• 8.902.132 stemmen

Releasedatum: 18 februari 1999

• iTunes Bekijk via iTunes
  • SkyShowtime Bekijk via SkyShowtime

Plot Psycho

"Check in. Relax. Take a shower."

Marion Crane (Anne Heche) steelt een grote som geld van een man met wie haar baas zaken deed. Onderweg naar haar vriend stopt ze bij een oud motel waar ze de vreemde Norman Bates (Vince Vaughn) tegenkomt. Er wordt niks meer van haar vernomen. Haar zus Lila (Julianne Moore) gaat op onderzoek uit. Remake van Hitchcock's klassieker uit 1960.

Norman Bates

Tom Cassidy

Mr. Lowery

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Een remake van één van de beste horrorfilms is eigenlijk een beetje gedoemd om te mislukken. Waar Hitchcock in zwart-wit een overtuigende angstsfeer wist te scheppen slaagde Gus Van Sant slechts matig in zijn opzet. De acteurs doen het een stuk minder, en de moeder van Norman Bates is ook niet erg overtuigend in beeld gebracht. Rest een doordeweekse horrorthriller, waarbij de verdienste vooral gaat naar het originele verhaal van Robert Bloch. Bij het zien van deze film bedenk je eigenlijk voortdurend hoe goed de versie van 1960 wel was.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Het is toch wel weer duidelijk dat men in de filmwereld (Hollywood) altijd de toppers van vroeger moeten hebben.

Verschrikkelijke remake.

De film Psycho uit 1960, was vroeger een angstaanjagende film die het publiek boeide en angst inboezemde. Maar deze remake is bedroevend slecht. Door het beroerde acteerwerk en vooral de niet overtuigende scene's zoals de beroemde douche scene (best lachwekkend zelfs) is dit geen waardige remake. Vince Vaughn vind ik sowieso een vreselijk acteur, en dan kan ik natuurlijk ook niet positief zijn over zijn rol. Ik vond hem ook een mis cast.

De oude, ijzer krachtige klassieker is (helaas) geremaked, alleen is dit gemaakt met kippetjes kracht. 0,5.

avatar van JigSaw_Doll

JigSaw_Doll

Heb juist de shower scene hiervan op Youtube gezien, WAUW, ze probeerden echt niet origineel te doen he

avatar van Waku

Waku

zier overbodige en dramatisch slechte remake

avatar van Ehoven

Ehoven

Van bepaalde films moet je gewoon afblijven, zo ook van de Psycho film uit 1960.

Deze film heeft niets toe te voegen aan het origineel en irriteert alleen maar.

avatar van Dee Al

Dee Al

Een shot voor shot remake. Als een regisseur kant en klaar materiaal gebruikt om een film te maken, ben ik ook des te kritischer. De geheimzinnigheid van Hitchcock's meesterwerk is hier ver te zoeken. Daarnaast is Vince Vaughn belachelijk gecast als psychopaat Norman Bates. Vaughn heeft al zo'n kop die je niet zo vertrouwd. Die rol had juist de onschuld nodig die Anthony Perkins uitstraalde waardoor je volledig verrast werd bij de ontdekking dat Bates de moordenaar was. Waar Perkins geniaal speelt is Vaughn belabberd. Totaal geen originaliteit in de scènes: dit besmeurt het meesterwerk.

avatar van jippie2010

jippie2010

sjonge... bijna niet serieus te nemen.

Al heb je het orgineel niet gezien dan is dit nog niet hoogstaand.

Terwijl er toch redelijke acteurs meespelen.

Komt niet verder dan een 2, geen aanrader

avatar van Tom de Haas

Tom de Haas

Voor een nieuwe generatie die niet bekend is met het origineel is deze miss nog te pruimen, maar de Hitchcoks fans doet het pijn aan de ogen. Ik ben het totaal eens met DEE AL Vince Vaughn als Norman Bates is totaal verkeerd gecast een lange slanke onschuldig uitziende zwartharige jongenman is het type dat Norman ongevaarlijke achte. William h. macy is weer een betere keus geweest als de nieuwsgierige detective. Julliane moore is in mijn ogen een top actrice die hier helaas niet de prestatie neerzet die ik van haar had verwacht. En dan natuurlijk de rol die janet leigh en uiteindelijk Jamie lee curtis op de kaart zetten van wereldberoemde actrices, Anne Heche als Marion Crane. Ze weet als enige de tijdsgeest van de film in haar acteerwerk uit te stralen en weet de rol waardig te spelen.

avatar van Thorak

Thorak

Bij het zien van deze film blijft er steeds maar 1 vraag terug komen: "Waarom??".

