• 9.375.496 stemmen

Star Wars (1977)

Sciencefiction / Fantasy | 121 minuten / 125 minuten (special edition)

Genre: Sciencefiction / Fantasy

Speelduur: 121 minuten / 125 minuten (special edition)

Alternatieve titel: Star Wars: Episode IV - A New Hope

Geregisseerd door: George Lucas

Met onder meer: Mark Hamill, Carrie Fisher en Harrison Ford

IMDb beoordeling: 8,6 (1.555.015)

Releasedatum: 9 februari 1978

Plot Star Wars

"A long time ago in a galaxy far, far away..."

Luke Skywalker werkt op het land bij z'n oom en tante op de planeet Tatooine. Als zij door Keizerlijke troepen worden vermoord, sluit Luke zich aan bij de groep rebellen die vecht tegen de tirannie van de Keizer en de slechte Darth Vader. Luke, Princess Leia, Han Solo en de andere rebellen doen een poging de Death Star, het nieuwe wapen van de Keizer, te vernietigen.

Luke Skywalker

Princess Leia Organa

Grand Moff Tarkin

Obi-Wan "Ben" Kenobi

Darth Vader (performer)

Darth Vader (stemrol) (onvermeld)

avatar van YoG

YoG

in A New Hope zitten ook zulke TaunTaun-achtige wezens..

Hoe ze ook mogen heten. ik kan nog steeds niet geloven dat de SFX uit die tijd stamt.

Ik ben deze sfx nog nooit in andere films uit die tijd tegengekomen.

Waarom was Jurassic Park dan zo speciaal (ja, ik vind de sfx zó mooi)

Madecineman (moderator films)

Waarschijnlijk omdat JP, de eerste blockbuster was met volledig computer gegenereerde (behalve de close-ups) en realistische wezens. Ik weet nog dat ik die film destijds in de bios zag en dat was behoorlijk indrukwekkend hoor! Had zoiets nog nooit eerder gezien.

thunderball

Die zaten er ook oorspronkelijk helemaal niet in.

Ergens midden jaren '90 zijn de oorspronkelijke delen opnieuw uitgebracht met nieuwe SFX er in verwerkt, zodat ze beter bij de nieuwe films zouden gaan aansluiten.

Hier waren de diehards ook uiterst ontevreden over, werd zo'n beetje als heiligschennis beschouwd.

Ik ben toen alleen naar deze film opnieuw geweest en vond het een beetje zonde van mijn geld, omdat behalve wat nieuwe wezens vaak storend in beeld (want ik was gewend aan de oude versies) en 1 nieuw toegevoegde scene (waar Solo Jaba tegenkomt) het verder niks nieuws onde de zon was.

In Empire.. zie je in de nieuwe versie dat sneeuwmonster nu stukken beter in beeld en bij Return.. Jedi op het eind ipv de oude acteur, die er oorspronkelijk in zat, Christensen als geest naast Obi-wan en Yoda staan. Verder zijn in alle films ook de explosies van bv de Death Stars vele malen groter gemaakt.

Het vreemde was dat je op een gegeven moment de originele films nergens meer kon vinden, niet op dvd en ook niet op TV.

Een jaar of twee geleden heeft Lucas dan ook nieuwe versies van de films op dubbel dvd uitgebracht, waar bij je zowel de originele versie kunt zien, als de opgepoetste versie.

Madecineman (moderator films)

Het klopt inderdaad dat sommige scènes door Lucas zijn "overgedaan" (dacht ergens eind jaren '90) maar of dat scènes met die wezens zijn weet ik zo niet uit het blote hoofd. Er zit wel een scene in met Jabba The Hutt die niet in het origineel zat, weet ik nog.

Overigens wel eeuwig zonde dat alleen maar en crappy DVD transfer van de originele versie is uitgegeven... Ik heb nog steeds een "new hope" op beter

thunderball

Ik heb de oude versies nog van TV eind jaren '80/begin '90 opgenomen en vaak bekeken. Ze zitten er oorspronkelijk niet in.

Lucas heeft echt zeer veel laten sleutelen aan die films.

Bij Return heeft ie zelfs compleet andere muziek bij Jaba the Hutt er aan toe laten voegen. Nu krijg je een of ander waardeloos nr te horen. Onbegrijpelijk.

Zelfs de lasers uit de zwaarden zijn veranderd, incl andere kleuren.

Dat vond hij dan toch mooier en had ie altijd al anders gewild was dan zijn verklaring.

Nouja, je weet het resultaat van de laatste Indiana Jones film, qua SFX en wie daar voor verantwoordelijk is.... zucht!

