• 9.376.713 stemmen

Star Wars (1977)

Sciencefiction / Fantasy | 121 minuten / 125 minuten (special edition)

Genre: Sciencefiction / Fantasy

Speelduur: 121 minuten / 125 minuten (special edition)

Alternatieve titel: Star Wars: Episode IV - A New Hope

Geregisseerd door: George Lucas

Met onder meer: Mark Hamill, Carrie Fisher en Harrison Ford

IMDb beoordeling: 8,6 (1.555.015)

Releasedatum: 9 februari 1978

Plot Star Wars

"A long time ago in a galaxy far, far away..."

Luke Skywalker werkt op het land bij z'n oom en tante op de planeet Tatooine. Als zij door Keizerlijke troepen worden vermoord, sluit Luke zich aan bij de groep rebellen die vecht tegen de tirannie van de Keizer en de slechte Darth Vader. Luke, Princess Leia, Han Solo en de andere rebellen doen een poging de Death Star, het nieuwe wapen van de Keizer, te vernietigen.

Luke Skywalker

Princess Leia Organa

Grand Moff Tarkin

Obi-Wan "Ben" Kenobi

Darth Vader (performer)

Darth Vader (stemrol) (onvermeld)

Karl van H. schreef:

En de effecten van Star Wars zijn vandaag de dag natuurlijk verouderd, maar destijds zal het er erg mooi uit hebben gezien. Twee jaar later zouden die effecten echter compleet weg worden geblazen door een filmpje dat Alien heet, maar dat is een ander verhaal

Alien en effecten. Ik geloof dan toch echt dat ik een andere film dan jij gezien hebt Karl. Alien moet het meer hebben van zijn schitterende sets dan van de special effects.

avatar van goongumpa

goongumpa

Eens met sierra. Alien is en blijft een topfilm, maar komt op vlak van innovatieve effecten echt niet in de buurt van Star Wars. Alien moet het dan ook meer van suggestie hebben (als de alien vol in beeld is, zie je toch duidelijk een man in pak).

avatar van nakada

nakada

Kom nou zeg. Dat geld toch net zo goed voor al die Star wars figuren ?! Chewbakka, C3PO eneigenlijk alles wat er daar rondloopt als alien ? Bovendien zijn alle ruimtescenes in alien vele malen geloofwaardiger dat die van Star Wars. Ik ben het eens met Karl : Star Wars is een sprookje in de ruimte. Een aardige, misschien wel mooie film, maar niet meer dan dat.

avatar van AC1

AC1

Plus, Alien is niet geupdated met primitieve CGI creaturen. Ik moet tijdens Star Wars veel vaker 'een oogje dichtknijpen' dan bij Alien en waarschijnlijk is dat wat Karl bedoelt. Het voelt gewoon wat meer gedateerd aan.

Akron777

Alien ziet er in mijn ogen ook al beter uit dan deze. In feite was de alien daar ook gewoon een man in een pak, maar er was wel zeer veel aandacht aan besteed door H.R. Giger. Qua effecten zijn ze allebei zeer sterk. In die twee jaar is bijzonder veel veranderd. The Empire Strikes Back ziet er ook al stukken beter uit. Maar dat haalt niet weg dat deze film gewoon bijzonder mooi gemaakt is.

avatar van goongumpa

goongumpa

nakada schreef:

Klopt, maar de Alien zie je volgens mij maar één keer vol in beeld (en dan ook nog heel kort) terwijl er shots in Star Wars zijn waar wel tien aliens tegelijk in beeld zijn.

Plus: Star Wars was eerder. Wat mij betreft is Star Wars qua effecten véél verbluffender dan Alien.

avatar van harm1985

harm1985

Wat motion control betreft zeker.

avatar van AC1

AC1

Tja, er komt dan ook bijna geen motion control voor in Alien.

avatar van gorelover

gorelover

yes.

in september komt de hele saga uit op bluray.

heb hem alvast gepreorderd.

