• 9.382.042 stemmen

Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (2017)

Sciencefiction / Fantasy | 150 minuten

Genre: Sciencefiction / Fantasy

Alternatieve titels: Star Wars: The Last Jedi / Star Wars: Episode VIII

Geregisseerd door: Rian Johnson

Met onder meer: Daisy Ridley, John Boyega en Mark Hamill

Releasedatum: 13 december 2017

Plot Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi

"Let the Past Die"

Terwijl ze haar eerste stappen heeft gezet in een grote wereld, gaat Rey verder op haar epische reis met Finn, Poe en Luke Skywalker in het volgende hoofdstuk van de saga. Rey gaat in de leer bij Luke Skywalker op Ahch-To. Luke moet ondertussen afrekenen met een geloofscrisis. Ondertussen bereidt het verzet zich voor op de komende strijd met The First Order en brengt ze naar nieuwe plaatsen in het sterrenstelsel, waaronder een casinostad waar de bovenklasse zich bevindt.

avatar van moviemeneer

moviemeneer

Star Wars: The Last Jedi is een ware mislukking. Van een samengeraapt en infantiel samengeraapt plot naar een verbazingwekkend slechte vertolking van 's werelds bekendste Jedi, 'Luke Skywalker'. De film opent slecht, eindigt open en zit vol met onafgemaakte subplots en verhaallijnen.

Iedere keer als er verhaallijnen worden voorgeschoteld waar men als kijker niets om geeft, wacht men alweer op de volgende 'space-battle'. De scenes worden slecht uitgewerkt en karakters kunnen niet in meerdere lagen over iets nadenken.

Star Wars: The Last Jedi is zijn titel niet waard.

avatar van clubsport

clubsport

Mooi Ramon,

Ik denk dat bij veel mensen, inclusief mijzelf je pas later dingen gaat realiseren van wat er allemaal fout gaat en niet klopt, en daarnaast wat voor politieke boodschappen er verborgen zitten. Bij de meeste mensen dringt het denk ik niet eens door, totdat iemand je erop attendeert

Het begon voor mij al fout te gaan toen REY in TFA tegen Finn zei : Don't grab my hand , dat de rollen daarna opzettelijk omgedraaid werden was behoorlijk veelzeggend .

avatar van legian

legian

Graaf Machine schreef:
1 Die bommenwerpers was wel wat idioot, maar toch: in alle Starwarsruimteschepen is een interne zwaartekracht aanwezig, nooit zweven de poppetjes in die ruimteschepen. Dus ook in de bommenwerpers was zwaartekracht aanwezig. Eens de bommen losgelaten zijn en omlaag vallen, blijven ze dus omlaag vallen. Niet gekker dan die reuzepaarden die ATAT heten.

Om daar even aan toe te voegen. Zwaartekracht komt voort uit massa, ofwel alles wat massa heeft heeft een zwaartekracht (ook een mens dus). Hoe groter de massa hoe groter de zwaartekracht. En volgens mij is die Dreadnought ontzettend groot, als je daar boven vliegt en je laat wat naar beneden vallen dan blijven die inderdaad vallen. Daarnaast zag het droppen van die bommen er onwijs tof uit.
Trouwens bommenwerpers zijn helemaal niet nieuw. In de originele zaten Tie bombers.

