
Psycho (1998)
Verenigde Staten
Thriller / Horror
109 minuten
geregisseerd door Gus Van Sant
met Vince Vaughn, Anne Heche en William H. Macy
Marion Crane (Anne Heche) steelt een grote som geld van een man met wie haar baas zaken deed. Onderweg naar haar vriend stopt ze bij een oud motel waar ze de vreemde Norman Bates (Vince Vaughn) tegenkomt. Er wordt niks meer van haar vernomen. Haar zus Lila (Julianne Moore) gaat op onderzoek uit. Remake van Hitchcock's klassieker uit 1960.
Trailer
https://www.youtube.com/watch?v=2slFgSXOPd8
Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.
Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.
Links
Zoek naar deze film op dvd/blu-ray op AmazonIMDb (4,6 / 45973)trailer (YouTube)boek (BoekMeter)filmscore (MusicMeter)iTunes: € 9,99 / huur € 3,99Verschrikkelijke remake.
De film Psycho uit 1960, was vroeger een angstaanjagende film die het publiek boeide en angst inboezemde. Maar deze remake is bedroevend slecht. Door het beroerde acteerwerk en vooral de niet overtuigende scene's zoals de beroemde douche scene (best lachwekkend zelfs) is dit geen waardige remake. Vince Vaughn vind ik sowieso een vreselijk acteur, en dan kan ik natuurlijk ook niet positief zijn over zijn rol. Ik vond hem ook een mis cast.
De oude, ijzer krachtige klassieker is (helaas) geremaked, alleen is dit gemaakt met kippetjes kracht. 0,5.

Deze film heeft niets toe te voegen aan het origineel en irriteert alleen maar.
Al heb je het orgineel niet gezien dan is dit nog niet hoogstaand.
Terwijl er toch redelijke acteurs meespelen.
Komt niet verder dan een 2, geen aanrader

Totaal niets aan deze film maakt het de moeite waard! Hoewel de rollen van Anne Heche en William H. Macy zijn nog aan te zien. Maar alleen Vince Vaughn al verziekt deze hele film! Wat hij neerzet heeft ook niets met Norman Bates te doen. Toegegeven de originele Norman Bates heeft een rare kronkel in zijn kop, maar zoals hij hier neer wordt gezet is het meer een geestelijk gehandicapte en komt ook verre van geloofwaardig over. De aftrek scène is ook gewoon ranzig, ik kan me niet heugen dat die in het origineel zat...
Misschien leuk voor jongere mensen die het origineel niet kennen of niet van zwart/wit films houden.
Van mij één woord : BAH!!!!

De roemruchte cameraman Christopher Doyle kan met een shot voor shot remake natuurlijk ook op geen enkele wijze zijn stempel op de film drukken.
Voor mij interessant als curiosum vanwege Viggo Mortensen maar ook hij verdient (en kan) oneindig veel beter.
Deze remake verdient een... eh... remake.

Fantastische Horrorfilm (remake) !!! Dit is de remake gebaseerd op het origineel van 1960.
Natuurlijk is de originele "Psycho" van 1960 van Alfred Hitchcock met Anthony Perkins niet te evenaren.
Het moderne jasje is qua vergelijking met het origineel 'bijna' precies hetzelfde ..., De films zijn nagenoeg identiek: camera
standpunten, weerspiegelingen, tekst, de set, op wat aanpassingen na en natuurlijk dat het nu in kleur is !
Het is anders ingekleurd qua acteurs ..., en dat is natuurlijk best leuk om dit te aanschouwen.
Maar zoals ik eerder zei ... aan het origineel kan het niet tippen ! Los daarvan is dit een vermakelijke en
bij momenten spannende Horrorfilm met een Norman Bates die nu gestalte krijgt van Vince Vaughn.
Maar zowel Vince Vaughn en de sfeer kunnen niet tippen aan het origineel. Als je het origineel niet zou
gezien hebben ... dan zal je misschien ook anders deze film bekijken

De cast is erg goed en ieder toont ook zijn/haar goede prestaties in de film.
De ouderwetse sfeer vond ik ook erg prettig en maakte de film erg aangenaam.
Niet eng en echt heel spannend, maar de film kijkt wel lekker weg.
Omdat de meeste niet heel positief zijn over deze film ben ik wel heel erg benieuwd naar het origineel.
3,5*
Was het geen andere cast geweest en geen andere tijdsgeest, je zou denken dat je naar een ingekleurde versie van het origineel zat te kijken.
Wel leuk om te vergelijken als je het origineel enkele uren eerder hebt gezien, net zoals ik heb gedaan.
Conclusie: mooie film, maar het origineel blijft beter, je kan de meester, Alfred Hitchcock, niet overtreffen.
Enige lichtpunt(je): Julianne Moore


Een giegelende Norman Bates? Ik dacht het niet.
Maar wel op een enge manier, want Perkins was echt, Vaughn is nep en vooral niet eng.

Maar wel op een enge manier, want Perkins was echt, Vaughn is nep en vooral niet eng.

