Star Wars (1977)
Genre: Sciencefiction / Fantasy
Speelduur: 121 minuten / 125 minuten (special edition)
Alternatieve titel: Star Wars: Episode IV - A New Hope
Geregisseerd door: George Lucas
Met onder meer: Mark Hamill, Carrie Fisher en Harrison Ford
8,6 (1.553.971)
Releasedatum: 9 februari 1978
Bekijk via Disney+
Plot Star Wars
"A long time ago in a galaxy far, far away..."
Luke Skywalker werkt op het land bij z'n oom en tante op de planeet Tatooine. Als zij door Keizerlijke troepen worden vermoord, sluit Luke zich aan bij de groep rebellen die vecht tegen de tirannie van de Keizer en de slechte Darth Vader. Luke, Princess Leia, Han Solo en de andere rebellen doen een poging de Death Star, het nieuwe wapen van de Keizer, te vernietigen.
- Trailer (YouTube)
- Star Wars (BoekMeter)
- Star Wars Episode IV: A New Hope (MusicMeter)
- Kijk op Disney+
C-3PO
R2-D2
Chewbacca
Darth Vader (performer)
Darth Vader (stemrol) (onvermeld)
Karst
Mijn mening is al zo goed verwoord door Sandokan-Veld, Chainsaw en JR30GP dat het niet nodig is om hier heel veel neer te pennen. Bedankt daarvoor.
Toch heb ik me best vermaakt, dus toch maar drie sterren dan.
djginod
Wie echter met een hedendaagse blik (als zoiets al bestaat) naar deze film kijkt, ziet een gedateerd product. Niet alleen qua visuele effecten, maar ook qua ritme, verteltrant, psychologie...het doet allemaal achterhaald aan. Voor mij dus verre van uitzonderlijk.
Waar het bij muziek nog vaak eerder de andere kant opgaat, dat de waardering stijgt, daalt het bij een film blijkbaar ? Ik vind dat raar. Als iets goed is, is het goed, of niet. Of ze het nu met papieren modelletjes deden en vergroting trucages of niet. Maar goed, dat is mijn mening.
JJ_D
Je vergelijkt volgens mij appels met peren. Muziek is per definitie niet onderhevig aan de kritische parameter "geloofwaardigheid" omdat muziek een abstract medium is. Cinema is daarenboven veel meer een kind van zijn tijd...de visuele perceptie, het metrum van een vertelling, dat alles evolueert volgens mij sneller in de tijd, omdat onze tijd nu eenmaal heel "visueel" is (en misschien omdat de visus vandaag ons belangrijkste zintuig is).
djginod
Dus in jouw optiek daalt dan eigenlijk de waardering van alle of heel veel films ouder dan ? Op het visuele gebied heb je wellicht gelijk, maar een goede film is vaak toch goed om zijn verhaal ? Once Upon A time, Godfather, Terminator 2, Psycho, The Shining, Alien etc. zijn toch allemaal al oude of oudere films, en zo zijn er nog een hoop. Je kunt toch niet zeggen, na verloop van tijd, Once Upon A time, ja, dat is nu echt geen goede film meer, want hij is nu zo oud.
Wel vind ik ook, dat de "slechte" special effects in een aantal films van vroeger nu simpel overkomen, maar maakt dat de film dan ook per definitie slechter ?
Club5000
Deze film moet gewoon 5 sterren zoals elke Star Wars eigenlijk. Je bent liefhebber of niet!.
MaartenTuinstra
De gedateerde effecten mogen de pret niet drukken, zeker niet voor de fans.
Star Wars is een fijne film, die genoeg vermaak biedt. De cast speelt prima, en het plot mag er ook wezen. Mooi om te zien is hoe Star Wars in 2 uur een hele eigen wereld creëert. En elke scene waarin onverlaat Darth Vader voorkomt tovert een glimlach op mijn gezicht (jeugdsentiment). Toch is dit eerste deel alles behalve perfect. Met name de special is wat aan de slappe kant. Maar ach, de film biedt vermaak en staat als basis voor een hoop nieuwe films.
eppo34
Goede film.
Zeker als je weet dat hij uit 1977 komt.
