• 9.379.780 stemmen

Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (2017)

Sciencefiction / Fantasy | 150 minuten

Genre: Sciencefiction / Fantasy

Alternatieve titels: Star Wars: The Last Jedi / Star Wars: Episode VIII

Geregisseerd door: Rian Johnson

Met onder meer: Daisy Ridley, John Boyega en Mark Hamill

Releasedatum: 13 december 2017

Plot Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi

"Let the Past Die"

Terwijl ze haar eerste stappen heeft gezet in een grote wereld, gaat Rey verder op haar epische reis met Finn, Poe en Luke Skywalker in het volgende hoofdstuk van de saga. Rey gaat in de leer bij Luke Skywalker op Ahch-To. Luke moet ondertussen afrekenen met een geloofscrisis. Ondertussen bereidt het verzet zich voor op de komende strijd met The First Order en brengt ze naar nieuwe plaatsen in het sterrenstelsel, waaronder een casinostad waar de bovenklasse zich bevindt.

De beste Star Wars film ooit gemaakt! Een spectakel om te kijken ❤.

avatar van alexander75

alexander75

Met stip de minste van de hele reeks.

avatar van Thomas83

Thomas83

Na de eerste minuten dacht ik dat dit mogelijk de beste film van het jaar zou kunnen zijn. De film begint direct spectaculair en het is echt een kick om de vertrouwde muziek en het gebrul van de TIE fighters te horen. Ook de hereniging met de inmiddels vertrouwde personages uit The Force is zo enorm fijn. Ze splitsen ook snel op wat ik eigenlijk altijd wel fijn en bevorderlijk voor het tempo in dit soort epische films vind.

Maar dan... Te veel lolligheden (daar zijn C-3PO en R2-D2 al voor). Leia zwevend door de ruimte. Rey zwevend naar Snoke. Laura Dern die opeens opduikt, met paars nog wel, om een dom plotlijntje rond Poe Damerons muiterij te brengen. De gokplaneet en al die onzin over dat zendertje. De overbodigheid van Rose Tico en Yoda. Een stotterende Del Toro. Ewoks 2.0. Het zorgt allemaal voor plotselinge stagnatie en onnodige afleiding na zo'n flitsende opening.

Het is zo zonde, want leuke personages sneeuwen er door onder. Ik vond het al zo jammer omdat een zalig aan de film beginnende Gleeson (was hij in TFA zo leuk?), maar erger nog is dat het ook ten koste gaat van personages als Rey en Finn. Hamill verraste me echt positief, maar ik vond het gedoe met de training van Rey en Lukes innerlijke conflicten eigenlijk niet zo overtuigend uitgewerkt. Ook de innerlijke conflicten van Kylo Ren niet (hij blijft toch meer een mokkende puber dan een tragisch of dreigend personage).

Dit had de kern van de film moeten zijn, maar het wordt het gewoon nooit helemaal. Ik weet ook niet helemaal wat ik nou moet denken van telepathische communicatie tussen Rey en Kylo Ren. Ik vind het eigenlijk meer een goedkoop en wat slecht uitgedacht middel om de twee met elkaar in contact te brengen. Misschien had het kunnen werken, in theorie klinkt het interessant, maar dan had het op een leukere manier gevisualiseerd moeten worden

De film ziet er natuurlijk regelmatig prachtig uit, maar ik ben in The Force Awakens en ook Rogue One toch wat meer weggeblazen eigenlijk. Ik zag nu ook duidelijk wat meer computereffecten dan in elk geval in TFA. De meeste visuele hoogtepunten zitten wel op het einde uiteindelijk, waar de film weer wat opleeft.

Wel wat jammer dat je net wat te vaak op een triomfantelijke of emotioneel klinkende manier het bekende Star Wars-deuntje hoort, waardoor het op een belangrijk moment als de terugkeer van Luke niet de maximale impact meer heeft. De film bevat wel een zelfopoffering of wat te veel, maar die van Luke is absoluut kippenvel door de uitwerking. Misschien wel het hoogtepunt van de film voor mij. 3.5*.

Graaf Machine schreef:

Ongeduld is niet slecht. Han smokkelt (maar in de film is hij meteen toch wel goed, behalve dat hij zijn hachie probeert te redden tegen Greedo, maar hachie redden is ook niet slecht), maar vecht tegen de gemenerikken, Darth Vader is in en in slecht tot de goede Luke hem overhaalt op het eind van zijn leven goed te worden. Calrissian is een bijfiguur. Leia is de goedste der goeien.

Gewoon zwart/wit personages.

