• 9.378.495 stemmen

Geregisseerd door: Alfred Hitchcock

Met onder meer: Anthony Perkins, Janet Leigh en Vera Miles

Releasedatum: 23 december 1960

Plot Psycho

"A new and altogether different screen excitement!"

Bediende Marion Crane werkt hard, maar verdient te weinig. Ze zou dolgraag gaan samenwonen met haar vriend Sam, maar ook hij moet rondkomen met een schamel loon. Op een dag krijgt ze van haar baas de opdracht een grote som geld naar de bank te brengen. In een vlaag van wanhoop besluit Marion zich het geld toe te eigenen en vervolgens slaat ze op de vlucht. Onderweg komt ze in een hevige storm terecht en moet ze noodgedwongen overnachten in het Bates Motel. Daar ontmoet ze Norman Bates, de mysterieuze, jonge eigenaar die een obsessie heeft voor zijn moeder.

Norman Bates

Sheriff Al Chambers

Dr. Fred Richman

George Lowery

sabsabsab

ik vond hem ook niet slecht of zo maar warom is het zon bekende horror klasieker

avatar van Rodehaan

Rodehaan

Het is meer Suspense dan Horror.

sabsabsab schreef:

wat was er nou zo goed aan deze film

Anthony Perkins

avatar van mithril

mithril

hele goeie horror/thriller. Ookal is hij best oud, hij blijft heel spannend.

4,5 sterren

ik weet niet wat er nou zo goed aan die bad kamer scene was

Toen ik een klein jongetje was had ik psycho, alleen het badkamerstukje gezien. Moest daarna altijd in bad en wou nooit meer in de douche

avatar van sonyjh

sonyjh

ja, en natuurlijk die zeer passende sound daarbij!

sabsabsab

het enigste bij die scene vond was dat je in je zelf kij hard zegt Kijk achter je. en door die douche gordijnen niet kan zien wie het is en wat het zal zijn. meer ook niet.

avatar van niethie

niethie

sabsabsab schreef:
Omdat het voor zijn tijd enorm grensverlegend was, het soort horrorfilms wat vroeger (rond die tijd) werd gemaakt waren meestal films met monsters, geesten of buitenaardse wezens maar dit was een van de eerste commericiele succesfilms waarin een mensenlijk monster werd getoond, een schizofreen die iedere keer wanneer hij een moord pleegde zich als zijn dode moeder verkleede . Dit moet in die tijd als enorm schokkend aanvaren zijn, misschien is het vandaag de dag in de ogen van een hoop mensen niet schokkend meer vooral omdat we tegenwoordig al zoveel gewend zijn maar hoe je het ook went of keert Psycho blijft een angstaanjagende film. Waarom? Om zoveel redenen eigenlijk waaronder de strakke regie van Hitchcock, de ijzingwekkende sfeer, de score, de spanningopbouw en natuurlijk het orginele idee erachter. Plaats hem (de volgende keer als je hem ziet) eens in zijn tijd misschien dat je hem dan wat beter kunt waarderen.

sabsabsab

ja oke dat klopt wel om dat dit realisties is en monsters en geesten en al die andere fantasie figuren natuurlijk niet

sabsabsab

monsters enz daar worden veel van ons op deze tijd niet bang meer omdat het puur niet echt is in deze film gebeuren dingen wat int echt ook kan gebeuren zoals. Saw, Scream, Hostel en Tcm.

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

mithril schreef:

hele goeie horror/thriller. Ook al is hij best oud, hij blijft heel spannend.

4,5 sterren

Ik vind dit een film die met de jaren steeds beter wordt - als ik hem opnieuw bekijk. Als je ziet hoeveel regisseurs hier hun inspiratie hebben gezocht is dat alleen maar een bevestiging. De sfeerschepping in de beklemmende zwart/wit-fotografie is gewoonweg briljant. Horror-suspense van de bovenste plank!

avatar van Kikopuz

Kikopuz

Helaas vond ik deze film niet erg goed, waarschijnlijk omdat hij te oud is. Voor zijn tijd was dit vast een enge horror film, maar dat is het nu totaal niet meer.

