• 8.841.693 stemmen

Conan the Barbarian (1982)

Actie / Fantasy | 129 minuten

Releasedatum: 29 april 1982

• Disney+ Bekijk via Disney+
  • iTunes Bekijk via iTunes

Plot Conan the Barbarian

"Thief. Warrior. Gladiator. King."

Wanneer zijn ouders vermoord worden door de slechte Thulsa Doom wordt Conan naar een slavenkamp gestuurd. Terwijl de jaren verstrijken wordt hij een krachtige man, en hij blijft vastberaden om de dood van zijn ouders te wreken. Hij ontdekt dat Thulsa Doom de leider is van een mysterieuze slangen-cult, en in zijn pogingen om hem te vinden maakt hij enkele krachtige vrienden en gevaarlijke vijanden.

avatar van Lord Flashheart

Lord Flashheart

Ha, jij begrijpt het tenminste, rcuppen79.

Vrijdag 19 december te zien in EYE in het kader van Cinema Egzotik.

avatar van beavis

beavis

kappeuter schreef:

Vrijdag 19 december te zien in EYE in het kader van Cinema Egzotik.

waar was iedereen!?!?

zo blij dat ik deze eindelijk in de bios heb kunnen zien!!!!

tijdloos meesterwerk

avatar van gotti

Charmante kolder, maar wel enorm traag. Helpt blijkbaar niet om hem in deze tijd voor het eerst te zien denk ik.

avatar van Lord Flashheart

Lord Flashheart

beavis schreef:

waar was iedereen!?!?

Was er graag bij geweest, maar dat is het nadeel van wonen in de provincie.

avatar van Fryce

Topper van Arnold

avatar van tattoobob

tattoobob

Stem verhoogd naar 4 *.

Gewoon een heerlijke klassieker dit...elke keer als hij voorbij komt op tv zit ik er weer helemaal in.

Er komt dan weer een hoop jeugdsentiment bij kijken....heerlijk.

Acteerwerk van Arnold kan zeker beter maar echt goed word het ook nooit in zijn latere films,

maar zijn karakter in deze film maakt een hoop goed....plus natuurlijk het nodige hak en snij werk.

Ook kan deze film wat gedateerd overkomen....maar dat vind ik een deze film niet zo heel erg.Ik heb begrepen dat er nog een derde deel van komt met Arnold in de hoofdrol...ik kan eigenlijk niet wachten

avatar van PEN15

PEN15

Dit is zo'n Ahnuld film waarbij ik me goed moet motiveren om hem op te zetten, mede ook door zijn nogal lange speelduur. Er zitten wat langzame stukken in, maar uiteindelijk ben ik toch weer goed vermaakt. Het is ze goed gelukt om met mister Olympia van de jaren zeventig de fascinerende illustraties van Frank Frazetta tot leven te laten komen. Ik vond Thulsa Doom en king Ostric overuigende slechteriken. Veel achtergronden van de filmlocaties in Spanje waren prachtig. Vreemd genoeg was het toch altijd Destroyer en de totale mislukking Red Sonja die je destijds vaker op teevee kon zien dan barbarian en gelukkig is-ie nog altijd mijlen beter dan die verdomde remake. Ik speelde in het begin van de jaren negentig ook Golden Axe die hier duidelijk de inspiratie vandaan heeft en ik herkende wat van het beroemde gegil direct

avatar van dvdfreak123

dvdfreak123

Goede klassieker met Arnold. Vroeger als ik klein was verschillende keren gezien met mijn vader. Nu na jaren zelf op bluray gekocht en nog eens opnieuw gezien blijft een zeer goede film. Hier en daar zijn de effecten wel veroudert maar dit drukt de fun niet. Ook wel heerlijk bloody voor die tijd. Muziek is ook wel zeer goed.Op naar deel 2 nu.

avatar van gauke

gauke

Er zat behoorlijk wat bloed en veel geweld in deze boosaardige, kitscherige, epische avonturen-wraak-fantasyfilm die voorzien was van een ironische ondertoon. De productie moest het vooral hebben van de locaties, de decors in vaak felle kleuren, de kostuums, het knappe grimewerk, de soundtrack en de spectaculaire actiescènes. Want in het verhaal zelf zaten te veel ziel- en brodeloze, vervelende en saaie stukken. Arnold Schwarzenegger zette een opmerkelijk goede rol neer; dit in tegenstelling met Sandahl Bergman en Gerry Lopez en hun tenenkrommende acteervermogen.

avatar van ipman-99

ipman-99

"He is Conan, Cimmerian, he won't cry, so I cry for him." ... " !!!

