Genre: Horror / Thriller
Geregisseerd door: Alfred Hitchcock
Met onder meer: Anthony Perkins, Janet Leigh en Vera Miles
Releasedatum: 23 december 1960
Plot Psycho
"A new and altogether different screen excitement!"
Bediende Marion Crane werkt hard, maar verdient te weinig. Ze zou dolgraag gaan samenwonen met haar vriend Sam, maar ook hij moet rondkomen met een schamel loon. Op een dag krijgt ze van haar baas de opdracht een grote som geld naar de bank te brengen. In een vlaag van wanhoop besluit Marion zich het geld toe te eigenen en vervolgens slaat ze op de vlucht. Onderweg komt ze in een hevige storm terecht en moet ze noodgedwongen overnachten in het Bates Motel. Daar ontmoet ze Norman Bates, de mysterieuze, jonge eigenaar die een obsessie heeft voor zijn moeder.
Norman Bates
Tom Cassidy
Caroline
George Lowery
Rosicky
Een 0.5 wordt het niet, veel meer ook niet.
Niet door effecten of traagheid. Maar de hele film had ik vooral het gevoel dat dit beter zou gewerkt hebben als hoorspel op de radio. De muziek is het sterkste punt van de film.
Niks tegen zwart-wit, maar het gebruik in Psycho is oeverloos saai, zo ook de shots. Afgezien van drie of vier (en ik heb goed opgelet) is het mager registreren van een verhaaltje dat zich afspeelt. Een verhaaltje waar je nu ook geen kat meer mee doet opkijken.
Het feit dat de halve cast erbij loopt als kartonnen borden en klinkt alsof ze een auditie voorbereiden voor een natuurdocumentaire gesampled door Boards Of Canada helpt ook niet. Voor een film valt hier gewoon niks te zien vind ik.
1*, en dat vooral te danken aan de muziek. Kan mij herinneren dat de remake me een pak beter beviel. Nu weet ik nog steeds niet waarom ik moeite zou moeten doen om doorheen al die "oude" mankementen heen zou moeten kijken. Wat win ik ermee ?
Anthony Perkins vind ik absoluut niet acteren als een houten bord, en in tegenstelling tot andere Hitchocks heb ik bij Psycho juist helemaal geen problemen met de leeftijd van de film. Daar had ik bij de remake juist wel een gigantisch probleem mee, die voelde heel nep aan.
domkey
Psycho,
De ultieme thriller, en dat uit 1960.
Ik durfde godverdomme niet meer in de douche,of met het gordijn open.Dat was helaas niet naar de zin van m'n moeder.Dat is dweilen met de kranen open.
Een pareltje, die de tands des tijds ruim voldoende doorstaan heeft. Alleen al het deuntje bij de douchescene.Brr..!
TheProwler020
Psycho: de vader van alle films waar schizofrenie in komt!!!!
jordandejong
zo zie je maar weer dat een horror film niet persee gore nodig heeft.
Psycho heeft na al die jaren toch nog wat pannende momenten.
Daar werkt het zwart wit ook aan mee.
Verder speelde Anthony Perkins erg goed als een psycho.
Verder heeft het ook nog een creepy en realitisch verhaal wat natuurlijk op seriemoordenaar Ed Gein is gebasseerd.
JDSsmetje
Op enkele momenten na (messteken en autorijden) waren er vrijwel geen opgemerkte mislukte speciale effecten, al zou het niet erg zijn moesten er meerdere mislukte inzitten, toch vind ik het leuk dat Psycho special effecten vermijdt en ook zo spanning weet te creëren. Mijn ondertiteling oogde overigens oubolliger dan de film zelf, ik wist niet dat het werkwoord 'peinzen' ooit bestaan heeft. En ja, u hoorde het daarnet goed ! Ik heb spanning gevoelt en dat kom ik niet veel tegen bij zo'n oude thriller ! Anthony Perkins die de rol van Norman Bates speelt, een man met een erg kwaliteitsvolle matras, doet het zeer goed, net als de hele cast trouwens. Maar ook de fantastische soundtrack is een argument om deze prent hoog te beoordelen. Wil meer zien van Hitchcock ! Ik herinnerde momenten van de film en blijkt dat ik deze gezien heb op m'n 8ste.