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Het is best wel duidelijk te zien wat er vroeger niet in zat, de CGI valt namelijk erg op.

avatar van YoG

YoG

Eeuwig zonder.. het is zo vreemd om naar een film te kijken met nieuwe elementen.. die vallen namelijk heel erg op ja

Die oude sfx is nu natuurlijk een beetje om te lachen.. maar dat nog liever dan strakke renders in oud beeldmateriaal.. dat klopt gewoon niet

Helemaal suf dat die oude originele delen moeilijk te vinden zijn.. Star Wars van toen is dus niet meer serieus te nemen.. zo moeten we het dus interpreteren

avatar van JanVR

JanVR

Niemand beseft hier dat ze eigelijk over de Sound-Effects bezig zijn, SFX is namelijk de afkorting ervoor. VFX of CGI zijn de visuele effecten.

thunderball

SFX werd al in filmbladen gebruikt in de jaren '70 en '80 en stond toch echt altijd voor special effects, CGI bestond nog niet toen.

Er is ook een film uit de jaren '80, die zo genoemd is.

Edit: ik vrees dat je gelijk hebt, de afkorting was niet SFX, maar F/X!!

YoG schreef:
in A New Hope zitten ook zulke TaunTaun-achtige wezens..
Ik ben deze sfx nog nooit in andere films uit die tijd tegengekomen.

Ik denk dat je gelijk hebt, in de "nieuwe" versie hebben ze de ruimtehaven flink aangepast en die wemelt nu van de vliegende robotjes, Stormtroopers , ruimteschepen en van die grote wezens...

Eeuwig zonde, in mijn beleving was Mos Eisley de uithoek van het heelal waar alleen maar gajes, wat nergens anders meer welkom is, onderdak vond. Een andere beruchte verandering is de bekende "Han Shot First"- scene. In het origineel knalt Han Solo zonder pardon een premiejager voor z'n snufferd die geld komt innen. In de nieuwe versie schiet die premiejager eerst, mist en vervolgens uit zelfverdediging knalt Han Solo hem neer

Ipv de oorspronkelijke wetteloze vrijhaven met coole en gevaarlijk wezens en schorem heeft Lucas er nu een politiek correct Disneyland van gemaakt... *snif*

thunderball

Zelfde wat Spielberg gedaan heeft met E.T.

Veiligheidsmensen hadden eerst pistolen in hun hand, wat nu "familievriendelijk" vervangen is door walkie-talkies.

avatar van ®Tc

®Tc

Die irritante montage tussen de scènes door zat er dus blijkbaar al van bij het begin in.

Soit, voor de rest zie ik eigenlijk geen verschil tussen deze Star Wars en de Star Wars van nu. Nogal matige special effects, slechte dialogen en weinig diepgang. De personages zijn deze keer wat interessanter en het acteerniveau gaat een beetje naar omhoog maar veel blijft het toch allemaal niet voorstellen. Carrie Fisher is veruit de beste van kwartet. Alec Guinness doet beter dan Ewan McGregor en Mark Hamill loopt wat achter op de feiten. Harrison Ford doet het niet goed maar heb al veel slechter van hem gezien. Darth Vader is wel een leuke toevoeging.

Ben nu wel benieuwd of andere regisseurs er iets van gaan kunnen maken.

avatar van Kevin13

Kevin13

Spijtig dat deze Star Wars je ook niet beviel. Ik denk wel dat Episode V je zal bevallen. Wat mij betreft een totaal andere Star Wars dan deze.

avatar van Ruben1994

Ruben1994

even door de neppe special effects heenkijken, en je kijkt naar een zeer vermakelijke film

avatar van Phantasm

Phantasm

Ik vond dit 1 van de betere delen, prima amusement.

avatar van FunkStarr

FunkStarr

• 1922 berichten

®Tc schreef:

Harrison Ford doet het niet goed maar heb al veel slechter van hem gezien. 2,5*

Uhm, right... ik vind hem veruit de beste acteur van Star Wars, vooral als je ook weet wat voor soort rol hij moet spelen en dat doet hij in mijn ogen uitstekend.

Maar waarom vind je hem niet goed als ik vragen mag?

avatar van Mr.Motown

Mr.Motown

Pew Pew Pew!

Oude Generatie star wars blijft het beste. Nieuwe star wars wat een fuck-up!

George Lucas moet eens wat meer naar Steven Spielberg luisteren. Die wilt het allemaal oldskool aanpakken. Dat hadden ze met de nieuwe Indiana Jones ook moeten doen.

5,0 voor de oude generatie star wars! Nieuwe star wars krijgt van mij 0.5!

avatar van movie fan

movie fan

zeer goede film , iets minder vanwege de matige special effects , maar toch leuk , heb ervan genoten .

avatar van LEIDENAAR187

LEIDENAAR187

Toch minder na het zien van de nieuwe saga.

Ik vind de nieuwe star wars films beter(op natuurlijk the phantom menace na)

De meeste mensen zullen zowiezo deze 3 beter vinden als was het maar om het sentiment,want dat gevoel heb ik ook bij deze films.

Maar de special effects zijn gewoon een stuk minder in deze films,de gevechtten zijn echt bagger,in alle 3 de films,terwijl dat in de nieuwe films juist de adrenaline door je aderen laat stromen tijdens het kijken.

En Luke skywalker,pfff,ik vind dat nog steeds een miscast,lijkt wel een kruising tussen corky van life goes on,en een kikker,met die uitpuilende ogen.Beetje nerdy is die.

