- Home
Geregisseerd door: Dominique Othenin-Girard
Met onder meer: Danielle Harris, Beau Starr en Donald Pleasence
Bekijk via CANAL+
Plot Halloween 5
"Michael lives. AND THIS TIME THEY'RE READY!"
Het is precies een jaar geleden dat Michael Myers terugkeerde naar Haddonfield om zijn nicht Jamie Lloyd te vermoorden. Aangezien dat mislukte is hij nu uit op wraak. Jamie heeft nu een telepatische link opgebouwd met haar demonische oom. Dr. Sam Loomis wil hiervan gebruik maken, om zo een einde aan Michael's woede-aanvallen te brengen.
Dr. Sam Loomis
Jamie Lloyd
Rachel Carruthers
Tina Williams (as Wendy Kaplan)
Sheriff Meeker
Michael Myers
Billy Hill
Samantha Thomas
Spitz
Nurse Patsey
Volgens mij lijkt me dat het probleem niet, aangezien ik geen enkele poging tot diepgang gevonden heb in deze film.
Inderdaad minder dan het vierde deel. Komt vooral door enkel compleet debiele figuren (die Tina
), paar knullige scenes met die twee politieventen en wat knullig geknoei met het verhaal.
Moet zeggen dat ik bij Halloween 4 & 5 de hele zooi niet meer zo goed kan volgen. De film leunen nogal aan bij eerdere verhalen en wie nu wiens dochter is, en door wie geadopteerd werd vind ik bij deze films niet interessant genoeg om te volgen.
Pleasance wordt ook steeds meer een karikatuur van zichzelf, gelukkig loopt Michael hier en daar nog fijn te wezen. Maar moet zeggen dat ik me verder amper wat van de film herinner.
De stukjes met Myers zijn leuk, de rest is twijfelachtig. En dan die 80s muziek
Linn
Wat een slecht deel is dit, vooral die Tina idd was een heel erg irritant persoon in deze film. Mijn 1,5* gaan dus ook naar Michael Myers die zoals altijd een geweldige koelbloedige moordenaar is en die me nog steeds de stuipen op het lijf jaagt
Demoniac
Vermakelijk vijfde deel van de reeks. Genoemd zijn al een aantal minpunten. Positief waren Michael natuurlijk & Dr. Loomis. Die man raakt per deel geobsedeerder. Het einde was ook heel aardig, maar het is me niet helemaal duidelijk geworden wie die mysterieuze persoon is die je af en toe ziet (gedeeltelijk).
Teleurstellend 4e deel (Ja, dit is deel 5 maar deel 3 tellen we toch niet mee als echt Halloween deel) die me bij zal blijven als de film met een paar prima momenten maar vooral met dieptriest, tenenkrommend acteerwerk. Echt, zelden mensen zo slecht zien acteren. Die 2 tienermeiden waren zoooo slecht en irritant, dat Michael Myers zeer gewenst was om er een einde aan te maken.
Het verhaal is wat vergezocht maar best geinig, jammer alleen van de uitwerking dus. Toch had de film best een paar prima momenten. De kill van Myers op die gozer waar hij de auto bekraste was wel lekker en de kill op de 2 tieners in de hooischuur was zeer gewenst (irritante lui!) en ook nog eens bruut.
Aan Myers lag het dus niet, die deed zijn job prima. Donald Pleasence was ook best redelijk nog als Dr. Loomis, al was zijn rol niet al te veel waard en was hij eigenlijk wat overbodig.
Gelukkig blijft de themesong telkens onheilspellend en was de sfeer soms nog wat duister. Toch zakt de film en krijgt het een krappe onvoldoende van me. Dit kan en moet beter!
Metalfist
Michael lives, and this time they're ready!
Weeral de 4e sequel op de bekende Halloween reeks. Op zich niet erg want tot nu toe leek de Halloween reeks nog niet aangetast door het sequelvirus (deel III niet meegerekend). Meer zelfs, deel 4 was een van de betere vervolgen. Jammer genoeg kan dat niet worden gezegd van deel 5...
