
Halloween 4: The Return of Michael Myers (1988)
Alternatieve titel: Halloween 4
Verenigde Staten
Horror / Thriller
88 minuten
geregisseerd door Dwight H. Little
met Ellie Cornell, Donald Pleasence en Danielle Harris
Na 10 jaar in coma te hebben gelegen wordt Michael Myers overgebracht naar een andere inrichting. Hij ontsnapt echter onderweg en gaat op zoek naar Jamie Lloyd (Danielle Harris). Jamie is de dochter van Michaels jongste zus Laurie Strode. Omdat Jamie's ouders inmiddels dood zijn, is ze geadopteerd door de familie Carruthers. Michael wil Jamie vermoorden en richt op weg naar zijn ultieme slachtoffer een moorddadig spoor door het eens zo rustige stadje. Dr. Loomis (Donald Pleasence) keert terug en wil Michael koste wat kost stoppen.
Trailer
https://www.youtube.com/watch?v=1SpDZ1eErzM
Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.
Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.
Links
Zoek naar deze film op dvd/blu-ray op AmazonIMDb (5,9 / 44244)trailer (YouTube)film (MusicMeter)
Half puntje omhoog naar 3,5*
De film was in het begin erg soft (nadat Meyers uitbrak), het verhaal liep fijn door maar daar blijft het ook wel bij. Op het einde is de film erg leuk en komt de spanning ook wat op zetten. Vooral het moment waar ze het huis gaan verdedigen maar dat Meyers toch binnen weet te komen en bijna de hele familie uit weet te moorden en dan vervolgens zijn nichtje het toch nog weet af te maken met een schaar, leuk!
Het verhaal was geinig. Meyers weet weer te ontsnappen om dit keer af te maken waar hij gebleven was: zijn familie uit te moorden. Hij is nu dit keer achter zijn nichtje aan die als laatste overlevende bij een pleeggezin in leeft. Terwijl hij achter haar aan zit word Meyers opgejaagd door de oude Dr. Sam Loomis en de polite. Ze zetten alles op alles om Meyers te stoppen maar dat mag niet baten en de jonge Jamie verandert langzaam ook in een bloederige killer.
Ja, deze film vond ik een stuk leuker dan voorheen en ik verhoog hem met een punt. Zeker de laatste scene ben ik erg over te spreken en de scene in het politiebureau nadat Meyers daar langs is geweest was ook tof. Al om al, prima vermaakt met mijn laatste film voor de Halloweenmaand van 2017.
3.0*
Aan wie? Las het alleen in meerdere van je Halloween reviews, dacht ik zal je een feitje leren

Aan wie? Las het alleen in meerdere van je Halloween reviews, dacht ik zal je een feitje leren