De film is zeker vermakelijk maar zeker in vergelijking met de nieuwe films is het wat minder.

En dan Darth Vader en Obi die elkaar weer zien,na hun verleden,na alles wat ze samen hebbben meegemaakt,en dan na al die jaren een hereniging,en dan is dit alles wat ze te zeggen hebben tegen elkaar.

Wist Lucas op het moment dat die deze scene schoot wel van het verleden tussen die 2,behalve dat ze elkaar kenden,want dit was was erg soft hoor...

Ook het gevecht is bijna gay te noemen....

Het is moeilijk om slechte dingen te zeggen,het blijven speciale films dit...

avatar van Chimpz

Chimpz

Enter Luke Skywalker. De kleurrijke personages die iedereen ter wereld kent en van houdt, de geweldige sfeer die niet kapot te krijgen is (hoeveel er ook mee gefoefeld wordt), dat is waarom de originele trilogie zo goed is en het begint bij de eerste. Alles wordt vrij mooi klaargezet voor de overige 2 films en qua scope is de film ook kleiner en minder episch dan de opvolgers, tot het laatste half uur. Wanneer ze plots alsnog naar de Death Star reizen - hoe legendarisch het ook is- voelt mij altijd een beetje geforceerd aan, een beetje van "moest de film floppen en we geen vervolg kunnen maken, dan is het tenminste toch dat", wat een beetje jammer is gezien het succes van de serie, maar niet onbegrijpelijk.

avatar van MovieFreakk

MovieFreakk

Top vermaak.

avatar van zeemeermin

zeemeermin

Dit weekend deze film voor het eerste gezien: overigens ook mijn eerste Star Wars film...toch herkende ik meteen R2-D2, Princess Leia en natuurlijk Darth Vader.

Ik wist vanaf het begin dat het genre me niet trok, dus ik had geen hoge verwachtingen. Toch ademde de film wel sfeer, en ik kan me goed voorstellen dat als jonge kijker de film heel indrukwekkend moet zijn (geweest). Hij heeft iets heel speciaals. 4*

avatar van Film Pegasus

Waar Lucas bij de later trilogie (deel 1-2-3) rekening moest houden met de delen die hij al had gemaakt, maar ook met de verwachtingen van de fans, kon hij hier nog meer z'n eigen fantasie laten werken. Het resultaat is deze Star Wars die een pak avontuurlijker is dan de nieuwe films. Dankzij de grote opkuis jaren later van het beeldmateriaal heeft de film de tand des tijds kunnen doorstaan. Wel zelfde commentaar als de andere Lucasfilms is het gebrek aan aandacht voor acteerwerk. De prinses komt net iets beter uit de verf maar de rest speelt middelmatig of slecht. Figuren als Darth Vader en Obi-Wan worden amper uitgewerkt.

Wel had hier ook soms wat meer geknipt mogen worden of iets gevarieerd worden. De scènes zijn wel spectaculair, maar het is op het randje van langdradig. Uiteindelijk is het wel een leuke avonturenfilm geworden waar je toch van kan genieten.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Hier een link naar zo'n 11 minuten gelul door de Angry Video Game Nerd over Star Wars en wat mij betreft heeft hij 100% gelijk.

Ja, het is het kijken waard.

Star Wars review - Part 1 | Cinemassacre Productions

avatar van Thomas3

Thomas3

De oude Star Wars films krijgen van mij allemaal 5 sterren, ik zie het als 1 verhaal! Absolute nummer 1

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Een nieuwe stap in de filmgeschiedenis . Met Star Wars werden twee vliegen in een klap geslagen: het definitief vastleggen van het begrip blockbuster en de grenzen werden op special effects-gebied opnieuw opgerekt. Ze volstaan anno 2009 nog steeds hoor. De film zelf vind ik een lekkere wegkijkfilm vol avontuur.

avatar van Day-V

Day-V

Hmm wat is dit? Vergeleken met Revenge of the Sith (en de andere laatste 2) was dit best wel saai. Kan iemand mij uitleggen waarom de eerste 3 zo hoog staan vergeleken met de laatste 3?

avatar van rep_robert

Dit zijn gewoon klassiekers, dit zijn nog echte films.

In die nieuwe delen (1,2,3) draait het alleen om de special effects en staan ze de helft van de tijd voor een Blue Screen te acteren.

Kan het verder niet echt uitleggen, ze zijn gewoon superieur aan die nieuwere delen, ook is het veel origineler.

avatar van Day-V

Day-V

Hoezo dan? Ik zag niet echt scenes waarvan ik dacht: wow dit is uniek, wat een verhaal :-o Maarja ga nog wel deel 2 kijken of het nog super wordt

avatar van JanVR

JanVR

rep_robert schreef:

Dit zijn gewoon klassiekers, dit zijn nog echte films.

De helft? Laat ons zeggen 95% vooral in Revenge of the Sith. In de nieuwe trilogie is er in geen enkele shot zonder special effect of CGI!

Hierdoor is de sfeer gewoon mega-nep... Integendeel tot de oude trilogie...