• 9.413.659 stemmen

Geregisseerd door: Alfred Hitchcock

Met onder meer: Anthony Perkins, Janet Leigh en Vera Miles

Releasedatum: 23 december 1960

Plot Psycho

"A new and altogether different screen excitement!"

Bediende Marion Crane werkt hard, maar verdient te weinig. Ze zou dolgraag gaan samenwonen met haar vriend Sam, maar ook hij moet rondkomen met een schamel loon. Op een dag krijgt ze van haar baas de opdracht een grote som geld naar de bank te brengen. In een vlaag van wanhoop besluit Marion zich het geld toe te eigenen en vervolgens slaat ze op de vlucht. Onderweg komt ze in een hevige storm terecht en moet ze noodgedwongen overnachten in het Bates Motel. Daar ontmoet ze Norman Bates, de mysterieuze, jonge eigenaar die een obsessie heeft voor zijn moeder.

Norman Bates

Dr. Fred Richman

George Lowery

avatar van Thorak

Thorak

Er zijn al zo veel films omgezet naar kleur, dus zo'n rare vraag is het niet hoor....

avatar van Simon Smith

Simon Smith (crew films)

Die trend is toch wel een beetje voorbij. Ook TCM is daar al een tijd geleden mee gestopt.

Maar, nee dus, gewoon in sparkling B&W!

avatar van GuyB

GuyB

Deze staat zonder twijfel op #1 van de klassiekers die ik dolgraag wil zien.

avatar van Popeye Doyle

Popeye Doyle

Mijn 2e Hitchcock. Klassieke horrorfilm, met alle elementen erin zoals we die tegenwoordig nog steeds kennen. Briljante muziek die me kippenvel bezorgde en stuk voor stuk prima gecaste acteurs. Persoonlijk vond ik het stuk waar Marion 'vlucht' net iets te lang duren. Leuk om te ontdekken dat de TV-serie Baantjer gebruik maakte van muziek uit deze film.

3,5 ster.

En toch maar een 3,5*? Enlighten me

avatar van jipt

jipt

Popeye Doyle schreef:

Muziek van Baantjer gaat toch zeker anders.

Heerlijk filmpje dit.

Het zwart/wit zorgt voor een erg goede en warme sfeer. Het verhaal is redelijk, maar wel erg leuk uitgewerkt.
Af en toe zijn er interessante dialogen. Bijvoorbeeld Arbogast vs Bates, wanneer hij de de vragen stelt. Geniaal ook: 'Did she make a phone call' - vlug, paniekerig geantwoord met 'No' - 'Did you spend the night with her?' - 'No' - 'So how do you know that she didn't make a phone call?' Daar zat Norman even in de problemen. Arbogast, de coole detective vond ik sowiezo erg overuigend, ook het telefoongesprek bijvoorbeeld wat in 1 shot geschoten was zette hij erg goed neer.
Ook het gesprek tussen Crane en Bates was leuk, waarin nog wat koetjes en kalfjes waren verwerkt.

Het is alleen al leuk om te zien hoe Bates het lijk moet op zien te ruimen. En later ook nog de auto die voor de helft boven het water uitsteekt en die niet verder lijkt te gaan, fantastisch.

De schrikmomenten zijn erg rauw en zien er niet schitterend uit maar ze verraste me zeker. Apart.

Muziek was in orde gelukkig, iets waar ik me soms aan kan ergeren bij oudere films. Maar het blijft redelijk rustig en het staat op de goede plekken.

Trouwens nog hilarisch toen Sam de auto bestuurde, zijn stuur ging van links naar rechts terwijl ze op een rechte weg reden. Ook het 'gevecht' tussen Sam en Bates was niet om sirieus te nemen.

Ietsjes jammer vond ik het abrubte einde, zonder aftiteling. Vrijwel direct na de laatste scene ging het doek dicht.

Lekker sfeertje, prima dialogen, goede cast en een bijzonder fijn resultaat.

John Lee Hooker schreef:

Ik ken geen Hitchcock waar dat niet zo is. Er is (vrijwel?) altijd alleen een optiteling.

Volgens is dat niet iets specifieks voor Hitchcock, maar vroeger was er gewoon bijna nooit een aftiteling. Ik kan me er in ieder geval geen herinneren.