Ik was altijd een star trek fan maar ik ga
de films van star wars echt wel kijken.
Khan
Het blijkt lastig aan deze film een enigszins goed objectief oordeel te geven, omdat je daarvoor een groot brok nostalgie aan de kant moet schuiven. Hier een poging.
Star Wars blijft vermakelijk, de cast overtuigend en de personages uniek. Verbluffend is voor mij nog altijd de heerlijke fantasie die is gestoken in het creëren van de Star Wars-wereld. De muziek van de intro is natuurlijk onvergetelijk, maar daarbuiten is het te veel aanwezig en neigt het m.i. naar bombastisch. Het verhaal is nogal voorspelbaar, zeker het eind, maar is niet storend slecht.
Zelfs de grootste fan zal toch moeten bekennen dat de effecten behoorlijk gedateerd zijn (neem bijv. het gevecht tussen Kenobi en Darth Vader). Eerder werd al besproken of gedateerdheid een film al dan niet goed of slecht maakt, en ik ben van mening dat het verhaal normaliter stukken belangrijker is, maar in een SF-film zie ik dat toch anders. Aan de andere kant moet ik eerder lachen om de effecten dan ik me er echt aan irriteer.
Star Wars vermaakt nog altijd, maar is als SF-film helaas gevoelig voor de tand des tijds. Het verhaal is voor een klassieker als deze trouwens ook ietwat standaard.
K. V.
Nr. 4 alweer en hij is me toch eigenlijk voorbij gevlogen. Er was misschien iets minder verhaal dan het vorige deel en vond dat de film niet echt last had van langdradige stukken, terwijl 'k dat bij de vorige delen soms wel vond.
De cast deed het niet slecht, maar ze bleven nogal oppervlakkig.
Visueel is de film toch nog altijd goed gedaan, ondanks dat de film toch al zo oud is.
Een goed begin van de tweede trilogie.
Kondoro
Star Wars: Episode IV - A New Hope
Leuke start van de Star Wars reek en voor mij een erg leuke kennismaking. Ik moet gewoon bekennen: ik heb nog nooit een Star Wars film gezien in mijn leven. Toen ik ze zag staan via Netflix (eigenlijk had ik ze al binnen gehaald) toch vandaag de keuze gemaakt om te beginnen met de Star Wars Saga. Nu dat Rogue One: A Star Wars Story (2016) is aangekondigd en Star Wars: Episode VII - The Force Awakens (2015) vorig jaar een hele hit was kreeg ik ontzettend veel zin om te kijken. Bedankt Zwolle84 voor de tips van de volgorde. Heb een fijne introductie gehad met Luke Skywalker, R2-D2, C-3PO, Chewbacca, Han Solo en Princes Liea of hoe dat mens ook heet.
Het verhaal sloeg wel aan. En als ik het een beetje goed volgde zal dit gebeurd zijn: We volgen in het begin R2-D2 & C-3PO die ontsnappen, uit de handen van Darth Vader. Ze landen uiteindelijk op een planeet, waarvan ik ook al weer de naam van kwijt ben en komen met wat poes pas bij Skywalker terecht. Nadat Skywalker zijn oom komt te overlijden door het keizerlijk leger besluit skywalker zich aan te sluiten bij de rebellen en gaat onder andere met Han Solo. Ze vliegen naar het nieuwe wapen van het leger, een eigengemaakte planeet, die planeten kan uitschakelen met 1 schot. Nadat ze gevlucht zijn keren skywalker en co. weer terug om het schip voor goed uit te schakelen.
Ik moet zeggen, het was een heel spektakel. Mooie gevechten en vooral het gevecht tussen Vader en Obi-Wan kenobi was gaaf. Voor de rest een vlotte film maar, ik denk dat er wel beteren in de reeks zitten en dat er misschien ook voor Star Wars een vijf gaat vallen. Ondanks dat het gedateerd was waren de Sci-Fi beelden prima maar, de pit was er niet echt. Veel al informatie en kennismakingen maken Star Wars: Episode IV - A New Hope een goed begin. Op naar de volgende!
centurion81
- 2066 berichten
- 1988 stemmen
Gister mijn Star Wars vuurdoop gehad. De gecreërde wereld met al zijn rassen, zijn epische strijd zijn magie, de naadloze crossover tussen Fantasy en SF wist me zeker te pakken, maar de film als geheel vond ik wat mager qua verhaal, tempo en spanning.