AC1 schreef:

Het is ook A Long Time Ago in a galaxy far far away.

Alien is een heel ander genre dan star Wars. Waar Star Wars inderdaad een sprookje in de ruimte is en meer fiction is dan science, is Alien veel meer een combi van science fiction en horror. Waar in Alien alles er redelijk hightech uitziet heeft Lucas veel vervoersmiddelen en omgevingen is de Star Wars wereld bewust een wat meer versleten uiterlijk/aanzien gegeven. Dat vind ik ook wel een van de charmes van Star Wars. Luke die in zijn afgetrapte landspeeder stapt. Gammele droids die elk moment uit elkaar kunnen vallen. De Falcon die wel wat onderhoud kan gebruiken. Geniale scene trouwens in TESB van een slecht startende Falcon die door een klap op de juiste plek opeens wel start.

Gisteren nog eens opgezet. Han Solo

avatar van AnthonyG.

AnthonyG.

sierrra schreef:

Het is ook A Long Time Ago in a galaxy far far away.

Wel jammer dat hij van dat imago afgestapt is in de eerste 3 saga's. (of was dat bewust?)

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Dat is inderdaad bewust, omdat Episode 1, 2 en 3 zich afspelen tijdens een bloeitijd van 'The Republic'. Het aftandse en versletene van deze drie films geven juist aan dat het niet zo goed gaat in dat gezellige galaxy, far far away...

Overigens is het ruimteschip in Alien net zo versleten als veel schepen in deze film (stoelen worden bijvoorbeeld met tape bijeengehouden), maar dat terzijde.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Het is mij opgevallen dat R2-D2 eigenlijk de aller grootste held van allemaal is. En dat klopt dus.

Artoo succeeds in his mission to convey the holo-recording of Princess Leia to Obi-Wan Kenobi.

Artoo slices the Death Star compuer and shows its schematics to Obi-Wan Kenobi, revealing where to disengage the tractor beam.

Artoo shuts down the garbage compactor from crushing Han Solo, Princess Leia, Chewbacca and Luke Skywalker.

Artoo successfully hides and carries the read-outs of the Death Star to the leaders of the Rebellion so they can analyze them to find a weakness.

Artoo flies with Luke Skywalker during the assault on the Death Star and manages to increase the thruster power of Luke Skywalker's X-wing.

Artoo is shot by Darth Vader's TIE Fighter, possibly saving Luke's X-Wing from destruction.

En zo is hij dus in iedere film lekker bezig. R2-D2: Hero of the Star Wars Universe - galacticbinder.com

Interessant

movie acteurs

Ik zal alvast een ieder de wind uit de zeilen nemen. Ik heb vast geen verstand van de Star Wars hype maar ik wil het toch even kwijt.

Star Wars is een alom geprezen Science-Fiction.

Ik heb dit best vaak gezien maar het heeft mij nooit kunnen bekoren. Vooral qua de Special Effects ben ik niet onder de indruk. Ook heeft deze film er niet voor gezorgd dat ik met bewondering keek naar de beelden die me werden voorgeschoteld. Of ik de enige ben die Star Wars altijd maar saai heeft gevonden, weet ik niet. Het zal wel mijn probleem zijn.
Ook de lengte van zo'n film Wat duurt deze film toch lang. Voor mij was het toch echt een eeuwige zit. De film kreeg 6 Oscars en was volgens de filmwereld magistraal. Jammer genoeg zie ik dat maar niet als ik ernaar kijk.

De film is daarnaast veel te braaf en komt wat mij betreft zeer theatraal over, vooral met C-3PO, R2-D2, Chewbecca en Jabba the Hutt. Het zijn ook personages die me niet totaal niet aanstaan. En ook die vreselijke stem van C-3PO ingesproken door Anthony Daniels. Dan nog dat vreselijk uitziende loopje. Die witte robot pakjes (laat ik het zo maar noemen) vond ik ook niet mooi en de rest van de kostuums vond ik ook vreselijk. Carrie Fisher is een grijze muis. De lichtgevende zwaardjes vind ik ook niet zo speciaal. De soundtrack is te bombastisch en is in mij ogen niet een legendarische tune. Het is ook een beetje doorsnee Lucas spektakel. Het verhaal en de effects zijn misschien voor 1977 geweldig maar ik kreeg het gevoel er niet bij. Ik vind dit persoonlijk maar een behoorlijk foute film die in de hemel wordt geprezen door media etc. En ook die vreselijk misplaatste knulligheid.

