrijzenis van Inger vindt plaats NADAT Johannes 'normaal' is geworden. Ik vind dat in casu een zeer belangrijk detail; het haalt je uiteenzetting compleet onderuit. Wellicht denken we dat het zo gebeurt, er wordt namelijk volop in de film mee gedweept, dat we de ware toedracht niet kunnen of juist willen zien. Maar dat is weer mijn interpretatie hoor.


avatar van Mattson

Mattson

  • 848 berichten
  • 1276 stemmen

Mug schreef:
(quote)

Ik begrijp dat, en dat zal ongetwijfeld linken aan Kierkegaards denkwijze. Echter, de herrijzenis van Inger vindt plaats NADAT Johannes 'normaal' is geworden. Ik vind dat in casu een zeer belangrijk detail; het haalt je uiteenzetting compleet onderuit. Wellicht denken we dat het zo gebeurt, er wordt namelijk volop in de film mee gedweept, dat we de ware toedracht niet kunnen of juist willen zien. Maar dat is weer mijn interpretatie hoor.


Ik zou niet zeggen dat Johannes terug 'normaal' wordt. Ik heb het einde nog even herbekeken en hij lijkt er wat meer bij te zijn, maar dit is volgens mij te wijten aan het feit dat hij wat begint te twijfelen aan zijn geloof. De dochter overtuigt hem echter in zijn geloof en wanneer hij Inger terug wil brengen, beginnen de anderen weer te roepen dat hij een gek is.
Nu , dit is natuurlijk allemaal geïnterpreteerd naar Kierkegaard. Ik zou de film nog eens helemaal moeten herbekijken, maar de paralellen met Vrees en Beven zijn te groot om toevallig te zijn denk ik.

Anderzijds valt er natuurlijk ook wel iets voor jou punt te zeggen, maar dat is natuurlijk ook het leuke aan het interpreteren en analyseren van films.


avatar van Ferdydurke

Ferdydurke

  • 1353 berichten
  • 854 stemmen

Mattson schreef:

de paralellen met Vrees en Beven zijn te groot om toevallig te zijn denk ik.

Ik meen mij te herinneren dat Vrees en Beven gaat over het offer van Abraham. Meer precies: de eis van God dat Abraham zijn eigen zoon offert. En over het gegeven dat dit offer, in tegenstelling tot andere (mythische) offers, geen ethisch of maatschappelijk doel heeft, maar zuiver een test van het geloof betreft; een hoogstpersoonlijk gevoelde, op geen enkele manier aan anderen uit te leggen, verplichting aan God.

Ik zie eigenlijk geen specifiek verband met deze film. Maar ik neem graag aan dat ik iets over het hoofd zie, en dat jij het kunt uitleggen?


avatar van Mattson

Mattson

  • 848 berichten
  • 1276 stemmen

Ferdydurke schreef:
(quote)


Ik meen mij ter herinneren dat Vrees en Beven gaat over het offer van Abraham. Meer precies: de eis van God dat Abraham zijn eigen zoon offert. En over het gegeven dat dit offer, in tegenstelling tot andere (mythische) offers, geen ethisch of maatschappelijk doel heeft, maar zuiver een test van het geloof betreft; een hoogstpersoonlijk gevoelde, op geen enkele manier aan anderen uit te leggen, verplichting aan God.

Ik zie eigenlijk geen specifiek verband met deze film. Maar ik neem graag aan dat ik iets over het hoofd zie, en dat jij het kunt uitleggen?