Ik heb hartelijk gelachen om dit filmpje, wat een frustratie heeft die man. Maar ik ga een poging wagen:
- Hij vindt het vreemd dat er gegeten wordt. Zit ook al gewoon in de aller eerste Star Wars, is niet nieuw.
- Yoda is grappig. Dat was in Empire ook niet anders hoor, toen we hem daar de eerste keer zagen was het ook een grote komedie show van hem.
- Betreffende Leia ben ik het helemaal met hem eens trouwens, precies mijn probleem met het geheel.
- Holdo, inderdaad wat rake punten. Sowieso zijn haar leiderschapskwaliteiten discutabel.
- Hyperspace gebruiken als wapen. Is volgens mij hier ook al eerder behandeld maar het is ongelofelijk veel materiaal wat je in een keer weg gooit. Daarnaast heb een groot schip nodig om dit effect te behalen, die x-wing die hij aanhaalt gaat niet hetzelfde effect behalen. Dat we dit dan nog nooit eerder gezien hebben? Tja ik vondt het ook wat vreemd maar niet volledig onlogisch.
- Ouders van Rey. Lees mijn discussie hier even terug en je krijgt de verschillende invalshoeken te zien
- Dat Luke er anders uitzag is gewoon een stukje mierenneukerij van de bovenste plank. Hij wilt alles van te voren al weten. Die hele scene zat vol met hints dat hij niet letterlijk daar was, dat we dat pas achteraf krijgen maakt het niet direct slecht. Tevens geeft hij ook al aan op dat moment de film zo erg te haten dat ik dat commentaar niet serieus kan nemen.
- De helm van Kylo is direct al stuk. Ontwikkeling van zijn personage? iemand? Nee? oke.... In TFA wilde hij zo graag net als Vader zijn (waar fans ongelofelijk veel kritiek op hadden trouwens) en in deze film ontwikkeld hij zichzelf door en wil hij los staan van Vader (en Snoke). Zo gek is het dus niet dat hij in frustratie zijn helm vernield. Ja die helm was koel maar het was niet het personage zelf zoals bij Vader dat het geval was.
- Snoke. Helemaal waar, hij is hier eigenlijk onnodig gemaakt. Goed voor de ontwikkeling van Kylo slecht voor het mysterie wat in TFA voor Snoke werd opgebouwd.
- Luke. Die man zit echt vast in de gedachte dat Luke nog altijd hetzelfde personage is uit Return of the Jedi. Hij ontwikkeld zich, wil niet opnieuw de hele puinhoop met de sith hebben en wil dat oplossen. Hij bedenkt zich echter, hoewel te laat, dat dit niet de juiste manier is. Zoals Yoda hem hier al leerde, fouten zijn de beste leermeester. Op die manier blijft hij leren, ook nu nog.
-Maz. Ja die voeg totaal niets toe en hij heeft inderdaad een goed punt waarom er dan geen hulp gezocht wordt.

Rayns schreef:
Er zaten gigantisch veel gaten in het plot, slechte humor, de mannen afgeschilderd als randebielen en de vrouwen als wijze sterke dappere wezens. Het is fantastisch dat vrouwen sterkeren rollen krijgen, maar om dan maar de hele film als uithangbord voor feminisme, dierenleed en veganisme te gebruiken. Ik laat de plotgaten achterwege want die zijn genoeg behandeld hier.

Dierenleed geef ik je direct, daarbij doe ik kapitalisme cadeau. Veganisme zie ik echter niet terug? En Feminisme vond ik best meevallen, zowel mannelijke als vrouwelijke personages waren slim of dom bezig.

