Genre: Horror / Thriller
Geregisseerd door: Alfred Hitchcock
Met onder meer: Anthony Perkins, Janet Leigh en Vera Miles
Releasedatum: 23 december 1960
Plot Psycho
"A new and altogether different screen excitement!"
Bediende Marion Crane werkt hard, maar verdient te weinig. Ze zou dolgraag gaan samenwonen met haar vriend Sam, maar ook hij moet rondkomen met een schamel loon. Op een dag krijgt ze van haar baas de opdracht een grote som geld naar de bank te brengen. In een vlaag van wanhoop besluit Marion zich het geld toe te eigenen en vervolgens slaat ze op de vlucht. Onderweg komt ze in een hevige storm terecht en moet ze noodgedwongen overnachten in het Bates Motel. Daar ontmoet ze Norman Bates, de mysterieuze, jonge eigenaar die een obsessie heeft voor zijn moeder.
Norman Bates
Tom Cassidy
Caroline
George Lowery
BoordAppel
Na Marnie en The Birds de derde Hitchcock die ik gezien heb en ik vind het ook verreweg de beste. Nu snap ik iig beter waarom ze Hitchcock the master of suspense noemen, want spannend was deze film echt wel. Jammer dat de beste man van actiescenes niet veel kaas heeft gegeten: zo val je niet van een trap, en Bates steekt wel erg duidelijk gigantisch mis.
Ook jammer dat er bepaalde rappers zijn die het nodig vinden om in hun teksten spoilers zetten, waardoor het einde niet als een verrassing kwam.
De muziek vond ik ook erg goed (weet ik nu ook waar de intro van Gimme Some Mo vandaan komt), alhoewel het wel te vaak gebruikt werd. Acteerwerk is ook erg goed.
Wel een paar onlogische dingen trouwens: beetje knap dat Marion de discussie tussen Norman en zn moeder van zo'n afstand kan horen en ik denk dat zelfs Rahzel geen oude vrouwenstem na kan doen. Dit zijn maar kleine minpuntjes, Psycho krijgt van mij 4*.
Ps: zouden het huis en het gedrag van de moeder uit Braindead geen ode zijn aan deze film? Volgens mij heeft Jackson sommige shots van het huis zo gekopierd.
Tommeh
Goede film met goed acteerwerk. De karakters worden stuk voor stuk goed uitgewerkt. De muziek vond ik fantastisch, het gaf de film op sommige momenten echt meer spanning.
Het verhaal vond ik alleen wat simpel en de dingen die U-96 noemde vielen mij ook erg op.
3.5 ster
speedy23
Psycho is zonder twijfel de beroemdste film van Master of Suspence Alfred Hitchcock. Het is een klassieke griezelfilm die bulkt van de zwarte humor. Psycho veranderde het horrorgenre in Hollywood op eigen houtje, terwijl Hitchcock achteraf beweerde dat het slechts een zwarte komedie was. Ondanks het feit dat de film vaak geïmiteerd werd, heeft hij nooit aan kracht ingeboet. Hoe vaak je ook kijkt, de rillingen lopen je steeds weer over de rug...
Voldeed absoluut aan de verwachtingen. De film was vanaf het begin al fascinerend. Zoals de effectieve scene bij de autogarage. Geweldig was ook dat de enige hoofdpersoon halverwege de film gewoon vermoord word. Vooral Perkins speelt een heerlijke rol. De muziek van Hermann is prettig ouderwets en het verhaal is spannend. De allerlaatste scene vond ik ook erg goed.
bioscoopzaal
Ook na de tig-ste keer (waaronder drie keer in de bios) blijft dit een van mijn favoriete films aller tijden. De sfeer en de regie zijn nog steeds volledig uniek, en de acteerprestatie van Anthony Perkins lijkt wel uit een andere dimensie te komen. Zoveel charisma!
Vooral de scène voor het motel tussen Bates en Arbogast behoort wat mij betreft tot een van de hoogtepunten van de film. Alles aan die scène is perfect en de dialogen zijn zo ongelofelijk scherp, daar krijg ik nog steeds kippenvel van.
5 sterren.
Een 0.5 wordt het niet, veel meer ook niet.
Niet door effecten of traagheid. Maar de hele film had ik vooral het gevoel dat dit beter zou gewerkt hebben als hoorspel op de radio. De muziek is het sterkste punt van de film.
