• 9.375.183 stemmen

Sen to Chihiro no Kamikakushi (2001)

Animatie / Fantasy | 125 minuten

Gesproken taal: Japans

Releasedatum: 24 april 2003

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Sen to Chihiro no Kamikakushi

"On the other side of the tunnel was a mysterious town."

Tijdens de verhuizing van haar familie naar een buitenwijk wandelt Chihiro, een 10-jarig meisje, een wereld binnen die geregeerd wordt door heksen en monsters, waar mensen veranderd worden in dieren. Chihiro moet in een groot badhuis werken om te overleven. Zal het haar lukken om terug te keren naar haar eigen wereld?

Chihiro Ogino / Sen (stemrol)

Haku (stemrol)

Yubaba / Zeniba (stemrol)

Akio Ogino (stemrol)

Rin (stemrol)

avatar van Jordy

Jordy

Erg erg mooi

Ik had zo m'n twijfels over deze film, Miyazaki's vorige (Mononoke Hime, die net als deze super-recensies kreeg) vond ik niet denderend... maar deze vond ik dus wel goed. Ik vond het verhaaltje, net als bij Mononoke weer niet zo verschrikkelijk boeiend, beetje een opvolging van wat onsamenhangende scenes, maar de wereld waarin de film zich afspeelt maakte erg veel goed. Adembenemende animatie, prachtige wezens, veel leuke kleine grapjes, erg mysterieus sfeertje... aanrader

Schitterende film! Een must-see.

Ik ben het met Goodfella eens: de mooiste tekenfilm die ik ooit zag.

De film is een soort van Japanse versie van Alice in Wonderland. Het verhaal vind ik heel goed. Alles behalve voorspelbaar.

4 sterren, misschien meer als ik 'm nog eens zie.

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

Ik heb hem gisteren eindelijk op het grote scherm gezien (nadat ik hem al een aantal keren op dvd heb bekeken) en ik was er nog meer van onder de indruk dan de eerste paar keer. Die muziek! Die animatie! Prachtig gewoon ...

stem verhoogd naar 4.5 sterren

avatar van ToNe

ToNe

manic heeft gelijk.

De Japanse taal kan op vele manier geïnterpreteerd worden [las ik in een artikel over het vertalen van Japanse subtitles]

De [in sommige ogen, overdreven] expressie is dus blijkbaar nodig om aan te geven met welke emotie/gevoel een zin bedeoeld is.

Ik kijk het liefst de Japanse versies ipv de dubs vanwege dit feit. Ik versta het weliswaar niet maar door de manier van uitdrukken weet ik iig met welke bedoeling iets gezegfd word.

De Amerikaanse dubs vind ik vaak te oppervlakkig en saai.

Mononoke Hime is hier een voorbeeld van:

De held heeft altijd een neutrale, identificeerbare stem. De slimme vrouw of man heeft vrijwel altijd een Brits accent. En er moet altijd wel een 'muts' zijn met dat 'Valley' accentje...[denk aan Bulma van DBZ]

oh ja,

de film...

Spirited Away is een betoverende film.

In het begin word je echt overrompeld door alles wat je ziet, maar op een gegeven moment zat ik er helemaal in, werd nieuwsgieriger naar de figuren en dat wereldje.

avatar van Freud

Freud

Wat echt super is aan deze film zijn de kleine gelaatsuitdrukkingen. In tekenfilms wordt meestal niet genoeg aandacht besteed aan alledaagse handelingen, zoals knipperen of draaien met de ogen, of het ophalen van de neus of zo, terwijl hier echt aan alles wordt gedacht: een schitterend staaltje van observatie!

Bovendien heb ik zelden iets gezien met zo'n overvloed aan fantasie, op alle gebied: verhaal, uitwerking van personages, achtergronden, leuke details,...

En dan is er nog het verhaal, dat werkelijk schitterend is uitgewerkt en dat de emoties perfect weet over te brengen, zelfs op volwassen kijkers.

