• 9.376.713 stemmen

Star Wars (1977)

Sciencefiction / Fantasy | 121 minuten / 125 minuten (special edition)

Genre: Sciencefiction / Fantasy

Speelduur: 121 minuten / 125 minuten (special edition)

Alternatieve titel: Star Wars: Episode IV - A New Hope

Geregisseerd door: George Lucas

Met onder meer: Mark Hamill, Carrie Fisher en Harrison Ford

IMDb beoordeling: 8,6 (1.555.015)

Releasedatum: 9 februari 1978

Plot Star Wars

"A long time ago in a galaxy far, far away..."

Luke Skywalker werkt op het land bij z'n oom en tante op de planeet Tatooine. Als zij door Keizerlijke troepen worden vermoord, sluit Luke zich aan bij de groep rebellen die vecht tegen de tirannie van de Keizer en de slechte Darth Vader. Luke, Princess Leia, Han Solo en de andere rebellen doen een poging de Death Star, het nieuwe wapen van de Keizer, te vernietigen.

Luke Skywalker

Princess Leia Organa

Grand Moff Tarkin

Obi-Wan "Ben" Kenobi

Darth Vader (performer)

Darth Vader (stemrol) (onvermeld)

Goodfella_90

Heb ik blijkbaar tòch het 'goede' deel meegenomen.

Goodfella_90

Na al mijn uitlatingen over Star Wars op deze site moet ik me haast schamen voor de beoordeling die ik hem geef. Nu ik deze film gewoon rustig uitgezien heb zonder dat het vooraf al slecht is, vond ik het gewoon een erg leuke film. Eerder had ik hem hier altijd na een kwartiertje weer vanaf, maar het valt allemaal eigenlijk wel reuze mee!

In plaats van me te ergeren, kon ik nu wel lachen om die Wookie die alleen maar een beetje dom gromde en moest ik ook wel lachen om die stem van Obi-Wan Kenobi in Luke's hoofd, ipv dat ik het ongelooflijk dom en irritant vond. Ook de ruimtegevechten (vooral die op het eind) vond ik er erg leuk uitzien. Vooral voor een film uit 1977. Darth Vader bleek ook een heel ander personage te zijn dan ik altijd dacht. Ik dacht altijd dat hij een of ander monster was en dat die mensen zijn slaven waren. De hele film lang was er ook wel genoeg spanning aanwezig om mij de hele tijd geboeid te houden.

Al met al vond ik het gewoon een erg goede film. Ik had verwacht dat het op een 1.0 ofzo zou uitlopen, maar ik geef er voorlopig een 4.0 voor en het zou zelfs wel eens meer kunnen worden. Ik ga volgende week maar eens het volgende deel zien die zelfs nog een hogere beoordeling heeft dan deze.

ps: Bij deze neem ik ook alles terug wat ik allemaal voor negatieve dingen over Star Wars en Star Wars-fans heb gezegt.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Je bent vergeven.

avatar van J.S.

J.S.

Waar kwam die oorspronkelijke SW-minachting dan vandaan Goodfella_90 ?

Goodfella_90

Ik had van meerdere Star Wars films al wel korte gedeeltes gezien en ik vond het altijd maar erg dom. Ik zag dan bijvoorbeeld zo'n Wookie of die gast met zijn zwarte cape en masker met een lichtzwaard en ik ergerde mij daar destijds nogal aan. Ik vond het dom, kinderachtig en voor nerds. Daar kwam ook bij dat ik sowieso over het algemeen een beetje een hekel heb aan science-fiction. Maar nu ik het weer bekeken heb kon ik de humor er eigenlijk wel van in zien, ipv dat ik het irritant vond. Ik heb deze film eigenlijk nooit een kans gegeven, wat nu volkomen onterecht blijkt.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Star Wars is dan ook geen Science-Fiction maar Fantasy-in-Space.

Naomi Watts schreef:

Star Wars is dan ook geen Science-Fiction maar Fantasy-in-Space.

Dat 'genre' bedoel ik dan ook eigenlijk. Zo heb ik, om maar een voorbeeld te noemen, Starship Troopers op een 1.5.

avatar van Bob Cremers

Bob Cremers

Starwars A New hope vond ik een saaie film maar nou niet meer.

Knarf Kenobi

Ik ben de star wars films weer eens gaan bekijken nadat ik episode 3 heb gezien en ik moet zeggen dat de aansluiting van de nieuwe met de oude heel goe dis gedaan. Bijna alle dingen kloppen en veel dingen zeggen je nu gewoon meer. Echt leuk. De nieuwe films hebben de oude weer beter gemaakt. Ik kan alleen niet hoger geven als 5*, dat is jammer:P

avatar van pinhead-fan

pinhead-fan

toffe film maar een beetje saai als je de drie eerste ziet.

Toch is deze film zeer geslaagd zeker voor die tijd.

conclusie:niet de beste maar zeer geslaagd

3.5 sterren

avatar van Agony

Agony

• 1985 berichten

pinhead-fan schreef:

toffe film maar een beetje saai als je de drie eerste ziet.

avatar van EmDee

EmDee

LOL

avatar van pinhead-fan

pinhead-fan

oei verkeerde spelling

Na lange tijd weer een keertje herzien.

Wordt elke keer toch wat minder. Bij elke 5 woorden waarvan Darth Vader een zin probeert te maken had ik het nogal moeilijk niet in lachen uit te barsten. Die CP3O is best irritant, en nogal wat scenes zien er gewoon knullig uit.

Vond Star Wars vroeger wel leuk, maar ben er nooit echt fan van geweest. Waarschijnlijk was ik met m'n 13 (eerste keer dat ik de reeks zag) ook al iets te oud om er volop van te kunnen genieten.