Generaal Hux die een soort clown vormt, in het ootje genomen in de eerste scène van de film. En dat nadat hij een kwaardige speech bezorgd had in de vorige film en een gigantische badass speelde in de vorige. Hoe groot kan het contrast zijn met de sul die hij nu speelt...
- De film begint zowat met Luke Skywalker die moedermelk opslurpt uit de uiers van een gigantische zeekoe.
- Wookie eet op een gegeven moment een gebraden gevogelte die hij gevangen heeft, waarna de andere gevogelte om de wookie heen staan om in te prenten dat vlees eten slecht is. Rey is in het dagelijkse leven een militante veganist trouwens en dat schuilt ze niet onder stoelen
- Leya die als een soort godin door de ruimte vliegt nadat ze door tie fighters uit een cabine wordt geschoten....
- Fin en Rosé landen op een planeet met een casino, gevolgd door een betoog tegen het kapitalisme, waarin de rijken afgeschilderd worden als oorlogszuchtige hebberige mensen die dieren mishandelen. Finn en rosé bevrijden daarna de dieren, en tot slot haalt rosé het zadel van een dier af met de tekst: Now youre Free its worth it.
- Poe wordt weggezet als een impulsieve randebiel en Leia en die paarsharige actrice spelen de wijze nobele vrouwen. Waarom achterhouden dat het plan was om te ontsnappen en tegelijkertijd Fin en rosé een kans geven.
- Admiraal ackbar, eens een machtige man die complete sterrenschepen bestuurde wordt aan flarden geschoten in een of andere kleine roestbak in een scène van een seconde. En dat terwijl die actrice met paasgekleurde haren waar niemand ooit wat van gehoord heeft krijgt de heldhaftige rol om het sterrenschip op te offeren in een gigantische slechte zet waarbij lightspeed als wapen ingezet wordt.....weet niet eens waar ik moet beginnen met wat er mis is met het inzetten van lightspeed als wapen.
- Finn probeert in een laatste poging om de resistance te redden, zichzelf met een voertuig in een kanon te rammen en zo het kan kanon mogelijk te vernietigen. Op het laatste moment wordt hij van de weg geramd door Rosé, waardoor het kanon vuurt en de resistance blootlegt aan vernietiging. Daarna vertelt ze finn, no you dummy, i saved you. Daarmee ontneemt ze hem een kans op het vernietigen van het kanon en tijd te winnen voor het verzet. Wat erger is, met haar tekst impliceert ze dat hij niet zo dom en roekeloos moet zijn en zichzelf moet opofferen om de rest te redden.
- Poe dameron doet hetzelfde in het begin van de film. Hij probeert een sterrenschip te vernietigen, maar gaat keihard op zijn bek en wordt weggezet als arrogant en triggerhappy.

1. Hux is inderdaad een clown, hij zou nooit Tarkin worden maar dit is wel een erg drastische stap. Maar het is voor de humor, ofwel een smaakkwestie.
2. Humor -> smaakkwestie.
3. Humor -> smaakkwestie. Maar ik zie even niet in wat dit met veganisten te maken heeft? hoe zou jij het vinden als een of ander groot beest je broer even boven het spit hangt? (leef je even in als een dier). Oh en heb je het over Rey of over de actrice? Ik weet van beide namelijk totaat niet of ze karnivoor, vagnist, kannibalist of wat dan ook zijn.
4. Eens. Mijn grootste probleem met deze hele film.
5. Erg zoetzappig en direct inderdaad. Je vergeet echter nog het inspireren en hoop geven aan de jongere generatie. Mis hier eigenlijk nog de natuur kwestie.
5. Poe is een vechter, dat wordt in TFA al bevestigd en hier verder uitgewerkt. Misschien niet helemaal zoals wij gewend zijn maar oke. Leia is gewoon Leia, die heeft altijd al autoriteit gehad. Holdo is gewoon een dom mens die te graag de leiding wilt hebben en daardoor voor problemen zorgt. Eigenlijk is zij in veel opzichte de evenknie van Poe. Ze willen allebei de leiding maar maken fouten. Verschil is dat Poe nogal agressief is en zij dus niet.
6. Wacht ff, was dat dezelfde Ackbar als uit Return? Hij zag er voor mijn gevoel namelijk anders uit.
6,5. Lightspeed wapen, je kan er lang over discussiëren maar voor beide zijn goede argumenten. Het levert een machtig beeld op, maar verhaal technisch klinkt het mij niet geheel logisch.
7. Dat was inderdaad ongelofelijk zoetzappig en in mijn optiek slecht voor Finn. Die heldhaftige dood paste perfect bij zijn verhaal eigenlijk. Maar dan had Luke die mooie actie niet kunnen maken natuurlijk...
8. Uehm... wat is precies het probleem? Hij heeft meerdere mensen de dood ingestuurd, mensen die ze eigenlijk niet konden missen waardoor ze even later dus geen aanval kunnen inzetten. In elke normale situatie zou zo iemand daarvoor gestraft worden.

Trouwens over Leia gesproken ik las/hoorde vandaag ergens (kan het helaas niet meer terugvinden) dat het in de boeken, strips, series ook al voorkomt dat iemand zicht met the Force in de ruimte voortbeweegt.

