• 9.378.933 stemmen

Alternatieve titels: Parasite / 기생충

Oorsprong: Zuid-Korea

Geregisseerd door: Bong Joon Ho

Met onder meer: Song Kang-ho, Lee Sun-kyun en Cho Yeo-jeong

IMDb beoordeling: 8,5 (1.140.603)

Gesproken taal: Engels, Duits en Koreaans

Releasedatum: 28 november 2019

Plot Gisaengchung

"Act like you own the place."

Ki-taek en zijn werkloze familie verkeren in geldnood. Ze leven in een krappe en duistere woning zonder toegang tot wifi. Zijn kinderen besluiten op een dag om een diploma te vervalsen zodat zoon Ki-woo de privéleraar van Da-hye, dochter van de rijke familie Park, kan vervangen. Wanneer Ki-woo in de wereld van de rijke familie belandt, maakt hij van zijn nieuwe positie misbruik om ook zijn gezinsleden aan een baan te helpen. Wanneer het plan lijkt te slagen, volgt een verrassing.

avatar van Baggerman

Baggerman

Henry Spencer schreef:
maar wel een akelig beeld van het immense verschil tussen rijk en arm in een land als Korea (en wellicht talloze andere landen...)
Nederland/België?

Absoluut wel een plezierige ilm om te bekijken, maar Joon-ho Bong levert dan ook nooit echt troep af. Maar een meesterwerk? Nee. Daarvoor is dit toch ècht te standaard en voor mij niet verrassend genoeg op velerlei vlakken. Veel van wat er in de film gebeurd heb ik al eens gezien in andere films. Het lijk wel een mix van b.v. La Cara Oculta (2011), Bin-jip (2004), The Cable Guy , Mother!, The People under the Stairs, Mientras Duermes, Wait until Dark, The Ladykillers, noem maar op!

Ook de 'verborgen' dubbele laag in de film is niet moeilijk te vinden. Wie is er nu eigenlijk de parasiet, de arme familie, of toch de rijke familie? Een koning teert eigenlijk ook op de samenleving....

Neemt niet weg dat er goed wordt geacteerd en dat de film vlot wegkijkt. Ik heb me er zeer mee geamuseerd.

sinterklaas schreef:
En dan nog blijven er vragen over... Ik kan nog steeds niet zo goed het einde ontcijferen, waar vader zich in die kelder verborgen houdt en vervolgens zijn gezin ontvangt. De achterliggende reden probeer ik nog steeds te ontcijferen. En ohja... wie was dat enge gezicht bij de trap?

Volgens mij speelt deze scene zich alleen af in de verbeelding van de zoon. Daarom komt vader ook gladgeschoren en met een normaal kapsel naar boven.

Het enge gezicht dat het jongetje bij de trap zag was de man van de huishoudster. Net als de vader van de familie later kon hij gewoon af en toe de kelder verlaten als de huishoudster dacht dat de kust vrij was.

avatar van Henry Spencer

Henry Spencer

Baggerman schreef:

Nederland/België?

Tot op zeker hoogte, maar dan heb je hier toch nog wel wat meer vangnet voor mensen in nood, denk ik. Wat niet wil zeggen dat er dan nog behoorlijk wat mensen tussen de mazen van het net kunnen vallen. Maar voorlopig zitten we nog niet helemaal in de situatie dat het werken of dakloos worden is. Of 2 of zelfs 3 jobs nodig hebben om huur te kunnen betalen. Geen enkele optie dan bejaarde familieleden of familie met een handicap in huis te nemen en zelf te verzorgen. Een vangnet voor deze situaties heb je zeker niet overal, maar hier dan toch wel.

