• 9.372.679 stemmen

Star Wars (1977)

Sciencefiction / Fantasy | 121 minuten / 125 minuten (special edition)

Genre: Sciencefiction / Fantasy

Speelduur: 121 minuten / 125 minuten (special edition)

Alternatieve titel: Star Wars: Episode IV - A New Hope

Geregisseerd door: George Lucas

Met onder meer: Mark Hamill, Carrie Fisher en Harrison Ford

IMDb beoordeling: 8,6 (1.553.971)

Releasedatum: 9 februari 1978

Plot Star Wars

"A long time ago in a galaxy far, far away..."

Luke Skywalker werkt op het land bij z'n oom en tante op de planeet Tatooine. Als zij door Keizerlijke troepen worden vermoord, sluit Luke zich aan bij de groep rebellen die vecht tegen de tirannie van de Keizer en de slechte Darth Vader. Luke, Princess Leia, Han Solo en de andere rebellen doen een poging de Death Star, het nieuwe wapen van de Keizer, te vernietigen.

Luke Skywalker

Princess Leia Organa

Grand Moff Tarkin

Obi-Wan "Ben" Kenobi

Darth Vader (performer)

Darth Vader (stemrol) (onvermeld)

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

SilverGun schreef bij Star Wars: Episode I - The Phantom Menace:

Ik ben benieuwd naar je kritiek.

Het grootste probleem dat ik met deze film heb is het nogal zwakke verhaal. De dramatische opbouw en de meeste legendarische scenes bleken bij herzien allemaal in ep. V te zitten. Dit deel is eigenlijk vooral een simpel heldenverhaaltje dat met grote snelheid afgehandeld wordt, zodat echte diepgang uitblijft. Daarnaast laat het acteerwerk van Hamill en Fischer te wensen over, en is de dialoog tamelijk houterig en repeterend (maar dat zijn verwijten die net zo goed voor ep. V en VI gelden). Verder is dit overigens een zeer vermakelijke film hoor (alleen de climax had iets minder snel moeten komen), die ook nog wel een zeker filmhistorisch belang heeft (voorzover ik daarvan kan spreken van een film die nog niet zo oud is). Ik geef dan ook nog 3,5 * hoor; de film is zeker niet slecht, maar haalt het niet bij ep. V.

avatar van jedymaster

jedymaster

een briljante film die allerlei verhalen combineert monsterverhalen heldenverhalen enz hier is werkelijk niks mis mee

avatar van EmDee

EmDee

Queto Yurlunyur schreef:

voor Q is zelfs een film uit '77 nog niet oud.

avatar van SilverGun

SilverGun

Het "heldenverhaaltje" op zich is inderdaad niet echt sterk. Ik vind de uitwerking van dat basisgegeven echter relevanter. Ik vind het een prachtige vakkundig gemaakte film. Van de geweldige aankleding tot het knappe scenario en de briljante manier waarop het hele Star Wars universum geïntroduceerd wordt, het staat allemaal als een huis.

De minimalistische dialogen zijn naar mijn mening heel effectief en geven de film een bepaalde charme (die in I en II mist, overigens), net als het acteerwerk en de meesterlijke muziek.

avatar van Danté

Danté

Dit is een top film en een top tien waardig vind ik.

avatar van sn@ke

sn@ke

• 2077 berichten

Ondanks zijn leeftijd is deze science- fiction film nog niet gedateerd en de eindscene vond ik bijzonder sterk. Sciense-fiction van top kwaliteit. 3,5*

avatar van De Knip

De Knip

Heb dan eindelijk eens een start gemaakt met de Star Wars-films, te beginnen met deze.

Nou, de special effects waren dan waarschijnlijk wel goed voor die tijd, maar de film heeft de spanning van een doorsnee-actieserie. Verhaal zal over alle films wel meer duidelijk worden en misschien interessanter, maar deze 1e heeft me niet weten te overtuigen. Had meer van het GROTE Star Wars verwacht.

**1/2

avatar van neo

neo

3 juni zend rtl 5 om 22:05 een docu uit over deze eerste star wars film.

avatar van gotti

Lijkt me leuk zo'n duitse documentaire (zo goed Kapp? )....

