• 9.376.713 stemmen

Star Wars (1977)

Sciencefiction / Fantasy | 121 minuten / 125 minuten (special edition)

Genre: Sciencefiction / Fantasy

Speelduur: 121 minuten / 125 minuten (special edition)

Alternatieve titel: Star Wars: Episode IV - A New Hope

Geregisseerd door: George Lucas

Met onder meer: Mark Hamill, Carrie Fisher en Harrison Ford

IMDb beoordeling: 8,6 (1.555.015)

Releasedatum: 9 februari 1978

Plot Star Wars

"A long time ago in a galaxy far, far away..."

Luke Skywalker werkt op het land bij z'n oom en tante op de planeet Tatooine. Als zij door Keizerlijke troepen worden vermoord, sluit Luke zich aan bij de groep rebellen die vecht tegen de tirannie van de Keizer en de slechte Darth Vader. Luke, Princess Leia, Han Solo en de andere rebellen doen een poging de Death Star, het nieuwe wapen van de Keizer, te vernietigen.

Luke Skywalker

Princess Leia Organa

Grand Moff Tarkin

Obi-Wan "Ben" Kenobi

Darth Vader (performer)

Darth Vader (stemrol) (onvermeld)

avatar van ehs21

ehs21

Ja maar Vader en Obi Wan zijn wel al jaren getraind in het vechten met een lightsaber dus dat zou dan ook sneller moeten gaan. Maar dat zou dan de onervarenheid van de makers moeten zijn idd. Weet nog wel dat ik het de laatste keer dat ik het zag ook tegen vond vallen, al wist ik niet van dat broadsword verhaal.

harm1985

Ja, maar Obi-Wan was al 57 en Vader 42 ten tijde van hun gevecht, en ook al is Vader bedreven in de Force, zijn potentieel dat ie als Anakin had kon natuurlijk nooit benut worden omdat de Force de een symbiose is tussen levende dingen en Vader nu eenmaal meer mens als machine is, bovendien belemmerden zijn protheses hem enorm in zijn bewegingsvrijheid. En voordat het echt tot ontplooiing kwam offerde Obi-Wan zich op.

Karl van H.

Ai, de knulligheid overheerst hier en daar toch wel een beetje bij deze klassieker. Dan heb ik het niet over de special effects, die er lang niet altijd slecht uitzien als je de tijd waarin deze film is gemaakt in ogenschouw neemt. Nee, vooral het verhaal is eenvoudigweg lachwekkend en zit vol met hilarische gaten, vooral als het op de Strom Troopers aankomt (serieus Vader, hoe moeilijk is het nou om gekwalificeerde mensen voor die baan te vinden?!). Hoewel dat voor de onvoorbereide filmkijker misschien als een ernstig kritiekpunt mag worden beschouwd, moet ik toegeven dat het Star Wars ook wel zo zijn charme meegeeft - en het enorme jeugdsentiment dat ik aan deze film over heb gehouden maakt me sowieso al een stuk milder in mijn oordeel. Want begrijp me niet verkeerd: een ontzettend vermakelijke film is het wel, en de herinnering aan toen ik nog een klein Karltje was en compleet werd overdonderd door A New Hope maakt me nog steeds wel een beetje warm van binnen. Al heb ik niet meer de neiging om direct naar de bieb te rennen om de vervolgen te lenen, daarvoor is de film toch wat te erg gemankeerd. (Zeker die verschrikkelijke opgepoetste versie uit de jaren '90 is gruwelijk: waar zat George Lucas met zijn hoofd?)

Het verleden van vandaag,

Nostalgie schopt alle kritiek op deze film in de kloten, en goed ook. Serieus, ik heb geen goed woord over voor deze klassieker als het op techniek, CGI, camerawerk en eigenlijk alle beoordelingscriteria voor een film aankomt, toch staat deze veroestte drempelweg nog steeds op nummer 3 in mijn top 10, en daar zal hij blijven staan ook. Nostalgie, ik kan het niet uitleggen, maar elke keer als ik deze film op zet, en ik de oerlelijke gele letters onder begelijding van 'de soundtrack' in beeld zie verschijnen, krijg ik een adrealinestoot die een houdbaarheidsdatum heeft van precies 125 minuten.