Rayns schreef:
Wat dacht je van Luke die Leia drie lessen leert, waarvan we de derde nooit zien.

Luke leert Leia niks . Dat wij die derde les niet zien is eigenlijk best logisch. Hij treft Rey aan die in gesprek is met Kylo, dat druist tegen alles in en kapt hij met les geven. Het is Yoda die hem later tot inkeer brengt. Bedenk dat hij in eerste instantie haar helemaal niet wilde trainen.

Lichtsnelheid als een stormram gebruiken, zo goed als alle star wars space gevechten worden daarmee teniet gedaan.

Heb je het hier over die op Death Star technologie gebaseerde stormram op Crait (de eindplanneet)? of bedoel je die Lightspeed suicide actie van holdo?
De eerste is namelijk geen lightspeed, tenminste dat wordt nergens duidelijk gemaakt. Ze vertellen alleen dat het op de Death Star gebaseerd is, wat ik trouwens niet echt kon herkennen. Betreffende Holdo heb ik het daar al over gehad.

In een saga waarin het draait om opoffering...
En ik maar denken dat Star Wars draait om die eeuwige strijd tussen goed en kwaad. Blijkbaar zat ik fout.

Het is een lap tekst maar ik hoop je hiermee van een weerwoord/uitleg te voorzien.

Donucius schreef:
Dit is al een voorbeeld van één van de grootste plot holes...

Ik denk dat Deus ex machina een betere verwoording is. Vond het zelf wel mooi aantonen dat hij nog krachtiger geworden is na Return. Hoewel dat schouderveegje dan wel weer erg onnodig was.

legian schreef:

Als je raketten of lasers tot je beschikking hebt ga je toch niet een schip bombarderen??? Je bent omdat je zo dichtbij moet komen veel te kwetsbaar zelf neergeschoten te worden, wat in de film dan ook met bijna alle schepen gebeurde.
In Empire bombarderen ze het oppervlakte van een astroide. Dat vind ik toch weer wat anders dan twee schepen die elkaar in space bombarderen. Natuurlijk ziet het er tof uit, hoe dom het eigenlijk ook is...

avatar van legian

legian

Sierra Daar ben ik het helemaal mee eens, maar bommenwerpers bestaan in het universum al, dus waarom in de film niet gebruiken. En ja bommenwerkers kan je gebruiken op schepen, planeten, lucht en astroides.
Als die dingen een stuk sneller waren dan was het geen probleem geweest, ze zijn gewoon veel te traag.

Natuurlijk ziet het er tof uit, hoe dom het eigenlijk ook is...

Dit is trouwens de twijfel die ik heb over deze film, het ziet er ongelofelijk tof en mooi uit maar het is vaak niet logisch.

avatar van TronMan

TronMan

Ik weet niet hoe het met jullie zit., maar het is een film. Als ik kijk ,ga ik zowel tijdens, als daarna, me niet druk maken over bepaalde activiteiten die totaal niet in het echte leven kunnen. Ik begrijp die ophef daarover voor geen meter. Hallo , het is fictie.

Deze film is beter dan zijn (retro) voorganger , het neemt meer risico met diverse verhaal lijnen, en karakters. Zowel Rey als Kylo Ren doen het duidelijk beter. Zowel de ' humor' en de nieuwe 'wezentjes'

zijn een nette en niet overdreven aanwinst. Ook Hamill knalt er een mooie Luke rol uit.

Gewoon top vermaak.

avatar van Donucius

Donucius

legian schreef:

Exact. In dat opzicht is het wel toepasselijk, want hij wordt hier wel een beetje afgeschilderd als een God. Helaas heerst er over het algemeen een negatieve aura over het gebruik ervan, waardoor het gebruik in een film als SW ervoor zorgt dat dat weer overbelicht wordt.

Graaf Machine schreef:

Wat is daar een plothole aan?

Lijkt verdorie wel of iedereen die een bepaalde richting in het verhaal niet kan waarderen het gelijk maar een plothole noemt.