3,5* voor deze start van de saga!
Maarten0402
Was toen ik jong was vrij bevooroordeeld over Star Wars, maar ben allang helemaal om en er gek van.
Ook de verhalen van de originele master hebben me na het zien van de huidige blu-ray set gefascineerd. En die Star Wars Despecialized (Harmy) lijkt eigenlijk wel het meest dichtstbij de versies die alle fans van het eerste uur droomde op blu-ray (vooral Star Wars: A New Hope)... maar nog steeds niet officieel. George Lucas heeft veel onnodige effecten later toegepast (computer effect verslaafd lijkt wel). In deze film was die scene (volgens mij Han Solo) op Tatooine dat er op het moment dat 2 characters een conversatie hadden er een clusterfuck van CGI dino's voor de camera in beeld liepen tijdens die conversatie... Meer van dat soort details is al lang door menigte fan op YouTube uitgelicht, maar het blijft bizar dat zo'n geniaal concept bedenker als George Lucas zulk knullig edit werk later nog aan zijn legendarische epos losbarst zonder genade...
Niet te filmen!!! Letterlijk!.
Eigenlijk had Steven Spielberg erbij betrokken moeten zijn voor ondersteuning en productie.
JeroenFR08
Star wars, een klassieker die ik sowiezo nog moest zien. Voorbij zappend op netflix besloot ik hem dus maar op te zetten.
Dit is een filmmonument. Dat is wel duidelijk, voor die tijd baanbrekend en vernieuwend. Een film met een aardig hoog tempo, toffe karakters en voor die tijd aardige actie. Inmiddels toch wel een beetje gedateerd (gevecht Darth vader en Obi Wan). Maar dat mag de pret niet drukken.
Duidelijk is het voor mij wel waarom dit een filmmonument is, alleen het ietwat simplistische verhaaltje is een minpunt. Daarnaast zijn sf-films nogsteeds niet echt mijn ding.
Wel zeker interesse gekregen in het vervolg en een dikke 4 sterren omdat dit gewoonweg een monument is.
J.Ch.
Na een korte onderbreking kan ik mijn herziening van alle delen in logische volgorde voortzetten. Ik heb geen idee wanneer ik dit deel voor de laatste keer heb gezien - ik heb de 'nieuwe' trilogie en The Empire Strikes Back ontelbaar veel vaker gezien - dus het was in veel opzichten een verrassing.
Maar wel een aangename verrassing! Ik was een beetje huiverig dat, na het zien van delen 1-3, het wat moeilijk zou zijn om over te schakelen naar de oudere delen. Ik was vooral bang dat de effecten pijnlijk gedateerd zouden zijn, maar dat is me echt enorm meegevallen. Het voornaamste verschil is natuurlijk het duel tussen Darth Vader en Obi-Wan Kenobi, waarbij het gevecht in deel IV toch wel tegenvalt in vergelijking met The Battle of the Heroes in deel III. Verder is het duidelijk hoe weinig computers ingeburgerd waren in 1977. Tegenwoordig kom je echt niet meer weg met wat knipperende lampjes om aan te geven dat er iets technisch hoogstaands aan de hand is. Wat mij echter enorm is meegevallen, zijn alle rare wezens. Die zien er misschien nog wel beter uit dan in Episode I (hoewel ik denk dat dat straks voor Yoda een ander verhaal is).
Wat je ook erg merkt aan dit deel, is dat het een opzichzelfstaand verhaal is. Er heeft zich weliswaar van alles afgespeeld dat leidde tot de opstand tegen The Empire, maar dat doet er op dit moment niet toe. Begrippen als 'the Force' worden ook rustig uitgelegd. Voor leken zal dit deel veel gemakkelijker te volgen zijn dan delen 1-3. Deze zaten vol verwijzingen naar andere delen, wat aan de ene kant diepgang geeft, maar ook verwarring kan veroorzaken. A New Hope is overzichtelijker, het verhaal rechtlijniger. De toon lijkt ook veel lichter, wat ook wel prettig is na het zwaar dramatische Revenge of the Sith.
