• 9.376.921 stemmen

Geregisseerd door: Alfred Hitchcock

Met onder meer: Anthony Perkins, Janet Leigh en Vera Miles

Releasedatum: 23 december 1960

Plot Psycho

"A new and altogether different screen excitement!"

Bediende Marion Crane werkt hard, maar verdient te weinig. Ze zou dolgraag gaan samenwonen met haar vriend Sam, maar ook hij moet rondkomen met een schamel loon. Op een dag krijgt ze van haar baas de opdracht een grote som geld naar de bank te brengen. In een vlaag van wanhoop besluit Marion zich het geld toe te eigenen en vervolgens slaat ze op de vlucht. Onderweg komt ze in een hevige storm terecht en moet ze noodgedwongen overnachten in het Bates Motel. Daar ontmoet ze Norman Bates, de mysterieuze, jonge eigenaar die een obsessie heeft voor zijn moeder.

Norman Bates

Dr. Fred Richman

George Lowery

avatar van De GeuS

De GeuS

Af en toe een klein beetje spannend, maar niks bijzonders. Op het einde toen Bates met zijn pruik en badjas kwam binnenstormen moest ik gewoon lachen; kleine 3*

avatar van EmDee

EmDee

gemaster schreef:

Daar werd speciaal aandacht geschonken aan de o zo beroemde douche scene. Nou wat een tegenvaller was dat zeg. Het was over voor je er erg in had en het liet mij echt achter met een gevoel van: 'Dát was alles??!!'.

Je moet het wel in het tijdbeeld zetten. Dat was in 1960 toch iets minder voor de hand liggend en al helemaal omdat de hoofdrolspeelster na 20 minuten uit de film was.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

EmDee schreef:

Het is nog steeds niet gebruikelijk om de hoofdrolspeler zo vroeg uit de film te schrijven. Ik vond het hier overigens niet zo schokkend als in een andere film die ik niet zal noemen omdat dat een enorme spoiler is. De douchescene zelf vond ik ook een beetje knullig.

mister blonde

knullig? wat was er knullig aan? meesterlijke scene.

sowieso wat hierboven ook al aangegeven werd is het uniek dat de hoofdrolspeler zo vroeg vermoord wordt. niemand kan mij wijs maken (gebeurt ook niet, maar daar gaat het niet om) dat ie dat zag aankomen. de muziek tijdens die scene is legendarisch en terecht; voortreffelijk gebruikt. verder is het ook nog prachtig in beeld gebracht (schaduwen, kracht van de suggestie).

EmDee schreef:

gebeurt hier te vaak. klassieke momenten of zelfs complete films worden afgekraakt omdat men met de moderne cinema iets anders gewend is. zonde.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

mister blonde schreef:
knullig? wat was er knullig aan? meesterlijke scene.

Het zag er niet echt uit alsof er iemand daar vermoord werd. Beetje rommelig ook. Heeft in ieder geval geen indruk op me achtergelaten.

Ik zag dat dus wel aankomen maar dat kan er ook aan gelegen hebben dat al ik wel wat wist van de film. Ik kende de douchescene natuurlijk (al zo vaak geparodierd) maar wist niet wie het slachtoffer zou worden. Heb het wel beter gezien dat de hoofdrolspeler bruut afgemaakt wordt en dat ik echt zo :O zat te kijken.

mister blonde schreef:

Laten we de vraag omdraaien, waarom zou iets in een tijdsbeeld geplaatst moeten worden, als kunst (en film) tijdloos zouden zijn ?

avatar van gemaster

gemaster

Op dat punt ben ik het toch wel een beetje met Onderhond eens. Rear Window is zelfs ouder dan Psycho, maar vertoond geen enkel spoortje van ouderdom. Dat is echt een tijdloze film. Dat heb ik bij deze film nou totaal niet.

avatar van gemaster

gemaster

EmDee schreef:

Het was na een minuut of 40, dus al redelijk ver in de film.

Maar dat doet er niet echt toe. Ik vond het gewoon knullig gedaan.

Onderhond schreef:

en dat zijn dus twee verschillende dingen.

Ik wacht vol ongeduld op het verschil.

mister blonde schreef:

moet ik nu uitleggen dat dit niets te maken heeft met tijdloosheid?