Welke plotholes? Kerel, Luke die een map achterlaat zodat mensen hem kunnen vinden, iets waar TFA om draait en vervolgens zegt Luke: hoe heb je me gevonden,
Ik wil helemaal niet gevonden worden

Maar er zijn er meerdere hoor.

horizons

Dat plothole/apart gedoe was al gecreeerd in TFA zelf. Op internet al genoeg mensen zich hoofd over gebroken. alleen al op basis van TFA.
De map leek trouwens meer op een hyper-jump logboek.

sierrra schreef:

Misschien al doende geleerd dat lasers niet afdoende zijn tegen zulke schepen en zijn die bommen precies dat wat nodig is. En misschien zijn ze dan niet zozeer vallend maar "dom" geleid. Een afweging tussen vernietigingskracht aan de ene kant en A.I. aan de andere kant.

sierrra schreef:
Een aantal nieuwe ideeën die in TLJ worden vertoond hadden ze ook beter achterwegen kunnen laten. Ten tweede die hyperspace tracking.

!! Hyperspace Tracking zat al in Rogue One. Het stond op zo'n ding waar ze de DS plannen zochten

horizons schreef:
De map leek trouwens meer op een hyper-jump logboek.

Nee, je luistert gewoon niet. Luke vraagt in TLJ hoe ze hem hebben gevonden en dat hij dit niet wilt, dus is het een plothole in TLJ.

Dat jij de kaart naar Luke eruit vond zien als een logboek is totaal niet relevant. In de film zelf wordt tijdens de intro gezegd dat het een map is, door max van sydow en door Leia.

Dat je het een leuke film vindt is helemaal niet erg, dat je je daar inmiddels voor schaamt kan ik me heel goed voorstellen. Zeker nu de film compleet wordt kapot gemaakt overal. Maar dat wilt niet zeggen dat je hier met gekke argumenten die nergens op slaan, je gelijk kan proberen te halen. Wekt alleen maar ergenis op.

avatar van Basto

Basto

• 11986 berichten

Zijn we hier nu moeilijk aan het doen over plotholes in een SF sprookje? Wat dacht je van Lea en al die anderen die het ijskoude vacuüm vsn deep space overlevven of de ontploffingen met geluid en vuur (is zuurstof voor nodig)

Maar om daar over te vallen is onzin. Die fouten worden in vrijwel elke sf film gemaakt. En Jedi’s hebben ook nooit echt bestaan....

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

En het begrip plothole wordt ook niet meer door iedereen begrepen.

Basto schreef:

Het is inderdaad niet ondenkbaar dat je 30 seconden tot een minuut in dat ijskoude vacuüm kunt overleven. Hier mag je zelf op googlen.

avatar van comely

comely

mjk87 schreef:

Veel mensen maken ook de fout te denken dat dit sciencefiction is, driewerf neen, Star Wars is fantsasy, alleen dan zonder tovenaars maar met Jedi..

Het is science fiction en fantasy.

mjk87 schreef:

En het begrip plothole wordt ook niet meer door iedereen begrepen.

Maar de term science fiction behelst een heel ruim gebied, van de keiharde SF waar bijvoorbeeld A.C. Clarke een meester in was, tot dit soort space opera gedoe.

SF is geen genre, maar een familie van genres die onderling overeenkomsten en verschillen hebben.