Klassieker (Heropfrissing) !!! Emoji!!! 'Conan The Barbarian' is het eerste deel uit

de Conan franchise. Deze film is gemaakt in mijn geboortejaar (1982), en dat sfeertje

uit de oude doos is ruimschoots aanwezig.

Arnold Schwarzenegger zet op een coole manier Conan neer ... de actie is gedoseerd

maar komt mooi uit de verf. Soms bij enkele scènes zie je dat het in een studio is opgenomen,

maar dat bracht dan weer zijn bepaalde charme naar voren.

Frisse verschijning in deze film is Sandahl Bergman ... die we ook hier even naakt kunnen bewonderen.

Arnold heeft uiteraard ook niet veel kleren aan ... en wat een spierkast zeg !

Oeverloos fout.

Tegenwoordig weet men toch iets beter hoe men Schwarzenegger moet inzetten. De kreuntjes die hij maakt wanneer hij aan het vechten is zijn ... njah, onbeschijflijk eigenlijk. Ook de pogingen die hij maakt om enige emotie in z'n blik te leggen worden op een vreemde manier geaccentueerd. Het ziet er een beetje uit alsof hij naar een moeilijke rekensom aan het staren is. Had zo'n dingen gewoon geknipt, 't is niet dat 2 uur voor een film als deze een must is.

Verder ben ik geen fan van dit type fantasy. Lapjesuniformen en zwaarden/speren hebben bijna hetzelfde effect als dorre woestijnen en leren laarzen, gelukkig dat er nog een paar binnenscenes zijn die net wat beter ogen. Effecten zijn echter zwak (dat gevecht met die reuzenslang) en qua actiechoreografie heeft deze film ook weinig tot niks te bieden.

Als avonturenfilm is de wereld niet echt interessant genoeg. Thulsa Doom is een flauwe bad guy en zijn slangenwereldje oogt vaak wat flauwtjes. Ondanks dat oogt het niet overdreven goedkoop, maar dat komt eerder door de traagheid van de film dan door de kwaliteit in decors en kostuums.

120+ minuten is véél te lang voor een films als deze. Het wil graag episch zijn maar de wereld waarin Conan vertoeft is saai en eentonig, daarbij zijn de acteerprestaties vaak zo slecht dat het beetje drama en gewicht dat in de film gelegd wordt eerder als lachwekkend ervaren wordt.

Blijkbaar is er ook een tweede deel, die laat ik nog maar even in de vriezer.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Ik vond het ook slecht. De pompeuze muziek en decors roepen de spektakelfilms uit de jaren '50 en '60 maar dat werkt meer op de zenuwen dan het indruk maakt. De special effects zijn haast niet om aan te zien, met de smoelverbreding van Thulsa Doom als dieptepunt. Door de weinige dialoog, de sjamaanistische onzin en een onevenwichtig lopend plot ging ik me op bepaalde momenten stierlijk te vervelen. Een grappig moment was wel die priester die homoseksuele avances deed bij Conan, waarop de barbaar hem de kop inramde. Leek bijna een stukje parodie binnen de film. In twee dagen bekeken maar het was een moeilijke film om door te komen. Eén ding is zeker : deze Schwarzenegger "klassieker" bekijk ik nooit meer.

FlorisV

Voor mij was het echt 30 jaar geleden dat ik deze film gezien had. Er stond me amper iets van bij. Ik had er een wat negatief beeld van: goedkope b-film met de toen nog niet zo bekende Schwarz en wat wapengekletter. Gelukkig klopte dat beeld niet.

