• 9.384.476 stemmen

Geregisseerd door: David Hackl

Met onder meer: Tobin Bell, Costas Mandylor en Scott Patterson

Releasedatum: 8 januari 2009

Plot Saw V

"You won't believe how it ends."

Na de dood van seriemoordenaar Jigsaw zet forensisch detective Hoffman zijn werk voort. FBI-agent Strahm, die ternauwernood een test van Jigsaw heeft overleeft, ruikt onraad en duikt in het verleden van Hoffman. Ondertussen leren vijf op het oog willekeurige vreemdelingen van Jigsaw een gruwelijke les over samenwerken.

avatar van Arabyus

Arabyus

filmfreak25 schreef:

de slechtste saw-film! niet om aan te zien en wat een rommelig verhaal zeg. De eerster twee delen waren nog het best...

grappig dat veel mensen deze juist beter vonden dan bijv deel 4. maja ieder zijn mening natuurlijk =)

Arabyus schreef:

Wat is jouw punt? Je geeft zelf 5 sterren.

avatar van Scarecrow

Scarecrow

Teleurstellende vijfde deel in de Saw-reeks

Al vanaf de eerste Saw ben ik fan van de films. Ja, films. Ook de vervolgdelen vond ik namelijk heel aardig. Misschien geen topreeks, maar ik vind het prima horrorfilms om op een avondje op te zetten, en de vervolgdelen vind ik vaak beter dan in andere horrorreeksen (Friday 13th, Nightmare on Elmstreet, maar ook Blair Witch enz.). De verhaallijn werd er niet per se beter of dieper op, maar het bleef wel lopen en de achtergrond informatie over JIgsaw, Amanda en verschillende vallen was mooi vullend. Daar komt bij dat de verhalen met vaart vertelt bleven, de gore hoog bleef en de twist bevredigend.

En toen kwam er een nieuwe regisseur. De trailers van Saw V vond ik al vrij teleurstellend (ik vergeet nooit meer Strahm's kop als hij wakker schrikt in die waterkubus) en de film zelf stelt ook teleur. Ik heb hem nu twee maal gezien en hij wordt er ook niet beter op. Daar zijn een aantal redenen voor te vinden.

Allereerst de vallen. Voor velen een van de grootste redenen om Saw te blijven kijken. Vind zelf hoe het verhaal zich verder ontwikkeld (alhoewel steeds minder origineel, zeker na deel 3) persoonlijk interessanter, maar ook ik vind sommige vallen erg tof gemaakt voor een film. Ik las hier al engie onenigheid over de vallen in Saw V, maar naar mijn mening zijn ze echt een stuk minder. NIet in idee, maar in uitwerking. De vorige Sawfilms waren namelijk veel explicieter (met uitzondering van misschien de eerste val van Saw V opgezet door Hoffman). De ideeen van de vallen zijn nog steeds heel aardig en goed, maar waar is de gore? Strahm wordt op het einde helemaal verpletterd tussen muren, maar je ziet welgeteld 1 bot breken en voor de rest niks. De 5 mensen die wakker werden in de val moeten gruwelijke doorproevingen ondergaan, maar slechts 1 daarvan (de laatste) kwam wat bloederig in beeld. Groot minpunt dus, bovendien beslaan ze erg weinig tijd van de film.

Zeker omdat het verhaal ook per per deel op achteruitgaat. Deel IV vond ik echter nog steeds aardig en ook de introductie van Hoffman als nieuwe opvolger van Jigsaw vond ik prima. Maar deel V slaat de plank mis als voortzetting van het verhaal. Strahm gaat achter Hoffman aan, maar doet dit zonder enige flair en ook vrij moeiteloos: binnen 5 minuten in het archief en achter de pc legt hij alles puzzelstukjes in elkaar. Ook de andere verhaallijn in de film is niet de moeite waard: Julie Benz ten spijt zijn het karakters waar je niks om geeft, een verhaallijn waar je niks om geeft en een twist die me niet minder kon boeien dan dit. Waar deel I, II en IV kwam vertelstijl, vaart en goed camerawerk en trucjes goed verteld waren is deel V daarbij qua structuur vrij slecht en leuke cameraspelletjes ontbreken ook.

