• 9.376.310 stemmen

Star Wars (1977)

Sciencefiction / Fantasy | 121 minuten / 125 minuten (special edition)

Genre: Sciencefiction / Fantasy

Speelduur: 121 minuten / 125 minuten (special edition)

Alternatieve titel: Star Wars: Episode IV - A New Hope

Geregisseerd door: George Lucas

Met onder meer: Mark Hamill, Carrie Fisher en Harrison Ford

IMDb beoordeling: 8,6 (1.555.015)

Releasedatum: 9 februari 1978

Plot Star Wars

"A long time ago in a galaxy far, far away..."

Luke Skywalker werkt op het land bij z'n oom en tante op de planeet Tatooine. Als zij door Keizerlijke troepen worden vermoord, sluit Luke zich aan bij de groep rebellen die vecht tegen de tirannie van de Keizer en de slechte Darth Vader. Luke, Princess Leia, Han Solo en de andere rebellen doen een poging de Death Star, het nieuwe wapen van de Keizer, te vernietigen.

Luke Skywalker

Princess Leia Organa

Grand Moff Tarkin

Obi-Wan "Ben" Kenobi

Darth Vader (performer)

Darth Vader (stemrol) (onvermeld)

avatar van wibro

wibro

Deze film vanmorgen maar weer eens bekeken. Moet wel lang geleden zijn dat ik hem gezien heb, want ik kon me niet zo gek veel meer van deze film herinneren. Toch nog steeds een goede film, al maakte hij niet meer zo veel indruk als toen ik hem blijkbaar voor de eerste keer zag. Maar ja Erwinner zei het al; "De techniek gaat hard".

Oh ja, de soundtrack is nog steeds erg mooi!

Waardering van 4,5* naar 4*

avatar van Jisraw

Jisraw

Hmm, mijn eerste ervaring met Star Wars. Gemengde gevoelens, het verhaal ging nog wel en de aliens waren ronduit humoristisch, het bracht daardoor niet de bedoelde sfeer. Ook was het echt zeer matig geacteerd, zeer matig. Plus-punten: De techniek waar het mee gemaakt is: 31 jaar geleden was het nog heel mooi en ik moet zeggen dat de computer animaties mij niet gestoord hebben ookal kon je duidelijk zien dat het nep was. Natuurlijk ook de muziek en last but not least de pratende robot: dit vond ik dan wel weer geslaagd, kraamde soms grappige dingen uit

Kevin13

prachtige film en ik kijk zeker uit naar de komende star wars films en series

avatar van dualcia

dualcia

Star Wars is gewoon liefde. Ik hou van Star Wars, en de allereerste film is gewoon classic.

Geweldige film, yay

Kevin13

het verhaal op zich is niet zo goed, prinses in nood, goede helpen, goede winnen.
maar hoe het uitgewerkt is, is fantastisch. de dialogen, de special effects en de acteurs.
de openingsscene was al goed, maar eenmaal de droids C-3PO ene R2-D2 op Tatooine waren begon het wat saai te worden. na een 20-tal minuutjes belanden ze bij het hoofdpersonage Luke ( die prachtig wordt neergezet door Mark Hamill ) Na een inleiding over Lars en Beru komt de film echt op gang. het eerste spannende moment met het zandvolk, de ontmoeting met Obi-Wan Kenobi en het eerste bericht over de Clone Wars. de spanning in de film blijft stijgen, Han Solo die dringend geld terugmoet na een dropping van zijn lading aan Jabba The Hutt ( die ook te zien is in Episode I : The Phantom Menace )
Het minpuntje is dat Darth Vader zijn pak, er behoorlijk nep uitziet, in The Empires Strikes Back en The Return Of The Jedi ziet het er zeer mooi uit. ook het acteren van Carrie Fisher is soms wat storend. Maar niet storend genoeg om de film slechter te laten lijken.

Na een paar actiescenes komt de toch redelijk onverwachte eindscene het gevecht tussen Kenobi en Darth Vader is nogal wat saai, ze vechten in Slowmotion, maar voor mij begon de spannig toen Kenobi zei ' als je mij doodt wordt ik sterker dan ooit' en dat klopte ook. kijk maar naar Empires Strikes Back en The Return Of The Jedi. Kenobi bedoelde hem niet, maar zijn leerling, Luke. En toen verdween Kenobi met de Force na een doodssteek van Lord Vader

vond het einde van deze film wel wat spijtig, Luke die de Death-Star laat ontploffen, Darht Vader die dan wegslingert door de enorme knal. als ze die scene hadden weggelaten zou het nog beter geweest zijn

toch mijn favoriete film, die mij nooit zal vervelen
5.0

avatar van SouthParkFan

SouthParkFan

Eén van de eerste films die ik ooit heb gezien want we kregen zon box met toendertijd nog video's en ik zal deze films nooit vergeten. vanaf deel 3 zijn de films subliem. Deel 1 en 2 hadden weg mogen blijven.