Ik heb er nu veel meer van kunnen genieten. De trage stijl zorgt er juist voor dat je kunt genieten van de prachtige vormgeving van de film. Echte klassieke cinema met geen woord teveel. Nergens te braaf ook wat betreft mores, bloed of bloot. En Sandahl Bergman is oogverblindend lekker als de metgezellin van Conan, Valeria. Zo mooi naturel zie je vrouwen tegenwoordig gewoon niet meer. Doet een beetje denken aan Farah Fawcett in haar beste jaren. Maar dan wat minder fragiel en in een prachtige amazone-outfit.

De opbouw van de film is ook stevig gefundeerd zonder zijsporen. De soundtrack doet denken aan jaren 50 klassiekers als Spartacus.

Absoluut ondergewaardeerd. Sword & Sorcery had zelfs in die tijd al een naam van domme exploitatiefilms: het draaide om tieten en zwaarden. Conan overstijgt dit door zijn bronmateriaal en die andere wereld van magie en barbarij wel serieus te nemen. Kan zich hierdoor nog best meten met het buitenissige meesterwerk Excalibur uit hetzelfde jaar.

mikey schreef:

Deze film kent geen scrupules en daar hou ik wel van. Peter Jackson maakt films voor het gezin.

Je bedoelt films als Meet The Feebles, Bad Taste en Braindead? Haha snap wel wat je bedoelt, met de LOTR reeks heeft hij een brave box office pet op moeten doen. Ik vind wel dat een film als Conan meer persoonlijkheid uitstraalt dan LOTR maar dat komt ongetwijfeld door de wat rauwe randjes. Ik denk dat als Peter Jackson het had gemaakt, er nog wel heel wat meer gore in had gezeten evengoed, als hij daarvoor carte blanche had gekregen.

avatar van John Milton

John Milton

• 20517 berichten

Oei. Dat was niet zo goed. Daar genoot ik al twaalfjarige toch beduidend meer van. Misschien is die 2,5* zelfs wat gul...

megaman schreef:

Weet iemand of er nog meer van dit soort Sword & Sorcery films zijn? Ik heb zelf Conan the Barbarian, Conan the Destroyer en Red Sonja. Ik heb geen idee of Clash of the Titans (beide versies), Jason and the Argonauts en de Lord of the Rings trilogie er ook bij hoort maar die heb ik ook in m'n collectie staan. Vroeger had ik ook een film in bezit genaamd The Sword and the Sorcerer maar die kwam totaal niet in de buurt bij Conan en Red Sonja. Any one?

Sword & Sorcery is een genre b-films, meestal in Italie voor weinig geld geschoten, vervolgens slecht gedubd en vaak met het nodige bloot. Ze zijn allemaal van het nivo The Sword and The Sorcerer of nog slechter. Deze "meesterwerken" behoren tot de bekendste en zijn bijna allemaal uit 1982 of 1983:

Sorceress

The Sword And The Sorcerer

Conquest

Deathstalker 1 t/m 4

Barbarian Queen 1 en 2

The Beastmaster

She

The Beastmaster vond ik destijds nog wel aardig en is geen halve soft porno zoals een aantal andere titels. Maar eigenlijk is het verder allemaal rommel en ik heb nooit de moeite genomen echt die films te gaan bekijken door de tenenkrommende poverheid ervan. Vind ze hooguit amusant als rariteit om te bewaren op de hard disk (kopen zou ik niet doen). Eigenlijk zijn alleen de hoezen mooi als je die op imdb bekijkt.

Clash Of The Titans is toch een ander kaliber film en net als Conan veel mooier dan al deze goedkope troep. Maar als je gewoon wat meer tieten wilt zien kun je je lol op met gedrochten als Conquest of Deathstalker.

avatar van DwarreI

DwarreI

+1 voor de scenes waarin Arnold een kameel en een paard met zijn blote handen tegen de grond slaat.

avatar van Mvl1984

Mvl1984

Bijzonder langdradig bij momenten, en de acteerprestatie van Schwarzenegger is zeker niet top, maar ik ben een superfan van hem en moest hem natuurlijk zien.

avatar van jono

jono

Gisteren vond ik het weer eens tijd voor een ouderwetse cultfilm. Het werd Conan the Barbarian, de film waarmee Arnold Schwarzenegger in 1982 doorbrak als acteur.

