Genre: Misdaad / Drama
Releasedatum: 3 oktober 2019
Bekijk via Netflix
Plot Joker
"Put on a happy face."
Gotham City in de jaren 80. Een clown, Arthur Fleck genaamd, voelt zich uitgekotst en verstoten door de maatschappij. Geleidelijk aan wordt hij krankzinnig en ontpopt hij zich van vriendelijke, vrolijke clown tot schurk, beter bekend als 'de Joker'. Iemand die kickt op haat en het creëren van chaos.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Spoilertopic
Randall
Gary
Hoyt Vaughn
Brabantze
Wat een film! De sfeer, de muziek en vooral het geweldige acteerwerk van Joaquin Phoenix! Het is zeker geen standaard film en ik heb 120 minuten genoten.
HorrorFan007
Fantastische film,
Over hoe gek iemand wel kan zijn
Fantastisch gespeeld door Phoenix
Ik hoop dat dit wel een alleenstaande film blijft en niet aan een slap DC universum word gekoppeld maar ben bang van wel omdat er toch wat connecties gemaakt worden
Maar al bij al toch een 5,0 voor dit psychologisch drama
RobRobRob
Wat een score, nr 3 op de alltime list van imdb. Dan ga ik zo snel mogelijk deze film bekijken.
Shinobi
"Is it just me, or is it getting crazier out there?"
Na alle heisa had ik eigenlijk meer verwacht van deze standalone DC.
The Joker is ongetwijfeld één van de meest iconische bad guys in de geschiedenis van superhelden. Ik keek dan ook verrast op toen nota bene Todd Phillips dit project aankondigde. Het resultaat is een nieuw oorsprongsverhaal rondom deze maniak. Al moet ik zeggen dat de connectie met Batman in deze opzet wel erg geforceerd overkomt.
Er wordt getracht om een intrigerende karakterstudie omtrent de persona van Arthur Fleck te creëren. Naargelang kom je steeds meer te weten, maar de reis daarnaartoe is underwhelming te noemen. Phillips speelt vrolijk leentjebuur bij onder andere het oeuvre van Martin Scorsese en gooit er nog wat maatschappijkritiek tegenaan, echter weet hij niet welke richting hij op wil met deze film. En alsmaar die zwaarwichtige score erbovenop, want anders merk je het niet als kijker...
Het lijkt erop alsof er maar van alles wordt verzonnen om de oorsprong van The Joker te rechtvaardigen; het ongrijpbare van zijn personage wordt helemaal teniet gedaan. In slechts een paar momenten lijkt de ware essentie gevangen te worden. Gelukkig heb je aan Joaquin Phoenix een meer dan degelijke acteur die lekker getormenteerd zijn rol speelt, met name zijn lach is soms ijzingwekkend.
Al met al is 'Joker' voor mij een teleurstelling geworden. Als dit de nieuwe richting is die DC wil inslaan, dan zie ik het somber in.
Kleine 3,0 sterren.
predator
- 1954 stemmen
Wat een geweldige film is dit! Joaquin trekt echt alles uit de kast. Ik hoop juist dat er een Batmanfilm komt in de lijn van deze film. #teamArthur
kleintje 2
Hoe moeilijk het is om een begin te maken met een karakter is iets waar veel regisseurs over mee kunnen praten. Zeker wegens het feit dat Joker meerdere origin stories op zijn naam heeft staan bij DC comics. Todd Phillips weet van al deze origin stories een perfecte combinatie te maken zodat het perfecte verhaal aan ons vertoont mag worden. Wat een wilde rit aan negatieve emoties en brute zaken die Arthur Fleck veranderen van depressieve inwoner van Gotham tot de gevoelloze, onbewust lachende clown die zo geliefd is bij het publiek. De sfeer voelt amper aan als een Hollywood film, maar eerder als Arthouse. De opmaak en editing van scènes is gewoon prachtig in elkaar gezet. Je volgt Phoenix als Arthur Fleck die door de veranderende negatieve sferen in Gotham nog verder verdrongen wordt in een society die gevuld is met een onrust in politieke sfeer als in een chaotische sfeer. Die sfeer is wat DC comics wist te overdrijven in Batman V Superman als Justice league. In Joker weten ze de perfecte balans van dreiging en drama en gestoordheid vast te houden. Ook de nodige plottwisten