• 9.375.082 stemmen

Star Wars (1977)

Sciencefiction / Fantasy | 121 minuten / 125 minuten (special edition)

Genre: Sciencefiction / Fantasy

Speelduur: 121 minuten / 125 minuten (special edition)

Alternatieve titel: Star Wars: Episode IV - A New Hope

Geregisseerd door: George Lucas

Met onder meer: Mark Hamill, Carrie Fisher en Harrison Ford

IMDb beoordeling: 8,6 (1.554.828)

Releasedatum: 9 februari 1978

Plot Star Wars

"A long time ago in a galaxy far, far away..."

Luke Skywalker werkt op het land bij z'n oom en tante op de planeet Tatooine. Als zij door Keizerlijke troepen worden vermoord, sluit Luke zich aan bij de groep rebellen die vecht tegen de tirannie van de Keizer en de slechte Darth Vader. Luke, Princess Leia, Han Solo en de andere rebellen doen een poging de Death Star, het nieuwe wapen van de Keizer, te vernietigen.

Luke Skywalker

Princess Leia Organa

Grand Moff Tarkin

Obi-Wan "Ben" Kenobi

Darth Vader (performer)

Darth Vader (stemrol) (onvermeld)

avatar van dvd-me

dvd-me

Tsja...

Ik kan er niet al te veel over zeggen, wat wel is is dat het een leuk, geinig verhaaltje is met een grappige uitwerking.

Voor mij niet erg bijzonder.

avatar van Max en Joep

Max en Joep

als ik Obi Wan was geweest en die snotneus van een Skywalker had gezegd dat hij Jedi wilde worden, dan had ik hem toch zo'n verschrikkelijk pak slaag gegegeven dat zelfs R2D2 het nog had gevoeld!

Ik bedoel: come on!!

Alsof zijn papaatje nog niet genoeg schade heeft aangericht met zijn Jedi avonturen...

avatar van JacoBaco

JacoBaco

George Lucas is eigenlijk ook gewoon een eikel. Het concept Star Wars wat hij heeft bedacht is interessant alleen zijn uitwerking is verschrikkelijk. Een goed script schrijven kan hij dus niet. Maar toch... Kom niet aan Star Wars, want je komt aan mij!

JacoBaco schreef:

Een goed script schrijven kan hij dus niet.

Eigenlijk is het stom van mij om het aan te halen, want hierdoor haal ik mijzelf deels onderuit, maar THX 1138 (zijn eerste film) bevat een zeer goed uitgewerkt script! Dus laten we het op het volgende houden; Lucas kan wel degelijk een goed script schrijven, maar hij heeft in zijn latere producties voor de makkelijkere weg gekozen, waardoor hij enkel nog halfbakken (lees: toegankelijkere / gericht op grote publiek) films heeft gemaakt.

s0062423 schreef:

Nou en? Er zijn ook filmmakers die graag films willen maken die door meer mensen gezien worden dan die 5 op een dinsdagavond in het filmhuis en er ook nog veel geld mee willen verdienen. Niets mis mee, zolang het product maar geslaagd is en dat is in het geval van Star Wars zeker het geval.

Zo slecht is het script nu ook weer niet vind ik (vind het zelfs vrij goed in elkaar zitten).

Adrenal

De dialogen vind ik wel erg slecht. Maar wie kijkt daar nou naar bij Star Wars ?

Madecineman (moderator films)

Sterker, Star Wars met dialogen op enig niveau zou echt verschrikkelijk zijn

s0062423

Ik denk dat een goed onderbouwd verhaal en dialogen op niveau enkel als pluspunten beschouwd kunnen worden. Leeg entertainment kan inderdaad amusant zijn, maar meer ook niet. Mijn voorkeur gaat dan ook naar het eerste uit. Ik vind het dan ook jammer dat Lucas voor de commerciële weg heeft gekozen.

Adrenal

Star Wars heeft volgens mij ook geen slecht verhaal hoor. Een beetje cliché, dat wel, maar dit blijft voor mij jeugdsentiment en heel erg vermakelijk.

Madecineman (moderator films)

Inderdaad Star Wars heeft een vrij solide en logisch verhaal met invloeden uit oude avonturenfilms waaronder die van grootmeester Kurosawa. Bovendien geloofde de grote studio's in eerste instantie niet erg hard in het commerciële succes van Star Wars

s0062423

Ik heb de volledige reeks nog niet gezien., dus over het volledige verhaal kan ik nog niet oordelen. Ik ben al drie keer begonnen aan Episode V, maar telkens uit ergernis afgezet. Ooit zal ik er wel eens doorgeraken. Het verhaal van deze vond ik nu niet zo goed hoor. Jeugdsentiment komt bij mij zeker niet aan de orde aangezien ik de films nu voor de eerste maal zie.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Het is vrij essentieel om jong met (vooral) Star Wars te beginnen is de kans relatief groot dat je er geen klap aan vind. Alleen denk ik dat de kinderen van een jaar of 7 nu niet echt meer opgroeien met Star Wars, maar meer met The Lord of the Rings films ofzo. Star Wars begint nu echt antiek te worden. Ow dat was het al

