• 9.414.474 stemmen

Met onder meer: Sylvester Stallone, Jason Statham en Bruce Willis

Releasedatum: 16 augustus 2012

Plot The Expendables 2

"Back for War."

De louche CIA agent Church (Bruce Willis) stuurt de Expendables, een groep huurlingen, opnieuw op een gevaarlijke missie. De groep moet een vermist pakketje zien terug te krijgen bij het agentschap. Het pakketje is echter in Gazak, een door oorlog verscheurd Oost-Europees land. De missie loopt in het honderd wanneer blijkt dat een andere groep huurlingen, de Sangunaires, dezelfde opdracht probeert uit te voeren.

bierbak schreef:

Maar het heeft er misschien wel mede voor gezorgd dat hij niet echt een actiestatus heeft verworven die over generaties heengaat zoals Arnie, Bruce of Norris. Je kan blijven mijn argumenten negeren hoor, maar je kan ook gewoon toegeven dat dat eigenlijk wel klopt.

Dat wat wel klopt? Dat Hauer niet tot de voornaamste actiehelden van de jaren 80 behoord? Dat is gewoon onwaar. Dat het betwist wordt door mensen die die tijd niet bewust hebben meegemaakt en 10 jaar later met Van Damme zijn opgegroeid zegt mij niks.

avatar van finalman

finalman

Aan de andere kant, begrijp ik Reinbo ook wel. Hij is opgegroeid met Hauer en de media toen was idd met boekskes. Nu is dat tegenwoordig met multimedia, en je weet niet altijd of het wel waar is of een kwakkel.

bierbak schreef:

Haha inderdaad, Van Damme versus die mascotte , classic.

We hebben hier duidelijk te maken met een generatiekloof. Er is wat mij betreft helemaal niks classic aan Van Damme. Gewoon een nakommertje. Succesvollere versie van Dudlikoff

bierbak

Opbrengsten zeggen niet alles, maar als je weet dat Stallone met bijv Cobra 160 miljoen dollar in het laatje bracht en Hauer met pakweg Blind Fury nog zijn budget niet wist op te halen wellicht (Box office 2,6 miljoen) dan kan je toch wel stellen dat Hauer niet echt in de smaak viel als actieheld.

Idem dito met de Van Damme films (in zijn succesvolle periode). Van Damme is mucho bigger geweest als actieheld, punt.

Reinbo schreef:

Ook niet als diezelfde mensen Norris wél als actie-icoon zien? Blijf mijn argumenten maar negeren hoor, schiet lekker op zo.

Reinbo schreef:

We hebben hier gewoon mee te maken dat je een oude lul aant worden ben zie het al helemaal voor me als jij in het bejaardenhuis zit, discussies met iedereen

avatar van Reinbo

Ja, dan zal ik het nog steeds beter weten.

bierbak schreef:

Welke argumenten doel je op? Je stelt steeds dat ik daar niet op reageer, maar ik lees geen argumenten, enkel verkeerde aannames. En de films van Norris brachten ook nooit veel op (ook minder dan die van van Damme), maar dat maakt hem niet minder iconisch. Nog even en je gaat beweren dat Van Damme een grotere jaren 80 actie icoon is dan Norris. Wellicht voor jouw generatie, die in de jaren 90 alles door elkaar op VHS keek. Voorlopig heb ik de mensen die de jaren 80 wel bewust hebben meegemaakt aan mijn zijde.

bierbak schreef:

In dat laatste geval heb je het over de jaren 90. Ik heb het over de jaren 80. Daarbij kent iedereen over 40 jaar Blade Runner en niemand zal het ooit nog hebben over Universal Soldier.

Stel ook nergens dat Hauer op het niveau van Stallone zat, plaats hem in het clubje van Norris en Bronson. De opbrengsten van zijn films zitten op een gelijk niveau.

Reinbo schreef:

Ja, dan zal ik het nog steeds beter weten.

Bijna dan denk je nog steeds dat je het beter weet

avatar van Reinbo

Weer iemand die in de jaren 80 heeft leren lopen.....

psychopath

Weer iemand die denkt dat ie speciaal is omdat ie daarvoor geboren is......

avatar van Reinbo

Nee, ik denk dat ik beter weet hoe de filmbusiness in elkaar stak in de jaren 80 omdat ik die bewust heb mee gemaakt en mijn interesse daar naar uitging toen. Maar fijn dat mensjes die in dat decenium geboren zijn het nog beter denken te weten.

Reinbo schreef:

Welke argumenten doel je op?

Het argument bijvoorbeeld dat ik Norris wél als actieheld beschouw, en Hauer niet dus dat je generatie-argument nergens op slaat.

Norris is inderdaad niet minder iconisch alleen al omdat hij naam gemaakt heeft met enkele begrippen in het genre waar mensen (actiefans) vandaag de dag nog over spreken. Wie spreekt de dag van vandaag nog over Wedlock of Wanted? Missing in Action daarentegen.... Zijn films waren nooit superhits aan de box office, maar zijn grootste hits zijn nog altijd het 10 dubbele van die Hauer acties. Dit alles maakt Hauer op zijn minst verwaarloosbaar als actieheld. Dat er een paar Hollanders het anders willen zien en daarbij schermen met een paar compleet onbekende titels uit het genre die op geen enkel vlak naam hebben gemaakt vind ik nogal belachelijk eerlijk gezegd.

