• 9.381.813 stemmen

Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (2017)

Sciencefiction / Fantasy | 150 minuten

Genre: Sciencefiction / Fantasy

Alternatieve titels: Star Wars: The Last Jedi / Star Wars: Episode VIII

Geregisseerd door: Rian Johnson

Met onder meer: Daisy Ridley, John Boyega en Mark Hamill

Releasedatum: 13 december 2017

Plot Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi

"Let the Past Die"

Terwijl ze haar eerste stappen heeft gezet in een grote wereld, gaat Rey verder op haar epische reis met Finn, Poe en Luke Skywalker in het volgende hoofdstuk van de saga. Rey gaat in de leer bij Luke Skywalker op Ahch-To. Luke moet ondertussen afrekenen met een geloofscrisis. Ondertussen bereidt het verzet zich voor op de komende strijd met The First Order en brengt ze naar nieuwe plaatsen in het sterrenstelsel, waaronder een casinostad waar de bovenklasse zich bevindt.

baspls schreef:

Ik ben tegen derdegraads feminisme, valt niet serieus te nemen. En los daarvan is Star Wars niet de plek voor dat soort statements. Bovendien zit het het plot gigantisch in de weg. Snap ook niet wat jij insinueert over mijn opmerking...

Ik moest vooral lachen om je opmerking. Want er is in de geschiedenis (in film en in het echte leven) nog nooit een mannelijke leidinggevende geweest die suggesties van ondergeschikten niet overneemt en zijn werkelijke plannen niet kenbaar maakt. Dat is volgens jou dus echt een trekje van een derdegraads feministe? Lees een geschiedenisboek of kijk een willekeurige film zou ik zeggen.

avatar van baspls

baspls

IH88 schreef:

Ik ben niet achterlijk, ik heb nergens beweerd dat dit gedrag enkel onder vrouwen voorkomt... Het gaat meer om het opzettelijk negeren van Poe, enkel en alleen omdat hij 'een flyboy' is...

baspls schreef:

Sorry dit wordt een gesteggel met woorden, maar je eindigt je zin met ‘personificatie van een derdegraads feministe’. En je begint je nieuwe zin met dat Holdo suggesties van een mannelijk personage niet aanneemt. Daarmee suggereer je dat als Poe een vrouw was geweest Holdo wel de suggesties had overgenomen. Dat lijkt mij niet, maar daar kunnen we van mening verschillen.

IH88 schreef:

Holdo had zich in ieder geval een hoop ellende bespaard als ze wel gewoon open kaart had gespeeld over haar plannen. Snap niet waarom ze dat niet gedaan heeft. Muiterij van Poe valt natuurlijk niet goed te praten, maar als Holdo zich wat minder arrogant had opgesteld had ze dit kunnen voorkomen. Of hier een feministische agenda achter zit laat ik even in het midden, maar sommige vrouwelijke karakters ( Rose, Leia en Holdo) komen op sommige momenten wat belerend over en ze stellen zich soms wat arrogant op tegenover de mannelijke personages.

John Barry schreef:

Mmha, Poe is er verantwoordelijk voor dat een groot gedeelte van hun militaire kracht verloren is gegaan. Dat Holdo (die ook nog hoger in rang is) even niets aanneemt van Poe lijkt me logisch. En Leia is Leia, die mag van mij zo belerend doen als ze zelf wil .

avatar van horizons

horizons

Hypocrisie
Die vergelijking met de Prequels brengt ons tot iets dat ik aan moet kaarten. Star Wars ‘fans’ zijn namelijk hopeloos hypocriet. George Lucas maakte een erg creatieve en geniaal geschreven Prequel trilogie, maar die krijgt niets dan kritiek. De reden? Slechte CGI, kinderachtige aliens en het acteerwerk van Hayden Christensen.
<zip>
als ik Adam Driver als Kylo Ren zie, ga ik Christensen’s vertolking van Anakin steeds meer waarderen. Veel beter wist hij de verleiding naar de duistere zijde uit te beelden. Dit is dus de hypocrisie van zogenaamde fans, Lucas creatieve (maar misschien niet perfecte) films worden de grond in geboord, maar Disney’s goedkope op nostalgie terende films worden de hemel in geprezen.