't Is uiteindelijk nog wel een vermakelijk zooi, maar hoogstaand, leuk of erg goed is het al lang niet meer. Uiteindelijk blijft het dan wel weer veel beter dan de nieuwe trilogie. 2.5* dan maar. Waarvan een dikke 1.5* jeugdsentiment gok ik.

avatar van Anatolia

Anatolia

Onderhond schreef:

Ben eindelijk eens begonnen aan de Star Wars-serie en het eerste wat me opviel was o.a. dit inderdaad. Daarnaast werkt ook dat "Use the force"-gezeur me na deze eerste film al op de zenuwen.

avatar van Jurado

Jurado

Wat is de beste volgorde van kijken??

- A new hope 1977

mister blonde

- SW: Phantom Menace (1999) episode 1

- SW: Attack of the Clones (2002) episode 2

- SW: Revenge of the Sith (2005) episode 3

en als ik ze allemaal eens gezien had, zou ik eerst mijn rijtje nemen en dan die van jou.

avatar van SmuttWars

SmuttWars

Eerst een paar keer Star Wars, Empire en Jedi kijken, zodat je de films kent en dan de nieuwe trilogy bekijken met de kennis van de eerste films.

avatar van Pilcrepus

Pilcrepus

De film heeft nog steeds iets magisch, de special effects zijn tijdloos en het acteerwerk zorgt ervoor dat je fantasie tot leven komt.

Darth Vader's ademhaling alleen houdt de spanning al goed vast.

Een van mijn favoriete films, niks op aan te merken. 4,5 sterren.

avatar van donnie darko

donnie darko

Best wel entertainende film. Het kon mij allemaal wel boeien, maar ik ga nooit echt een die hard star wars-fan worden. Ik vond het wel leuk, maar niet meer dan dat.

Voor de rest vond ik wel de robots zeer irritant op momenten.

Toch een dikke 3* voor een leuke film.

avatar van moviegate111

moviegate111

Geweldige film!! fantasie met een hoog IQ;-) wordt echt goed gekoppeld aan de nieuwe deel 3 ( revenge of the sith ). Gave personages mooie effects voor een film uit de jaren 80, naar niet de beste star-wars film.

jaren '70

Knarf Kenobi

1977 om precies te zijn;)

avatar van Waku

Waku

Ik zal wel nu de hele fanclub van Star Wars over mijn heen krijgen maar deze allereerste Star Wars en de twee vervolgen erop zijn toch een stuk beter en aansprekender dan de drie vervolgen twintig jaar later..

Misschien was het wel de leeftijd toen.

Maar ondanks de mindere special effects, techniek is aanzienlijk verbeterd spreekt deze originele Star Wars

meer tot de verbeelding..

Waku schreef:

Misschien was het wel de leeftijd toen.

meer tot de verbeelding..

Nee hoor, mij krijg je niet over je heen. En ik ben een die-hard star wars fan:P Ik denk dat elke star wars fan de oude trilogie wel een stuk beter vind dan de nieuwe. De nieuwe trilogie is alleen leuk voor het verhaal (star wars fans gaan ook alle boeken en informatie lezen die er te krijgen valt, waardoor de film een stukje dieper word) en voor de speical effects e.d. En als je in een niet zo kritische bui bent dan zal iedereen de films wel leuk kunnen vinden (van de star wars fans). Maar ik kijk ze niet meer zo veel de laatste maand. Ik kan namelijk precies elke zin tekst meezeggen. En dat is niet zo leuk meer:P

avatar van dr channard

dr channard

Heb er maar een paar keer naar gezien en vond het maar wat een saaie film. De saaiste van de hele triilogy.

avatar van Guyke

Guyke

Sommige SF-films willen vooral door het technisch kunnen de kijker overdonderen. Star Wars is van een heel ander kaliber. Dit keer een klassiek verhaal met goeden en slechten, liefde en drama, met de nodige humor en een flinke dosis heldhaftigheid. Dit alles verpakt in een fantasiefilm die zich afspeelt in een wonderlijke, nooit geziene, bovennatuurlijke wereld.

Deze film ging verder dan mijn fantasie.

Reeds ettelijke malen herbekeken en het blijft één van mijn favoriete films.

avatar van film_kaza

film_kaza

ik zag de star wars films 4,5,6 ongeveer toen ik 7 was ik herrinerde me er niet zoveel van, ik had toen star wars 1,2,3 gekeken en toen weer 4,5,6 en toen snapte i het hele verhaal,, wel dat de special effects slechter zijn dan in deel 1,2,3. mar ik vond het een erg goede film , samen met alle 6 delen van star wars

avatar van L. luchtloper

L. luchtloper

Redelijke star wars film. Ik heb heb hem later gezien dan bijvoorbeeld The Empire Strikes Back en Return of the Jedi. Ik vind hem ook minder goed in vegelijking met die anderen.

Ik vond de mos eisley cantina wel lachen met die band en de beruchtte gangsters. Het vetste vond ik de Death Star trench, the battle of Yavin. Waarin uiteindelijk de Death Star werd vernietigd.

Verder zijn het mooie special effects voor die tijd, er wordt redelijk geacteerd.

Een mooie opwarmer voor wat volgde: The Empire Strikes Back.

Een bijzonder feitje: Het huis van Owen en Beru Lars, waar Luke ogegroeid is, is weer opnieuw opgenomen in Attack of the Clones, dit is onaangeraakt gebleven voor zo'n 24/25 jaar!

avatar van Bob Cremers

Bob Cremers

Deze vindt ik wel saai maar wel goed gemaakt.