Absoluut. Heb Psycho liggen trouwens, vanavond maar eens kijken.

ik bereid me vast voor op een 0,5

men kraakt klassieke films af op aspecten als effecten en traagheid. aspecten die niet perse met kwaliteit te maken hebben, maar tekenend zijn voor een bepaalde tijd. heeft hooguit met stijl te maken en ja, een bepaalde tijdsperiode. omdat men nu andere, vluggere en luidruchtigere films gewend is (of dat nu uit Azie, Amerika of ergens anders vandaan is) verandert het verwachtingspatroon. men is het een gewend en waagt zich aan iets anders (omdat het klassiek is) en juist omdat die films een grote naam hebben verwacht men veel. wanneer wat een bepaalde film te bieden heeft niet overeenkomt met het beperkte beeld dat sommige mensen van cinema hebben (lekker decadent van me, I know) wordt een film vaak op heel makkelijke wijze neergesabeld. ik moet ook vaak even door oude films heen (hoewel hoe meer oude films ik zie, hoe makkelijker het gaat). ik stel me er echter wel op in en houd er rekening mee.

ik generaliseer nu lekker, maar dit geldt niet voor iedereen (zeker niet voor een aantal mensen die nu onlangs bij deze film hebben gereageerd). maar het valt me hier meer en meer op. mensen die een top 10 hebben met uitsluitend films van de laatste 5 jaar vormen vaak goede voorbeelden.

Een 0.5 wordt het niet, veel meer ook niet.

Niet door effecten of traagheid. Maar de hele film had ik vooral het gevoel dat dit beter zou gewerkt hebben als hoorspel op de radio. De muziek is het sterkste punt van de film.

Niks tegen zwart-wit, maar het gebruik in Psycho is oeverloos saai, zo ook de shots. Afgezien van drie of vier (en ik heb goed opgelet) is het mager registreren van een verhaaltje dat zich afspeelt. Een verhaaltje waar je nu ook geen kat meer mee doet opkijken.

Het feit dat de halve cast erbij loopt als kartonnen borden en klinkt alsof ze een auditie voorbereiden voor een natuurdocumentaire gesampled door Boards Of Canada helpt ook niet. Voor een film valt hier gewoon niks te zien vind ik.

1*, en dat vooral te danken aan de muziek. Kan mij herinneren dat de remake me een pak beter beviel. Nu weet ik nog steeds niet waarom ik moeite zou moeten doen om doorheen al die "oude" mankementen heen zou moeten kijken. Wat win ik ermee ?

avatar van starbright boy

De remake (die ik weer niet heb gezien) is een exacte shot-voor-shot kopie, maar dan in kleur. Zou opvallend zijn dat je die beter vind.

Kleur kan een pak helpen. Soundtrack zal ook wel upgedate zijn zeker, en kan me niet inbeelden dat de acteurs in de remake even houterig klonken en/of acteerder (jaja, dat deed met toen zo ...) Zo opvallend is het dus niet.

Trouwens, de meesten vinden de remake een pak minder. Even opvallend dan ?

avatar van starbright boy

De soundtrack is exact hetzelfde. Dat vroeg ik me ook af, vandaar dat ik het even heb opgezocht.

De meesten vinden de remake volstrekt overbodig en/of sfeerlozer. En dat tweede is al even opvallend. Maar ik heb hem dus zelf niet gezien. De remake is ook opgezet als een soort van bizar experiment. Krijg je een even goede film als je een film exact kopieert?

ik quote hier even FK die bij de remake een interview met cameraman Christopher Doyle quote:

Dat was interessant. Het was vanaf de eerste seconde bedoeld als een theoretisch experiment. Gus en ik wilden Hitchcock kopieren om zodoende de essentie van een meesterwerk te definieren.' Psycho (1998) werd uiteindelijk, zegt Doyle triomfantelijk, 'een fuck you-gebaar van 40 miljoen dollar'. Een statement tegen Hollywood, gefinancierd door Hollywood. 'De studiobazen zijn erin getrapt. Zij dachten: een bekende titel, die verkoopt. Zij dachten: Anne Heche, die heeft lekkere tieten. Zij dachten: Psycho gaat het vast goed doen op dvd. Fuck you! Het was een kunstproject. Het ging Christo toch ook niet om de Pont Neuf toen hij die brug inpakte?

