• 9.377.161 stemmen

The Exorcist (1973)

Horror | 122 minuten / 132 minuten (director's cut)

Genre: Horror

Speelduur: 122 minuten / 132 minuten (director's cut)

Alternatieve titels: De Duivel-uitbanner / William Peter Blatty's The Exorcist / The Exorcist: The Version You Haven't Seen Yet

Geregisseerd door: William Friedkin

Met onder meer: Ellen Burstyn, Max von Sydow en Lee J. Cobb

Gesproken taal: Duits, Frans, Latijn, Arabisch, Grieks en Engels

Releasedatum: 5 april 2001

Plot The Exorcist

"Something almost beyond comprehension is happening to a girl on this street, in this house… and a man has been sent for as a last resort. This man is The Exorcist."

Bij opgravingen in Noord-Irak vindt priester-archeoloog Merrin een duivelsbeeldje. Net op hetzelfde moment wordt in Georgetown actrice Chris McNeil opgeschrikt door vreemde geluiden in de kamer van haar twaalfjarig dochtertje Regan. Het meisje ligt te schokken op het bed en kan de spasmen niet onder controle houden. Chris en Regan weten niet welke afschuwelijke dingen hen nog te wachten staan.

Chris MacNeil

Burke Dennings

Dr. Barringer

avatar van Majoor Landzaat

Majoor Landzaat

Deze film heeft een paar scenes waar je nekharen van overeind gaan staan. Eigenlijk vanaf het moment dat dat bed beweegt, zit er iets heel onheilspellends in, en dat blijft tot het einde aan toe. Ik heb hem nu een aantal keer gezien en vooral de eerste keer maakte het meeste indruk. Toch is de film niet in waarde gedaald, en doet het bij mij beter als de meeste andere horrorfilms. Het gegeven dat de Duivel schuilt achter een onschuldig meisje, en hoe dit langzaam steeds duidelijker word, vond ik erg goed.

Misschien een beetje gedateerd, maar er word sterk geakteerd en er zit een goede spanningsopbouw in, dus wat mij betreft een hele goede klassieker.

avatar van Pazmaster

Pazmaster

Engste horror film ooit! Ik weet nog dat ik in 1985 als 10 jarig jochie deze film mocht kijken. Ik heb echt heel wat nachten wakker gelegen. Hahahaha... Zo maken ze ze niet meer tegenwoordig! 4 sterren

dat kan ik me goed voorstellen,deze film is ook helemaal niet geschikt

voor kinderen

avatar van Pazmaster

Pazmaster

Nee niet echt nee... ik had gehoord dat dit een hele goede film was, en in eerste instantie mocht het ook niet, maar ik moest en zou `m zien. Uiteindelijk heb ik m`n zin gekregen, en dat heb ik geweten ook. Maar goed, wel een hele goede film dus... ik ga `m gelijk in m`n top 10 zetten, dat verdient deze film wel

avatar van Gish

Gish

Klassieker voor de vierde maal gezien. Blijft een absolute topper binnen het genre.

Eerste confrontatie tussen Chris (met zonnebril) en Karras op de loopbrug blijft wat mij betreft de beste scene van de film.

avatar van congo

congo

mar007 schreef:

dat kan ik me goed voorstellen,deze film is ook helemaal niet geschikt

voor kinderen

Waarom wordt er altijd meteen gezegd dat deze film niet voor kinderen is geschikt? Ja oké het is natuurlijk niet bedoeld om te worden bekeken door jonge kindjes, maar als er nou iemand van 14 jaar bijv. een zeer grote interesse in film heeft met een goede smaak voor zijn leeftijd. Waarom niet?

mar007

ben ik niet helemaal met je eens,het ging erover dat pazmaster 10 jaar oud was.

ik vind deze film niet geschikt voor een kind van 10 jaar.

het is trouwens niet voor niets dat er een kijkwijzer is dat adviseert voor welke leeftijd

de film geschikt is.

Ah joh, ik was 11 toen ik hem zag... of zo

mar007

oke ik mocht op die leeftijd echt niet naar dit soort films kijken van mijn ouders.

nou misschien ben ik ouderwets wat dit betreft.

avatar van stinissen

Ik was tien en mocht alles kijken dat hoefte ik niet eens te vragen

avatar van congo

congo

Ik zag deze film voor het eerst toen ik 12 was en vond het toen eigenlijk maar een heel erg langdradige film, met een paar erg sterke scènes. Maar nu vind ik The Exorcist gewoon een meesterwerk qua horror! Echt gewoon heel erg 70s en gewoon zo sfeervol.

avatar van BBC

BBC

mar007 schreef:

nou misschien ben ik ouderwets wat dit betreft.

Ik ook niet hoor, en terecht want ik vond scary movie 2 & 3 al doodeng

Maar dat is voor iedereen uiteraard anders.

avatar van puckb96

puckb96

Een klassieker van een horrorfilm natuurlijk! Alleen ziet de film er af en toe wel wat goedkoop uit. Daar hoor ik regelmatig kritiek over van het gemiddelde publiek dan.

avatar van coño

coño

rep_robert schreef:

Haha, je weet wat ik er over denk in ieder geval hoor. Snap alleen niet hoe de positieve stemmers zich zo geweldig kunnen plaatsen in de hoofdrolspelers, ondanks alle goedkope sentimenten.