Niks tegen zwart-wit, maar het gebruik in Psycho is oeverloos saai, zo ook de shots. Afgezien van drie of vier (en ik heb goed opgelet) is het mager registreren van een verhaaltje dat zich afspeelt. Een verhaaltje waar je nu ook geen kat meer mee doet opkijken.
Het feit dat de halve cast erbij loopt als kartonnen borden en klinkt alsof ze een auditie voorbereiden voor een natuurdocumentaire gesampled door Boards Of Canada helpt ook niet. Voor een film valt hier gewoon niks te zien vind ik.
1*, en dat vooral te danken aan de muziek. Kan mij herinneren dat de remake me een pak beter beviel. Nu weet ik nog steeds niet waarom ik moeite zou moeten doen om doorheen al die "oude" mankementen heen zou moeten kijken. Wat win ik ermee ?
Goodfella_90
Psycho was destijds mijn eerste Hitchcock-film en waarschijnlijk ook mijn eerste oude film. Alhoewel hij toen ook al goed beviel (3.5 - 4.0), moest ik toch nog wat aan dit soort films wennen. Nu, een jaar later en volledig geintegreerd in deze wereld, besloot ik Psycho eens te herzien en dat heeft, zoals ik eigenlijk stiekem ook wel verwachtte, geweldig uitgepakt.
Ondanks dat ik deze prent al eens gezien had wist hij me toch de stuipen op het lijf te jagen. De befaamde douche-scène en de moord boven aan de trap zijn van een ongekend niveau. Om nog maar te zwijgen over de scène, waarin Vera Miles de moeder ontdekt, waarna Norman Bates met de pruik en het mes binnen lopen komt, chilling.. In al die decennia heb ik nooit een film gezien die spannender was. Hitchcock weet wel hoe hij zijn publiek moet shockeren.
De locaties en de muziek dragen ook erg bij aan de spanning. Het motel ziet er erg vredig uit, maar het huis er naast is enorm creepy. In één oogopslag heb je door dat er daar iets niet pluis is. Zelfs de scène ergens aan het begin van de film, waarin je 'de moeder' voor het belichte raam zag lopen had iets engs over zich. De muziek van Bernard Herrmann is geweldig. Het vlugge hoofdthema heeft iets over zich wat domweg in de film hóórt, moeilijk te beschrijven. Het geluid bij de moorden draagt ook een behoorlijke steen bij. Het schrikeffect schiet erdoor omhoog. Dit, in combinatie met de acteurs wie goed in hun rol zitten, en het sterke en verrassende plot, levert een geweldige horror/thriller op.
Psycho is een ongekend spannende horror/thriller, terwijl je eigenlijk niets ziet. Het is de combinatie van je verbeelding en de werkelijk perfecte spanningsopbouw die hem zo sterk maken. Alfred Hitchcock ís de Master of Suspense! Psycho is in zijn genre onovertroffen en zal dat naar mijn mening ook altijd blijven. Voor mij vanaf nu tevens de sterkste Hitchcock, en dat zegt wat.
Uiteraard de volle pond en hoogstwaarschijnlijk een top 10 notering.
p.s.
Kijk ook het filmpje op de dvd, waarin Hitchcock je in het kort de locaties laat zien en de film enigszins beschrijft. Hitchcock zelf heeft ook een betoverende werking op het scherm. Hierin zegt hij ook over het schilderij, in de kamer waar Norman Bates en Janet Leigh eten tussen al de opgezette vogels, dat het een erg belangrijk detail is voor de film. Net wanneer hij uitleggen zal wáárom dat zo is, gaat hij toch maar verder met iets anders. De volgende keer even opletten dus wat er eigenlijk op dit schilderij staat en wat de eventuele relatie met het verhaal is.
eRCee
- 1978 stemmen
De beste Hitchcock die ik tot nu toe gezien heb. Zelfs het doodsimpele verhaaltje en het vervelende gepsychologiseer zijn geen echte nadelen van deze film. Het draait hier slechts om de suspense en die is van grote klasse.
Ook prachtig gefilmd soms: de shots van onderaf die het hoofd van Norman laten zien als hij luistert naar de detective, geweldig. Het is allemaal veel mooier dan het geforceerde, hoekige camerawerk van Vertigo bijvoorbeeld.