Andere minpuntjes waren dat de muziek (in principe geweldige soundtrack) slecht tot zijn recht kwam in deze film, dat Strahm zoektocht (en Ericksson's) mij niet konden boeien (ik vrees voor voortzetting van dit in deel VI) en het ontbreken van een goede twist, al vond ik het einde zelf wel vrij aardig. Alle slachtoffers waren in deze film ook echt eendimensionaal onsympthiek slachtvee, zonder enige diepgang of uitleg.

Was dan alles negatief? Nee, dat niet. Het uitleggen van de band tussen Hoffman en Jigsaw, Hoffman's opleiding en het opzetten van eerdere vallen vond ik heel aardig (maar hadden die vallen niet allang opgeruimd moeten zijn?). Dat zijn ook nog steeds leuke karakters, maar kwamen dus jammer genoeg in dit deel niet goed tot hun recht. Bovendien lijkt het alsof ze er alles aan doen Jigsaw terug te halen in elk deel, kosten ten spijt: in deel IX gaan we zien hoe iemand opgesloten gaat worden in een val omdat Jigsaw ten onrechte van een chagrijnige politieagent een bekeuring voor fout parkeren kreeg (heel het korps moet er immers aan geloven in de Saw-reeks).
Andere pluspunten was o.a. de beginscene (pendulum), de dood van Strahm (was hij maar bij Gilmore Girls gebleven... niet dat ik die serie heb gezien en hem daar zo goed vond, maar dan had ik geen last van hem gehad in de Sawserie) en enige mogelijke aardige touwtjes (behalve naar eerdere Sawfilms)naar deel VI.

Het is aardig omJigsaw weer bezig te zien, maar het deel voegt weinig tot niks toe aan de serie en zit slecht in elkaar. De verhaallijn lijkt ook meer geforceerd dan inventief en vernieuwend en ik vrees dan ook voor deel VI. Aan de andwere kant wil ik wel zien hoe de serie verder verloopt en of een nieuwe regisseur er iets beters van weet te maken, de serie weer uit de slop trekt. Voor dit deel in ieder geval 2,5*

avatar van davincstyle

davincstyle

Net gekeken en vond hem zeer geslaagd.

Er word steeds meer in de film uitgelegd en het verhaal gaat erg diep. Ik kan niet wachten op deeltje 6

Een dikke 4,5 !

Had hem vanmiddag gekocht voor 17 euro in de free record shop. Zeker de moeite waard. Heb nu alles orgineel

avatar van Pestiis

Pestiis

kan iemand mij vertellen hoe dat nu zit met die strahm en die hofman? want net als ik denk het te begrijpen, zie je die laatste 'val' en dan is die film afgelopen en wordt ineens die strahm als schuldige gezien, terwijl je bijna de hele film door die hofman ondeugende dingetjes met jigsaw ziet bekokstoven... :S

avatar van Scarecrow

Scarecrow

tis mij ff een beetje wazig allemaal ....

Hoffman is de schuldige. Hij is de 'leerling' van Jigsaw geworden nadat hij een moord pleegde en dit deed lijken op een Jigsaw moord (de eerste moord in de film met dat grote hangmes). In de film zie je vervolgens hoe hij wordt opgeleid tot de opvolger van Jigsaw. Strahm 'ziet' dit ook: hij doet onderzoek en ontrafelt de geschiedenis van Hoffman (overigens bijzonder snel, maar dat terzijde..) en komt achter diens geheim, en wil hem oppakken.

