• 9.377.371 stemmen

The Exorcist (1973)

Horror | 122 minuten / 132 minuten (director's cut)

Genre: Horror

Speelduur: 122 minuten / 132 minuten (director's cut)

Alternatieve titels: De Duivel-uitbanner / William Peter Blatty's The Exorcist / The Exorcist: The Version You Haven't Seen Yet

Geregisseerd door: William Friedkin

Met onder meer: Ellen Burstyn, Max von Sydow en Lee J. Cobb

Gesproken taal: Duits, Frans, Latijn, Arabisch, Grieks en Engels

Releasedatum: 5 april 2001

Plot The Exorcist

"Something almost beyond comprehension is happening to a girl on this street, in this house… and a man has been sent for as a last resort. This man is The Exorcist."

Bij opgravingen in Noord-Irak vindt priester-archeoloog Merrin een duivelsbeeldje. Net op hetzelfde moment wordt in Georgetown actrice Chris McNeil opgeschrikt door vreemde geluiden in de kamer van haar twaalfjarig dochtertje Regan. Het meisje ligt te schokken op het bed en kan de spasmen niet onder controle houden. Chris en Regan weten niet welke afschuwelijke dingen hen nog te wachten staan.

Chris MacNeil

Sharon Spencer

Burke Dennings

Dr. Barringer

Leo1954 schreef:

Horror als benaming kwam op samen met Saw

nee joh kijk al m'n hele leven naar flms die vallen onder het label 'horror'. Jij doelt op alleen het expliciete martel-subgenre wat de huidige tijdsgeest weerspiegelt, maar niet alle tegenwoordige horror is zo. Kijk bijvoorbeeld eens The House of The Devil, Grace of Session 9 misschien dat die je beter bevallen

Leo1954 schreef:

Zelf blijf ik er bij dat een griezelfilm wat anders is dan een horrorfilm.

Nou de een is een nederlands woord en de ander een engels. Zo ver wil ik wel gaan.

• 2073 berichten

Ik weet natuurlijk niet hoe oud jij bent Bottleneck Ik kijk alleen in mijn ervaring en natuurlijk bestaan er nog steeds "enge" films die goed zijn. Misery schiet me te binnen bijvoorbeeld. Wordt als Thriller omschreven. En The Shining is ook een goed voorbeeld. Wordt bij imdb inderdaad als tweede genre horror genoemd. Maar voor mij is dat dus geen horror. En ik ben niet de enige hoor, in mijn vriendenkring staat horror laag aangeschreven en weten we precies wat we daar mee bedoelen. Grace lijkt me dan weer echte horror, mooie poster (heel vaak het geval bij horror zoals al gezegd) en als ik de omschrijving lees voor mij niet aantrekkelijk. En och, het is nogmaals een woord en zelfs in het genre horror zoals ik het bedoel valt ook Saw (1) en dat was toch echt een goede film.

Waar we het overeen zijn is dat The Exorsist een goede film was...en is.

mikey

Ik vind Saw helemaal geen horror maar torture porn. En Exorcist wel echt horror. Mijn vrienden vinden dat ook.

Leo1954 schreef:

Waar we het overeen zijn is dat The Exorsist een goede film was...en is.

33. The Exorcist da's zeker. En vind The Shining de mooiste horror allertijden, als je nou het begrip beschouwt waar het recht op heeft dan vinden jullie het gelijk beter

avatar van querido

querido

Ik vind The Exorcist, The Shining en Saw beiden horror, maar allemaal op een ander niveau. The Exorcist doet het met name door de verontrustende en griezelige beelden, The Shining maakt puur gebruik van de sfeer en Saw is gewoon veel sensatie en bloed.

avatar van mister blonde

mister blonde

Wat een geneuzel zeg. Iemand die zijn leeftijd in de strijd gooit om ons te vertellen hoe het ooit was en dan vervolgens stelt dat de term 'Horror' kwam met Saw, kraamt echt onzin uit. Sorry hoor.

