• 9.378.761 stemmen

Sen to Chihiro no Kamikakushi (2001)

Animatie / Fantasy | 125 minuten

Gesproken taal: Japans

Releasedatum: 24 april 2003

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Sen to Chihiro no Kamikakushi

"On the other side of the tunnel was a mysterious town."

Tijdens de verhuizing van haar familie naar een buitenwijk wandelt Chihiro, een 10-jarig meisje, een wereld binnen die geregeerd wordt door heksen en monsters, waar mensen veranderd worden in dieren. Chihiro moet in een groot badhuis werken om te overleven. Zal het haar lukken om terug te keren naar haar eigen wereld?

Chihiro Ogino / Sen (stemrol)

Haku (stemrol)

Yubaba / Zeniba (stemrol)

Akio Ogino (stemrol)

Rin (stemrol)

avatar van Carealot Carrot

Carealot Carrot

WietseN schreef:

vage, duister getinte film.

Echt duister is deze film toch niet?

avatar van the new guy

the new guy

Mooie film. Zeer vermakelijk, geen moment van vertraging. Toch niet echt helemaal mijn ding. Ik vind dat er teveel wordt aangenomen dat de kijker het allemaal maar goed vindt. Ik weet niet echt wat ik met het verhaal moet. Overigens denk ik dat dat aan mij ligt. Beetje wat ik met A Clockwork Orange ook heb, kan er niets mee.

avatar van wess16

wess16

Ik heb hem gekeken omdat hij zo'n hoge notering heeft. Maar bleek not my cup of thea.

avatar van tal1b

tal1b

prachtige animatie, mooi en symbolisch, tot in de kleinste detail uitgewerkt.

avatar van Awake78

Awake78

Ok gister gekocht en gezien.

Vond het wel een aantrekkelijk schouwspel en keek lekker weg, maar toch wat moeite met de wat hakkelende animaties van de bewegende objecten, waaronder levende wezens dus. Echter, de stilstaande plaatjes en omgevingen zagen er soms adembenemend uit.

Verhaal is wat standaard en er gebeurd in wezen niet zo heel veel, maar het blijft leuk om naar te kijken. Het laatste half uur (met die wolf/Haku) werd het wat vervelend en ik denk dat ik het eind ook niet helemaal begreep maar goed. Zal ik nog wel eens ergens lezen.

Jammer ook dat het meisje Chihiro een wat vervelend jankertje is. Zal ongetwijfeld zo bedoeld zijn, maar het karakter irriteerde mij meer dan dat ik er symphatie voor opwekte.

Verder stond alles ook wat ver bij mij vandaan, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik niet zo bekend ben met dit soort animatie enzovoort.

Bepaalde elementen en scenes vond ik wel weer te gek (bijvoorbeeld het wassen van dat modderfiguur en sowieso het eerste half uur) en de details waren uniek.

Ik twijfel maar geef toch een ruime voldoende.

avatar van MissMayhem

MissMayhem

Ik kwam er niet over dat ze nog zo een mooie films konden maken.

Ik werd volledig meegesleept in het verhaal, het was precies als de film binnen een half uur afgelopen was.

Prachtig geanimeerd!

Op een gegeven moment zat ik zo in het verhaal dat het niet eens meer opvalt dat het Japans gesproken is. (ja, ik ben van mening dat je elke film in zijn originele taal moet kijken, ook tekenfilms )

Dus bij deze, dikke vijf sterren!

avatar van Ragna

Ragna

Super mooie anime. Ga hem snel nog een keer zien maar voorlopig een 3,5. Keek hem trouwens met mijn kinderen (en dus helaas wel in het Nederlands) van 3 en 6 en was eigenlijk bang dat ze hem te eng zouden vinden maar ze zeiden dat ze hem helemaal niet eng vonden, mij viel het ook erg mee. De 'enge' personages hadden allemaal ook een goede kant en eigenlijk was geen een personage dus door en door slecht, wat ik erg prettig/realistisch vond. Niemand is immers alleen maar slecht. (of heel weinig )

Om het verhaal begrijpelijk te houden had ik ze wel verteld dat het om de geest van het meisje ging en dat ze een soort van droomde. Ik wist niet hoe ik ze anders moest uitleggen, zo snel, dat ze in een andere wereld van geesten en goden terecht was gekomen. Het verhaal is wat dat betreft voor onze Westerse kindjes wat te ingewikkeld. We hebben er dan ook nog uitgebreid over nagepraat en wat dat betreft ook heel cultureel verantwoord Bij de nabespreking kon ik mijn oudste dan ook beter uitleggen wat er nu was gebeurt met Chihiro en Haku.