Hoffman zit dit niet zitten en is Strahm net een stapje voor --> hij wil Strahm laten opdraaien voor de moorden die hij (Hoffman) gepleegd heeft zodat hijzelf (weer Hoffman) vrij is van alle verdenkingen. Hij luist Strahm er dus is, o.a. door gesprekken met Erickson (net als Jill), door het mobieltje van Strahm te jatten en op de plaats van delict te leggen en tenslotte zelfs door Strahm in een dodelijke val te lokken (het einde van de film) maar dan wel een val waarbij Strahm niet meer gevonden zal worden --> dat zou wijzen op Strahm als Jigsaw slachtoffer, terwijl nu Strahm nooit meer gevonden zal worden. Hoffman zelf gaat nu dus (sowieso een tijdje) vrijuit, en gaat met de eer strijken (begin van de film) van mensen redden en deels 'Strahm ontmaskeren' bij agent Ericksson.

Kortom: Hoffman is inderdaad de Bad Guy in de film, maar laat Strahm (de Good Guy) hiervoor opdraaien terwijl hijzelf vrijuit gaat

avatar van Pestiis

Pestiis

Scarecrow schreef:

je bent een held
nu zie ik ook meteen hoe wss het 6e deel zal beginne....
komt in oktober dit jaar pas in de bios maar verheug me er nu al op

thnx a lot gast!

extraatje: kan men denkik wel om lachen
YouTube - saw spoof

avatar van DjFrankie

DjFrankie

Absoluut na deel 1 de beste Saw verfilming, 2 was matig evenals 3, 4 was verrassend en 5 weer ouderwets goed. Ben nu echt benieuwd wat ze van het zesde deel gaan maken.

DjFrankie schreef:

Verfilming van wat? Benieuwd naar deel 6?! Uitmelken noemen ze dit. Verhaaltjes verzinnen om een reeks in leven te houden. Ieder zijn smaak natuurlijk...

avatar van geronimo

geronimo

• 1955 berichten

Snap niet waarom mensen zeuren over de steeds minder wordende gore, terwijl in deel I, die alom bejubeld wordt, bijna helemaal geen gore te zien is.

avatar van Loki87

Loki87

je bent een held
nu zie ik ook meteen hoe wss het 6e deel zal beginne....
komt in oktober dit jaar pas in de bios maar verheug me er nu al op

thnx a lot gast!

extraatje: kan men denkik wel om lachen
YouTube - saw spoof

Deel 6 zal waarschijnlijk gaan over Hoffman, die is namelijk nog niet getest door Jigsaw als ik het goed begrijp.
Deel 5 twijfel ik tussen 3 en 3.5 ster. Absoluut een goede film, maar niet zo goed als de eerste 3 en vooral deel 1.

avatar van Game_Over

Game_Over

tis mij ff een beetje wazig allemaal ....

Hofman is de opvolger van jigsaw alleen hofman heeft erickson laten geloven dat strahm de opvolger is dus nu denken ze dat strahm jigsaw is

avatar van Tarkus

Tarkus

Van de Saw reeks verwacht je dat de filmen bloederig zijn, en dat is zeker weer het geval in deze prent.

Al vanaf de eerste minuten wordt je daarop getrakteerd.

Maar ik vind dat de "vallen' die door Jigsaw, of zijn opvolger worden gezet steeds veel minder ingenieus worden, en daardoor ook wat aan spektakel verliezen.

Toch is dit zoals reeds gezegd alweer een bloederige bedoening en zeker niet voor gevoelige kijkers.

En, zoals we reeds gewend zijn van een Saw prent, het is alweer een open einde, dus een vervolg staat reeds te wachten....

avatar van horror3d

horror3d

Deze vond ik best aardig voor de saw reeks , devorige waren nogal suf vooral saw 2.

geronimo schreef:

Deel 1 had een geweldig verhaal. En naarmate de serie vorderde werd het verhaal minder, en de gore meer. Als je een beetje liefhebber van gore bent is dat wel leuk. Maar als ook dat minder word, wat blijft er dan nog over?

