menu

Pumping Iron (1977)

mijn stem
3,38 (296)
296 stemmen

Verenigde Staten
Documentaire / Sport
85 minuten

geregisseerd door George Butler en Robert Fiore
met Arnold Schwarzenegger, Lou Ferrigno en Mike Katz

Documentaire over bodybuilding, waarin Arnold Schwarzenegger, Lou Ferrigno en andere bodybuilders gevolgd worden tijdens hun trainingen voor Mr. Universe-, Mr. World- en Mr. Olympia-wedstrijden in Zuid-Afrika. Arnold was al een veteraan in de sport en had vijf keer op een rij Mr. Olympia, de hoogste prijs, gewonnen. Lou Ferrigno, een veel jongere bodybuilder uit Brooklyn, was de underdog.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=rq45GnjuIlE

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
Meneer Bungel
Mug schreef:
En wat als het wel waar was geweest?
Niet echt relevant, het gaat er om dat bekend is hoe de vork in de steel zit en daar beoordeel ik het naar.
Mug schreef:
Maar goed, er bestaan maar weinig documentaires die niet gekleurd zijn door onwaarheden of ideeenwereld van de maker(s).
Dat is ook zo en maakt het soms lastig te beoordelen, dus wordt het vaak schipperen. Dat moet dan maar. Maar in dit geval is er volledige duidelijkheid over hoe het in elkaar zit, in ieder geval wat betreft die curieuze 'anekdote' van de Schwarz.

avatar van Mug
3,5
Mug
Meneer Bungel schreef:
het gaat er om dat bekend is hoe de vork in de steel zit en daar beoordeel ik het naar.

Laat me niet lachen. Dan kun je Microcosmos ook flink verlagen....

Sterker nog, wellicht zonder deze anekdote, geen Twins en Jingle All the Way (oke, en geen Terminator). [zo, die hakt er in]

Meneer Bungel
Mug schreef:
Laat me niet lachen. Dan kun je Microcosmos ook flink verlagen...
Die's anders ook behoorlijk grappig!
Mug schreef:
Sterker nog, wellicht zonder deze anekdote, geen Twins en Jingle All the Way (oke, en geen Terminator). [zo, die hakt er in]
Nou! Nu nog even uitleggen waar je het over hebt?

avatar van Mug
3,5
Mug
Meneer Bungel schreef:
Nou! Nu nog even uitleggen waar je het over hebt?

Euhm....??? Are you serious? Zonder het succes van deze documentaire zou Schwarzenegger echt geen spectaculaire Hollywood-carriere hebben weten op te bouwen. En Ferrigno al helemaal niet.

Meneer Bungel
(Zeg dan meteen waar je op doelt i.p.v. drie specifieke titels van Schwarzenegger te noemen) Ook een erg grappig statement. De carrières van Schwarzenegger en Ferrigno hingen af van die anekdote van S. (-edit- en het in scène zetten van de hele film)? Wie is er nu de lolbroek? Daarbij is het zelfs zonder deze nepdocu zeer goed denkbaar dat ze als spierbundels aan de bak konden komen via wat bijrolletjes (zag S. gister toevallig nog in Altmans The Long Goodbye) en uiteindelijk door hadden kunnen breken...

avatar van Mug
3,5
Mug
Jaja. Natuurlijk. Beide heren werden specifiek door deze docu benaderd voor de rol van The Incredible Hulk (en Ferrigno won zoals we weten). Uiteindelijk doorbreken in Hollywood gaat niet voor velen op...

En zoveel bijrolletjes heeft Schwarzenegger ook weer niet op z'n CV hoor. Zelfs een Golden Globe in '76 (jaja, voor 't uitbrengen van de docu) leidde niet linea recta tot het grote succes. Niet echt verwonderlijk dat z'n grote doorbraak in lijn ligt met de karaktertrekken die hij ventileert in deze documentaire.

Meneer Bungel
't Is allemaal een beetje offtopic aan het gaan, maar ga er gerust nog even over door hoor. Hakt er nog weinig in, trouwens; moet ik nu echt om die reden 3,5* gaan geven?
Meneer Bungel schreef:
het gaat er om dat bekend is hoe de vork in de steel zit en daar beoordeel ik het naar.
Weet je nog? En toen kwam jij met Microcosmos aanzetten... En toen moest ik lachen...

avatar van Beffrey28
4,5
Arnold is een held!

3,0
Vooral het tweede deel van deze documentaire is geweldig, wanneer men het kampioenschap voor mr. Olympus volgt. Geweldig om zien hoe Schwarzenegger zijn tegenstanders psychologisch aanvalt.

avatar van kos
3,5
kos
Hoe je van zoiets als bodybuilding toch nog een uitermate vermakelijke docu kunt maken.

Ik lees hier dat bepaald niet iedereen onder de indruk is van de sport (ik heb er ook niet heel veel mee) maar heb toch wel uitermate veel respect voor de discipline die die gasten hebben. Je moet echt door heel wat fysieke en psychologische grenzen wil je je meten met de top in zo'n sport.