Michael Myers heeft altijd iets angstaanjagend gehad, vooral op de manier waarop hij ineens kon verschijnen en zijn gave om mensen al wandelend te kunnen inhalen. Hij moordde ook gecontroleerd en dat is wat er hier misloopt. Op sommige punten lijkt hij gewoon zot te worden en begint hij wat in het rond te steken maar ook zijn schuilplaatsen zijn niet meer wat ze waren. Op een bepaald moment zit Rachel in haar kleerkast te zoeken (die overigens te klein is voor Michael om in recht te staan!). Ze zoekt, ze vindt iets maar slaagt er dan wel niet in om Michaels hand te zien liggen op de stang waar alle kapstokken op hangen. Wanneer ze zich dan omdraait loopt Michael gewoon doodleuk weg en gaat hij zich ergens anders verstoppen... Sorry maar de Michael uit de eerste Halloween zou zich niet in een te kleine kleerkast verstoppen maar zou vooral zo'n kans om Rachel te vermoorden niet kunnen laten. Jammer dat ze er nooit in slagen om een horroricoon deftig uit te werken in de sequels.
Ook het verhaal is overduidelijk minder dan eerst. Doordat de film op sommige punten vertrouwt op de vorige films om een personage te introduceren kan het soms allemaal wat te verwarrend worden. Het viel me ook op dat er geen reden wordt gegeven waarom Michael toch nog leeft of waarom Jamie meer dan de helft van de film niet kan praten? Zal wel uit angst voor Michael zijn maar toch. Wat ik ook ontzettend jammer vond was dat Loomis Michael ineens lijkt te begrijpen en hem wilt helpen met zijn 'woedeaanvallen'. Het enige interessante was de mysterieuze man in het zwart die af en toe door het beeld wandelde.
Waar Donald Pleasence in de vorige delen nog ideaal was om Dr. Loomis te spelen begint hij hier wat over the top te gaan en dat resulteert dan uiteindelijk dat hij ten eerste al zijn geloofwaardigheid verliest en ten tweede meer een karikatuur van zijn vroegere ik wordt. Ook worden er nog eens twee van de meest idiote tieners in de film geïntroduceerd waarvan één dan ook nog eens het merendeel van de film blijft leven. Vooral Wendy Kaplan als Tina was verschrikkelijk maar die Jonathan Chapin als haar vriendje Mikey was misschien nog erger. Dan vond ik dat andere meisje, Samatha (Tamara Glynn) nog het beste van al. Danielle Harris was trouwens ook nog een teleurstelling ten opzichte van het vorige deel. Hier kwam ze gewoon echt slecht op mij over doordat ze constant gebarentaal moet gebruiken.
Uiteindelijk is The Revenge of Michael Myers een dikke teleurstelling geworden.
Aapje81
Erg onsamenhangende en slecht geacteerde film. Totaal overbodige Halloweenfilm.
DVD-T
Toch wel een erg goed vervolg op de vierde Halloween film. Zelfs nog beter dan deel 4 moet ik zeggen. Ik was erg benieuwd hoe Myers na het vierde deel zijn Revenge zou nemen. Daarin ben ik zeker niet teleurgesteld. The Revenge of Michael Myers vind ik samen met Halloween tot nu toe de beste delen.
Qua verloop komt het overeen met het eerste en het tweede deel van de reeks. Dit deel gaat meteen weer verder met het verhaal van het vierde deel. We krijgen nog een kleine flashback om nog even terug te gaan naar het desbetreffende moment, en we kunnen weer met een ander verhaal aan de gang. Een goed verhaal is het geworden. Dan bedoel ik vooral het verloop van Jamie, en niet de oninteressante en irritante kant van die Tina. Wat hebben zij en haar vrienden voor functie in dit verhaal. Helemaal niets. Haalt toch wel een beetje de film naar beneden. Verder is het verhaal dik in orde. Lekker mysterieus en onheilspellend weer. Toch wel weer vreemd hoe Michael het iedere keer weet te overleven. Verhaal verloopt lekker vlot ook en voor je het weet is de film ook al weer afgelopen.