avatar van Milleke

Milleke

Hoe een film toch zo veel kan losmaken, maar ik ga er van uit dat we allemaal fans zijn nietwaar, echter deze film heeft voor mij de gehele nieuwe reeks verpest door zijn debiele personages en gewoon lui schrijverswerk, hier zitten zo veel fouten in deze film dat ze je gewoon uit de film halen. Neem nu het personage generaal Hux die zo meesterlijk neergezet is in TFA door zijn Hitleriaanse speech en waar je gewoon de kwaadaardigheid in zijn ogen ziet is opeens in deze film een debiel mannetje dat direct al in het begin van de film te kakken wordt gezet door Poe, dit is al direct in het begin van de film en haalde me al meteen uit de film alleen al door de verandering van toon van de film die nu meer neigt naar een komedie, die begin scène slaagt al gewoon op niets één miezerige x-fighter die het opneemt tegen het slagschip van de first order dat 10 maal zo krachtig is als een star destroyer, hoe die überhaupt al voor de boeg van dat slagschip geraakt is is me al een raadsel, hebben die geen radar aan boord of zo, hun tie fighters waren ze waarschijnlijk ook vergeten of zo om Poe te onderscheppen, maar dan moet het debielste nog komen, Poe schakelt op zijn eentje al die laserkannonnen uit, tiens hun slagschip heeft blijkbaar ook geen schild of zo terwijl de star destroyers van meer dan 30 jaar terug dit al hadden, die dreadnaugth had zo maar eventjes 2000 laserkanonnen op zijn boeg staan en dan zou die één zo een x fighter nog niet kunnen uitschakelen laat staan zo dicht laten komen zogezegd omdat die x fighter zo beweeglijk is dat die niet kan geraakt worden, als die een spervuur had losgelaten was alles wat nog maar in een straal van kilometers voor zijn boeg kwam verpulverd maar niet in deze film, hier zetten ze de sinistere first order neer als een bende debielen, nog zo iets de vloot van de rebellen is in het nauw gedreven en kunnen geen kant op,wat geven als reden op dat ze die vloot niet direct kunnen uitschakelen ze zijn buiten schietafstand van onze laserkannonnen, ze staan daar uren te schilderen nochtans de rebellen kunnen geen kant op en hebben bijna geen brandstof meer, die first order laat zelfs een ruimteschip vertrekken van uit hun moederschip om die code kraker te zoeken zelfs dat laten ze begaan in plaats van dat schip te onderscheppen, maar het aller debielste is nog buiten dat hele gedoe op die casinoplaneet dat al helemaal een fiasco is, Finn en Rose komen na uren terug en worden verraden door de code kraker en gevangen genomen, de rebellen ontsnappen met hun escape pods naar de planeet waar de verlaten rebellenbasis ligt en ineens geraken de laserkanonnen van de first order miraculeus tot bij de afstand van de vluchtroute terwijl die echter veel verder is dan waar het moederschip van de rebellen zich bevond werkelijk? Nemen die hun kijkerspubliek als debielen of zo, dit alles haalde me zo uit de kijkervaring dat ik onmogelijk van deze film kan houden, gelukkig is het tweede deel een pak beter maar dit alleen al is de helft van de film en zo zijn er nog een massa fouten in deze film. Heb van ellende de originele trilogie nog eens bekeken wat een verademing.

Fyler_Turden schreef:

Op het moment dat ik me schaam voor wat ik van een film vind kan ik beter vertrekken van moviemeter.
En overal kapotgemaakt is nogal groot woord. Ja, er is een vocale groep die nogal wat haat heeft voor the Last Jedi. Zie bijvoorbeeld waardering op ImdB waar er vaker een 1 is gegeven dan 3 en 4 samen. Maar aantal voldoendes is nogal altijd hoger heb ik het idee.

En over de map: volgens mij, maar ik zal TFA nog een keer moeten kijken, wordt nergens gezegd dat Luke de map achterliet. In de boekversie (tfa) komt R2D2 aan de map naar de Jedi Temple ten tijde van A New Hope waarin hij dit download uit de Death Star.
En von Sydow's karakter zou verzamelaar/aanbidder oude jedi dingen zijn en dus ook stuk info hebben voor het vinden vd Jedi Tempel.
Het lijkt erop dat de map naar de Jedi Tempel leid en niet naar Luke zelf. Maar de aanname is dat Luke daar dan wel is.