Je snapt er niks van. Zwart/witpersonages zijn extreem goed of extreem slecht. Lord Of the Rings is daar een mooi voorbeeld van (puur goed vs kwaad). In Star wars vind je ze ook wel, maar dan vooral in de hoek van de jedi en sith. Iedere eigenschap die niet strookt met goed- of kwaadaardigheid zorgt voor grijstinten. Daarom is Han Solo een grijs karakter. In principe goed, maar hij is erg egoïstisch, is een smokkelaar, werkte voor een mafiosi en werkt vooral voor geld. Darth Vader worstelt enkele films met zijn innerlijke strijd tussen goed en kwaad, Luke krijgt van Yoda een complete opsomming over waarom hij eigenlijk geen jedi kan worden (negatieve emoties, dus grijs). Lando is een verrader en daarom al niet puur goed.

avatar van horizons

horizons

Grappig hoe zwart/wit jij de grijze karakters nu voorstelt waardoor ze nog meer zwart/wit lijken voor mij.

Lando is uiteindelijk geen verader maar in begin slachtoffer van situatie en daarna verraad hij Darth Vader door de goeden te helpen. Zijn karakter was altijd goed. Net als dat van Han Solo. En Luke.

RuudC

Lando levert de belangrijkste mensen van de rebellion uit aan Darth Vader. Dat zou een puur goed karakter nooit doen. Had hij trouwens ook geen verleden als smokkelaar en noemde Han Solo hem geen scumbag? Verder lever je geen enkele argumentatie.

RuudC schreef:

Gaat Star Wars over economische delicten? Nee toch ? Dat Han een smokkelaar en een vrijbuiter is maken hem helemaal niet grijs. Vanaf het moment dat hij geintroduceerd wordt bij de helden helpt hij de helden. Ja, eerst voor geld, zijn schoorsteen moet ook roken, maar binnen no time is zijn goede inborst duidelijk. Niemand die Star Wars kijkt twijfelt een moment aan Han. En daar hebben we Calrissian ook weer. Een bijfiguur die verder geen rol speelt in de reeks. En Luke kan een opsomming van hier tot ginder krijgen van die groene, maar uiteindelijk wordt hij gewoon een Jedi, en blijft hij de goedheid zelve.
Misschien iets minder diepgang in de karakters willen zoeken, alle belangrijke karakters zijn gewoon zwart/wit. Zelfs Darth Vader, die is eerst heel slecht en dan opeens heel goed.

RuudC

Vind je dan dat, zoals Martijn verantwoordelijk is voor deze discussie, de nieuwe personages minder zwart-wit zijn?

avatar van the new guy

the new guy

RuudC schreef:

Lando is onder druk gezet om ze uit te leveren, om ze bij de eerst volgende mogelijkheid weer te bevrijden.

avatar van AC1

AC1

Luke en Leia zouden niet zwichten onder druk. Lando deed precies hetzelfde als Han solo in A New Hope: De egoïst dacht eerst aan zichzelf om dan vervolgens toch "The right thing" te doen. Bij hen zit er wel degelijk een duiveltje op de schouder. Het antwoord is dus 'grijs'.

avatar van legian

legian

Heb de film gisteren voor een tweede keer gezien en ga toch een halfje eraf halen. Dat komt voornamelijk omdat er een aantal onderdelen van de film zijn die blijven storen. Ten eerste de schijnbare dood van Leia die compleet niets toevoegt en haar reduceert tot nutteloze schermvulling. Het doet de film, het personage, de oudere films en de fans teniet en voelt als een grote fuck you naar iedereen.

Daarnaast is Holdo het meest domme personage wat er te bedenken valt. Ik zou als rebel overlopen naar de First Order als zij mijn leidinggevende zou zijn. Ze verkeren in een gedoemde positie en dan gaat zij een slap verhaal over hoop houden wat het vooruitzicht van de situatie nog hopelozer maakt dan dat het al was. Als daarna gevraagd wordt of er een plan is dan gaat ze of boos tekeer of zwijgt ze. Zelfs Poe was met zijn 'blow shit up' attitude nog een betere leider geweest. Holdo is er eigenhandig verantwoordelijk voor dat er van de 400 mensen op dat schip maar een handjevol in de Falcon overblijft.
Daarnaast is de achtervolging niet alleen ongelofelijk saai maar ook ongelofelijk onlogisch. De schepen zijn sneller maar lopen niet uit. Ze vallen compleet stil als de brandstof op is. Brandstof ? wtf. De First Order kan schijnbaar geen andere schepen inroepen of gebruik maken van kleinere of snellere schepen. En waarom splitsen ze niet op als ze weten dat er maar een schip gevolgd wordt? Dan wordt een van de drie schepen gepakt terwijl de andere twee kunnen vluchten. Tel daar Holdo bij op en de basis voor de film is tevens het meest idiote en saaie deel van de film. Canto Bight is nog interessanter.

Toch doet de film ook dingen erg goed. Luke bevind zich op een interessante plek en wordt goed neergezet. Daarnaast zijn de ontwikkelingen van Kylo en Rey misschien wel de beste van de hele saga. Voornamelijk Driver als Kylo weet te imponeren als getroebleerd personage. Daarnaast ziet de film er bij momenten prachtig uit, voornamelijk het laatste deel is indrukwekkend om te zien.