Het begin is weer super spannend zoals we gewend zijn van de reeks, en laat je dan ook weer op het puntje van je stoel zitten. Ook goed dat hier weer een beetje het stalken en observeren weer een beetje terug wordt gehaald. Dat maakt Michael weer een stuk boeiender om naar te kijken, en je af te vragen wat er op dat moment in zijn hoofd omgaat. Michael is weer goed neergezet als emotieloze killer die iedereen uit de weg ruimt die hem in de weg staat. Helaas word dit niveau niet de hele tijd behouden, en verandert de film gaande weg in een standaard slasher film. Dat is een punt wat in iedere Halloween film, op deel een na dan, terugkomt. Ze weten die geweldige spanningsboog van het eerste deel niet te evenaren. Die vreemde man is wel een erg goede toevoeging.
Naar het einde toe wordt het helaas niet veel interessanter, dat was in de andere delen wel zo. Wel krijgen we een aantal geweldige kills te zien. Ook het einde is weer erg sterk, en ik ben dan ook benieuwd hoe ze vanaf daar weer verder op gaan borduren.
Acteerwerk is weer erg sterk van Harris, ze laat veel goeds zien. Ook de rol van Loomis wordt weer goed vervuld door Halloween veteraan Pleasence. Al word zijn karakter met de film wel minder interessant. De rest van de cast doet het slecht tot erg slecht. Ik was dan ook blij wanneer er weer een sneuvelde . Goede belichting, en een sterke editing. De manier waarop het geschoten is ben ik nog het meest over te spreken. Heerlijk virtuoos geschoten, veel uit de losse hand en een aantal mooie shots maken dit cinematografisch samen de sterkste film met het origineel.
Erg genoten van dit deel, Goed verhaal, mooi geschoten en in het begin erg spannend weer. Verdient niet het lage gemiddelde wat hiervoor staat.
mrwhite
net het 5deel gezien van halloween en ik moet toch toegeven dat ik nie zo onder de indruk was zoals DVD-T.dit is voor mij toch de minste(buiten deel 3 dat ik niet meereken) in de reeks al moet ik nog deel 6 bekijken.
de film is eigelijk nooit echt spannend de personage's zijn behoorlijk dom neergezet en zelfs Donald Pleasence begon me te irriteren voor één of andere reden.en wie is die vreemde man met cowboyhoed vreemd dat daar nie meer over verteld is mss was de bedoeling om er snel nog een vervolg aan te brijen ofwel zie ik het wel in deel 6.
Naomi Watts
Net als deel 2 op 1 deed, is 5 ook een letterlijk vervolg van deel 4. Doorgaan waar we gebleven werden maar waar 2 het hoogstaande niveau wist vol te houden, lukt dat deel 5 niet. Het goede onderhoudende plot van deel 4 wordt hier enorm onderuit gehaald door ongeloofwaardigheid. Meyers doet zijn werk weer prima en blijft een geweldig horror icoon maar qua sfeer toch weer een stuk minder en ook de personages zijn hier veel minder leuk. De terugkerende stalkscenes zijn welkom maar helaas zijn de toffe scenes heel zeldzaam en weet het tempo redelijk vaak te stokken, erg jammer.
Elineloves
Minder dan deel 4. Begon vrij goed, ging verder waar het vorige deel stopte en dat was veelbelovend. Helaas had je na het eerste half uur, of zelfs het eerste kwartier, al door dat het vanaf daar bergafwaarts zou gaan. Het acteerwerk is ronduit slecht, tot het irritante toe, waardoor het op sommige momenten gewoon niet prettig is om naar te kijken. Haalt een stukje spanning en sfeer weg, zonde.
Verder was het, voor mij, best storend dat er dingen geïntroduceerd werden waar 0,0 uitleg over werd gegeven. Ze besluiten iets te doen maar vertellen de kijker totaal niet het hoe en wat er achter, waardoor het allemaal ongeloofwaardig wordt.
Ach ja, zoals al vaker gezegd: Myers blijft creepy, en daar draait het grotendeels om.
