Genre: Horror / Thriller
Geregisseerd door: Alfred Hitchcock
Met onder meer: Anthony Perkins, Janet Leigh en Vera Miles
Releasedatum: 23 december 1960
Plot Psycho
"A new and altogether different screen excitement!"
Bediende Marion Crane werkt hard, maar verdient te weinig. Ze zou dolgraag gaan samenwonen met haar vriend Sam, maar ook hij moet rondkomen met een schamel loon. Op een dag krijgt ze van haar baas de opdracht een grote som geld naar de bank te brengen. In een vlaag van wanhoop besluit Marion zich het geld toe te eigenen en vervolgens slaat ze op de vlucht. Onderweg komt ze in een hevige storm terecht en moet ze noodgedwongen overnachten in het Bates Motel. Daar ontmoet ze Norman Bates, de mysterieuze, jonge eigenaar die een obsessie heeft voor zijn moeder.
Norman Bates
Tom Cassidy
Caroline
George Lowery
Pieter Montana
deze film heeft toch wel ''de onvergetelijkste '' filmscene ooit !
Ik vond de scene waar die detective wordt vermoord anders ook wel heel goed.Schitterende tune,snelle scene en het gebeurt zo plots!
Master Of Suspense
JoeCabot
Vrijdag 17 juni op kanaaltwee. Eindelijk (van alien geleden denk ik) nog eens iets goeds!
mikoz
das mooi want het is la weer een tijdje geleden dat ik hem gezien heb
das mooi want het is la weer een tijdje geleden dat ik hem gezien heb
Kun je in Nederland dan kanaaltwee ontvangen???....
mikoz
Nee.
ow :S
dat word het dan maar een dvd'tje
Pieter Montana
Ik hoop dat ze na "Psycho" ook nog andere Hitchcock thrillers zullen uitzenden.
JoeCabot
Heb gisteren eens gekeken en vond hem wel goed. De spanning, het goede verhaal, naar het einde toe wel eens een horrormomentje (*hint* moeder *hint*), leuke bad guy (staat in vele bad guy lijsten op nr. 1 dacht ik) en dat leuke deuntje waren er alleszins. Ook het creepy huis zag er "prachtig" uit. Het feit dat de film in het veel besproken zwart-wit was stoorde me niet.
Máár. Ik weet wel dat de film uit 1960 komt en dat men toen nog "anders", beetje toneelachtig acteerde (sommigen toch) met wat overdreven beschaafd Amerikaans denk ik, maar ik kan het toch moeilijk vergeven. Memorable douchescene mocht ook wel wat beter vond ik. Soms zie je gewoon dat de steken niet echt zijn. En om eerlijk te zijn: de vrouwen van toen, het kon wel beter hé
Toch is dit een van de betere en spannendere thrillers. Hou het voorlopig bij 3.5*
Zachery Glass
't Is een tijdje terug dat ik een Hitchcock-film zag, en ik kijk er nu helemaal anders naar
bij het begin van de film toont de camera ons een pakje papier, er zit een scheur in: we zien - geld! - de camera gaat langzaam naar links: en we zien: een koffer!
Ik vind dat getuigen van een zeker vertrouwen in de kijker zelf
. Dat is naar mijn gevoel géén Kijk eens hier! Kijk eens hier! Er gaat wat gebeurrrrrrren!-filmmoment, wel een subtiele beweging die meteen zegt waar we heen gaan met verhaal
Ook schitterend om zien waren de scènes waarin Marion met de nieuw aangeschafte wagen over een met regen geteisterde weg banjert. Het zicht wordt steeds diffuser, zeg maar
Die douchescène vind ik trouwens één van de meest dood-evocerende scènes ooit gezien: het water (= het leven) stroomt langzaam door de aflaat. De ogen van Marion lijken betraand, maar het blijken gewoon wat waterdruppels te zijn.
Prachtig trouwens hoe die "cowboy" al z'n 40.000 dollars kwijtraakt . Wie zo graag toont wat hij bezit, mag het ook verliezen, naar mijn gevoel
PsychoPump
Lang geleden heb ik deze film zitten kijken met en stel vrienden en we hadden paddo's op (dat had ik nooit moeten doen, wat een vervelend goedje is dat zeg) en ik vond de film toen erg eng.....
bates
ik heb deze film opgebakt en wat een goede film is dit anthony perkins is scary als de gestoorde norman bates de douchescene was niks speciaals maar een knap staaltje vakwerk van hitchcock voor deze film 4sterren