Je ziet in onze steden ook minder die strikte scheiding tussen arme en rijke wijken in de zin dat arme mensen geweerd worden uit bepaalde wijken en er allen toegelaten worden om als een soort lijfeigene te gaan werken. In sommige steden krijg je rijke wijken die opgebouwd zijn als versterkte kampen of forten. Iets dat je in het werk van J.G. Ballard vaak tegenkomt, getuige High-Rise (2015).

avatar van ThomasVV

ThomasVV

Aziatisch als namaak-Amerikaans vind ik waardeloos. Ontgoochelend. Much ado about nothing, zowel het enthousiasme over de film, als de film zelf!

avatar van usr14112

usr14112

Snap werkelijk niet waarom mensen hier zo lovend over zijn. Deed me een beetje denken aan zon toneelstuk waar mensen op het podium achter elkaar aan rennen. Dan dat Koreaanse taaltje er bij. Sorry maar het stoorde me mateloos. Overdreven, niet grappig of spannend. Voor mij eerder slaapverwekkend. En ja, een mooi huis. Maar dat haalde de film bepaald niet omhoog.

avatar van Boenga

Boenga

usr14112 schreef:

Dan dat Koreaanse taaltje er bij. Sorry maar het stoorde me mateloos.

Alle respect voor alle andere argumenten en adjectieven; maar deze kan ik moeilijk vatten. Het is een immers een Zuid-Koreaaanse film.

Had je dan een andere taal verwacht ? Engels ? Spaans ? Swahili ? Inuit ?

En zo niet: wanneer je op voorhand weet dat je je gaat ergeren aan de taal, misschien er dan toch maar niet aan beginnen...?

avatar van BBarbie

BBarbie

usr14112 schreef:

Dan dat Koreaanse taaltje er bij. Sorry maar het stoorde me mateloos.

Ik heb in de loop van de jaren al veel domme opmerkingen op dit forum voorbij zien komen, maar dit is er een voor de boeken.

avatar van H€yoka

H€yoka

Blij dat ik deze gezien heb. Een absoluut meesterwerk vind ik het niet, maar zeker bovengemiddeld interessant, goed & anders.

De acteerprestaties waren ok, het valt me op dat niemand echt onderdoet in deze film. Meestal heb je altijd wel één zwakke link, maar hier staat iedereen op scherp.

Verhaaltechnisch eveneens best ok. Tegelijkertijd is de uiteindelijke plot toch wel een beetje wat je kan verwachten met zo'n opzet.

avatar van Strepps01

Strepps01

Wat ik vooral niet goed vond aan Parasite is het einde dat erg gehaast aanvoelde. Eerst en vooral begrijp ik niet waarom de vader het plots in zijn hoofd krijgt om Mr. Park neer te steken op het feest? en ten tweede hoe komt de zoon aan het geld omdat huis te kopen en wie zegt dat de vorige kopers het huis zouden verkopen? Mooie utopie maar de realiteit is vaak iets anders. Nee, ik vond dit einde wel echt te vergezocht. Een film dat maar voor 90% deftig is uitgewerkt en de schrijvers hebben er nog snel een einde bijgeflanst. 1* aftrek.

Waarom de vader Park neerstak is vanwege de neerbuigende manier van behandelen. Hoe hij constant op de stank terugkwam was iets waar de vader heel onzeker over was. Toen hij tijdens de tuinscene zijn neus dichthield bleek dit de mentale druppel voor vader.

Daarnaast koopt de zoon het huis uiteindelijk niet he. Hij fantaseert daarover maar zegt uiteindelijk "tot die tijd, hou je sterk" tegen de vader.

Deze twee dingen constateerde ik overigens zelf ook pas na de tweede keer kijken.

avatar van Dievegge

Dievegge

Verhalen over schalkse oplichters zijn van alle tijden; denk aan Reinaert de Vos of Tijl Uilenspiegel. De creativiteit van de bedriegers doet je met hen meeleven. Via zwendel probeert een arm gezin binnen te dringen in de villa van een rijk echtpaar. Dit echtpaar is naïef, maar dat komt voor bij mensen die opgegroeid zijn in een overbeschermende omgeving. De confrontatie tussen de twee gezinnen is een klassenstrijd; een communistische revolutie op kleine schaal. De rollen worden omgedraaid wanneer in de kelder nog wat anders aan de hand blijkt, leidend tot een gevecht tussen upstairs en downstairs.