Dat je eigen gedachten bij wat Horror is, afwijken, is leuk voor je, maar doe niet net of horror een relatief nieuw begrip is.

mister blonde schreef:

Geneuzel, onzin uitkramen, mijn leeftijd in de strijd gooien, nou nou. En dat sorry van je snap ik ook niet, sorry hoor. Nogmaals, in 1973 ging geen mens naar een horror film. die term werd helemaal nog niet gebruikt. Ik mankeer nog niets aan mijn geheugen met mijn 57 jaar. En voor de liefhebbers, Horror is dood, leve de hor...

avatar van mister blonde

mister blonde

Nogmaals de term horror is zo oud als film zelf. Dat ze in het gehucht waar jij vandaan kwam die term niet kenden... Het is wellicht vervelend om te horen dat je onzin uitkraamt en dat van zo'n pikkie als ik, maar ik kan er ook niets aan doen dat het zo is. Het zijn van 57 jaar jaar is trouwens niet erg uniek. Mijn vader komt ook uit 1954...

Vrij slappe column trouwens en ook nog eens over een heel ander onderwerp.

Leo1954 schreef:

die term werd helemaal nog niet gebruikt.

Artikel uit 1980, eerste zin

• 2073 berichten

Heb ik beweert dat 57 jaar zijn uniek is? Kan ik me niet herinneren. Ik wist niet dat jij een pikkie was misterblonde, maar als je dat over je zelf zegt verklaart dat een hoop. In Rotterdam werd de term niet gebruikt in 1973, wellicht in Engels sprekende landen wel.

mikey

Ah! rotterdam.. nu snap ik het

avatar van qwertzu

qwertzu

Poe dat is lang geleden dat ik deze film gezien heb, maar wat vond ik dit altijd een enge film.

Kan best zijn dat ik het nu een lachwekkende film zal vinden, maar vond hem toen echt indrukwekkend.

Was uniek in zijn soort en had legendarische scènes vooral als Megan op het toppunt van bezetenheid met haar hoofd draait en met dat kruis... en wat ze allemaal roept.

Heb het vervolg ook wel gezien, maar dat kon toch niet tippen aan deze!

4* omdat hij toen zo spannend was!

avatar van querido

querido

Het is me trouwens opgevallen dat The Exorcist nog geen remake heeft. Zo houden ook. Mooi intact houden zo.

neysen1985

Precies, ik hoop dat er ook nooit een remake van the exorcist komt.

anders is die typische reli-griezel meteen vergaan.

Gewoon zo houden zoals ie nu al is: een klassieker!

avatar van Samhain

Samhain

Inderdaad, een classic reli griezelfilm.

Wat blijft de bezeten Regan McNeil toch een enge griezel. Bahhh: kotsen, draaiende hoofden en ook nog eens heen en weer flippen op het bed. Pfffff, blijft dat toch altijd wel griezelig vinden. Nee, inderdaad een topper in zijn categorie.

neysen1985

by the way, heeft iemand een idee wanneer de zogenoemde devil inside uitkomt? Heb gehoord dat die veel trekjes heeft van THE EXORCST.

avatar van edje555

edje555

klassiek en nog eens klassiek!

deze film redelijk vaak gezien, dat de spanning er nu wel af is, en dat het toch meer op je lachspieren gaat werken, snap wel de ophef van deze film in die tijd. tja in de jaren 70e had je niet van dit soort films, en heel de wereld was in shock, knap gedaan natuurlijk, petje af, we zijn nu natuurlijk bijna 40 jaar verder, en wat meer gewend in de film-wereld, voor mij is the exorcist een langdradige gebeurtenis, een film die mij is gaan vervelen.

jezus man.

Ik weet dat de film na een herziening inderdaad niet zoveel impact heeft als bij de eerste kijkbeurt maar dat wil toch niet meteen zeggen dat het een slechte film is?

er zijn andere redenen om hem nog steeds super te vinden.

bijvoorbeeld de naargeestige en super vertolking van het bezeten meisje.

Of gewoon de typische memorabele scenes die in de film voorkomen.

Nee, duh als iemand deze film nou nog echt angstaanjagend vind voor woorden in deze tijd dan zal deze persoon niet zoveel horrorfilms kijken.