Voor mij echt een van de beste films tout court die ik gezien heb, en dus zonder twijfel vijf sterren.

avatar van mister blonde

mister blonde

het bekende uitgangspunt over een meisje in een vreemde wereld op zoek naar een weg naar huis hebben we natuurlijk al vaak gezien. niet erg origineel, maar het gaat in deze film om de uitwerking. dan heb ik het niet over de animaties (die mooi zijn), maar over de vele fascinerende gebeurtenissen die je mee zuigen in een wereld waar alles kan en niets te bizar is. spannende momenten worden goed afgewisseld door grappige momenten. een betoverend sprookje. 4 sterren.

avatar van Yak

Yak

Schitterende animaties, prachtig verhaal, geweldige muziek, fantastische geschifte figuren, en natuurlijk de aandoenlijk stuntelige Chihiro: alles bij elkaar is deze film een ware belevenis. Twee uur lang puur genieten. Hier en daar leken wat dingen niet helemaal goed uitgewerkt (wat nu bijvoorbeeld de geest-zonder-gezicht was, waarom hij zo van gedaante veranderde en weer terugveranderde, werd me niet duidelijk), maar volgens mij zitten er veel lagen in de film die ik er nog niet uit heb weten te halen (ik keek de film dan ook zéér laat). Ik ga 'm binnenkort zeker nog een keer kijken en dan zou hij wel eens op 5* uit kunnen komen. Vooralsnog 4,5* en één van de mooiste films die ik de laatste maanden zag.

avatar van Phoenix

Phoenix

Haha, dat zei mn moeder ook al toen ik Bleach keek . Barbaren...

Anyway, een film als een droom. Zo'n fijne, waarvan je net na het wakker worden nog wat flarden herinnert. Je beseft dat het allemaal nergens op sloeg, en dat er totaal geen coherentie tussen de verschillende elementen zat, maar het gevoel en de herinnering is zo geweldig. Je voelt nog de pracht, de fantasie, en je bent verbouwereerd dat hersens zulke mooie dingen kunnen verzinnen.

Mooiste is nog dat je deze droom op commando kan laten beginnen.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Herzien en is even mooi gebleven als de eerste keer. Was destijds mn eerste Miyazaki en moest ff wennen aan de stijl maar na inmiddels bijna al zn films gezien te hebben kan ik zeggen dat het definitief een mooie film is. Zeker wat drukker dan bv Porco Rosso of Totoro maar toch bezit Spirited heel wat meer magie die lang nablijft.

4,5* blijven staan.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Mooie dromerige sfeervolle fantasie film met prachtige animaties. Dat was echt wel het eerste wat me opviel. De vele goed uitgewerkte details en het gebruik van mooie en zachte kleuren. Ook wordt er op een schitterende manier met licht gespeeld zodat de fantasiewereld uit Spirited Away helemaal tot leven komt.

Het verhaaltje is dan af en toe wel een beetje zoetsappig en het hoe en waarom van sommige zaken is ook niet altijd even duidelijk. Echter deed dit voor mij maar weinig afbreuk aan de filmervaring. Eigenlijk vond ik het wel passend dat de geestenwereld zowel voor mij, de kijker, als Chihiro veel raadsels en mysteries bevatte. In een droomwereld hoeft dan ook niet alles altijd glashelder te zijn, liever niet zelfs.

Geef de film 4* voor de prachtige animatie en omdat het weer een mooi staaltje menselijke fantasie laat zien. En stiekem omdat die liefelijke, dromerige sfeer van Spirited Away gewoon ook wel erg lekker is.

avatar van otherfool

otherfool

Wederom een domper, deze Miyazaki. Als ik het plot hier lees denk ik: mwah, best wel interessant. Maar dan is die animatie weer zooo lelijk, daar kan ik me echt niet overheen zetten.

2*.

avatar van starbright boy

Wat een prachtig liedje op de aftiteling. Maar dat was niet het enige wat ik mooi vond, ik heb ook weer van mijn vierde animé bijzonder genoten. Een mooi, rijk fantasievol verhaal met prachtige muziek. Vaak erg komisch en vol kleurrijke personages.

avatar van Rianneke_Dan

Rianneke_Dan

Mooie animatie hoor!

Verhaal weer heel leuk, en erg leuke personages.

De sfeer is ook goed aanwezig, en er gebeurt heel veel.

Het is wel een film die je vaak moet zien zodat je je nog beter in de personages kan inleven, en dat je nog meer dingen ziet.

Was tweede anime voor mij, maar geef mij er maar meer, vind het ontzettend leuk!

Gister Howl's Moving Castle gezien, maar die vond ik iets leuker, verhaal sprak me meer aan.