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

Wil ik deze wel zien?

Deel 1 en 2 waren het beste, daarna werden ze minder.

wyatt earp

Je bent ze niet verplicht om te kijken hè. Als je het niet wil moet je het zeker niet doen.

avatar van ronaldo the best

ronaldo the best

4 sterren goeie film

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Wat gebeurt er op de poster? Kistje op zijn hoofd?

avatar van Joyy

Joyy

film kijken en je weet ut

avatar van *jigsaw*

*jigsaw*

wat een heeerlijk deel weer...

avatar van Arabyus

Arabyus

paul83 schreef:

Wat is jouw punt? Je geeft zelf 5 sterren.

Mijn punt lijkt me nogal logisch, dat ik de film wel goed vond.

avatar van maerk

maerk

Bijna hetzelfde verhaal als deeltje 4, opzich wel redelijk, maar een verhaal dat te stom voor woorden wordt.

Visueel ziet Saw V er verrassend genoeg nog best goed uit. Hackl heeft goed gekeken naar Saw III en IV en heeft Bousman's stijl overgenomen. Niets mis mee, al zitten er soms wel wat lelijke slow-motion beelden en lelijke cuts in (net als in Saw IV). Dan had hij ook nog even de originele Saw kunnen kijken en Wan's stijl, de mooiste filmstijl uit alle delen, kunnen imiteren. Er zit aardig wat gore in en de film kijkt ook wel lekker weg. Alleen dat verhaal, Saw heeft gewoon niets meer om mee verder te gaan. In plaats daar van krijgen we uitleggerige flash backs waar ik eigenlijk niet zo'n behoefte aan heb. Ietsje minder dan Saw IV.

2,5*, een deel 6 moet eigenlijk niet komen, maar als die komt wil ik hem wel graag zien. Benieuwd wat ze er nu weer aan breien.

Lijstje van alle Saw delen (tot nu toe):

Saw (3,5*)

Saw III (3*)

Saw IV (2,5*)

Saw V (2,5*)

Saw II (2,5*)

maerk schreef:

Ik vond die flashbacks juist wel interessant. Ten eerste begrijp je daardoor het verhaal beter, en ten tweede vind ik Tobin Bell altijd wel leuk om te zien.

avatar van Rosevink

Rosevink

Is de koe nu nog niet leeg?

avatar van JanVR

JanVR

Rosevink schreef:

Is de koe nu nog niet leeg?

Nog één tepel te gaan

avatar van maerk

maerk

wyatt earp schreef:

Tobin Bell doet het goed ja, dat is waar. Ik vind alleen dat John Kramer zo zwak wordt afgebeeld, alsof hij niets alleen kon maar bij alles geholpen moet worden. En daarnaast vond ik ze soms ook te lang duren. Ik heb liever dat ze de oude delen laten voor wat ze zijn, nu wordt voor alles een verklaring gezocht.

wyatt earp schreef:

Volgens mij was alles al verklaard, maar omdat er steeds weer personages bij komen wordt het verhaal voller. Als alles verklaard moet worden is de mysterie er juist vanaf.

avatar van Techro

Techro

Ik ben er klaar mee...

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Saw 6 is alweer in aantocht. Leuk hoor!

Maar wat krijgen we daarna?

Jigsaw blijkt in deel 4 al gekloond te zijn. In deel 7 krijg je dit te zien d.m.v. van flashbacks. De gekloonde Jigsaw probeert in Saw VII wanhopig achter zijn ware indentiteit te komen. Dit lukt, maar dit had hij liever niet te weten willen komen. Als hij erachter komt wat voor gruweldaden de echte Jigsaw heeft verricht, voelt hij zich genoodzaakt om Jigsaw's oude werk voort te zetten. Dit puur als eerbetoon.

Nou als dat geen spannende film word, eet ik mijn hele Saw-collectie op!