Kortom: een erg leuke film voor kinderen dus ook!

Voor mezelf vond ik het natuurlijk ook erg mooi om naar te kijken, ik word al lamgeslagen door alle Disney films hier thuis dus dit is een zeer welkome afwisseling. Verhaal is veel gecompliceerde natuurlijk en veel vermakelijker daardoor om wel naar te kijken als volwassenen. Erg leuke en mooie personages vond ik ook, nogmaals door het niet zwart-witte kijk die het je geeft wat vaak een valkuil is in tekenfilms en soms ook normale films.

De oma deed me, met haar grote hoofd, trouwens de hele tijd denken aan de hartenkoningin van Alice in Wonderland.

avatar van 3bdelilah

3bdelilah

Mensen, dat liedje 'Always With Me' komt me erg vaag bekend voor, maar ik weet niet waarvan... Weet iemand toevallig waar dit liedje ook gebruikt wordt? Doet me denken aan een videogame? Of een film, ik weet het echt niet meer. Ik word er helemaal gek van, zit steeds op het puntje van mijn tong Help a brother out

avatar van Kr!kke

Kr!kke

De eerste anime die ik heb gezien; en meteen een tegenvaller van formaat. Een goede film had ik sowieso niet verwacht (aangezien ik niet meteen de grootste fan ben van animatiefilms en sprookjes), maar dat ik het zo'n verschrikkelijk slechte film zou vinden had ik in de verste verte niet zien aankomen...

Waar liep het dan juist mis? Tja, voor mijn part is deze film eigenlijk over de ganse lijn gebuisd... Mensen die in varkens veranderen, een heks met een hoofd zo groot als 3 pompoenen,... het is duidelijk niet aan mij besteed. Ik werd dan ook totaal niet meegezogen in de magie van het verhaal en heb me dan ook doodgeërgerd aan de verschillende gebeurtenissen.

avatar van submerdious

submerdious

3bdelilah schreef:

Denk aan Final Fantasy

• 2048 berichten

Welke Final Fantasy precies?

avatar van wwelover

wwelover

Voor het eerst dat ik een 'anime' zie, en meteen een zeer sterke. Nou ga ik er niet vanuit nog veel meer te zullen gaan zien, want dit was meer om de status van de film. Maar het is een prachtige film, en het is ook mooi om te zien dat deze een Oscar voor beste animatie heeft gewonnen. Weer eens wat anders dan Pixar, waar verder niks mis mee is natuurlijk. Ik vond het verhaal van Sen to Chihiro no Kamikakushi erg interessant en vooral de fantasierijke beelden wisten me te boeien. Het is net een groot sprookje. Het is wel wennen zo in het Japans maar het hinderde absoluut niet, sterker nog het had wel wat. De beelden zijn ook zeer mooi. En de score is echt schitterend. Ik weet dat mijn neef die teken/handvaardigheid en CKV geeft deze film ook vertoond op de middelbare school. Zouden ze overal wel mogen doen.

• 2048 berichten

Getoond bij CKV? haha, deze film is veel beter dan school! Mooi dat je er van genoten heb

avatar van Maurice-FR

Maurice-FR

Deze film ook ooit is op school gezien, moet zeker 5/6 jaar geleden zijn. Zag hem op de nummer 1 animatiefilms staan dus ga deze binnenkort maar is nog een keer bekijken, er is iig heel weinig blijven hangen dus ben benieuwd!

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Deze hoog aangeschreven animatie komt goed weg met haar bijzonder visuele uiterlijk. Qua vormgeving zit het piekfijn in elkaar en de beesten hebben een unieke look die je zeker niet elke dag aantreft. De stemmen zijn zeer geschikt , geluidseffecten passen goed en ook de muziek is erg fijn gekozen. Jammer genoeg tref ik bij animaties vaak hetzelfde probleem aan: wanneer je eenmaal gewend bent aan het gecreeërde wereldje is er nog maar weinig waar je van kan genieten. En ook hier blijkt dat het geval te zijn. Naarmate de speelduur vordert wordt het steeds duidelijker dat we met een sentimenteel verhaaltje te maken hebben die de bekende factoren van een doorsnee kindersprookje bevatten. Het vriendje-vriendinnetje gebeuren is natuurlijk de bekendste vorm van 'n clichématige toepassing maar ook de stereotype personages, het relatief makkelijk redden van personages (in dit geval de ouders) en het helden-imago wat Chihiro op het einde overhoud waarbij alle inwoners van het dorp haar tegemoet juichen zijn ouderwetse invullingen. Daarnaast heb ik me op het einde geïriteerd aan de nutteloze rat en de vlieg die er bij hangen om de boel een nonchalantere sfeer te geven. Vanwege de prachtige uitstraling is dit een ervaring die ik nog enige tijd zal herinneren maar een echte must-see wil ik het niet noemen.