noknoke
Dit, een zeer goede film voor die tijd, en nu zeker nog steeds een goede thriller.
Devoo
Zeer goede film. Hier zitten echt wel lugubere stukken in. Natuurlijk zijn de speciale effecten, zoals de messteken in de douche en de val van de trap wat veroudert, maar dat doet helemaal geen afbreuk op de film.
jipt
Als je nog een spannende film wil zien, die aardig oud is, moet je The Conversation eens proberen.
mikey
Psycho: de vader van alle films waar schizofrenie in komt!!!!
Grindhouse
Hier een erg boeiend essay over deze film. (als je een paar pagina's teruggaat in dat forum, kun je nog meer interessante uiteenzettingen van die user vinden)
namingway24
Wat was ik graag in die tijd geboren, om dit soort mijlpalen in de bioscoop te kunnen aanschouwen. De impact van de gebeurtenissen in de film zouden echt als mokerslagen aangekomen zijn.
Nu is de film tot in den treure geanaliseerd en is de verrassing er uit. Maar dit blijft een absoluut meesterwerk, en één van de meest invloedrijke films binnen het horror/thriller genre.
Greeneyelady1
Leuke film. Heb me zeker niet verveeld.. Ik had echter een andere einde verwacht. Wel een aanrader.
Hakunamatafaka
Dikke classic, totaal niet eng maar wel leuk... vooral die muziek (L).
Mochizuki Rokuro
Bij het herzien wijzigt de mening niet. Altijd erg dol geweest op Janet Leigh en haar neurotische omzwervingen weten mij altijd wel 'mee te krijgen'. Maar de film begint al te haperen met Perkins. gewoon te langdradig om de daarvoor opgebouwde spanning, omdat het heel plagerig (wat we later Lynchiaans zouden gaan noemen) van niets naar nergens gaat. Die eerste praat scene te Perkins tijdens het eten is gewoon te traag en suf. Verder viel het me op dat in de scènes met pratende mensen Hitchcock niet in staat is om een goede kadrering te vinden. In andere scènes haalt-ie alles (voor die tijd) uit de kast met ingewikkelde dolly shots, maar de praatscènes dissoneren ook op die wijze tussen de rest. Muziek wel heerlijk natuurlijk, dat is al weer iets op zich. moet heerlijk zijn daarmee auto te rijden over slingerende polderweggetjes..
centurion81
- 2068 berichten
- 1994 stemmen
Prachtige film
Had er nog niet veel over gehoord maar kende de reputatie; genieten geblazen!
chevy93
Gisteren maar even opgebleven, omdat ik deze film wel wilde zien. Ik had gisteren mijn grens al verlegd met oudste film ooit gezien. Dat was Per un Pugno di Dollari (1964) en nu dus Psycho (1960).
Natuurlijk zijn de stemmen slecht en zijn de special effects niet om aan te zien. Denk bv. aan het moment dat die moeder de privédetective vermoord en van de trap af valt.
Vooruit dan maar, film komt uit 1960 en daar moet je even doorheen bijten
Het verhaal begint natuurlijk al spannend. Op het moment dat ze wegrijdt dat muziekje de hele tijd. Geweldig, de hele tijd denk je dat er wat gaat gebeuren.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik de 1e keer (bij het douchegordijn) niet schrok, maar de 2e keer schrok ik me echt helemaal kapot! Ondanks dat je het van mijlenver aan zag komen. De muziek en het zwart-wit versterken het effect zo dat je toch schrikt. Ik moet eerlijk bekennen dat ik de tv de 3e keer wat zachter heb gezet en met één oog dicht heb gekeken
Het einde is natuurlijk ook schitterend en als je er over nadenkt, had je het misschien kunnen weten. Ik bedoel: Zij moet gedragen worden naar de kelder, 'ze' zegt dat ze kan lopen, maar dat kan ze blijkbaar niet. Hoe kan ze dan ooit helemaal naar de huisjes gaan om ze te vermoorden?
Voor de rest een prachtige film!
White Trash
