• 9.385.210 stemmen

Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (2017)

Sciencefiction / Fantasy | 150 minuten

Genre: Sciencefiction / Fantasy

Alternatieve titels: Star Wars: The Last Jedi / Star Wars: Episode VIII

Geregisseerd door: Rian Johnson

Met onder meer: Daisy Ridley, John Boyega en Mark Hamill

Releasedatum: 13 december 2017

Plot Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi

"Let the Past Die"

Terwijl ze haar eerste stappen heeft gezet in een grote wereld, gaat Rey verder op haar epische reis met Finn, Poe en Luke Skywalker in het volgende hoofdstuk van de saga. Rey gaat in de leer bij Luke Skywalker op Ahch-To. Luke moet ondertussen afrekenen met een geloofscrisis. Ondertussen bereidt het verzet zich voor op de komende strijd met The First Order en brengt ze naar nieuwe plaatsen in het sterrenstelsel, waaronder een casinostad waar de bovenklasse zich bevindt.

sierrra

Wat is er innovatief aan hyperspace?

avatar van Graaf Machine

Graaf Machine

Hyperspace als wapen gebruiken lijkt me een innovatie. Eerlijk gezegd maakt zoiets mij verder ook weinig uit, dat soort dingen zie ik dus als details. Ik ga niet alles uit het SW-universum analyseren en vergelijken. Voor mij is het één grote serie avonturen, geen documentaire.

avatar van Nick Doumen

Nick Doumen

Misschien dat de fans het soms ook een beetje te ver zoeken.

Iets met fouten in kan je ook van leren houden,zoals gezegd,het is ontspanning en amusement,geen documentaire waar alles moet kloppen.

Als je dat laatste van elke film verwacht kan elke tijdreis film worden weggegooid want hier is ook niet geweten wat er wel en niet kan

avatar van J.Ch.

J.Ch.

Mensen, wat een heftige reacties de afgelopen dagen!
Maakt wel weer duidelijk wat voor die-hardfans Star Wars heeft. Als we alleen TFA hiervoor hadden gehad in plaats van een complete saga, hadden we hier geen eeuwige discussies gehad over het gebruiken van hyperspace als wapen of over het feit dat Luke zijn lightsaber in het water gooit. Discussies die ik overigens best vermakelijk vind. Maar als ik een nietsvermoedende kijker was geweest die niks van de hype had meegekregen, zou ik me werkelijk waar niet kunnen voorstellen waar iedereen zich druk om maakt. Misschien is dat ook wel de reden dat recensenten de film beter beoordelen dan kijkers. Recensenten hebben niet de emotionele bagage van fans en kijken meer naar de film an sich (althans, dat zou moeten).
Ik zal het maar als een compliment zien voor de saga dat hier de gemoederen zo hoog oplopen. Om een film zo vurig af te kraken moet óf de film intens slecht zijn, óf de verwachtingen torenhoog. Ik neig ernaar om dat laatste te geloven.
Overigens heeft de film hier met 3.66 sterren toch een heel nette score.

sierrra

De film is niet slecht of goed. Het is net zoals TFA weer een gemiste kans om iets te maken wat zoveel beter had kunnen zijn...En dat gegeven zorgt bij veel fans toch voor een nare bijsmaak.

J.Ch. schreef:
Mensen, wat een heftige reacties de afgelopen dagen!

Overigens heeft de film hier met 3.66 sterren toch een heel nette score.

In mijn optiek heeft het niks te maken met verwachtingen, of hoe mensen in hun hoofd hebben ingevuld hoe het verhaal moest verlopen in dit deel. Het gaat erom dat er in TFA mysterieuze plotlines worden uitgelegd en Rian Johnson deze gewoon onrespectvol en nietsbetekenend afhandelt.