Aha, oké. Nee, ik dacht altijd dat je het als 'Meyers' schreef (ik dacht dit zo ook op internet gezien te hebben).
De soundtrack stond hier dus weer prachtig op punt, het verhaal heeft weer diezelfde sfeer als in deel één. Er loopt bovendien ook weer een rondborstige jonge deerne rond in de film die (bijna) haar D-cup toont in volle glorie. Helaas moest de papa weer eens thuiskomen op het verkeerde moment lol. We krijgen dus weer een cliché romantisch gedoe net zoals in deel één maar dat is toch altijd wel geinig. Wat ik zo apprecieer aan Michael Myers is dat hij er zijn tijd voor neemt. Dat maakt het een pak spannender en maakt hem ook een akelig figuur. Hij heeft zo een aura rond hem hangen van "ik krijg je uiteindelijk toch wel". Ik ga vast deel 5 ook nog zien want ik krijg hier nu niet direct genoeg van. Heerlijk.
Halloween 4 gaat verder waar Halloween 2 ophield. Het enige logische personage dat zou kunnen terugkeren is Laurie Strode en laat dat nu net degene zijn die níet terugkeert. Wel zien we haar gezicht even, want haar dochtertje Jamie Lloyd heeft schijnbaar een productiefoto van de eerste Halloween van haar in bezit. Wel terug zijn uiteraard Myers - voor wie dat nog niet door had gezien de titel van de film - en ook Donald Pleasence. Beide hebben hier en daar wat brandwonden en Pleasence loopt even met een stok. Maar logisch of niet, het is wel een zegen dat Pleasence terug is. In tegenstelling tot zijn wat matige spel in Halloween 2 speelt hij hier een opvallend fijne rol. Iets minder schreeuwerig, maar iets meer emotie. Loomis is een fijn personage; hij is heldhaftig, kan enorm dramatisch en theatraal doen en is af en toe gewoon een gekkie. Telkens als hij op het scherm verschijnt, vraagt hij alle aandacht.
Het andere gekkie dat terugkeert is iets minder op z’n plek. Was hij in de eerste film nog vooral een schaduw dat ergens stond, in Halloween 2 werd hij al actiever. In Halloween 4 zien we Michael nog iets meer doen en dan blijkt dat hoe meer hij doet, hoe minder eng het personage wordt. Ik snap ook wel dat hij niet de gehele film enkel ergens kan staan, maar een stilstaande Michael is toch echt enger dan een actieve Michael. Wat ook niet helpt is dat hij ditmaal een enorm lelijke variant van het bekende masker draagt. En het feit dat hij overduidelijke schoudervulling onder zijn overall aan heeft maakt ‘m er ook niet minder sullig op. Eigenlijk werken de scènes waarin Michael zijn masker nog niet heeft juist het beste. Overigens best geestig dat je in Haddonfield het masker van een grote seriemoordenaar gewoon in de winkels kan kopen. Maar goed, ook weer niet zo heel gek voor een stadje waarin pestkoppen op school kleine Danielle Harris pesten met teksten als “jij bent een weeskind! Jamie is een weeskind!”
Danielle Harris doet het overigens uitstekend als de kleine Jamie Lloyd. Ze speelt een sterke rol en wordt goed bijgestaan door Ellie Cornell. En eerlijk is eerlijk, ook de rest van de cast doet het eigenlijk prima, van Beau Starr als de sheriff tot Carmen Filpi als de dronken priester die Loomis een lift geeft. Qua script is Halloween 4 niet veel bijzonders. Sterker nog, de film is in grote lijnen hetzelfde als de eerste film. Je zou de film zelfs als een mini-reboot kunnen zien. Wederom ontsnapt Michael Myers om een jongedame te stalken in Haddonfield tijdens Halloween en gaat Dr Loomis met een sheriff achter hem aan. Het script geeft ons eigenlijk amper iets nieuws, dus veel meer dan een fijne typische slasher hoef je niet echt te verwachten. Enkel het einde blijf ik erg sterk vinden, evenals de enorm sfeervolle opening van de film. Het einde werd door Halloween 5 trouwens volkomen genegeerd, want stel je voor dat we voortborduren op iets interessants. Nee, baanbrekend is Halloween 4 misschien niet, maar vergeleken met wat erna komt in de serie, is het een bijzonder aangename film.
3 flinke sterren.

Toch komt deze qua sfeer en spanning het meest in de buurt van het origineel. Ook al heeft het bij vlagen een 80’s vibe. De blu ray heeft een beetje fletse kleuren. Of dat een beperkte transfer is of typerend voor de 80’s vind ik lastig te zeggen.
Maar goed, dit is een hele fijne aflevering, misschien wel het beste vervolg.
4
Halloween 4 vind ik beter dan deel 3, en nee dat is niet omdat Myers zelf weer terug is maar omdat het filmisch gewoon een vooruitgang is. Ik vind het niet zo erg dat een reeks een keertje besloten heeft de standaard killer eruit te halen, de uitwerking is waar het me om gaat.
De uitwerking is wat mij betreft in dit deel dan ook wat geslaagder. Het is wel een matige keuze om een kind aansprakelijk te stellen als hoofdrol maar Harris was vanaf kinds af aan opvallend goed in acteren. Ze stijgt ver boven haar leeftijdsgenoten uit in ieder geval, ik was echt serieus onder de indruk.
De sfeer hangt weer een beetje richting het origineel, maar deel 2 vond ik wat meer lijken op de klassieker uit 1978. Dit deel maakt van Myers vooral een soort demon. Hij is sterker, langer, breder en dreigender terwijl zijn gestalte in de eerste twee delen iets subtieler was. Het hoort de film spannender te maken, maar doet dit eigenlijk niet.
De opbouw duurt ook wel heel lang voor een slasher. Nu was Halloween ook wel een reeks die van lange en trage opbouwen hield, maar in dit deel neemt het zeker 65 van de 88 minuten in voordat de spanning echt loskomt. Wanneer dat gebeurt is de pay-off niet bijzonder genoeg.
Visueel ziet het er nog steeds best leuk uit. Het sfeertje heerst wat minder, wat wel jammer is, maar het is genoeg om de reeks zelf eer aan te doen. Tussendoor hebben we iets minder echt goede spanningsopbouw, maar wel genoeg om je op z'n minst braaf in je stoel te houden.
Pleasence speelt iets dwazer, alhoewel hij zijn charme zeker niet verliest. De kills zijn best braaf. Braaf steekgeweld, maar dat is in een Halloween-reeks wel vaker zo. Het is zeker niet slecht allemaal, maar op z'n beurt ook niet echt memorabel. Gelukkig duurt het niet te lang waardoor het wel een waardig deel blijft binnen de reeks.