Probleem was niet zozeer Hayden Christensen's vertolking maar de dialogen in het algemeen in de prequels, die waren tergend. En ik ben echt fan van Revenge of the Sith! Maar vooral Attack of the Clones was nogal saai. En The Phantom Menace plomp verloren voor 90%. Dus het ligt voor mij niet aan de techniek, zeker niet, maar vooral aan verhaal en dialoog in TPM & AotC.
Adam Driver vind ik persoonlijk beste acteerprestatie uit gehele saga geven. Kylo Ren is met afstand meest interessante personage.

John Barry schreef:

En dus is het juist tegen-feministisch, omdat het niet positief uitpakt voor Holdo hoe ze het heeft aangepakt. En is het niet politiek correct dat Rose Finn red. Het was namelijk voor verzet beter geweest als de actie wel was geslaagd

IH88

Overigens ben ik het wel eens met baspls, de prequels zijn zwaar underrated. Ze worden soms de grond ingeboord en dat verdienen die films niet. Zeer vermakelijk materiaal.

IH88 schreef:

Een goede bevelhebber probeert ook het vertrouwen te winnen van je ondergeschikten, Holdo faalde hier voor een deel in door geen open kaart te spelen. De iets wat arrogante houding van Holdo werkte contraproductief. Dat Poe gestraft is voor zijn acties aan het begin van de film vind ik logisch, maar dat rechtvaardigt nog niet het handelen van Holdo. Leia was altijd al belerend, maar kreeg in de originele trilogie goed tegengas van Han. Dat tegengas miste ik in The last Jedi.

horizons schreef:

Of er sprake is van feminisme of tegen-feministisch vind ik eigenlijk niet zo relevant. Wat ik alleen constateer dat er in de film een aantal vrouwelijke personages zich nogal belerend en arrogrant gedragen, terwijl er vraagtekens te plaatsen zijn over hun handelen. De vrouwelijke personages worden nauwelijks aangesproken op diens fouten. ( geen kritische woord van Leia tegen Holdo, terwijl Poe aan het begin van de film wel (terecht) een standje krijgt ).
De film is nogal selectief wie wel op diens fouten wordt aangesproken en wie niet.

avatar van Theunissen

Vrijwel precies een jaar geleden (op één dag na) heb ik de vermakelijke (vooral vanwege de vele prachtige beelden en de vele actie) Star Wars film "Rogue One (2016)" in de bioscoop gezien en gisteren dan deze Star Wars film. Daarbij vond ik het eigenlijk best bizar om Carrie Fisher (in de rol van Princess Lea) gedurende de hele film in beeld te zien en dat natuurlijk omdat zij een jaar geleden (op 27 december) geheel onverwacht en tragisch kwam te overlijden. "The Last Jedi" was dus haar laatste rol in een film en daarom is deze film eigenlijk ook wel een mooi eerbetoon aan haar.

Eigenlijk had ik verwacht dat zij in deze film wel zou omkomen (wat ook bijna het geval was toen ze in de ruimte werd geblazen na een aanval), maar dat is dus niet het geval (misschien ook wel als eerbetoon). Daarom ben ik ook wel enigszins benieuwd hoe men dit gaat oplossen in een nieuw deel en een nieuw deel ("Star Wars" is natuurlijk een perfecte melkkoe) zal er zeker gaan komen (blijkt ook uit het einde) en wat dat betreft had men deze Star Wars film beter kunnen noemen "Star Wars: Episode VIII - The Last and New Jedi"

"The Last Jedi" gaat verder waar "Star Wars: Episode VII - The Force Awakens (2015)" eindigde (de twee films zijn ook na elkaar opgenomen) en daarom heeft deze film verder geen introductie nodig. Hoewel ik me best goed vermaakt heb met deze film (sowieso zijn dit soort films leuker om te zien in de bioscoop i.p.v. op een televisie) vond ik hem wel wat minder dan de vorige film en ook minder dan de eerder genoemde tussen film "Rogue One (2016)".