Psycho voelt voor mij uiteindelijk wat minder serieus dan veel andere klassiekers en dat past Hitchcock goed. 4*
Jaja daar is hij dan, een nieuwkomer in mijn top 10, en wat vcoor een! Nadat ik van het weekend de Psycho dubbelbox had gekocht, besloot ik gisteravond om ze allebei na elkaar te kijken. Deze film van Hitchcock deed mij echt op het puntje van de stoel zitten, maar ja hij wordt dan ook niet voor niets de master of suspense genoemd natuurlijk! De sfeer, de opbouw van de spanning en het acteerwerk in deze film zijn allemaal briljant op elkaar afgestemd. De film bevat veel verrassende wendingen en net als je denkt dat je weet hoe alles gaat lopen zit je er toch net weer even naast. Lang geleden dat ik zo op het puntje van mijn stoel heb gezeten bij het kijken van een film! Anthony Perkins is trouwens echt geweldig in zijn rol van Norman Bates. Grote kans dat dit een van mijn favoriete filmpersonages gaat worden.
Het eerste gedeelte van de avond was in ieder geval geweldig!
P8rb
Minste Hitchcock die ik tot nog toe heb gezien. De film is nergens spannend en als horror faalt het al helemaal. Alleen het huis van Norman Bates ziet er nog wel mooi uit, het drijfzand was ook wel een leuke vondst. Halfverwege de film was het allemaal al wel gedaan, maar de film duurt maar een beetje voort. Om het maar niet te hebben over de moordscene's, die zagen er al helemaal belabberd uit. 2* kleine sterren.
Leland Palmer
Weer een sterke film van Hitchcock, maar ondanks dat wel de minste die ik tot nu toe van de beste man heb gezien. Psycho geniet natuurlijk al jaren van de legendarische status die de film heeft en dat kan ik opzich begrijpen.
De film is spannend, maar nooit angstaanjagend. De scene op het laatst in de kelder vond ik de beste scene uit de film, prachtig. Ook de scene waneer de detective de trap oploopt en vermoord word. Geweldig camerawerk van de bovenste plank weer die vooral in deze scene erg goed tot uiting komt. Voor de rest bevat de film een duistere sfeer, goede acteerprestaties en geweldig bijpassende muziek die de scenes natuurlijk erg versterken.
Psycho verdiend een dikke voldoende en misschien in de toekomst nog wel een verhoging. Eerst hou ik het op drie en een halve ster.
Goldenskull
Een sterke film over de Amerikaanse serie moordenaar Ed Gein. Ook al kijk ik persoonlijk liever naar The Texas Chainsaw Massacre (nieuwe uitgaven, voornamelijk The Beginning vind ik erg goed) die ook over Ed Gein gaan (het verhaal wordt daarin nog wat meer verdraaid dan in Psycho), mag deze film er ook wezen. Zeker voor die tijd zullen we maar zeggen, hier uit volgt tevens het grootste minpunt uit de film: de moorden, vooral die douche scene, zien er erg nep uit. Desondanks een wel verdiende 4*
DVD-T
Psycho was mijn eerste kennismaking met Hitchcock, en die is mij toch erg goed bevallen,smaakt zeker naar meer.
Ik vond de film wel erg langzaam op gang komen,tot Marion Crane bij het Bates motel aankomt want toen begon het erg interessant en vooral leuk te worden.Het hele gesprek tussen Crane en Bates was geweldig vooral toen ze over het gekkenhuis begon en de Psycho in Bates al wat naar voren kwam .Ik begon trouwens wel een grote hekel aan dat mens te krijgen,ik kon geen enkele sympathie voor haar opbrengen,ze irriteerde mij alleen maar.Ik weet ook niet of dat de opzet van Hitchcock is geweest,mocht dat wel zo zijn is dat hem goed gelukt.
De film is nergens echt eng of gruwelijk maar het draait meer om de onderhuidse spanning die goed en zorgvuldig word opgewekt,tot aan het zeer goede einde, wat niet echt meer als een verassing voor mij kwam omdat ik het al had gehoord van andere mensen.
Acteer werk is uitstekend vooral van Perkins en Balsam.Zit een goede duistere sfeer in de film,en het camera werk en de editing zijn erg goed verzorgd.Ook een puike soundtrack van Herrmann.
Helaas kon de film mij (vooralsnog) nog niet genoeg boeien voor een hoger cijfer en Psycho lijkt me ook een film die je vaker moet zien om hem meer te kunnen waarderen.Op naar de volgende Hitchcock.