Er zat wel een heerlijk mysterieus gevoel in de film, waar ik wel van hou .

avatar van Montorsi

Montorsi

ik weet niet wat er nou zo goed aan die bad kamer scene was

Inspiratie voor ongelofelijk veel horrorscenes in andere films. Het onheilspellende karakter van de scene is eigenlijk ongeevenaard in zijn soort, en dan hebben we het dus over een film van bijna 50 jaar oud.

Overigens is het wat mij betreft niet eens de beste scene van de film, het laatste shot van Anthony Perkins in de cel is een stuk psychologischer en subtieler, ik houd daar persoonlijk wat meer van dan de één op één kills.

Montorsi schreef:

Vind ik ook de beste.

avatar van AddictedToMovies

AddictedToMovies

W.M.J.M schreef:

Vind ik ook de beste.

Dat vond ik ook (een van de weinige) mooie shots. Dat was een mooi einde maar waarom dan nog zo'n shot dat de auto uit het water wordt getrokken? Ze hadden in de cel moeten blijven. Ik snap overigens niet wat er zo bijzonder aan Hitchcock is (bij deze film, in The Birds bouwt hij de spanning heel goed op!). Het was een prima film maar ik vond niet het regisseerwerk eruitspringen. Het zal vast een spannende, gewaagde en enge film voor 1960 zijn, en er zitten goede dingen in (de douche scene was goed) maar dat komt meer door het verhaal (op de douchescene na). Ik vond bijvoorbeeld dat de privé detective werd vermoord en dan van die trap valt/loopt waardeloos gefilmd. Enhoe kan dat lijk zich omdraaien?:P

W.M.J.M

Wat ik heel erg goed vind zijn de valse hints, het geld, de politieagent, de autoverkoper die voelt dat er iets niet aan de hand is. Bij de meeste films, als bijvoorbeeld in de motel duidelijk het geld in beeld wordt getoont, dan is dit een duidelijke hint dat daar nog iets mee gaat gebeuren. De regisseur zegt als het ware: "Let op kijkers, onthou dat dit en dit gebeurd is." Bij Psycho is dat absoluut niet het geval. Hierdoor wordt je steeds op het verkeerde been gezet zonder idiote plottwists die tegenwoordig de mode zijn om de kijker te verassen. Psycho is veel geloofwaardiger in dit opzicht en dus ook zo veel beter.

avatar van Movsin

Movsin

Toen ik jaren terug deze film voor het eerst zag, dacht ik : dit is toch de beste Htchcock niet. Te horrorachtig en een al te "psycho"-uitleg.

Eigenlijk is dit nog altijd zo, maar ik heb wel meer bewondering voor de manier hoe de suspense wordt opgebouwd (en ook de logica daarin), het camerawerk, de dialogen, de acteurs...Zo is Anthony Perkins in deze rol werkelijk verbluffend.

Wie Hitchcock himself in het begin van de film niet heeft opgemerkt, heeft in ieder geval de meester gevoeld.

avatar van Simon Smith

Simon Smith (crew films)

kwam ik tegen op imdb:

avatar van Adrenal

Adrenal

Bijna 50 jaar na datum is de film nog spannend, en zou hij door sommigen zelfs nog als schokkend ervaren kunnen worden. Als ik het verhaal van Ed Gein niet gekend had, (waar Bates op gebaseerd is) zou de twist geheel onverwacht aangekomen zijn, nu nog is het erg gewaagd en knap. Schitterend acteerwerk van Anthony Perkins, een suspensevolle score, prima camerawerk en een goed script maken dit tot een schitterende thriller.