Ik heb trouwens Arnie nog nooit zo sympathiek gezien als in deze docu. Innemende kerel was/is het toch wel.

avatar van Picker
2,5
kos schreef:

Ik heb trouwens Arnie nog nooit zo sympathiek gezien als in deze docu. Innemende kerel was/is het toch wel.


Voor dat ik deze docu zag leek Arnie me altijd erg sympathiek en ik vond hem juist in deze docu behoorlijk arrogant overkomen??

avatar van kos
3,5
kos
Nja, dat hoort ook een beetje bij de sport en het competitieve element. Maar hij was wel erg sociaal en open.


avatar van Thorongil
3,0
Leuk om eens een blik achter de schermen te zien. Hier wordt ook echt duidelijk dat Arnold het talent en charisma heeft om acteur te worden. Ook zeker eens Raw Iron: Making of Pumping Iron (ter gelegendheid van de 25e verjaardag van de documentaire) kijken. Komt je meer te weten over wat geacteerd was en wat niet, extra scènes, interviews etc.

avatar van scorsese
3,5
Goeie documentaire over bodybuilding en de daarbij gepaarde wedstrijden. Deze documentaire vormt een kijkje achter de schermen, afgewisseld met wat persoonlijke verhalen. Echt natuurlijk zien de imponerende lichamen er niet uit, maar de toewijding is wel bewonderenswaardig. Leuk om Arnold Schwarzenegger hier te zien voordat hij doorbrak in Hollywood en hoe hij hier zijn tegenstanders probeert te manipuleren. Een nipte 3.5 sterren.

avatar van avdj
3,5
Vermakelijke documentaire en tevens één van Arnie's eerste witte doek performances. Hier is al goed te zien dat hij veel meer in zijn mars had. Zijn collega's hebben soms een vergelijkbare omvang maar qua persoonlijkheid vallen ze vrijwel allemaal in het niet bij de Austrian Oak.

Schwarzenegger loopt de sportschool binnen en maakt meteen grapjes, spreekt iedereen aan en lijkt zorgeloos naar de volgende verkiezing toe te leven. Stiekem kreeg ik een beetje medelijden met Lou Ferrigno. Keihard werkend en aardig wat pondjes zwaarder maar totaal niet geboren voor de schijnwerpers. Opvallend is dat de lichamen er hier nog enigszins natuurlijk uitzien in tegenstelling tot wat we tegenwoordig voorgeschoteld krijgen.

3,5*

GuyB
Barrièrebrekende film voor Bodybuilding.

De stem die ik hier uitbreng is waarschijnlijk de meest subjectieve die ik hier al deed. Ondanks dat bodybuilding één van de mooiste, hardste, onderschatte en meest misbegrepen sporten is in de wereld slaagde Arnold erin om mid 70's (!) met Pumping Iron op de proppen te komen. Zonder Arnie en zonder deze docu zou de sport niet zijn wat het vandaag de dag is.

De documentaire zelf is grappig, vlot, en tijdloos. Het zien van deze film (amongst other things) betekende voor mezelf een redelijk drastische overgang van fitness naar competitief bodybuilden. De emotionele waarde van dit ondertussen al 37 jaar oude theaterstukje is daarom through the roof.

avatar van Timothyvdmeer
3,0
Wat een baas was het toen toch...zelfvertrouwen ten top daar waar het bij Lou ontbrak.

avatar van Shinobi
3,0
"Pumped up, you know?"

Het baanbrekende zie ik niet echt in deze documentaire, desondanks kijkt het prima weg.

Als kijker volg je in deze docu dus Arnold Schwarzenegger op weg naar zijn laatste Mr. Olympia. Daarnaast nog wat andere bodybuilders die respectievelijk bezig zijn met de voorbereidingen op andere toernooien. Het levert een aantal leuke beelden op aangaande het trainingsproces en alles wat daarbij komt kijken; een stukje rivaliteit. Met name Schwarzenegger komt hierbij leuk uit de hoek kijken door zijn sympathieke gedrag en grappige uitspraken.

Helaas blijft het geheel wel erg aan de oppervlakkige kant. Ik heb begrepen dat er voor meer dan 100 uur aan beeldmateriaal is geschoten, daar had toch net iets meer mee gedaan kunnen worden. Naast het feit dat bepaalde situaties - duidelijk - gescript zijn, alhoewel het wel zorgt voor een hoog entertainmentgehalte.

Al met al best een vermakelijke documentaire om eens gezien te hebben, maar zeker niet revolutionair te noemen. Misschien zal het wel aan de periode hebben gelegen waarin het destijds uitkwam.

3,0 Sterren.

avatar van Alexander1900
3,0
Ik ben een Arnold Schwarzenegger fan en ik doe zelf ook aan gewichtheffen incl. dieet etc. maar vind deze documentaire niet bepaald boeiend te noemen. Arnold kwam er niet veel in voor, te weinig training scenes, en eigenlijk kun je deze documentaire als een film beschouwen, doordat veel, maar niet alles, is opgezet. 'Pumping Iron' is heel bekend en veel mensen hebben hierdoor motivatie / inspiratie gekregen om zelf ook te trainen al dan niet zo fanatiek als Arnold, maar zelf had ik dat niet.