C3PO blijft mijn favoriet, een slimme banaan die overal kritiek op heeft, vooral op zijn partner R2D2: het piepende krakende robotje op wielen. Heb Luke eigenlijk nooit gemogen, flapkaas dat hij is, 'uitverkorene' zijn schijnt blijkbaar een ziekte te zijn want Neo in The Matrix kan er ook al niet mee omgaan. Ach kunnen zij het helpen. Doet er verder ook niet toe, het gegeven is dat ik bijde films waarderen kan.

Wat je ook van Star Wars vindt, dat mag je helemaal zelf weten. Zelf ben ik hierme opgegroeit en zal deze film mij altijd herrinneren aan mijn jeugd. Zo veel herrinneringen, dromen en invloed heeft deze film op mijn leven gehad, op 3 in mijn top 10 is het minste wat ik terug kan doen.

avatar van Jib0n

Jib0n

Erg leuke film met een mooi verhaal, vooral de special effects voor die tijd verdienen een dikke pluim. Alleen wel jammer dat de prinses zo lelijk was... Op naar deel 5!

harm1985

Verwar je nu niet de special effects van de Special Edition (en de 2004 DVD remaster) met de originele effecten? In 1977 hadden ze geen CGI

Threeohthree

Mja, klopt. Niet over nagedacht tijdens het typen, was zoals vaak gewoon blindelings op het toetsenbord aan het rammen. Maar ik bedoelde de effecten ja

avatar van TMP

TMP

Film die de tand des tijds maar matig heeft doorstaan. Het ziet er allemaal nogal nep en knullig uit met de laserzwaarden. Het acteerwerk is ook niet altijd even goed, zeker Carrie Fisher vond ik niet echt overtuigend als Princess Leia. Zal Star Wars - Episode V nog wel eens gaan kijken, maar ik ben door dit deel niet al te enthousiast geraakt. Het verhaal is opzich wel leuk, maar deze film kwam niet zo geweldig uit de verf.

avatar van sofripa

sofripa

Boogeyman schreef:

Het verleden van vandaag,

Zo, scheelt mij tenminste het schrijven review. Zaten wij destijds niet naat elkaar in de bios? Want alle, relevante, kritieken ten spijt, destijds maakte het op mij een blijvende verpletterende indruk in de bios. En dat gevoel zal nooit meer verdwijnen.

Threeohthree

Haha. Mooie meevaller zo aan het begin van 2011. Ik dacht, laat ik gewoon eerlijk zijn tegen over de mensen die de film verouderd vinden. Is hij immers ook, maar dat doet me niks, blijf het de vermakelijkste film ooit vinden. Heb deze helaas nooit kunnen zien toen hij officieel uitkwam, echter, nog wel ooit eens gezien in een afgedankt filmhuisje, en dat was eigenlijk al een groot spectakel, dus in de 'echte' cinema zul je wel platgestampt zijn door dit meeeterwerk. Maar zou kunnen, zaten nog twee mensen in de zaal

avatar van SoupIsForGods

SoupIsForGods

Zo, scheelt mij tenminste het schrijven review. Zaten wij destijds niet naast elkaar in de bios? Want alle, relevante, kritieken ten spijt, destijds maakte het op mij een blijvende verpletterende indruk in de bios. En dat gevoel zal nooit meer verdwijnen.

In de bios? Geweldig! Ik wou dat ik dat had mee kunnen maken.

Deze film bekijken in de bios is toch wel één van mijn grootste wensen.

Want ik ben al een tijdje (vanaf mijn 9e/10e) enorm fan van s'werelds best gemaakte sci-fi trilogie.

