• 9.373.596 stemmen

Gesproken taal: Russisch

Releasedatum: 17 april 1980

• YouTube Bekijk via YouTube

Plot Stalker

"There's no need to speak. You must only...concentrate and recall all your past life. When a man thinks of the past, he becomes kinder."

Stalker vertelt het verhaal van een schrijver en een wetenschapper die onder leiding van de gids Stalker een Verboden Zone betreden. Voortdurend bedreigd door zichtbare en onzichtbare gevaren proberen de drie mannen een in de zone gelegen mysterieuze kamer te bereiken. Deze kamer kan de innigste wensen en de vurigste verlangens in vervulling doen gaan.

Stalker's Wife

Writer's Companion

Lyuger, Owner of Cafe

Police Patrol

Professor's Telephone Interlocutor (stemrol) (onvermeld)

avatar van Ramon K

Ramon K

maxcomthrilla schreef:

Zitten ook nl subs op.

Waar goedkoop te verkrijgen? Nergens.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Ramon K schreef:

Zitten ook nl subs op.

Waar goedkoop te verkrijgen? Nergens.

Klopt inderdaad, even overheen gekeken...Verwacht namelijk standaard van Artificial Eye dvd `s dat ze geen Nederlandse ondertitels hebben.

Inmiddels ook weer flink in prijs gestegen bij de Boudisque. Ik kocht hem 3 maanden geleden nog voor 16 euro.

avatar van niethie

niethie

Ja die heb ik wel eens zien liggen kan me alleen niet meer herrineren waar.

maxcomthrilla schreef:

]Deze film is niet verkrijgbaar op dvd met Nederlandse subtitles. Hij bevat enkel Engelse ondertiteling. En ligt redelijk geprijsd bij o.a. de Boudisque.

Wel toch?!

De Moskwood versie dit is dezelfde transfer/kopie als die van Artificial Eye. Met dezelfde naar ik heb horen zeggen matige (??) beeldkwaliteit en heeft NL-se subs. Deze vind je bij goed gesorteerde zaken ook wel hoor. Weliswaar niet goedkoop. De technische details en subs staan op de site van Moskwood

Wat ik me afvraag waarom zowel AE als Moskwood ze op een 2DVD uitgeven...

avatar van JayLunar

JayLunar

Het zijn beide ports van de DVD van de Russian Cinema Council, welke volgens mij dateert van eind 2001. Deze versie is op vele plekken in de wereld uitgebracht, je kunt het zo gek nog niet bedenken. Qua beeldkwaliteit is er onderling nagenoeg geen verschil (afgezien van de gevolgen van een PAL-NTSC conversie bij sommige). Het beeld van de Stalker DVD kent de nodige problemen, maar het matig noemen gaat mij veel te ver.

Enkele andere verschillen die mij bekend zijn:

AE (vanaf de 2e print-batch): heeft het originele 1.0 spoor (naast de volgens sommigen verminkte 5.1)

Spectrum (Korea): beter menu (niet onnodig wachten), maar geen NL subs, eens in de zoveel tijd drastisch in prijs verlaagd

avatar van niethie

niethie

Ik heb een andrey tarkovsky collectie op video die titels behoren ook allemaal tot moskwood, en zijn stuk voor stuk goede kwaliteit.

Ik snap ook eigenlijk niet dat deze niet op criterion wordt uitgebracht.

Mochizuki Rokuro

Ik heb de recensie van de release er nog eens op nagelzen (ik heb zelf de DVD niet). Het beeld (dat gold ook al voor de film zelf) is redelijk goed (inderdaad niet matig, iets te sterk uitgedrukt), maar het geluid is van mindere kwaliteit.

Baggerman

Eindelijk deze film mogen zien. Eerst vond het allemaal wat saai, maar ik werd toch gegrepen door de werkelijk af en toe prachtige beelden!!! En na afloop had ik helemaal niet het idee dat ik naar een twee-en-een-half uur durende film had zitten kijken, dus uiteindelijk heet ie me dus toch niet verveeld!?!

Hoe hebben ze sommige scenes kunnen filmen? Zoals de scene vlak na aankomst in de 'Zone' waarin Stalker (na een korte verdwijning) zegt dat het tijd is om op stap te gaan, waarna onmiddelijk de zon opkomt (of zo'n soort effect!). Of de scene vlak nadat de 3 mannen hebben liggen uitrusten in het moeras, waarin je een wervelstormpje ziet wervelen over het moeras (met schuim van het al eerder door anderen gemelde chemische afval!)

Ik dacht door de tegenwoordige filmgeest (met al haar bijna verplichte spektakel en snelle plotwendingen) al bedorven te zijn en ik zou in dat geval me dood hebben moeten vervelen, zeker omdat de 'Zone' in de film er net zo gevaarlijk lijkt te zijn als mijn achtertuin (als ik er één zou hebben gehad). Tarkovsky blijkt echter briljant suggestief met ècht maar minimale middelen (af en toe een gemummyficeerd lichaam!) en blijkbaar bleef de film me daardoor tóch boeien.

