Genre: Misdaad / Drama
Releasedatum: 3 oktober 2019
Bekijk via Netflix
Plot Joker
"Put on a happy face."
Gotham City in de jaren 80. Een clown, Arthur Fleck genaamd, voelt zich uitgekotst en verstoten door de maatschappij. Geleidelijk aan wordt hij krankzinnig en ontpopt hij zich van vriendelijke, vrolijke clown tot schurk, beter bekend als 'de Joker'. Iemand die kickt op haat en het creëren van chaos.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Spoilertopic
Randall
Gary
Hoyt Vaughn
‘Joker’ Box Office: Film Sets $39.9 Million Opening Day Record – Variety
Dat is boven alle verwachtingen en gezien de positieve ontvangst, zal dit nog wel verder blijven verrassen.
- 12006 berichten
Ga gewoon lekker. Een kut avond maakt alle andere avonden weer beter. Zou verder niet zo moeilijk doen, zijn maar twee uurtjes en misschien zie je in de foyer wel een lekker wijf staan.
- 12006 berichten
Vooral eerst afgeven op mainstream cinema en dan zelf met Cruise op de proppen komen. ????
- 12006 berichten
Ik twijfel. Ik lees door al het gelul heen positieve dingen (serieus, misdaad, sterk plot, traag) en negatieve dingen (arthouse, donker psychologisch drama)
Volgens mij zijn zaken als serieus, sterk plot, traag juist eerder typische kenmerken van arthouse cinema.
- 12006 berichten
Once upon a time in Hollywood (DiCaprio en Pitt) zal een grote concurrent zijn voor de Oscar voor beste acteur.
Ben het wat betreft de prestatie van Phoenix wel eens met de reviewer van de Guardian. Kwaliteit moet niet gemeten worden in de hoeveelheid screentime, maar in kwaliteit van die performance. Het is toch een beetje van dik hout zaagt men planken.
En vergeet ook de Irishman of 1917 niet, daar zullen ook kanshebbers in zitten. Zo lijkt het al met al een sterk filmjaar te worden.
- 12006 berichten
Ik doel met arthouse op films die dermate kunstzinnig zijn dat het zweverig wordt. Maar allicht dekt die omschrijving de lading niet helemaal. Even snel googelen levert iig geen eenduidig beeld op.
Ik zou vrijwel geen enkele arthouse film kunnen noemen die ‘zweverig’ is. Meeste vertellen gewoon een sterk verhaal of mooi portret. In ieder geval zo’n 95%. Je zou ze eens wat meer de kan moeten geven, aangezien ze wel vaak voldoen aan de kwalificaties die je juist als aansprekend omschreef.
- 12006 berichten
En de volgende rel is geboren. De PR machine spint er garen bij.
Veroordeeld pedofiel Gary Glitter verdient tonnen aan Joker film
- 12006 berichten
Alleen al de enorme controverse over deze film toont zijn kracht.
Ja, het zal best als een schok komen voor het Marvel publiek. Plots iemand die op een echt mens lijkt, met karakterontwikkeling en slechte daden die niet direct afgestraft worden....
Het is inderdaad bijzonder te zien wat dat allemaal los maakt. En dat terwijl het nog steeds met lange halen, snel thuis is en het met het geweld ook reuze meevalt.
- 12006 berichten
Waarom toch altijd van die domme, denigrerende schijtopmerkingen? Pleur op zeg.
Buiten het feit dat de Marvel kijker gewoon een gemiddelde filmkijker zoals bijna iedereen is zit er meer dan genoeg diepgang in diverse Marvelfilms en rollen. Als je dat niet ziet zegt dat vooral veel over jouw gemankeerde filminzichten.
Maar waarom is iedereen dan plots zo onder de indruk van deze Taxi Driver Ultra light? Zo bijzonder is het verhaaltje van de psycho die langzaam door draait toch niet? Het wordt er allemaal heel dik op gelegd en Gordon is zelfs eerder vanwege het geweld die bioscoop uitgevlucht.... Nou, dan kan ik toch niet anders dan concluderen dat dit voor het mainstream publiek (en omdat het hier over een superheldenfilm gaat noem ik het voor het gemak het Marvel publiek) wel een hele bijzondere gebeurtenis is, om wat serieuzer drama voorgeschoteld te krijgen.
En wat voor de ene kijker ‘meer dan genoeg’ is, is voor mij gewoon veel te weinig. Maar ik zal wel gemankeerd zijn, prima.
- 12006 berichten
"Thank you Joaquin Phoenix, Todd Phillips, Warner Bros. and all who made this important movie for this important time. I loved this film’s multiple homages to Taxi Driver, Network, The French Connection, Dog Day Afternoon. How long has it been since we’ve seen a movie aspire to the level of Stanley Kubrick? Go see this film. Take your teens. Take your resolve."