(knip - Jordy)

[offtopic]deiner is toch wel goed hé? Vater is mannelijk dus der en dan krijg je bij dein -er erachter??[offtopic]

[EDIT] Foutje, ik las weer te vlug en dacht dat er RTL stond.[EDIT]

avatar van yosemite44

yosemite44

[off topic]het is "dein vater" [/off topic]

avatar van gotti

Chips, klopt ja. 4e naamval he. Ik leer het ook nooit....

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

Dat is een behoorlijke spoiler, gotti, en dan ook nog eens voor het vervolg op deze film (dus spoilertags helpt ook niet).

avatar van yosemite44

yosemite44

gotti schreef:

Chips, klopt ja. 4e naamval he. Ik leer het ook nooit....

ik wil hier niet de duitsleraar gaan uithangen maar het is de 1ste naamval, maar toch "dein"

avatar van Phooze

Phooze

Laatste keer dat ik 'm zag viel ik in slaap. De film keldert van 4 naar 3 sterren.

avatar van Phoenix

Phoenix

In mijn ogen de minste van de oude trilogie. De karakters vind ik over het algemeen nogal plat en het duurt even voordat je in de sfeer van Star Wars komt. Toch ga ik deze film 4 sterren geven want de special effects waren natuurlijk van ongekende klasse in die tijd. Ook de muziek is natuurlijk fabuleus, [retorische vraag]wie kent nou niet de Imperial March[/retorische vraag]? Opvallend trouwens dat de oude trilogie meer ECHT Star Wars is, met gevechten tussen A-, X- en Y-Wings en de Tie Fighters/Bombers. Dit behaagt mij wat meer als de grondaanvallen die je in de "nieuwe" episodes ziet. 4 sterren dus.

Phoenix schreef:

wie kent nou niet de Imperial March

Na het zien van deze film? Erg weinig mensen vermoed ik.

avatar van Wouter

Antwoord geven op retorische vragen is niet echt nodig, Jordy. Als het erbij wordt gezegd al helemaal niet.....

Jordy

Ik bedoelde te zeggen dat the Imperial March helemaal niet in deze film zit (hmmn "erg veel mensen" had het dus inderdaad moeten zijn, het was al laat)

avatar van pinky

pinky

• 1999 stemmen

Jordy schreef:

Ik bedoelde te zeggen dat the Imperial March helemaal niet in deze film zit

...Lijkt me sterk.

Jordy

Mij niet. The Imperial March is voor het eerst te horen in The Empire Strikes Back, en niet in deze film.

avatar van pinky

pinky

• 1999 stemmen

Ik kruip door het stof. Sta er wel van te kijken, trouwens. (Niet van dat stof, maar dat het thema niet in Star wars zit.)

avatar van Yekezzez

Yekezzez

De film is nu te zien op internet.

avatar van EmDee

EmDee

Allemachitg, wat een werk zeg!

avatar van Justice4All

Justice4All

Iemand nog de documentaire gezien vandaag op RTL4/5, waarom hij Star Wars Series gemaakt heeft. In iedergeval hij gaf zijn visie. Interessant!

avatar van Phooze

Phooze

Justice4All schreef:

Om geld te verdienen? Om mensen in rare pakken naar bijeenkomsten te lokken? Ik ben nu wel benieuwd waarom hij de films heeft gemaakt

Jordy

Volgens aintitcool komt de oude trilogie 21 september op DVD. Het betreft de SE's uit 1997, niet wijst er op dat er (ondanks de geruchten) een of andere Ultimate Edition uit gaat komen dan (wie weet later). De oorspronkelijke versies zullen, ook volgens dit bericht, NOOIT officieel op dvd verschijnen.

avatar van petey

petey

• 1901 berichten

bericht op 424 Teletekst:

De originele Star Wars-trilogie komt op 21 september a.s.uit op dvd. De films Star Wars,The Empire Strikes Back en The Return of the Jedi,worden in een gezamenlijke box uitgegeven.De dvd-set bevat waarschijnlijk ook nog een vierde disk,met daarop een documentaire,niet eerder vertoonde opnames en ander extra bonusmateriaal.

avatar van petey

petey

• 1901 berichten

lees net in de Empire dat Lucs dit bericht bevestigd heeft.

Prijs is nog onbekend.

Dat kan je wel zeggen

avatar van sn@ke

sn@ke

• 2077 berichten

Toch wat onderwaardeerd door mij. Alleen al die eind-climax scene is een klassieker.