Net als Solyaris biedt de film veel stof om over te na te denken...
Dit is de aantrekkingskracht van deze film. Een vijfsterren kruiswoord puzzel i.p.v. eentje van één ster die zo in te vullen is.

Meteen 5* dus.....

avatar van VanRippestein

VanRippestein

12,50 bij play.com

Ik hem m ooit is gedownload, maar ik heb hem nooit afgekeken. Hij is altijfd wel blijven hangen, dus voor deze mooie prijs heb ik m maar gekocht. hopelijk issie deze week binnen...

avatar van Lord Flashheart

Lord Flashheart

Alweer mijn derde Tarkovsky en ik had met Solaris en Ivan's Childhood in mijn achterhoofd, hoge verwachtingen. Helaas zijn die niet helemaal vervuld. Visueel was het allemaal prima in orde, de spanning was te snijden en de filosofische discussies waren net als in Solaris erg interessant. De film kan me echter emotioneel totaal niet raken. Een krappe 4****.

Baggerman

O, ja., wat ik me nog afvroeg: in de film vallen en struikelen de drie mannen om de haverklap (of glijden uit)!

Zou dit wat kunnen betekenen?

kappeuter schreef:

Ik denk dat het glad was.

, lol, tja, misschien zoek ik wel teveel naar mystieke boodschappen!

p.s. Die acteur die Stalker speelt lijkt erg op Woody Harrelson! Aangezien ik ergens het gerucht tegenkwam dat men in Amerika bezig is met een remake....misschien een tip!

avatar van Chr.s

Chr.s

kappeuter schreef:

lol

avatar van Wouters

Wouters

Wouters schreef:

Wow wat een intense ervaring was deze film, ondanks de duur de hele film gehypnotiseerd voor de buis gezeten. Ben Geestelijk echt kapot nu. Eerst maar even laten bezinken alvoor een oordeel te vellen en een recensie te schrijven. Ik hoop dat ik kan slapen vanavond.

MICHAEL198620 schreef:

Wow wat een intense ervaring was deze film, ondanks de duur de hele film gehypnotiseerd voor de buis gezeten. Ben Geestelijk echt kapot nu. aanrader voor iedereen sure

mmmmz mijn tekst letterlijk posten. Let op de hoofdletter G bij gehypnotiseerd. LOL

Bizar,

Beter gejat dan slecht verzonnen, maar volgens mij is bronvermelding een van de huisregels hier op MM.

v2000 schreef:

Onbelangrijk detail: een van de weinige dingen die ik me nog kan herinneren, is dat het beslist geen Landrover of Jeep was, maar een Sovjetrussische terreinwagen.

Ja 't is een onbelangrijk detail, maar ik heb toch wel degelijk gelijk (zie een eerdere post van mij die V2000 hier ter discussie stelde):

LandRover in Stalker. Leuke filmauto site. Waar mensen zich al niet mee bezig houden

avatar van boerenpummel

boerenpummel

Gisteren dit bijzondere werk gezien en ik had sterk de neiging om hem meteen nog een keer te kijken. Zonder enige twijfel is dit een van de meest bijzondere films die ik ooit heb gezien. Wel moet je hier echt tijd voor vrij maken en niet even tussendoor kijken. Ook denk ik dat je deze film alleen MOET kijken, anders verliest de film zijn voornaamste kracht.

Ik kan de film na 1 viewing nog niet helemaal plaatsen. Binnenkort ga ik hem dan ook zeker een tweede keer bekijken met de bijdrages van o.a. Ramon K. en Ercee in het achterhoofd.

Voorlopig hou ik het op 4*

avatar van dragje

dragje

Een hoge waardering, terecht, is op zich bijzonder voor een film die geheel opnieuw moest worden opgenomen omdat tijdens een brand alle opgenomen scènes in rook zijn opgegaan.

De film betreft een meesterwerk hetgeen, zonder enig twijfel, bij mij de vraag oproept: hoe zou de eerste versie hebben uitgezien? Helaas een vraag die nooit beantwoord zal worden.

dragje schreef:

Ja die vraag houdt mij ook wel eens bezig (niet te vaak natuurlijk ). Aangezien deze versie in 4:3 is en de film zich leent voor scope, zoals Solyaris. Vast nog veel mooier. Ik durf er bijna niet aan te denken...

avatar van Iketes

Iketes

• 1968 berichten

dragje schreef:

/Vernietigd door de regering

avatar van Ik Doe Moeilijk

Ik Doe Moeilijk

Weet niet of het al gemeld is maar hij is momenteel heel goedkoop bij Play.com!!

avatar van Goto

Goto

Bij een 2e kijkbeurt toch een beetje een teleurstelling.