Oke...

avatar van AGE-411

AGE-411

Met een vol punt verhoogd naar 3,5*

Filmpje blijft na maanden toch nog fris in het geheugen.

avatar van donkied

donkied

Heerlijke film. Hitchcock overtreft met deze toch bijna al zijn anderen en die zijn ook allemaal goed. De conversaties waren dermate goed dat de film naar mijn idee nooit saai werd terwijl dat bij andere regisseurs toch al gauw was gebeurd denk ik.

Dit kan Hitchcock en hij laat het keer op keer zien.

avatar van clockwork72

clockwork72

Ziezo, net eindelijk Psycho voor het eerst gezien, stond al héél lang op me lijst om eens een keer te zien en vanavond was het dus zover. Een 50 jaar oude film kijken is niet iets wat ik vaak doe dus moest effe wennen aan het zwart/wit maar daarna was het echt genieten geblazen. De film wordt van het begin af aan al heel sterk opgebouwd Erg sterk gedeelte dat die politieagent die vrouw telkens blijft achtervolgen in de auto, de spanning druipt er letterlijk vanaf. Er gebeurt eigenlijk de hele film vrij weinig maar dat maakt het juist zo goed met als hoogtepunt de legendarische 'douchscene' Ja, het ziet er erg gedateerd uit maar de spanning is om te snijden in combinatie met de muziek op de achtergrond. Had niet verwacht dat de hoofdpersoon al na 3 kwartier zou sterven. Dit vind ik 1 van de beste horror/trillers die ik ooit heb gezien en komt dus ook m'n top 10 binnen. 5 sterren voor Psycho.

clockwork72 schreef:

Je hebt gelukkig niet de ingekleurde versie bekeken.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

@clockwork72

Probeer ook wat andere Hitchcock films. Misschien bevallen die je ook wel.

avatar van Nomak

Nomak

Vandaag ook Psycho nog eens herzien. Dit is nog eens een echt goede film van Hitchcock. Anthony Perkins schittert hier als de vriendelijke maar gestoorde Norman Bates, hij is hier dan ook de meest overtuigende acteur.
De film heeft ook een aantal sterke scènes zoals Norman Bates die een auto in een moeras laat verdwijnen. Helaas zijn sommige momenten niet zo overtuigend. Zo komt de legendarische douche scène toch een beetje gedateerd over, maar vooral de manier waarop de detective van de trap valt is erg knullig gemaakt. Maar goed, die kleine minpuntjes zijn in mijn ogen niet de belangrijkste zaken van de film. De film is nogal mysterieus en op momenten erg spannend. Het is een erg sfeervolle film, en dat komt zeker ook door de sterke muziek.
Het huis bij dat Bates Motel is ook perfect voor deze film, wat een eng huis is dat toch. Net zo eng als Norman Bates die er op het einde van de film toch wel heel erg akelig uitziet.
Psycho is een uitstekende horrorfilm, en uiteraard een echte aanrader.

is erg knullig gemaakt.

Zo ging dat eenmaal. Kijk maar eens films rond deze periode waarin mensen van een gebouw of iets dergelijks afvallen. Denk aan Vertigo. Bijna lachwekkend, maar het hoort er gewoon bij. Hetzelfde als de schoten in de (oude) westerns.

chevy93

You should have seen the blood. The whole, the whole place was... Well it's, it's too horrible to describe. (Hitchcock in de trailer van Psycho)

Psycho viert op 23 december dit jaar alweer zijn 50e verjaardag! 50 jaar en nog steeds even goed. Psycho is de meest effectieve en meest intrigerende horrorfilm. Eng zou ik het niet meer kunnen noemen, niet bij de tweede kijkbeurt althans. Wel is elke kijkbeurt weer retespannend. De prachtige sfeer, de ijzersterkre score van Herrmann en de kille Bates. Psycho is één van die weinige films waarbij de tijd voorbij vliegt en ik verbaasd ben over het feit dat hij alweer afgelopen is.

In de vakantie heb ik het boek gelezen en je merkt duidelijk dat Hitchcock erin geknipt heeft om de snelheid hoog te houden. Iets wat de film zeker ten goede komt (het boek is overigens bijna net zo goed). Ook kiest Hitchcock voor een totaal anders perspectief, waardoor het qua gebeurtenissen wel een boekverfilming genoemd kan worden, maar qua impact totaal niet. Ik moet zeggen dat ik beide versies erg tof vind.

De spannende opening met de opzwepende muziek, gevolgd door de legandarische douchescènes, de schoonmaakscène, het hele gedoe met Arbogast en de daarbij behorende moord en de eindscène. Stuk voor stuk epische scènes die ik nooit zal vergeten.