Reinbo schreef:

In dat laatste geval heb je het over de jaren 90.

Who cares? Van Damme is groot geweest als actieheld, Hauer heeft het alleen maar geprobeerd.

Dat moeten we nog zien (Hard Target zal nog lang meegaan vermoed ik). Daarnaast is Blade Runner naast de kwestie (niet echt je typische zuivere actiefilm).

bierbak schreef:

Mijn argument daar tegen is dat jij kijkt met een blik die terug kijkt. Je beoordeeld Hauer's status op de films die hij wel gemaakt heeft. (Daarbij zijn Soldaat van Oranje, Blade Runner en The Hitcher gewoon klassiekers die minstens zo bekend zijn als Missing in Action).

Maar wat ik meermaals aangaf is dat ik het heb over zijn status in de jaren 80. Toen stond hij gewoon steevast hoog op de shortlist voor tal van actiefilms. Dat hij hier vaak nee tegen zei, doet daar niks aan af. En verder koos hij idd vaak voor films die niet succesvol werden, hij koos namelijk liever voor leuke projecten dan voor grote projecten. Hij was ook gevraagd voor de hoofdrol in Das Boot, maar weigerde omdat hij geen zin had 14 maanden op 1 project te zitten. Zo heeft hij heel veel kansen op meer succes gemist door zijn eigenzinnigheid.

Maar Thunderball heeft gelijk. Ik krijg het niet uitgelegd aan mensen die de jaren 80 gemist hebben en enkel naar de catalogus en boxoffice opbrengsten kijken. Tussen 1981 en 1988 gonsde zijn naam die hij gemaakt had met SvO, Nighthawks en Bladerunner, rond tal van actie projecten. Dat heb je gewoon niet meegekregen als je ton 6 jaar was. En Hauer wordt zwaar gewaardeerd door Tarantino, Roderiquez en Harry Knowles, dus het zijn niet enkel Nederlanders die hem kennen.

psychopath

Wel godszijdank ben ik dan later geboren, Norris is niks bijzonders en misschien een grote naam in Amerika en bij de oudjes uit Rein ze tijd, het is een naam die niet zal blijven hangen vanwege ze films.

Schwarzenegger, Stallone, van Damme en Seagal kent en kijkt de huidige generatie nog steeds en denk dat meer mensen die namen in hun collectie hebben dan Norris.

Metalfist

Niet dat ik me verder in de discussie wil moeien (ik ben pas dit soort actiefilms gaan zien nadat ik de eerste Expendables film had gezien) maar Norris is echt wel vrij bekend hier en niet alleen in Amerika. Ik zei het gisteren al maar die verscheidene Chuck Norris jokes en de views van korte stukjes op Youtube zeggen genoeg. Niet iedereen heeft zijn films gezien maar als naam is hij wel één van de bekendere.

bierbak

@Reinbo: Kan allemaal wel zijn, maar het neemt niet weg dat Hauer -om welke reden dan ook- allesbehalve in de smaak bleek te vallen als actieheld. Nog ver van het niveau Norris. Het neemt niet weg dat hij geen stempel wist te drukken in het genre.

Ik heb ook al gezegd dat mensen uit de generatie NA mij nog steeds gasten als Arnie, Bruce, Van Damme of Norris alszijnde typische actiekoppen aanschouwen (hebben al helemaal die tijden niet meegemaakt). Hauer niet. Zegt toch genoeg? Of ga je dit ook weer negeren?

bierbak schreef:

Hard Target is ook meer een John Woo film dan een Van Damme project.

En wat Bladerunner betreft heb je wel gelijk dat het geen zuivere actiefilm is, maar het is wel de film die hem voor dat soort films in the picture bracht. Maar ik geef het op, jij hebt de jaren 80 gemist, zoveel is wel duidelijk. Daardoor kijk je gewoon heel anders tegen de wereld aan Voor jou is Van Damme een held, voor mij is ie een kloon. Het begon met Lee, Toen kwam Norris, toen kreeg je de Dudlikoff's, Lundgrens en van Damme's. One trick pony's.

En Hauer mag dan wel qua boxoffice mindersuccesvol zijn geweest, hij hoort nog steeds thuis tussen de actiehelden van de jaren 80. Werkte met Stallone, Scott, Noice, Donner, Verhoeven en heeft zijn naam boven tal van actietitels staan. En mijn punt blijft dat hij vanwege die status voor veel meer van dat soort films werd gevraagd.

Reinbo schreef:

Tsja, ik weet wel zeker van niet want de meesten die eind jaren 90 geboren zijn en al helemaal na 2000 zullen de meesten echt niet naar blade runner kijken, niet dat ze naar Universal Soldier zullen kijken maar al helemaal niet naar bladerunner.