zijn van de partij gedurende de film, waarvan je enkele pas tot je doordringen nadat de film is afgelopen. Joaquin Phoenix zijn prestaties zijn buitengewoon als oscar waardig, wat ook geld voor de film in het algemeen. Het grotere plaatje wat de film probeert duidelijk te maken past erg goed in de moderne tijd. De politieke statements slaan aan en geven je veel materiaal tot nadenken. Hoewel er niet veel gebruik wordt gemaakt van visuele effecten zijn degen die worden gebruikt feilloos. Ik prijs deze film met een 9,8/10. Het acteren, de Gotham sfeer, het plot en de plot twists. Deze film wordt mijn stem voor de oscar voor best picture, samen met de oscar voor Joaquin Phoenix als Beste acteur.
My mother always tells me to smile and put on a happy face. She told me I had a purpose to bring laughter and joy to the world.
Best grappig, ik heb de film vrij hard afgekraakt in de eerste fase. Phoenix als Joker? Mweh. De eerste trailer? Pfff. En dan is het ook nog eens een ''superheldenfilm'' aan de DC kant, ofwel de partij waar het al jaren nauwelijks lukt om bij Marvel in de buurt te komen. Maar toen kwam er een gigantische hype en vond ik de nieuwe beelden ook steeds indrukwekkender worden. En zat ik uiteraard gisteravond in de bioscoop om te zien hoe fout ik heb gezeten. Toch?
Gelukkig ben ik niet zo eigenwijs en stug om mijn ongelijk weigeren toe te geven als ik er flink naast zat. En dat zat ik hier, want ik vond Joker een erg sterke film. Ik ben er niet zo lyrisch over als de hele wereld, maar dit was erg sterk, uniek en een aanvulling in een genre dat teveel op elkaar begint te lijken. Joker is natuurlijk geen superheldenfilm, maar is wel gelinkt aan de wereld van Batman. De namen van Gotham en de familie Wayne vallen, maar veel meer ook niet. Daarvoor is de film gewoon een stand alone titel en dat is ook wel eens verfrissend. Bij Marvel is alles gelinkt, niks mis mee, maar een keertje wat anders bevalt me goed. Mensen hebben het hier over de vergelijking met titels als Taxi Driver en daar kan ik me best in vinden. Je volgt een buitenbeentje van de maatschappij die dankzij allerlei tegenslagen (werk, woning, medicatie, liefde etc) er gewoon hard buiten valt en langzaam aan steeds krankzinniger aan het worden is. Van het inbeelden dat hij een vriendin heeft tot een pistool meenemen naar een kinderafdeling van het ziekenhuis tot het vermoorden van 3 mannen in de metro, waarna hij uiteindelijk de bekende Joker zal worden. Ook wel knap dat je op den duur best medelijden en medeleven met hem krijgt.
Dat proces volgen is erg boeiend, maar ik had wel op iets meer ''Joker'' gehoopt. Niet eens qua geweld (de scène in zijn appartement met de moord op zijn voormalige collega vond ik wel enorm goed overigens, zeker met de opgebouwde spanning daarna bij zijn dwerg-collega), maar wel als persoon. Richting het einde het ik minder Arthur Fleck en meer Joker willen zien. En net op een moment dat alles lekker los gaat zit de film er jammer genoeg weer op. Alles schreeuwt om een vervolg of een cross-over met Batman, maar ik verwacht eigenlijk niet dat het er gaat komen. Wat wel weer doodzonde is, want Phoenix' Joker kan prima in het rijtje bij Jack Nicholson en Heath Ledger. Ieder zet op eigen wijze een versie neer. Nicholson was een messcherpe clown, Ledger een gewelddadige psychopaat en Phoenix een geknakt mens. Maar we hebben dan ook nog Jared Leto, wat werkelijk de slechtste Joker is die ooit werd vertolkt. Zou toch zonde zijn als we hem eventueel in de toekomst nog in DC films krijgen, terwijl Phoenix zich afzijdig zou houden. Ik moet er niet aan denken.