Voorlopig,
wibro
Al een tijd lang probeer ik uit te zoeken wat nu voor mij de beste Hitchcock is. "Vertigo" en vooral "Rear Window" hebben bij mij bij herziening toch in waardering ingeboet.
Zo niet "Psycho". Integendeel. Deze film vandaag weer herzien en ik kan je vertellen dat hij er alleen maar beter op geworden is.
Wat mij bij herziening opviel in deze film, dat waren de opgezette vogels. Deze waren mij eigenlijk nooit eerder opgevallen, maar ze hebben wel een hele belangrijke symbolische betekenis, waar je niet aan voorbij kunt gaan. Waarom? Wel, dat zal later pas blijken als we de "moeder" van Norman Bates te zien krijgen.
Ook het onderwerp 'schizofrenie' spreekt mij enorm aan. Het is ook om die reden dat ik dit qua verhaal zonder meer de beste film van Hitchcock vind. En, hoewel ik wist hoe deze film afliep, zat ik op bepaalde momenten nog steeds op het randje van de stoel.
De douchescene bracht mij niet meer aan het schrikken, maar de laatste horror scene - de ontdekking dat de moeder van Bates opgezet was - des te meer.
Kort samengevat; de opgebouwde spanning, de beklemmende sfeer, de prachtige zwart-wit fotografie, de ijzingwekkende score van Bernard Herrman, het bijzondere script, de geweldige cast etc maken dat deze film nog steeds staat als een huis. Ik heb geen zwakke punten kunnen ontdekken in deze Hitchcock.
"Psycho" is voor mij zonder meer de beste film van ''The Master of Suspense".
Psycho is misschien wel Hitchcock's grootste commerciële succes gebleken. En dat voor een lowbudget film. Met zijn TV-crew geschoten zwartwitte parel die een blauwdruk werd voor vele thrillers en horrors. Wederom blijkt Hitchcock de ware meester van suspense in deze mooie thriller die de kijker op het verkeerde been tracht te zetten. Inmiddels gedateerd en daardoor misschien wel wat meer voorspelbaar maar nog steeds een goede klassieker.
Perkins speelt briljant en ook Balsam is erg goed.
De originele trailer van de film is een van de meest bijzondere uit de geschiedenis der film. De regisseur die het publiek rondleidt op de set. Subliem. Tevens blijkt uit deze trailer dat Hitchkock het haatte wanneer het bioscooppubliek het begin van de film miste maar toch de rest van de film ging kijken.
Psycho is naast het grote commerciële succes vreemdgenoeg niet zijn beste. Toch echt de moeite waard. De score bij deze film is angstaanjagend goed.
Verplichte kost voor de cinefielen onder ons.
Montorsi
Ik ben redelijk overdonderd na het bekijken van deze onwaarschijnlijk sterke thriller. Hitchcock is de koning van het geluid wat mij betreft, ook wederom in Psycho gebruikt hij de muziek op een fantastische manier in de scenes. Ik ben nooit zo happig om bij de eerste keer dat ik een film zie meteen de 5* ertegenaan te gooien, maar ik vermoed dat het bij de volgende keer toch aardig dicht in die buurt zal komen.
4.5* nog voor dit moment.
Prima film met een uitstekende Anthony Perkins. De film weet te boeien en is spannend t/m het einde. Snap wel niet dat dit mede wordt bestempeld als een horror want het is puur een thriller.
Alfred Mok
Recensie: Psycho.
Als je een film moet opnoemen in het genre Thriller dan zegt iedereen Jaws of Psycho. Beide geweldige films van geweldige regisseurs. Hitchcock is echt zo'n regisseur die alles uit een film wil halen. Een regisseur die uren met zijn sigaar en rustige stem op de set loopt om alles nog even te controleren. En dat zie je ook wel in zijn films terug, alles ziet er goed verzorgd uit. Het verhaal staat als een huis en de Cast zit goed in elkaar.