Dat komt vooral omdat ik de eerste helft van het verhaal wat saai en flauw vond en dat gedeelte kon mij ook nauwelijks boeien en interesseren, gelukkig weet de tweede helft van het verhaal wel meer te vermaken en daarin zitten ook een paar leuke verrassingen (die gelukkig ook een paar clichématige wendingen teniet doen, zoals het gedoe tussen Rey en Kylo Ren, wat bijna klef begon te worden) en dan is tevens ook regelmatig actie te zien en vooral in het laatste sterke gedeelte van het verhaal.

De actie vond ik overigens wel minder dan het vorige deel en zeker wat betreft het leuke en verfrissende tussendeel "Rogue One (2016)" en ook visueel gezien vond ik deze film minder, want nu speelt het verhaal zich grotendeels af in de ruimte (waar de rebellen in hun "kruiser" achtervolgt en bestoken worden, beter gezegd ontsnappingspoging, door een groot vlaggenschip van "The First Order") en op een heel klein saai en kil eiland ergens in de zee (vooral saai en flauw vanwege het gedoe omtrent Rey en Luke Skywalker, die haar opleidt tot Jedi, en zelfs Kylo Ren).

Alleen het gedeelte waarin Finn (die al in "The Force Awakens (2015)" werd geïntroduceerd en daarbij de eerste donkere persoon was in een Star Wars film en dat ook nog in één van de hoofdrollen) en zijn nieuwe sidekick Rose (gespeeld door de Kelly Marie Tran, die als ik het goed heb nu de eerste Aziatische persoon is. Zo kan de Star Wars franchise natuurlijk ook uitgemolken worden in Aziatische landen) undercover in een gigantisch casino op een of andere rijkeluisplaneet belanden (maar men opzoek moet gaan naar een codekraker), zag er visueel wel fraai uit en deed me zelfs wat denken aan de Star Wars film "Star Wars: Episode I - The Phantom Menace (1999)", welke ik de slechtste Star Wars film uit de hele reeks vond. Gezien de laatste beelden van het verhaal (ik ben toen de aftiteling begon weggegaan en weet dus niet of na de aftiteling nog een extra scène volgt) met het kind, zal de komende Star Wars film daar waarschijnlijk ook gaan afspelen.

Ook in deze Star Wars film zijn er een aantal nieuwkomers te bewonderen zoals de al eerder genoemde jonge Kelly Marie Tran (in de rol van Rose, wiens moeder tijdens de opening van het verhaal omkomt tijdens het bombarderen) en de oud gedienden Benicio Del Toro (als codekraker DJ) en Laura Dern (als Vice Admiral Holdo van de rebellen, waarvan ik in eerste instantie dacht dat het een verraadster was, omdat ze best vaag is). Ze deden het best leuk en verdienstelijk en de eerste twee zullen we waarschijnlijk weer terug zien in een nieuw deel, maar de laatste zeker niet, omdat zij omkomt tijdens het torpederen (beter gezegd kamikaze) van het vlagenschip van "The First Order" met de "kruiser" van de rebellen (die inmiddels verlaten is m.u.v. haar) en dat op lichtsnelheid (werd best fraai in beeld gebracht).

Van de oorspronkelijke cast was het leuk om de veteranen uit de oorspronkelijke reeks (die ik als kind zijnde in de jaren 80 zeer leuk vond en de eerste Star Wars film heb ik ook destijds ook tijdens de vakantie gezien bij mijn oom en tante in Canada en dat terwijl ik eigenlijk geen woordje Engels verstond ) weer te zien en dan doel ik natuurlijk op Carrie Fisher (ondanks dat ze dood is), Chewbacca (Joonas Suotamo) en Mark Hamill (Luke Skywalker) en de laatste maakt in deze film eigenlijk zijn rentree, hoewel hij in de film "The Force Awakens (2015)", op het einde ook al eventjes te zien was. Beiden deden het verdienstelijk, waarbij het vooral natuurlijk leuk was om Mark Hamill weer terug te zien (vooral op het einde was hij sterk) in een Star Wars film en waarschijnlijk was dit ook de laatste keer.