Maar deze kan ook nog leuker worden als ik hem nog een keer heb gezien.

voor nu 4,5 *

avatar van Film Pegasus

Zeer sterke film, maar de Japanse tekenstijl zal nooit mijn favoriete zijn. Maar deze film is meer dan dat. Het verhaal trekt op een kruising tussen Alice in Wonderland en Wizard of Oz. Maar tja, zowat alle Disneyfilms zijn ergens van gepikt. Hier is het wel heel goed uitgewerkt. Sterk script ook trouwens en verdiend naar huis mogen gaan met een Oscar.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Alweer een fantastische anime van Miyazaki.

Spirited Away bevat zoveel unieke personages die allemaal hun eigen gewoontes hebben en waarin dan de volstrekt onbekende Chihiro haar weg moet zien te vinden. Er wordt een sfeertje gecreëerd waarin het lijkt alsof ze niemand kan vertrouwen. Grappig, mooi getekend, aparte personages en vertederend. Deze film heeft het allemaal in zich. Het leukste personage vond ik natuurlijk de heks die zich van meerdere kanten laat zien maar zich eerst laat aanzien als een enorme feeks . 4,5*

avatar van MXO

MXO

Vandaag weer gezien en weer een genot voor het oog. Wat een heerlijke film is Spirited away toch!

Mijn eerste kennismaking met Animatie en het bevalt me enorm. In het begin had ik wat moeite met de Manga stijl maar na een tijdje beviel het me toch. Vooral als de natuur in beeld wordt gebracht, past dat perfect bij de film.

Ik vind dat de film een beetje stroef begint. Als Chihero dan eindelijk in de geestenwereld komt wordt het prachtig. Heerlijk hoe je haar personage ziet veranderen. Een klein ielig en zielig meisje verandert in een sterke zelfstandige volwassen vrouw.

Het verhaal komt op z'n top als Chihero vertrekt om de tweelingzus van de boze heks op te zoeken. Prachtige beelden in de trein en in het bos bij de tweelingzus. Mooi hoe die lamp komt bijspringen om ze de weg te laten vinden. Ook de muziek is prachtig! Het geeft een perfecte, sprookjesachtige sfeer die ik heerlijk vind.

Ik had alleen wat moeite met het einde. Hoe Chihero haar ouders bevrijdt is leuk gedaan. Ook hoe Haku z'n identiteit vindt is goed verzonnen. Alleen op het moment als Haku Chihero verteld dat ze niet mag omkijken had ik problemen. Ik vond het, op dat moment, jammer dat Spirited away een kinderfilm was. Had dan het einde van Orfeus en Eurydice gevolgd en liet de geestenwereld verdwijnen in het niets. Hierdoor viel het einde een beetje in het niets en had ik ook niet het idee dat de film eindigde.

Toch een heerlijk film die een 4,5* verdient.

avatar van serpico

serpico

The One Ring schreef:

Ik blijf de bewegingen van de personages onnatuurlijk vinden (kan ik bij animes op de een of andere manier niet aan wennen), maar dat mag de pret niet drukken.

Daarvan had ik alleen in het begin last, na een tijdje was dat helemaal over. Een magisch mooie film. Heel fantasierijk, maar net niet té afstandelijk, en de eerste keer dat een animatie-film zulke emoties bij me losmaakt. Ik heb nog nooit zo meegeleefd bij een animatiefilm. Ook gelijk mijn eerste Chinese.

Vooral goed vond ik de spanning die de film opriep met dingen als:'Houd je adem in!', of 'Zorg dat je voorbij de rivier komt!'. En hoe de hebberigheid van de mens wordt aangetoond, ook in die baby. Én de muziek was schitterend, niet te vergeten.

Een betoverend mooi sprookje dat ik vlug nog eens wil herzien.

avatar van Green Destiny

Green Destiny

Miyazaki creëert met Spirited Away een wonderwereld waarin alles mogelijk is. De fantasierijke figuren zijn subliem getekend en het droomlandschap waar Chihiro zich in bevind is tot in de details afgewerkt. De muziek is heel mooi en past goed bij de sfeer. De adembenemende treinscène begeleid met de sentimentele piano tonen zal mij altijd bijblijven.

