• 9.379.403 stemmen

Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (2017)

Sciencefiction / Fantasy | 150 minuten

Genre: Sciencefiction / Fantasy

Alternatieve titels: Star Wars: The Last Jedi / Star Wars: Episode VIII

Geregisseerd door: Rian Johnson

Met onder meer: Daisy Ridley, John Boyega en Mark Hamill

Releasedatum: 13 december 2017

Plot Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi

"Let the Past Die"

Terwijl ze haar eerste stappen heeft gezet in een grote wereld, gaat Rey verder op haar epische reis met Finn, Poe en Luke Skywalker in het volgende hoofdstuk van de saga. Rey gaat in de leer bij Luke Skywalker op Ahch-To. Luke moet ondertussen afrekenen met een geloofscrisis. Ondertussen bereidt het verzet zich voor op de komende strijd met The First Order en brengt ze naar nieuwe plaatsen in het sterrenstelsel, waaronder een casinostad waar de bovenklasse zich bevindt.

avatar van bart007bond

bart007bond

Ah. Benicio del Toro.

Dacht al, waar ken ik je van.

Leuke popcorn film.

Leuke bijfiguurtjes.

De vogels en de Cleaners en c3po en die bal

Knap dat ze Karakter krijgen.

Acteerwerk is soms matig.

Show word gestolen door Chewbacca.

Muziek geweldig.

Rey is een mooie actrice maar ze mag wat acteerlessen nemen.

Kortom goede star wars al blijft het origineel onovertroffen.

avatar van Bla

Bla

De verandering van regie doet de reeks weinig goeds. Veel grappen die niet aanslaan, een aantal onverklaarbare plotholes (hoe is Finn het ene moment vlak bij 'the ramming canon' en het volgende weer terug in de basis?), en het gebrek aan uitleg/achtergrond (wie is Snoke, en waar komt hij vandaan?) maken dat ik de film maximaal 2 sterren kan geven. Ondanks de geweldige feel van de oude trilogie (episode 4, 5 en 6), kun je wel merken dat een franchise als deze visueel beter tot zijn recht komt in de huidige tijd met al haar technische hoogstandjes.

avatar van FlorisV

FlorisV

De film vandaag voor de tweede keer bekeken. Ik hoefde minder op het plot te letten. Kon echt genieten, nog meer dan de eerste keer. En wederom het acteren van Driver en Hammill was om van te smullen. Deze mannen hebben hun hart en ziel er in gestopt en weten iets toe te voegen aan personages waar toch hier en daar wat aan ontbreekt. Klasse.

Daisy Ridley was dit keer iets vlakker, maar verder prima, net als John Boyega. Niet meer het sprankelend frisse van de eerste maar dat komt ook door het verhaal. Ik blijf de spiegelscene van Rey nietszeggend vinden. Verder bleef de confrontatie tussen haar en Kylo wel gaaf net als die met Snoke. Blijft indrukwekkend hoe ontzettend lelijk die kop van Snoke is...

Rose bleef echt de Jar Jar Binks van TLJ. Overbodig EN vervelend. Nu niet door slapstick, maar door politiek correct gedram.

Wat verder het meest bleef verbazen was het volslagen absurde gedrag van Admiraal Holdo. En Laura Dern vond ik vroeger best een stuk maar dan heb je het over 20 jaar terug...vergane glorie helaas.

Ook ietwat vreemd: Poe Dameron heeft het op een gegeven moment over een "big-ass door". Alsof het een Michael Bay film is die zich in het heden afspeelt...past echt niet!

Al met al toch een ruime voldoende door acteerwerk, het visuele en de vele onverwachte wendingen in het plot (dat de nodige problemen heeft maar OK).

avatar van FlorisV

FlorisV

J.Ch. schreef:

Dat niemand nog over midi-chlorians is begonnen als verklaring voor het feit dat Rey The Force zo snel onder de knie heeft!

Nog veel sneller dan Anakin, die veel training kreeg en een uitzonderlijk hoog gehalte had.

Overigens:

-is dit voor vele fans een van de meest gehate toevoegingen van George Lucas aan Star Wars;

-was het misschien ook maar een achterhaald idee van Qui-Gon Jinn en zijn de midi-chlorians eerder gevolg dan oorzaak;

-wat force-gevoeligheid een meer toegankelijk iets maakt in plaats van een erfelijk, elitair ding.