Erg leuk om deze film een keer op tv te hebben gezien, een echte classic. Ook al is de film oud ik vind hem toch goed overeind blijven. Groot verschil kmet films van tegenwoordig is dat de scenes vaak lang duren maar dat is niet storend. De sfeer is erg goed in de film!
Devoo
Heb hem gisteren nog eens herzien. En ik verhoog mijn stem. Uitgebreide recensie volgt later vandaag.
Rosicky
Gisteren voor de tweede keer gezien, en hij blijft briljant. Muziek, spanningsopbouw, sfeer, noem het maar op. Beste film van Hitchcock die ik tot nu toe zag, en sowieso de beste horror/thriller ooit gemaakt. Blijft één van mijn favorieten.
Al DeNiro
Hitchcock laat hier toch zien waarom hij de master of suspense is met gebruik van verschillende camerastandpunten en spanningverhogende muziek.
Ik kan me ook voorstellen dat de douche-scene en het slot in de jaren zestig een schok was voor de kijkers van toen.
Maar echt bijzonder vind ik de film nu ook niet meer.
Er zijn inmiddels wel betere horrorfilms gemaakt zoals Jaws, The Exorcist, The Shining, Halloween, Thing, Alien, Terminator, Silence of the Lambs.
Tabossi
Welke ik alle niet echt kan vergelijken met Psycho. En mocht dat wel zo zijn, dan zouden zij niet zo goed zijn zonder dit pionierswerk. Neem de dreigende monotone klanken bij het naderen van de haai in Jaws. Ik vraag me af of deze stijlgreep was verzonnen als Hitchcock het eerder niet had gedaan.
Motato
Psycho ook gisteren gezien. De film is natuurlijk een mijlpaal en enorm belangrijk geweest.
Maar als de film, niet zijn pioniers werk, vind ik een 3.5 ster.
Ik heb mij niet kunnen storen aan het zwart wit of de oude special effects. Er zaten geen dingen in die zo dom of ouderwets waren dat de film lachwekkend was. In tegendeel, mijn vriendin kneep bij sommige spannende stukken in mijn hand, wat aangeeft dat ook vandaag de dag er nog spanning in zit. Maar de dialogen komen soms niet goed over. Tussen Bates en Marion vond ik het gesprek wel interessant, er was duidelijk een spanning. Maar bij het gesprek tussen Sam en Bates, vond ik het acteerwerk toch echt te slecht.
Wat mij overigens ook opviel was dat de autoverkoper echt goed acteerde. Ik weet niet wat het was, maar zijn korte karakter maakte wel gelijk indruk op mij.
Al met al een goede degelijke film. Wel de moeite waard om op voor te blijven! Maar in deze tijd maakt de film zelf natuurlijk niet meer een dergelijke indruk als in 1960, vandaar dat ik de film 3.5 sterren geef.
Gisteren in HD vertoond op NED 2, evenals eergisteren Marnie.
Ik moet hoognodig een HD-recorder halen, want de Hitchcockreeks, m.u.v. North By Northwest, bestaat (nog) niet op BluRay..
krosnicky
goeje film goed in elkaar gestooken verhaal en ook de 1ste film dat ik zie van Hitchcock
Devoo
Psycho is voor mij samen met The Shining, de beste horror ooit gemaakt. Waarom ik deze mening heb, kom je te weten in deze recensie.
Marion Crane, gespeeld door Janet Leigh, heeft 40.000 dollar gestolen en slaat op de vlucht. Ze maakt een tussenstop bij het Bates Motes en daar begint er een heuse nachtmerrie. Ik vind Janet Leigh echt een bijzonder goede actrice. De overtuigende manier van gevoelens spelen en de echtheid van haar handelingen, maken haar tot een zeer pure actrice. Om even een voorbeeld te geven, noem ik de scéne waar ze in de auto zit en er achter haar een politiewagen rijdt. De manier hoe ze haar gevoelens van opluchting overbrengt wanneer de politiewagen een andere straat inrijdt zijn zo goed gebracht. Het zijn misschien allemaal maar kleine dingetjes, maar juist deze zaken maken het onderscheid tussen goede en slechte acteurs.
De film is geregisseerd door Alfred Hitchcock en dat doet hij zeer voortreffelijk. De scénes in de wagen, waar Marion verzinkt zit in haar gedachtes, sleuren de kijker helemaal mee in die gedachtengang. Alles rond je wordt vaag en gedachtes van Marion worden ook de gedachtes van de kijker. Zeer goed gedaan!