Totaal niets aan deze film maakt het de moeite waard! Hoewel de rollen van Anne Heche en William H. Macy zijn nog aan te zien. Maar alleen Vince Vaughn al verziekt deze hele film! Wat hij neerzet heeft ook niets met Norman Bates te doen. Toegegeven de originele Norman Bates heeft een rare kronkel in zijn kop, maar zoals hij hier neer wordt gezet is het meer een geestelijk gehandicapte en komt ook verre van geloofwaardig over. De aftrek scène is ook gewoon ranzig, ik kan me niet heugen dat die in het origineel zat...

avatar van DragQueen

DragQueen

Een wat overbodige remake, van een van de beruchtste films uit zijn genre. De film is niet geheel slecht, maar toch ga je het automatisch vergelijkingen trekken met de originele Psycho van Hitchcock. Qua acteerwerk en sfeer komt deze remake nergens in de buurt van het origineel. Maar de castlieden doen hun best, en het camerawerk is alleraardigst. 2,5 Ster.

avatar van Beertje45

Beertje45

Een remake is soms oké, maar dit hoort in de prullenbak. Er wordt geen enkele poging gedaan om vernieuwend te werken. Haast elke scene uit Hitchcock's klassieker wordt beeld voor beeld overgenomen, camerastanden precies hetzelfde. Was uiteraard de bedoeling van Van Sant, maar als eerbetoon is het een heel mager beestje. Hitchcock en Perkins draaien zich om in hun graf.

Misschien leuk voor jongere mensen die het origineel niet kennen of niet van zwart/wit films houden.

Van mij één woord : BAH!!!!

avatar van yorgos.dalman

yorgos.dalman

Juist van een eigenzinnige regisseur als Gus van Sant verwacht je toch iets meer dan een slaafse navolging van het origineel.

De roemruchte cameraman Christopher Doyle kan met een shot voor shot remake natuurlijk ook op geen enkele wijze zijn stempel op de film drukken.

Voor mij interessant als curiosum vanwege Viggo Mortensen maar ook hij verdient (en kan) oneindig veel beter.

Deze remake verdient een... eh... remake.

avatar van ipman-99

ipman-99

"Well I'm not a fool. And I'm not capable of being fooled! Not even by a woman." ... " !!!

Fantastische Horrorfilm (remake) !!! Dit is de remake gebaseerd op het origineel van 1960.

Natuurlijk is de originele "Psycho" van 1960 van Alfred Hitchcock met Anthony Perkins niet te evenaren.

Het moderne jasje is qua vergelijking met het origineel 'bijna' precies hetzelfde ..., De films zijn nagenoeg identiek: camera

standpunten, weerspiegelingen, tekst, de set, op wat aanpassingen na en natuurlijk dat het nu in kleur is !

Het is anders ingekleurd qua acteurs ..., en dat is natuurlijk best leuk om dit te aanschouwen.

Maar zoals ik eerder zei ... aan het origineel kan het niet tippen ! Los daarvan is dit een vermakelijke en

bij momenten spannende Horrorfilm met een Norman Bates die nu gestalte krijgt van Vince Vaughn.

Maar zowel Vince Vaughn en de sfeer kunnen niet tippen aan het origineel. Als je het origineel niet zou

gezien hebben ... dan zal je misschien ook anders deze film bekijken !

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Een giegelende Norman Bates? Ik dacht het niet. Eerder grappig dan eng. Vervelend naar en saai om te kijken. 1,0*.

avatar van TragieStar.*

TragieStar.*

Ik heb het origineel nooit gezien (wel van plan overigens) en daarom kon deze film ook niet tegenvallen voor mij.

De cast is erg goed en ieder toont ook zijn/haar goede prestaties in de film.

De ouderwetse sfeer vond ik ook erg prettig en maakte de film erg aangenaam.

Niet eng en echt heel spannend, maar de film kijkt wel lekker weg.

Omdat de meeste niet heel positief zijn over deze film ben ik wel heel erg benieuwd naar het origineel.

avatar van Turkse gast

Turkse gast

Aaaaaaaaaaaaaaah mijn ogen nu ga ik zeker blind komen de originele psycho film is volledig kapot gemaakt door deze remake echt waar hoe durven ze mooie klassieke films remaken komaan regisseurs in Amerika stop met klassieke films te remaken want ze worden nooit zo goed als de originele integendeel je maakt de originele enkel stuk gebruik je eigen fantasie en maak zelf een nieuwe originele film die ooit ook als klassiek kunnen bestempelt worden

avatar van Tarkus

Tarkus

Zelden gezien, een remake die zo sterk lijkt op het origineel.

Was het geen andere cast geweest en geen andere tijdsgeest, je zou denken dat je naar een ingekleurde versie van het origineel zat te kijken.

Wel leuk om te vergelijken als je het origineel enkele uren eerder hebt gezien, net zoals ik heb gedaan.

Conclusie: mooie film, maar het origineel blijft beter, je kan de meester, Alfred Hitchcock, niet overtreffen.

avatar van zetmoon

zetmoon

Zinloze remake.