Het universum van Star Wars boeit mij mateloos. Ik kan de films tig keren bekijken zonder dat ze saai worden, ik blijf geboeit door deze wereld.

Noem het nerdy of levenloos, ik ben een Star Wars-geek en vind het geweldig.

Star Wars raakt mij als nostalgie, zelfs al heb ik de 'oude tijd' niet meegemaakt.

De recensie over dit meesterwerk komt later, eerst maar weer de film herbekijken (en deze keer kritisch, zover als ik dat kan).

Wat het verouderen en vernieuwen betreft, George is echt doorgedraait met z'n CGI. Wat een vreselijk bende zijn die digital re-mastered versions

Hij had het gewoon bij de poppen en miniatuurmodellen moeten houden. Zelfs al is het gedateerd, mensen (lees: die hard fansboys) blijven het heus wel goed vinden.

btw: Boogeyman, geweldige avatar

avatar van Deanfromhell

Deanfromhell

wat is de on-verpeste, niet opgepoetste, bioscoop versie toch oneindig veel fijner he!

neem nu een Mos Eisley:

in het orgineel is dit een duistere ongure stad, in de latere versies loopt het tsjok vol misselijke disney figuren.

bah.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Berichten verplaatst naar Film > Algemeen > Star Wars saga

harm1985

Gisteren eindelijk weer eens in de bioscoopversie gezien , was te lang geleden. Ik moet zeggen, ik miste de CGI (en wat andere zaken) uit de special editions geen moment, al moet ik wel toegeven dat in de Special Edition de ontploffing van de Death Star er wat vetter uitziet, maar dat is dan ook het enige. Het gevecht bij de Death Star ziet er ook met modellen geweldig uit! De enige scene die er niet echt verzorgd uitzag was die waar Luke de lightsaber van zijn vader krijgt. Dat zijn duidelijk twee takes aan elkaar geplakt (één met alleen het handvat en één met blad), maar daar valt nog overheen te kijken; je zou het kunnen interpreteren als een 'schok' van Luke als ie zijn lightsaber voor de eerste keer activeert. Maar het is echt een verademing om dit weer eens te zien, het verhaal staat nog steeds als een huis, de personages hebben charisma en de special effects zien er nog steeds geweldig uit, zoals de Dogfight vanaf de Millenium Falcon en de aanval op de Death Star.

avatar van AnthonyG.

AnthonyG.

Ik vind deze film met z'n kostuums en decors veel geslaagder visueel dan de latere films waar ze maar al te gemakkelijk naar het blauwe/groene doek grijpen en met computerbeelden de achtergrond creëren.

nakada

Dat ligt niet aan het blauwe/groene doek en de computerbeelden maar aan de uitvoering daarvan. Mits goed uitgevoerd zijn ze visueel veel sterker dan de poppen uit deze film.

avatar van AnthonyG.

AnthonyG.

nakada schreef:

Ja, maar is dat dan budgetwijs nog verantwoord?

Ik vind james cameron z'n wereld in avatar nog steeds niet mooi/realistisch ogend.

En in een topfilm zoals LoR zijn steden zoals Minas Thirit grote decorstukken in het landschap.

nakada

Als het zijn geld opbrengt wel lijkt mij. Alleen is dat vooraf moeilijk in te schatten.

James Cameron bewijst het in ieder geval wel. Je mag het nog niet mooi vinden, ik vind het vele malen overtuigender dan het poppenwerk.