Na 4 en 5 te hebben gekeken, nu snel verder met de volgende delen. Eerst maar 6, en dan terug naar 1, 2 en 3 denk ik.
killerfreak
een 'logisch' filmpje in de Halloweenfranchise. Teveel van hetzelfde, maar waarom veranderen als het veel opbrengt. Een voordeel is wel dat ze Michael proberen origineler te laten moorden. De tijden van een meszwaai zijn voorbij; tegenwoordig moet alles veel 'flashier'.
Voor de rest niet veel onthouden van dit filmpje; behalve dat Michael Myers nooit dood gaat. In case we dit nog niet wisten
Rukreeks.
Moustapha Akkad zal erg rijk zijn geworden met zijn naam die elke Halloween opent, maar of zijn financiële succes verdiend is moge twijfelachtig genoemd worden. De in 2005 op tragische wijze omgekomen producers zijn grootste verdienste in de filmwereld betrof de acht delen van deze beroemde horrorserie. Helaas blijkt alleen deel 1 en deel 7 nog enigszins de moeite waard te zijn. Dit vijfde deel veroorzaakt een geheel nieuw dieptepunt in de toch al tegenvallende reeks. Sowieso had dit nooit het bioscoopdoek mogen halen.
De film hangt als los zand aan elkaar en kent zeer zwakke acteerprestaties, waarbij zelfs Pleasence een niet zo’n beste indruk maakt. Hij lijkt volledig verdwaald te zijn in deze rukfilm, die eerder aanvoelt als een spoof dan een vervolg. Zijn intermezzo’s met het kleine meisje, dat hij telkens nèt niet mishandelt om haar aan het praten te krijgen, zijn hilarisch. Zo belachelijk. Dit is dan ook met afstand de slechtste film uit de reeks. Tevens wordt er een extra karakter aan deze reut toegevoegd, die een kont uit de chaos moet zien te draaien. Een bedroevend zwakke film.
Slecht.
cantforgetyou
- 1952 berichten
Echt een vreselijk slecht deel. Door het masker en de originele muziek wordt je even op het verkeerde pad geleid. Het lijkt dan teveel op het origineel. Maar al gauw hoor en zie je de gillende keukenmeiden. En weet je dat je naar één van de slechtste delen uit de reeks aan het kijken bent. Gauw afzetten dit gedrocht.
jordandejong
Matig deel uit de Halloween reeks.
De characters zijn stuk voor stuk irritant. Het zegt genoeg dat de twee jongste castleden (Danielle Harris en dat jongetje dat haar helpt) de beste performance neerzetten. Donald Pleasence begint hier onderhand stront irritant te worden, al ligt het natuurlijk aan de schrijvers dat hij al vier films lang bijna exact dezelfde dialogen voorgeschoteld krijgt.
Qua spanning is het hier en daar aardig (de scene in de luchtkoker) en af en toe is er een aardige kill (de kill op die greaser boyfriend met zijn oude wagen is tof). Het voelt echter allemaal nogal aan als een herhaling van alles wat we in de eerdere delen al hebben gezien. Het fijt dat ik het na een minuut of 70 al wel gezien had zegt wat dat betreft genoeg.
tattoobob
Na het goede eerste deel en het tweede deel wat ook wel oke is is het een beetje bergafwaards gegaan....zo ook in dit deel.
Lijkt wel de scream van de jaren 80....alleen dan nog slechter.
Acteerwerk is wel oke te noemen voor die tijd.
Myers blijft er altijd vet uitzien vind ik....ik denk dat dat ook de grootste oorzaak van het succes is...want tot nu toe zijn alleen de eerste 2 delen tof.
En niet te vergeten de Halloween tune....ook een groot aandeel in het succes..en terecht want het werkt nog steeds.