Chewbacca heeft in deze film overigens maar een hele kleine rol en alle scènes waarbij hij in beeld te zien is, zijn vooral komisch zoals de scène waar hij een gebraden vogel wilt gaan eten en andere vogels hem dan droevig aankijken. Sowieso zit er in deze Star Wars film best veel van dit soort flauwe en droge humor in, waar ik wel geregeld om moest (glim)lachen. Uiteraard zien we ook weer de robots C-3PO (Anthony Daniels) en R2-D2 (Jimmy Vee) weer terug in kleine rolletjes, waarbij de laatste min of meer is vervangen door de geavanceerde robot robot BB-8 (stem van Dave Chapman).

Van de nieuwe cast, die al sinds "The Force Awakens (2015)" meespelen, vond ik vooral Adam Driver dit keer indruk maken (hij zag er ook best gespierd uit, toen hij half bloot in beeld was te zien) als de "nieuwe" schurk Kylo Ren en zijn rol is ook het best goed uitgewerkt en hij is eigenlijk ook het meest interessante personage in deze film, waarbij hij veelvuldig in beeld te zien is. Het is vooral fraai om te zien hoe hij met alles (inclusief zijn helm, die hij al snel afdoet en kapot slaat) en iedereen en vooral zichzelf in de clinch ligt en hoe hij zich verhoudt tegenover de geanimeerde sadistische engerd Snoke (Andy Serkis) die baas is van "The First Order", Luke Skywalker, Rey en zijn moeder Leia.

Daisy Ridley in de rol van Rey, die in het vorige deel nog de hoofdrolspeelster was (nu ook nog), komt er dit keer een stuk bekaaider vanaf en heeft omdat ze vooral te zien is op het eiland samen met Luke Skywalker, relatief weinig te doen. Pas als ze het eiland verlaat, wordt haar rol interessanter. John Boyega in de rol van de donkere Finn deed het verdienstelijk en ik vond het vooral leuk dat hij het mocht opnemen tegen zijn voormalige commandant van de Stormtroopers, te weten Captain Phasma (Gwendoline Christie, van haar zie je overigens alleen maar één oog), hoewel dat gevecht eigenlijk wat aan de flauwe kant is. Verder is het wel leuk en lief om te zien hoe Rose met hem begaan is.

Domhnall Gleeson in de rol van General Hux van "The First Order" deed het ook verdienstelijk, waarbij het vooral leuk was om te zien hoe hij voor lul werd gezet tijdens de opening van het verhaal waarbij Poe Dameron van de rebellen met hem aan het communiceren is en hem steeds "Hugs" noemt en hem ook volkomen negeert. De zonet genoemde Poe Dameron gespeeld door Oscar Isaac (het had ook voetbalanalist en voormalige voetballer Kenneth Pérez kunnen zijn, want daar lijkt hij als twee druppels water op), vond ik buiten de openingscène vooral irritant en vervelend en zijn rol was ook erg overdreven en clichématig.

Al met al vond ik het leuk om ook deze Star Wars film wederom in de bioscoop te zien (ik zat ook weer in een meebewegende D-box stoel) en ik heb me vanaf de tweede helft (na de pauze) van het verhaal er ook best mee vermaakt. Maar gezien het niveau van "Rogue One (2016)" had ik er eerlijk gezegd meer van verwacht en deze film is met circa 150 minuten ook wel een erg lange zit. Desondanks denk ik dat ik een nieuwe Star Wars film ook in de bioscoop ga bekijken en zeker als deze wederom draait tijdens de kerstvakantie.

avatar van J.Ch.

J.Ch.

John Barry schreef:

Het is mij niet opgevallen dat er met name vrouwelijke personages waren die mannelijke personages beleren. Dat Leia en Holdo mensen corrigeren vind ik niet raar; ze zijn immers hoger in rang en spreken tegen hun ondergeschikten. Discipline hoort erbij. Overigens vind ik wel dat Holdo er verstandig aan had gedaan om in ieder geval te laten weten dát ze een plan had. Niet omdat ze zich zou moeten verantwoorden, maar gewoon om het moreel hoog te houden.
Opvallend is dat ik hier veel lees dat Rose zich niet met Finns kamikaze-actie had moeten bemoeien, misschien dat dat als belerend of arrogant wordt geïnterpreteerd. Ik vind haar actie wel verdedigbaar (al wordt ons nu een epische zelfopofferingsactie door de neus geboord), alleen al omdat Finn hier dwars tegen zijn orders in gaat.
Dus als het al vrouwen zijn die mannen corrigeren, dan zijn het mijns inziens correcties die terecht zijn. Niet specifiek omdat het gaat om een man of een vrouw, maar omdat het gaat om een individu die zijn orders niet opvolgt en potentieel de rest in gevaar brengt. En je kunt nu eenmaal niet alles oplossen door in een X-wing te springen en dingen op te blazen...