Kierkegaard gebruikt in Vrees en Beven het "offer" van Abraham als kapstok om zijn theorie over religie en geloof uiteen te zetten. Abraham en Isaak komen in de film niet bepaald terug, laat staan een offer, maar vooral de theorieën die in het boek voorkomen vertonen een gelijkenis met de film. Johannes (link met het pseudoniem van Kierkegaard) belichaamt volgens mij enkele aspecten met wat Kierkegaard als een "ware gelovige" ziet. Je haalde enkele dingen zelf al aan die niet echt in de film aanwezig zijn (hoewel ik de film moet herzien, want ik las het boek een tijdje na de film en dan begon ik de gelijkenissen te zien), maar zoals je zelf al schreef gaat het om een hoogstpersoonlijk gevoel, niet aan anderen uit te leggen. Dit werkt Kierkegaard ook nog verder uit, waarin hij stelt dat deze verplichting niet te rechtvaardigen en volledig irrationeel is, waardoor de gelovige (Johannes) voor anderen als een gek overkomt. Uiteindelijk is het wel dit onvoorwaardelijk geloof in God dat het mirakel bestendigt. Johannes klaagt dit in de laatste scene (die heb ik net even herzien) ook aan bij de rest door het geloof van de anderen een "lauw geloof" te noemen, wat ook een beetje Kierkegaards gedachten waren over het geloof van zijn tijd. Er zijn volgens mij ook nog wat parallellen met de religieuze levenssfeer van Kierkegaard, maar hiervoor moet ik de film nog eens herzien.

Het is natuurlijk gespeculeer, maar wel een piste dat het waard is om te verkennen denk ik.


avatar van Ferdydurke

Ferdydurke

  • 1353 berichten
  • 854 stemmen

Voor wat betreft het verband tussen deze film en 'Kierkegaards gedachten over het geloof van zijn tijd' heb je wel een punt, denk ik. Maar de specifieke link met Vrees en Beven vind ik minder overtuigend; Kierkegaards kritiek op het 'reëel bestaande christendom' speelt door zijn hele werk.

Bovendien is de positie van Johannes in de film is toch een slagje anders dan die van Abraham, zoals Kierkegaard die schetst in Vrees en Beven. Johannes zegt - weliswaar tot ergernis van iedereen - vrijuit wat hij op zijn lever heeft, terwijl het probleem van Abraham juist is dat het voor hem onmogelijk is zijn punt aan anderen duidelijk te maken.

Waar Abraham zich toe geroepen voelt, gaat tegen alle ethische en maatschappelijke principes in; in feite is het een regelrechte misdaad. Hij kan dit niet mededelen aan anderen. Wat zou bijvoorbeeld moeder de vrouw ervan vinden? Zou zij hem begrijpen? Als Abraham zijn voornemen zou gaan rondvertellen, zou hij niet alleen als een gek, maar als een gevaarlijke misdadiger beschouwd worden, en worden opgepakt.

Ten slotte wil ik opmerken dat Johannes de silentio in Vrees en Beven niet de rol heeft van een gelovige, maar van een bewonderaar van Abraham, die hij nochtans ten diepste niet kan begrijpen. Ook daarom lijkt mij het verband tussen Johannes in Ordet en Johannes de silentio onwaarschijnlijk.


avatar van Movsin

Movsin

  • 8100 berichten
  • 8303 stemmen

Stijlvolle Deense film uit de jaren 50 met prachtige, sobere, vaak doordringende beeldcomposities waar ge toch bewonderend naar kijkt ondanks de traag bewegende camera.

Tegenstellingen binnen het geloof en ook de tegenstelling geloof/wetenschap vormen het thema van deze film waarbij de eenvoudigste scènes uitgroeien tot schitterende cinema (het zoeken en roepen naar Johannes, de conversatie tussen het kleine dochterje en oom Johannes, het door vader en zoon gewoon door het raam naar buiten kijken...)

Een heel aparte, logisch en intelligent opgebouwde film.


avatar van -Wijnand-

-Wijnand-

  • 38 berichten
  • 817 stemmen

De volle mep! Van begin tot einde zat ik aan het scherm gekluisterd.