avatar van HorrorFan007

HorrorFan007

Ik vond the last Jedi een zeer geslaagde film in de Star wars saga. Alleen geeft dit deel geen antwoorden op vragen van The Force Awakens Ook vond ik het spijtig dat Snoke zo ineens dood gaat.
Deze film is genietbaar maar je hebt niet zo'n gevoel van Wow. Ik denk dat deze film eerder een aanloop is naar nog een Star Wars trilogie . Deze film heb ik al twee keer gezien omdat ik het de eerste keer in een 4DX theater heb gezien. Echt aan te raden trouwens endan nog eens in een gewoon theater en ik vond bij deze film 4DX zeer genietbaar dus als je star wars gaat kijken hem eerst ens in 4DX dan heb je het gevoel dat je er echt inzit (Bij IMAX isdit ook hoor maar ik vind 4DX beter dan IMAX ) om niet aftewijken van het onderwerp de film. Ik vond hem ondanks zijn vele (Disney) minpunten toch een zeer geslaagd deel daarom een dikke
4.0

avatar van Phoenix

Phoenix

Rian Johnson doet in ieder geval dingen anders. Ik had oprecht geen idee wat er zou gaan gebeuren. Of dat komt door de ambigue(re) karakters of door het slechte scenario (het schrijfwerk had Johnson beter aan iemand anders over kunnen laten), geen idee. Er gebeuren nogal wat zaken die uiteindelijk zo goed als zinloos blijken te zijn (Canto Bight is alleen maar nodig om Del Toro's personage te introduceren, die op zijn beurt alleen wordt ingezet om nog maar eens aan te geven hoe grijs de wereld wel niet is.) Maar doordat er zoveel plannen misgaan blijft het wel onvoorspelbaar en heb je ook het idee dat alles kan gebeuren.

Ik kreeg halverwege ook het idee dat het ipv weer een verhandeling over het al dan niet weerstaan van de verleidingen van de dark side, eens een keer over een switch naar het licht zou gaan. Maar dat werd ook weer snel de kop in gedrukt met Snokes dood. Ik verwacht hem nog wel terug trouwens, omdat hij wel heel expliciet aangaf dat hij Rens ware intenties zag.

Dit lijkt een soort metakwinkslag van Johnson, waarvan het wemelt in deze film. Zo gebruikt hij het verleden vs. toekomst thema ("Let go of the past") om alle Star Wars fans te vertellen dat ze niet moeten blijven drentelen in het verleden, zoals Abrams met The Force Awakens deed. The Last Jedi is echt gericht op een nieuwe toekomst. Nee, Rey heeft geen legendarische voorouders. Nee, Ackbar hoeft geen glorieuze dood te sterven. Ja, Luke is een gedesillusioneerde kluizenaar geworden die z'n lightsabre niet hoeft. Deal with it, haha.

En ook mogen we Luke's "This won't go the way you think" wel wat dubbelzinnig opvatten, denk ik. In Johnsons repertoire zitten genoeg van dit soort mind games. Ik denk dat Snoke prima wist wat Ren van plan was, maar het toeliet want hij is Plagueis en heeft macht over de dood (en al is hij dood, als Yoda vanuit het hiernamaals een bliksemschicht kan produceren, waarom dan niet Snoke in een of andere vorm). Sowieso kan ik me niet voorstellen dat zo'n machtig iemand zich zo makkelijk om de tuin laat leiden en wat hebben we nou, buiten een kort hubris-thema'tje, voor bewijs gezien dat Snoke niet exact weet dat en hoe Ren hem probeert te flessen. Ik zet in op een plan van Snoke om Ren definitief dark te krijgen volgens de Sith leer (apprentice doodt master). Bovendien ziet Snoke er uit alsof hij wel vaker door een lightsabre is doorklieft, dus ik schrijf hem nog niet af, wat Johnson ook zei in interviews.

Verder geeft Johnson zich wel erg veel dichterlijke vrijheid op de momenten dat we andere Force trucs zien, maar de backstory van Luke die een paar tellen hoogmoed kent, daarmee Ben Solo richting dark side duwt en zichzelf uit schaamte verbant, vond ik wel mooi. En dapper van Johnson om zo'n geliefd karakter op die manier onderuit te halen.