Het verhaal heeft niet veel om het lijf: als kind is Conan getuige van de vernietiging van zijn geboortedorp en de moord op zijn ouders. Zelf wordt hij als slaaf weggevoerd, groeit op tot grote, gespierde man en gaat de rest van de film op zoek naar de moordenaars.

Indertijd was de film een groot kassucces; hij bracht maar liefst 68 miljoen dollar op aan de box office, voor die tijd een enorm bedrag. De film moet het voornamelijk hebben van groteske, gewelddadige actiescènes en dat is eigenlijk niet mijn kopje thee. Daarnaast moet ik het eigenlijk ook niet zo hebben van dergelijke fantasyfilms. 2*

avatar van Basto

Basto

Leek me de gepaste keus voor Hemelvaartsdag. Had ook wel zin in een avonturenfilm.

De eerste 25 minuten zijn fantastisch. Vol stoerdoenerij en geweld. Het is ook pas daarna dat Conan zijn eerste woorden spreekt. Een hoogtepunt!

Vervolgens meandert de film een beetje langs exotische locaties en kleurrijke personages. Als een soort middeleeuwse James Bond film, want ook het vrouwelijk schoon en de hachelijke ontsnappingen ontbreken niet. Maar het mist wel wat focus en had allemaal wat strakker gesneden mogen zijn.

Laatste 40 minuten wordt er weer een tandje bij geschakeld. Op de tonen van de fantastische muziek van Basil Pouledouris, die een soort eigen Bolero schreef, krijgen we nog een paar prachtige actiescenes voorgeschoteld. De jonge Arnold ziet er op zijn meest imposant uit (misschien op Commando na) en hij mag er lekker op los hakken. Helaas ontbrak op mijn Engelse blu ray wel het shot van het struikelende paard. Maar verder puik vermaak dat na al die jaren nog prima overeind staat!

Dikke 4

avatar van Thomas83

Thomas83

Verrassend epische en avontuurlijke film nog. Ik verwachtte vooral een simpele en pulperige actiefilm, maar deze film is toch nog wel wat meer. Er zijn maar bar weinig goede fantasyfilms gemaakt, en deze mag dan nog wel als positieve uitzondering genoemd worden. De pacing is niet altijd even goed, maar de film maakt dat wel goed met de fraaie landschappen, sets, kostuums en bombastische muziek. Ook de gore vond ik wel aardig. Op enkele momenten wat raar bloedeloos, maar meestal ook vrij bruut. En niet op een cartooneske manier voor de verandering.

Schwarzenegger is natuurlijk wel een verschrikking zodra hij ook maar enigszins moet acteren, maar James Earl Jones is dan wel weer een fijne acteur, en Von Sydow heeft nog een aardig klein bijrolletje. Ik vond de dialogen vaak nog verrassend aardig trouwens. Niet dat er nou zo enorm veel van zijn. Een van de pluspunten van de film is dat alles vooral visueel wordt verteld. De wereld is ook nog wel redelijk goed uitgewerkt, ook al zie je er maar glimpjes van. 3.5*.

avatar van shrink

shrink

• 1911 berichten

Aardige film, maar een beetje verouderd en traag.

avatar van alexspyforever

alexspyforever

• 20855 berichten

Ok deze film heb ik ooit eens gezien of toch van een bepaald punt (dat eerste half uur heb ik compleet gemist want dat herinnerde ik me totaal niet). Ik moet een jaar of 10-11 zijn geweest. Toen was het allemaal indrukwekkend die gevechten en die schaars geklede soms topless dames. Anno 2020 is het toch redelijk mak, mager qua verhaal, langdradig en traag. Het is veel van hot naar her gaan. Had minstens een half uur korter gekund. Ik had me dit weerzien leuker voorgesteld, maar het geeft aan dat de 80s ook wel behoorlijk gedateerd en een beetje overroepen overkomen.