Apollinisch

Ik heb altijd een beetje argwanend tegenover het fenomeen Star Wars gestaan, maar dat was nergens voor nodig, want dit is gewoon fijn amusement. Overschat, dat wel – vooral die actie op het eind en die afgezaagde oneliners hadden van mij niet zo gehoeven – maar de “cheesiness” die de film uitstraalt maakt het tegelijkertijd zo vermakelijk.

Die Darth Vader stelt ook maar weinig voor trouwens. Had daar toch wat meer van verwacht.

heel saai

Kevin13

en waarom is het dan saai ?

Kevin13 schreef:

en waarom is het dan saai ?

1. te saai.

2. te saai.

3. te saai.

4. zeer overschat.

5. het is eigenlijk een kinderfilm alias pulpfilm.

6. en ga zo door.

Kevin13

de eerste 3 punten dat je geeft heb je in je vorig bericht al gezegd.

en ik vind juist dat deze een klein beetje onderschat is. als je een willekeurig persoon vraagt welke star wars hij het mooist zou vinden zou hij Episode I, II en III zeggen. vond er niet echt iets kinderachtigs aan, Episode I was kinderachtig met de vervelende Jar Jar Binks.

Kevin13 schreef:

de eerste 3 punten dat je geeft heb je in je vorig bericht al gezegd.

daar had ik saai getypt

en nu TE saai getypt, groot verschil he.

Maar hoe kan je nou beweren dat deze film onderschat wordt? Deze film wordt gezien als de beste science fiction film ooit (helaas), en ook wordt het gezien als een van de beste films ooit gemaakt (helaas).

Dus zo onderschat is het toch niet, tenzij je onder het woord ONDERSCHAT iets anders verstaat.

Episode 1 vond ik ook wel heel kinderachig, zeker met die kloyo Jar Jar met zijn irritante stem.

Maar de nieuwe episodes hebben tenminste veel betere effecten dan de oude films.

Verhaal hebben ze bijna allemaal niet, maar goed.

_dangerous_ schreef:

daar had ik saai getypt

en nu TE saai getypt, groot verschil he.

Verhaal hebben ze bijna allemaal niet, maar goed.

Deze film wordt gezien als de beste science fiction film ooit

zeggen ze niet dat 2001: A Space Odyssey en Alien dat zijn ?

en dat bedoel ik nou, ze beoordelen de oudere delen op de special effects qua de nieuwe delen.

Deze film wordt gezien als de beste science fiction film ooit

zeggen ze niet dat 2001: A Space Odyssey en Alien dat zijn ?

sowieso maakt het voor mij niet uit welke film nou de beste science fiction film ooit is, want smaken verschillen nou eenmaal.

en waarom citeer je alleen de zin met de betere effecten, ik heb ook nog gezegd dat bijna alle delen geen verhaal hebben!

En aangezien ze geen verhaal hebben, wil ik dan MINIMAAL van de effecten genieten. (niet dat dat nou genoeg is ofzo, maar iets dan niets he)

sowieso heb ik gewoon niets met de oude trilogie

niet mijn smaak,

ik vind het te flauw voor woorden (episode 1 ook)

Kevin13

op verhaal alleen zal Star Wars nooit uitblinken, een eenvoudig verhaaltje met een voorspellend einde maar toch in mijn ogen de beste film dat ik ooit heb gezien ( voorlopig ). de special effects vond ik ook zeer goed voor dat jaar toch. maar wat voor mij star wars zo goed maakt is de spanning in de oude 3 delen wat je niet terugvindt in de nieuwe delen. waarschijnlijk omdat je toch alles al weet.

avatar van The One Ring

The One Ring

met een voorspellend einde

Ik vind het prima dat je de film veel kwaliteiten toedicht, maar dit gaat toch tamelijk ver. Ik denk niet dat deze gebeurtenissen, laat staan het einde ervan, in de toekomst plaats zullen gaan vinden. De voorspellende waarde van Star Wars ligt tamelijk laag

avatar van Wouter

Star Wars speelt zich trouwens in het verleden af. Het is dan ook helemaal geen science fiction.

Wouter schreef:

Dus jij denkt dat er een alom geaccepteerde definitie van science fiction is?