Denk hierbij aan:

1. De nadruk op TFA wie Rey haar ouders zijn. Rian Johnson: Niemand
Dit is toch zo goedkoop als wat, komop dit is toch niet film waardig. Dit heeft niemand in geen enkele film ooit eerder durven vertonen, en als dat wel zo is heeft de film als cijfer hooguit een 2.2 op IMDB. Worden die scriptschrijvers hier miljooeeeeenen voor betaald? Laat je hier fans 2 jaar op wachten? Het is niet eens zozeer het feit dat Rey haar ouders niemand zijn maar dat Disney dit uberhaubt durft te maken zeg.
2. Hetzelfde geldt voor Snoke zijn achtergrond
3. Hetzelfde geldt voor The Knights of Ren
4. Hetzelfde geldt voor de ontmoeting tussen Rey en Luke. Daar had zo'n mooie scene van gemaakt kunnen worden maar ook deze scene wordt meteen met niks afgehandelt/afgekapt.

Ik vind het eerlijk gezegd gewoon ongelooflijk dat het wordt gegooid op: de fans hebben te hoge verwachtingen, nee. Zij leggen plotlines uit, wekken onze interesse en handelen dit zo af. Dat is waar dit gedoe om gaat.

Dat de grote en populaire recensenten deze films hoog beoordelen zou ook met iets anders te maken kunnen hebben dan emotionele bagage (hint $). Ik zeg niet dat het zo is, maar wanneer de beoordelingen zover uit elkaar liggen begint bij mij wel een lampje te branden.

De film brengt niets!

avatar van Nick Doumen

Nick Doumen

Luke heeft zijn Saber niet in het water gegooid,lag op de zijkant van de berg,Rey heeft hem opgeraapt en teruggegeven

avatar van Rickazio

Rickazio

Deze film is een grote schande voor het hele SF genre. Één grote geldklopperij en amper een glimp van de oude films. Dun en slap verhaal en een waardeloze comedy.

avatar van Lennert

Lennert

Ik vraag me nu toch wel af of de kritiek op de humor (waar ik compleet achter sta) door mensen hier ook gedeeld wordt als het aankomt op de laatste Thor of Spider-Man films eigenlijk?

Lennert schreef:

Nee, ben blij dat de 'alles moet duister en donker zijn' periode eindelijk achter ons ligt.

Humor is alleen niet constant. Sommige dingen slaan dood andere grappen werken wel.

avatar van Lennert

Lennert

horizons schreef:

Zit natuurlijk een subjectieve ervaring in. Oude Star Wars hadden duidelijke comical reliefs die wel (C3PO/R2D2) of niet (Jar-Jar Binks) werkten. In het huidige Disney-geproduceerde universum van Marvel/Star Wars zie je dat bijna iedereen komisch moet zijn en daar ben ik geen fan van. Als iedereen jolig is, is humor voor mij echt compleet impactsloos geworden.

Arri

Film voor de 2de keer gezien. Doet deze film geen goeds. 3 -> 2.5. Man, wat is TFA een goede film in vergelijking hiermee!

avatar van legian

legian

Lennert schreef:

Zeker, Ragnarok is de slechtste film die ik dit jaar gezien heb. Nergens ook maar een greintje spanning in die hele film. Alles wordt door humor vakkundig om zeep geholpen.

Spider-Man deed het in dat opzicht wat beter maar ook daar was er teveel focus op humor.

Zelfde geld hier, er is teveel te slappe humor wat ten koste gaat van emotionele momenten, impact en spanning.

Never in my life I left a review for a movie, but this one is so disrespectful to all episodes in the history that I have to comment on this movie. I grew up with the movies back in the 80's and know every storyline by heart.

What I have seen now makes me very very sad It manages to make all previous parts and saga of the force into a ridiculous believe (instead of adding a little bit of humor to the story).

Furthermore I have never ever heard a political correct statement (casino, guns scene Benicio del Toro) in a Star Wars movie ! This is ridiculous and should never be allowed. And then I can write 2 more books about everything that is wrong about this movie. From the technical point of views as in the story line. A whole movie about chasing another ship ?? Really the most worse story you can come up with

I've waited two years for this movie.......you can even say 25 years after the return of the Jedi. I was so relieved to see the good start with the force awakens.......and now this crappy bad quality sequel. It made me really sad.