avatar van Kronos

Kronos

Het is vaak een echte deceptie als je een film na vele jaren opnieuw bekijkt. Ik heb deze als twaalfjarige in de bioscoop gezien. De filmposter die een hoes van een metal album zou kunnen zijn is het enige wat ik er nu nog leuk aan vind.

avatar van jipt

jipt

Geweldige muziek voor een wat onevenwichtige maar toch zeer vermakelijk Schwarzenegger-prent. 4*

avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

Een jeugdvriend van me werd naar Conan The Barbarian vernoemd en hij droeg die naam met trots. Samen hebben we verschillende keren de film opgelegd. Geweldig om als kind na te spelen. Heel wat stoerdoenerij en dit typische genre had wel wat in de jaren 80. Vandaag wat minder indrukwekkend dit genre in het algemeen, maar nostalgisch is het wel.

Op zich wat vreemd dat een slaaf uitgroeit tot een krachtpatser, als enige nog wel, maar los daarvan een interessant vertrekpunt als wraakfilm. De doorbraak van Arnie. Gelukkig moet hij niet te veel zeggen, want dat is maar erg pover.

De actiescènes zijn spectaculair en de ondersteunende bombastische muziek is geweldig. De zwaardhouwen zitten er wel een paar keer goed naast en sommige bloedspetters komen nogal laat op gang, maar kom, vermakelijk was het zeer zeker. Fijn om nog eens terug gezien te hebben, maar imponeren deed hij jammer genoeg niet meer.

avatar van Gerlof78

Gerlof78

Hier hoef ik niet veel van te zeggen, Arnold Schwarzenegger als Conan, mooi verhaal, brute gevechten, intense muziek en een super slechterik wat wil je nog meer een klassieker in zijn soort en absoluut 5 sterren waard.

avatar van Shadowed

Shadowed

Matig.

Het duurde even voordat ik deze klassieker van Schwarzenegger op had gezet. Vroeger was het zonder meer mijn favoriete actieheld, maar toen kwam ik erachter dat ik hem vooral leuk vond in de films van Cameron. Daaromheen kon het me niet zoveel bommen wat hij deed, waardoor ik zijn films wat makkelijker oversla tegenwoordig.

Toch komt er een tijd dat dit soort films net wat interessanter zijn om op een avond eventjes mee te pakken. Helaas was dat in het geval van Conan the Barbarian een fout. Ik was al bang voor een teleurstelling nadat ik Red Sonja bekeek. Die film vond ik echt wanstaltig. Conan the Barbarian verlaagt zichzelf niet naar dat niveau, maar is niettemin ook op zijn eigen manier geen beste film. Het verschil is dat dit wat compacter aanvoelt.

Schwarzenegger is een zwakke titelrol, maar de bijpersonages overtreffen hem zowaar nog wat in vervelend zijn. Bijzonder hoe weinig kleur je aan personages kan geven die wel vereisen dat ze interessant zijn. Met de schurken kan je zoveel doen om het verhaal naar boven te krikken, maar de focus blijft op de goedzakken liggen die totaal geen flair kennen. Ze zijn er vooral en lopen vervolgens mee terwijl ze nooit een verbinding met de kijker maken.

De actiescenes zijn groots en gedetailleerd, maar belabberd gechoreografeerd. Het voordeel is dat de rode lijn van het verhaal goed loopt en er veel aandacht naar de versiering is gegaan, anders was deze best duur ogende film snel een complete flop geweest. Het bereikt nergens het compleet ridicule niveau van Red Sonja, maar het duurt vooral te lang terwijl het zichzelf nergens kan ontpoppen in een speelduur die al bijzonder lang is. Jammer, maar ik ben het snel weer vergeten.

avatar van cinemanukerke

cinemanukerke

Het was al lang bedtijd voor mijn oude botten maar omdat Sinterklaas binnen 2 weken wordt verwacht, ben ik al aan het oefenen om midden in de nacht een wortel te eten en een pintje open te trekken. Geen moeite teveel voor mijn dochter. Dus een film om de tijd te doden (128 minuten moet volstaan) en met Conan the barbarian dacht ik de perfecte Sinterklaas film gevonden te hebben. We weten immers allemaal dat het nep is maar het brengt ons lekkers en zoet én krijgertje spelen, brengt me terug naar mijn eigen Sinterklaastijd waar een speelgoed zwaard van Ardoewaan onder de schoorsteen lag.