Wat heb je nou nodig om een goeie horror / thriller film te maken? Krakende violen natuurlijk! En Hermann weet hier een goeie score neer te zetten met leuke motieven. Verder heb je ook een eng verhaal nodig en een aardige Cast. En het allerbelangrijkste is een goeie regisseur en die had Psycho ook! Hitchcock is een geweldige regisseurs, 1 van de beste samen met Spielberg, Darabont, Tarantino, Leone en Jackson. Psycho is echt zo'n horrorfilm die je nooit meer zult vergeten na het kijken (in een goeie manier). 5* voor deze film omdat hij alles heeft wat een horrorfilm moet hebben. Hij mag wel van 1960 zijn en dus 50 jaar oud zijn...ondanks dat zit hij bij mij nog kraakvers in het geheugen en verslaat hij vele horrorfilms van tegenwoordig zoals Saw en The Grudge.
Baggerman
Prima thriller van Hitch. Geweldige muzikale score ook!
Alleen jammer dat er zulke onnoemelijk grote spoilers op mijn dvd-hoes stonden; mijn kijkplezier had zoveel groter geweest als ik die niet had gelezen.
Verder komt het laatste deel van de film wel wat oubollig over. Ik bedoel het stuk waarin de psycholoog of psychiater (wat is het verschil eigenlijk?) uitlegt hoe volgens hem Bates' psyche in elkaar zit. Wij zijn de laatste jaren al zó gebombardeerd door serialkiller- en psychopatenfilms dat we die diagnose zelf al hadden kunnen stellen! Nu overbodig dus, maar toen waarschijnlijk wel nieuw.
Erwinner
Ik bleek toch bar weinig meer te weten over deze film. Jammer dat het verhaal niet doorborduurt op één vrouw in een hotel, zo zat het i.i.g. als mijn herinnering met daarnaast ook een open einde.
Ging er dus vrij blanco in en had geen hoge verwachtingen. Niks schriksbarends gezien, wel een redelijk sfeertje (vooral het 1e uur).
Daarna zakte het in en vond het einde afgeraffeld overkomen. Wél een paar strakke shot's voorbij zien komen met best mooie zwart/grijstinten.
Ook mij viel de muziek op in positieve zin, goede sfeer werd daardoor gecreëerd.
Leuk om weer eens gezien te hebben. 3.1*
Vinokourov
Psycho was mijn eerste Hitchcock en ik was wel verkocht door de krassende violen, het onconventionele plot en de oplopende spanning. Goede introductie voor degenen die zich willen verdiepen in de 'Master of Suspense'.
Bottleneck
Is American Psycho de remake hiervan?
American Psycho is een boekverfilming, wil je goed inzicht hebben in de verknipte killer, raad ik je aan om het boek te lezen, fantastisch leesvoer.
Psycho is in mijn ogen een grondlegger, dé thrillerfilm die de toon gezet heeft, wat een klassieker, alles klopt aan die film (vergeet daarbij niet dat de film alweer 50 jaar oud is..). De spanning, het huis, de plotwending, de knerpende muziek, het sfeertje en de schizofrenie hebben een diepe indruk op me achtergelaten.
5* no doubt
jordandejong
zo zie je maar weer dat een horror film niet persee gore nodig heeft.
Psycho heeft na al die jaren toch nog wat pannende momenten.
Daar werkt het zwart wit ook aan mee.
Verder speelde Anthony Perkins erg goed als een psycho.
Verder heeft het ook nog een creepy en realitisch verhaal wat natuurlijk op seriemoordenaar Ed Gein is gebasseerd.
Devoo
Psycho is voor mij samen met The Shining, de beste horror ooit gemaakt. Waarom ik deze mening heb, kom je te weten in deze recensie.
Marion Crane, gespeeld door Janet Leigh, heeft 40.000 dollar gestolen en slaat op de vlucht. Ze maakt een tussenstop bij het Bates Motes en daar begint er een heuse nachtmerrie. Ik vind Janet Leigh echt een bijzonder goede actrice. De overtuigende manier van gevoelens spelen en de echtheid van haar handelingen, maken haar tot een zeer pure actrice. Om even een voorbeeld te geven, noem ik de scéne waar ze in de auto zit en er achter haar een politiewagen rijdt. De manier hoe ze haar gevoelens van opluchting overbrengt wanneer de politiewagen een andere straat inrijdt zijn zo goed gebracht. Het zijn misschien allemaal maar kleine dingetjes, maar juist deze zaken maken het onderscheid tussen goede en slechte acteurs.
De film is geregisseerd door Alfred Hitchcock en dat doet hij zeer voortreffelijk. De scénes in de wagen, waar Marion verzinkt zit in haar gedachtes, sleuren de kijker helemaal mee in die gedachtengang. Alles rond je wordt vaag en gedachtes van Marion worden ook de gedachtes van de kijker. Zeer goed gedaan!