Het verhaal kent ook veel plotwendingen. Je denkt op het eerste moment dat Marion Crane het hoofdpersonage is, maar na een halfuurtje wordt ze vermoordt in de douche. Deze scéne is qua special effects misschien niet zo indrukwekkend, maar de regie is ronduit geweldig! De camerastandpunten, de spanningsopbouw, het schrikmoment en het moment na de moord zijn zo fantastisch geregisseerd. Het stuk waar de camera een close-up neemt van het oog van Marion's levenloze lichaam, om daarna geleidelijk aan uit te zoomen is werkelijk waar schitterend gedaan.
Ik heb in deze lap tekst al veel lofbetuigingen gedaan jegens Janet Leigh, maar de ultieme ster in deze film is natuurlijk Anthony Perkins als Norman Bates. De rol die hij hier neerzet is subliem.
Het verhaal kent zoals eerder vermeldt veel plotwendingen en de ontknoping is dan ook zeer verrassend. Dit is een waar meesterwerk van Alfred "The Master of Suspense" Hitchcock. Uiterst sterke horror!
Juneau_
Geweldige film! Special effects zijn weliswaar gedateerd, maar ik vind ze nog steeds geniaal. Passen mijns inziens helemaal bij de sfeer van de film. Maar uiteindelijk zijn het natuurlijk vooral de muziek en het verhaal, waardoor deze film een echte horrorklassieker is geworden. Alleen de scène op het eind, waar de psycholoog alles uitlegt, had van mij iets korter gemogen.
Roel B
Zwaar overschat. Zelden een film gezien met zo'n waardeloos plot. Halverwege weet iedereen al hoe de vork in de steel zit en daarna duurt het maar en duurt het maar. Ik snap wel dat ik het in de tijd moet plaatsen en dat het toen allemaal heel bijzonder was, maar dat neemt niet weg dat het voor mij niet meer was dan 105 minuten verveling.
Het ziet er wel fraai uit, daarom toch nog 2 sterren.
Karl van H.
Een bijzonder knap gemaakte thriller, wat wel blijkt uit het feit dat ik gisteravond (ik keek 'm midden in de nacht, in m'n eentje) voortdurend zenuwachtig over mijn schouder keek - en dat terwijl ik normaliter niet eens zo bang ben voor moordenaars in films!
Grappig ook: mijn televisie viel net uit - ik had 'm opgenomen - bij het moment dat Marions zus Bates' moeder op haar rug tikt en het een lijk blijkt te zijn. Kon ik de rest van de avond gissen naar de afloop van het verhaal
(Toegegeven, erg verrassend is die niet, maar dat vergeef ik de film graag, gezien zijn leeftijd.)
mrwhite
eindelijk deze film gezien.ik had de remake gezien en vond hem redelijk goed dus ik zal mijn stem veranderen want die remake is nx vergeleken met dit schiterende origenele versie van alfred hitchcock.
deze film moet in 1960 veel mensen schrik aangejaagt hebben waneer ze aan het kijken waren naar deze film.
een horror klassieker zoals er maar weinig zijn.
een dikke 4*

Psycho III
1986

Psycho II
1983

Schrikken tot je lijkbleek ziet: De beste zwart-wit horrorfilms

Het is maar een film? Deze echte moordenaars vormden inspiratie voor beroemde horrortitels

Dit zijn de elf beste horrorfilms volgens de legendarische regisseur Martin Scorsese

Deze wereldberoemde horrorfilms zijn alleen op SkyShowtime te bekijken

Il Buono, il Brutto, il Cattivo

12 Angry Men
Drama, 1957

Once upon a Time in America
Misdaad / Drama, 1984
hotelclerkarizonashowerregenmotelhalloweenstolen moneytaxidermygeldsecretariswhodunitzwart en witlijkmurdererdiefstalgeestesziekteprivedetectivevermist persoonpsychovoyeurismevoyeuroedipus complexdouble identity proto-slashermoeder zoon relatiebirds anxiousdramaticwhodunnitwoman on the runcorruptibilityconfused identitieshuman vulnerabilities