Op naar deel 6......en hopen dat die beter is
Kondoro
Tja, het is te verwachten dat de delen op den duur niet meer zo sterk zijn als de eerste twee klassiekers en zeker deel drie vond ik héél slecht. En ik ben het ook eens met het punt dat ze bij deel vier hadden moeten stoppen, veel leuker geweest om een bepaalde sequel te maken op het nichtje van Myers ‘Jamie’ die aan het eind van de film haar stiefmoeder (?) had verwond (gedood). Nee, men maakt een besluit om het vijfde deel toch in de maak te gooien en helaas maar zoals verwacht kwam deze vrij negatief eruit.
De film was aardig sfeerloos, zoutloos en totaal niet spannend. Het echte ‘Halloween’ gevoel is de film kwijt en krijgen ze ook niet meer terug, daarbij is de film aardig lief en was het moorden leuk maar vrij doelloos. En dat krijg je natuurlijk als het concept van de film nu al enige tijd door gaat en er geen daadwerkelijk slachtoffer meer te vinden is. Best een onnodig deel dus.
Tja, het verhaal was ook één pot nat en niks speciaals. Michael ontsnapt of komt weer tot leven en gaat vervolgens achter een ‘doelwit’ aan die vervolgens moet vluchten voor haar leven, een paar moorden tussendoor om het toch nog leuk te houden maar in het algemeen vrij standaard.
Alathir
Toch een wat minder deel, tot nu toe in ieder geval het zwakste deel met Michael Myers. De muziek blijft goed maar het verhaal is minder. De acteerprestaties zijn ook niet al te bijster goed. Wat dan wel weer interessant is, is hoe Michael zich soms plots weer menselijker gedraagt. Er zitten een aantal leuke scènes in maar de kills mochten wat meer gekruid zijn. Op naar deel 6 dan maar, met een lager enthousiasme dan voordien.
Chainsaw
Er zat maar liefst zes jaar tussen Halloween 3 en 4 (en met een zeven jaar durende afwezigheid van Michael Myers), wat praktisch levenslang is in de wereld van de ‘slashervervolgfilms’. Wat dat betreft doet Halloween 5 het meer zoals we het kennen: méteen na deel 4 werd vliegensvlug een volgende film uitgepoept. Nu is Halloween 4: The Return of Michael Myers geenszins een meesterwerk, maar er is kwalitatief wel duidelijk een verschil zichtbaar tussen deel 4 en 5. Bepaalde personages uit de vorige film keren terug, maar krijgen opvallend weinig te doen. Zo moeten Ellie Cornell en Beau Starr het doen met enorm karige rollen. Zij maken plaats voor een scala aan verschrikkelijke personages. Ik moet de eerste persoon nog ontmoeten bij wie Tina niet het bloed onder de nagels vandaan wist te trekken. Ze zorgt voor een hoop lawaai in een sowieso lawaaierige film.
Niet alleen de nieuwkomers zorgen daarvoor, ook een Donald Pleasence is vooral aan het schreeuwen tegen de - inmiddels stomme - Danielle Harris. Die laatste speelt nog steeds een sterke rol, maar Pleasence is maar matig in vergelijking met zijn optreden in de vierde film. Alsnog kijk ik liever anderhalf uur naar een matige Pleasence dan ook maar een paar minuten naar één van die inwisselbare, vervelende tieners. Deze bordkartonnen geilneven zijn er puur om afgemaakt te worden door Myers, die er wederom nogal sullig uitziet, met die enorme nekflappen óver zijn overal heen getrokken. Maar goed, hij is nog niet zo sullig als die twee politieagenten, waarbij zelfs tekenfilmgeluidseffecten klinken als ze aan komen lopen. Verwacht verder ook geen bloedbad, de film lijkt flink gecensureerd qua gore. En daar wordt de film er nu niet bepaald minder suf en saai van. Men probeert de boel nog wat interessant te maken met ‘de man in het zwart’, waarvan níemand wist wat dit personage ermee te maken had. Dat mochten ze lekker bedenken in het vervolg, dat wederom weer een paar jaar op zich liet wachten.