De relatie met Kierkegaard's filosofie zal ik nog eens overdenken.


avatar van -Wijnand-

-Wijnand-

  • 38 berichten
  • 817 stemmen

Om op het laatste terug te komen; de film is voor een groot deel een onderzoek naar het conflict tussen georganiseerde religie en geïnternaliseerd persoonlijk geloof. Kierkegaard was pleitbezorger voor het laatste, en in Johannes vinden we de personificatie van zijn standpunt terug.


avatar van Flavio

Flavio

  • 4750 berichten
  • 5036 stemmen

Mooie film die vooral in de laatste akte indruk maakt. Vóór dat moment toont Dreyer ons een variant op de eeuwige strijd tussen de lowheels en de highheels, en tovert een nogal fletse verliefdheid op het scherm die de gemoederen toch flink bezighoudt. Maar dan het einde- de glimlach van het kind als ze ziet dat haar oom woord hield- alles komt hier perfect samen en zorgt voor een hoogst bevredigend slot.


avatar van tbouwh

tbouwh

  • 5758 berichten
  • 5264 stemmen

Dit is volgens mij ongelooflijk, dit heeft de filmgeschiedenis met niet één film bereikt: een modern, atheïstisch publiek manoeuvreren in een positie waarin het wil dat de personages zouden kunnen geloven. Niet zomaar, maar echt in een wonder.

“De eigenlijke mens is voor mij degene die geen einde aanvaardt, er mag er geen zijn en het is gevaarlijk om er een te verzinnen”, schreef Canetti. Het is misschien wel de moeilijkste oproep die een moderne, naoorlogse schrijver aan zijn lezers heeft kunnen doen. "Geen einde aanvaarden' houdt in: een illusie voor waar houden, een fictie nastreven. Deze film doet je, net als het idee van Martin Amis, beseffen dat fictie een poging tot geloof is. Hij maakt op de meest eenvoudige, maar nimmer argeloze wijze voelbaar hoe desolaat we zijn zonder zo'n fictie.

klik


avatar van Onderhond

Onderhond

  • 87426 berichten
  • 12457 stemmen

Het geloofsdrama.

Bergman en Tarkovksy hebben er ook gemaakt, ik kan er helemaal niks mee. Twee uur lang opgeklopte dramatiek draaiende rond geloof. Wie wat gelooft, wie niet gelooft, wie niet echt meer gelooft, het zijn themas die me al jaren niet meer weten boeien.

Het helpt ook niet dat Dreyer z'n film zo statisch als de pest maakt. Dialogen worden opgedreund, de camera poogt zo min mogelijk de bewegen en de aankleding is uitermate kaal. Het is alsof je naar een low-budget toneelspel zit te kijken, zeker de scenes die zich binnen afspelen.

Enige opwinding naar het einde toe ten spijt is dit een film die mij geen seconde wist te bekoren. Het thema irriteert vooral in plaats van dat het aanspreekt of beklijft, de aankleding is stoicijns saai en het acteerwerk geforceerd. En dan is er nog Preben Lerdorff Rye, die misschien onbedoeld op de lachspieren werkt, maar zowat het meest vreselijke personage ooit neerzet.

0.5*


avatar van deridder

deridder

  • 251 berichten
  • 1455 stemmen

[quote]Mattson schreef:

[quote]Ferdydurke schreef:

Ik weet persoonlijk weinig over filosofie en theologie. Maar ik zag zo net een quote van Stanley Hauerwas (een Amerikaanse theoloog) over de filosofie van Kierkegaard. Ik moest gelijk denken aan de discussie hierboven(i.e. over de relatie tussen Ordet en Kierkegaard). Nou ja, hier komt de quote:

What must be acknowledged, Kierkegaard argues, is from any human point of view, Christianity is and must be a form of madness. It is so because only through a consciousness of sin can one come to the one who can save. Accordingly, Christianity must display itself as madness in order that the qualitative infinite emphasis may fall upon the fact that only consciousness of sin is the way of entrance. Indeed, this is the kind of consciousness that is the exact opposite of the kind of awareness that Christendom sponsors, namely the attitude which expresses admiration for Jesus. Such a form of consciousness is a fraud and self-defeats, but is one common to Christendom. It is so because in Christendom Christ is exalted to confirm our self deceptions, the deepest deception being that we do not have to lose our lives to be a disciple of Jesus

Denk je niet dat dit ook een samenvatting had kunnen zijn van Ordet's thema? De film gaat misschien niet in op het begrip 'zonde', maar ik geloof dat de film wel over de relatie tussen Christendom en de Rede gaat en over het idee dat je je leven moet verliezen om het te kunnen winnen.