Die zal dan hoogstwaarschijnlijk op Dictionary.com vermeld worden:

A literary or cinematic genre in which fantasy, typically based on speculative scientific discoveries or developments, environmental changes, space travel, or life on other planets, forms part of the plot or background.

En anders wel op Wikipedia:

Science fiction is largely based on writing entertainingly and rationally about alternate possibilities[2] in settings that are contrary to known reality. These include:

- A setting in the future, in alternative time lines, or in a historical past that contradicts known facts of history or the archeological record

- A setting in outer space, on other worlds, or involving aliens[3]

Stories that involve technology or scientific principles that contradict known laws of nature[4]

- Stories that involve discovery or application of new scientific principles, such as time travel or psionics, or new technology, such as nanotechnology, faster-than-light travel or robots, or of new and different political or social systems

Volgens deze definites valt Star Wars gewoon onder science fiction, of ik zie iets over het hoofd...

avatar van Wouter

Ik ga voor Dictionary.com en dan is SW dus geen SF.

Apollinisch

De omschrijving van Dictionary.com sluit dat helemaal niet uit. Er staat "TYPICALLY based on speculative scientific discoveries or developments" en "environmental changes, space travel, OR life on other planets"

Bovendien is het nogal onzinnig om af te gaan op slechts één definitieomschrijving waar de meningen sterk over verdeeld zijn.

avatar van JanVR

JanVR

Een echte classic. eindelijk voor de eerste keer gezien.

+ Goed geacteert

+ Mooie special effects (voor die tijd)

+ Spannend

+ Han solo = Zalig

+ Lekker einde

slechts één minpunt.

- Obi Wan tegen Darth Vader gevecht vond ik 'unsatisfying', veel te traag ik vond het echt niet goed.

hoe zou je zelf zijn als je in een pak van +/- 100 kg loopt

avatar van starwars321

starwars321

een 5 gewoon een super goeie film

avatar van Mlis

Mlis

Prachtige film! Wat een effects voor die tijd!!! Ik heb de serie al zo vaak gezien maar blijft goed. Dit is echt een serie wat je vaker kunt kijken. Absoluut een klassieker

avatar van Achmed

Achmed

Somige mensen zeggen wel dat deze film overrated is maar dat komt meestal omdat een groot deel van nieuwe film kijkers iets realistisch wil zien of tenminste wat mooie special effects. Als je deze dan gaat vergelijken met de SE's van bv Transformers (ik zeg niet dat Transformers een slechte film is) dan zal hij natuurlijk overrated lijken. Maarja het is niet voor iedereen om een wat oudere film te kijken.

Ik vind dit een top film zkr 4,5* waard, ik geniet ervan elke keer dat ik hem zie. En die movie poster vindt ik ook schitterend

avatar van black&white

black&white

Wat was deze film slaapverwekkend zeg. Ooit geleend van een echte star wars freak, en al volgende dag moest ik mijn mening geven. Helaas wou ik zijn hart niet breken op die dag, maar vandaag zeg ik het; DIT IS EEN FILM DIE NIET EENS OP DE ROMMELMARKT MAG VERKOCHT WORDEN....EN NIET OMDAT HET ZO GOED IS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

avatar van FredKrueger

FredKrueger

Goeie film

avatar van Adrenal

Adrenal

Toen ik een jaar of 8 was, was ik een grote fan van deze film en nu ik hem met erg lage verwachtingen terugkeek, beviel hij mij eigenlijk toch wel.

Het is geen film met een boodschap of diepgang maar het is toch leuk om heen te kijken.

Je ziet duidelijk dat Lucas wel degelijk veel verstand heeft van locaties, effecten, spektakel etc (het enige waaraan je zou kunnen merken uit welk jaar Star Wars komt, zijn de kapsels)

maar hij heeft geen verstand van personages en dialogen. De personages hebben een erg oppervlakkig karakter en staan in feite alleen in functie van het verhaal(tje).

De dialogen zijn soms echt rampzalig en de acteurs zijn buiten de toen nog onbekende Harrison Ford ook geen bijzondere talenten.

Verbeter mij als ik fout ben, maar zij (buiten Ford) hebben bij mijn weten toch nooit nog echt een goede of bekende film gemaakt na Star Wars.

Het verhaal is wel leuk, maar ook niets bijzonders maar het is allemaal best goed verzonnen van George Lucas, die toch best een regie-partner zou hebben zoals Spielberg bij Indiana Jones.

Er zijn weinig films waar ik ooit zo'n fan van ben geweest en het kan me nu nog boeien dus ik geef 3.5 sterren voor Star Wars.

avatar van JanVR

JanVR

John Williams maakt deze film compleet door zijn legendarische muziek.

avatar van xentos

xentos