Niet dat het geen mooie film is maar de minpunten kwamen nu toch wel naar voren. Waar ik de eerste keer in een soort roes de film beleefden, zat ik nu meer gewoon film te kijken. Daarbij vielen helaas nogal wat mankementen op. Het begin is erg mooi, de sepia tint werkt en er wordt een sterke sfeer neergezet. Maar dan komt een ronduit slechte scene waarin de vrouw van stalker een emotieaanval heeft. Werkelijk een gruwlijke slechte scene die de hele sfeer naar de knoppen helpt.

De rest van het eerste halfuur is echter prachtig, vooral de scene op het wagonkarretje is geniaal. Maar dan komen we bij de zone aan en zeggen we gedag tegen de sepia tint. Jammer want dan merk je wel dat het allemaal nogal flets is. De omgeving is treurig en de sfeer die het uitstraald vind ik nou niet meteen geweldig. Beetje triest landschap dat na een paar minuten begint te vervelen. Gelukkig dat de muziek nog steeds erg mooi is. Prachtige ambient bijvoorbeeld als stalker in het gras ligt.

Zo gaat het even verder tot op de helft waar de sepia terugkomt. Weer ziet de film er wonderschoon uit en zet een sfeer neer om U tegen te zeggen. Maar helaas blijft het niet zo. Sterke scenes als het shot van een vieze waterplas en een onheilspellende tunnel worden met mindere afgewisseld. Daarbij vond ik de dialoog ook lang niet zo interessant als dat ik me herinnerde. Met een paar zaken was ik het daarbij ook niet eens met Tarkovsky.

De film sleept zich op dezelfde manier naar het eind. Mooie en mindere scenes en shots wisselen elkaar af. De film laat uiteindelijk ook een positieve indruk achter. Maar door het wat onevenwichtige character van de film werkt het toch niet helemaal. De sfeer wordt niet behouden en de verveling slaat op momenten toe.

4* (helaas een halfje eraf.)

avatar van otherfool

otherfool

Prachtige film!

Qua look en camerawerk kan Stalker simpelweg niet beter, deze film ziet er schitterend uit, is een plaatje, eyecandy van het zoetste soort, een feest voor de ogen, enfin, kies uw favoriete loftuiting. Onvergetelijke scenes te over zoals het shot over het watertje, de scene op het 'treintje', de slotscene... en ga zo verder.

Het fascinerende verhaal/uitgangspunt is gelardeerd met mono- en dialogen met filosofische tintjes die allen klinken als een diepzinnig gedicht, en voorgedragen door moeilijk kijkende Russen geeft dat net dat beetje extra dat je meezuigt in de film.

Enfin, zeker zo net na de 1e kijkbeurt laat ik de meer eloquente bespiegelingen gaarne over aan anderen op voorgaande en ongetwijfeld komende pagina's, laat ik maar gewoon zeggen dat ik vooreerst 4* uitdeel aan mijn eerste Tarkovsky.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Doe je goed Otherfool . Eerst gaf ik hem ook 4*, maar de film bleef toch lekker lang hangen. Bij een tweede kijkbeurt was ik helemaal overtuigd. Wat een geniale toffe chille film is dit .

avatar van Iketes

Iketes

• 1968 berichten

Is er eigenlijk nog een (wat bekende) film die (gedeeltelijk) in sepia is geschoten?

avatar van SilverGun

SilverGun

avatar van Remi

Remi

Ik ben toch wel benieuwd naar deze film...

avatar van DwarreI

DwarreI

Tarkovsky probeerde met deze film een nationaly mythe nieuw leven in te blazen. nl. die van het mytisch zelfbegrip van het Russische volk. Hij wilde een tegenwicht bieden aan het rationalistisch materialisme van het sovjetregime. Want zei Tarkovsky: "de moderne consumptieve massacultuur verminkt de ziel en blokkeert de weg die de mens voert naar de kernvragen van zijn bestaan"
Okey

Ook al heb ik alle pagina's met comments van achter naar voren doorgespit, nergens ben ik een bevredigend verklaring tegen gekomen voor de scene waarin het verlamde dochtertje van stalker door schijnbaar telekinetische krachten drie glazen over tafel laat bewegen en vervolgens op de grond laat vallen. Wat is nu de bedoeling van de regisseur met deze scene en waarom sluit hij precies hier de film mee af?

DwarreI schreef:
Moet er een bedoeling zijn dan? Waarom zou je dat willen weten? Het niet weten is net zo mystiek als de scenes die jij noemt. Film is namelijk niet weten, maar voelen. Er zijn talloze verklaringen voor te bedenken volgens mij, maar allemaal net zo waar als dat ze het niet zijn. Gewoon accepteren dat dingen zijn zoals ze getoond worden. Iedereen ervaart andere krachten. Zeker in de nabijheid van zo'n zone en mensen die daar 'verrijkt' van terugkeren