Het verhaal kent ook veel plotwendingen. Je denkt op het eerste moment dat Marion Crane het hoofdpersonage is, maar na een halfuurtje wordt ze vermoordt in de douche. Deze scéne is qua special effects misschien niet zo indrukwekkend, maar de regie is ronduit geweldig! De camerastandpunten, de spanningsopbouw, het schrikmoment en het moment na de moord zijn zo fantastisch geregisseerd. Het stuk waar de camera een close-up neemt van het oog van Marion's levenloze lichaam, om daarna geleidelijk aan uit te zoomen is werkelijk waar schitterend gedaan.
Ik heb in deze lap tekst al veel lofbetuigingen gedaan jegens Janet Leigh, maar de ultieme ster in deze film is natuurlijk Anthony Perkins als Norman Bates. De rol die hij hier neerzet is subliem.
Het verhaal kent zoals eerder vermeldt veel plotwendingen en de ontknoping is dan ook zeer verrassend. Dit is een waar meesterwerk van Alfred "The Master of Suspense" Hitchcock. Uiterst sterke horror!
mrwhite
eindelijk deze film gezien.ik had de remake gezien en vond hem redelijk goed dus ik zal mijn stem veranderen want die remake is nx vergeleken met dit schiterende origenele versie van alfred hitchcock.
deze film moet in 1960 veel mensen schrik aangejaagt hebben waneer ze aan het kijken waren naar deze film.
een horror klassieker zoals er maar weinig zijn.
een dikke 4*
filmfan17
Zeer prettige film van Psycho om naar te kijken. Keek lekker weg (mede door de muziek van Herrmann!). Ik, in tegenstelling tot andere kijkers blijkbaar, kon nauwelijks gissen naar de afloop. Wel had ik natuurlijk de beroemdste scene al gekeken, wat jammer is want dan kijk ik de film en wacht ik de hele tijd: wanneer komt die scene nou?
Dan nog wel een minpuntje. De scene dat die man uitlegt hoe het hele Norman Bates gedoe nou in elkaar zat sloeg volledig de plank mis. Godsamme wat heb ik daar een hekel aan, ineens wordt het hele karakter uitgelegd van Norman, terwijl je het volgensmij beter een soort mysterie kan laten? We weten al dat hij de moeder speelt maar dat er dan nog een verhaaltje komt over hoe hij in elkaar zit is van de gekke. Dan vrees ik tot slot nog een herziening waarbij de spanning grotendeels weg zal zijn. Evengoed erg genoten.
Ik geloof dat Bergman zei dat hij dit een goede film vond maar dat hij niet wilde weten wat er in Hitchcock rondgaat. Het moeder-zoon thema komt hier natuurlijk lekker naar voren evenals in ander werk van hem.
EDIT: Oh en birds zijn er in deze film ook veel te vinden
dave
Thriller die een aantal hoogtepunten kent, maar me over het algemeen niet echt aanstaat.
Ik vond bijvoorbeeld dat er wel erg veel geprobeerd werd naar een totaal onverwachte plot te werken. Ze gaan hier veel te ver in, en af en toe kloppen er zelfs dingen niet.
Aan de hand van de titel alleen al begin je snel een vermoeden te krijgen hoe de vork nu precies in de steel zit. De moeder en zoon zijn nog op geen enkel moment samen in beeld gebracht, dus krijg je snel het gevoel dat het om schizofrenie of iets dergelijk gaat. De stem van de moeder is quasi het enige dat je theorie in de weg staat, maar je weet nooit. Stemmen zijn te vervalsen. Op een gegeven moment kijkt de privé-detective echter naar de villa, terwijl Norman naast hem staat. Hij ziet overduidelijk de moeder voor het raam staan. Vanaf dat ogenblik valt alles wat je als kijker hebt opgebouwd aan diggelen. Maar blik er achteraf eens op terug. Hoe vergezocht is het wel niet om de moeder aan een touw op te trekken en voor het raam te hangen? Wel erg vreemd, ook omdat de politie weet dat zijn moeder zelfmoord had gepleegd.
Enfin, desalniettemin slaagt Hitchcock er meerdere malen in me de stuipen op het lijf te jagen. Vooral de eindscène in de villa is één brok spanning, maar ik ben dan ook een echte schijtluis.