Uiteindelijk weet de film weer ontzettend te vermaken maar kan het niet het mysterie, de vragen en de kwaliteit van The Force Awakens voorzetten. Tegelijkertijd vallen eerdere kritiekpunten zoals de humor en nieuwe personages minder erg bij een herziening waardoor het plezier toeneemt. Het is niet de beste uit de reeks maar ook zeker niet de slechtste.

Ik ben trouwens best benieuwd wat Johnson kan leveren als hij naast het midden deel ook een begin en afsluiting mag maken.

Zeker een vermakelijke film.
In het begin beetje teveel humor en sommige scènes niet echt lekker geloofwaardig over. Zoals bijvoorbeeld Leila die rondzweeft in de ruimte en ineens ook over de force lijkt te beschikken.

Maar aan de andere kant. Veel verrassende onverwachte gebeurtenissen en erg mooie gevechten in mooie omgevingen. Vooral het eindgevecht met Obi Wan.

avatar van Maarten0402

Maarten0402

Obi Wan zit allang niet meer in Star Wars na Return of The Jedi. Ik weet niet welke film je gekeken hebt?

wood23

Hele gave film heb mij er erg mee vermaakt ik hoop dat hij ooit zo op dvd uitkomt: Graphic Design: 2000s The Last Jedi dvd cover WIP by tk4398 on DeviantArt

avatar van IH88

IH88

Ik mis toch wel Kylo Ren .

Ja daar heb je een punt haha ik snap zelf niet waarom ze bij deze en the force awakens de romeinse cijfers hebben weggelaten je ziet ze alleen tijdens de openingsscene.

avatar van Kondoro

Kondoro

wood23 schreef:

Ik denk dat, dat zo langzamerhand wel ingeburgerd is in de Saga.

avatar van IH88

IH88

Wat vond jij van deze film?

Pagina 10, gelijk bovenaan. Ik moet hem nog wel een keer herzien, want de eerste kijkbeurt was in een zaal vol Star Wars fans en lightsabers. Kan je beoordeling beïnvloeden .

IH88 schreef:

Oh ja tuurlijk duh haha had ik zelf ook wel kunnen opzoeken.

avatar van Starscream

Starscream

Mikemiglerafsof schreef:
Zeker een vermakelijke film.

Omg!

RuudC schreef:

Kylo Ren in elk geval. Ook Luke is wat minder wit geworden, hoewel niet veel. Finn lijkt zwart/wit vanwege zijn aanvankelijke lafheid, zowel in deze film als in episode 7, en dan eindigen als een held die zichzelf wil opofferen. Ook Holdo (of hoe heet ze) is voor mij een beetje fout. Maar echt zwart wit, dat is hooguit die Benicio Del Toro. Star Wars is ook geen saga die ruimte biedt aan echt zwart/witte personages, het is een avontuurlijk drama waarin weinig oog voor nuances is. Gewoon lekker vermaak, meer niet.
Ik denk overigens dat ons verschil van mening niet zit in hoe zwart/wit de personages zijn, maar in een verschil in opvatting van het begrip zwart/wit. Lafheid, overmoedigheid, domheid, ongeduld etc. zijn voor mij niet echt slechte eigenschappen, en maken een personage niet zwarter.

avatar van baspls

baspls

Graaf Machine schreef:

Volgens mij begrijp jij de term dan gewoon niet. Een 100% wit personage kan nooit laf zijn of ongeduldig. Denk aan helden uit ridderromans of sprookjes...

avatar van clubsport

clubsport

baspls schreef:

2 dimensionaal wit of 100 % wit een engel met alleen maar goede eigenschappen

2 demensionaal zwart de duivel puur slecht

dat is dus geen opvatting van het begrip zwart wit dat is dus de defenitie van het begrip zwart wit

[quote]baspls schreef:

Volgens mij begrijp jij de term dan gewoon niet. /quote]

Nou fijn dan. doei.

clubsport schreef:

2 dimensionaal wit of 100 % wit een engel met alleen maar goede eigenschappen

2 demensionaal zwart de duivel puur slecht

Jedi vs sith. Zo moeilijk is het toch niet?

avatar van finalman

finalman

Ter info: op IMDB scoort Revenge of the Sith beter: 7,6/10 met 588.092 stemmen in vergelijking met The Last Jedi, 7,5/10 met 277.771 stemmen.

Ik verwacht dat TLJ nog zal zakken tot circa 7/10.

avatar van horizons

horizons

finalman schreef:

Ik verwacht dat TLJ nog zal zakken tot circa 7/10.

Dus?

Revenge of the Sith hoort bij de vier beste star wars films.

avatar van clubsport

clubsport

horizons schreef:

Dus?

Revenge of the Sith hoort bij de vier beste star wars films.

Dat is een meesterwerk in vergelijking met dit sjw verhaaltje

bunkerspace battlefailuredefeatvervolggoed tegen kwaadimaxruimte-operastormtroopermilitary operation walt disneydisneystarwarsstar wars absurdbitterbold