2 sterren.
joolstein
Dit vijf deel gaat verder waar deel vier is gestopt. Echter wordt in de eerste minuten het goede einde van vier direct vergeten. Nu is Michael Myers op één of andere manier verbonden aan zijn irritante negenjarige nichtje Jamie. Ook maakt de film een enorme misstap door Rachel te laten verdwijnen (ze vragen niets eens meer waar ze was) en plots is haar vriendin Tina naast Jamie de hoofdrolspeler. Ontzettend flauw was het dat; ‘Ik doe alsof ik Myers ben maar niet echt’ -grap verschillende keren langskwam. Ze deden het zelfs één keer direct achter elkaar. Waarom want het was niet eens grappig? Gore-fans kunnen nog wel genieten van enkele goede sterfgevallen. Of het nu haken, hooivorken ... zijn best brutale moorden, maar ook hier weer is Michael niet in staat een klein meisje te vermoorden. Daarnaast wordt er met een vreemde tatoeage op Michaels pols en een vreemde man in het zwart die af en toe willekeurig opduikt,.al een opzet gemaakt voor de vervolg film/ Geen erg slim idee! De film krijg zo losse eindjes wat niet heel prettig was voor de kijkervaring. Hoe moet dat voor mensen in 1989 zijn geweest , die moesten nog zes jaar wachten op een vervolg. Ondanks dat deze film de op drie na hoogste Body-count (Halloween III en Rob Zombies ) bezit was de film verder maar zwak.
Shadowed
Deeltje 5.
Ik zag deze film gisteren, maar het kost me nu alweer moeite om het me weer goed voor de geest te halen. De delen worden er niet bepaald memorabeler op. Ik moet deze review dus echt nu schrijven, want anders ben ik de film weer helemaal vergeten en kan ik opnieuw beginnen.
Deel 5 volgt iets braver de slasherformule. Waar voorgaande delen met Myers vooral iets meer op subtiele en trage opbouw drukken, is dit deel wat meer rechttoe aan. Myers steekt zijn slachtoffers dus niet meer voornamelijk in de slotfase neer, maar nu ook door de film heen wat het tempo wat opschroeft.
De kills zijn nu ook iets harder, maar Myers is hier echt een standaard verschijning geworden. Hoe verder de reeks vorderde, hoe minder speciaal zijn gestalte werd. Ook hier is het niet veel meer geworden dan een sterke en lompe killer. Het subtiele is er zo goed als vanaf en dat maakt hem helaas in een hoop opzichten minder eng.
Harris doet het nog steeds erg leuk, maar het schrijfwerk is er in het algemeen niet op vooruitgegaan. De delen gaan nu echt richting het bovennatuurlijke door er concepten zoals een telepathische link bij te gooien. Alhoewel het geen hele centrale rol opeist maakt het de film wel ridiculer waardoor je het als licht realistische slasher totaal niet serieus meer kan nemen.
De film is wat voller, maar de spanning is er zo goed als volledig vanaf en ook de Halloween-sfeer is niet meer heel erg aanwezig. Een rasechte slasher dus. Erg jammer, want alles wat speciaal aan de reeks was is nu een beetje verwaterd. Vermakelijk is het ergens nog wel, en het tempo ligt wat hoger, maar in het algmeen toch een stapje minder. Toch verkies ik het boven deel 3. En de kinders spelen toch veel van de oudere crewleden eruit.
filmfan0511
Nja, dit was, ehmm. Bijzonder slecht. En dit komt van iemand die part IV nog wel kon waarderen voor wat het was. Er zit geen spanningsopbouw in, het script hangt met haken en ogen aan elkaar (de film voelt echt heel fragmentarisch aan, sommige personages en scènes worden opeens random vergeten), acteerprestaties zijn ondermaats (en dat is eigenlijk een understatement, want wat acteert zelfs iemand als Donald Pleasence hier zo slecht), en de kills zijn grotendeels tam en ongeïnspireerd. Echt heel opvallend hoe weinig bloed en gore hier inzit. Niet dat dat per se nodig is, maar het is op deze manier wel heel flauw en braafjes, en gewoon saai. Halloween is qua spanning (en elk ander facet) de absolute koning in het horrorgenre en dus in de reeks, en Halloween II was wat bloederiger en had wat inventievere kills. De verdere vervolgen hebben noch het een, noch het ander.