J.Ch. schreef:

Het was zeker verstandiger geweest als ze iets meer had los gelaten over haar bedoelingen. Het feit dat ze alle kaarten gesloten hield werkte contraproductief. Holdo kwam op mij over als iemand die erg blij was dat ze macht had en het daarom het niet nodig vond om haar plannen met andere te delen.
Haar leiderschap faalde voor een deel. Hier had ze door Leia best op aangesproken kunnen worden. Dit gebeurde echter niet, er wordt in de film alleen de vinger op Poe gewezen terwijl hij naar mijn mening niet de enige is de verkeerd bezig is geweest. Je ziet ook dat Poe aan het eind van de film iets geleerd heeft van zijn fouten als hij Finn het bevel geeft zich terug te trekken.
Bij Holdo miste ik dergelijke karaktergroei.

Wat Rose betreft. Ook ik stoorde mij niet zo aan haar actie om Finn te redden. Vond haar vooral storend belerend overkomen op de casino planeet.De politieke boodschap die zij aan Finn verkondigt lag er wat mij betreft wat te dik bovenop.
Poe en Finn konden bij mij op meer sympathie rekenen dan Rose, Leia en Holdo. Rey is vind ik wel een leuk personage, maar probleem bij haar is dat ze zo snel The force onder de knie heeft. In zijn algemeenheid vind ik de vrouwelijke personages in de in The Last Jedi irritanter en/of slechter geschreven dan de mannelijke personages. Als de makers echt met deze film een mooi feministische statement hadden willen maken, dan hadden ze wat betere vrouwelijke karakters in de film moeten schrijven.

avatar van TheManInBlack

TheManInBlack

Ik heb mij ontzettend verheugd op dit deel, dit is gewoon weer een fantastisch deel! Het bevat een origineel verhaal, iets wat Star Wars: Episode VII - The Force Awakens (2015) niet had, waar ik alsnog wel heb van genoten. De special effects zijn wederom weer geweldig. De cast doet het weer uitstekend. Adam Driver komt in dit deel veel overtuigender over als Kylo Ren. De actiescènes zijn weer om van te smullen met als uitblinker voor mij de team up van Rey en Kylo Ren vs The Elite Praetorian Guards. Na deze scène dacht ik even dat Kylo Ren alsnog de overstap zal maken naar de Light Side, wat niet het geval was. In het vorige deel leek Snoke een erg mysterieus personage, in dit deel zijn we niet veel wijzer geworden over hem, en wordt er al snel een einde gebracht aan hem, hij sterft wel heel gemakkelijk. Op het einde viel mij op dat dat jochie de bezem pakte met de force, ben benieuwd of we hem ooit nog een keer terug gaan zien. De humor pakte goed uit. De muziek van John Williams is erg goed. Ik kijk weer uit naar het volgende deel!

avatar van Woland

Woland

Dit was toch wel een enorme deceptie. Niet dat ik echt een Star Wars fanboy ben, maar ik heb me met de oorspronkelijke trilogie en toch ook wel de laatste twee films vrij aardig vermaakt. En misschien spelen er andere dingen mee. Misschien was het de verkeerde film op het verkeerde moment. Misschien was ik een beetje chagrijnig na zeiknat geregend te zijn op de fiets. En misschien heeft het er mee te maken dat ik gister het op alle vlakken veruit superieure Blade Runner 2049 heb gezien. Maar The Last Jedi was twee-en-half uur voornamelijk irritatie, ondanks dat het er soms fraai uit zag.

