• 9.378.696 stemmen

Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker (2019)

Sciencefiction / Fantasy | 141 minuten

Genre: Sciencefiction / Fantasy

Alternatieve titel: Star Wars: The Rise of Skywalker

Geregisseerd door: J.J. Abrams

Met onder meer: Daisy Ridley, Adam Driver en Mark Hamill

Releasedatum: 18 december 2019

Plot Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker

"Every generation has a legend"

Een jaar na de gebeurtenissen uit 'The Last Jedi' vindt voor een laatste keer de confrontatie tussen het verzet en de First Order plaats. Wie komt er als overwinnaar uit de bus? Naast de strijd moeten Rey en consorten ook hun persoonlijke demonen en verleden onder ogen zien. Terwijl het conflict tussen de Jedi en de Sith zijn hoogtepunt bereikt, mengen ook oude bekenden zich in de strijd.

General Leia Organa

Luke Skywalker

Kylo Ren / Ben Solo

Poe Dameron

Allegiant General Pryde

avatar van Wickerman

Wickerman

Doet wat een Star Wars film moet doen: vermaak bieden, niets meer en niets minder. De vaart zit er inderdaad aardig in en sluit qua tempo aan bij The Force Awakens en The Revenge of the Sith.

avatar van Film Pegasus

Een film waarbij je nog verlangt naar Jar Jar Binks. En dat is geen goed teken. Je mag van The Last Jedi zeggen wat je wil, het was visueel met momenten best wel de moeite. En op zich nog wel origineel, wat voor de fans die gewoon 100 x dezelfde film terug willen zien, niet in goeie aarde viel. Met Rise of Skywalker proberen de makers vooral de 'fans' tegemoet te komen. Maar dan wel met verhaallijnen van Last Jedi wat terug te draaien of er een belachelijke uitleg aan te geven. En dan nog een hoop holle cameo's. De helft van de personages loopt er gewoon maar wat bij.

Rise of Skywalker is soms nog wel goed gemaakt, maar over het algemeen gewoon saai en nergens ook visueel erg mooi. Het einde is teleurstellend. De film is de Dark Phoenix van de franchise geworden. De reeks is als een sigarettenpeuk uitgeduwd. Een film voor de fans, maar die worden al wild van een baby Yoda, de kleutermuppet die voor de kijkcijfers moet zorgen. Jammer, want in de film lopen een paar goeie acteurs rond en ik twijfel niet aan de kwaliteiten van de mensen uit de crew. Misschien wat minder aan de centen denken en iets creatiever worden?

avatar van The Oceanic Six

The Rise of Skywalker: MM 3,28 / IMDb 7,0

Het is wel duidelijk dat Force het heel duidelijk wint bij de gemiddelde filmkijker en dat die laatste 2 films weinig in niveau elkaar ontlopen. Al ben ik bang dat Rise nog verder zal dalen als we eenmaal een jaar verder zijn en de HD rip, Bluray release en Disney + release erop zitten.

avatar van schumacher

schumacher

Film Pegasus schreef:

U bent heel goed in het overdrijven. The Mandalorian is een topserie met of zonder baby Yoda.

Baby Yoda is koddig maar niet de reden wrm The Mandalorian zo goed is maar laat me raden, je vind The Mandalorian een flutserie?

The Rise of Skywalker: MM 3,28 / IMDb 7,0

Star Wars: The Rise of Skywalker (2019) - Rotten Tomatoes - rottentomatoes.com Recensenten en publiek zitten ook weer ver van elkaar. Net zoals bij The Last Jedi, maar dan andersom

avatar van Basto

Basto

• 11963 berichten

The Rise of Skywalker: MM 3,28 / IMDb 7,0

Grappig, ‘de gemiddelde filmkijker’ is voor mij juist een negatieve connotatie. Kennelijk waren de laatste twee delen meer uitgesproken en minder kleurloos.

schumacher schreef:

Heb ik nooit gezegd, heb de serie zelfs nog niet gezien. Het kan alleen maar beter zijn dan Rise of Skywalker. Maar ik kom overal die baby yoda wel tegen. En ik hoop terecht dat die pop niet niet de grote troef is van Mandalorian is, maar dat het meer te bieden heeft. En misschien valt de baby yoda in de serie beter mee dan dat hij voorgesteld wordt in de ontelbare memes op dit moment.

avatar van The Oceanic Six

avatar van martijnk

martijnk

The Rise of Skywalker: MM 3,28 / IMDb 7,0

Het zal Disney weinig uitmaken, de box office spreekt voor zich mensen trekken massaal naar de bioscoop ondanks de slechte recensies.