Dat telepathische gedoe en die man in black zijn ook niet goed, maar wél tof, omdat er tenminste iets anders geprobeerd wordt. Maar dit is toch wel echt een totale miskleun.
Inmiddels alweer bij deeltje 5 aanbeland tijdens de herziening en het is meer van hetzelfde. Er wordt een onzinnig plot bedacht rondom Jamie en dat leidt eigenlijk teveel af van waar het om zou draaien. Verheug me nu eigenlijk al meer op de H20 en Resurrection omdat die deze verhaallijnen negeren.
De film neemt zichzelf ook te serieus voor een slasherfilm. An sich is dat niet erg, maar doordat je kind vs Myers hebt blijft het een beetje tam allemaal. En dat is jammer, want Myers blijft een bad ass en het is toch wel weer heerlijk hoe koelbloedig en gewetenloos hij is. Maar dan is het richting het einde wel weer jammer hoe ze compleet de mist ingaan door hem zijn masker af te laten doen. Een klein smetje op een verder ijskoude moordenaar in de reeks. De spanning is helaas wel ver te zoeken, maar we zullen zien hoe dit ook alweer eindigt. Aangezien dit zo'n beetje de eerste film is waarbij het einde dusdanig overduidelijk open ligt voor een vervolg met waarschijnlijk een religieuze gekkie of een sektelid. Ik weet het niet meer zo, maar in deze film zie je een paar keer iemand met donkere kleding aan en een tattoo. We zullen het zien in deel 5.
2,5* blijft staan
Duke Nukem
- 1985 stemmen
Ook deel 5 nog eens in de (tweejaarlijkse) herziening gegooid en het is duidelijk dat de teloorgang van deze serie is ingezet (als we deel 3 even niet meerekenen). Irritante karakters zoals die hyperactieve Tina en dat blonde vriendje die zich als Michael verkleed en dezelfde prank herhaaldelijk uithaalt door te doen alsof hij de killer is, maar die had je in deel 1 eigenlijk ook al want de twee vriendinnen van Laurie waren ook bloedirritant. Dr. Loomis is nog slechts een schaduw van zichzelf. En langzamerhand gaat men de demonische cult BS kant op, met die man in het zwart die er maar voor spek en bonen bijloopt in deze film. De spanning die zo aanwezig was in deel 1 en 2 is nu compleet verdwenen, Michael doet zijn masker even af, op vraag van kleine Jamie, en pinkt een traantje weg.
Bobbejaantje
- 2072 stemmen
Per ongeluk heb ik eerst deel 6 bekeken en dan pas deze. Nu ja. Het begint nog wel goed eigenlijk met een sfeervolle kill op klaarlichte dag in de suburbs. Maar naderhand blijkt de nadruk te liggen op de scenes met de jonge Danielle Harris. Ze doet het echt wel schitterend maar het geschmier met kindergehuil en zomeer ligt me niet. Ook de aanwezigheid van Donald Pleasance vind ik niet zo’n grote meerwaarde. Iconisch in de eerste 2 films maar nu een vertrouwd meubelstuk dat z’n even vertrouwde lijnen balkt. En natuurlijk mag Michael Myers ook weer enkele Lazarus acts opvoeren. De finale waarin de gevangenis wordt opgeblazen is dan weer het tegengestelde van de verwachte relief. Maar gelukkig heb ik deel 6 al achter de rug.
Voorlopige balans. De eerste drie delen zijn goed met de opener als onbetwiste klassieker. Daarna drie vrij overbodige delen die nog wel van pas komen als je even de tijd wil doden met verstand op nul. Ben toch benieuwd of de rest van de franchise me beter zal bevallen. Wat nu volgt heeft andere continuïteit en er zijn remakes. En dat kan niet slechter zijn dan delen 4 tot 6 hoop ik dan.