De tegenstelling zijn tussen arme en rijke buurten in Seoel wordt getoond. Er zitten beelden in van gutsende vloeistoffen, variërend van insecticide tot stortregen. Het rotsblok dat de zoon met zich meedraagt, wordt z’n eigen noodlot. Mijn favoriete rol is die van Cho Yeo-jeong, die de rijke maar goedgelovige echtgenote speelt. Bong Joon-ho neemt z’n plaatsje in bij de betere Koreaanse regisseurs.

avatar van Musicman10

Musicman10

Aardige film maar ook niet meer dan dat. Erg overgewaardeerd.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11918 berichten

Musicman10 schreef:

Erg overgewaardeerd.

Nee hoor.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Paasweekend, flesje whiskey en even een stapeltje nieuwe films waaronder deze, ik kom het weekend wel door. Parasite, winnaar van de Oscar beste film 2019, iets dat altijd negatief of positief uit kan pakken, in dit geval en beetje van beide ondanks dat het een bijzondere film is.

Niet best zijn de omstandigheden en keuzes die het gezin in het souterrain moeten maken. De kans voor zoonlief om in te vallen voor de thuisleraar komt als geroepen en hij weet op overtuigende wijze binnen te komen en voet aan de grond te krijgen voor de nodige invloed. Een ontzettend sterke, intelligente en interessantste fase breekt aan met de wijze waarop ook zuslief naar binnen gewerkt wordt en eigenlijk daarna het genie blijkt die het plan uitdokterd. Zeg maar gerust dat dit geniaal voorbereid en uitgevoerd wordt, zo ook het uit de weg ruimen van eventuele obstakels.

Zo op het uur zijn ze allen binnen, zijn de bewoners op een trip, en is het wachten wat er verder gaat gebeuren, en vooral wat de in de synopsis genoemde verassing gaat worden. Wat me vooral op valt als de vier zitten te praten en te eten, dat alle getoonde slimheid, en misschien wel dankbaarheid voor deze situatie, net zo snel plaats maakt voor arrogantie en het toch eigenlijk gewoon hele nare mensen blijken te zijn. Het is tevens het moment waarop 'de verassing' zich openbaart, en het is me nogal wat die leidt tot een hele strijd, drama en uiteindelijk moord. Hoewel vermakelijk raakt de tweede fase me toch minder dan het eerste, en dat is puur het verschil tussen een uitermate subtiele en uitgenaste eerste deel tegenover het tweede waar vrijwel alles uit de hand loopt, gericht lijkt op suspense en soms grof geweld, en tevens meer gericht lijkt op hoe ver dit uit de hand gaat lopen. Iets dat toch deze eerste kijkbeurt een beetje tegenvalt, maar een tweede kijkbeurt snel anders kan zijn.

Ondanks het tweede deel is Parasite een uitermate interessante film waar ik me nu al bijna verheug op een tweede kijkbeurt. De film valt verder op met uitstekende acteerprestaties, een fraaie sfeer en een mooie soundtrack. De euforie die deze film ten deel valt en hem beste film van 2019 deel ik niet helemaal maar dat kan nog komen...

Musicman10 schreef:

Aardige film maar ook niet meer dan dat. Erg overgewaardeerd.

Mijn idee. Erg flauwe klucht die onderhoudend gemaakt is..

frans123

Gemiddelde bijna 4*?? Overladen met prijzen?? Voor een erg flauwe klucht die je net niet uit zet omdat het "' toch onderhoudend is?? Voor een gemiddelde van 4 * had ik veel meer verwacht. Het is het niveautje John Lanting plus.

avatar van Left4Dead

Left4Dead

Ik was destijds heel erg gemotiveerd in deze prent te willen zien. De regisseur heeft laten zien goede kwaliteiten in huis te hebben, en ben een lange tijd grote fan geweest van de ZK filmindustrie. Sterker nog, ik heb het een tijd lang de beste filmindustrie van de wereld gevonden. Helaas zoals je in de vorige zin hebt gelezen, gevonden. Want ook in ZK woede het feit dat men voor het grote geld wilde gaan. En dan kom je uit op kwantiteit in plaats van kwaliteit.

