• 9.378.495 stemmen

Geregisseerd door: Alfred Hitchcock

Met onder meer: Anthony Perkins, Janet Leigh en Vera Miles

Releasedatum: 23 december 1960

Plot Psycho

"A new and altogether different screen excitement!"

Bediende Marion Crane werkt hard, maar verdient te weinig. Ze zou dolgraag gaan samenwonen met haar vriend Sam, maar ook hij moet rondkomen met een schamel loon. Op een dag krijgt ze van haar baas de opdracht een grote som geld naar de bank te brengen. In een vlaag van wanhoop besluit Marion zich het geld toe te eigenen en vervolgens slaat ze op de vlucht. Onderweg komt ze in een hevige storm terecht en moet ze noodgedwongen overnachten in het Bates Motel. Daar ontmoet ze Norman Bates, de mysterieuze, jonge eigenaar die een obsessie heeft voor zijn moeder.

Norman Bates

Sheriff Al Chambers

Dr. Fred Richman

George Lowery

mikoz schreef:
deze film heeft toch wel ''de onvergetelijkste '' filmscene ooit !

Ik vond de scene waar die detective wordt vermoord anders ook wel heel goed.Schitterende tune,snelle scene en het gebeurt zo plots!

Master Of Suspense

JoeCabot

Vrijdag 17 juni op kanaaltwee. Eindelijk (van alien geleden denk ik) nog eens iets goeds!

JoeCabot schreef:

das mooi want het is la weer een tijdje geleden dat ik hem gezien heb

mikoz schreef:

das mooi want het is la weer een tijdje geleden dat ik hem gezien heb

Kun je in Nederland dan kanaaltwee ontvangen???....

avatar van PatrickL

PatrickL

JoeCabot schreef:

Kun je in Nederland dan kanaaltwee ontvangen???....

PatrickL schreef:

Hehe

PatrickL schreef:

ow :S

dat word het dan maar een dvd'tje

Pieter Montana

Ik hoop dat ze na "Psycho" ook nog andere Hitchcock thrillers zullen uitzenden.

Dat doen ze wel meer...

JoeCabot

Heb gisteren eens gekeken en vond hem wel goed. De spanning, het goede verhaal, naar het einde toe wel eens een horrormomentje (*hint* moeder *hint*), leuke bad guy (staat in vele bad guy lijsten op nr. 1 dacht ik) en dat leuke deuntje waren er alleszins. Ook het creepy huis zag er "prachtig" uit. Het feit dat de film in het veel besproken zwart-wit was stoorde me niet.

Máár. Ik weet wel dat de film uit 1960 komt en dat men toen nog "anders", beetje toneelachtig acteerde (sommigen toch) met wat overdreven beschaafd Amerikaans denk ik, maar ik kan het toch moeilijk vergeven. Memorable douchescene mocht ook wel wat beter vond ik. Soms zie je gewoon dat de steken niet echt zijn. En om eerlijk te zijn: de vrouwen van toen, het kon wel beter hé

Toch is dit een van de betere en spannendere thrillers. Hou het voorlopig bij 3.5*

avatar van Zachery Glass

Zachery Glass

't Is een tijdje terug dat ik een Hitchcock-film zag, en ik kijk er nu helemaal anders naar

bij het begin van de film toont de camera ons een pakje papier, er zit een scheur in: we zien - geld! - de camera gaat langzaam naar links: en we zien: een koffer!

Ik vind dat getuigen van een zeker vertrouwen in de kijker zelf . Dat is naar mijn gevoel géén Kijk eens hier! Kijk eens hier! Er gaat wat gebeurrrrrrren!-filmmoment, wel een subtiele beweging die meteen zegt waar we heen gaan met verhaal

Ook schitterend om zien waren de scènes waarin Marion met de nieuw aangeschafte wagen over een met regen geteisterde weg banjert. Het zicht wordt steeds diffuser, zeg maar

Die douchescène vind ik trouwens één van de meest dood-evocerende scènes ooit gezien: het water (= het leven) stroomt langzaam door de aflaat. De ogen van Marion lijken betraand, maar het blijken gewoon wat waterdruppels te zijn.