Enige lichtpunt(je): Julianne Moore

Ted Kerkjes

Die trailer zit vol met spoilers, of ligt dat nou aan mij?

mjk87 schreef:
Een giegelende Norman Bates? Ik dacht het niet.
In het origineel giechelt Norman Bates ook wel eens, hoor. Vooral in de kantoorscène.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Ted Kerkjes schreef:

Maar wel op een enge manier, want Perkins was echt, Vaughn is nep en vooral niet eng.

mjk87 schreef:
Ik ben het ermee eens dat Perkins de echte Bates is. Eigenlijk is de kracht van Perkins dat hij totaal niet eng is, maar dat wel kan zijn. Daardoor is Norman zo'n sterke rol.

Ted Kerkjes

Zojuist deze film gezien. (Ik kocht namelijk de dubbel-d.v.d. met zowel de originele film als de remake. Als deze film niet bij de andere zat, zou ik met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid nooit op het idee zijn gekomen om deze film eens te gaan kijken.) en ik vind het ontzettend moeilijk om te beoordelen.
Op de d.v.d. staat ook een documentaire-achtig iets waarin Van Sant uitlegt waarom hij deze film heeft gemaakt en wat zijn bedoelingen zijn, en zoals hij het uitlegde, kwam het op mij vooral over als een soort experiment. Hij maakte deze film heel bewust met bijna exact dezelfde camerahoeken, shots, tekst et cetera. Wat dat betreft is deze film natuurlijk geslaagd.
Ik vind het echter enorm lastig om deze film een cijfer te geven, daar ik deze film onontkoombaar ga vergelijken met het origineel. En tja... Dan schiet deze film toch wel te kort, maar dat kan ook niet anders: Hitchcock's klassieker kan alleen al vanwege de (naar mijn mening welverdiende) cultstatus nooit overtroffen of zelfs alleen maar al geëvenaard worden. En Gus van Sant zal dit ook heus wel beseft hebben en ik denk persoonlijk ook niet dat het ooit zijn intentie is geweest om het origineel naar de kroon te steken.
Bij bijna iedere shot kreeg ik een déjà vu en ook sommige dialogen kon ik haast meepraten.
Het is lastig, maar ik probeer me voor te stellen hoe ik deze film gevonden zou hebben zonder dat het origineel op mijn netvlies gebrand zou zijn... En ik denk dat ik deze film erg sterk gevonden zou hebben. Dat komt mede door het ijzersterke verhaal. Nu kende ik dankzij enkele praatgrage kennissen het plot van Psycho al voordat ik de originele film van Hitchcock had gezien, dus ook toen ik die film zag, wist ik eigenlijk al teveel. Toch blijft zowel het origineel als deze film enorm boeiend dankzij het fantastische verhaal.
Er zijn enkele kleine verschillen tussen het origineel en deze film. Zo bevredigt Norman Bates in deze film zichzelf wanneer hij Marion Crane bespiedt. Ik pakte voor de zekerheid het origineel erbij om te controleren of mij dat bij alle kijkbeurten domweg was ontgaan, maar dit is toch echt een toevoeging van Van Sant. Verder zijn er natuurlijk nog meer verschillen, zoals de tijd waarin deze film zich afspeelt et cetera, maar dit vond ik toch wel een van de opvallendste verschillen.
Het acteerwerk vond ik vergeleken met de oude film een stuk minder overtuigend. Natuurlijk is Vince Vaughn bijna niet te vergelijken met Anthony Perkins. (Hij mag nog niet eens zijn schoenen poetsen.) (Nou overdrijf ik.) Eigenlijk had dhr. Vaughn gewoon een ondoenlijke taak: zo'n memorabele rol te moeten vervullen. Niemand had dit goed kunnen doen, en ik vind dat hij het helemaal zo gek nog niet doet. Eigenlijk doet hij het best goed, vind ik. De slechtste acteerprestatie was in mijn ogen van Julianne Moore. Haar personage vond ik het minst overtuigend neergezet. De enige die ik opvallend goed vond, en misschien stiekem wel wat beter dan de originele, was William H. Macy in zijn rol van privé-detective Arbogast. In deze film had ik meer affiniteit met de personage, wat ik met de originele toch wel wat minder had.

Het eindoordeel. Ik zou deze film dankzij het goede verhaal, de goede muziek, het goede camerawerk en het over het algemeen goede acteerwerk een hele goede film hebben gevonden als ik het origineel nooit had gezien. Maar vergeleken met de monumentale filmklassieker is deze film gewoon heel wat minder. Gus van Sant heeft zich gewaagd aan een zeer gewaagd en ook moeilijk experiment. Toch vind ik dat hij het zeker niet slecht heeft gedaan.