Nu was TFA ook weer de eerste Star Wars sinds lange tijd, maar de laatste jaren wordt je weer doodgegooid met alles Star Wars dus dan wordt het publiek vanzelf ook weer kritischer.

horizons

Star Wars is nooit echt weg geweest. Tussen de film trilogieën zit weliswaar twintig jaar maar daartussen is er altijd wel iets met Star Wars blijven bestaan.

En deze ronde, teveel? Wie zal het zeggen. Toen TFA uitkwam gingen massa's mensen naar de bioscoop omdat Star Wars weer terugkwam op het grote scherm. Zelfde zag je toen Phantom Menace uitkwam. Alleen met TFA verdubbelt.
Toen kwam het probeersel Rogue One, een spin-off, en ondanks strubbelingen bij het afronden van de film scoorde deze film ook heel erg goed in de bioscoop en waren de kritieken, ook vanuit de fan community, overwegend positief.
Maar daarna begint er wat meer te spelen, vooral online, het SJW gebeuren, politieke diversiteit, etc etc. The Last Jedi komt uit, scoort heel hoog bij de schrijvende pers maar de film krijgt het enorm zwaar te verduren op de online media. Alsnog haalt de film met gemak de miljard opbrengst (Disney zal nooit een evenaring van TFA verwacht hebben).
Maar dat online media gehak blijft wel doorgaan. Zie ook Captain Marvel, heel veel over te doen maar ook een moment waaruit blijkt dat de online media groep die Disney's politiek, SJW, etc aanvecht zichzelf overschat in hoe groot ze zijn. Het klinkt alsof heel internet Captain Marvel gaat boycotten maar de film haalt toch weer die miljard.
Maar dan Solo.... gematigde kritieken en voor Disney begrippen en Star Wars begrippen een fikse tegenvaller. Ook hier weer problemen tijdens de opnames. Begin van het einde?
Krijgen we dit jaar deel IX dat binnen week al meer opbrengt dan Solo. En ook nog eens the Mandalorian. Die serie varieert van tegenvallend tot best leuk en scoort een .... 9 op IMDB.... Wel mooi die force heal van the child aka baby Yoda in aflevering 7 har har.

Ben het er wel mee eens dat het geen goed idee is om in 2022 met een nieuwe trilogie te starten. Dat gaat niets worden bij het grote publiek. Laat daar toch weer minimaal 10 tot 15 jaar tussen zitten en maak wat leuke series in de tussentijd.

Bij deel IX en slechte recensies... het is vooral wisselvallig wat men ervan vind.

The Mandalorian is ook gewoon een saaie kutserie. Mag best gezegd worden.
Nu hoef je niet direct met zo'n woorden te gooien. Maar aflevering 6 en 7 waren wel oké.

Corran schreef:

Ik had hier toch wel wat extra uitleg gewenst.

Palpatine is plots terug, die was toch dood, hoe kan dat? Geen vragen bij stellen
Hij heeft plots duizenden star destroyers waar nooit iemand iets van had gehoord? Geen vragen bij stellen
Al die star destroyers zijn plots even krachtig als een death star? Geen vragen bij stellen

Denk terug aan Attack of the Clones. Een heel clone leger (plus schepen(!)) in het geheim laten maken. Dus niet onvoorstelbaar dat Palpatine een reserve leger op afgelegen locatie heeft laten bouwen.
Upgrades kunnen best

Hij kan plots zelf krachtige Siths zoals Snoke bouwen en de force uit anderen zuigen? Geen vragen bij stellen
Hij draagt plots de gehele universele Sith-geschiedenis in zich en kan een hele vloot neerhalen? Geen vragen bij stellen

Dat heet life force. Bestaat al langer. Clone technologie kan beter worden en een eindbaas mag best sterk zijn aka the endboss.

En dan gaan ze dingen die geen uitleg behoeven, wel proberen uitleggen.Als Rey plots anderen kan genezen, vind ik dat geen vergezocht gebruik van de force. Het is nog niet eerder gebruikt, maar hoeft echt geen toelichting. .

Dat van die slang was nodig voor het publiek dat geen boeken leest of the Mandalorian kijkt haha

Wat ik eigenlijk erger vond bij Palpatine, was dat hij gewoon exact hetzelfde doet als in Return of the Jedi. Hij staat hier wéér de jonge jedi te treiteren, hij probeert die wéér te overtuigen om Palpatine te doden omdat hij zo veel krachtiger zal worden, hij gebruikt weer een ruimte-raampje om te laten zien dat de vriendjes van de held(in) gaan sterven in een oorlog die ze alleen kan stopzetten door hem zijn zin te geven.

... oké wel eens dat ruimte raampje was onnodig[/spoiler.].

Lekker leesbaar met al die spoilertags.

avatar van Warning

Warning

Mandalorian-acteur doet z'n zegje: The Mandalorian acteur kraakt The Rise of Skywalker compleet af - manners.nl Overigens, fijne kerst iedereen!