Adrenal

M'n neefje van tien is is een enorme fan, vooral van Star Wars maar ook van Back to the Future en Indiana Jones. Dat vind ik leuk.

avatar van Embie

Embie

Leuke film, goede special effects voor die tijd!

ehs21

Qua verhaal vind ik dit deel wel redelijk sterk, alleen het begin met de droids duurt echt verschrikkelijk lang. Leuk om weer eens teruggezien te hebben nu ik ook de eerste drie delen gezien heb. Special effects zijn ook goed voor die tijd. Ik vind alleen dat ze voor Luke toch wel een iets betere acteur hadden kunnen kiezen want hij is duidelijk de slechtste van het hele stel. Lucas leert blijkbaar ook niet van zn fouten want Hayden vond ik minstens zo slecht als Hamill. 4*

krosnicky schreef:
waarom george met deze film is begonnen weet ik ook niet maar deze is wel 1 van de beste star wars films nu er zitten wel dingen in die ik niet snap bijvoorbeeld zegt c 3po dat hij nog nooit op de planeet tatoin is geweest . hallo hij is wel op die planeet geboud e dus grote fout george. maar ja dat komt er van als je met deel 4 begint dan maak je zoon fouten

nee toch niet. Ze hebben C-3PO zijn geheugen gewist.

Adrenal

Waarom wil iedereen toch altijd foutjes in de Star Wars trilogie zoeken? Kan best dat er ergens een foutje inzit, maar wat maakt het eigenlijk uit? Worden het door een piepklein foutje (want grote zitten er volgens mij niet in de oude trilogie) mindere films?

avatar van krosnicky

krosnicky

waarom george met deze film is begonnen weet ik ook niet maar deze is wel 1 van de beste star wars films wel jamer dat obi wan sterft

Adrenal schreef:

Een beetje wel als je het als 1 verhaal ziet. Imo hadden sommige dingen heeel gemakkelijk voorkomen kunnen worden [edit Madecineman; Spoiler verijderd voor Star Wars III]

avatar van skipy05

skipy05

geen slechte film. Zeer goed gemaakt voor diene tijd. het is wel maar een eenvoudig verhaal en niet moeilijk te volgen.

Kevin13

Eindelijk nog is bekeken en vind hem nu toch wat minder goed.

Het verhaal is zo eenvoudig als het maar kan, maar gelukkig draait Star Wars daar niet rond. De openings scene zag er zeer mooi uit voor een film uit de jaren 70. Het gevecht op de Kruiser zag er soms wat slecht uit, vooral hoe de rebellen neervielen toen ze werden doodgeschoten door stormtroopers. Maar nogmaals, het is een film van 1977 dus storend is het zeker niet. Dan storten C-3PO en R2-D2 neer op Tatooine en wat een saaie scenes waren dat, mochten toch wat ingekort worden. Een hele lange intro voor we bij één van de hoofdpersonages Luke komen. Vanaf toen werd de film veel interessanter, vooral het gesprek tussen Lars en Beru dacht ik, vond ik toch een leuke hint voor het komende deel (The Empire Strikes Back). Maar het duurde allemaal veel te lang voor ik echt in de sfeer zat van Star Wars. 40 minuten heeft het volgens mij geduurd. Dus na die 40 minuten komen we voor het eerst een Jedi tegen, Ben Kenobi (beter bekend als Obi-Wan Kenobi). In deze scenes werd voor het eerst gesproken over de Clone Wars die in Episode II en III een belangrijke rol krijgen. Eenmaal in Mos Eisley gearriveerd leren we eindelijk Han Solo en Chewbacca kennen. Solo die toch voor mij het coolste personage is van de oude trilogie. Na een paar overbodige scenes gaan ze dan eindelijk naar Alderaan. En dan zag ik de allereerste scene waar een lightsaber echt in actie komt. Eén van de mooiste scenes uit heel de film.
En dan eindelijk, na lang wachten word het voor het eerst spannend. Luke, Han en Chewie die Leia gaan proberen bevrijdenen en Ben die iets ging saboteren (ik dacht het krachtveld rond de Death Star). Een paar leuke actie scenes voor ze Leia bevrijden en in een afval kamer springen. en die scene vond ik toch wat raar. Ze zitten op een ruimteschip in een afvalruimte. Het staat een klein beetje onder water, maar laag genoeg om er nog te kunnen staan. Dan schijnt daar één of ander beest te zitten wat ik ook nog altijd niet begrijp wat het daar doet. Luke word naar beneden gesleurd en dat is nu juist wat ik mij afvraag. Het water staat misschien maar 30 cm diep en toch kon Luke daar bijna verdrinken een klein foutje lijkt me. Daarop volgen weeral leuke scenes met Han Solo die achter een meute Stormtroopers loopt, zalig was die scene . En dan, de grote finale tussen Darth Vader en Ben Kenobi. Fantastisch duel met een best wel verwachte winnaar. En het grote eindgevecht had ik liever gezien in Return of the Jedi, daar zou het veel gepaster zijn.

over de acteurs dan.