De film begint prachtig, de sequentie van de van de inval op het dorp van de jonge Conan is zelfs bombastische cinema op zijn best. Nadien blijven het set pieces die eigenlijk niks vertellen maar dienen als opbouw naar de confrontatie met Thulsa Doom (what”s in a name). Toch nog 2x met verbazing toegekeken en me bijna verslikt in de wortel. De scene met de heks en de transformatie tot slang. Alhoewel ik niet weet of dit positief of negatief moet beoordeeld worden. Hoe komen ze erop. Het zou ook de reactie kunnen zijn van Sinterklaas toen hij de brief van mijn dochter las. In de tweede helft was er gelukkig de fantastische pompeuze score van Basil Poledouris

om me wakker te houden. Het laatste gevecht was er wel te veel aan vind ik (het is dan al lang duidelijk hoe het moet eindigen) maar geduld is een schone zaak. Het is nu ver na middernacht als de eindgeneriek (ik ben reeds bij Special Effects : Nick, Allder, Antonio Baladin, … ) over het scherm rolt. De kinderen dromen van een oude man op een wit paard dat over daken loopt en cadeautjes komt brengen. De wortel is op op en het pintje uit. Missie geslaagd. De geloofwaardigheid van Sinterklaas zal ook dit jaar nog intact zijn. De geloofwaardigheid van Conan daarentegen …

avatar van Clarencoo

Clarencoo

Arnold is perfect gecast als Conan, hij is Conan.

Memorabel rolletje van Max von Sydow, wat een top acteur was dat toch.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

• 2069 stemmen

Einde zaterdagavond in plaats van een horrorfilm dit cult product er nog even in, ooit deed ik de film af als hele foute pulp, maar maar gedurende de eerste fase in het door sneeuw omgeving dorpje waar Conan woont, eenmaal onder aanval, vraag ik me toch af of dit wel zo cult is. Want bepaalde dingen zien er toch wel heel goed uit voor een cult film.

Fraai is de opening temidden van het dorpje in het bos, de locatie, de aankleding, de actie en vooral bepaalt camerawerk, het lijkt in eerste instantie een bepaalde kwaliteit te verraden die niet perse aan een cultfilm doet denken, net als het dramatische shot waar Tulsa Doom de moeder van Conan onthoofd. Dit is toch zeker niet slecht te noemen denk ik in eerste instantie maar dat is buiten het tempo dat verderop regelmatig stroopt en Mister Universe zelf gerekend. Imposant is de verschijning uiteraard, maar acterenderwijs is het natuurlijk te slecht voor woorden met zijn 'moeilijke' blik en kreuntjes en kreten als er iets anders is of hij in gevecht is.

Maar te midden van sterke bad guys in de vorm van Jones, Thorsen en Smith, prima vrouwelijk schoon, en toch wel het nodige aan prima actie plus sfeer en locaties passend bij het fantasy beeld doet Conan het toch echt niet slecht. Het gevecht met de slang is visueel niet bijzonder sterk maar ben ik bereid door de vingers te kijken vanwege de leeftijd van de film, daar staat tegenover dat het fenomeen met de geesten waar de tovenaar Conan weer terug probeert te halen best sterk en sinister is. Tevens vind ik het eindgevecht met Smith en Thorsen ook best wel prima, wat een klerenkast is die Thorsen trouwens ook die by the way als stunt double voor Schwarzenegger fungeerde.

En zo kan Conan The Barbarian op goede en minder goede punten rekenen, is de film toch wel degelijk een cult product, verveelt de film opzich geen moment en is best lekker om zo nu en dan weer eens even mee te pakken.