Warning schreef:

Zo'n onbeduidende bijrol doet zijn zegje. Hilarisch.

The Mandalorian is ook gewoon een saaie kutserie. Mag best gezegd worden.

Tuurlijk mag dat gezegd worden. Iedereen mag een mening hebben, ook al is die fout.

avatar van Film Pegasus

Ik heb een paar berichten verwijderd. Er zijn nu eenmaal mensen die deze film de max vinden en anderen die dit een grote teleurstelling vinden. Wissel gerust van mening, maar weet dat die kan verschillen.

avatar van Kaspertijn

Kaspertijn

De originele trilogie vormde een mooi afgerond geheel. Bij de drie sequel-films heb ik dat toch minder.

Warning schreef:

Ik denk dat alle hoofdpersonen uit deze Disney trilogie blij zijn dat ze van Star Wars zijn verlost. Als je de commentaren van Ridley en Boyega hoort beseffen ze heel goed dat de serie crap is en ze voorlopig ook niets meer met Star Wars te doen willen hebben.

sierrra schreef:

Linkje? In de interviews zie ik alleen een erg vrolijke acteur en actrice die met passie praten over hun rollen. Vooral Boyega was extreem blij met zijn personage in Rise of Skywalker.

Opschonen zulke berichten.

Uiteraard, dat noemen ze promoten van de film.

Bij Ridley geef ik jou en Sierrra gelijk. Maar die was er al klaar mee voor het filmen van TLJ door alle shit die zich op sociale media heeft afgespeeld na TFA. Gelukkig staan Rian Johnson, Ridley en ook Tran boven al die mensen die zich “fans” noemen. Johnson heeft gister ook weer een mooi bericht geplaatst op zijn twitteraccount.

IH88 schreef:
. Bij Boyega heb ik wel echt het idee dat hij het leuk vind om in SW te spelen, en doordat Finn nu ‘force sensitive’ is zie ik hem wel doorgaan in een Disney plus serie.

Dit werd hem dus ook gevraagd en hij had totaal geen behoefte om iets op Disney + te gaan doen.

sierrra schreef:

Nu niet. Maar over 3-5 jaar? Geld, carrière verloop, het verhaal, de regisseur etc. Het kan allemaal veranderen.

sierrra

Misschien. We zullen het wel zien dan. Maar had het niet veel interessanter geweest als de force sensitiviteit van Finn al was behandeld in deze trilogie? Dan hadden ze ook gelijk een plausibele verklaring gehad voor waarom Finn deserteerde uit de First Order.

sierrra schreef:

Nee, daar heb ik geen probleem mee. Ik heb heus wel mijn kritiekpunten wat betreft de sequel trilogie, maar dit is er niet één van. Vooral omdat je de force sensitiviteit van Finn in een serie van 6-8 afleveringen veel beter kan uitwerken. Hoewel we het (waarschijnlijk) eens zijn dat we beide deze verhaallijn veel liever hadden gezien dan het Canto Bight subplot in TLJ. Ik denk dat Boyega het met ons eens is gezien zijn opmerkingen .

avatar van Film Pegasus

Het sluit wat aan bij deze film natuurlijk, maar misschien is het best om speculaties over de toekomst hier verder te zetten: Star Wars Saga

IH88

Zullen we doen steigerend paard .

Uiteraard, dat noemen ze promoten van de film.

Het feit is dat ze totaal geen aanleiding hebben gegeven om ons te laten denken dat ze de ervaring ruk vonden. Dat zijn slechts jouw gedachtenspinsels omdat je de films niet goed vind.

sierrra schreef:

In datzelfde interview zegt hij echter dat hij open staat voor nog een Star Wars film.

avatar van KOKUSMAKREEL

KOKUSMAKREEL

schumacher schreef:

Ik las twee weken geleden in een artikel, en die gozer schreef: De Mandalorian is een Spaghetti Western in een Starwars-jasje... Ik had het niet beter kunnen verwoorden... Met dat in het achterhoofd kijkt de Mandalorian prima weg!

avatar van Henry Spencer

Henry Spencer

De sfeer zit goed, de acteurs doen het allemaal behoorlijk (de oude rotten misschien nog het minst...) en de visuals zijn top. Het enige punt waar deze en de twee andere delen van de sequel-trilogie zwakker op scoren is de storytelling en het scenario en dat is nu gek genoeg het enige waar de prequel-trilogie wel sterk stond. Het lijkt wel of Disney alles goed doet wat Lucas 20 jaar geleden fout deed, maar faalt op het enige punt waar Lucas wel sterk stond: een pakkend en dramatisch verhaal.