Twee aspecten die gedurende de hele film terugkwamen waren de grootste bron van ergernis, en ik vraag me nu een beetje af of het erger is dan in de eerdere Star Wars, of dat het gewoon slechter valt nu. Probleem 1 was die continue neiging om kinderlijke, schattig en grappig bedoelde robots en aliens te laten zien, die dan infantiele grapjes lopen te maken. En probleem 2 was het plot, wat als een tang op een varken sloeg en wat weer compleet van de toevalligheden, deus ex machina's en onwaarschijnlijkheden aan elkaar hangt. De beginscene illustreert beide problemen al direct. Dat ronde robotje (wat een irritante etter, Jar Jar Binks is er niks bij) die met Dameron Poe (of andersom) met een enkele X-wing een volledige armada van het Rijk aanvalt, op 'komische' wijze de boel repareert, en natuurlijk ontkomen ze ongedeerd. Ja, er sneuvelt wel wat rebellenkanonnenvoer, maar onze helden, uiteraard ontsnappen ze keer op keer.

En zo gaat dat twee-en-half uur door. Die klotevogeltjes op Luke's eiland. Die kamelen. Die kristalvosjes. De vele gasten in het casino. De achtergrondfiguren overal. Yoda die uit de lucht komt vallen. En ook bij elke actiescene is het weer raak. Dat grote ruimteschip wordt geraakt in een kamikaze-actie en iedereen in de wijde omgeving is in de prak - behalve natuurlijk onze helden Finn en Rose. En natuurlijk, ondanks een overmacht aan vijandelijke vuurkracht, ontsnappen ze net op het laatste moment, maar natuurlijk niet voordat we een showdown hebben gehad met een eindbaasje. Die aanval op het kanon? Natuurlijk overleven Finn en Rose en Dameron dat. En keer op keer komt de oplossing uit de lucht vallen, overleeft iedereen op miraculeuze wijze, en gebeuren de grootst mogelijke toevallen.

Natuurlijk, het ziet er verder vaak wel goed uit, en bijvoorbeeld het gevecht aan het einde op die zoutvlakte met de AT-ATs is behoorlijk goed gedaan. Dito voor de confontraties met Kylo Ren, een van de weinige redelijke aspecten. Acteerwerk was wisselend - Daisy Ridley is niet zo sterk als ze boos probeert te zijn, maar deed het verder prima, dat flauwe stottertje van Benicio del Toro kwam me al vrij snel de neus uit, Carrie Fisher was niet zo best, maar verder was het meestal wel oke. Maar dat is toch wel een vrij lage standaard, en qua sfeer en verhaal vond ik het een misbaksel.

Star Wars gaat hier continu voor de laagste gemene deler qua humor en verhaal. Blade Runner was zoveel beter en volwassener, het was bijna pijnlijk. De film voelde aan als een wat ongeinspireerde aflevering van Doctor Who, maar dan uitgesmeerd over twee-en-half uur en zonder de Doctor. Helaas.

avatar van Arnhemmer

Arnhemmer

Theunissen schreef:

Eigenlijk had ik verwacht dat zij (Leia) in deze film wel zou omkomen (wat ook bijna het geval was toen ze in de ruimte werd geblazen na een aanval), maar dat is dus niet het geval (misschien ook wel als eerbetoon). Daarom ben ik ook wel enigszins benieuwd hoe men dit gaat oplossen in een nieuw deel en een nieuw deel

Waarschijnlijk in een niet- veelzeggende mededeling, zoals dat ook bij het sneuvelen van Admiraal Ackbar gebeurde.

avatar van dolfg

dolfg

@woland: StarWars zit al vanaf dag 1 stampvol met rare en idiote beesten en figuren. Het is een beetje het trademark van de hele saga.
Used space met een vergaarbak van vergane glorie en geschifte types.

Het zal voor velen als een schok komen maar de oeverloze berg kritiek op TLJ is vergelijkbaar met de oeverloze kritiek op TESB.
Daar klopte namelijk ook geen hol van, en die George Lucas was een commerciële hond met zijn idiote idee om Darth Vader ineens de vader van Luke te maken, beetje goedkoop scoren vonden de echte fans het.
Jaja, iedere film wordt ongevraagd voorzien van ontelbaar veel echte fans die voor je het weet je hele saga overnemen met hun geschifte theorieën en superioriteitsgevoel.