Spirited Away is een prachtige meesterwerk die je niet gauw zult vergeten. Het verhaal slokt je helemaal op en na afloop voelt het net of je zelf een bad hebt genomen in het badhuis. 5*

avatar van Spetie

Mooie animatiefilm over het meisje Chihiro die allerlei avonturen beleeft in een wereld met de meest uiteenlopende wezens. De kennismaking is in ieder geval goed en naarmate de film vordert krijg je steeds meer sympathie voor Chihiro. Het is jammer dat het verhaal af en toe stokt doordat er vaak zaken bijgehaald worden, die eigenlijk alleen maar afleiden van het basisverhaal. Daardoor is deze film iets te lang in mijn ogen. Maar ondanks dit gezever van mij is het verder een prima animatiefilm en heb ik zeker wel zitten genieten van deze film. Ik ga binnenkort nog meer Ghibli's kijken in ieder geval .

avatar van Hannibal

Hannibal

Ik ben overtuigd.

Ik had een heel hardnekkig vooroordeel vwb Japanse animatie. Japanse animatie was voor mij niet veel meer dan raar getekende mannetjes en vrouwtjes met piekhaar en grote, gemene ogen waar de tranen van woede in stonden, om vervolgens door de lucht vliegend een raar monster aan te vallen.

Toen ik donderdagavond bij een kennis op bezoek was zag ik Spirited Away bij haar in de kast staan.

Uit nieuwsgierigheid wat er nou zo mooi aan "zulke films" zou moeten zijn heb ik gevraagd of ik hem mocht lenen.

Gistermorgen, zondagochtend, heb ik mijn kinderen opgetrommeld om samen een tekenfilmpje te kijken.

Ik werd overdonderd door de mooie tekeningen, en het geweldige bijzondere, en originele verhaal.

Zo mooi dat ik hem ´s avonds nogmaals, zonder de kinderen in de originele taal heb gekeken.

Ik zal nooit meer iets naars over Japanse animatie zeggen, sterker nog: Ik wil meer, meer, meer!!!

4* voor nu, maar een klein stemmetje in mijn hoofd zegt: "Meer, meer, meer!."

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Laatste stem dit jaar...

Na al die matige manga-troep (met geweld) gezien te hebben, met als uitzondering Ghost in the Shell, moest ik toch maar eens Spirited Away proberen. Ook aangezien de vele zeer positieve recensies. Maar dit was me toch gewoon een buitengewone goede maar zeer emotionele film die je toch wel een beetje in een andere wereld meesleept. Dit is gewoon weer zo'n film die je emotioneel raakt en nog dagen erna in je hoofd blijft spoken. Ook zul je onverwachts huilneigingen krijgen omdat alles zo mooi en ondroerend word verteld en gedaan. Die Chihiro vond ik een schattig meisje die ook zo gevoelig en onzeker overkomt en dan dat moment dat ze in die fantasie wereld terecht komt. Dan begint het hele ondroerende gebeuren. De Fantasiewereld was ook mooi ontworpen en getekend. Sommige geesten en trollen zagen er wel weird uit. Dat omaatje vond ik BTW ook grappig en die 3 groene hoofden. De momenten eromheen zijn ook zoals gezegt erg aangrijpend en zorgt wel voor een apart gevoel. Dit fantastische sprookje voor kinderen raken zelfs ook ouderen. Elk piepklein momentje bezorgt je gewoon een brok in je keel. Gewoonlijk hou ik niet zo van sprookjes maar dit was toch wel heel mooi.

Verder vond ik Haku ook een erg goede (getekende) figurant. Die momenten tussen hem en Chihiro vind ik dan ook een van de mooiste momenten dat ook een van de onderdelen zijn waarbij je een brok in je keel krijgt. Die zweefscene vooral en dat Haku Eigenlijk een soort vogelachtige draak is. Dat ene beestje dat door die vlieg word gedragen vond ik ook erg schattig. Die ene geest in het zwart was om niet te vergeten ook best wel geinig alleen vind ik die wel een beetje kinderlokkerig overkomen. En verder was die grote blubbergeest met al dat oude ijzer in zijn maag ook grappig.

Misschien ook een rare vergelijking maar zouden de Pang-broertjes niet wat elementen uit Spirited Away gehaald hebben voor de film Re-Cycle?

Maar verder een zeer ontroerend sprookje voor jong en oud en alle filmliefhebbers. Spirited Away blijft na het zien ook nog wel in je achterhoofd rondspoken. Ook zal ik de film maar niet gaan kijken al je je depri voelt want ik denk dan dat dat net iets te veel word.

Maar dit was iig een anime-sprookje om "U" tegen te zeggen.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Mijn eerste anime, en wat voor éen.