Das hetzelfde als, ik ben opgegroeid met een atari 2600 en daarna zo'n beetje alle concoles gehad tot aan nu, ik vind het te gek, geef je een millenium kind een atari 2600 die is opgegroeid met ps 2 en ps 3,op de retrogeek na willen ze dat echt niet hebben.

Zelfde geval met films.

avatar van Reinbo

Bladerunner is een tijdloos meesterwerk. Daar kijkt men over 100 jaar nog steeds naar.

Maar verder ben ik de eerste om te stellen dat jij waarschijnlijk beter de impact en status van de Atari 2600 in zijn tijd kan duiden dan iemand uit 2000.

Metalfist schreef:

Hij is bekend bij mensen die een beetje verstand van films hebben en old timers als rein en die Chuck Norris grappen is gewoon iets Amerikaans.

Ga een random tiener vragen(dus niet jou leeftijd want jij bent ook al klassiek voor een 15 jarige)die niet op film forums zit wie Schwarzenegger is en wie Norris is en noem 2 films. Gegarandeerd dat de meesten geen idee hebben wie Chuck Norris is, misschien dat ze zeggen, die gast van die grappen op youtube.

Reinbo schreef:

Kijk je hebt verstand van films maar je kan je maar weinig inleven in de mensen, gegarandeerd dat over 100 jaar vrijwel niemand meer weet wat Bladerunner was.

Metalfist

@psychopath: Voila, filmtitels kunnen ze niet noemen maar de naam Norris zegt wel genoeg. En ik ben trouwens 21 en geen 15 hoor

psychopath

duh ik zei voor een 15 jarige tiener ben JIJ ook al klassiek en die opmerking verder mwah so so, dus omdat je een naam herkent zeg dat wat? Ik herken heel veel namen waarvan ik geen idee heb wie die persoon is maar Schwarzenegger wel

Reintje toch, waarom niet? Omdat ze het toch niet weten? En daarom is bladerunner over 100 jaar al lang niet meer bekend sterker nog, ik denk dat over 50 jaar al bijna niemand meer van bladerunner heeft gehoord maar over 100 jaar zeker.

Metalfist

Aaah op die manier, nu vat ik het

Reinbo schreef:

...maar amper met een actieproject.

en heeft zijn naam boven tal van actietitels staan.
Op die manier kan je elke malloot die in zo'n films verscheen als actieheld bestempelden. In die jaren probeerden ze veel acteurs in dat genre te gooien, het was op zijn populairst. Zelfs Michael Douglas en Richard Gere werden gevraagd voor actierollen (No mercy), dat maakt ze nu toch ook niet opeens actiehelden?

En mijn punt blijft dat hij, ondanks dat, totaal niet in de smaak viel als actieheld en op geen enkele manier zijn stempel heeft kunnen drukken.

psychopath

Bierbak, haha kijk wat het is, Hauer net als Norris was in Rein ze tijd best groot en daar houden ze zich aan vast maar beiden gaan niet de geschiedenis in als groot acteur maar voor Rein en een heleboel uit die tijd wel waarschijnlijk.

Prima toch, me opa is een paar dagen geleden 85 geworden, die kan je pas grappige verhalen vertellen over de opkomst van tv, film etc.

bierbak

Van Norris twijfel ik geen seconde, maar Hauer heeft zijn status als actie-icoon nooit kunnen verzilveren daar gaat het hem om. Iedereen kent norris/Bruce/Schwarzenegger als actiekop tot de nieuwste generaties toe, Hauer zijn actieflicks zijn nog steeds amper bekend om mee te beginnen.

avatar van Reinbo

Ja, laten we aan random tieners gaan vragen hoe de wereld 30 jaar geleden in elkaar stak....

Ik stel dat Hauer een grote naam was IN de jaren 80, dat men daar nu anders tegen aankijkt omdat ze zijn op gegroeid in de jaren daarna verandert daar niks aan.

In 1982 Stallone met First Blood en Rocky 3, Hauer met Blade Runner, Arnold met Conan de barbaar, Bronson met Death Wish 2, Norris met Silent Rage en Forced Vengeance

in 1983 kwam Stallone met niets, Hauer met Osterman's Weekend, Bronson met 10 to Midnight , Arnold met niets, Norris met Lone Wolf McQuade

In 1984, arnold met de Terminator, Norris met Missing in Action, Stallone met Rhinestone Hauer Breed Apart. Bronson met The Evil That Men Do

In 85 had Norris Invasion USA, Missing in Action 2: The Beginning & Code of Silence, Hauer met ladyhawke & Flesh & Blood, Stallone Rambo, Arnold Commando, Bronson met Death Wish 3

In 1986 kwam Stallone met Cobra, Arnold met Raw Deal en Hauer met Wanted Dead or Alive & The Hitcher, Chuck Norris met Delta Force en Firewalker. Bronson met Murphy's Law

Dat is het landschap van de jaren 80. Dat is de tijd waar ik het over heb.