Ik noemde hem al eerder, Bernhard Herrmann, zijn score voor Psycho is misschien wel de beste score ooit. Het is in ieder geval de meest effectieve. Elke keer als ik dit hoor, krijg ik kippenvel. Ik heb ooit een keer die soundtrack luisterend door het bos gereden. Eén tip: Doe dat niet!
Herrmann maakt Psycho. Hij zorgt ervoor dat Psycho het meesterwerk is wat het is. De snelle muziek wanneer het nodig is, maar ook de rustige (achtergrond)muziek voelt hij perfect aan.

Maar de echte show wordt gesteeld door Perkins. Psycho is het hoogtepunt van zijn carrière (van ieders carrière denk ik eigenlijk wel). Hij is de perfecte cast voor Bates. De houding, de manier van spreken, de manier van acteren. Hij speelt Bates niet, nee, hij ís Bates. Ik vind het ook een schande dat hij nog niet eens genomineerd is voor een Oscar, want dit is één van de beste prestaties ooit.
Zelfde mag van de rest gezegd worden. Miles, Gavin en Leigh spelen minstens even goed. Hoewel al hun acteerprestaties verbleken bij die van Perkins.

Wat moet ik nog meer zeggen? Eigenlijk niks. Psycho is niet in woorden uit te drukken. Je beleeft Psycho, je voelt Psycho. Je wordt vanaf het begin gegrepen en je zult nooit meer losgelaten worden. Deze film heeft voor altijd mijn hart gestolen.

avatar van Simon Smith

Simon Smith (crew films)

Helemaal mee eens, een Oscar was zeker verdiend voor Perkins!

Slap.

Heb weer iets gemist blijkbaar. Eerst dan maar de positieve punten. Ik ben het met de meesten van jullie eens dat de score erg goed is. Het ijzingwekkend sfeertje dat de film teistert is dan ook vollédig de verdienste van de muziek. Er wordt verder ook degelijk geacteerd, maar zeker niets om razend enthousiast over te doen.

MAAR ... spannend is het niet. En laat dit nu net het opzet zijn van deze film... Het is opnieuw de muziek die het af en toe nog wat dreigend wist te maken, maar dat alleen was kennelijk niet voldoende.

En dan blijkbaar een kritiekpunt bij heel wat oude klassiekers: plot is erg gemakkelijk en doorzichtig. De uitleg nadien was dan ook nogal onnodig of mocht op zijn minst wat subtieler aangebracht worden.

Er viel, op één scène na, ook weer bitter weinig moois te aanschouwen. De setting en ook de hele manier waarop die in beeld wordt gebracht, spreekt allerminst tot de verbeelding. Ik kan er niet om heen, maar Psycho als horror/thriller is simpelweg sterk achterhaald. Niks dat deze film beter maakt dan zijn latere genregenoten.

Al bij al vond ik het nog licht vermakelijk, maar het schiet toch aardig te kort voor een voldoende.

2.0/5.0*

dEUS schreef:

Ik vind Psycho nog altijd één van de spannendste films ooit.

It's been written that no film made before or since has qualed Psycho's ability to scare peole out of their wits and leave irremovable splinters of disquiet in their memories. A landmark of suspense cinema, this Alfred Hitchcock masterpiece shattered attendance record in 1960 and had people fleeing up the theater aisles.

Achterhaald dus zeker niet.

avatar van Nomak

Nomak

dEUS schreef:

Het is ook niet aan Psycho om beter te zijn dan zijn latere generatiegenoten (al is hij dat vrijwel altijd). Het is aan die latere films om Psycho te overtreffen. En er zijn er maar verdomd weinig die daarin geslaagd zijn.

dEUS schreef:

MAAR ... spannend is het niet.

Niet

plot is erg gemakkelijk en doorzichtig.

Misschien flauw om het woord psychoplottwist wederom te gebruiken.

De setting en ook de hele manier waarop die in beeld wordt gebracht
Het is zelfs iconisch...

avatar van ghostman

ghostman

Eens !

Misschien alleen Manhunter van Michael ManN ...

"Could a movie scare us today as much as Psycho did? It’s doubtful. The primal shock of Psycho is that it was the first piece of pop culture to make murder savagely up-close and horrifying and real. It made you taste your own fear. But I've had one movie experience in my life that may have been comparable: The first time I saw Michael Mann's Manhunter, in 1986, it terrified me to the bone in the way that Psycho is said to have done to audiences in 1960. And I still think Manhunter is the true heir to Psycho , a movie that turns a deranged serial killer into a creepy-cool spectre of human darkness, one who can spook your dreams."
'Psycho' turns 50 today, but it's the most eternal of all thrillers

chevy93 schreef:

Ik vind Psycho nog altijd één van de spannendste films ooit.