Gelukkig worden de verhaaltechnische problemen en misplaatste pogingen tot humor gecompenseerd door een paar schitterende scènes die bijna filmhuisachtig aandoen. En de mythos blijft toch altijd intrigerend.

mjk87 schreef:

Het feit is dat je in een serie films zoals de Star Wars reeks een universum opbouwt waar bepaalde regels gelden. Deze regels hoeven niet in lijn te zijn met de werkelijkheid, maar moeten wel consequent in de serie worden doorgevoerd. Stap je hiervan af zoals Johnson op enkele punten doet dan ondermijn je de geloofwaardigheid van de andere, voorafgaande delen.

sierrra schreef:

Welke regels zijn niet-consequent, en dan bedoel niet op details maar echt storend niet-consequent?

sierrra

Hyperspace als wapen. Snap niet dat Lucasfilm dit heeft goedgekeurd in deze film. Degradeert elk eerder ruimtegevecht tot wat geklungel in de marge...

avatar van predator

predator

• 1954 stemmen

De meest treurige post van dit topic is ook weer een feit.

Inderdaad een onsmakelijke post.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Basto schreef:

En Jedi’s hebben ook nooit echt bestaan....

Maar...maar...maar...

avatar van Nick Doumen

Nick Doumen

Gisteren gaan kijken na lang wachten.Vond hem samen met mijn metgezel goed.Zaten een paar vreemde scènes in zoals de muziek in de casino scène,de terugkeer van Leia al zwemmend in space,het schieten van Leia op Poo.Dit voelde allemaal beetje raar aan tijdens het kijken.Zijn hem in 3d gaan zien en dit was echt hele goede ervaring,mooi gemaakt en echte meerwaarde.Kwam in de buurt van Gravity qua 3d gevoel.Ben echt wel de Disney wars gaan appreciëren,was al fan bijna 30 jr geleden bij de originele.De 2de Trilogy kan me gestolen worden,valt me vooral op hoe de nieuwere films op alle fronten het beter doen.Zowel qua nieuwe personages als de kleinere rolletjes.Geweldige scène toen de Falcon ter hulp kwam,je mist wel de magie tussen Solo en Chewie.Denk dat sommige fans teveel van de oude personages willen zien schitteren,dit is niet realistisch gezien hun leeftijd.Zolang er een knipoog blijft naar het oude zie ik het graag.Had dit zelf ook bij Mad max,vind de Trilogy geweldig,vooral 1 en 2 en had gehoopt op meer van dat.Fury Road stelde iets teleur,heel anders dan verwacht maar bij de herziening toch genoten en bekijk hem eerder als alleenstaande film.Hopelijk alsnog stoppen na de volgende anders word het toch beetje overdreven.Laat ons gewoon genieten van de 3 + 4

avatar van movieonly

movieonly

As bad as the George Lucas prequels were, at least they felt like they took place in the Star Wars universe. These new movies feel like a parody of Star Wars — a combination of Nickelodeon special and bad Saturday Night Live sketch.

avatar van movieonly

movieonly

Nick Doumen schreef:

Mad Max was geweldig, maar Deze Star Wars episode is echt slecht slecht slecht , totaal geen respect voor Star Wars.

Maar Blade Runner 2017 was ook een draak van een film.

avatar van John Barry

John Barry

Nick Doumen schreef:

Persoonlijk vond ik de muziek in de casino scene erg leuk. Deed mij beetje denken aan Cantina Band uit A New Hope en ook een beetje aan The Knight Bus uit Harry Potter and the Prisoner of Azkaban. De scene in het casino vond ik redelijk overbodig, maar muzikaal gezien vond ik de scene een hoogtepunt uit de film.

sierrra schreef:

Ze zijn natuurlijk wel weer dertig jaar verder. Ook daar kan wel eens iets innovatiefs gebeuren.

bunkerspace battlefailuredefeatvervolggoed tegen kwaadimaxruimte-operastormtroopermilitary operation walt disneydisneystarwarsstar wars absurdbitterbold