Verder is de film natuurlijk wel wat voorspelbaar. Dat zijn vriendin niet echt is zag je aankomen, dat hij De Niro (goede bijrol!) ging vermoorden lag er dik bovenop. Wel een fijne, heftige scène ook, inclusief zijn tirade richting het publiek. Want er zit best wel maatschappelijke kritiek in de film. Terecht of niet, maar het komt wel aan. Als je mensen als stront behandelt, dan kunnen de gevolgen enorm zijn. De film veroorzaakt in Amerika dan ook de nodige ophef en men is bang voor aanslagen bij bioscopen. Gelukkig zijn we in Europa meer nuchter en zien we hier gewoon een erg sterke film. Het is geen titel voor de blockbusterfan, je moet er wel echt geduld mee hebben en je niet storen aan het lagere tempo. Maar ik vond het uitstekend, al is mijn cijfer wel echt door de laatste 20 minuten afgerond naar vier sterren. Kom Phoenix die Oscar voor beste acteur ook maar vast brengen!
't Zal mij benieuwen echter. Ik kijk hier heel erg naar uit!
Dit heb ik dus ook. Er kan zoveel goed aan een film zijn, maar als ik het afschuwelijk vervelend vond om te kijken, dan kan er best een 0,5* volgen. Of andersom, een film kan genoeg mankeren, maar als 'ie mij raakt of enorm vermaakt, dan kan ik best een topscore uitdelen, soms zelfs dan de volle mep.
Dit topic is wel puur MM-entertainment geworden. Zou in zijn geheel passen in het memorabele quotes-topic
- 11963 berichten
Heb nog wel een vraagteken hoe anderen hier tegen aankijken. Aangezien Arthur niet de ouders van Bruce Wayne vermoord is hij ook niet de uiteindelijke Joker, maar was die slecht een op zichzelf staand geval dat de uiteindelijke Joker wellicht geinspireerd heeft. Immers de Joker is de persoon die zijn ouders heeft vermoord.... Iemand anders die het ook zo bekijkt?
De Joker heeft toch nooit zijn ouders vermoord in eerdere films of iets? Dat was toch gewoon een reguliere overvaller, net als nu? Joker heeft wel het proces veroorzaakt waardoor zijn ouders die avond in de problemen kwamen.
- 11963 berichten
‘Have ever danced with the devil by the pale moonlight?
Dat is toch de zin die in Tim Burtons Batman verraad dat de Joker en de moordenaar van zijn ouders dezelfde is?
Althans dat is hoe ik het mij herinner. Ben verder geen kenner van de strip. Voor mijn is Burtons Batman leidend.
Dan heb je geluk, want ik heb bij 99.992% van mijn geziene films een recensie achtergelaten. Een 10-tal lage stemmen zijn nog niet gemotiveerd (waaronder Titanic en AI), maar daar wordt aan gewerkt.
‘Have ever danced with the devil by the pale moonlight?
Zelfs je verwijzing is geen bewijs. Joker heeft daar voor zover ik weet helemaal niks mee te maken gehad.
Check: Joe Chill - Wikipedia - nl.wikipedia.org
Het blijft wel wazig moet ik toegeven.
Wanneer volgt de Titanic, mijn nr 1 film, review? Ga ik 'm met popcorn erbij lezen.
Iron Maiden
Check: Joe Chill - Wikipedia - nl.wikipedia.org
Het blijft wel wazig moet ik toegeven.
Tim Burton had dit enkel gedaan om Batman als stand-alone film wat consistenter en afgerond te zijn.
- 11963 berichten
Maar kennelijk is Charles Napier de Joker, wat Arthur Fleck dus ook niet de Joker maakt...
John Milton
zoutzak
Wat ik zeg, ik heb me daar zo'n vijftien jaar geleden sporadisch over druk gemaakt, en zie nu mensen hetzelfde doen, vandaar mijn reactie.
Royalere
Ik zeg: wetenschappelijk onderzoek naar stemgemiddelde
Sheldon en Amy hebben tegenwoordig tijd zat .
mikey
Volgens michael moore op fb heeft dit het nivoo van een stanley kubrick film(?)
Maar als ik zo door de eerdere film van deze regisseur loop dan zou dan onmogelijk moeten zijn.
Misschien dat ik me eraan waag.
Royalere
Volgens michael moore op fb heeft dit het nivoo van een stanley kubrick film(?)
Misschien dat ik me eraan waag.
tja, Welke Kubrick film? ik vind het de beste film van de afgelopen 10 jaar. Niet dat dat veel zegt maar het heeft idd wel af en toe dat stanley sfeertje.
danuz
Michael Moore en Facebook in één zin: what years is it?
151 van de 181 stemmen op Moviemeter geven een 4 of hoger aan de film. De film scoort wel echt enorm hoog zeg.
Splinters