Las zelfs dat het publiek in de USA gewaarschuwd wordt dat er een moment van stilte in de film zit de onbetaalbaar mooie lightspeed aanval van the Rebellion op de starfleet en de perfecte keuze van de regisseur om dat in totale stilte te doen, wat een impact! maar dat trekt de gemiddelde bioscoopbezoeker blijkbaar niet, want die denken dat er wat mis is met de geluidsweergave en gaan boos klagen bij de bioscoop eigenaar.
Serieus, dit is het publiek waarvoor je een film maakt? Te simpel en te debiel voor woorden, net als een substantieel deel van het gezeur en gezeik hier op moviemeter.
Disney doet niet met star wars wat ik had verwacht en nu is alles stom aan de film, aan Disney, aan alles. De meest krankzinnige verwijten rollen inmiddels hier over tafel. Goddank komt over twee jaar een einde aan deze martelgang en is de saga eindelijk voorbij.

avatar van Woland

Woland

dolfg schreef:

Da's zeker waar, maar dit is de eerste film dat ik me structureel stoor aan die kinderlijke grapjes die steeds voorbij komen. Natuurlijk zat bijvoorbeeld BB-8 ook in TFA, en natuurlijk zijn er de Ewoks, de Cantina, Ackbar e.d., maar in mijn herinnering speelde dit soort humor een veel kleinere rol daar. In ieder geval in TFA en Rogue One die ik relatief recent heb gezien.

deze vandaag gezien en ik vind de film beter dan verwacht verhaal wordt op een vrij onverwachte manier voortgezet. Deze is ook een stuk donkerder van toon dan TFA wat mij wel bevalt.Stuk in het casino is ook best geinig vind ik met wel aparte beesten en alien gokkers plus een goede vechtscene en een aantal goede battles en actie en een paar twists en een oude bekende zien we weer terug.Sterke SW film

. Al met al prima vermaakt zeker een herziening waard 4.5

avatar van egelhunter

egelhunter

Had toch wel veel meer verwacht van deze film. Langdradig zeker het gedoe op het eiland met Luke duurde me allemaal te lang. Wel een paar goede vecht en actiescenes. The Force Awakins was echt zoveel beter. Volgende keer weer J.J. Abrams achter de regie?

avatar van horizons

horizons

egelhunter schreef:

Volgende keer weer J.J. Abrams achter de regie?

Ja, is al geregeld.

avatar van sierrra

sierrra

egelhunter schreef:

Volgende keer weer J.J. Abrams achter de regie?

En haal er iemand van de storygroep bij die in de gaten kan houden wat wel en niet kan in het Star Wars universe.

avatar van Donucius

Donucius

dolfg schreef:
Used space met een vergaarbak van vergane glorie en geschifte types.

Je mist een beetje het punt van de hele discussie. Iets is geloofwaardig, omdat het over de grote lijn consistent is gebleven. Als je zegt dat iemand opgestraald kan worden (Star Trek) en houdt die consistentie 10 delen lang vol, dan geloven mensen dat ondanks hoe knullig of onrealistisch/ongeloofwaardig het in de realiteit ook klinkt. Consistentie is key, zo ook in het vertellen van "bullshit". Met consistentie kan je iets ongeloofwaardigs geloofwaardig maken binnen een fictieve wereld. Nu is de geloofwaardigheid bij Star Wars merendeels al door Lucas bepaald. Er zijn binnen het Star Wars Universum al een aantal randvoorwaarden die de geloofwaardigheid van de hele Saga waarborgen. Ga je hier aan klungelen dan begeef je je op dun ijs en staat de geloofwaardigheid van de hele Saga in het geding; in ieder geval dingen die je in de eerdere delen hebt lopen vertellen, de fundamenten.

Dat mensen dit zien als creativiteit vind ik te gemakkelijk. Het is juist een hele sterke indicator van gebrek aan creativiteit. Waarom denk je dat in de vorige acht delen niemand de consistentie heeft gebroken? Je breekt een "wet" of consistentie enkel, omdat je niet weet hoe je je binnen deze "wetten" kunt bewegen. Je begrijpt niet hoe je creatief kunt zijn binnen de gestelde scope. Grenzen zijn niet de limiterende factor van creativiteit. Het menselijk brein is dat. (In dit geval de scriptschrijver).