De beste verklaring voor de uitzonderlijke gaven van Rey is het doorslaan van JJ Abrams in het creeeren van een sterk vrouwelijk karakter, in die mate dat ze te sterk werd om nog geloofwaardig te zijn en dat lag niet enkel aan de plotselinge bekwaamheid met de force maar ook vele andere eigenschapen zoals superpiloot en supertechneut.

Ik moet wel zeggen dat het karakter Rey in dat opzicht veel gebalanceerder was in deze film en geen Mary Sue meer. Tegelijkertijd liet het plot de kans om de uitzonderlijke plotselinge vaardigheden van Rey te verklaren liggen. Ze hadden bijvoorbeeld een achtergrond verhaal kunnen bedenken met een uitgewist verleden als Jedi of Padawan.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Na wat opgevangen te hebben dat Mark Hamill best pissig is vanwege de manier hoe Luke Skywalker hier wordt neergezet. En dan blijken er ook nog veel fans zwaar teleurgesteld te zijn in de complete film. Ik kan mij deze commotie heel goed voorstellen. Maar ik heb toch echt een goede Star Wars film zitten kijken! Het liefst geef ik 4 sterren, want wanneer de film gaat over waar het over zou moeten gaan, is de film ijzersterk.

Helaas moet de film weer is 2,5 uur duren waardoor je toch weer te maken krijgt met overbodige shit. Dat hele gedoe met Benicio del Toro had mij gestolen kunnen worden. Hier besteed de film uiteindelijk toch wel een minuut of 20 aan. Star Wars is niet meer zo cartoony zoals Episode 1, 2 en 3 (al was episode 3 gelukkig best duister), maar hierdoor zijn er een aantal scènes wat misplaatst en alsnog cartoony. En wanneer Finn op het punt staat om geëxecuteerd te worden vliegt een schip van de rebellen op lightspeed dwars door het enorme schip van het keizerrijk heen. Fantastisch in beeld gebracht!! Terwijl Finn samen met zn nieuwe vriendinnetje dus geëxecuteerd moeten worden staan er honderden Stormtroopers bij. Maar daarna is er werkelijk geen 1 meer over! Alleen Finn en zn nieuwe chick overleven het. Ja, en Captain Phasma dan. En waarom vertelde ze nou niet gewoon meteen wat ze van plan waren wanneer ze stiekem naar die verlaten rebellenbasis gaan. Nee, eerst muiterij en pas als het helemaal uit de hand loopt, komt Leia het even uitleggen. Holdo was gewoon op de hoogte namelijk. Ik hou niet van dit soort slordigheidjes.

Toch ben ik erg tevreden met hoe het hoofdverhaal zich ontwikkeld heeft. En daarbij kreeg ik echt vaak dat Star Wars gevoel. TFA deed dat een beetje, maar dit is voor mij weer echt Star Wars! Maar helaas net geen 4 sterren.

Ik hou het op een 7,5 ... 3,5*

avatar van ichi

ichi

ach ja... easy on the eyes. En Hamill zit op Skellig, een oud kloostereiland bij de Ierse kust - zie ook het einde van Herz aus Glas van Werner Herzog. Mooie, treffende locatie. Driver is erg goed.

avatar van knusse stoel

knusse stoel

Sorry voor de fans en trek het je niet aan: 'voor ons is dit niets, we hebben ruim 100 minuten gekeken en snapten er niets maar dan ook niets van. Het is ook deels vervolg".

Tot grote ramp viel de schrijver ook nog enigszins in de slaap.

Een kleine 4 kenmerkt onze waardering. Zal best een heel goede film zijn voor velen maar niets voor ons.

avatar van AC1

AC1

ichi schreef:

Ik dacht dat Star Wars zich afspeelde ergens in een verre galaxie en niet in Ierland.

avatar van sierrra

sierrra

AC1 schreef:

Dit is ook geen echte Star Wars film maar een egotrip van Rian Johnson.