En wat een lof dat de prent kreeg al meteen vanaf moment één dat vertoning plaats vond. Met high hopes in 2019 er twee maal aan begonnen maar niet uitgezeten, het was gewoon niet volgens mijn verwachtingen. Ik kon het niet zo vinden met de personages die met een soort van Koekoeks-instelling door het leven gaan. En wees eerlijk, dat onderwerp is zeker wel eerder behandeld.

Is het dan slecht....?, nee dat zeker ook weer niet. De diepere lading binnen het verhaal is wel een prima aanklacht op de hebzucht en klassenverschillen op deze aarde. Ik zeg gekscherend de laatste jaren wel eens dat we bijna terug zijn op feodaal niveau. Nou we weten allemaal hoe dat destijds de eerste keer is afgelopen, boer en burger kwam in opstand en de adel werd het hoofd eraf geslagen.

Maar wat is het mij dan waard? Nou 3** hier 6,5/10. Ik vond het allemaal aardig droog en langzaam, moest mijn best doen om echt het verhaal te gaan volgen zonder snelle afleiding om mij heen. Aardig maar niet meer dan dat.

frans123

Weet u.....tussen ons...het enige wat ik echt goed aan de film vond is de prachtige villa...hahaha

avatar van ThomasVV

ThomasVV

ThomasVV schreef:

Maar ondertussen geef je toch nog 3 sterren, frans123 (en Left4Dead)?

ja ..krap voldoende...niet doorzappen of uit zetten. got it?

avatar van rik2

rik2

Omdat de film vorig jaar Oscars heeft gekregen en zo succesvol is geweest ook maar eens gaan kijken naar Parasite. Wat een tegenvaller.

Mag dan een belangrijk thema aansnijden (sociale ongelijkheid) en mooi gefilmd zijn, als het verhaal zo flauw wordt gebracht is het wat mij betreft een slechte film. Lijkt me niet typisch Koreaans, maar meer een namaak Amerikaanse film en dan een stuk slechter. Moest net als frans123 denken aan die oude kluchten van John Lantink, die ik als kind wel leuk vond.

Verbaas me over de hoge waardering hier. Lijkt me stug dat als dezelfde film Amerikaans zou zijn het ook bijna een 4 zou krijgen, zou het vast uitgekomen zijn op een 3 of lager.

Een Koreaanse film als Burning (Beoning) van een jaar eerder is veel beter, maar minder toegankelijk en wellicht meer typisch Koreaans. Dat maakt je dan blijkbaar kansloos voor Oscars.

avatar van ZAP!

ZAP!

frans123 schreef:
...het enige wat ik echt goed aan de film vond is de prachtige villa...
Geef mij maar het Oscar Niemeyer huis in L.A. - klik (behalve een aantal interieur keuzes!).

Het eerste uur is dramatisch saai en feitelijk stupide (dom rijk gezin verdient dom arm gezin om voor ze te slaven - maar hoezo zijn het parasieten? Ze gaan toch allemaal werken voor hun geld? Dat er 1tje bij zit die een deel van haar taken Googlet doet daar weinig aan af).
Dan komt de scene waarin de indringers dansen op tafel wanneer de gastheren van huis zijn - die vond ik goed te doen. En prompt komt daar de vorige, weggewerkte huishoudster aan de bel met aanvankelijk interessante of in elk geval leuke plotwendingen; maar al snel komt daar ook weer de klad in.
Hitchcock wordt af en toe duchtig naar de kroon gestoken, met weinig resultaat en qua muziek moet het Westers klassiek zijn wat de klok slaat - vond het maar weinig geïnspireerd.

Bo stelt me na 'Madeo' wederom teleur en ik vraag me inmiddels af of het nog wel weer goed komt.
Cijfer ga ik nog even op broeden.

BlueJudaskiss schreef:

Nee hoor.