Een film als Martyrs is 10x beter dan dit, zo'n film weet mij tenminste te schokken. Iets wat me wel belangrijk lijkt in het HORROR genre. Dus jouw stelling klopt helaas ook niet

Een film als Martyrs is juist zo excessief gewelddadig en onmenselijk dat ik het gewoon niet meer serieus kan nemen. The Exorcist bevat daarin tegen juist spanning en bovenal veel interessantere personages. Maakt The Exorcist naar mijn mening een veel betere film.

The Exorcist draait op 10 en 11 augustus in De Uitkijk in Amsterdam! Kijk uit! The Exorcist - schokkendnieuws.nl Lekker blasfemisch op het grote doek! Helaas wel in de nogal overbodige 'director's cut'

avatar van coño

coño

Intense horrorfilm met ijzersterk tempo: zowel de stille donkere scènes als de deprimerende krijs en gil scènes zijn angstaanjagend en raken je echt. Ook op het gebied van sfeer is deze film ook zeer goed. Niet alleen de donkere stukjes maar ook als voorbeeld de iconische scène die hier al op de poster wordt getoond: het heeft wel iets.

Het opmerkelijke van The Exorcist is de langdradige opbouw: we krijgen eerst een proloog die mooi is geschoten in Irak (al op dat punt bereikt er al een soort vorm van dreiging) waarna we volgens worden gesleurd in een zeer sterk psychologisch drama. Ook de verandering van Regan's karakter is bijzonder interessant: langzaam zien we dit lieve, zachtaardige meisje veranderen in een onmenselijk gewrocht. De film blijft sowieso erg naargeestig aangezien het feit dat de film zich afspeelt in een realistische setting in de samenleving maar zodra je dat huis ziet: merk je van: dit klopt niet. Overigens kun je ook zien dat bepaalde fragmenten later inspiratie zouden zijn voor het destijds toekomstige slasher-genre.

Ook de kleine trekjes zorgen voor een naargeestige atmossfeer (de flitsende shots van het gezicht van de demon, de stemmen die we horen op de cassettebandjes), het zorgt voor een duister contrast.

BBC schreef:

Ik ook niet hoor, en terecht want ik vond scary movie 2 & 3 al doodeng

Maar dat is voor iedereen uiteraard anders.

Tja tijden veranderen. Ik heb een nicht van 18 en die mag deze film nog niet eens zien. Maar ik heb wel naar The Thing gekeken met haar ouders toen ik 12 was

avatar van P.C.96

P.C.96

Ik vind The Exorcist een klassieke horrorfilm. Ik heb de film in totaal drie keer gezien in mijn leven maar vergeten ga ik hem echt niet. Dit is een memorabele classic in het genre en bevat gewoon momenten waar je nekharen omhoog van gaan staan. Tevens is de rol van Linda Blair gewoon echt een prachtige rol met veel durf.

Verder zit de spanning hem ook in de klassieke soundtrack (ja dat noem ik nou eens een klassieke score!). Het zorgt voor de dreiging die gaat komen, en dat zorgt voor een uitstekende spanningsopbouw. Daar hoor ik regelmatig nog eens kritiek op maar de traagheid zorgt eigenlijk dat de film nog enger is.

Ook het begin is prachtig opgenomen in Irak en al vanaf dat begin stukje voel je al de opkomende dreiging, want elke keer als ik weer eens een blik erwtensoep openmaak dan denk ik deels ook aan iets anders..............

Een klassieke horrorfilm die nog steeds de heftige impact bezorgt waardoor hij in de jaren 70' al zo'n shockfilm was!! 5*

avatar van Spetie

The Exorcist is een klassieker in het genre, en tevens één van de eerste horror films die ik ooit zag. Er werd altijd gezegd dat dit de engste film aller tijden moest zijn. Dat vond ik de eerste keer al reuze mee vallen en de herzieningen erna ook wel. Maar hoewel ik het niet zo eng vind, wil dat niet zeggen dat we met een slechte film te maken hebben. Integendeel zelfs, want The Exorcist is erg goed.

Wat The Exorcist vooral zo sterk maakt is de langzame opbouw van alles. Beetje bij beetje wordt je in het verhaal gezogen en wordt op een sterke manier opgebouwd naar de climax, die er zeker mag zijn. Het is tevens een horrorfilm, die de horror ook weer niet overdrijft. Daarmee bedoel ik vooral dat het allemaal realistisch is wat de kijker voorgeschoteld krijgt. Het is niet zomaar iets wat de moeder en vooral het kind te verduren krijgen en doordat alles eromheen behoorlijk goed is uitgewerkt, kan ik ook iedere keer goed met deze personages meeleven. Daarnaast mag het allemaal niet zo eng zijn, maar de onderhuidse spanning is wel constant aanwezig.