Het acteerwerk is redelijk tot goed en de personages zijn interessant. Leia, Luke en Han Solo vormen een prima trio; een goede combinatie waar men in de delen 1-3 geen equivalent voor heeft kunnen vinden. Darth Vader is met recht een van de meest epische schurken ooit - al krijgen we hier veel te weinig van hem te zien. Het enige personage dat er wat bekaaid vanaf komt is Obi-Wan. Zijn rol is wel heel snel uitgespeeld. Verder is de muziek natuurlijk erg goed, hoewel we nog even moeten wachten op het meest badass filmthema ooit: The Imperial March. En ik vond het ook grappig om te zien hoe Leia en Padme alleen al aan elkaar gelinkt worden door hun kapsels!
Vergeleken met andere delen is A New Hope vooral een stuk simpeler. Maar dat is lang niet erg, want de film is volledig in zijn opzet geslaagd. Ik ben erg blij dat het zo'n succes bleek te zijn dat er een trilogie van werd gemaakt. Ik wil graag meer zien van het trio Leia-Luke-Han, meer Force, meer light sabers, maar vooral meer Darth Vader. Kom maar op met The Empire Strikes Back!
The Force is strong with this one.
Met het oog op de komende Star Wars spin-off film Rogue One ga ik alle eerdere delen maar eens opnieuw bekijken. Ben geen fan van Star Wars, het is ook geen jeugdsentiment, maar ik heb alle films uiteraard wel eens gezien en dat was zo verkeerd nog niet. Maar Star Wars is voor mij geen religie, ik krijg geen tranen in de ogen bij het zien van een nieuwe trailer zoals tig echte fans dat vermoedelijk wel hebben. Het is me wel duidelijk hoe gigantisch Star Wars is en welke impact dit op mensen kan hebben. Ik denk dat iedereen die een beetje iets met films heeft termen als Jedi, The Force, Darth Vader, Death Star en R2D2 wel kent. Toch bijzonder wat een cultureel fenomeen dit is. Star Wars is veel meer dan een film of een franchise. Interessant om te zien, misschien moet er eens een documentaire komen over hoe groot dit alles is? Of misschien is dit er al wel, dan moet ik het eens bekijken.
Anyway, ik heb A new hope eens opnieuw opgezet en waar ik de vorige keer (volgens mijn MM gegevens alweer 7 jaar terug) best van de film heb genoten, had ik er ook wat moeite mee om me in te leven in de personages en het verhaal. Dat gevoel is eigenlijk helemaal weg nu, vanaf begin tot het eind met veel interesse en plezier het verhaal van de boerenzoon Luke Skywalker gevolgd, die later met iconische namen als Prinses Leia en Han Solo tegen het keizerrijk vecht. Het levert ons 1 van de beste schurken uit de filmgeschiedenis op; Darth Vader. Ik ken zijn verhaal, in de komende twee vervolgen leren we er nog meer over, maar ik vind hem nu al geweldig met zijn afwijkende stem en herkenbare helm. En er valt gelukkig ook genoeg te lachen, met Han Solo en Leia en ook met R2D2 en 3-CPO.
Wat Star Wars echt goed maakt is de sfeer in combinatie met het gevoel dat je echt middenin een unieke wereld zit, vol met vreemde personages en originele voertuigen. En er is uiteraard de muziek van John Williams, zo passend en zo herkenbaar. De effecten zijn uiteraard gedateerd, maar ze zien er in een hoop gevallen ieder geval leuker uit dan de CGI rommel van vandaag de dag in de meeste films, waarmee echt alles nep lijkt. Al kan ik me niet voorstellen dat George Lucas nu echt onder de indruk was van het eindgevecht tussen Darth Vader en Obi Wan. Dat zag er wel echt brak uit en dat tempo lag zo laag dat Princes Leia ook nog wel van die 2 had kunnen winnen.