Neem nou een van de eerste scene's bij het begin in de woestijn, C-3PO loopt de andere kant op van de woestijn, een paar minuten later van de film zie je R2-D2, hij wordt uitgeschakeld, valt op de grond, en er komen wat op zeven dwergen figuren gelijkende met van die vreselijke stemmetjes en nemen hem mee. Ik vond de film daar super traag en saai beginnen dus viel ik al gelijk van mijn zadel. Maar de personages blijven het ergste.

Als je voor een saaie, ouderwetse SF film gaat, is dit een goede keus. In mijn ogen een zeer over gewaardeerd broddel werkje van Lucas. 0,5.

Sorry trouwe fans, of mensen die het gewoon kunnen waarderen, ik vond het niks. "Not my cup of tea" . Een van de grootse teleurstellingen in de film geschiedenis. Zo heb ik het eigenlijk altijd al beschouwd.

avatar van Stu-Pot

Stu-Pot

De film kreeg 6 Oscars en was volgens de filmwereld magistraal.

Iedereen weet toch dat je de oscar-uitreiking niet serieus moet nemen.

Spijtig dat de film je niet beviel, ik begrijp de dooddoeners wel. Al had ik er veel minder last van.

avatar van ossman1987

ossman1987

ik heb vooral moeten lachen bij deze film om al die idote typetjes en vechtscenes.

als ik deze film 12 jaar eerder gezien was ik waarschijnlijk behoorlijk meer onder de indruk geweest.

toch nog 3 ruime *

Stu-Pot schreef:

Iedereen weet toch dat je de oscar-uitreiking niet serieus moet nemen.

Ik begrijp zijn dooddoeners totaal niet. Typisch gevalletje van Star Wars haten en alles wat er omheen zit eigenlijk Waarom ie uberhaupt al aan de film is begonnen terwijl hij dat wereldje altijd al vreselijk heeft gevonden is dan ook een beetje raar. Leuk vinden zal je het immers toch nooit als je het eenmaal haat. En voor 1977 zijn het toch revolutionaire special effects, ziet er gewoon subliem uit eigenlijk. Dat het anno 2011 niet meer in onze standaard past is een ander verhaal, maar als ik dit vergelijk met latere films...

Met grote hypes komen ook de haters die er niets mee hebben. Elk groot succes heeft er last van, zo ook Star Wars.

Die witte robot pakjes (laat ik het zo maar noemen)

Stormtroopers, zijn gewoon mensen in een pak.

rep_robert schreef:

Volgens mij heb ik helemaal nergens gezegd dat ik dit hele wereldje haat. Het enige wat ik "echt" zei was : dat ik die fantasie achtige personages echt walgelijk vond.

avatar van rep_robert

Waarom dan? Ik zie dat jij Star Trek wel kan waarderen, is een zelfde soort aparte ruimte universum met rare wezens(Klingons, Vulcans etc.). Lijkt me eerder een Star Wars aversie dan dat je dit soort films echt haar.