Regan_Robbie24
Deze film moet je wel zien om andere films weer te snappen
Alleen brrr toch wel erg nare scenes, tja ben echt geen horrorfan
meen je dat serieus? 'k vind van niet hoor. deze is zoo saai. om in slaap te vallen
en 'k vond deze film niet zo eng om te zien, 'k was niet erg enthousiast
JoeCabot
Ze heeft the exorcist in haar top-10 staan... Maar psycho is idd nóg ouder!
silhoupin
Zeer goed, het blijft een genre op zich en dat kun je niet vergelijken met andere genre's. alfred hitchcock's meesterlijkste meesterwerkje! de douchescene was het hoogtepunt zonder twijfel, samen met de ontdekking van dode mama in de kelder. zeker en vast 4.5 sterren.
tiffany
psycho is een van me favos!
Maarja wat wil je als hitchcock collector.....
salvatore
- 1937 berichten
had het boek eerst gelezen van robert bloch. Erg goed boek al kwam ik er toen ook al erg snel achter dat bates en de moeder 1 persoon waren . Toch zaten er wat dingen in het boek wat mij beter leek. Bates in het boek was totaal anders beschreven dan hoe hij in de film eruit zag. Hij leek me veel enger/mysterieuzer (heeft natuurlijk ook met mn eigen fantasie te maken) Het was nu gewoon een normale jonge kerel. Wel vond ik het acteerwerk erg goed. Ook vond ik het jammer dat bates niet echt die vrouwelijk make up op had, al is dit in zwart-wit lastiger te tonen ik vond dat het toch wat beter kon. Die lippen en de rouge op zn wangen konden veel beter getoond worden
Al met al toch een schitterende film, 4/4.5*
Prachtig om de trailer te bekijken die op de dvd zit met alfred hitchcock. Wat een prachtig ventje is het toch.
jpglaarh
Raar dat je dan de versie uit 1998 ook 5 sterren geeft.
Pacino88
en 'k vond deze film niet zo eng om te zien, 'k was niet erg enthousiast
Inderdaad erg overschat,en niet eng.Ben helemaal geen horrorfan.
Natuurlijk een goeie hitchcock,maar nu is die oubollig.
Nee,doe me dan maar Rear Window,de enige fantastische Hitchcock. (vertigo en psycho zijn de anderen die ik gezien heb,maar moet er nog heel wat)
Goodfella_90
Op het einde waren er wel een paar dingen die ik niet helemaal vatte: Hoe kon die moeder zich omdraaien, terwijl ze dood was? Ook begreep ik niet helemaal wat je die moeder hoorde zeggen in zijn gedachten in die laatste scene, waar hij in die verhoorkamer zat.
U-96
- 2081 stemmen
Volgens mij werd die stoel omgedraaid door diegene die haar ondekte. Film erg lang geleden gezien, dus het ligt niet zo vers in mijn geheugen.
Angrod_Pallanén
U-96 heeft gelijk.
De film vond ik best aardig om te zien. Vooral op het einde heerte de enge, spannende sfeer. De ontknoping was verrassend, origineel en geniaal
. De douche scène was niet veel soeps, behalve de mooie muziek dan. Verder had de film veel mankementen, ben dan ook niet helemaal zeker over mijn stem. Tot dusver een 3,5*
Naomi Watts
Vreemd genoeg blijf ik de douche scene toch geweldig vinden. Die scene heeft gewoon iets.

Psycho
1998

Psycho IV: The Beginning
1990

Psycho III
1986

Psycho II
1983

Schrikken tot je lijkbleek ziet: De beste zwart-wit horrorfilms

Het is maar een film? Deze echte moordenaars vormden inspiratie voor beroemde horrortitels

Dit zijn de elf beste horrorfilms volgens de legendarische regisseur Martin Scorsese

Deze wereldberoemde horrorfilms zijn alleen op SkyShowtime te bekijken

Il Buono, il Brutto, il Cattivo

12 Angry Men
Drama, 1957

Once upon a Time in America
Misdaad / Drama, 1984
hotelclerkarizonashowerregenmotelhalloweenstolen moneytaxidermygeldsecretariswhodunitzwart en witlijkmurdererdiefstalgeestesziekteprivedetectivevermist persoonpsychovoyeurismevoyeuroedipus complexdouble identity proto-slashermoeder zoon relatiebirds anxiousdramaticwhodunnitwoman on the runcorruptibilityconfused identitieshuman vulnerabilities