Alles is zo nu en dan schitterend in beeld gebracht. Denk aan de scène die vertrekt vanuit een extreme close-up van Marions oog, nadat ze gevallen is.
Qua acteerwerk stond in feite alleen Arbogast me aan. Leuk personage dat ook daadwerkelijk iets probeert te doen met de anders nogal zoutloze dialogen. De rest, vooral Norman Bates, wordt vrij matig neergezet en weet niet bepaald te overtuigen.
Uiteindelijk geen onaardige prent, die weliswaar iets beter uitgewerkt kon worden. Ik voelde me nogal bedrogen op het einde. Ze hebben je namelijk op een lichtelijk mislukte manier op het verkeerde been gezet.
huVILEub
Leuke thriller, af en toe spannend, mooi plot, mooi camerawerk, maar helaas ook af en toe een beetje saai. Wel vond ik de muziek geweldig. Het verhaal werdt een beetje simpel neergezet maar er zaten enkele mooie stukken in, waardoor het verhaal niet heel belangrijk was.
movie acteurs
Ik had zin om deze weer eens te herzien. Aangezien ik in de Universal Studio's te LA erg veel van deze film had gezien. Foto's, een man die met een mes op je af kwam, en het deuntje die ik in het House of Horror's hoorde. Vandaar.
Wat een klassieker is het toch. De setting van Universal is werkelijk geweldig. En de douche scene is natuurlijk erg klassiek. Ook vond ik het einde goed met de grijns van Norman Bates.
Terecht een klassieker 5,0.
simonvinkie
Psycho
Het was gister weer eens tijd voor de herziening van Psycho. Uitstekende film weer, en Alfred Hitchcock is toch nu wel een van mijn favoriete regisseurs geworden.
Toch wel de grote Hitckcock klassieker is dit natuurlijk. En daar ben ik het opzich wel mee eens. De film is hartstikke spannend, voor een film uit 1960. Natuurlijk zitten er een paar klassieke scenes in de film, zoals de beroemde douche scene. En de scene in de fruitkelder, met het skelet.
Het acteerwerk is verdeeld. Hoofrolspeler Anthony Perkins zet een zeer sterke rol neer, als Norman Banes. En ook Vera Miles zette een prima rol neer. De zus van haar, en die Sam waren wel de minpunten van de cast vond ik. Ze acteerde matig. Erg sterke rol van de moeder van Norman Banes natuurlijk
Goeie effecten, alhoewel er wel een paar foutjes in de film zitten. Zoals die Arbogast, die woord op begeven moment op de trap gestoken met een mes. En je ziet heel duidelijk dat hij op zijn borst wordt gestoken. Maar het bloed zit op zijn hoofd. Maar dat kan je ze natuurlijk niet heel erg kwalijk nemen.
De muziek is ook weer een erg groot hoogtepunt in deze film. Telkens van de spanning vergrotende deuntjes. Het past er allemaal perfect bij. Erg fijne reggisseur die Hitchcock. Ik heb pas vier films van hem gezien. Maar ik hoop voor mijn verjaardag de Hitckcock collectie te krijgen.
Het blijft een erg goede film. Ik zal deze film zeker nog vaker gaan bekijken. Tijd vliegt voorbij, en de film heeft een paar zeer sterke scenes.
Dikke 4,0*

Psycho III
1986

Psycho II
1983

Schrikken tot je lijkbleek ziet: De beste zwart-wit horrorfilms

Het is maar een film? Deze echte moordenaars vormden inspiratie voor beroemde horrortitels

Dit zijn de elf beste horrorfilms volgens de legendarische regisseur Martin Scorsese

Deze wereldberoemde horrorfilms zijn alleen op SkyShowtime te bekijken

Il Buono, il Brutto, il Cattivo

12 Angry Men
Drama, 1957

Once upon a Time in America
Misdaad / Drama, 1984
hotelclerkarizonashowerregenmotelhalloweenstolen moneytaxidermygeldsecretariswhodunitzwart en witlijkmurdererdiefstalgeestesziekteprivedetectivevermist persoonpsychovoyeurismevoyeuroedipus complexdouble identity proto-slashermoeder zoon relatiebirds anxiousdramaticwhodunnitwoman on the runcorruptibilityconfused identitieshuman vulnerabilities