Drie sterren.

avatar van baspls

baspls

Ted Kerkjes, ik kan je Sisters, Obsession en Dressed to Kill van Brian De Palma aanraden. Dat zijn geen shot-voor-shot remakes van Psycho maar films die qua plot en cinematografie door Hitchcock's werk zijn geïnspireerd.

avatar van Supernatural

Supernatural

wel een redelijke remake.maar helaas bijna letterlijk het zelfde dan de orginele psycho film.

alleen andere acteurs.maar vind perkins wel 10 beter als vaugn norman spelen.maar voor de rest een goeie en spannende film.

avatar van scorsese

Matige film waarin een vrouw op de vlucht slaat als ze een grote som geld heeft gestolen. Een bijzonder soort remake aangezien het bijna een identieke film. Uiteraard is het in kleur en heeft de film een andere cast en crew. Zeker wel interessant om te zien, maar het deed soms wel afbreuk aan het origineel (met name het acteerwerk kwam te kunstmatig over) en daarom net geen 3.0 sterren.

Deze is enigszins vergelijkbaar en vond ik geslaagder (wel van dezelfde regisseur).

avatar van princesspeach

princesspeach

Enorm langdradig

avatar van Shadowed

Shadowed

De remake.

Uiteindelijk is het wel jammer, want veel creativiteit op de openingsscène na zit er niet in. Het is een remake die namelijk precies hetzelfde is als het origineel. Zelfde bewegingen, zelfde dialogen en zelfs de precies dezelfde speelduur als het origineel uit 1960.

Daarbij verslikt Van Sant zich behoorlijk in de casting. Heche is een zwakke Crane, erg irritant en iets te overdreven. Moore is ook wat verdwaald in deze film en Mortensen weet maar weinig van zijn rol te maken. De kracht komt vooral in de vorm van Vaughn, die zijn personage voor mij leuk begint te maken. Hij moet het wel afleggen tegen Perkins, maar sinds Brawl in Cell Block 99 is Vaughn altijd een leuke verschijning voor mij.

Voor de rest is er ook nog een leuke bijrol voor Macy, die van zijn beperkte personage best leuke dingen weet te maken. De soundtrack, ook niet al te origineel, blijft wel geweldig en essentieel in de schepping van sfeer in deze film.

Camerawerk soms uitstekend, maar de film zelf weet nergens heel spannend te zijn ondanks alle hulpmiddelen die hij krijgt. Dat het in kleur is maakt me relatief niet zo veel uit. Het is vooral dat een groot deel van de cast niet zo goed acteert eigenlijk.

Sommige scenes zijn ook helaas veel knulliger dan het origineel. Ontdekking van moeder bijvoorbeeld. Duidelijk een pop, terwijl ik het in het eerste deel nog best wilde geloven. Het is jammer dat Van Sant de film in de steek laat, door niets van zijn eigen creativiteit erin te steken en daarmee een resultaat behaalt waarvoor weinig mensen hun neus ophalen.

Tja, dat kan je wel een beetje verwachtten. Zolang je niet te veel met het origineel knoeit, mag je best dingen veranderen, maar dan moet je het wel doen.

avatar van starbright boy

Ik heb hier blijkbaar nooit wat geschreven maar dit is een middelvinger naar Hollywood en tegelijk een raar soort experiment. Wat als je van een film die algemeen goed wordt gevonden bijna shot voor shot opnieuw maakt. Zelfs de editing is bijna hetzelfde. Waarom werkt het dan niet nog een keer even goed (want dat doet het niet). En wat is de invloed van de acteurs op zo'n film. Soms denk ik dat non-talent Heche bewust is gecast vanwege dat experiment. Tegelijk kreeg van Sant vrij makkelijk de financiering rond voor dit, terwijl dat voor zijn originele ideeën (die vaak een stuk goedkoper waren) veel lastiger was.

Goed is dit niet en ik kan niet volledig verklaren waarom eigenlijk niet(kleuren/acteurs). Interessant is dit wel, juist vooral omdat dit zo weinig afwijkt van het origineel

Verdient een cultreputatie.

avatar van Dk2008

Dk2008

Goede remake die bijna een exacte kopie is van het origineel. Op sommige momenten spannend maar vaak ook grappig. Met prima rollen van Anne Heche, Julianne Moore en William H. Macy. Ook Vince Vaughn bewijst na Domestic disturbance opnieuw dat hij naast de vele komische rollen ook serieuze rollen aan kan. Het helpt dat ik het origineel ken, anders zou ik de film waarschijnlijk minder goed hebben gevonden. Hij is duidelijker dan het origineel en hier en daar ook uitvoeriger maar veel minder traag dan het origineel. Wel focust de film minder op allerlei kleinere details.

Een goed gemaakte en iets vermakelijkere eigentijdse (1998) remake van de Hitchcock klassieker, vanwege het tempo maar ook omdat hij in kleur is.