Lovelyboy
En hatsikidee, de vijfde film op filmmarathonzondag, en hier was ik wel even aan toe na het tegenvallende derde deel die eigenlijk los staat van het hele Michael Myers en Haddonfield gedoe. Eindelijk weer een paar bekende karakters en het gewonere slashergedoe, en geen hypnose shit met rare stenen en wat meer. En in principe gaan we gewoon verder met de kleine Jamie waar we gebleven waren en krijgen we zelfs een kleine terugblik op deel 4 waar de eindscene lichtelijk huiveringwekkend te noemen is.
Maar fijn, Jamie is kennelijk de key waar andermaal de focus op is, en ik kan het niet laten om even te zeggen dat Danielle Harris toch wel uitgegroeid is tot een stoot van een dame en altijd een beetje in het horrorgenre is blijven hangen maar dat allemaal terzijde. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan want Michael leeft nog altijd, gelukkig maar, en is andermaal op weg naar Haddonfield tijdens Halloween. Daarnaast ontwikkeld zich een link tussen Michael en de jonge Jamie waar kennelijk een soort van telepathische link actief is geworden. En poeh, ik vind het nog al wat die opening met de overstuur en in psychose verkerende Jamie, sterk geacteerd hoor door de jonge Harris die daar nog maar twaalf is. Het is dreiging, duisternis en mysterie alom waar Myers toch daadwerkelijk weer opduikt net als Donald Pleasence die uiteraard ook een verrijking is in die zin.
En eenmaal in Haddonfield kan onder het motto; 'het moorden kan beginnen want Michael is binnen' de pleuris weer uitbreken en dat doet het zoals we gewend zijn en ook best wel op creatieve wijze met het nodige aan tuingereedschap. Slikken is vervolgens wel wanneer Rachel bijna overvallen wordt en hond Max is uitgebroken, want de scene waarin de twee agenten het huis uitkomen met een soort van Laurel en Hardy slapstick achtig muziekje is schrijnend slecht. Gelukkig zitten we daarna weer vrij vlot in Halloween zelf waar de gemiddelde vozende tiener gemakkelijke slachtvee is en er een redelijke apotheose wordt opgebouwd in het ouderlijk huis van Michael in een prima spookachtige en duistere setting.
Maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat we toch allemaal al eens gezien hebben en Myers zwaaiend met een mes en Dr. Loomis met de nodige schade ondertussen de zoveelste herhaling is. Toch verveelt het niet echt en smaakt me dit beter dan Season of the Witch, daarom wat mij betreft een voldoende al is het alleen maar vanwege de aanwezigheid van Myers en de goed acterende Harris.
Je zou dat ze daar ondertussen al met een trauma zitten na alle gebeurtenissen, of toch wat meer alertheid bij de politie. Het 5e deel gaat verder waar het 4e deel gaat. Dr. Loomis zit heel de film te roepen om toch maar iemand te overtuigen. De hitsige tieners gaan liever feesten en dat is in een horrorfranchise nooit een goed teken. De film heeft best wel goeie momenten en Danielle Harris doet dat vrij goed. Maar het verhaal is nogal pover, ook voor dit genre. Meer dan onderdeel 5 in een lange franchise is het niet. Vooral leuk voor wie het hele rijtje een keer wil afgaan.
Noodless
Halloween 5 is een matig vervolg op de vorige delen. Veel herhaling met o.a. Dr Loomis die bijna overal aanwezig is in deze film, feestvierende tieners waar Michael alle tijd neemt om deze te vermoorden waarbij sommigen zelfs eerst kunnen ontsnappen aan toeval, maar naderhand toch aan hun einde komen. Veel gebruik ook van dezelfde locaties. De humor rond de agenten die mensen schaduwen of om het huis goed in de gaten te houden, kwam wat belachelijk over. Neen, deze sequel bevat veel hetzelfde waarbij de nieuwe personages geen blijvende indruk laten.
5/10

A Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors
Horror / Fantasy, 1987

Friday the 13th
Horror, 1980
sheriffbarnblackvervolgboogeymangemaskerde moordenaarslasherjeugdpsychiatermoordenaarkwaadaardigkittenscythe heroinepitchforkpsychotronicholiday horror