De metadata van de user ratings op bijv. een IMDB geven een aardig goed beeld van de spreiding van de doelgroepen en wie de groepen zijn die deze film hoog waarderen. Hierbij spelen geslacht en leeftijd een cruciale rol. Je kunt je eigen conclusies hierover trekken, maar voor mij is het vrij duidelijk wie het cijfer omhoog krikt en waarom.

Dat gezegd hebbende vind ik dit persoonlijk ook niet een enorm slechte film of iets dergelijks, alleen een negatief verrassende die zich niet genoeg houdt aan de 'regeltjes' binnen het SWU. Het zegt mij al genoeg wanneer een Rogue One meer voldoet aan deze regeltjes dan een TLJ, terwijl RO niet eens een SW deel is. TLJ is meer een aflevering van een soapserie die zich toevallig binnen het SWU afspeelt met hier en daar een paar vertrouwde SW karakters. Hoe jij soapseries kijkt weet ik niet, maar ik kijk in ieder geval graag naar één die consistent is...

avatar van Corran

Corran

Donucius schreef:

Dit wijkt echt dermate weinig af van die regeltjes dat het eigenlijk zonder al te veel moeite in het bestaande keurslijf blijft passen.

De paniekerige afwijzing op zo'n minimale koerswijziging vind ik niet meteen een goed teken voor bereidwilligheid tot innovatie bij een bepaald segment van de SW-fans. Die moeten dan maar eindeloos blijven kijken naar de bestaande films.

IH88

Donucius Je hebt waarschijnlijk nog nooit van midi-chlorians gehoord? George Lucas is zelf met zijn eigen spelregels gaan spelen. Dus dat je Johnson verwijt dat hij iets nieuws verzint mbt de Force vind ik wat makkelijk. Consistent is Star Wars nooit geweest, de prequels brachten ook allemaal nieuwe dingen die we nog niet wisten.

avatar van sierrra

sierrra

Midi-Chlorians zijn tot nu toe de enige verklaring waarom de ene persoon veel stronger is in the force dan de ander...

sierrra schreef:

Dat is niet helemaal waar. Volgens mij zegt Obi-Wan in The Phantom Menace dat Anakin zelfs meer midi-chlorians heeft dan Yoda. En laten we eerlijk zijn, Yoda zou Anakin/Darth Vader makkelijk verslaan in een lightsaber battle. Veel midi-chlorians hoeft niet gelijk in te houden dat je sterker in de Force bent.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

IH88 schreef:

Yoda heeft dan ook ruim 850 jaar ervaring. Anakin zou uiteindelijk sterker zijn geworden, alleen als Darth Vader in dat pak heeft hij zijn potentieel nooit meer waar kunnen maken. Ook Luke was uiteindelijk sterker dan Vader.

avatar van J.Ch.

J.Ch.

Dat niemand nog over midi-chlorians is begonnen als verklaring voor het feit dat Rey The Force zo snel onder de knie heeft!

avatar van baspls

baspls

mjk87 schreef:

Ook Luke was uiteindelijk sterker dan Vader.

Ik denk toch dat het wel behoorlijk meespeelde dat Luke zijn zus wilde verdedigen en dat Vader niet bereid was zijn zoon kwaad te doen.

mjk87 schreef:

Ja, maar zijn midi-chlorians niet erfelijk overdraagbaar . Alhoewel Lucas in 1983 nog niet over midi-chlorians had gedroomd waarschijnlijk. Wat weer laat zien hoe 'consistent' Star Wars is. Met midi-chlorians kun je wel alles verklaren inderdaad. Zelfs Mary Poppins Leia. Want de Skywalkers zijn de sterkste jedi's die ooit hebben geleefd...

bunkerspace battlefailuredefeatvervolggoed tegen kwaadimaxruimte-operastormtroopermilitary operation walt disneydisneystarwarsstar wars absurdbitterbold