Maakt die nu het vergelijk met Kubrick? Dan is hij toch wel flink van het padje af.
Leg dit naast A Clockwork Orange en het is een schaaltje M&M naast een Beef Stroganoff.
Daarbij speelt Malcolm McDowell Phoenix compleet naar huis en het geweld is vele malen schokkender.
Had het niks met Batman te maken gehad, zouden de beoordelingen hier ook zeker 0,5 - 1 punt kager zijn uitgevallen.
- 12006 berichten
Leg dit dan maar even naast die Gary Glitter scene.
A clockwork orange - I'm singing in the rain (HD) - YouTube - m.youtube.com
Het valt vooral niet te vergelijken. Beiden waren volgens mij fantastisch. Maar Basto heeft er nou eenmaal zijn levenswerk van gemaakt om vol in te gaan tegen alles wat populair op het moment is. En nu moet Phoenix het dus ontgelden. Vorig jaar was het Rami Malek.
- 12006 berichten
Ik ben wel enthousiast over Once Upon a time in Hollywood, dus die vlieger gaat niet op.
Ben ook niet tegen Phoenix of deze film, maar vergelijkingen met Kubrick zijn gewoon ronduit absurd. En vorig jaar was het niet Malek, maar de regie van BoRap die ik afschuwelijk vond.
- 12006 berichten
Daar kan ik me goed in vinden. Hij speelt geweldig in Inherent Vice, hoorde je toen niemand over....
Met Phoenix is ook weinig mis in deze film, maar zijn Joker is niet half zo intens of maniakaal als Alex DeLarge wat mij betreft. Kubrick’s werk is van een totaal andere orde. Maar genoeg kritiek geuit op deze film. Ga binnenkort een tweede keer, misschien bevalt die zonder verwachtingspatroon beter.
- 12006 berichten
Tsjah. Er zijn ook weer mensen die jouw favoriete films absolute drollenbakken vinden en niks met Kubrick kunnen als regisseur(en nee, heb niks tegen Kubrick als je mijn twee toplijstjes op mijn profiel ziet staan). Ook daar zijn de meningen altijd over verdeeld. Mensen in hun recht om deze film matig te vinden maar volgens mij staan mensen net zo goed in hun recht om dit wel een meesterwerk te vinden en het vergelijken met enkele grootmeesters. Ook dat moet je accepteren. We hoeven niet alleen tegendraadsheid te accepteren. Het moet van twee kanten komen lijkt me.
Het blijft een film in het DC universum. Alsof Phillips & co zich zouden moeten verontschuldigen voor het invoegen van een paar dingen die hier gewoon thuis horen. Natuurlijk niet. En ja, er komen nu meer mensen op af. Maar dat is echt niet alleen vanwege een Batman stempel oid. Meer omdat de film gewoon goed is voor veel mensen. Op WW en Aquaman na heeft DC geen fantastische financiële reeks qua films achter de rug.
Ik zou hier nu een heel betoog kunnen houden waarom Todd Phillips niet in een zin genoemd zou mogen worden met Stanley Kubrick. Althans niet zonder het woordje niet. Maar dat doe ik niet, want afgezien van Michael Moore begrijpt de rest van de wereld dat wel. En zo niet, dan is er geen hoop voor die mensen.
- 12006 berichten
Waarom zou dat moeten, aangezien het een vreselijk onbekende film is bij het grote publiek? Haalt op IMDb net de 85.000 stemmen. Je probeert weer te opzichtig tegen de stroom in te roeien.
Iedereen weet dankzij films als Gladiator en Walk the line wel dat hij een buitengewoon acteur is. En ik moet dat artikel nog lezen, maar de grootste van zijn generatie is hij zeker niet. Dan kom je veel sneller uit bij mannen als Pitt of DiCaprio uit. In mijn ogen dan.
Dat is nu net mijn punt. Het grote publiek is nogal onwetend. Overigens had ik ook The Master willen noemen. Daar zet hij met veel meer overtuiging iemand neer met psychische problemen. Verder zijn beide films van PTA en ontvingen ze een berg Oscarnominaties, dus zo obscuur zijn ze niet.
En Pitt en DiCaprio zijn wellicht bekender en rijker, maar qua knappe rollen sla ik m toch hoger aan. Al vind ik DiCaprio dit jaar misschien wel beter.
- 12006 berichten
Ik lees nooit recensies. Kijk enkel wat A&L post en schrijf dan het tegenovergestelde. Houdt het forum levendig. ??
- 12006 berichten
Een vervolg zou ik vreselijk vinden. Gaat enkel enorm afbreuk doen aan deze film naar mijn idee.
Hopelijk is Phoenix bestand tegen de miljoenen die m geboden gaan worden.
- 12006 berichten
Veel te gemakkelijk in de waanzin doordraait? Is maar wat je gemakkelijk noemt... Denk dat echte seriemoordenaars vergelijkbare verhalen kunnen vertellen. Lijkt bijna alsof je de film niet eens gezien hebt.