Overigens plaats ik nooit films in een bepaalde tijd om ze vervolgens milder te beoordelen. Ik vind een film gewoon goed of niet. Of ie nou uit 2004 of 1944 komt.

Ik denk trouwens wel dat sommige oude films juist door oude stijlelementen voor mij aan sfeer kunnen winnen en daardoor hoger uitkomen. Maar dat is iets anders.

avatar van EmDee

EmDee

Onderhond schreef:

De muziek is het sterkste punt van de film.

Die is idd geweldig!

Vooral dat gedeelte als ze in de auto door de regen rijdt.

avatar van Reinbo

Onderhond schreef:

Beide gevallen zijn hier niet echt het probleem. Het grote gemis dat wij jongeren (jonger dan ±60 jaar) hebben dat wij Psycho nooit kunnen/zullen beleven zoals het beleefd werd tijdens zijn eerste bioscoop run. Iedereen weet inmiddels dat de hoofdrolspeelster de eerst 20 minuten niet overleeft, dus die hele belangrijke verrassing is er af. Mocht je toch zonder enige voorkennis op dit werkje stuiten, dan heeft de hoofdrolspeelster niet de status van supperster voor je die ze bij het toenmalige publiek wel had.

Jammer, maar helaas. Wij jongeren zullen de film nooit kunnen beleven zoals het bedoeld was. En daar heeft de moderne cinema of de plaasting in een tijdsbeeld niets mee te maken.

mister blonde

niet iedereen weet bovenstaande spoiler, Reinbo! misschien toch handig om het tussen tags te zetten.

en verder ben ik het ook nogal oneens met je. ik kan van oude films net zo genieten als mensen dat toen konden, daar ben ik van overtuigd.

En alsof ik zit te wachten op supersterren

avatar van Reinbo

En alsof ik zit te wachten op supersterren

Nee, maar dat maakt de verrasing dat ze de .... en zo wel een stuk groter.

avatar van Regan_Robbie24

Regan_Robbie24

saaaaaaiiiiiiiii!!!!!!! iedereen zegt dat ie doodeng is! vooral de douche scene! maar toen ik hem zag vond 'k hem om te gapen!!!!!! !!!!! doe mij maar poltergeist, of the exorcist of the fury, of birds of carrie of zo! die zijn het kijken waard! deze is slap van Hitchcock! had enger verwacht!

avatar van ***sieb***

***sieb***

Ik ben normaal absoluut geen fan van films uit de oude doos, maar deze is toch wel heel netjes in elkaar gezet.

**** stars from me. :d

avatar van aurora

aurora

Deze film moet je wel zien om andere films weer te snappen

Alleen brrr toch wel erg nare scenes, tja ben echt geen horrorfan

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

Vandaag nog maar weer es uit de kast getrokken. Wat een perfecte film is Psycho toch. Anthony Perkins is absoluut geweldig en extreem creepy. Samen met Rear Window en The Shining gewoon de allerbeste thriller ooit gemaakt. 5*

avatar van Remi

Remi

echt een goeie film

Het enige nadeel was dat ik er teveel van verwachtte (vooral de douche scene) maarja... 1960

avatar van Pieter Montana

Pieter Montana

Het werd eens tijd dat ik er één zag.Ik koos in de videotheek voor "Psycho".Misschien zijn bekendste film.Aangenaam verrast,ondanks de korte speelduur(109 min) is deze film een TOPPER.Het zwart-wit beeld geeft een bepaald sinister sfeertje wat de film ten goede doet.Wie herrinert zich niet die douchescene met Janet Leigh-op 3 oktober 2004 overleden- als slachtoffer.Die Psycho-tune bezorgt me nog altijd kippenvel.De hele film zit nog vol met zo van die spannende muziek.

Spijtig dat de zus van Marion en Sam Loomis(gespeeld door John Gavin die net naast de James Bond rol greep voor "On her majesty's secret service") pas 15 minuten voor het eind van de film naar Motel Bates gaan.Wat in het begin een simpel verhaaltje lijkt wordt op het einde een ingewikkelde plot. moeder=Bates
Meesterlijk

I hope they are watching... they'll see. They'll see and they'll know, and they'll say, "Why, she wouldn't even harm a fly..

avatar van mikoz

mikoz

deze film heeft toch wel ''de onvergetelijkste '' filmscene ooit !