Ja hoor!!!! Derderangs klucht..!! Kan zo op tournee door de provincie hier....en lachuhh...en lachuhhh

frans123 schreef:

Misschien eerst even dit kijken, voordat je jezelf voor gek zet en dit als een simpele klucht af doet.

Voordat je verdergaat naar YouTube - m.youtube.com

Voordat je verdergaat naar YouTube - m.youtube.com

Wat kan mij het nou schelen wat anderen er van vinden, twee prijzen ontvangt. Het is en blijft gewoon een derderangs klucht. Open en dicht gaande deuren ontbraken nog. Een rare hype waaraan ik niet aan mee doe. Je MOET hem goed vinden....ik niet .Mag ik?? Waar maak je je druk om?? Filmpje gezien...wat bewijst het?/ , ...NIKS.

• 11964 berichten

Ik probeerde je leven te verrijken door je blik te verruimen. Maar kennelijk ben je daar niet van gediend. Had verwacht dat iemand die actief is op een filmforum wel geïnteresseerd is in een mooie analyse van het camerawerk.

Maar goed, jij bent kennelijk een enorme zuurpruim die daar niet voor open staat.

ThomasVV schreef:

2 ster..

Basto schreef:

Wat kan mij het camera werk nou interesseren. Misschien leuk voor mensen op de filmacademie. Bastooooootje als het uit Hollywood zou komen zou iedereen het RUK vinden,...allemachtig wat flauw....Maar klappen voor Korea ...ik pas.

frans123 schreef:

Man, wat een reactie weer… Ben je je medicijnen vergeten of zo?

avatar van mrklm

mrklm

De Zuid-Koreaanse familie Kim woont in erbarmelijke omstandigheden en verdient de kost met het vrouwen van dozen voor een pizzarestaurant. Wanneer ze via een familievriend horen dat een welgestelde familie op zoek is naar een tutor voor dochter So Dam [So-dam Park], ziet Ki-Woo [Woo-sik Choi] zijn kans schoon en ondanks een gebrek aan kennis en ervaring nemen Mr Park [Sun-Kyun Lee] en Mrs Park [Yeo-jeong Choi] hem aan. Wanneer familie Park behoefte blijkt te hebben aan meer personeel, ziet Ki-Woo erop toe dat zijn familieleden zich één voor één bij hem voegen. Al snel nemen ze de woning vrijwel volledig over, tot de door een list ontslagen huishoudster Moon-gwang [Lee Jeong-eun] onverwacht voor de deur staat en een geheim onthult dat het plan van de Kims flink in de war lijkt te schoppen. Hilarische komedie met scherpe, maar nooit te nadrukkelijke satirische elementen. Subliem ensemblespel, prachtige sets die het contrast tussen arm en rijk op treffende wijze scheppen en ook camerawerk en montage zijn uitmuntend. Een niet te missen en één van de meest bekroonde films aller tijden. Alleen het einde laat een klein beetje te wensen over. Een heel klein beetje, dat wel.

Basto schreef:

Man, wat een reactie weer… Ben je je medicijnen vergeten of zo?

Waar maak je je in godsnaam druk over, dat ik de film ruk vind?? Je komt zelfs met "'bewijs van YT dat de film wel goed is. Doet mijn analyse je misschien twijfelen , wankelen? Flauwe comedy...overschatte hype?? Ben jij je medicijnen niet vergeten? Ik vind bv "Citizin Kane een dijk van een film........stel jij vindt er niks aan...dat zal mij compleet een worst wezen en laat het zo en ga je niet bombarderen met "'bewijs dat de film wel goed is

frans123 schreef:

Rustig Fransje 1,2,3. Misschien effe tot 10 tellen. Film is een kunstvorm, er is geen bewijs of absolute waarheid. Wel inzicht. Ik wilde niets meer dan je kennis verbreden, in de hoop dat je er in de toekomst meer plezier aan beleeft. Dat is, voor mij althans , de waarde van een forum: dat het je kennis vergroot en horizon verlegd.

Maar goed, zal je verder niet lastig vallen.

En tel gewoon eens wat vaker tot 10, als iemand wel op je schrijfsels reageert.