avatar van filmkul

filmkul

Toch weer een sterke episode. De hoofdlijn van het verhaal is niet zo sterk en niet altijd even logisch. Het subplot is echter een stuk interessanter en wordt fraai uitgewerkt door Johnson. De actiescenes zien er weer spectaculair uit, hoewel sommige actiescenes best wat langer hadden mogen duren. Het lightsaber gevecht met de Praetorian Guards springt er boven uit. De scène op Canto Bight is een stuk minder en had er best uitgesloopt mogen worden. Verder vliegt de film voorbij en word je van minuut tot minuut vermaakt met fraaie gedetailleerde beelden en uitstekende special effects. 3.5/4.0

avatar van bobbee

bobbee

Misschien wel de zwakste aflevering in een wisselvallige reeks. Wat me het meest stoort is het amateurisme. De regie, de montage en de storyline zijn van een C film niveau. Wat overeind blijft zijn de personages van Kylo en Ray en hun onderlinge gesprekken. De rest gaat ten onder aan karaktermoord. Disney heeft een kinderfilm gemaakt met simpel te vatten personages en scenes die nergens beklijven. Wie de fans hierna nog tevreden wil stellen moet een heel bijzondere film maken.

avatar van horizons

horizons

Alsof de originele trilogie geen simpel te vatten personages had.

avatar van Henry Spencer

Henry Spencer

Stijgt wat mij betreft toch boven de middelmaat uit. Uiteraard visueel en technisch goed gemaakt, maar wat me vooral blij maakt is dat er trouw gebleven wordt aan de sfeer en filosofie van Star Wars. Het blijft een space saga met sprookjesachtige en licht spirituele toets en dat is wat Star Wars altijd uniek heeft gemaakt. Ook omdat er niet ingeboet wordt op de menselijkheid en complexiteit van de personages. Uiteraard heeft het ook zijn zwakke kantjes: zoals vaak gezegd wordt, worden veel plotelementen en -verhaalstructuren uit de oude trilogie gerecycleerd, maar niet op zo'n manier dat het een onpersoonlijke, zielloze kopie wordt. De acteurs doen het allemaal wel goed, maar zonder echte uitschieters. Er zit wel meeslepend drama in, maar het blijft misschien nog net te 'veilig', m.a.w. je voelt wel dat het niet echt heel slecht zal aflopen en dat de helden het wel zullen halen, hoewelhet duidelijk wordt dat de 'oude garde' stilaan de fakkel definitief aan het doorgeven is: Han Solo, Luke Skywalker, Leia, Admiraal Ackbar zijn nu verdwenen. Gaan R2D2, C3PO en Chewbacca blijven? De nieuwe acteurs doen echt hun best, maar kunnen misschien nog wat groeien in hun rol. Dat zou nog mooi zijn...

avatar van hoffhaan

hoffhaan

Prima film om te kijken. Niet bijzonder weinig diepgang. Visueel sterk. Wel minder als de andere starwars films. 3.5

avatar van surfguy

surfguy

Vandaag naar 4dx Star Wars. Zijn er al mensen geweest? Zal morgen review plaatsen!

avatar van bobbee

bobbee

Voor het zien van deze kritiek had ik nog een genereuze 3 sterren in gedachten. Maar daarna moest ik wel toegeven dat TLJ gewoon een slechte film is. Zie hier alle plotholes en achterlijke beslissingen die in de film worden genomen. Zet de regisseur die duidelijk blijkt geeft van onkunde snel aan de kant zodat er nog iets is om naar uit te kijken voor de allerlaatste film. Star Wars: The Last Jedi: An Unbridled Rage - YouTube

bobbee schreef:

Zeg anders zelf even wat de plotholes zijn, hoef ik niet wéér een youtubefilmpje door te worstelen.

avatar van RuudC

RuudC

Wat ben jij vermoeiend zeg.

avatar van Henry Spencer

Henry Spencer

bobbee schreef:

Voor het zien van deze kritiek had ik nog een genereuze 3 sterren in gedachten, maar daarna moest ik wel toegeven dat TLJ gewoon een slechte film is. Zie hier alle plotholes en achterlijke beslissingen die in de film worden genomen. Zet de regisseur die duidelijk blijkt geeft van onkunde snel aan de kant zodat er nog iets is om naar uit te kijken voor de allerlaatste film. Star Wars: The Last Jedi: An Unbridled Rage - YouTube

Plotholes zijn een minpunt, maar dat is toch niet het enige waar je een film op beoordeelt. Dan zouden de meeste fantasieverhalen, sprookjes enz. niks meer waard zijn. Er komt altijd een zekere mate en vorm van magie aan te pas. Het wordt natuurlijk onsamenhangend en moeilijk genietbaar als er niks meer logisch is.