Ja. Dat smaken verschillen is onderha(o)nd wel duidelijk. Maar is er tussen al dat 'smaakgeweld' door iemand in de gelegenheid het genre goed te duiden? Dat vind ik nou interessant, want als het daadwerkelijk een arthouse betreft en ik ben er naartoe gegaan omdat ik mezelf vooraf niet goed heb ingelezen, dan staat er straks een 0,5 van ondergetekende en met het oog op mijn eigen plezier wil ik dat graag voorkomen.
de grunt
Sterk van je
‘Joker’ Box Office: Film Sets $39.9 Million Opening Day Record – Variety
Dat is boven alle verwachtingen en gezien de positieve ontvangst, zal dit nog wel verder blijven verrassen.
tattoobob
Geweldige film dit....wat een acteerprestatie van Joaquin Phoenix en wat een ballen van de makers om een ''superhero''film op deze manier op het scherm te brengen.
Verwacht vooral het tegenovergestelde van wat er normaal aan superhero films is geweest en u zult niet teleurgesteld zijn.
Ik hoop toch sterk dat er hier nog iets van een vervolg op gaat komen,al heb ik vernomen dat dat niet het geval gaat zijn.
Heerlijke film!!!
Woland
De hypemachine draaide op volle toeren voor Joker, met onder andere hoge ogen in Venetië. Maar ik zie het niet. Joker is een karakterstudie met een serieuze insteek, maar wel één met een zeer hoog Hollywoodgehalte en uiteindelijk is het een karakterstudie van een niet bijzonder geloofwaardig cartoonfiguur. Phoenix schmiert erop los, en haalt nieuwe niveaus van overacteren terwijl hij wisselt tussen simpele ziel met een IQ van minder dan Forrest Gump, introverte en getroubleerde loner (grootste deel van de film), en extraverte showman. Toegegeven, dat laatste is deels fantasie, maar alsnog geloofde ik maar weinig van de ontwikkelingen in de film en kwam het nogal cartoonesk ongeloofwaardig over. En ja, dat is misschien voor een DC-superheldenfilm niet zo'n ramp, maar de film neemt zichzelf verder wel heel serieus zonder dat dat cartooneske ergens anders in terug kwam.
En buiten de 'ontwikkeling' van de Joker heeft de film weinig te melden. Alles in de film ligt er zo dik bovenop dat er niets aan de verbeelding wordt overgelaten, de muziek wisselt tussen bombastisch (als er wat spanning gecreëerd moet worden) en soms wel wat aardige retro-nummers. En tja, visueel is het allemaal wel capabel maar veel meer ook niet. Er is wat simpele maatschappijkritiek op de zichzelf verrijkende elite, wat vooral in het jaren '80 sfeertje van Gotham wel past, maar op dat vlak stijgt de film niet boven een rated-R-versie van The Hunger Games uit.
Echt verveeld heb ik me niet, en er zaten wel een paar aardige grappen in, maar wel heb ik me geregeld zitten ergeren aan het magere plot, het geschmier van Joaquin Phoenix (of zijn moeder, die was ook niet best), en hoe dik alles er bovenop lag. Nee, mijn film was het bepaald niet.
DiamondsRealDeal
...als het daadwerkelijk een arthouse betreft en ik ben er naartoe gegaan omdat ik mezelf vooraf niet goed heb ingelezen, dan staat er straks een 0,5 van ondergetekende en met het oog op mijn eigen plezier wil ik dat graag voorkomen.
Splinters
Nee. Wel voor een kutavond

Joker: Folie à Deux
2024

'Joker: Folie à Deux' vanaf december te streamen op Netflix

DC-film 'Joker' met Joaquin Phoenix en Robert De Niro is vanavond op televisie

Binnenkort kun je 'Joker' ook streamen via Netflix: 'Ik moet de film nog goed laten inzinken'

Dit zijn enkele van de beste films uit de koker van Warner Bros.

Memory of the Camps

1917
Drama / Oorlog, 2019

Idiot Prayer
Muziek, 2020
straatbendedc comicsdroomclownvillainmaatschappijpsychopaatjokersuperheldgebaseerd op stripmoordpsychologische thrillercriminal mastermindstand-up comediangeestesziekteanarchy character studyclown makeupsubway train social realismsupervillaintv hostjaren 80dc extended universe (dceu)coringa moeder zoon relatieorigin storybrutal violencegotham cityjoaquin phoenixfalling into madness depressing