• 9.378.489 stemmen

Geregisseerd door: Alfred Hitchcock

Met onder meer: Anthony Perkins, Janet Leigh en Vera Miles

Releasedatum: 23 december 1960

Plot Psycho

"A new and altogether different screen excitement!"

Bediende Marion Crane werkt hard, maar verdient te weinig. Ze zou dolgraag gaan samenwonen met haar vriend Sam, maar ook hij moet rondkomen met een schamel loon. Op een dag krijgt ze van haar baas de opdracht een grote som geld naar de bank te brengen. In een vlaag van wanhoop besluit Marion zich het geld toe te eigenen en vervolgens slaat ze op de vlucht. Onderweg komt ze in een hevige storm terecht en moet ze noodgedwongen overnachten in het Bates Motel. Daar ontmoet ze Norman Bates, de mysterieuze, jonge eigenaar die een obsessie heeft voor zijn moeder.

Norman Bates

George Lowery

avatar van Zinema

mayhemblik schreef:

[quote="mayhemblik"

Oja, kan iemand mij iets vertellen over dat huis op de heuvel, ik heb namelijk een weddenschap met een vriend, ik zeg dat dat huis een bouwpakketje is van maar +/- 2 meter hoog, heb ik ooit eens iets over gelezen.

De vriend in kwestie zegt dat het een gewoon groot huis is, help me want er staat veel op het spel. (nl een film naar keuze)

Je hebt je weddenschap verloren Me dunkt..

mayhemblik

Ho ho dat is niet wat ik wil horen, voor mijn part liegen jullie want ik moet het winnen!!!

Nog maar 3 dagen te gaan, slik.

avatar van The One Ring

The One Ring

Niet alleen is het huis van Bates een huis op ware grootte, het bestaat nog steeds. Het huis werd gebouwd bij de Universal Studios, waar hij nog steeds te bezichtigen is.

Sorry.

mayhemblik

Verdomme, ik geef me gewonnen.

Toch bedankt allemaal.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Ik had het je gezegd .

dutchtuga schreef:

Ik had het je gezegd .

Shit, ja ook jij had weer gelijk!

avatar van brabusRUS

Nee.

Dit is de remake.

avatar van Gish

Gish

Dit blijft natuurlijk een ware klassieker maar het enge is er toch wel vanaf. Perkins is wel de revelatie van deze film.

Met name de ontknoping oogt erg theatraal, geforceerd en is een beetje zwak. Die slotscene is dan wel weer mooi geregisseerd.

4 sterren.

avatar van JanVR

JanVR

Revolutionair onderwerp voor die tijd. Nu heb je natuurlijk al veel films waar schizofrenie in voorkomt.

avatar van Theunissen

Prima film met een uitstekende Anthony Perkins. De film weet te boeien en is spannend t/m het einde. Snap wel niet dat dit mede wordt bestempeld als een horror want het is puur een thriller.

avatar van DragQueen

DragQueen

Een klassieker onder de thrillers, van meester hitchcock. het akelige is er nu wel een beetje af. waarschijnlijk omdat we van dergelijke gruwelen niet zo snel meer onder de indruk zijn. vanzelfsprekend is de film ook erg gedateerd. maar de regie, het goede verhaal, en het klasse acteerwerk zijn dat niet. 3,5 sterren.

avatar van Stapler

Stapler

Ik ga deze morgen op school kijken!

Ben heel benieuwd

avatar van Stapler

Stapler

Hij viel wat tegen, verder wat Dragqueen zegt.

Ik ga binnenkort vertigo maar kijken.

avatar van Alfred Mok

Alfred Mok

Recensie: Psycho.

Als je een film moet opnoemen in het genre Thriller dan zegt iedereen Jaws of Psycho. Beide geweldige films van geweldige regisseurs. Hitchcock is echt zo'n regisseur die alles uit een film wil halen. Een regisseur die uren met zijn sigaar en rustige stem op de set loopt om alles nog even te controleren. En dat zie je ook wel in zijn films terug, alles ziet er goed verzorgd uit. Het verhaal staat als een huis en de Cast zit goed in elkaar.

Wat heb je nou nodig om een goeie horror / thriller film te maken? Krakende violen natuurlijk! En Hermann weet hier een goeie score neer te zetten met leuke motieven. Verder heb je ook een eng verhaal nodig en een aardige Cast. En het allerbelangrijkste is een goeie regisseur en die had Psycho ook! Hitchcock is een geweldige regisseurs, 1 van de beste samen met Spielberg, Darabont, Tarantino, Leone en Jackson. Psycho is echt zo'n horrorfilm die je nooit meer zult vergeten na het kijken (in een goeie manier). 5* voor deze film omdat hij alles heeft wat een horrorfilm moet hebben. Hij mag wel van 1960 zijn en dus 50 jaar oud zijn...ondanks dat zit hij bij mij nog kraakvers in het geheugen en verslaat hij vele horrorfilms van tegenwoordig zoals Saw en The Grudge.

avatar van TomaskeX

TomaskeX

GEwELDIGE FILM!!! Heb em gekregen van iemand samen met de remake in steelcase...

Suuppeerrr spannend verrassend einde...

avatar van Baggerman

Baggerman

Prima thriller van Hitch. Geweldige muzikale score ook!