Ik geef 'm ook niet de volle pot, maar ik vind 'm op veel andere terreinen best mooi en genietbaar, dus toch wel boven de middelmaat.

avatar van IH88

IH88

Ik zou me niet zo snel laten beïnvloeden door een YouTube halve gare die geen zin kan beginnen of eindigen zonder het woordje 'fuck' te gebruiken. En waarschijnlijk iets te veel Scorsese films heeft gekeken. Maar dat ben ik...

avatar van Martijnnn

Martijnnn

bobbee schreef:

De Star Wars films zijn altijd al familie films geweest. Bovendien is dit de eerste Star Wars films waarin de karakters niet heel zwart wit zijn.

avatar van RuudC

RuudC

Luke, Han Solo, Darth Vader, Lando Calrissian... allemaal figuren die niet zwart-wit zijn

Graaf Machine

Luke is inderdaad niet zwart-wit, Luke is wit-wit. De goedheid zelve.

avatar van sierrra

sierrra

Toch Jedi nog maar eens kijken dan...

Graaf Machine

Misschien beter zeggen wat je bedoelt, in plaats van interessant in raadselen te praten.

Luke is goed, Han Solo is goed, Darth Vader is slecht tot het allerlaatste moment waarin hij goed wordt, en Calrissian is een bijfiguur.

avatar van surfguy

surfguy

Ok kom net uit de 4DX bioscoop.......en ben letterlijk van mijn stoel geblazen. Wat een heerlijke extra dimensie tijdens het filmkijken. Dikke setup langs de wanden om de effecten de zaal in te knallen. Windvlagen, regenspetters, zoemende lightsabers langs me oren (door de wind techniek verwerkt in de hoofdleuning ter hoogte van je oren) en bewegende stoelen. De actie was hierdoor extra intens. Damn moet echt even bijkomen wat vet!!! Het verhaal was van begin tot eind top. Als liefhebber was het genieten. The last Jedi is in combinatie met 4DX een top attractie, op en top Star Wars! Dikke 5 sterren.

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Wat een heerlijke popcorn-film is dit geworden! Wat een spektakel, wat een effecten. Ik ben "best wel" een Star Wars-fan, maar niet dat ik alles ga uitpluizen en hoe steekt dit in elkaar en wie is dat ook alweer? Misschien dat het voor de die-hard-fans niet allemaal klopt, maar ik vond het een geweldig vervolg op de vorige films. Heb me ook rot gelachen om die kleine beestjes, maar vooral om dat opera-zangeresje wat twee seconden in beeld is. Zeer vermakelijk, zeer vakkundig gemaakt met lekker veel tempo en natuurlijk de prachtige muziek van John Williams! 4 *

avatar van baspls

baspls

Graaf Machine schreef:

Luke is ongeduldig en kiest zijn vrienden voor de Jedi-code. Han Solo is een criminele smokkelaar die doodleuk Greedo overhoop schiet, maar hij raakt bevriend met Luke en Leia en steunt hen ondanks alles toch nog. Darth Vader was een held, daarna een duivelse misdadiger om vervolgens toch nog voor zijn zoon te kizen. Calrissian is Han's oude vriend maar heeft toch baad bij het Keizerrijk als vriend...

Geen zwart-wit personages dus, zoals jij voorhoud.

baspls schreef:

Geen zwart-wit personages dus, zoals jij voorhoud.

Ongeduld is niet slecht. Han smokkelt (maar in de film is hij meteen toch wel goed, behalve dat hij zijn hachie probeert te redden tegen Greedo, maar hachie redden is ook niet slecht), maar vecht tegen de gemenerikken, Darth Vader is in en in slecht tot de goede Luke hem overhaalt op het eind van zijn leven goed te worden. Calrissian is een bijfiguur. Leia is de goedste der goeien.

Gewoon zwart/wit personages.

bunkerspace battlefailuredefeatvervolggoed tegen kwaadimaxruimte-operastormtroopermilitary operation walt disneydisneystarwarsstar wars absurdbitterbold