Snap eerlijk gezegd niet waarom deze film in de hemel wordt geprezen.

Een tegenvaller.

avatar van Sergio Leone
3,0
Mja.

Pumping Iron is vooral een sympathieke documentaire. De bodybuilders zijn best grappig wegens hun gebrek aan zelfrelativering. Lou Ferrigno en z'n vader zijn simpel, zo lijkt het.

De documentaire is nooit diepgaand of wat dan ook en staat door iemand als Arnold Schwarzenegger die allerlei onzin uitkraamt over proporties enzo. Zijn metafoor dat bodybuilding hetzelfde gevoel bezorgt als seks is hilarisch. Hij lijkt ook de enige met een beetje zelfspot. Na een half uur Lou Ferrigno en papa Arnold zien winnen en een jointje zien roken is een leuke afsluiter.

3

avatar van missl
3,0
Ik heb er wel om moeten lachen. Arnold ziet eruit als een vent die zijn sport wel heel serieus neemt maar de rest niet zo, dat is best vermakelijk om te zien. Maar mijn hemel wat ziet het er allemaal uit.

avatar van Ajax&Litmanen1
3,0
Vermakelijke docu over bodybuilding in de 70's, al is docu een wat groot woord. Het is eigenlijk meer een kijkje in het leven van enkele spierbundels, hoe ze leven, wat ze er voor moeten doen en hoe ze met elkaar omgaan. Die hele sport boeit me echt geen bal, maar toch was het wel leuk om te zien. Komt natuurlijk vooral door de aanwezigheid van Arnold Schwarzenegger (de reden dat ik dit eens wilde bekijken), die voor zijn filmloopbaan al een grootse tijd als sportman erop had zitten. En later ook als politicus. Enorm knap dat je op zoveel gebieden kan slagen in het leven. Hij is een tikje arrogant in de docu, maar bezit ook humor en overtuigingskracht. En ik moest wel lachen toen hij op het einde op de bank lag met zijn ''Arnold is numero uno'' shirtje, haha. Het jaren 70 sfeertje maakt het allemaal nog wat grappiger.

3*

avatar van Onderhond
1,0
Ehm.

Blijkbaar is deze docu (deels?) de doorbraak van Schwarzenegger geweest. Dat verklaart al nét iets meer de hoge score van dit ding, want zonder die context begreep ik er werkelijk niks van. Mét context iets meer, maar dat maakt deze docu niet beter natuurlijk.

Het gaat over ... bodybuilding. Beetje gezemel over hoe het een kunst is (welke obsessie is dat niet) en wat gezemel tussen de bodybuilders. Vervelende typetjes, Schwarzenegger inclusief. Dat "oh wat zijn wel leuk" sfeertje is echt om te huilen.

Verder wat beelden van een trainende Schwarzenegger (oeh) en van wat wedstrijden (aahh). Leuk! Als je iets met bodybuilders hebt, mij kon het even voor geen meter boeien. 't Is een redelijk saaie en flauwe bedoening, met wat posertjes (hah!) die grappig proberen doen voor de camera en verder een droge registratie van een vervelende "sport" (of was het nu toch kunst?).

Nopes.

1.0*

avatar van david bohm
2,5
Historische documentaire over een subcultuur die zich sindsdien nog flink heeft ontwikkeld. De documentaire an sich biedt een inkijkje in de geest van de destijds 28 jarige heer Schwarzenegger die het presteert om tegelijkertijd sympathisch als ook onverdraaglijk over te komen. Een groot acteur in de dop.
Voor de rest vind ik het een wat saaie film met al dat poseren. De Italiaanse krachtpatser de heer Columbu maakte op mij de meeste indruk zeker met het met de mond opblazen van een kruik.

avatar van james_cameron
3,5
Nog steeds fascinerend docudrama over bodybuilding, waarbij de focus ligt op de toen 28-jarige Arnold Schwarzenegger. Voor deze documentaire liet hij zich overhalen om nog één keer mee te doen aan de mr. Olympia-wedstijd in Pretoria. Die titel had hij toen al vijf keer op rij gewonnen en hij stond op het punt te stoppen met zijn carrière om te beginnen aan een nieuwe uitdaging... acteren. Zijn belangrijkste concurrenten komen ook aan bod, met name Lou Ferrigno, maar het wordt al snel duidelijk dat het natuurlijke charisma en de intelligentie van Schwarzenegger een absolute hoofdrol opeisen. Het resulteert in een leuke, vaak erg grappige en soms zelfs vertederende documentaire. Bepaalde momenten en situaties zijn in scene gezet en/ of gemanipuleerd, maar over de hele linie genomen is dit een eerlijk en ontluisterend kijkje in een bizarre subcultuur.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:38 uur

geplaatst: vandaag om 15:38 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.