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Even een leuke filmpje over Darth Vader in zijn jongere jaren:

YouTube - Volkswagen Commercial: The Force

Akron777

Klassieker! Heel mooi gemaakt allemaal. Darth Vader blijft een van de sterkste bad guys in de film. De film is op prachtige wijze in beeld gebracht, iets wat ze in de opvolger zelfs nog konden verbeteren. Harrison Ford is in deze film ook in topvorm als de legendarische Han Solo. 5*

Over de discussie hierboven. James Cameron's laatste film was in mijn ogen gewoon een animatiefilm, de effecten in deze film zijn vele malen sterker en stukken beter.

nakada

Motion capture, niet gewoon animatie en niet eens zo veel verschil met star wars. Bij star wars heb je wat acteurs, die stop je in een of ander pak zodat ze er helemaal anders uit zien en je filmt het. Bij Avatar heb je wat acteurs die film je, en die stop je in een of ander digitaal pak zodat ze er heel anders uitzien. Het ziet er alleen veel beter uit.

En laten we wel wezen, uiteindelijk zijn het allemaal plaatjes op een film.

Akron777

Ik denk dat je die twee films niet met elkaar moet vergelijken. Dit is een topfilm, Avatar is een flutfilm. Deze is stukken beter in elkaar gezet. Het ziet er allemaal prachtig uit, vooral als je bedenkt dat de film uit '77 is. Voor die tijd is dat gewoon zeer knap gemaakt.

avatar van ehs21

ehs21

Akron777 schreef:

Tja dat is gewoon jou mening, de technologie is nu eenmaal een stuk verder en het is logisch dat daar gebruik van wordt gemaakt. Als Lucas 30 jaar later geboren was en nu pas zn 1e star wars zou gaan maken zou ie het ook vast in 3d doen.

Akron777 schreef:

Ik denk dat je die twee films niet met elkaar moet vergelijken.

Doe het dan ook niet

Dit is een topfilm, Avatar is een flutfilm.

Voor die tijd was het ook prima. Zou je op deze manier nu een film uitbrengen, wordt ie met de grond gelijk gemaakt. Dat ie beter in elkaar gezet is vind ik helemaal niet. Een slechte film vind ik het overigens ook niet.

ehs21 schreef:

En dan zal ik hem wellicht ook een stuk minder goed beoordeeld hebben.

Karl van H.

Star Wars en Avatar zijn allebei flutfilms, maar Star Wars heeft het sentiment mee

avatar van goongumpa

goongumpa

Onzin, Star Wars IV en V zijn revolutionaire en ontzettend knap gemaakte films. (Avatar eigenlijk ook, al vond ik 'm verder niet geweldig.) Sentiment speelt mee bij het waarderen van deze film, maar hij heeft vele kwaliteiten.

Karl van H.

Qua effecten zijn zowel Star Wars als Avatar topfilms, maar allebei de films hebben een verhaal van lik-me-vestje. Vooral Star Wars is ontzettend kinderachtig uitgewerkt, vind ik. Als ik 'm tegenwoordig voor het eerst zou zien, dan zou m'n score een stuk lager uitvallen, daar twijfel ik niet aan.

avatar van AC1

AC1

De FX van Star Wars ... is dat nog top de dag van vandaag? En wat bedoel je met kinderachtig, Karl? Het is en blijft een sprookje dat zich afspeelt in een ver afgelegen universum maar persoonlijk vind ik de dialogen niet te expliciet of verklarend, wat toch meestal het geval is bij kinderachtige films. Return Of The Jedi is natuurlijk andere koek. Hoe dan ook, er zit behoorlijk wat sleet op het oude ritje.

Karl van H.

Zo'n R2D2 bijvoorbeeld, met zijn eeuwige bliepjes, en die bijdehande C3PO vind ik ook niet het toppunt van volwassenheid. Of een prinses in de ruimte, tja, en Luke Skywalker is ook gewoon de personificatie van een twaalfjarig jongetje dat een wilt avontuur beleven. Maar je hebt gelijk, het is een sprookje in de ruimte en daarom kan het nog (net).

En de effecten van Star Wars zijn vandaag de dag natuurlijk verouderd, maar destijds zal het er erg mooi uit hebben gezien. Twee jaar later zouden die effecten echter compleet weg worden geblazen door een filmpje dat Alien heet, maar dat is een ander verhaal