Verder speelt Linda Blair een uitstekende rol als het bezeten kind. De andere acteerprestaties zijn ook niet slecht, maar haar vond ik op sommige momenten toch wel indrukwekkend. Ik heb ook nog nooit iemand zo goed een bezetene zien spelen. Overigens wil ik als laatste nog even mijn complimenten geven voor de muziek van Mike Oldfield, die in sterke mate bijdraagt aan de beklemmende sfeer. Zijn” Tubular Bells”” blijven maar in je hoofd zitten en zijn enorm spanningsverhogend.

Het blijft dus een sterke film, ook na diverse kijkbeurten, die nog altijd gemakkelijk mee kan met de moderne horrors van tegenwoordig.

avatar van Snorren

Snorren

Nog steeds één van de engste films aller tijden. Moderne horror doet mij niet zoveel, maar als ik deze film kijk heb ik gegarandeerd wel één keer in de tien minuten kippenvel. Waar de eerste helft van de film vooral psychologisch met je aan de haal gaat, is het tweede deel wat mij betreft minder eng maar enorm spannend. Kortom, een prachtige horrorfilm en één van de engste films die ik ooit zag. 5 sterren waard.

avatar van Loepsaal

Loepsaal

Psychologische thriller, beslist geen horror. Horror is namelijk nooit eng.

groetjes van een oude misdienaar..

hahahahaha

avatar van wapner

wapner

Ik vind The Exorcist één van de beste horrorfilms ooit.

Ik zag de film voor het eerst toen ik twaalf jaar was en was toen echt meteen beangstigd. Ja er zitten inderdaad wat goedkope momenten in zoals de "erwtensoep" scène maar daar ontkom je niet aan.

Deze film moet het niet hebben van goedkope scares, maar weet met sfeer een zeer sterke spanningsopbouw te creëeren.

Ja, dit is echt super. De definitie van een horror klassieker.

avatar van sabsabsab

sabsabsab

Ik heb niet zo'n super kijk op deze film, maar het is ook al wat aantal jaartjes geleden dat ik deze gezien heb.

Mischien ga ik deze nog maar eens kijken, wat ik me nog wel herinner was dat deze film wel stil was en niet veel sfeer had, op de laatste 20 minutjes na.

Maar ook veral omdat ik niet gelovig ben.

avatar van wapner

wapner

sabsabsab schreef:

Maar ook veral omdat ik niet gelovig ben.

Het is op sommige aspecten inderdaad ietwat gedateerd, maar daar ontkom je niet aan.

avatar van mayhemblik

mayhemblik

mikey schreef:

Ah joh, ik was 11 toen ik hem zag... of zo

Ik was 14 en ik heb daarna 3 nachten tussen mijn ouders in geslapen, niet gelogen!

avatar van angel1926

angel1926

Ik heb deze ooit eens stiekem gezien met mn oudere broer ik was toen hoogstends jaar of 9

nou ik heb wat nachtmerries gehad!

en tot op de dag van vandaag (bijna 30) ben ik nog steeds bang

Beste horror ooit.Tot op heden heb ik geen enkele horror gezien die ik beter vond dan deze

hij is gemaakt in 73 als ik me niet vergis, en zelf nu met alle special effects etc kunnen ze er nog niet tippen

angel1926 schreef:

en zelf nu met alle special effects etc kunnen ze er nog niet tippen

Yes, en dat geldt ook voor de sound fx!!

avatar van wendyvortex

wendyvortex

In de tweede herziening.

En de eerste keer "The Version You've Never Seen" ... geen idee welke scenes nou extra waren (de spiderwalk van de trap af, dacht ik).

Maakt niet zoveel uit blijft toch wel een behoorlijke sterke horror....bouwt gewoon lekker langzaam op voordat het echt Linda Blair over the top gaat worden.

Redelijk wat thriller-elementen, felgroene kots en klassieke zinsnedes als "Your mother sucks cocks in hell!!!".

Één onbeantwoorde vraag blijft echter wel hangen: onze demon kan ook niet tegen leidingwater? en heeft de bezetenheid van Blair iets te maken met de vondst van von Sydow in Irak?

Misschien dat op die laatste vraag het antwoord ligt in "The Heretic" maar of we die ooit nog willen herbekijken?

Vaak geïmiteerd deze film, maar het origineel doet het nog steeds goed.

mikey

De demon liegt en kan ook alsof doen om die arme priester te misleiden met dat water. ZO veronderstelde hij dat er meerdere personen zaten in dat kind terwijl dat natuurlijk niet zo is. Ik denk niet dat Irak iets te maken heeft met arme Linda maar het was wel een soort van premonition natuurlijk. Op dat moment voorzag hij een laatste gevecht met de daynoon devil Denk niet dat er een doos van Pandora is geopend.

avatar van Vahnstad

Vahnstad

Superfilm, maar qua engheid valt hij nog mee. Ik vind hem gewoon zeer vermakelijk. Duivelse verhalen en geestenverhalen zijn - ondanks dat ik er niet in geloof - zeer leuk om te volgen, en te zien, en ik moet zeggen dat ik Linda Blair een topactrice vindt.

5/5 = 10/10 ! (en dat geef ik zelden.)