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Ik kijk ook wel eens films die me niet echt heel interessant zijn, meestal omdat het klassiekers zijn en ik toch het gevoel heb dat ik ze wel eens moet hebben gezien. Kan me goed voorstellen dat die motivatie bij Star Wars ook aan de orde is.

avatar van Stu-Pot

Stu-Pot

Daarvoor hoef je de film toch niet goed te vinden. Avatar is ook op dat gebied een revolutionaire film die ik niet kan waarderen.

avatar van rep_robert

Dat heb ik dan ook niet gezegd

Karl van H. schreef:

Lijkt mij dat je na het kijken naar een film pas weet of de film interessant is of niet. Soms strookt je verwachting totaal niet bij datgene wat je voorgeschoteld krijgt. Blijkbaar had Arnold een rol in Star Wars moeten hebben, dan had hij het vast fantastisch gevonden.

avatar van The Oceanic Six

Ik vond de oude Star Wars delen ook tegenvallend. Net als Tron zijn dat films die 30 jaar later gemaakt hadden moeten worden, met hedendaagse technieken. Al vond ik de oude delen nog wel allemaal een voldoende waard.

avatar van rep_robert

Mweh, als Lucas nog steeds dezelfde ideeën zou hebben als 30 jaar geleden dan zou het kunnen ja. Alleen met die nieuwe reeks is ie toch redelijk de mist in gegaan met die 90% green screen films. Doet echt af aan het Star Wars gevoel, ondanks dat ze nog wel vermakelijk zijn heb ik nergens een nostalgisch gevoel bij die films.

Ik geniet zelf ook nog extreem van die oude bioscoop edities, heb ze ook geremasterd op de disc staan(die eind jaren 90 versies), maar dat wil ik niet kijken. De originele ervaring is wat mij betreft nog steeds het beste. Soms is knulligheid gewoon lekker. Al was het bij de oude Tron wel iets te erg.

Ik denk dat het ook typisch een geval is van het sentiment wat je bij zo'n film hebt. Heb deze film gistermiddag weer gekeken. Inmiddels wel voor de tiende keer of zo denk ik. Sommige films hebben gewoon een bepaalde waarde als je het al sinds je jeugd kijkt.

rep_robert schreef:

Ik bedoel niet dat ik specifiek fantasie achtige personages echt walgelijk vindt. Bij Star wars vind ik ze echt helemaal niks. Bij Star Trek vond ik alles trouwens wel een heel stuk fijner. Maar wat betreft deze personages vind ik gewoon vreselijk gedaan. Zoals die scene waarin R2-D2 en C-3PO in die woestijn staan. En dat C-3PO het niet eens is dat R2-D2 links gaat, plus "wat ik al zei" dat vreselijke loopje en die ook al vreselijke stem van Anthony Daniels. Ik vind hem net klinken als een van de Jansen's uit "Kuifje" (bijv.). En ook zei ik dat ik die soort van 7 dwergen (http://www.youtube.com/watch?v=ZYnRNBDDVBk Minuut: 12: 26) helemaal niks vind en ook gewoon behoorlijk stom vind. Geldt ook voor Jabba the Hut en Chewbacca etc.

Lijkt me eerder een Star Wars aversie dan dat je dit soort films echt haar.

Qua Science-Fiction en Fantasy vind ik Star wars in alle opzichten vreselijk ja. Dus Star wars is eigenlijk wel mijn aversie. Ik kraak alleen de film niet af voor aandacht. ik wil gewoon mijn eerlijke mening over een film geven. Wie zegt trouwens dat hier iedereen eerlijk is over deze film. Het kan toch best zijn dat er mensen zijn die dit hoog laten scoren omdat ze niet eerlijk durven te zijn in verband met de sentimenten die rond deze film zijn. Natuurlijk snap ik wel waarom een persoon wil weten waarom mensen aversie tegen zo"n film hebben. Dat heb ik ook bij bijv. Jaws.

sierrra schreef:

Al zat hij erin was het inderdaad gelijk een 5,0 waard ..................

rep_robert schreef:

Ik weet niet hoe jij dat ziet. Ik wil je geen ongelijk geven. Er zijn bij mij ook films die ik op jonge leeftijd heb gekeken en die ik nog steeds geweldig vind.

Het rare is bij mij dat Ik Star Wars op 9 a 10 jarige leeftijd heb gekeken maar zelfs toen vond ik er niet veel aan.

avatar van voskat

voskat

Met enige afstand de zwakste van de serie.