Op de d.v.d. staat ook een documentaire-achtig iets waarin Van Sant uitlegt waarom hij deze film heeft gemaakt en wat zijn bedoelingen zijn, en zoals hij het uitlegde, kwam het op mij vooral over als een soort experiment. Hij maakte deze film heel bewust met bijna exact dezelfde camerahoeken, shots, tekst et cetera. Wat dat betreft is deze film natuurlijk geslaagd.
Ik vind het echter enorm lastig om deze film een cijfer te geven, daar ik deze film onontkoombaar ga vergelijken met het origineel. En tja... Dan schiet deze film toch wel te kort, maar dat kan ook niet anders: Hitchcock's klassieker kan alleen al vanwege de (naar mijn mening welverdiende) cultstatus nooit overtroffen of zelfs alleen maar al geëvenaard worden. En Gus van Sant zal dit ook heus wel beseft hebben en ik denk persoonlijk ook niet dat het ooit zijn intentie is geweest om het origineel naar de kroon te steken.
Bij bijna iedere shot kreeg ik een déjà vu en ook sommige dialogen kon ik haast meepraten.
Het is lastig, maar ik probeer me voor te stellen hoe ik deze film gevonden zou hebben zonder dat het origineel op mijn netvlies gebrand zou zijn... En ik denk dat ik deze film erg sterk gevonden zou hebben. Dat komt mede door het ijzersterke verhaal. Nu kende ik dankzij enkele praatgrage kennissen het plot van Psycho al voordat ik de originele film van Hitchcock had gezien, dus ook toen ik die film zag, wist ik eigenlijk al teveel. Toch blijft zowel het origineel als deze film enorm boeiend dankzij het fantastische verhaal.
Er zijn enkele kleine verschillen tussen het origineel en deze film. Zo bevredigt Norman Bates in deze film zichzelf wanneer hij Marion Crane bespiedt. Ik pakte voor de zekerheid het origineel erbij om te controleren of mij dat bij alle kijkbeurten domweg was ontgaan, maar dit is toch echt een toevoeging van Van Sant. Verder zijn er natuurlijk nog meer verschillen, zoals de tijd waarin deze film zich afspeelt et cetera, maar dit vond ik toch wel een van de opvallendste verschillen.
Het acteerwerk vond ik vergeleken met de oude film een stuk minder overtuigend. Natuurlijk is Vince Vaughn bijna niet te vergelijken met Anthony Perkins. (Hij mag nog niet eens zijn schoenen poetsen.) (Nou overdrijf ik.) Eigenlijk had dhr. Vaughn gewoon een ondoenlijke taak: zo'n memorabele rol te moeten vervullen. Niemand had dit goed kunnen doen, en ik vind dat hij het helemaal zo gek nog niet doet. Eigenlijk doet hij het best goed, vind ik. De slechtste acteerprestatie was in mijn ogen van Julianne Moore. Haar personage vond ik het minst overtuigend neergezet. De enige die ik opvallend goed vond, en misschien stiekem wel wat beter dan de originele, was William H. Macy in zijn rol van privé-detective Arbogast. In deze film had ik meer affiniteit met de personage, wat ik met de originele toch wel wat minder had.
Het eindoordeel. Ik zou deze film dankzij het goede verhaal, de goede muziek, het goede camerawerk en het over het algemeen goede acteerwerk een hele goede film hebben gevonden als ik het origineel nooit had gezien. Maar vergeleken met de monumentale filmklassieker is deze film gewoon heel wat minder. Gus van Sant heeft zich gewaagd aan een zeer gewaagd en ook moeilijk experiment. Toch vind ik dat hij het zeker niet slecht heeft gedaan.
Drie sterren.
alleen andere acteurs.maar vind perkins wel 10 beter als vaugn norman spelen.maar voor de rest een goeie en spannende film.
Deze is enigszins vergelijkbaar en vond ik geslaagder (wel van dezelfde regisseur).
Uiteindelijk is het wel jammer, want veel creativiteit op de openingsscène na zit er niet in. Het is een remake die namelijk precies hetzelfde is als het origineel. Zelfde bewegingen, zelfde dialogen en zelfs de precies dezelfde speelduur als het origineel uit 1960.
Daarbij verslikt Van Sant zich behoorlijk in de casting. Heche is een zwakke Crane, erg irritant en iets te overdreven. Moore is ook wat verdwaald in deze film en Mortensen weet maar weinig van zijn rol te maken. De kracht komt vooral in de vorm van Vaughn, die zijn personage voor mij leuk begint te maken. Hij moet het wel afleggen tegen Perkins, maar sinds Brawl in Cell Block 99 is Vaughn altijd een leuke verschijning voor mij.
Voor de rest is er ook nog een leuke bijrol voor Macy, die van zijn beperkte personage best leuke dingen weet te maken. De soundtrack, ook niet al te origineel, blijft wel geweldig en essentieel in de schepping van sfeer in deze film.
Camerawerk soms uitstekend, maar de film zelf weet nergens heel spannend te zijn ondanks alle hulpmiddelen die hij krijgt. Dat het in kleur is maakt me relatief niet zo veel uit. Het is vooral dat een groot deel van de cast niet zo goed acteert eigenlijk.
Sommige scenes zijn ook helaas veel knulliger dan het origineel. Ontdekking van moeder bijvoorbeeld. Duidelijk een pop, terwijl ik het in het eerste deel nog best wilde geloven. Het is jammer dat Van Sant de film in de steek laat, door niets van zijn eigen creativiteit erin te steken en daarmee een resultaat behaalt waarvoor weinig mensen hun neus ophalen.
Tja, dat kan je wel een beetje verwachtten. Zolang je niet te veel met het origineel knoeit, mag je best dingen veranderen, maar dan moet je het wel doen.