- Mark Hamill (Luke Skywalker): vind ik wat twijfelachtig. Hij deed het op bepaalde momenten zeer goed, maar soms zag ik er echt een Hayden Christensen in, en dat is geen goed teken. Moest hij een bijrol gekregen hebben zou ik hem beter geappreciëerd hebben want het is duidelijk dat hij nog geen grote rollen aankan.
- Harrison Ford (Han Solo): zonder twijfel de beste acteur in de oude reeks van Star Wars. Speelt heel de film door op hetzelfde niveau en kwam zeer geloofwaardig over als een smokkelaar. Is ook één van de enigste acteurs die na Star Wars niet flopte.
- Carrie Fisher (Leia Organa): Zeer slecht, kwam soms over als een man en dat zie ik niet zo graag van een prinses. Leek wel heel veel op Padmé en dat is wel positief.
- Alec Guinness (Ben Kenobi, Obi Wan Kenobi): Algemeen bekend dat hij Star Wars haatte, maar speelde toch nog heel goed. Had veel leuke dialogen en zag er echt meesterlijk uit.

De special effects zager er heel mooi uit. Maar 2 kleine minpuntjes heb ik gezien en dat was het 'schaak' duel tussen Chewie en R2-D2. Die wezentjes zagen er echt niet uit. En soms zag de kleur van Luke zijn lightsaber groen maar dat is nu niet echt belangrijk. De schepen vond ik het mooist gemaakt vanal, vooral met de ruimteslag die mooie explosies bevatte.

Een mooie Sf-film film, één van de beste in zijn genre. Maar spijtig genoeg niet om meerdere keren naar te kijken want het SW gevoel daalt met elke kijkbeurt. Van 5.0 naar 4.5.

avatar van krosnicky

krosnicky

die storm troopers waren dat vroeger the clones

Kevin13

dat waren clones inderdaad.

avatar van bennyboy

bennyboy

Heb je deze film ook in hele goeie kwaliteit.

Hij is namelijk al aardig out.

avatar van dualcia

dualcia

bennyboy schreef:

Heb je deze film ook in hele goeie kwaliteit.

Hij is namelijk al aardig out.

Dat is juist de charme van Star Wars

avatar van Metalfist

Metalfist

Het begin van de originele trilogie

Ik was totaal vergeten hoeveel sfeer de oude trilogie heeft tegenover de eerste 2 delen in het verhaal, deel 3 komt wel heel dicht in de buurt dus na een herziening heb ik mijn stem ineens maar verhoogd.

Mooie special effects die leuker en minder steriel, kunstmatig aanvoelen dan de prequels. Ook wordt hier minder gebruikt gemaakt van die irritante powerpoint overgangen dat in de andere delen wel worden gebruikt. Verkloot toch een deel van de ervaring. Het verhaal is knap, fantasievol en vloeit ook mooi in elkaar met de vorige delen in het verhaal. Maar waar ik me vooral mee amuseerde waren de geweldige conversaties tussen C-3PO en R2D2. Gewoon geweldig hoe men er in slaagt om zo'n humor in twee robotten te steken waarvan er een alleen maar wat biepjes kan uitbrengen. Ook de andere personages zijn geweldig, met een van de hoogtepunten Chewbacca en Han Solo die vaak zever hebben maar ook de beste maatjes zijn.

Zeer sfeervolle film al heb ik het gevoel dat de delen die hier na komen nog beter zijn.

Eén ding snap ik alleen niet: in deel 3 wordt er gezegd door Yoda dat Qui-Gon Jinn terug uit de dood of iets in die aard was en dat hij met Obi-Wan contact zou opnemen maar hier zie je toch niets van in dit deel?

ehs21

Daar zie je niets van nee, het is meer training voor Obi-Wan volgens mij omdat hij dit deel van de force nog niet beheerst.

avatar van 13woutie13

13woutie13

ze zouden deze filmen misschien een keer moeten re-maken.

het probleem alleen is, is dat het niet meer origineel is:D

avatar van Ace Hanlon

Ace Hanlon

13woutie13 schreef:

ze zouden deze filmen misschien een keer moeten re-maken.

het probleem alleen is, is dat het niet meer origineel is:D

Nou, nee liever niet.

Ik zou dan liever zien dat de oorspronkelijke geplande delen 7, 8 en 9 toch nog gemaakt zouden worden.

avatar van 13woutie13

13woutie13

Ace Hanlon schreef:

Nou, nee liever niet.

das waar, maar inegeval ik kan er nog geen genoeg van krijgen