Ik denk dat hij bedoelt dat het allemaal erg dik wordt aangezet. Het is ongeveer net zo subtiel als een klap in je gezicht met een reclamebord.
Kijk ter vergelijking eens naar Taxi Driver of We need to talk about Kevin.
Hij stijgt nog steeds
Hij begon boven de 4.3, nu 4,1. Hoe bedoel je?
Klopt ook. Basto doet weer een beetje moeilijk. Elke film begint bijna op z'n allerhoogst hier tijdens de eerste dag als de allergrootste fans geweest zijn. Daarna zakt het iets en stijgt het bij de betere films weer gestaag.
Ik vind de Joker score echt extreem hoog. Mooi om te zien hoe deze in de smaak valt.
- 12006 berichten
Ik doe niet moeilijk. Volg de score hier niet op de minuut. Toen ik mijn stem uitbracht stond die nog op de 4,3. Was dus wat verrast door het bericht dat die ‘nog steeds’ aan het stijgen was.
Maar wel fijn dat al die Marvel boys & girls een keer een film zien die iets meer karakterontwikkeling kent, dan ze doorgaans gewend zijn. Goede ontwikkeling. Wellicht is er straks meer ruimte voor ‘wat complexere’ verhalen.
de grunt
Basto doet weer een beetje moeilijk.
Freek de Jonge is er niks bij
Ik doe niet moeilijk. Volg de score hier niet op de minuut. Tien ik mijn stem uitbracht stond die nog op de 4,3. Was dus wat verrast door het bericht dat die ‘nog steeds’ aan het stijgen was.
Ah, je volgende Marvelberichtje. Mij heb je er niet meer mee, maar wie weet kan je er nu een ander mee kwetsen hé. Je plaat loopt vast, maar dat doet 'ie al heel lang in heel veel topics waar je je constante mening komt geven.
- 12006 berichten
Geen idee wie ik daarmee zou (willen) kwetsen?
Lijkt mij gewoon een vrij aardige duiding. Er zijn nu eenmaal hele volksstammen die enkel voor Marvel (en Disney) naar de bioscoop trekken. En omdat deze film zich met die superheldenhype associeert, gaan ze nu ook hier heen en zijn ze enorm onder de indruk, omdat het wat meer diepgang en geweld kent.
Film heeft alle records voor oktober gebroken. Dat is heus niet omdat de Taxi Driver fanclub alle voorstellingen heeft opgekocht.
- 12006 berichten
Net herzien. Ditmaal liet ik het hele Batman origin story voor wat het was en focuste me op de ontwikkeling van Arthur. Moet zeggen, de film valt dan behoorlijk door de mand.
Want laten we wel wezen. Arthur is een introverte zwakkeling die bij zijn moeder woont. Hij ligt zelfs samen met haar in bed naar de tv te kijken, terwijl hij wegdroomt op zoek naar een vaderfiguur en een carrière als stand up comedian . Die wens wordt later ook weer ingevuld met een fantasie over Wayne.
Op zich niks mis mee, maar er zit nergens in Arhtur een greintje kwaad of agressiviteit. Het is zoals we dat zo mooi noemen een typisch moederkindje.
Later leren we (en hij) dat hij als jonge jongen nog misbruikt is door een vriend van z’n moeder. En dan plots zou hij in een kille moordmachine veranderen? De massamoordenaar die de joker zal worden?
Ik geloof er geen ruk van. Hoe Phoenix ook zijn best doet, de transformatie is onlogisch en nergens geloofwaardig.
Nu lijkt de film ook wel een getuigenis van een verknipte geest en kunnen we uberhaupt niet weten wat waar is en wat niet?
Sterft hij in de ijskast? Waarom zou die talkshow een fragment met hem (een nobody) uitzenden? Wat doet het echtpaar Wayne met zoon Bruce in een bioscoop waar Zorro, the gay blade lijkt te draaien? Het is onduidelijk. Ook de bedoeling van deze onwerkelijkheden. Wat zegt dit over Joker?
Ik vond het daarom vooral een rommeltje.
Los daarvan kent het wel een paar leuke scenes, maar veel te weinig voor de lange speelduur.
Halfje eraf. 3*

Joker: Folie à Deux
2024

'Joker: Folie à Deux' vanaf december te streamen op Netflix

DC-film 'Joker' met Joaquin Phoenix en Robert De Niro is vanavond op televisie

Binnenkort kun je 'Joker' ook streamen via Netflix: 'Ik moet de film nog goed laten inzinken'

Dit zijn enkele van de beste films uit de koker van Warner Bros.

Memory of the Camps

Idiot Prayer
Muziek, 2020

Dune: Part Two
Sciencefiction, 2024
straatbendedc comicsdroomclownvillainmaatschappijpsychopaatjokersuperheldgebaseerd op stripmoordpsychologische thrillercriminal mastermindstand-up comediangeestesziekteanarchy character studyclown makeupsubway train social realismsupervillaintv hostjaren 80dc extended universe (dceu)coringa moeder zoon relatieorigin storybrutal violencegotham cityjoaquin phoenixfalling into madness depressing