I think its save the say this was my last movie after 30 years........Disrespectful bad

Movie-crazy schreef:

Same here buddy, first review of my life because of the same reasons

avatar van Morice80

Morice80

Ik heb een Pathé Unlimited lidmaatschap

Maar ik 'wil' niet eens naar deze film toe..

Al zou ik het wel kunnen.

Morice80 schreef:

Ik heb een Pathé Unlimited lidmaatschap

Maar ik 'wil' niet eens naar deze film toe..

Al zou ik het wel kunnen.

Gewoon doen. TLJ is de meest unieke film in de hele saga.

Arri

Gewoon niet doen, het verpest heel de rest van de reeks.

avatar van legian

legian

Gewoon doe al is het alleen maar om de prachtige beelden die op het scherm getoverd worden . Die zijn het gewoon waard om in alle pracht op het grote scherm te zien.

Arri schreef:

Gewoon niet doen, het verpest heel de rest van de reeks.

En daarom ga jij twee keer? Da's raar.

Arri

Sommige dingen zijn niet te begrijpen he.

avatar van Graaf Machine

Graaf Machine

Dat is wel te begrijpen. Ik heb enige jaren geleden twee keer Interstellar in de bios gezien, toch krijgt die film maar 1 ster van me. Ik moest na de eerste kijkbeurt gewoon nog een keer omdat ik niet kon geloven dat iets dat er oppervlakkig zo prachtig uit ziet, in feite zo'n grote rommel is. Jij zult waarschijnlijk iets soortgelijks met deze film hebben ?

Arri

Ja, zoiets kan je wel zeggen. Had trouwens graag Interstellar vaker in de bios gezien, hopelijk kan dat ooit nog. Maar dat terzijde.

avatar van pierre18

pierre18

Onbegrijpelijk de hier vele lage beoordelingen. Dat moet voor sommigen met 150 min wel een martelgang geweest zijn. Maar het zal wel een soort afzetting, een bepaalde controverse met de eerdere edities kunnen zijn. Ik ben zelf blij dat er een bepaalde ontwikkeling in zit t.o.v. de eerdere delen. Natuurlijk zijn enkele acteurs niet zo indrukwekkend als figuren uit het eerste drieluik maar daartegenover staat Rey. Haar vind ik gewoon fantastisch.

Enkele gimmicks zijn overdreven maar storen niet. Evenmin de mogelijke fouten die erin zouden kunnen zitten.

Uiteindelijk dondert het me geen zier als het maar geloofwaardig over komt en dat is vaak de uitdaging van en de troef van een film.

De sfeer is op en top Star Wars en heeft mij weer een fantastische avond bezorgd.

avatar van dolfg

dolfg

Wat een prachtig en mooi verhaal is TLJ geworden zeg!

Ik ben toch wel fan van het eerste uur (in 1977 was ik 12) en heb ANH en TESB verslonden, ik geloof dat ik TESB wel 10 keer gezien heb.

Bij ROTJ werd het al minder met die Ewoks enzo, en ik was zelf toen 18 i.p.v. 12, dat scheelt ook.

Bij deel 1 en 2 ben ik afgehaakt, deel 3 bracht de liefde weer terug. Die werd echter nooit zo groot als bij TESB. Film en leeftijd (ik was 15) kon niet beter.

TFA vond ik een prachtige terugkeer naar het oude SW gevoel zonder uit het oog te verliezen dat er een nieuwe generatie is opgestaan.

En dan nu TLJ. Erg genoten van het verhaal, van Rey en Luke, Leila en Poe. En de imponerende Kylo. Vond het verhaal vaak mooi en regelmatig ontroerend, er komt toch een hele generatie filmgeschiedenis langs.