Nou goed, ik vond het in ieder geval een van de mooiste films die ik ooit gezien heb. De hele film lijkt wel een waanzinnige paradox te zijn. Allereerst weet je de afloop al aan het begin van de film. En toch, het moment dat Inge opstaat en zegt 'nu zullen we leven' kwam als een schok voor mij. Ze leek zo dood! Ten tweede weet je dat ze zal verrijzen, maar desalniettemin werd ik, tot tranen toe, volledig meegenomen in de rouw van de familie.

In de film hebben alle mensen (d.w.z. 'van gezond verstand') zo hun twijfels over de wederopstanding. De predikant van het dorp gelooft zelfs niet meer in wonderen. De doctor is, geloof ik, ronduit atheïst. Ze twijfelen stuk voor stuk en zijn bang dat het geloof van de ander sterker is dan hun eigen geloof (overigens verliezen ze daarbij nooit hun menselijkheid en mijn liefde voor ze). In hun twijfel worstelen ze allemaal met het probleem van het kwaad: This great evil, where's it come from?

Maar omdat ik als kijker al dondersgoed weet hoe de film gaat aflopen, wou ik telkens het verhaal inlopen om de karakters te vertellen: 'toe, ga nu toch geloven. Leg je trots toch neer. Wonderen bestaan! Ze staat gewoon op als jullie het maar geloven!' Dit was een vreemde ervaring, aangezien ik zelf, in het echte leven, veel grotere twijfels over het geloof heb dan de karakters in de film! De film nam mij, in andere woorden, zo mee dat ik dingen begon te roepen die ik normaalgesproken nauwelijks kan geloven. Ik vond het prachtig!


avatar van stinissen

stinissen (crew films & series)

  • 22759 berichten
  • 74906 stemmen

Ik vond de vroegere versie net een tikkeltje beter , en het blijven mooie films.


avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

  • 9883 berichten
  • 5352 stemmen

Intrigerende Deense film over religie, geloven en niet geloven. Stijlvolle film die erg sober geschoten is, maar erg veel karakter uitstraalt met de mooie beeldcomposities. De tegenstelling tot geloven, fanatiek geloven en gewoonweg niet geloven komen vaak terug. Johannes wordt als gek bestempeld door zijn vreemde doordringende uitspraken, maar zijn woorden komen wel uit dezelfde bijbel als de andere gelovigen.

Daar wordt een filosofische component aan toegevoegd waar het tot inzicht komen van zijn eigen bestaan en die van God centraal staat. Geen eenvoudige film en het vergt wel wat van de kijker. Desondanks zeker het bekijken waard.


avatar van Film Pegasus

Film Pegasus (moderator films)

  • 30793 berichten
  • 5344 stemmen

Ik hou gerust van ouwe Hollywoodfilms uit de eerste helft van vorige eeuw. Of van de Europese films jaren '50 en '60. Maar Ordet staat mij als film zeer ver af. Ik mist helemaal de charme van deze film. Een film vol symboliek waar ik helaas niet veel mee ben, alhoewel ik zelf katholiek ben opgevoed. Af en toe mooie beelden, maar ik zie jammer genoeg niet de schoonheid die ik hier in veel recensies zie. De stijl doet me wat denken aan Bergman, wiens films ik ook altijd met dubbel gevoel bekijk. Waarschijnlijk belangrijk in die tijd, maar ik kan er niet veel mee.


avatar van Vascago

Vascago

  • 4793 berichten
  • 3555 stemmen

Vredens Dag vond ik erg goed. La Passion de Jean d'Arc vond ik absoluut fantastisch. Maar hier kan ik eigenlijk niets mee. Acteerwerk enzo was nog wel best redelijk, behalve van die zoon die denkt dat ie Jesus is ofzoiets.

Te veel geloofsonzin. Doe mij maar wat satanisme erbij in, dan wordt het een stuk interessanter.