Verhaalinhoudelijk is het allemaal erg boeiend, al vind ik wel dat Luke erg snel plots een geweldige piloot is en is het ook wel heel onwaarschijnlijk dat men de Death Star zo simpel kan vernietigen. Dan maak je zo'n extreem groot en krachtig wapen en dan is je verdediging zo slap. Nouja, het was ook niet storend, maar een beetje simpel was het wel. Het leverde wel mooie momenten op, want dat slot is vrij spectaculair, al is het ook weer wat apart dat Darth Vader zelf achter Luke Skywalker aan gaat.
Star Wars is absoluut een klassieker en ik kijk ook uit naar de komende films voor een herziening.
4* (was 3,5*)
dinhus
Verhaal oogde onduidelijk, omdat het lijkt alsof de regisseur er vanuit gaat dat alle kijkers de terminologie afkomstig uit de boeken kent.
En jeetje, ik begrijp dat de introductie veel nostalgische gevoelens aanwakkert, maar wat vond ik het verschrikkelijk. Cursief onleesbare letters, en dan niet eens een paar, maar gewoon ellendig veel. Kom op zeg, een film op zo'n manier starten vind ik echt waardeloos.
Maar goed, sfeer-technisch best wel leuk. Vooral aan het begin toen de droids Luke hadden ontmoet. Ook de verstandhouding tussen R2 en die andere droid vind ik erg geestig en pakkend.
De sci-fi vond ik matig. Over het algemeen niet storend, maar op bepaalde momenten heel erg. Vooral die laatste scènes met die achtervolgingen van die vliegtuigen waren zo langdradig en verschrikkelijk onoverzichtelijk. Intenties van alle partijen waren mij echt niet duidelijk. Wat ik al zei: op bepaalde momenten heel erg storend. Over het algemeen was ik redelijk onder de indruk van wat ze destijds reeds kunnen op het gebied van sci-fi.
Het is niet mijn film, helaas. Ik weet ook niet of de tweede of de derde wél mijn film zal zijn.
horizons
Huh? Toen deze film uitkwam waren er nog geen boeken. Deze film introduceerde alle terminologie.
Ga je nou serieus klagen over die paar zinnen die je in beeld krijgt en die je ook prima van de ondertiteling af kan lezen?
Ik zou maar stoppen als ik jou was, elke SW film gaat zo beginnen, tot de meest recente toe.
dinhus
Ook een huh voor mij. In dat geval kan ik al helemaal niet verklaren hoe ik al die begrippen in één keer duidelijk voor me moet hebben. Mogelijk kan het ook wat te maken hebben gehad met mijn gebrekkige spanningsboog of mijn heimelijke desinteresse.
Daar ga ik serieus over klagen, ja. Een dergelijk proloog om een film mee te starten is niet aan mij besteed. Naar mijns inziens is het veel mooier om het in beelden te schieten, of op z'n minst een introductie met passende images. Dit is wel héél simplistisch. Zag het ja. Laat ik zeggen dat het geen heikel punt is, maar wel een minpunt om mee te beginnen.
baspls
De proloog is een knipoog naar de Flash Gordon-films van de jaren '30 waar George Lucas een grote fan van is. Omdat Star Wars eigenlijk een herleving van de oude space opera is, is dat ook wel op zijn plaats. Een proloog in beelden zou wel heel standaard zijn, dit is juist origineel.
mjk87 (moderator films)
Rogue One zeer mogelijk niet, wel jammer eigenlijk.
Ik weet nog goed in '99 dat ik me afvroeg of ze dat ook in The Phantom Menace zouden doen of anders doordat de technologie was veranderd. Gelukkig hield men het.
Op vhs was het wel slecht leesbaar trouwens doordat je maar halve zinnen zag in het begin, dvd was toen een openbaring van heb ik jou daar.
m1chel
- 1948 berichten
Gedurende de opname van American Gravity in 1973, kwam George Lucas met het idee voor een Space Opera. In mei 1973 schreef Lucas een 14 pagina tellend science fiction verhaal voor zes films. Juist in die tijd waren science fictionfilms niet populair. De stekker was net uit de Star Trek-serie getrokken en het vervolg wat daarvan zou komen is ook nooit van de grond gekomen. Ook films als Planet Of The Apes begonnen hun kracht te verliezen. Het was dan ook erg waarschijnlijk dat de Star Wars verhalen van Lucas zeker zouden floppen en hij werd ook door elke studio afgewezen. Toch ging 20th Century Fox uiteindelijk overstag en het begin was daar. Uiteindelijk schreef Lucas het volledige scenario in mei 1974, maar tijdens dit schrijven veranderde Lucas de aanvankelijk bedachte scenario’s en personages drastisch. In eerste instantie zou Luke Skywalker een generaal van middelbare leeftijd zijn en Han Solo een groene humanoïde alien.