Prachtig trouwens hoe die "cowboy" al z'n 40.000 dollars kwijtraakt . Wie zo graag toont wat hij bezit, mag het ook verliezen, naar mijn gevoel

avatar van PsychoPump

PsychoPump

Lang geleden heb ik deze film zitten kijken met en stel vrienden en we hadden paddo's op (dat had ik nooit moeten doen, wat een vervelend goedje is dat zeg) en ik vond de film toen erg eng.....

avatar van bates

bates

ik heb deze film opgebakt en wat een goede film is dit anthony perkins is scary als de gestoorde norman bates de douchescene was niks speciaals maar een knap staaltje vakwerk van hitchcock voor deze film 4sterren

avatar van speedy23

Leestekens?

avatar van Regan_Robbie24

Regan_Robbie24

aurora schreef:

Deze film moet je wel zien om andere films weer te snappen

Alleen brrr toch wel erg nare scenes, tja ben echt geen horrorfan

meen je dat serieus? 'k vind van niet hoor. deze is zoo saai. om in slaap te vallen en 'k vond deze film niet zo eng om te zien, 'k was niet erg enthousiast

mikoz

Misschien ga je oudere films later wel waarderen

Als je oud en saai geworden bent

avatar van speedy23

speedy23

Geloof dat maar niet.

JoeCabot

Ze heeft the exorcist in haar top-10 staan... Maar psycho is idd nóg ouder!

avatar van silhoupin

silhoupin

Zeer goed, het blijft een genre op zich en dat kun je niet vergelijken met andere genre's. alfred hitchcock's meesterlijkste meesterwerkje! de douchescene was het hoogtepunt zonder twijfel, samen met de ontdekking van dode mama in de kelder. zeker en vast 4.5 sterren.

avatar van tiffany

tiffany

psycho is een van me favos!

Maarja wat wil je als hitchcock collector.....

avatar van salvatore

salvatore

• 1937 berichten

had het boek eerst gelezen van robert bloch. Erg goed boek al kwam ik er toen ook al erg snel achter dat bates en de moeder 1 persoon waren . Toch zaten er wat dingen in het boek wat mij beter leek. Bates in het boek was totaal anders beschreven dan hoe hij in de film eruit zag. Hij leek me veel enger/mysterieuzer (heeft natuurlijk ook met mn eigen fantasie te maken) Het was nu gewoon een normale jonge kerel. Wel vond ik het acteerwerk erg goed. Ook vond ik het jammer dat bates niet echt die vrouwelijk make up op had, al is dit in zwart-wit lastiger te tonen ik vond dat het toch wat beter kon. Die lippen en de rouge op zn wangen konden veel beter getoond worden
Al met al toch een schitterende film, 4/4.5*

Prachtig om de trailer te bekijken die op de dvd zit met alfred hitchcock. Wat een prachtig ventje is het toch.

avatar van jpglaarh

jpglaarh

tiffany schreef:

psycho is een van me favos!

Maarja wat wil je als hitchcock collector.....

Raar dat je dan de versie uit 1998 ook 5 sterren geeft.

avatar van Pacino88

Pacino88

Regan_Robbie24 schreef:

Inderdaad erg overschat,en niet eng.Ben helemaal geen horrorfan.

Natuurlijk een goeie hitchcock,maar nu is die oubollig.

Nee,doe me dan maar Rear Window,de enige fantastische Hitchcock. (vertigo en psycho zijn de anderen die ik gezien heb,maar moet er nog heel wat)

avatar van Mark86

Mark86

Dis is ook geen horrorfilm... Hitchcock = pure thriller/mystery.

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Op het einde waren er wel een paar dingen die ik niet helemaal vatte: Hoe kon die moeder zich omdraaien, terwijl ze dood was? Ook begreep ik niet helemaal wat je die moeder hoorde zeggen in zijn gedachten in die laatste scene, waar hij in die verhoorkamer zat.

avatar van U-96

U-96

• 2081 stemmen

Hoe kon die moeder zich omdraaien, terwijl ze dood was?

Volgens mij werd die stoel omgedraaid door diegene die haar ondekte. Film erg lang geleden gezien, dus het ligt niet zo vers in mijn geheugen.

avatar van Angrod_Pallanén

Angrod_Pallanén

U-96 heeft gelijk.

De film vond ik best aardig om te zien. Vooral op het einde heerte de enge, spannende sfeer. De ontknoping was verrassend, origineel en geniaal . De douche scène was niet veel soeps, behalve de mooie muziek dan. Verder had de film veel mankementen, ben dan ook niet helemaal zeker over mijn stem. Tot dusver een 3,5*

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Vreemd genoeg blijf ik de douche scene toch geweldig vinden. Die scene heeft gewoon iets.