Ik heb me nooit eerder durven wagen aan een anime film, het leek me niks, maar nu heb ik toch maar een keer op de gok Spirited Away gekeken.

Apart is dat ik er meteen in zat, dat had ik echt niet verwacht, het hele stijltje en de meeslepende muziek, gewoon geweldig.

En het verhaal, zo goed bedacht, toen ik de omschrijving hier las leek het niet zo bijzonder, maar dat is het dus wel.

Eigenlijk zit er van alles wat in, prachtig verhaal, grappige personages, fantastische scéne's en af en toe ook nog eens ontroerend.

Een volle 2uur van iets wat me niets leek, heeft me gewoon geboeid van begin tot het eind, en dat is toch wel apart.

Ik ben zeker van plan meer te gaan kijken, zijn er nog meer die aan te raden zijn? Hoor het graag

Die dikke cavia met dat vogeltje was trouwens echt heel grappig

5*, misschien zelfs plekje in mijn top10..

avatar van Montorsi

Montorsi

Wederom een hartstikke leuke anime, eigenlijk nog wel net iets leuker dan Howl's Moving Castle die ik een paar dagen terug zag. Qua vormgeving ook erg mooi, betoverende animaties, waar vooral de snel bewegende beelden en die korte shots in de bloemgaard nog wel de allermooiste waren. Mooi verhaal waar de hebzucht telkens weer in terugkeert, maar verder (gelukkig) niet vervalt in moralistische levenslesjes of andere belerende elementen.

Ik heb met deze fantasy-anime duidelijk een genre gevonden waar ik veel plezier aan beleef. Meer

avatar van opa_paul

opa_paul

Na ongeveer een jaar van uitstel is het er eindelijk van gekomen.

Ik kan echt niet begrijpen wat mensen hier zo goed aan vinden. Ik heb het geprobeerd, maar kan me gewoon niet vinden in de hoge score van de meesten hier. Het gevaar met de Top-250 films is dat je door de hoge score al gauw geneigd bent om zelf ook een hoge score te geven, omdat schijnbaar anderen de film zo goed vinden. Ik moet ook wel zeggen dat ik hierdoor een beetje beinvloed ben als het gaat om klassiekers en Top-250 films. Ik vind het vervelend om die films naar beneden te stemmen, maar ik vind wel dat je moet stemmen naar je eigen gevoel.

Deze film deed me gewoon niets. Ten eerste is de film rondweg lelijk. De getekende figuren zijn niets vergeleken met de Pixar/Disney animaties die je tegenwoordig hebt. Dit zag er gewoon niet uit! Het verhaal.... tja.... mysterieus! Het kon me echter niet voldoende interesseren. De muziek was erg mooi. Dit is dan nog het hoogtepunt van de film.

Helaas, voor mij is dit niet meer dan een willekeurige tekenfilm die je op zaterdagochtend op de kinderzenders ziet!

avatar van josseheijmen

josseheijmen

Heerlijk exotisch!

1e ziening van Sen to Chihiro no Kamikakushi.

Ik denk dat ik niet de eerste ben met de volgende opmerking maar met het risico om onorigineel te zijn: dit verhaal is ontsproten aan een prachtige, hoogst Originele geest.

Chihiro's reis is een zeer rijke vertelling, ook wel wat rommelig, die bol staat van fantastische vondsten.

Ik kan er met mijn pet niet bij: hoe verzin je het om dit verhaal zich af te laten spelen in een badhuis. Wat een mooie keuze.

De verschillende personages zijn zo verfrissend 'anders' dan die wij hier in het westen kennen. Alles aan ze. Uiterlijk, manier van reageren, het hele spectrum. Yubaba, opa de spin, de gasten en het personeel vh badhuis.

Er is geen beter woord voor dan: fantastisch.

Evenals voor de bijna buitenaards mooie tekeningen.

avatar van dave

dave

Dit verhaal doet me veel denken aan 'Alice in Wonderland', maar dan geperfectioneerd.

De makers nemen rustig de tijd om alles te vertellen en laten de beelden voor zich spreken.

Gecombineerd met magische muziek en geweldige animatie maakt dat van deze film een memorabel avontuur.

avatar van ®Tc

®Tc

Sen to Chihiro no Kamikakushi is één van de mooiste animatiefilms die ik al heb mogen aanschouwen. Erg mooi in gekleurd en alles goed verzorgd tot in de kleinste details.