In 1975 richtte Lucas zijn bedrijf Industrial Light & Magic (ILM) op voor de special effects. Helaas waren er niet veel bekende acteurs die meededen in de film. Alleen Alec Guinness en Peter Crushing deden aanvankelijk mee. Het filmen begon op 22 maart 1976 in de Tunesische woestijn voor de scènes op Tatooine. Het project kende vele problemen en Lucas liep na een week al flink achter op schema. Zo weigerde vooral veel rekwisieten hun werk goed te doen. Door de vele problemen lag er een erg grote druk op de schouders van Lucas om de film op tijd af te krijgen. De film stond gepland voor Kerstmis 1976, maar door alle tegenslagen kwam die pas in de zomer van 1977 uit. De film ging ruim over zijn budget van acht miljoen dollar heen, maar was toch met zijn elf miljoen dollar uiteindelijk de goedkoopste Star Wars-film.
Uiteindelijk ging de film op 25 mei 1977 in première in 32 bioscopen en niemand had het succes verwacht, maar de film brak alle records die er bestonden. Mede hierdoor wordt Star Wars ook wel gezien als de eerste echte blockbuster. Star Wars was tot 1982 de meest succesvolle film ooit gemaakt. Echter, kwam Steven Spielberg dat jaar met E.T. The Extra-Terrestrial en verpulverde dat record. Door dit succes kwamen er nog twee vervolgen, namelijk: The Empire Strikes Back in 1980 en The Return Of The Jedi in 1983. In 1999 kwam de eerste van de drie prequels uit en die waren eveneens zeer succesvol, gevolgd door The Force Awakens die vorig jaar zijn première beleefde. Eind jaren 70 kwamen er ook actiefiguren van de personages uit de film en deze figuurtjes zijn in originele staat en zeker als ze nog in de originele verpakking zitten erg veel geld waard.
Harrison Ford speelde de rol van Han Solo en had best wat op zijn curriculum vitae staan. Het meeste was toch televisie werk, maar hij speelde in 1973 ook al in de succesvolle Lucasfilm American Gravity. Toch was Star Wars de echte grote doorbraak voor Ford en hij kreeg daarna een rol in de legendarische oorlogsfilm Apocalypse Now. Hij kwam terug in de vervolgfilm Star Wars V: The Empire Strikes Back in 1980 en brak helemaal door in de Lucas productie Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark in 1981. Mark Hamill had ook al aardig wat gedaan, maar is vreemd genoeg nooit echt doorgebroken en bleef last houden van het Swiebertje-effect dat hij met zijn personage Luke Skywalker had.
De opening van Star Wars is episch te noemen, want wie kent nou niet de grote gele letters van Star Wars waarop de geniale muziek van John Williams galmt. De openingstitel volgt en er wordt kort uitgelegd hoe en wat. Dit keert elke film weer terug en iedereen weet bij de eerste seconde al om welke films het gaat. De scènes op Tatooine zijn erg sterk gefilmd. Door de jaren heen is de film helaas steeds veranderd en zijn er effecten toegevoegd. Natuurlijk komt dat qua tijdsbeeld de film wel ten goede, maar helaas hebben ze de blu-ray discs niet voorzien van de originele versies, die op een laatste dvd-versie wel zijn uitgebracht. Voor de puristen onder ons blijft het origineel dan ook veel beter. Er zijn digitaal beesten toegevoegd en ook extra scènes zoals onder andere de scène met Han Solo en een digitale Jabba The Hut. Helaas zijn zo ook de vervolgen midden jaren 90 onderhanden genomen.