avatar van Lennert

Lennert

Met uitzondering van Vampire Hunter D: Bloodlust de eerste anime die ik zag, toentertijd op televisie nota bene. Omdat ik het begin had gemist heb ik de film later nog eens bekeken, omdat ik niet in het verhaal kon komen, maar wel gebiologeerd heb zitten kijken naar de prachtige beelden en de fantasierijke voorstelling van Japanse goden. Nu ik in de tussentijd echter films als Ghost In The Shell, Innocense, Angel's Egg en Jin-Roh gezien heb kan ik toch stellen dat Spirited Away een erg mooie, maar absoluut niet beste anime ooit is.

De goeie punten zitten hem in de fantastische achtergronden en animaties die duidelijk laten zien dat onze westerse fantasy met elven en orks een redelijk fantasieloze bedoening kan zijn. Fantastisch creature design en kleurrijke omgevingen strelen onze ogen en zorgen er tegelijkertijd voor dat we net als Chihiro met grote verbazing deze vreemde wereld aanzien. Waar de film hier echter wel een beetje in doorslaat is het voor mij wel een beetje style over substance, want het verhaal heeft nu ook weer niet heel veel om het lijf, terwijl de gebeurtenissen ook lang niet altijd even interessant zijn.

Wel kan ik me voorstellen dat deze film vaak gezien wordt als een van de beste animatiefilms ooit, omdat het een kleurrijke, fantasievolle en niet bijster gewelddadige film is. Waar ik liever nog een keer Ghost In The Shell zou herbekijken, kan ik me goed voorstellen dat Spirited Away ook voor de niet scifi/actieliefhebber een genot is om te zien. Voor kinderen kan het verhaal misschien nog wat vreemd zijn, maar de pracht en praal moet voldoende zijn om hier doorheen te kijken (Wie keek er hier vroeger nu immers niet naar animatiefilms waar je de ballen van begreep? Ik keek in ieder geval alles wat getekend was ). Echter, animatiefilms horen voor mij om beter gevonden te worden toch meer te zijn dan alleen mooi, daarom mijn onderstaande score en niet de topscore die hij volgens veel mensen zou verdienen als beste animatiefilm ooit.

avatar van Black Math

Black Math

Lennert schreef:

Heel erg herkenbaar. Ik weet niet of nu deze of Akira de allereerste was, maar in ieder geval behoort deze film tot de eerste twee anime-films die ik heb gezien. Heb een periode gehad waarin ik alle anime-films die ik zag ging vergelijken met Spirited Away, het was een beetje de meetlat voor anime voor mij. En inderdaad, inmiddels staan die films die je allemaal opnoemt allemaal op 5* en heeft deze ook 4* van mij gekregen. Niettemin nog steeds een leuke film, maar zeker niet meer de maatstaf voor wat goed is.

• 2048 berichten

Dit is de eerste anime die ik ooit heb gezien, en er was meteen een chemie geboren. Bijna alle scènes stralen pracht uit, en de hele film voelt als een episch sprookje. Een reis, een avontuur. Ik heb tal andere animé's gezien (net zoals boven/ondergenoemde) maar nooit beter gevonden dan deze

avatar van Lennert

Lennert

Black Math schreef:

Precies ja, Spirited Away is in dat opzicht gewoon een perfect toegankelijke film, maar mist daarbij juist de extra lading van de eerder genoemde films (en nu ik in de tussentijd ook Perfect Blue heb gezien, tel ik deze daar ook maar even bij op) die daardoor vele malen interessanter zijn. Maar goed, dit is geen grote ramp, omdat veel van die films ook totaal niets zijn voor een groter publiek

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Hele aparte film maar zeker geen slechte. Ik kijk nooit anime (vroeger keek ik wel veel Dragonball Z maar dit is wel andere koek) en ik ben dus niet bekend met dit soort films. Ik had natuurlijk wel verwacht dat die gekke japanners er iets vreemds van zouden maken.