• 2073 berichten

Ik vind de film nog steeds angstaanjagend en dat heb ik bij het handjevol horror films die ik heb gezien nooit gehad. De film verdient wel de term Klassieker, een ere titel.

avatar van Gruffalo

Gruffalo

1 van de beste horror's ooit.

Leo1954 schreef:

Ik vind de film ook nog steeds erg naargeestig en griezelig.

jammer dat sommige mensen de klassieke spanning in deze film niet begrijpen.

zal wel liggen aan dat de film al zo oud is.

voor mij makt dat helemaal niks uit,

ik vind het nog steeds een verontrustende topper in het horror genre.

Gewoon lekker intact houden zo.

avatar van mar007

mar007

ik vind dit nog steeds de beste horror film allertijden samen met evil dead,

edje555 schreef:

klassiek en nog eens klassiek!

Wat maakt het uit dat de film langdradig is?

Is juist het gene wat erg te appreciëren is aan de film. Het zijn juist overdreven moderne horror flicks van bijv. Rob Zombie waar totaal geen dieptegang in zit.

congo

Sfeervolle, intense en angstaanjagende horrorfilm die natuurlijk iedereen al kent als The Exorcist. Een film die van een lief zachtaardige 12-jarige meid een eng en gruwelijk monster maakt. Prachtig blijft deze film toch in zijn eigen vorm.

The Exorcist is overduidelijk een slow-burner en om die reden wordt de film soms wel eens door het gemiddelde publiek bekritiseerd. Persoonlijk kan ik die manier van aanpak wel waarderen, want dat maakt dan plaats voor de achtergrond van de zeer interessante personages die mooi worden uitgewerkt. Zowel het bezeten meisje, de moeder en de twee priesters zijn allen personages waar je een band mee kunt ontwikkelen, omdat hun personages op een goede manier zijn geïntroduceerd. Qua suspense vind ik The Exorcist ook prachtig die duidelijk steeds meer wordt gerealiseerd naarmate de film vordert. Het begint juist erg rustig, maar het laatste uur van de film is ronduit verontrustend en suspensevol. De wandel-scenes door de wijk zijn duidelijk ook een inspiratiebron voor het latere Halloween.

Voor de sensatiezoekers is dit dan ook absoluut geen film voor hen. Zij zullen waarschijnlijk de manier van aanpak niet zo kunnen waarderen waardoor de film ook weinig opbouwt. Ik vind dit persoonlijk een prachtige film die nog steeds erg sfeervol is door de muziek en de opbouwende beelden.

congo schreef:

Ik snap wel wat je bedoelt, maar toen deze film uitkwam zaten de zalen vol met "sensatiezoekers". Die toen ook volop aan hun trekken kwamen, gillende mensen in de zaal was vrij uniek. Zelf vind ik de film nog steeds behoorlijk eng, maar de smaak is blijkbaar behoorlijk veranderd in de loop der tijd. En dat geldt blijkbaar helemaal voor spraakmakende films. Deep Throat uit 1980 was ook een film waar iedereen schande van sprak, nu een gewoon ouderwets porno filmpje.

Leo1954 schreef:

Daar ben ik het ook volop met je eens, Leo1954. Ik doelde eigenlijk meer op de nieuwe generatie. Veel mensen verwachten een super enge film terwijl het toch niet helemaal zo is. Maar inderdaad, ik heb de film gisteravond herzien en hij is inderdaad nog steeds vrij eng.

• 2073 berichten

Ik snap ook heel goed wat jij bedoelt Congo. En dat is jammer, de film staat nog helemaal overeind. Dat moet ik van die domme horrorfilmpjes die het van een hoop gore moeten hebben nog maar eens zien over 40 jaar. Die zijn imo nu al troep.

Leo1954 schreef:

Klopt. Naar mijn mening zijn dan ook moderne horror regisseurs bijv. Rob Zombie en Eli Roth enorm overschat en hun films worden dan ook nog eens de beste moderne horrorfilms genoemd. Dat snap ik dan niet.

avatar van BBC

BBC

Doodeng maar geniaal, en ja ik kan nergens tegen.

Wat een acteerprestatie van zo'n jong meisje! qua acteerprestatie's en opbouw mogen veel horrorfilms van tegenwoordig daar nog een puntje aan zuigen.