Ook kent de film legendarische quotes die de echte filmfans ook bekend in het gehoor liggen. Het wordt zo nu en dan ook nog wel eens ge-quote in een tegenwoordige film. Zo gebruikte Philip Seymour Hoffman de quote “That’s not a moon, that’s a spacestation” in de blockbuster Twister. De quote “These arn’t the droids you’re looking for, move along” is ook vele malen op de hak genomen in verschillende films en televisieseries. In 2009 kreeg Star Wars een hilarische ode met de briljante komedie: Fanboys. De meest briljante scène uit deze film is als de Star Wars-fans de Star Trek-fans tegenkomen en er een ware veldslag op straat uitbreekt. Een goeie komische tip voor de Star Wars en Star Trek-fans onder ons.
Star Wars: A New Hope is een briljante science fictionfilm die tijdloos blijft. Met de magistrale muziek van John Williams en het heerlijke soap-achtige verhaal, zuigt de film je op. Met het nog betere vervolg en een misschien wel even goed derde deel, kunnen we toch wel spreken van een legendarische trilogie. Als je de films nog nooit hebt gezien, wat hoogst onwaarschijnlijk is, is het aan te raden om dat snel te doen. Met een nieuwe trilogie voor de boeg, waarvan de eerste vorig jaar in de bioscopen heeft gedraaid, kunnen we nog steeds geen genoeg krijgen van de originele trilogie die zeker nooit verslagen zou worden, wat Disney ook probeert.
ArnoldusK
- 2057 stemmen
De overdaad aan bombast en bij vlagen zinderende special-effects verbloemen het te-nen-krom-men-de acteerspel en het van de hak op de tak springende plot in dit eerste deel. Ik ben op het nippertje blijven kijken, vooral door de op Jeroen Bosch geïnspireerde wezens die tot leven zijn gekomen. Over het kijken van deel V denk ik nog eventjes na.
Antonev
Onlangs geprobeerd om de gehele reeks in een marathon te kijken, helaas zonder succes. Met pijn en moeite heb ik deze kunnen uitkijken. De gedateerdheid, de speciale effecten en het matige acteren deden me al redelijk vroeg afhaken. De actie scenes zijn op z'n zachtst houterig te noemen en het wist mij persoonlijk totaal niet te boeien. Hoewel ik inzie waarom de fans hier zoveel van houden, is dit voor mij toch helemaal niets.
Onceuponanytime
1977 ?? Amai, wat een Sciencefiction ! Eentje voor de bovenste schuif en eentje voor de start van geweldige opvolgers.
alexspyforever
Kwam even uit over een artikel van Star Wars daarmee dat ik hier belandde en wat reacties heb gelezen. baspls en tbouwh ik denk zeker dat de hoge scores en cultstatus gedeeltelijk met jeugdsentiment hebben te maken. Ik heb de originele trilogie echter ook in mijn jeugd gezien en was toen ook al geen fan. Sci-fi en ruimtefilms is nooit zo mijn ding geweest totdat ik de combinatie sci-fi en horror ontdekte. Nu goed ik ben ook meestal niet zo te vinden voor films met veel hype en veel aanhang. Niet dat ik de rebel wil uithangen en tegendraads wil doen, ik vind er ook oprecht weinig aan.

Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker

Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi
1983

Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back
1980

Kaskrakertjes: vijf relatief 'goedkope' films die ontzettend veel winst maakten

Nieuwe 'Star Wars'-film in aantocht: eerste beeld en nieuwe castleden onthuld

Nieuwe 'Star Wars' trilogie aangekondigd met Simon Kinberg aan het hoofd

George Lucas reageert op kritiek over de diversiteit in zijn 'Star Wars'-films: 'Het zijn aliens!'

The Shawshank Redemption

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
Fantasy / Avontuur, 2001

The Lord of the Rings: The Two Towers
Avontuur / Fantasy, 2002
rebelandroidgalaxyhermitvrijheidsmokkelsuperheldruimtedeath starlightsaber jedirescue missionempireopstandplanetwoestijnsuperkrachtsmuggleroppressionthe force ruimte-operagalactic war tovenaarstormtrooper totalitarianismspeculative fictionstar warsstarstar-warsstar wars universe