Achterhaald dus zeker niet.

Aan dergelijke quotes heb ik natuurlijk weinig boodschap. Leuk om te weten hoe anderen er over denken, maar het verandert verder weinig aan het feit dat ik het zelf niet zo spannend vond.

Maar vertel eens, wat zorgt er bij jou voor, naast de muziek, dat deze film zo spannend is?

Nomak schreef:

Die zin van mij sloeg vooral op het feit dat deze film aanzienlijk hoger scoort dan latere soortgenoten, terwijl ik vind dat er heel wat thriller/horror films zijn gemaakt na Psycho, die bij mij wél het beoogde effect konden bekomen, nl. me op het puntje van mijn stoel krijgen.

Ik heb weinig zin om voorbeelden te geven, aangezien ik hier altijd flauwe reply's krijg in de trant van 'beide films zijn dan ook totaal niet met elkaar te vergelijken'... Zal het toch maar doen anders hebben we geen discussie: Eden Lake, À l'Intérieur, [Rec].

Totáál verschillend van deze film (zal het maar zelf zeggen). Deze films hebben de meest uitéénlopende middeltjes om de spanning naar een hoger niveau te tillen. Van enge personages (À l'Intérieur, Eden Lake) tot een perfect uitgebuite setting ([Rec]). Of wat gezegd van die handcam in [Rec], uiterst effectief!

Kenmerkend voor Eden Lake en À l'Intérieur is ook de gore. Het is weinig fraai wat je te zien krijgt en je 'hoopt' samen met de personages dat hun een ander lot bezegeld is. Ik bedoel hiermee niet dat Psycho de gore ontbreekt, maar het heeft toch op zijn minst íets nodig (naast de muziek) om de spanning enigzins op te drijven...

mikey

De handcam van Rec en deze film met elkaar vergelijken is werkelijk niet serieus meer te nemen.

John Lee Hooker

Ik vond vooral de sfeer in Psycho erg sterk. Dat oude hotelletje komt erg verlaten over en dat geheimzinnige huis op de achtergrond blijft ook maar een raadsel. Dan heb je natuurlijk ook het zwart/witte beeld. Marion Crane die in de regen rijd, nog even langs een benzinestation komt. Bates die het lijk weghaalt. Het heeft allemaal zo z'n charme, en alleen al die hand met keukenmes in de lucht ziet er creepy uit. Ook het feit dat er helemaal geen moeder is maar dat Bates gewoon een sychofreen is was best leuk verzonnen.

mikey schreef:

Ik begrijp niet waarom er altijd moeilijk moet worden gedaan als ik probeer te verklaren waarom ik andere films in het genre beter kan waarderen.

Er is vaak zelfs weinig 'vergelijking' aan. Gewoon droogweg waarom ik de ene beter vond dan de andere. Wat valt daar nu niet serieus aan te nemen :/?

EDIT:
John Lee Hooker schreef:

Ja het sfeertje zat zeker wel goed.

John Lee Hooker schreef:

Dit vond ik eerder doorzichtig. Maar ik reken de film er niet op af. Was een 'goede' plotwending, maar het maakt verder geen indruk.
De clou is gewoon: wat Psycho te bieden had was oké/degelijk, maar het geheel was gewoonweg veel te schaars... De film ontbrak heel wat.

mikey

Wat heb je eraan om de handycam/firstperson footage te vergelijken met Psycho? Je kan net zo goed een andere willekeurige film pakken: de 3d van Piranha.

mikey schreef:

Rec en Psycho hebben inderdaad weinig gemeenschappelijk, maar ze behoren wel allebei tot het genre suspense/horror en hun opzet is dezelfde: spannend zijn. Volgens Nomak is Psycho (bijna) onovertroffen in zijn genre. Ik ga er niet mee akkoord, haal andere films aan in het genre en zeg waarom ik ze beter vind. Meer is het niet. Ik wil beide films niet verder met elkaar vergelijken...

John Lee Hooker

Ik ben ook een fan van die realistische manier van filmen, net als bij de Blair Witch Project, het is één van de dingen waarmee je indruk kunt maken. Maar zulke films worden er zélf beter op, deze wordt er niet slechter op. Duidelijk verschil lijkt me.

Overigens 'miste' ik niks in Psycho.