De reis van Chihiro zelf is een betoverend sprookje al had het mij niet volledig in de ban.

avatar van Halcyon

Halcyon

Een tijdlang heb ik animatiefilms bewust gemeden, omdat ik er altijd vanuit ben gegaan dat het genre me niet lag. Zo heb ik wel eens een slechte anime gezien of flarden van zo'n gruwelijk Pixar-vehikel meegepikt, hetgeen me altijd met weerzin deed walgen. Nu blijkt maar weer dat eens je de juiste film ziet, je zomaar meteen vertrokken bent. Ghost in the Shell 2 was voor mij die film. Ik was er destijds ontzettend ondersteboven van. Maar aangezien die (bij mijn weten) qua stijl en verhaal geen gelijke kent, had ik de hoop op andere leuke anime's vroegtijdig opgegeven. Boy was I wrong, want zoveel subgenres je in de traditionele film hebt, zoveel heb je er allicht ook in de geanimeerde film. En Spirited Away heeft dat nu bevestigd, waardoor voor mij voor de tweede keer de deuren geopend zijn om op verkenningstocht te gaan in het genre.

Spirited Away wist me aangenaam te verrassen met die typische magie die alleen aan de fantasie van een kind kan ontspruiten. Het is verbazingwekkend om te zien hoeveel creativiteit er in de verschillende personages en situaties gelegd wordt. Hiermee wordt ook duidelijk dat animatie het enige juiste medium is om zoveel magie en fantasie naar het beeld te vertalen, want een traditionele verfilming met traditionele acteurs zou amper de helft van die wonderbaarlijke sfeer kunnen ademen. Echt prachtig wat die kleine Chihiro allemaal meemaakt!

De muziek en de tekenstijl echter hebben me helaas een klein beetje teleurgesteld. De muziek had ik iets eigenzinniger en meer etherisch verwacht, in tegenstelling tot die stereotiepe composities die te voorspelbaar aansluiten op de getoonde beelden. Het zijn zulke kleine details die ervoor zorgen dat Spirited Away toch eerder naar een kinderfilm neigt, dan naar een prent voor volwassenen. Dat het verhaal hierbij erg "kinderlijk" is doet verder niet eens ter zake, want daar kan ik als twintiger nog steeds ontzettend van genieten. De tekenstijl had ik om een of andere reden iets blitser en iets gedetailleerder verwacht. Geen idee waarom eigenlijk, maar het lijkt wel alsof ik Ghost in the Shell 2 immer als referentiepunt handhaaf wanneer ik een anime kijk. Ik had in elk geval eerder het gevoel naar een film uit de jaren '90 te kijken dan naar een film uit 2001. Of mijn verwachtingen hierin fout waren hoor ik graag van de kenners...

Maar in elk geval was dit een bijzonder positieve ervaring. Hoewel ik Spirited Away geen meesterwerk vind, is deze film wel de aanzet om wat meer van deze regisseur en bij uitbreiding van het ganse genre te verkennen. Ik houd mij aanbevolen voor tips...

avatar van DeCol

DeCol

Weer een erg mooie Ghibli, ik kan wel zeggen prachtig!

De tekenstijl is echt geweldig. Alhoewel ik niet vies ben van een computeranimatie van Pixar is dit werk veel mooier en vaak ook leuker. Hier straalt de magie gewoon vanaf. Laputa vond ik overigens wel beter. Misschien omdat deze animatie toch wat kinderlijker is. Verder kan ik nog niet vergelijken want dit is nog maar mijn tweede Ghibli. Dat Spirited Away mooier is, is een feit. Dit is ook logisch gezien de jaren waarin het geproduceerd is. Het is het verhaal wat de doorslag geeft. Opzich wel leuk en grappig dat het in de heksen- en monsterwereld in een badhuis te doen is, maar veel bijzonders heeft het verhaal niet en dat is voor mij het gemis.

Voorlopig hou ik het op een ruime 3,5* en ik sluit niet uit dat hij bij herziening omhoog zou kunnen gaan. Eerst nog maar eens wat andere Ghibli's kijken.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Hm ja, mijn eerste kennismaking met de Japanse anime-tekenfilms. Wel leuk en mooi die beelden, soms ook een paar erg leuke scenes. Zo waren die kleine zwarte beestjes in die machinekamer hip! Tegen het einde had ik het wel gehad met deze vaagheid. Je moet je eigenlijk niet teveel concentreren op het verhaal en gewoon mee laten voeren door de beelden denk ik...