Snap de bergen kritiek niet zo goed, al is de humor soms idd net te vergezocht, maar ook vaak spot on. Maar als geslaagde soap opera is de knipoog naar je eigen universum natuurlijk best prettig en wenselijk.

Anders ga je je films net zo serieus nemen als sommigen hier in hun recensie en dat is voor niemand goed!

avatar van dolfg

dolfg

Net even de meeste reviews teruggelezen, WoW wat een gedoe hier zeg!
De meeste kritiek behelst dingen die niet kunnen in space (maakt dat uit bij een fantasyfilm?)
Goed beschouwd is ALLES in SW natuurlijk onzinnig en ongeloofwaardig, om daar gradaties in aan te brengen lijkt me nogal discutabel.

De andere bron van ergernis behelst karakterontwikkeling van met name Luke. Want Luke was goed, is goed en zal altijd goed blijven schijnt in het SW handboek te staan en dus moet Luke hier ook goed zijn en goed blijven anders is de film superstom... ofzo

Wat een onzin.
Heerlijk dat eigenlijk alle karakters goede en slechte kanten hebben, net het echte leven. Rey die met een door God gegeven talent juist totaal mislukte ouders had, wachtte al een leven lang op helemaal niemand, hoe triest, hoe mooi.
Luke die zijn apprentice voor zichzelf wilde houden, die zo van the Jedi hield dat Ben ervoor moest sterven. Slecht, zwak, vind ik dan dus juist briljant.

Luke was met afstand het allersaaiste karakter van SW, maar dat wordt in 1 film meer dan goed gemaakt. Hij heeft nu meer kleur dan in heel 4 5 en 6.

Ik snap niet dat mensen zo teleurgesteld zijn, sta eens open en laat je fantasie de vrije loop. Nee alles moet blijven zoals het is anders is het stom. Johnson speelt met onze verwachtingen, hoop en teleurstellingen, kudo’s voor hem en Disney.

avatar van pierre18

pierre18

Dolfg, uitstekend gezegd.

avatar van Chewbacca

Chewbacca

idd, volledig eens met dolfg

avatar van Ramon1989

Ramon1989

Gisteravond deze film in de bios gezien, van begin tot het eind heb ik me goed vermaakt met deze film. Ondanks dat de film mij goed vermaakte voelt het niet meer als een echte SW film in tegenstelling tot TFA. vooral wat ze met Luke hebben gedaan als personage is echt belachelijk, ik had gewoon gehoopt dat Luke nog echt een keer mocht knallen op het doek, maar ze hebben van hem een chagarijnige, eenzame kluizenaar gemaakt. Allemaal leuk en aardig wat Rian Johnson hier doet, maar hij haalt de geloofwaardigheid van de originele trilogie naar beneden.

Ook de rest van de toegevoegde personages zoals : Rose en die kinderen op die casino planeet voegen bar weinig toe, het is gewoon een beetje "corny".

De humor was leuk, alleen ondermijnd het de geloofwaardigheid van de film, het deed mij een beetje denken aan Thor Ragnarok

Dan nog de verhaallijnen die ze hebben doodgegooid :

- Snoke die de pijp uit is
- Luke idem
- Rey haar ouders die niemand zijn

Ik ben bang dat Disney de nieuwe EA word (onder de films dan) en zo een hele franchise om zeep helpt.

Anyway, het is en blijft een zeer vermakelijke film met veel plotwendinge, maar het voelt niet meer als een echte Star Wars.

3,0-3,5

dolfg schreef:

De teleurgestelde en verbitterde Luke draait als een blad aan de boom om als R2 het, Help me Obi-Wan Kenobi nog maar weer eens afspeelt en door een bliksem bezoek van Yoda. Fantastische karakterontwikkeling nietwaar...Its time for the Jedi to end. Even later in de film geeft hij zijn leven om de Jedi (Rey) te redden. Geniaal gevonden...

bunkerspace battlefailuredefeatvervolggoed tegen kwaadimaxruimte-operastormtroopermilitary operation walt disneydisneystarwarsstar wars absurdbitterbold