Een nadeeltje is de uitleg op het einde. Ik snap wel dat dat vroeger nodig was, maar dat stoorde me wel een beetje. 4.5*.

avatar van rearviewmirror

rearviewmirror

Wat een saai langdradige film. Er gebeurt veelte weinig op de moment dat het spannend dient te worden gaat de muziek veelte hard waardoor het nooit echt spannend wordt. De acteurs vond ik niet goed acteren veelte emotieloos. Ook het zwart-wit helpt niet.

avatar van zeemeermin

zeemeermin

Ik vind het echt heel erg, maar deze film vond ik zo eng dat ik er gisteren nog een nachtmerrie over heb gehad (heb deze film drie maanden terug gezien). Een film die zo'n indruk op mij heeft gemaakt moet wel goed zijn!

avatar van Vascago

Vascago

De badkamerscene en de scene voor het hotel zijn geniaal. Voor mij de beste hitchcock, alhoewel ik ook altijd nog met een schuin oog op de kraaien bij mij in de buurt let als ik er langs fiets.

avatar van VanRippestein

VanRippestein

niethie schreef:

Het idee van een seriemoordenaar in een film is niet echt nieuw. Wat wél vernieuwend is, is dat de persoon met wie je meeleeft, van wie je verwacht dat ze de hoofdrol heeft, opeens doodgaat. Het mooie aan de douche scene vond ik dan het feit dat je het spannend is maar je in eerste instantie verwacht dat het anders afloopt: ze is tenslotte hoofdpersoon, dus ze gaat toch niet dood.

Ze wordt vervolgens NADRUKKELIJK gefilmd terwijl ze dood daar ligt. Hitchcock filmt haar als de heldin en laat haar nog voor de helft van de film doodgaan. Nog nooit eerder gedaan: verwachtingen van publiek kapotmaken.

avatar van robin00787

robin00787

Die blik van Anthony Perkins aan het eind geeft me nog steeds kippenvel.

avatar van Adrenal

Adrenal

Ja, mij ook. En dan krijgt zijn hoofd nog van die doodshoofdachtige trekjes... Brrrr... Ook wel een van mijn favoriete acteurs.

avatar van crack1

crack1

Een topper, weliswaar vervlogen nostalgie maar toch nog altijd one to remember!

avatar van Grover

Grover

Psycho is zowat de dinosaurus van de thriller, alhoewel je dat misschien beter kunt zeggen over Hitchcock. Suspense doet ws. meer recht aan deze film. Daar waar een film als Saw gewoonweg goor, voyeuristisch en niet meer is als botte porno...Is de kracht van Hitchcock om je op de verkeerde been te zetten, uit evenwicht te brengen en juist hetgeen wat je verwacht, onverwacht te maken. Zijn kracht is om je te laten voelen wat er gebeurt met het slachtoffer, zonder het ook daadwerkelijk in alle geuren en kleuren te laten zien. Hitchcock verstond het element van angst en de rol die het speelt in de hersenen van de mens. Daar heeft hij prima gebruik van gemaakt.

Deze film af te doen als saai, niet spannend of dergelijke uitingen, kan ook een gevolg zijn van hoe afgestompt wij zijn, door al het geweld dat we voor ogen krijgen en hoe wij het genormaliseerd hebben. Je wil elke keer net een grensje verder leggen. Geweld werkt net hetzelfde als een verslaving aan coke...de 1ste keer is een rush, maar bij een volgende keer, heb je meer nodig om hetzelfde te bereiken etc. etc., totdat je helemaal niets meer voelt.

Deze film spreekt nog steeds, 50 jaar na dato, tot de verbeelding.

avatar van mayhemblik

mayhemblik

Brrrrrrrrrrrrr, wat een ongelofelijke enge film blijft dit toch!

Enigste minpuntje is het einde vanwege de uitleg, maar misschien was dat wel nodig omdat men toen bijna nog niets wist van de ziekte waar Norman aan leidt, eigenlijk stoort het me ook niet zo.

Oja, kan iemand mij iets vertellen over dat huis op de heuvel, ik heb namelijk een weddenschap met een vriend, ik zeg dat dat huis een bouwpakketje is van maar +/- 2 meter hoog, heb ik ooit eens iets over gelezen.

De vriend in kwestie zegt dat het een gewoon groot huis is, help me want er staat veel op het spel. (nl een film naar keuze)

avatar van mayhemblik

mayhemblik

mayhemblik schreef:

Kom op mensen, ik heb nog 4 dagen de tijd, dan komt 3 minuten Michel een biertje bij me drinken, help me asjeblieft!!!