Alleen jammer dat er zulke onnoemelijk grote spoilers op mijn dvd-hoes stonden; mijn kijkplezier had zoveel groter geweest als ik die niet had gelezen.

Verder komt het laatste deel van de film wel wat oubollig over. Ik bedoel het stuk waarin de psycholoog of psychiater (wat is het verschil eigenlijk?) uitlegt hoe volgens hem Bates' psyche in elkaar zit. Wij zijn de laatste jaren al zó gebombardeerd door serialkiller- en psychopatenfilms dat we die diagnose zelf al hadden kunnen stellen! Nu overbodig dus, maar toen waarschijnlijk wel nieuw.

avatar van bob de niro

bob de niro

Gisteren deze film gekeken en genoten!De douchescene blijft gewoon top!3,5*

avatar van Thiadure

Thiadure

de nieuwe soort horror van toen. Top soundtrack scenes en acteerprestaties

avatar van snoeiV

snoeiV

Nee vond het niet veel ik heb betere films gezien uit die tijd en ook van Hitchcock kon me niet boeien verhaal te simpel mening is persoonlijk uiteraard kijk ook echt op van de goede punten 2*

avatar van Rosicky

Rosicky

Briljante muziek, Uitzonderlijke acteerprestaties en een klasse verhaal. Psycho is zonder twijfel de beroemdste horrorfilm ooit, en heeft enorme invloed gehad op alles wat er nu nog wordt gemaakt in het genre. Het enige wat deze fantastische film net niet perfect maakt zijn de moorden. Die messteken zien er wel erg slecht uit.

avatar van Bla

Bla

DragQueen schreef:

Dit, hij viel mij wat tegen na al de goede reacties hier. Hopelijk is Rear Window beter.

avatar van Krstf

Krstf

Zwart-Wit films spreken me sowieso weinig aan, maar deze moest ik toch zien omdat het een klassieker is. Het waren zeer mooie acteerprestatie, beter dan ik had verwacht. Alleen de muziekkeuze op sommige momenten vond ik toch wel wat raar ... Al bij al krijgt ie een 3.5'je van me.

avatar van viciousElle

viciousElle

De onderhuidse spanning doorheen de hele film deed het 'm voor mij, de moordscènes vond ik eerder lachwekkend...

De laatste scène ("They'll say: well, she wouldn't hurt a fly" met die uitdrukking op z'n gezicht) vond ik wél doodeng.

avatar van Erwinner

Erwinner

Ik bleek toch bar weinig meer te weten over deze film. Jammer dat het verhaal niet doorborduurt op één vrouw in een hotel, zo zat het i.i.g. als mijn herinnering met daarnaast ook een open einde.

Ging er dus vrij blanco in en had geen hoge verwachtingen. Niks schriksbarends gezien, wel een redelijk sfeertje (vooral het 1e uur).

Daarna zakte het in en vond het einde afgeraffeld overkomen. Wél een paar strakke shot's voorbij zien komen met best mooie zwart/grijstinten.

Ook mij viel de muziek op in positieve zin, goede sfeer werd daardoor gecreëerd.

Leuk om weer eens gezien te hebben. 3.1*

avatar van charmed one

charmed one

alle delen van psycho zijn geweldig

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Psycho was mijn eerste Hitchcock en ik was wel verkocht door de krassende violen, het onconventionele plot en de oplopende spanning. Goede introductie voor degenen die zich willen verdiepen in de 'Master of Suspense'.

avatar van powerman

powerman

Hitchcocks meeste beruchte film is niet meteen zijn beste. De eerste 45 minuten (tot aan de legendarische en veel geïmiteerde douchescene) zijn fenomenaal. Hitchcock gaf ook zelf toe dat het hem eigenlijk alleen om die ene scene te doen was. De rest van de film doet dan zo nu en dan een tikkie routinematig aan, hoewel Anthony Perkins en Martin Balsam uitstekend acteerwerk neerzetten. Niettemin een meesterwerk, vanwege het gemak waarmee Hitchcock zijn publiek manipuleert, zonder te liegen!!

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

powerman schreef:
Ben benieuwd waar je dat gelezen hebt?

-edit- Laat ik meteen even meedelen dat het natuurlijk totaal niet eens ben met je bewering dat de rest van de film een beetje routinematig aandoet. De zoektocht van de detective, haar zus en haar vriend die vervolgens daar weer achter aan gaan, de uitwerking van Norman's karakter in verhouding tot zijn moeder en het 'uitleggerige' einde van de psychiater(dat erg mooi past bij de shots van Norman in zijn cel; ''They'll say, well, she wouldn't hurt a fly!''). Ik kan me toch slecht voorstellen dat Hitchcock daar niet een beetje (heel erg) trots op was...

avatar van Bottleneck

Bottleneck

brabusRUS schreef:
Is American Psycho de remake hiervan?

American Psycho is een boekverfilming, wil je goed inzicht hebben in de verknipte killer, raad ik je aan om het boek te lezen, fantastisch leesvoer.

Psycho is in mijn ogen een grondlegger, dé thrillerfilm die de toon gezet heeft, wat een klassieker, alles klopt aan die film (vergeet daarbij niet dat de film alweer 50 jaar oud is..). De spanning, het huis, de plotwending, de knerpende muziek, het sfeertje en de schizofrenie hebben een diepe indruk op me achtergelaten.
5* no doubt