Je komt bij deze film echt terecht in een soort droomwereld. Chihiro reageert erg realistisch op alles wat er gebeurt, al had ze op sommige momenten best wat paniekeriger mogen zijn. Het is aan het begin redelijk duister, haar ouders die veranderen in varkens en waardoor ze er opeens helemaal alleen voor staat in een onbekende wereld waar zij niet welkom is als mens.

Vaak gaan japanners veel te ver qua personages en hoe ze er uit zien maar hier had ik daar gaan moeite mee. Zelfs die Zonder Gezicht vond ik een prima personage.

Nogmaals, bij deze film kom je in een andere wereld terecht. Iets wat alleen met een animatiefilm gedaan kon worden. Spirited Away is een prima film, soms erg mooie animatie, een mooi verhaal en een klein beetje duister.

Goed dat het je beviel!

avatar van Blacksad

Blacksad

Indrukwekkende anime. Na Castle in the Sky m'n 2e Miyazaki-film die ik heb gezien. Het verhaal is prima en de personages bleven ook boeiend genoeg voor mij. Maar doordat ik van vrienden allemaal goede dingen over Spririted Away te horen had gekregen, waren mijn verwachtingen misschien iets te hoog en is dat niet allemaal waargemaakt. Maar alsnog blijf ik dit wel een prachtige anime vinden.

Ook leuk om de bepaalde kenmerken van Miyazaki in zijn films weer terug te zien komen (ik denk dat sommigen hier wel weten waar ik het over heb).

avatar van laundromat

laundromat

Laatst was Gake no Ue no Ponyo ook op tv. De NL gesproken versie. En deze komt ook om 15.30 op tv, dus zal ook NL gesproken zijn.

Vraag: kan ik beter de de Engels ondertitelde (NL ondertiteld heb ik nog niet gevonden) checken? Bij Ponyo irriteerde ik me aan het NL. Heb 'm niet afgekeken. Uiteraard is het persoonlijk. Maar toch benieuwd.

N23

@Laundromat, je kan hem beter in het Japans kijken, ondanks het taal verschil proef je de sfeer. Dit is typisch zo'n film die de grenzen achter zich laat.

N23

Ik schaam me een beetje, dat ik op deze film nog niet gestemd had. Ik vond het zeer mooi gedaan hoe ze juist de Japanse en Aziatische cultuur in beeld brachten. Al moet ik daarbij ook eerlijk zeggen dat ik niet weet hoe hun cultuur precies in elkaar schuift.

Het is een kinderfilm, maar als fan van animatie/fantasy en anime had ik deze film ook op het lijstje gezet. Waar de film precies omdraait dat is lastig uitteleggen aan iemand die de film niet gezien heeft. Maar het komt er op neer dat deze film in het dodenrijk/rijk van de (Aziatische)fabelen zich afspeelt. En ik als Westerling weet daar weinig van af, en deze film legt dat heel lief en rustig uit aan ons.

Deze film is zogoed als film opzichzelf dat je hem haast wel moet zien. Zeker als je van de Aziatische cultuur houdt en/ of anime/fantasy.

Een absolute aanrader.

avatar van Loki87

Loki87

Alle films in oorspronkelijke taal kijken. Met engelse of NL ondertiteling dan, aannemende dat de meeste MM leden engels kunnen lezen.

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Zenden ze op Ned. 3 de komende weken alle films van Miyazaki uit ofzo? Aangezien Ponyo er vorige week te zien was!

avatar van RuudC

RuudC

Afschuwelijk zeg! Dit doe je toch niet in het Nederlands??

RuudC schreef:

Afschuwelijk zeg! Dit doe je toch niet in het Nederlands??

Als de kinderen deze prachtige film niet in het Japans kunnen zien, of met ondertiteling. Dan mag het in het Nederlands. I HAVE SPOKEN.

avatar van RuudC

RuudC

Maak het vooral zo hapklaar mogelijk voor ze. ondertiteling is ten slotte een goede leesoefening voor ze. Als het Japans dan toch al te vaag voor ze is, kies dan de Engelse dubs. Ik heb mijn Engels niet op school geleerd.